{' '} {' '}
Limited time offer
SAVE % on your upgrade.

Page 92

DEN GRØNNE POTE OM LIDT ER DET FORÅR OG FLÅTSÆSON men hvad med de små kryb! AF CHARLOTTE DINESEN

Måske giver du allerede årligt trofast din bedste ven et af de velkendte mærker af pipetter eller tabletter mod de ubudne gæster. Disse produk­ ter er også yderst effektive, men vi ser desværre også, at det ikke er alle hunde og katte, som tåler indholdet med de stærke kemikalier. Specielt ikke hvalpe eller killinger samt ældre eller svækkede dyr. Selvfølgelig er den angivne dosis korrekt og skader kun flåter, men der er mange kemikaliefrie samt miljøvenlige produkter på markedet, som du kan forsøge dig med som et alternativ. I byom­ råder er der ikke så mange flåter, som man tror, og måske kan man nedsætte forbruget af flåtdræben­ de kemikalier og gøre noget andet. Vores erfaring er ... Det vigtigste forsvar mod flåter er et sundt og vel­ fungerende immunforsvar – og her anbefaler vi naturligvis, at man indtager så naturlige fødevarer eller så friske som muligt og af højeste kvalitet.

Er du panisk over for disse små blodsugere, kan du skræmme dem væk på en mere naturlig måde end ved at forgifte din bedste ven. Flåter finder sit bytte via kropsvarmen, men også lugt. Skulle du være så uheldig at få en af disse skamløse blod­ sugere med hjem, så fortvivl ikke! Modsat lopper kan flåterne ikke overleve indendørs, så de hver­ ken formerer sig eller flytter ind i hundekurven.

Modsat lopper kan flåterne ikke overleve indendørs, så de hverken formerer sig eller flytter ind i hundekurven. Fjerner du en fastbidt flåt, så er det vigtigste, at du holder øje med såret. Om der går infektion i bidstedet, eller det heler hurtigt. Er huden efter biddet rød og hævet 24 timer efter, flåten er fjer­ net, skal du søge dyrlæge og få behandling med antibiotika.

FLÅTENS LIVSCYKLUS Skovflåten har tre udviklingsstadier: larve, nymfe og voksen

Efter at en voksen hun har suget blod fra et værtsdyr, falder den af og lægger mellem 2.000 og 3.000 æg på jorden. Æggene klækkes til larver i løbet af ca. 14 dage. Larverne venter på et forbipasserende dyr, som regel en mus, og suger blod to til tre dage og falder til jorden. Udvikling til nymfe tager herefter normalt et år. Nymferne overvintrer som regel, før de prøver at fæstne sig på et nyt værtsdyr. Nymferne kravler op på planter og buske og venter på et nyt værtsdyr. Igen bider de sig fast – nu i tre til fire dage, hvor de suger endnu et blodmåltid. Herefter falder de ned i vegetationen og gennemgår udviklingen til voksen flåt i løbet af samme eller følgende sommer. De voksne hunner klatrer igen op i vegetationen for at finde et passende værtsdyr, de kan suge blod fra. Også hannerne prøver at sætte sig fast på et værtsdyr – ikke for at suge blod, men for at finde en hun at parre sig med. De voksne flåter findes på større pattedyr som harer, rådyr og hunde. Hunnen suger blod i syv til 10 dage, og størrelsen mangedobles. Udviklingen fra æg til voksen flåt, som igen lægger æg, tager omtrent tre år. Skovflåten er sårbar over for tørke. Der er derfor størst forekomst på fugtige steder med græs, små buske, krat og i åben skov med rådyr. På steder, hvor rådyrene ligger og hviler, kan antallet af flåter være meget højt. Kilde: (sundhed.dk, og Dansk Selskab for Klinisk Mikrobiologi, Dansk Selskab for Infektionsmedicin og Dansk Neurologisk Selskab, april 2006)

92

//

Profile for sund-forskning og //mig//

sund-forskning februar 2020  

sund-forskning februar 2020  

Profile for linisha
Advertisement