{' '} {' '}
Limited time offer
SAVE % on your upgrade.

Page 58

SM E RT E R

Når knæet driller ... … eller andre led gør ondt. Så kan en ny blanding af boswellia, gurkemeje og D-vitamin måske være din redning. Så inden du stiller løbeskoene på hylden, så læs med her. AF BENEDIKTE MIKKELSEN

Du er ikke alene, hvis du døjer med knirkende og knasende knæ, eller måske knækker det, og lige pludselig gør det ondt. Faktisk oplever knap to ud af tre danskere knæsmerter i hver­ dagen, men rigtig mange ignorerer smerten. Smerter i knæene kan ofte deles op i to: Et pludseligt traume, som en akut skade eller en overbelast­ ning, der langsomt kommer snigen­ de. Er du fx gået i gang med at træne eller andet, du ikke plejer at lave. Må­ ske er du gået i gang med løbetræning uden at være vant til det. Måske er du begyndt på en motionsform, som er belastende for knæet, som fx crossfit eller vægttræning, hvor du skal lave dybe knæbøjninger med meget vægt på. Sportsgrene med bold, som hånd­ bold, fodbold, volleyball og tennis, kan også være meget hårde for knæ­ ene, da der er mange vrid, hop og voldsomme landinger. Ligegyldig hvilken spotsgren du er sprunget ud i, så husk, at tålmodighed er en dyd. Dine muskler bygger sig hurtigt stærke, når du går i gang med at træne, men senevævet i fx knæene halter ofte bagud. Du kommer altså hurtigt i god form og øger muskelstyr­ ken, men senevævet er langsommere om at blive stærkere. Så hav tålmodig­ hed, når du træner, og start langsomt op. Du får de samme resultater, det tager bare lidt længere tid, men så kan du derimod undgå skader.

58

//

Smertestillende medicin kan være et no-go, fordi der er alt for mange bivirkninger, og derfor bider du ofte smerterne i dig.

Lad harpiks smøre din led Boswellia er et lille indisk træ, hvis harpiks har vist sig at have uanede evner, når det kommer til kroniske problemer i led, muskler og sener. Undersøgelser har nemlig vist, at boswelliaekstrakt har både forebyg­ gende og hæmmende effekt, når vi taler inflammation, men det kan også virke smertestillende. Taler vi farma­ kologi, så er det boswellinsyrerne, der er antiinflamatoriske. Boswel­ liaekstrakt nedsætter dannelsen af leukotriener ved at hæmme enzymet 5-lipoxy-genase. Boswellia har til gen­ gæld ingen virkning mod cyclo-oxy­ genase (producerer prosta­glandiner) eller 12-lipoxygenase. Hvis det er vo­ lapyk for dig, så betyder det i alt sin enkelthed, at boswellia har en anden virkning end de almindelige antiin­ flammatoriske stoffer (som fx aspi­ rin), der virker ved at hæmme pro­ duktionen af prostaglandiner.

Den gule hjælper Som du finder i gurkemeje, der er stærkt inflammationshæmmende og smertestillende. Vi taler om curcu­ min. Curcumin hjælper med at stop­ pe inflammationer ved at blokere virkningen af to enzymer i kroppen. De to inflammationsfremmende en­ zymer er 5-lipoxygenase og cyclooxy­ genase-2. Enzymerne med de lange navne både fremmer og opretholder hævelse, smerte og inflammation i kropsvæv og organer. Således hjælper curcumin med at reducere smerter, når de aktive stoffer blokerer enzy­ merne. Sort peber hjælper blandt andet til, at curcumin optages bedre i kroppen. Når katten viser kløer Tomentosa, også kaldet Cat’s claw, er med i urteblandningen, som kan vise sig at gøre underværker for dine led. Den sydamerikanske plante har

Profile for sund-forskning og //mig//

sund-forskning februar 2020  

sund-forskning februar 2020  

Profile for linisha
Advertisement