{' '} {' '}
Limited time offer
SAVE % on your upgrade.

Page 48

SP O RT, T R Æ N I N G O G M U SK L E R

Friske

løbeture

i vinterkulden AF HENNING SVENSSON, NRT

Du kender sikkert følelsen, følelsen af: „Yes, jeg gør det!“ Du har besluttet dig, termometret viser kun seks grader udenfor, og der er kraftig vind — men du vil ud at løbe. Syv minutter senere står du klar ude i entreen iført løbe­ shorts, langærmet trøje med windbreaker, og huen, den griber du på vej ud ad døren – så varmt er det jo heller ikke. Og opvarmningen springer du over, ellers kan du ikke nå hele ruten. Det første, du bemærker, er vinden og kulden, som med det samme omslutter dine stive ben – men du ved, at de bare lige skal i gang.

SYNOVIALVÆSKE

MENISKEN

Bliv endelig ved med at løbe, også om vinteren – men husk smørelsen! At løbe eller cykle i shorts om vinteren er nærmest som at bede om knæproblemer. – Det svarer til, at man en vinter­ morgen tapper halvdelen af motorolien af bilen for så at give den kolde motor fuld gas. Det er en rigtig dårlig ide. Smørelsen af leddene stiger med temperaturen På indersiden af knæskallen sidder synovial-membranen, som producerer den meget smørende synovialvæske. Væs­ kens formål er at nedsætte friktionen, altså nedsætte den modstand, som er mellem de bevægelige dele inden i knæet.

48

Knæet producerer mere synovialvæske og dermed smøring af knæet, når det er varmt — undgå udendørs træning iført shorts om vinteren. Seks minutters let opvarmning og udstrækning forud for løbeturen reducerer risikoen for skader.

// SUND-FORSKNING skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.

Profile for sund-forskning og //mig//

sund-forskning februar 2020  

sund-forskning februar 2020  

Profile for linisha
Advertisement