{' '} {' '}
Limited time offer
SAVE % on your upgrade.

Page 25

Alle former for leg, hvor man bruger hele kroppen, gavner en træt og overanspændt hjerne.

92

børn og unge del­ tog i forsøget over 12 uger, hvor bør­ nene, der alle var seks til 18 år, blev delt op i to grupper. Den ene gruppe fik virkningsløse kapsler (placebo), mens den anden gruppe fik omega-3 fiske­ olie svarende til 1,2 gram dagligt med et indhold af både DHA og EPA. De børn, som fra begyndelsen af havde det laveste indhold af omega-3-fedtsyrer i blodet, fik de bedste resultater målt på koncentra­ tionsevne og blev mere årvågne, end de plejede at være. Børnene blev i øvrigt udvalgt via lod­ trækning til at være i en af de to grup­ per, og hverken forskere, læger, børn eller forældre vidste, hvem der fik fiskeolie, og hvem der fik snydekapsler. At man træk­ ker lod, kaldes i forsøg, at det er rando­ miseret (random = tilfældigt udvalgt), og at ingen ved, hvem der får de aktive stof­ fer, kaldes for at være et dobbeltblindet forsøg. Fede fisk er ikke længere fede ... Desværre har vi ingen garanti for, at fisk indeholder de rette fedtsyrer, da de dan­ nes ud fra den føde, de bliver præsenteret for i hav, floder og ikke mindst som op­ dræt. Er der ikke omegaberigede fødekil­ der til fiskene, dannes der ingen fedtstof­ fer, og det er ikke sjældent, at en ellers af navnet kendt fed fisk på panden er en tør sag. Tørre fisk, ingen omega-3-fedtsyrer.

SKAB ENDNU BEDRE RESULTATER MED KEEN MIND Faktisk er der rigtig mange muligheder for at blive gode venner med hjernen. Smil, latter, motion er nogle af de bedste humørskabere, og tager du ungerne med ud i naturen, ja, ja, tving dem gerne, det ender med, at de kan lide det, så er der endnu større chance for, at hjernen ikke går i selvsving med manglende koncentration, indlæringsvanskeligheder, sort humør og indelukkethed. Er det så altid så nemt? Nej, men find så meget støtte fra naturen som muligt. Det kan du også gøre med Keen Mind, et velgennemforsket urteprodukt, anvendt i Indien i sådan cirka 1000 år men undersøgt for sin effekt med helt moderne metoder. OG DEN FORSKNING, DER HAR VÆRET INDTIL NU, VISER, AT KEEN MIND: – Øger din koncentration og din evne til at modtage kommunikation. – Hjælper på din hukommelse, så du bliver bedre til at huske og nedsætter risikoen for at glemme. – Støtter læringsprocesser, og du får lettere ved at fremkalde informationer, du har lagret i hjernen. – Det gælder for børn, unge og voksne i alle aldre, skal dog kun bruges fra cirka 12-årsalderen.

Når omega-3-fedtsyrer har så positiv en effekt på hjernens biologiske tilstand hos børn og unge med ADHD, er det meget vel også et vigtigt supplement til alle andre overanstrengte hjerner.

Er der problemer med at falde til ro om aftenen, så prøv nogle af de gode YouTube-muligheder, der findes til børn og voksne. „Afspænding og fantasirejse med Marianne Palm“ er en af de danske muligheder. Den har over 200.000 visninger, et fingerpeg om, at den virker for de fleste i alle aldre.

SUND-FORSKNING skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.

// 25

Profile for sund-forskning og //mig//

sund-forskning februar 2020  

sund-forskning februar 2020  

Profile for linisha
Advertisement