{' '} {' '}
Limited time offer
SAVE % on your upgrade.

Page 14

F O K U S PÅ H J E R N E SU N D H E D

D ET ER FØRST I N D EN FOR DE T SIDST E Å RTI , at man har fundet ud af, hvordan kroppen får næringsstoffer, herunder forskellige aktive plantestoffer, til at passere cellemembranen og virke der, hvor de skal, nemlig inden i cellerne. Svaret ligger bl.a. i aquaporinerne, som er en stor gruppe af membranproteiner, der skaber kanaler gennem membranerne, men vel at mærke kun for de stoffer, som membranen tillader. Blandt forskellige stoffer finder man en gruppe af plantestoffer, der stammer fra vores mad, især fra urter, frugter, grøntsager, nødder og olier, og forskningen viser, at de ikke kun har en forebyggende betydning, men også hvis der allerede er opstået nogle problemer. Man har fx set, at visse plantestoffer kan forsinke udviklingen af sygdomme, fx ved Alzheimers. Der foregår forskning over hele verden lige nu, netop på vores hjerner, for vi bliver alle ældre, og derfor bliver behovet større for at forstå, hvordan vi kan beskytte og hjælpe hjernen bedst muligt.

At opdage, hvordan cellerne optager næring, er især spændende, når det handler om hjernen. Vores meget effektive blodhjernebarriere sørger nemlig for at holde så mange stoffer ude af hjernen som muligt, da hjernen, som er bygget op af fedt og milliarder af neuroner, er meget følsom over for kemikalier. Så følsom, at den allerhelst vil udelukke medicin og fx plantestoffer, som ellers kunne hjælpe mod forskellige akutte og kroniske sygdomme. Samtidig står vi overfor en ny situation: Millioner af mennesker verden over vil pga. nye typer af medicin, kirurgi og viden om miljø og mad blive meget ældre, end man tidligere er blevet, og det kræver en sund hjerne i mange flere år, som gerne skul-

14

At holde sin hjerne sund og rask og måske forebygge aldersrelaterede sygdomme: Forskningen går hurtigt, den er interessant, og du kan, viser det meste forskning, gøre noget selv for at holde hjernen frisk og sund. Men du skal op af stolen og være aktiv i køkkenet, i naturen, og så skal du finde tilbage til din seng og gøre alt for at få en rolig nat.

le være uden neurodegenerative sygdomme som fx Alzheimer. Derfor er det ikke kun den enkelte families ansvar at spise sundt og have en sund adfærd, det er i høj grad også forskernes, behandlernes og samfundets ansvar, at vi forsøger at skabe så sund en alderdom som muligt. Og forebyggelsen begynder allerede, når det første spæde liv bliver planlagt og varer resten af livet. Aktive stoffer fra vores fødevarer, urter, frugter, nødder og olier kan modulere/regulere titusindvis af forskellige aktiviteter i forskellige organsystemer. På side 10 finder du en liste over nogle af de mest undersøgte. I de næste årtier kommer der helt sikkert flere til.

// SUND-FORSKNING skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.

Profile for sund-forskning og //mig//

sund-forskning februar 2020  

sund-forskning februar 2020  

Profile for linisha
Advertisement