{' '} {' '}
Limited time offer
SAVE % on your upgrade.

Page 12

© hoeghgrafik og SUND-FORSKNING

F O K U S PÅ H J E R N E SU N D H E D

Neuron

Arterie

Flow Vene

AQP4 Astrocyt vaskulær endefødder

AT S OVE

handler om meget mere end at vågne udhvilet og klar til dagens dont. Det er i høj grad om natten, at vi får renset hjernen for de affaldsstoffer, den skaber døgnet rundt.

AF MARIANNE PALM M.FL.

12

Affald

Paravenøs strømning

At vi vasker affaldsstoffer ud af vores hjerne om natten, blev opdaget af den danske neuroforsker professor Maiken Ne­ dergaard. Resultaterne afslørede, at trods den tidligere lær­ dom om, at hjernen ikke havde et lymfatisk system, så viste resultaterne, at støtteceller i hjernen, også kaldet gliaceller, fungerede som transportører af affaldsstoffer fra neuroner­ ne i hjernen. Hvilket på dansk betyder, at hjernen har en slags lymfesystem, det varetages blot af gliaceller frem for lymfeceller. Forskerne har derfor navngivet systemet det „glymfatiske system“. Ved at undersøge mus dag og nat samt under bedøvelse viste deres resultater helt klart, at vores aktive hjerne benyt­ ter natten til at gøre rent. Nogenlunde på samme måde som vores lymfesystem gør hele døgnet – i hjernen sker det bare meget langsomt om dagen i sammenligning med natten. Årsagen til, at der er så stor forskel på dag og nat, skyldes den væske, der ligger uden for hjernecellerne. Om natten øges væsken med 60 pct., hvilket bogstaveligt talt minder om regulær hjernevask. Denne nye viden kan vise sig at være særdeles relevant for mennesker med demens eller for dem, der har andre uba­ lancer i hjernen.

// SUND-FORSKNING skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.

Profile for sund-forskning og //mig//

sund-forskning februar 2020  

sund-forskning februar 2020  

Profile for linisha
Advertisement