Page 92

MOTION

Har du glemt dine

mavemuskler? AF MARIANNE PALM

Når jeg kigger ud over det ganske 40+ land og især på alle os, der sidder alt for meget ned på vores dertil indrettede på kontoret, så slår det mig, hvorfor så mange lider af dårlig nakke, dårlig lænd, smerter i knæ og i anklerne. For der er faktisk meget langt imellem dem (os!), der husker vores mavemuskler.

Du løber måske lidt i fritiden, måske går du til folkedans, eller måske dyrker du gode gåture i skoven, eller lidt svømning indimellem. Men sjældent bliver der givet særlig opmærksomhed til de lange store lige og skrå mavemuskler, der ikke kun skal bruges til at holde en aldrende vom inde, de skal også bruges til at skabe balance, så du ikke bærer hele kroppen med din nakke. Bære kroppen med din nakke? Det kan jeg da ikke se på lægens scanninger eller på kiropraktorens røntgenbilleder. Nej, det kan du ikke. Men derfor kan forklaringen på dine nakke- og skulderproblemer og på dine dårlige knæ stadig godt skyldes, at du ikke har talt med dine mavemuskler længe. Måske har du lige mærket dem kortvarigt til yoga, måske får du trods alt brugt lidt af dem, når du griner, eller når du løber, men det er slet ikke nok for de fleste. Vi er agerdyrkere, vi er fiskere, vi er landmænd, der trasker ud i marken, hakker roer – og inden da var vi måske på alle fire. Men vi har aldrig været indrettet til at sidde på en kontorstol i syv-otte timer, bevæge os en halv time hjem for at smide os på sofaneseren og lade det hele flyde ud. Provokeret til at forlange et hæve-sænkebord og måske en lille gulvvippe at stå på ved dit bord? Strålende. Provokeret til at skrive videre, mens du lige giver mavemusklerne lidt opmærksomhed? Det kan man faktisk godt, og også chefen bliver glad. For en velformuleret muskelmasse smitter af på tastaturet og din omgang med kollegerne, med vennerne og med familien. Og slutresultatet er mindre spændinger – læs: smerter – i resten af kroppen. Ud med hængevom, og ind med smilende mavemuskler. Marianne Palm

92

// SUND-FORSKNING skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.

Profile for sund-forskning og //mig//

sund-forskning august 2019  

sund-forskning august 2019  

Profile for linisha