Page 9

Når HOVEDPINEN styrer dit liv Smerterne kan være så intense, at de for mange opleves som en kniv inde bag øjet, der drejes rundt. Lidelsen har da også fået tilnavnet selvmordshovedpinen, fordi smerterne er så voldsomme, at mange undervejs føler selvmord som eneste vej ud af lidelserne. Slut med det sociale liv I kølvandet på Hortons hovedpine eller klyngehovedpine kommer ofte et lavt selvværd og lyst til at isolere sig fra andre mennesker. En selvsagt alvorlig konsekvens for det enkelte menneske og for familien. Modsat migrænikere, som helst vil forholde sig helt i ro og i mørke, kan mennesker under anfald med Hortons hovedpine ikke altid holde sig i ro. De bliver ofte rastløse og motorisk urolige. Hvad kan der gøres? Der findes ikke en entydig medicinsk behandling for Hortons hovedpine, det er derfor vigtigt at opsøge en speciallæge, som kan hjælpe med at finde den rette kombination af medicin og fx ren ilt til både forebyggelse og anfaldsbehandling.

Desværre er der endnu ikke fundet ikke-medicinsk behandling, der har dokumenteret effekt i anfaldsperioder. Massage kan udløse anfald og bør ikke benyttes i de perioder, hvor lidelsen er aktiv. Hovedpinen giver dog mange spændinger i nakke/skulder, og massage og fysioterapi kan være med til at løsne op i perioderne uden anfald. Fokus på de psykiske følger af Hortons hovedpine er en vigtig del af behandlingen. Personer med kronisk sygdom har ofte behov for støtte og rådgivning til at leve med og forholde sig til deres sygdom. Specialiseret psykologhjælp kan være med til at give den enkelte teknikker til at lære at leve med de udfordringer, sygdommen medfører, og en bedre forståelse og erkendelse af lidelsen kan være afgørende for det videre forløb. Ud over de store personlige og familiære udfordringer, Hortons hovedpine kan medføre, så oplever mange, at de har svært ved at forklare situa-

tionen for medarbejderne i kommunen og på jobcenteret. Det kommer hurtigt til at føles som den lille mand mod det store system, og det kan være en god idé at medbringe en bisidder til møder eller opsøge rådgivning som forberedelse. Danmark Patientforening for Hovedpineramte kan være din hjælp til et bedre liv med Hortons hovedpine. Læs mere om foreningen her: www.jegharhovedpine.dk

Lider du af invaliderende hovedpine, så søg hjælp hos Danmarks Patientforening for Hovedpineramte: www.jegharhovedpine.dk Har du nogle erfaringer med lindring eller behandling af Hortons hovedpine, hører SUND-FORSKNING meget gerne fra dig.

Danmarks Patientforening for Hovedpineramte er formidler af generel information om hovedpine-sygdomme og har en bred vifte af tilbud til deres medlemmer. Ud over deres grundlæggende medlemsrådgivning drejer det sig fx om en bisidder-ordning i sociale sager, mulighed for specialiseret psykologbistand, rådgivning til arbejdspladser, uddannelsesinstitutioner og hjemmebesøg hos sygdomsramte familier.

SUND-FORSKNING skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.

// 9

Profile for sund-forskning og //mig//

sund-forskning august 2019  

sund-forskning august 2019  

Profile for linisha