Page 87

staglandiner og neutrofile leukocytter (en vigtig del af immunforsvaret mod bakterielle angreb), som er en del af inflammationsbilledet. Gigt, astma, psoriasis, eksem, smertefuld menstruation og infektioner kendes på hævelse, rødmen, smerte, varme samt nedsat funktion. Ikke nødvendigvis alle symptomer på én gang, men det ændrer ikke på, at det er yderst generende eller hæmmende at opleve tilstanden. Muskelskade og muskelømhed er som før skrevet normale og faktisk hensigtsmæssige reaktioner på træning. Inflammationen og andre ting, der foregår, mens musklen er øm, er nødvendige dele i den proces, hvor kroppen bliver stærkere. Som regel vil

det være sådan, at der kun kræves nogle enkelte træningsgange med uvant belastning, før kroppen har vænnet sig til det, og det, du oplever herefter, er kun en smule ømhed (medmindre du straks følger op med en ny uvant belastning). Presser du dig selv for hårdt? Overbelastningsskader udgør hele 75 procent af alle sportsskader. Skaderne udvikler sig gradvist og opstår typisk der, hvor musklerne hæfter på knoglerne. Overbelastningsskader opstår typisk i sportsgrene, der kræver stor udholdenhed som løb, svømning og styrketræning. Mange løbere plages fx

af skinnebensbetændelse, der opstår på skinnebenets inderside. Smerterne opstår typisk i starten af træningen, men forsvinder efter noget tid. Du vil dog kunne mærke det ved at køre en finger op ad indersiden af skinnebenet. Irritationen af skinnebenet skyldes først og fremmest overbelastning. Tilstanden ses ved længerevarende belastning af underbenet og ved aktiviteter med mange landinger på underlaget som for eksempel ved løb. Måske skal du kigge i retningen af andre motionsformer, hvis du plages af smerter, når du løber.

VITAMINET TIL ALT, NEMLIG C-VITAMINET. En stærk antioxidant, som forebygger aldring og kræft. Stærkt livsforlængende. Holder bindevævet sammen. Forebygger problemer med tandkød, slimhinder, hud, og øjne. Styrker immunforsvaret kraftigt. Optimerer hjernen og nervernes funktion. Har stor betydning for hjertet og blodkredsløbet. Ja, C-vitaminet kan simpelthen det hele.

SÅDAN TRÆNER DU BEDST, NÅR DU VIL UNDGÅ SMERTER:

SLAP AF, og lad kroppen restituere. Restitution er absolut lige så vigtigt som selve træningssessionen. Støt kroppen med gurkemeje, som har en antiinflammatorisk effekt, så dine muskler ikke føles helt så ømme dagen efter.

Muskler bygges op gennem træning, og jo stærkere musklerne er, des mindre er risikoen for skader og ømhed. Derfor bør du ikke holde for lange pauser i din træning, hvis du vil forebygge muskelsmerterne. Samtidig har muskler også brug for at restituere og genopbygge sig selv, da man gennem træning påfører dem små skader.

SUND-FORSKNING skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.

// 87

Profile for sund-forskning og //mig//

sund-forskning august 2019  

sund-forskning august 2019  

Profile for linisha