Page 65

ANDROPAUSE – OVERGANGSALDER FOR MÆND / AF RIKKE GODTHJÆLP Andropause er et meget nyt udtryk, både fordi mænds overgangsalder ikke er noget, man tidligere har talt om, som man gør med kvinders overgangsalder, men også fordi der endnu ikke er konsensus blandt fagfolk, om det faktisk er en tilstand eller blot en diagnose, der skal tillægges helt særlige mænd med virkelig nedsat testosteronniveau. Ja, for det er i bund og grund det, det hele handler om, dalende testosteronniveau hos mænd. Fuldstændig på samme måde som kvinders østrogenniveau daler ved overgangsalderen. » Træthed » Søvnproblematikker » Nedsat sexlyst og potensproblemer » Humørsving og irritabilitet » Depression » Øget fedtdepoter om hofte og på maven » Nedsat muskelmasse og styrke » Brystmuskulaturen, der daler » Knogler, der afkalker » – og ja, hedeture

At genkende det Før du kan gøre noget ved det, skal du genkende symptomerne, og som ved alle andre ubalancer skal der være flere symptomer til stede, for at det giver mening at stille en diagnose. En mand skal kun mærke ændring på tre felter – fysisk, psykisk og seksuelt, før at en læge vil give testosteron som en behandlingsmetode, da det ikke er uden risiko at indtage hormoner. Jeg vil nok anbefale andre behandlingsmetoder som b.la. akupunktur, zoneterapi, homøopatisk behandling, chromoterapi, livstilsændring som kost og motion og sommetider psykoterapi. Hvorfor kost, motion og psykoterapi? Stress, dårlig kost, manglende bevægelse og ringe søvn er med til at kikstarte overgangsalder, både hos kvinder og mænd. Den ændrede kropsform og energiniveau, kan give problemer med selvværd, derfor kan ovenstående problematikker ofte bedres eller afhjælpes ved samtaleterapi.

om man vedligeholder eller nærer kroppen. Prøv at tænk på dette, når du vælger, hvilke fødevarer der skal ende på din tallerken. En sund og aktiv livsstil er alfa og omega for en krop i balance, og det vil helt sikkert også give bonus i andre aspekter af din sundhed. Selvfølgelig er der også kosttilskud, du kan forsøge med. Men jeg må være ærlig over for dig og sige, at der er stor forskel på, hvad der virker for den enkelte. Nogle kvinder rammer plet første gang, mens andre må prøve nogle forskellige ting, før de finder det rette. Her vil jeg sige til dig, at tålmodighed er en dyd. Det kan godt tage et par måneder, før du kan vurdere virkningen af et kosttilskud. Specielt når det handler om hormonsystemet.

En blodprøve i kombination med samtale kan være med til at afgøre, om der er tale om stress eller overgangsalder. Men husk, at mange hormonelle ubalancer kan balanceres med komplementære behandlinger – uden skadelige bivirkninger. Mænds overgangsalder begynder normalt omkring 50-60 årsalderen, hvor kvinders normalt begynder cirka i 45–55 årsalderen, afhængig af livsstil. Der er uenighed om, hvor mange der udviser symptomer på overgangsalderen, et sted mellem 30–70 % er i spil! Det manglende fokus på mænds overgangsalder tilskrives, at det ikke på samme måde som kvindens udeblivende cyklus, giver sig tydeligt til udtryk. Jeg tror, at det kan hænge sammen med mænds behov for at være overlegne og derfor ikke at ville have en diagnose hængende over dem, men også fordi, at mænd bare ikke bryder sig om at være syge og få medicin, som mange ser en kvindes overgangsalder.

Få en god snak med din lokale helsekostbutik, de kan blandt andet fortælle dig om Menosan, Rødkløverekstrakt fra Herrens Mark, Kliron, Bidro og FemiBalance. Og mærk så efter, hvad der tiltaler dig. Nogen trives med en urtete, mens andre bedre kan lide at tage et kosttilskud. Hvad angår din søvn, så tror jeg på at man skal gå efter årsagen. Så jeg er sikker på, at din nattesøvn forbedres, hvis du nærer kroppen og tager hensyn til dit hormonsystem. Men skulle du trænge til lidt ekstra hjælp, er Tryptonat helt klart værd at nævne. Kærlig hilsen Anja

SUND-FORSKNING skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.

// 65

Profile for sund-forskning og //mig//

sund-forskning august 2019  

sund-forskning august 2019  

Profile for linisha