Page 54

TEENAGERE

Er du en

TRÆT TRÆT teenager? AF BENEDIKTE MIKKELSEN

Den er især gal med de kvindelige teenagere, når vi taler om jernmangel. Faktisk er det 40-50 procent af unge piger i Danmark, som mangler jern. Heldigvis er jernmangel nemt at behandle. Er du i tvivl, om du er i mangel, så kan du gå til lægen og få foretaget en blodprøve.

Hvordan ved du om du har jernmangel? I teenagetiden gennemgår du en stor fysisk og mental udvikling. Derfor kan det være svært at opdage, om du mangler jern. Træthed eller hovedpine er typiske symptomer på jernmangel, men kan også være udslag af for lidt søvn, stress fra skolen eller ændringer i kosten eller livsstilen. Derfor er det nemt at overse en jernmangel. I virkeligheden er jernmangel både nemt at opdage og at forebygge – hvis du altså ved, hvad du skal kigge efter ... Kosten er måske den vigtigste årsag til det store antal piger med både små jerndepoter og jernmangel. Med en sund og varieret kost kan du få tilført tilstrækkeligt med jern. Spiser du usundt, for mange snacks og for få ordentlige måltider, så indtager du ikke den mængde jern, som er nødvendig. Jern findes i sesamfrø, græskarkerner og andre frø, i lever, indmad, kød og fisk, i brune ris, fuldkornshvede, havre, i kerner og i nødder; desuden i sojabønner og andre

bønner, rosiner, persille, grønkål og en lang række andre grøntsager og krydderurter, særligt brændenælde. Hvordan behandler du jernmangel? Der er stor forskel på, hvor godt de forskellige jernforbindelser optages i kroppen, så for at sikre en så god behandling eller forebyggelse som muligt skal du vælge et effektivt og skånsomt (veldokumenteret) jerntilskud som AminoJern Ferrochel, der optages to-fire gange bedre i kroppen end traditionelle jerntilskud. Traditionelle jerntilskud indeholder jernsalte som ferro fumrarat (findes i mange multivitaminer og jerntilskud) eller jernglukonat (findes i jernmiksturer), og kroppen har svært ved at optage jernforbindelserne. Men hvorfor er jern så vigtigt? Jern virker først og fremmest som ilttransportør i de røde blodlegemer. Al tilførsel af ilt foregår via hæmoglobin. Udskillelsen af kuldioxid foregår ligeledes via de røde blodlegemer. Jern er det centrale atom i hæmoglobinmolekylet i de røde blodlegemer og i det tilsvarende stof ”myoglobin”, der gemmer ilt i muskelcellerne. Derfor findes hovedparten af jernmængden i de røde blodlegemer: Omkring halvdelen af kroppens indhold på 4–5 gram jern er bundet i hæmoglobin. Hos velforsynede personer er der en del jern på lager i form af stoffet ferritin, der findes i alle celler i kroppen. Resten bruges i andre funktioner, hvor de vigtigste er at indgå i enzymer, som fx er med til at producere

Heldigvis er det jo nemt at få dækket behovet via kosttilskud, men faktisk viste en befolkningsundersøgelse, at jern, selv i vores oplyste og velnærede del af verden, ofte er en mangelvare i kosten hos forskellige grupper, der har særligt behov. Det er altså især, hvis du er kvinde i den fertile alder, at du ofte indtager for lidt. Det er den aldersperiode, hvor du menstruerer, og derfor er behovet naturligvis større, fordi du mister en portion jern hver måned.

54

// SUND-FORSKNING skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.

Profile for sund-forskning og //mig//

sund-forskning august 2019  

sund-forskning august 2019  

Profile for linisha