Page 53

GRÆSKARKERNER indeholder store mængder af aminosyren tryptofan, som er afgørende for dannelsen af serotonin. Blodets indhold af serotonin regulerer mængden af det søvndyssende hormon melatonin, hvilket forklarer, hvorfor en håndfuld græskarkerner dagligt måske kan have gavnlig effekt på søvnrytmen.

Hvilken slags søvnløs er du? Søvnløshed er ikke bare søvnløshed. Måske er du en af dem, der går i seng, læser en smule, slukker lyset – og så ligger du i mørket og tæller får. Måske er fårene sprunget over hegnet i hundredevis, og søvnen er stadig ikke tættere på, end da du lagde dig. Eller måske er du en af dem, der falder i søvn, så snart dit hoved rammer puden, men vågner tre til fire gange i løbet af natten og ligger og kigger op i loftet et stykke tid. Det er ikke meget bedre, for her får du så en meget afbrudt nattesøvn. Ligegyldigt hvilken slags søvnløshed du lider af, så véd du bare, at næste dag bliver uoverkommelig lang og udmattende. Løsningen er nær ... ... som kan forbedre kvaliteten af din søvn. Vi skal i den forbindelse kigge lidt nærmere på de tre størrelser, serotonin, tryptofan og melatonin. Tryptofan er en aminosyre, som i løbet af natten omdannes til hormonet melatonin. Melatonin er nemlig kendt som søvnhormonet, og det er det, der kan være guld værd for dig, der lider under en urolig og afbrudt nattesøvn. Du vil forblive i en god, dyb søvn hele natten og vågne frisk og udhvilet. I løbet af natten omdannes melatonin til et andet hormon, serotonin, som anses for at være af afgørende betydning for vores humør og generelle velvære. Faktisk regnes serotonin for at være et af kroppens egne lykkehormoner. Serotonin kan ikke dannes uden den altafgørende byggesten tryptofan. Tryptofan er en såkaldt essentiel aminosyre, hvilket betyder, at kroppen ikke selv kan danne den – den skal til-

SEROTONIN

regnes for at være et af kroppens egne lykkehormoner. Lidt lykke er jo skønt, når du ligger søvnløs!

føres gennem kosten eller via tilskud. I Tryptonat er aminosyren kombineret med bl.a. magnesium, der medvirker til, at du føler dig mindre træt og udmattet. Desuden indeholder produktet en række kendte urter med beroligende virkning, fx kamille, passionsblomst og ikke mindst baldrian, der gennem århundreder er blevet brugt som et middel mod søvnproblemer.

Zzzzz

Undlad især stimulanser som kaffe, kinesisk te, cola, sukker og chokolade om aftenen. Ved problemer med lavt blodsukker kan det anbefales at spise før sengetid, fx havregryn med sojamælk og rosiner, da det kan virke beroligende. Vær dog opmærksom på, at mad lige før sengetid kan give de fleste en urolig søvn.

Sørg for at motionere (dog ikke lige inden sengetid), frisk luft før sengetid og udluftning af soveværelset. Sov evt. med vinduet åbent.

HVO RFO R LIGGER JEG S ØVNLØ S? Måske kan du nikke genkendende til et eller flere punkter:

»  Stress af enhver art. Større mængder adrenalin kan holde dig vågen i timevis

»  Nervøse lidelser, tanker og spekulationer »  Forstyrrelser af døgnrytmen (skiftehold, jetlag) »  Stimulanser som koffein (kaffe, kinesisk te, cola), amfetamin og ecstacy. Adaptogene urter og B-vitaminer, som indtages om aftenen, kan også virke for stimulerende

»  Hormonelle ubalancer i forbindelse med pubertet, PMS og overgangsalder

»  Fysisk ubehag som svedeture i overgangsalderen, kolde fødder, uro i benene, mangel på frisk luft, støj og andre irritationsmomenter såsom støv, for mange bøger og for meget rod i soveværelset

»  Lavt blodsukker kan resultere i, at man vågner midt om natten

»  Alkohol. Kan hjælpe dig med at sove, men giver ofte en urolig søvn

SUND-FORSKNING skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.

// 53

Profile for sund-forskning og //mig//

sund-forskning august 2019  

sund-forskning august 2019  

Profile for linisha