Page 15

Har du mod på det, kan du selv fermentere dine grøntsager, kefir osv. Det vil kunne give dig nogle fordele med det samme og på sigt være med til at stabilisere tarmen.

Kan vi så få flere af syrerne fra tyktarmen? Ja, især dannes der mange, hvis vi indtager mange fibre fra kosten. Fibre, som vi ikke selv kan nedbryde i tyndtarmen, men som føres videre til tyktarmen til stor glæde for vores mikrobiota, der til gengæld danner organiske syrer, hvis der ellers er de rigtige bakterier til stede. Har man en dysbiose, hvor nogle af bakterierne i produktionskæden er i underskud, kan det dog være noget af en prøvelse, for så bliver der primært dannet tarmgas i stedet. For nogle kan udfordringen løses ved at tilføje fibrene i små portioner, men for andre er det bedre at holde sig til de sunde fødevarer, som giver en god mavefornemmelse og så tilføje de gode organiske syrer på anden vis.

Hvad er organiske syrer? Organiske syrer bruges om en gruppe kemiske forbindelser, hvor der indgår en carboxylsyre-gruppe. Som eksempel kan nævnes alt fra aminosyre, urinsyre og fx fedtsyre. Er der en kæde af kulstof i forlængelse af syre-gruppen, kaldes det en fedtsyre. Når kæden er lang, bliver det til de fedtstoffer som vi kender fra olier, smør og fx kokosfedt. Er kulstofkæden rigtig kort som ved SCFA, bliver det til eddike, smørsyre, myresyre, ravsyre osv. Dvs. noget, der egentlig ikke minder om fedt, men bare har samme struktur. Når kroppen primært bruger organiske syrer, er det især fordi det giver en stor fleksibilitet for ændring og udnyttelse inde i kroppen. En anden syre i kroppen kunne fx være saltsyre, som består af brint og klor (HCl) og findes i mavesækken. Den kan kroppen ikke umiddelbart ændre på og bruger den derfor „udenfor“ sig selv.

SUND-FORSKNING skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.

// 15

Profile for sund-forskning og //mig//

sund-forskning august 2019  

sund-forskning august 2019  

Profile for linisha