Page 14

MAD & KROP

nere indtaget med propionsyre hæmmes denne dannelse, hvilket tyder på, at fordelingen mellem eddikesyre og propionsyre er vigtig. At bidraget fra propionsyren er godt, viser sig også ved, at den er i stand til at reducere det vicerale fedt omkring indvoldene, og sammenholdt med de øvrige effekter er det til stor gavn for kroppen. Sagt på dansk betyder det, at kombinationen giver en øget forbrænding af fedt i de forskellige væv, bl.a. lever, muskler og fedtvæv samt mindre fedt i blodbanen. Især det sidste med mindre fedt i blodbanen er vigtigt ift. hjerte-kar-sygdomme, hvor risikoen for en blodprop er øget, ved højt triglycerid i blodet. Organiske syrer og bugspytkirtlen Det er ikke kun leveren og mange af de øvrige væv, som har gavn af orga14

//

niske syrer. Eddikesyren har vist sig at kunne forbedre insulinresponset hos dem, der er insulinresistente. Mekanismen menes at være forbedring af insulinrespons i cellerne i bugspytkirtlen, hvilket giver langt bedre kontrol over blodglukosen. Som supplement til den direkte effekt på bugspytkirtlen har forskningen også fundet ud af, at hormondannende celler i tyktarmen også har en positiv effekt på glukosebalancen i blodet. Kommunikation mellem tarm og hjernen I de senere år har der været en øget interesse for at finde ud af, hvorfor en god mikrobiota har så positiv en effekt på vores velbefindende, især vores hjerne og nervesystem. Er det ren indbildning, eller er der noget om fornemmelsen?

I flere studier har fokus været på den direkte påvirkning af nerve vagus, på inflammation og anden immunologisk aktivitet eller en neuroendokrin påvirkning. I et forsøg på hjerneceller fra mennesker viste resultatet, at propionsyre var i stand til at tætne blod-hjerne-barrieren, hvilket især er vigtigt for personer med autisme og fx ADHD. At kunne skabe ro i kroppen alene ved at bruge de organiske syrer, som tarmen danner i forvejen, ville være fantastisk og langt bedre end de sammenlignelige resultater, som er opnået ved at give samme gruppe mennesker antibiotika i længere perioder for at undgå lipopolysakkarider fra gram negative sygdomsfremkaldende bakterier, som skaber svær dysbiose i tarmen.

Profile for sund-forskning og //mig//

sund-forskning august 2019  

sund-forskning august 2019  

Profile for linisha