Page 95

B12-vitamin har stor betydning for knoglerne og er med til at modvirke knogleskørhed.

Dyrker du sport? Måske begår du de seks mest almindelige ernæringsfejl … 1) Du glemmer at tilpasse din måltidsrytme til din træ ning. Det er en videnskab at finde ud af, hvordan du skal spise, når du træner. Måske spiser du for meget, for lidt eller det forkerte, når du træner. Er du i tvivl om, hvordan du skal spise, når du træner, så opsøg en biopat/naturopath med speciale i sport og ernæring. 2) Dårlig energifordeling mellem de såkaldte makronæ ringsstoffer protein, kulhydrat og fedt. Hvordan du skal sammensætte din kost kommer an på, hvad du træner. Træner du muskler og styrke, skal du indtage et højere niveau af protein. Træner du udholdenhed, såsom løb, skal du sørge for at spise rigeligt med kulhydrater. Igen: Er du i tvivl, så opsøg en dygtig behandler udi netop dine problemstillinger.

95

3) Husk at spise frugt og grønt, men husk også dine fedtsyrer. 4) Mange tomme kalorier. Fristes du af forskellige fit nessbarer, slik eller andre former for hurtig energi, så hav altid en banan med i tasken, eller lav en nærings holdig smoothie. 5) Drikkevarer er fulde af sukker. Energidrikke i alle farver og former har indtaget landets træningscentre, men husk: Sluk altid tørsten i vand. De mange drikke er fulde af koffein og sukker og giver dig kun et kort varigt energiboost. Vil du vide mere om energidrikke, så læs artiklen ”Energidrikke brænder dig af” på sund-forskning.dk. 6) Spis, inden du skal træne. Husk din træningsmaskine har brug for benzin.

En normal balance i tarmbakteriefloraen er nødvendig for næringsoptagelsen, og balancen kan forstyrres af blandt andet sukker, kaffe, alkohol - og ryger du, øger du også behovet for B12-vitamin.

Vælger du fx B12-vitaminer fra Terra Nova, finder du det som methylcobalamin, som er den biologisk aktive form for vitamin B12. Netop den form kræver ikke omdannelse i kroppen og optages derfor direkte.

B-familien, også til træning Raffineret mad, p-piller, overforbrug af sukker, koffein og andre stimulanser samt fysisk og psykisk overbelastning øger behovet for B-vitaminer. De forskellige B-vitaminer arbejder som én stor familie, og de er nødvendige for en optimal energiomsætning samt muskler, nervesystem, fordøjelse, hud og hår. Otte ud af de 13 vitaminer, som er essentielle for din krop, er B-vitaminer. Da B-vitaminer er vandopløselige og dermed ikke lagres i kroppen, er det vigtigt, at du dagligt får vitaminerne igennem kosten og som kosttilskud. Træner du meget, skal du især være opmærksom på dine B-vitaminer, da vitaminer udskilles gennem sved.

Den veganske fitnessmyte Myterne flokkes om den veganske levevis, ikke mindst hvis du er veganer og dyrker elitesport. Men lad os få den aflivet med det samme - du kan sagtens være elitesportsudøver og samtidig være veganer. B12-vitaminet er som regel det første, der dukker op i den kontekst. Men B12-vitaminmangel er dog ikke kun en bekymring

s

Profile for sund-forskning og //mig//

sund-forskning februar 2019  

sund-forskning februar 2019  

Profile for linisha
Advertisement