Page 87

Hvor mange cyanocobalamin skal personen så bruge? Cyanocobalamin vejer 1355 g/mol, hvoraf cyanodelen vejer 27 g/mol. Dvs. cyano udgør 2 % af B-12-vitaminet. Hvis personen indtager 1000 mcg cyanocobalamin, svarer det til 20 mcg. For at komme op på de 35 mg skal personen dermed indtage 1.750 tabletter a 1000 mcg cyanocobalamin!

87

Skulle personen stadig ønske at forgifte sig selv, vil vedkommende nok vælge et økonomisk produkt, hvor hver tablet indeholder 1000 mcg samt 100 stk. i en pakke. Vedkommende skulle så indtage 17,5 pakker i løbet af MAKS. en time for at opnå et mindre ubehag af cyaniddelen fra B-12 …

Er methylcobalamin så bedre end cyanocobalamin?

Spiser du vegetarisk eller vegansk? Husker du at tage dit livsvigtige B12-vitamin?

Cyanocobalamin er et syntetisk produkt, der er meget stabilt over for lys. Det bliver ligesom methylcobalamin dannet af bakterier, men i stedet for at rense produktet direkte som methylcobalamin tilsættes en kemisk cyanogruppe, så resultatet bliver det stabile produkt. Fra naturens side vil B12 primært findes i animalske produkter og især som methylcobalamin bundet til proteiner. Efter indtag bliver cyanodelen koblet af, og en alternativ gruppe kobles på, alt efter behov. Dvs. cellen vurderer selv, om det skal være en methylgruppe, der skal bruges, eller om det hellere skal være en adenosylgruppe. Bliver det en methylgruppe, vil cellen tage denne fra en aminosyre (S-Adenosylmethionin, SAM), hvilket kan blive en udfordring, hvis leveren ikke får dannet tilstrækkeligt med ny SAM. En mangel på SAM kan medføre en nedsat dannelse af flere hormoner og neurotransmittere som fx adrenalin.

Vil det så ikke være en fordel at indtage methylcobalamin direkte? Umiddelbart så lyder det tiltalende og vil sikkert kunne løse nogle af de problemer, som kommer af B12- mangel, især hvis der samtidig er nogle svære udfordringer med leveren. En ulempe ved methylcobalamin vil dog være, at det ikke er stabilt over for lys, hvilket betyder, at det bliver lettere nedbrudt i forhold til cyanocobalamin. Vælger du en stor pakke, kan du derfor ende med at indtage et B12-vitamin med lavere indhold, når du nærmer dig bunden af bøtten. En kombination af de to B12-former ville måske være en brugbar løsning?

Hvor bruger cellen henholdsvis methylcobalamin og adenosyl cobalamin? -

Methylcobalamin bruges i cytoplasmaen, hvor vitaminet fungerer som en methyldonor og sikrer, at DNA bliver korrekt beskyttet under fx en celledeling. Desuden bruges methylcobalamin bl.a. til dannelse af cellemembraner og neurotransmittere.

- Adenosylcobalamin bruges inden i mitokondrierne, der er cellens kraftværk. Her indgår det bl.a. i dannelsen af hæmoglobin til de røde blodlegemer.

Profile for sund-forskning og //mig//

sund-forskning februar 2019  

sund-forskning februar 2019  

Profile for linisha
Advertisement