Page 75

SPØRG EKSPERTERNE

Anja Ballegaard Biopat/naturopath ibm info@sund-forskning.dk

Hej Anja, Jeg har følt mig sløj de sidste par måneder. Jeg forstår ikke hvorfor, for jeg spiser sundt og tager både vitaminer og urter til immunforsvaret. Alligevel er det, som om jeg opsamler hver en forkølelse på min vej. Håber du kan give mig et par råd. Hilsen Lene Kære Lene, Ind imellem sker det, at en virus kan slå benene væk under os. Sidste år mødte jeg mange, hvor det tog flere uger at komme oven på influenzaen. Udfordringen er, at immunforsvaret efter sådan en virus kan være lidt slidt, og man derfor nemt kan samle andre infektioner op, som kan forhindre, at man kommer helt ovenpå. I det tilfælde er det bedste, du kan gøre, at aflaste dig selv så meget som muligt, sov godt, spis grønt, undgå sukker, og tag gode kosttilskud. Men der kan også være andre ting, som belaster dig og gør, at du hele tiden føler dig sløj. Som biopat kigger jeg altid på flere områder af et menneskes liv - for mig er kost og vitaminer kun én del. Det, som også er relevant at kigge på, er blandt andet, hvordan vi har det følelsesmæssigt, og om vi er påvirket af fysiske belastninger. En ryg, der driller, en giftig kollega eller skimmel i væggene er blot nogle af de ting, som kan dræne kroppen og øge behovet for vitaminer og mineraler. Og da kan det føles, som om vi ikke kommer helt ovenpå, uanset hvor mange kosttilskud vi fylder på. Man kunne tage alle disse belastninger og putte ind under ét ord, som vi alle kender, nemlig stress. Mange forbinder stress med noget arbejdsrelateret. Det kan det selvfølgelig også være, men jeg betragter mere stress som en hvilken som helst belastning af kroppen. Dårlig kost er for eksempel også en stressbelastning. Og når kroppen belastes ud over sin kapacitet, ja, så bliver vi syge. Er du mon udsat for en stressbelastning? Prøv at tænke alle områder af dit liv igennem. Det kan være svært at gøre alene, så få hjælp fra en god veninde eller gå i stilhed i skoven. Så plejer det ofte at blive klart, om der er nogle ting, man har behov for at finjustere. Og hvis det er tilfældet for dig, så få hjælp til at lave de ændringer, som du har brug for. Så er jeg sikker på, at du snart skal få din energi og vitalitet tilbage. Kærlig hilsen Anja Sund-forskning om Anja Ballegaard Anja Ballegaard er biopat og naturopath ibm med klinik i Bryrup. Hendes store passion er en naturlig livsstil, som er opnåelig for alle. Hun rådgiver om at blive sund indefra og ud med kost, urter og vitaminer og hjælper på vejen til det gode liv i balance. Læs mere på www.anjaballegaard.dk, eller følg hende på Instagram @anjaballegaard.

Sidste nyt fra forskerne

Selen er vigtigt ved leversygdomme

Sporstoffet selen, som vi blandt andet får fra fuldkorn, nødder, fisk og skaldyr, har en vigtig rolle ved forskellige leversygdomme. Flere undersøgelser har vist, at selen kan beskytte levervæv ved at mindske inflammation og hjælpe kræftceller i svulster med at destruere sig selv (apoptose). En række såkaldte selenoproteiner, som er afhængige af selen, har ligeledes en vigtig funktion, idet de hæmmer frie radikaler, som ellers har en vævsødelæggende virkning. Mange forskere ser i dag et stort potentiale i at anvende selenoproteiner som led i behandlingen af leversygdomme. Når man anvender selen til terapeutiske formål, er det nødvendigt med selenpræparater, der tilfører kroppen en høj og ensartet mængde af det livsvigtige stof. Medicinsk selengær har vist at have den bedste optagelighed og egner sig både til forebyggelse, behandling og forskning. Den danske lægemiddelvirksomhed Pharma Nord har udviklet og taget patent på en særlig medicinsk selengær, som hedder SelenoPrecise og har dokumenteret biotilgængelighed. Knap 90 % af selenindholdet i denne gær bliver optaget, og på grund af den dokumenterede kvalitet og ensartethed bliver SelenoPrecise ofte anvendt af forskere til videnskabelige forsøg.

sund-forskning skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller andre fageksperter. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen 75

Profile for sund-forskning og //mig//

sund-forskning februar 2019  

sund-forskning februar 2019  

Profile for linisha
Advertisement