Page 60

VIDEN OG VIDENSKAB

På sporet af aloeplantens mangfoldighed Resultater fra ny forskning viser, at polysakkarider varierer i forskellige aloeplanter. Det kan give en indikation om, at aloeplanten i virkeligheden kan opdeles i flere underkategorier. Hver plante har altså forskellige egenskaber. Af Benedikte Mikkelsen

Planten aloe veras popularitet vil ingen ende tage, hvilket heller ikke er så underligt, da vidunderplanten har gavnlige egenskaber på alt fra slimhinder i mave og tarm til behandling af solskader og brandsår. I forskerverdenen er aloe derfor også stadig et ”hot topic”, og ønsket om at opnå den fulde forståelse af de individuelle polymerkomponenter i aloe veras blad mesofyl brænder stadig. Hvordan komponenterne interagerer med hinanden, og hvilken effekt de så har på den menneskelige krop, er også kilde til videre forskning. I skrivende stund undersøger Statens Naturhistoriske Museum og Københavns Universitet, hvordan aloe kan artsbestemmes, ud fra hvilke antistoffer polysacchariderne binder sig til. Kortlægges de gode egenskaber i hver plantesort i undergrupperne, åbner det lovende muligheder for at kombinere planterne og skabe forbedrede aloe vera-præparater. Når aloe artsbestemmes Nu er det muligt at artsbestemme aloe, ud fra hvilke antistoffer polysakkariderne binder sig til. Du plejer at sætte vera efter aloe, men faktisk kan der også sættes ferox efter. Der er tale om to planter i aloefamilien, som har grundlæggende biologiske ligheder, dog er der fundamentale forskelle. Interessant er det, at det kun er xyloglucan fra aloe vera, som binder til antistofferne, hvorimod xyloglucan fra aloe ferox ikke binder til antistofferne. Det påvises altså her, at sammensætningen af polysakkarider varierer fra art til art.

Vores immunforsvar indeholder antistoffer, som aktiveres, når antigener udefra binder sig til antistofferne.

60 sund-forskning skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller andre fageksperter. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.

Profile for sund-forskning og //mig//

sund-forskning februar 2019  

sund-forskning februar 2019  

Profile for linisha
Advertisement