Page 52

Tænk dig godt om når du køber kosttilskud Det er ikke uden risiko at købe kosttilskud på nettet, specielt hvis det drejer sig om præparater udenfor EU, advarer Fødevarestyrelsen. Af Bjørn Falck Madsen og Marianne Palm

Hele ideen med at købe og anvende kosttilskud er at gøre noget godt for helbredet ved blandt andet at tilføre kroppen de vitaminer, mineraler, fedtsyrer med videre, som det nogle gange kan være svært at få i tilpas store mænger fra den daglige føde. Derfor ville det være rigtig uheldigt, hvis de kosttilskud, du køber, viser sig at være virkningsløse eller måske endda skadelige for dig.

canadisk stikprøveanalyse af 44 tilfældigt udvalgte kosttilskud, at næsten 60 % af præparaterne indeholdt stoffer, som ikke stod på etiketten. Omtrent hvert tredje præparat indeholdt stoffer, der var blevet tilsat som erstatning for de deklarerede stoffer, og over 20 % - altså hver femte - indeholdt potentielt allergifremkaldende stoffer.

Fødevarestyrelsen advarer På Fødevarestyrelsens hjemmeside kan man læse i artiklen ”Tænk dig om, når du køber kosttilskud på nettet”, hvor vigtigt det er at holde sig til præparater, som er underlagt Fødevarestyrelsens kontrol. Køber du eksempelvis direkte fra en udenlandsk hjemmeside, risikerer du at bruge penge på præparater, som du reelt ikke har en chance for at gennemskue kvaliteten af. Det eneste, du har at holde dig til, er, hvad producenten skriver, og det giver dig ingen sikkerhed.

Tilsat medicin Endnu mere skræmmende er de eksempler på tilsyneladende harmløse kosttilskud, som har vist sig at indeholde ikke-deklarerede lægemidler, og der har tilmed været dødsfald som følge af brug af disse præparater. Problemet er, at man i mange lande ikke har nogen kontrol med kosttilskud. Produkter, som sælges fra en hjemmeside i et EU-land, kan være produceret i et tredje land, og der er derfor ingen måde at holde styr på præparaternes indhold og sikkerhed. Derfor kan det være en risikabel affære at købe kosttilskud på net-sider og fra producenter, man ikke rigtig kender. Det bedste råd er at købe produkter, der er fremstillet i Danmark af producenter, som man kender, og som kan kontaktes i tilfælde af spørgsmål.

Indeholder det forkerte Tværtimod. Der har i årenes løb været skræmmende mange eksempler på, at kosttilskud har indeholdt alt andet end det, som stod på etiketten. For et par år siden viste en amerikansk/

52 sund-forskning skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller andre fageksperter. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.

Profile for sund-forskning og //mig//

sund-forskning februar 2019  

sund-forskning februar 2019  

Profile for linisha
Advertisement