Page 46

BEHANDLERNES BEDSTE BUD Jeg er altid sulten For hver gang du overvejer at gå på kur, så kommer du i tanker om, hvor sulten du plejer at blive. Er det dit problem, kan du have god gavn af at skære så langt ned på din stivelse som muligt og i stedet fylde op med grove fiberrige grøntsager over jord, lidt mere protein end hvad de officielle kostråd anbefaler og så supplere med sunde fedtstoffer samt med grøntsager fra under jord. Læg gerne vægt på farver og kvalitet frem for at tælle dine kalorier. Følger du disse simple råd, vil du ændre sammensætningen af bakterier i din tarm, hvilket er en stor fordel, for meget tyder på, at dine tarmbakterier er virkelig gode til at skabe sult i din hjerne efter specifikke fødevarer. Ændring af kost giver ændring af bakterier, så ind med de gode fibre til de gode bakterier. Får du fyldt din mave godt op med sund og velsmagende kost, bliver din hjerne tilfreds, og den vil sende færre sultsignaler. Du kan jo komme langt med din viljestyrke, men når hjernen begynder at råbe virkelig højt på mad, fejer den viljestyrken af bordet, og du spiser det, der er i nærheden - uanset om det er godt for dig eller ej. Ved at spise så hjernen er glad, kommer du meget hurtigere ned i vægt. Lider du af svær overvægt, vil du desuden have inflammation i dine fedtceller, og det kan gøre det endnu mere svært for dig at komme af med overvægten, men du skal jo spise, så vær opmærksom på, at du vælger farverigt, får krydderier og krydderurter med ind i kosten, du kan eventuelt supplere med nogle kosttilskud, som netop er dokumenteret til at dæmpe inflammationer i fedtvæv. Gurkemeje har lige været genstand for et forsøg mod inflammationer i fedtceller.

Hvad med min søde tand? Tager du hånd om at tilfredsstille din hjerne ved at få godt med grove grøntsager, krydderier og anden god smag i dine hovedmåltider, vil din trang til søde sager efterhånden falde til ro af sig selv. Din kropsfornemmelse vil efterhånden ændre sig, og du får ganske enkelt ikke det samme behov. Bliver trangen for stor, så spis nogle bær først. De er ikke lige så søde som en kage eller slik, men de vil give dig den næring, som er nødvendig for at komme videre fra, hvor du er lige nu. Falder du helt for fristelsen, så lad det blive ved det ene måltid, og fortsæt derfra. Du har jo mange måltider foran dig, og det vil ikke være det ene, som afgør din videre skæbne. Det er helheden, som er afgørende. Er overvægt bare overvægt? Var du allerede til den tunge side som teenager, skal du forberede dig på, at der vil komme et par bump undervejs i dit vægttab. En af årsagerne vil være, at du har flere fedtceller, som skal sultes, end en person, som blev overvægtig langt senere i livet. Under den tidlige vægtstigning havde kroppen brug for at danne flere fedtceller end hos en, der er normalvægtig, hvorfor du vil have flere celler, du skal tackle. Dine fedtceller vil protestere mod vægttabet, når det bliver for mærkbart inden i cellen. Det er her, du skal holde ud, for de vil falde til ro igen - men det vil tage tid. I mellemtiden skal du sørge for at få spist dig godt mæt i de grove grøntsager, der fylder, så din hjerne holdes beskæftiget. Kan du få hjernen til at arbejde med dig, er du halvvejs hjemme.

Spidskål og bønner til både frokost og aftensmad kan gøre en stor forskel for mæthed og sænker også lige kolesteroltallet på vejen.

Chrom er ikke et slankeprodukt, men det letter vægttab

Mange omtaler fejlagtigt det livsvigtige stof chrom som et slankemineral, selv om stoffet slet ikke er beregnet til det formål. Alligevel er det ikke skudt helt ved siden af, for det har faktisk vist at kunne hjælpe folk med at komme ned i vægt. Det er ikke chrom i sig selv, der har den slankende virkning. Det er, fordi stoffet har en stabiliserende virkning på blodsukkeret, at det bliver lettere at undgå de mange fristelser. Når ens blodsukker er stabilt, vil man ikke opleve den sukkertrang, som ellers let kan opstå, når blodsukkeret er helt i bund. Det betyder, at man ikke har samme tendens til at gå og spise slik, kage og andre sukkerholdige ting, som feder, og som et resultat af det vil vægten langsomt, men sikkert gå ned.

Forskning bekræfter sammenhæng

Tjekkiske forskere ved Charles-universitetet i Prag lavede et forsøg med chrom for en del år siden for at se, om det eventuelt kunne hjælpe patienter med type-2 diabetes, så deres blodsukker blev mere stabilt. De inddelte 36 patienter tilfældigt i to grupper og gav den ene gruppe snydetabletter, mens den anden fik fire tabletter (400 mikrogram i alt) af præparatet Bio-Chrom. Efter tolv uger så forskerne, hvordan chrombehandlingen havde en stabiliserende effekt på patienterne. Samtidig opnåede patienterne i chromgruppen forbedringer indenfor en række andre markører for type-2 diabetes. Kilde: Biol Trace Elem Res. 2006 Mar;109(3):215-30.

46 sund-forskning skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller andre fageksperter. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.

Profile for sund-forskning og //mig//

sund-forskning februar 2019  

sund-forskning februar 2019  

Profile for linisha
Advertisement