Page 27

FORSTÅELSE AF STRESS I KROP OG SIND

Definition af stress: Tab af kontrol (vesten), tab af indre ro (østen) Akut er af kort varighed - minutter. Kronisk er længerevarende - dage til år? Hvor går grænsen?

Vidste du, at kvinder og mænd reagerer forskelligt på stress? Altså både fysisk og psykisk? Fysisk: Mænd har højere hyppighed af infektioner, højt blodtryk, aggressiv adfærd og stofmisbrug end kvinder. Kvinder har til gengæld højere frekvens af autoimmune sygdomme, kronisk smerte, depression og angst. Forklaringen skyldes formentlig kønshormonet østrogen, da forskellen er mest tydelig for kvinder før overgangsalderen. Psykisk: Flygt/kæmp eller omsorg/fællesskab? Mænd har højere tendens til flygt/kæmp-reaktionen, hvor kvinder langt mere søger/giver omsorg samt skaber relationer, hvor de kan snakke om tingene. Forklaringen findes i, hvordan stresshormoner påvirker vores hjerne-binyreakse. Begge køn oplever en aktivering af deres sympatiske nervesystem, men hos kvinder dæmpes reaktionen ikke af kamp/flugt som hos mænd, men af at drage omsorg samt at dele oplevelsen.

t

Kilde: Ind Psychiatry J. 2011 Jan-Jun; 20(1): 4–10.

sund-forskning skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller andre fageksperter. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen 27

Profile for sund-forskning og //mig//

sund-forskning februar 2019  

sund-forskning februar 2019  

Profile for linisha
Advertisement