Page 17

KALORIER OG DET FEDE LIV

hvornår den får nok energi tilført igen. Så i stedet for at kroppen får masser af energi ved at få masser af kalorier, så oplever vi ofte, at vi er tunge, trætte og lave på energi, når vi er på slankekur, og det er også en medvirkende årsag til, at slankekure er noget, vi kun kan gøre i perioder, indtil kroppen er så ødelagt og frarøvet både næringsstoffer og energi, at vi falder i med et brag. Det resulterer i, at vi spiser alt, vi kan komme i nærheden af, så alt det, vi har kæmpet for og har tabt af kilo i perioden, tager vi på igen - og mere til. Hormoner Lad os starte med hormonet insulin. Når vi spiser mad, som har et højt insulinindeks, påvirker det blodsukker og insulinproduktion, det vil sige der udskilles højere mængder insulin. Det er farligt for kroppen at have for højt blodsukker, så derfor har vi denne fantastiske funktion i vores krop - men hvor bliver sukkeret så af? Insulin fungerer som døråbner til cellerne, hvor kroppen lagrer sukker, eller rettere sagt glukose, som fedt. Når vi har uorden i vores insulinproduktion, så ser vi primært fedtdepoterne på ryg og mave. De kulhydrater, vi spiser for mange af, bliver opbevaret som fedt på kroppen. Det er smart, fordi der er langt flere kalorier i fedt end i kulhydrat. Kroppen skulle så bære rundt på meget mere, hvis den gemte energi som kulhydrat i stedet for. Så kroppen er smart. En direkte linje fra den mad, vi spiser, ned på hoften! Vi har i mange år troet, at der var en direkte linje fra det fedt, vi spiser, ned på hoften, men det er der ikke. Kroppen vil nemlig helst lagre kulhydrat som fedt, og den vil helst forbrænde fedt som energi.

En indbrudstyv eller veninderne på besøg En kalorie fra fedt og en kalorie fra kulhydrat er begge energi, som kommer ind i vores krop og anvendes som energi, men det er effekten af denne kalorie, der er afgørende. Spiser vi kalorier fra kulhydrat, så er det, som om vi har haft en indbrudstyv på besøg. Han raserer vores hus, han roder i vores ting, han stjæler det bedste, vi har og efterlader os bange, utrygge og i ubalance. Spiser vi derimod kalorier fra fedt, er det ligesom at have veninderne på besøg. De har måske en værtindegave med, de opfylder os med energi og roser måske endda vores hjem. De bærer af bordet, når vi er færdige med at spise, og de efterlader os glade og tilpasse. Begge er mennesker, vi har haft i vores hus, men det er helt afgørende, hvad de mennesker, vi har i vores hus, gør ved vores hus. Og sådan er det også med kroppen. Vi har aldrig været så overvægtige, og vi har heller aldrig været så syge, som vi er i dag Uanset hvordan vi vender og drejer det, så går det ikke så godt. En ret stor andel af den danske befolkning har en eller anden form for ubalance i kroppen - overvægt, sygdom, autoimmune lidelser etc. Det, som er interessant, er, at vi heller aldrig har spist så fedtfattigt, og vi har heller aldrig spist så meget af de farvestrålende varer, der står på hylderne i supermarkederne. Alt det forarbejdede mad og alle de skjulte kulhydrater, sukker og kunstige e-numre, vi køber i butikkerne, er slet ikke det, vores kroppe er designet til at håndtere. Vores krop er ikke designet til at spise chokolade, slik, chips, færdigretter, kiks, kager og sodavand i de store mængder, vi udsætter den for dagligt.

t

Det er derfor ikke ligegyldigt, hvor den kalorie, vi spiser, kommer fra. Det handler om, hvilken effekt kalorien har på kroppen. Når vi undlader for mange kulhydrater, men i stedet spiser mere fedt, så kommer vi i det, der hedder ketose, som er en mild fedtforbrænding. Når vi spiser mere fedt og færre kulhydrater bliver der dannet ketoner i leveren, som kroppens celler kan anvende

til at lave ATP. Denne energiform er ren i modsætning til glukose, som er en uren energiform. Ved forbrænding af glukose afgives en masse affald fra denne forbrænding, samtidig med at vi får et ustabilt blodsukker, som giver uro, træthed og ubehag i kroppen, og vi lagrer det overskydende kulhydrat som fedt på ryg og mave.

sund-forskning skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller andre fageksperter. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen 17

Profile for sund-forskning og //mig//

sund-forskning februar 2019  

sund-forskning februar 2019  

Profile for linisha
Advertisement