Page 111

og kuldioxid fra blodet ud gennem luften, der udåndes. Dermed fjerner du en del affaldsstoffer fra kroppen. Stiv i nakken, ondt i ryggen, hyperventilering, stakåndethed - alt det kan være symptomer på, at du ikke trækker vejret korrekt. Trækker du vejret gennem næsen, opvarmes og fugtes luften, inden den rammer lungerne, og partikler fjernes på rejsen gennem næsen, så de ikke når ned til lungerne, hvor de kan gøre skade. Når vejret trækkes gennem munden, er der ikke noget filter, der renser luften, inden den ryger i lungerne.

Ømme muskler eller smerte i musklerne

111

Nytårsforsættet kører derudaf, løbeskoene har allerede lagt flere kilometer bag sig, og fitnesscentret er blevet dit andet hjem. Men måske er kroppen begyndt at blive træt, og det er begyndt at værke i led og muskler. En smertende krop kan få motivationen til træning til at styrtdykke. Hvis du ikke har været opmærksom på din kost, inden du startede din træning, så er det NU, du skal sætte ind! Jern er et essentielt mineral i forhold til din præstationsevne, idet jern indgår i hæmoglobin, myoglobin, cytochromer og andre enzymer i muskelcellen. Alle er involverede i transporten og metabolismen af ilt. Når du træner, vil der være en større jernomsætning i din krop, men træningen påvirker ikke nødvendigvis din jernstatus. Spiser du sundt og varieret, vil du typisk have en normal jernstatus.

Opskriften på en god vejrtrækning: Træk vejret ind gennem næsen, aktivér mellemgulvet, og træk vejret helt ned i maven, og slip spændingen på udåndingen. Indåndingen er altså aktiv, og udåndingen er passiv.

I tvivl, om du mangler jern? Få taget en blodprøve hos lægen. Symptomer på jernmangel kan være træthed, svimmelhed, nedsat fysisk ydeevne, hjertebanken og åndedrætsbesvær.

Drik vand, også når du træner! Gå en stor bue uden om fitnesscentrenes sukkerholdige energidrikke.

s

Profile for sund-forskning og //mig//

sund-forskning februar 2019  

sund-forskning februar 2019  

Profile for linisha
Advertisement