Page 1

Magasinet //mig// er til dig, som interesserer sig for økologi, bæredygtige produkter og en sund livsstil

Tema om sport

Stærk indeni og udenpå

Ånd ind

Efterårets kolde måneder

Mænd, motion og for lidt testosteron

Hjælp immunforsvaret med urter og kosttilskud

Interview om yoga og naturens helbredende kræfter

Opskrifter med velsmagende blomkål

Homøopatisk behandling af inflammation

Nyt produkt til at bekæmpe uren hud indefra

Norsk fjeldluft kan ikke købes på dåse, støtteterapi til astma

Sund mad på SU – og andre små budgetter

Oktober/november 2015


Styr på dit blodsukker?

90 80 70 60 50 40 30

Sådan kontrollerer du blodsukkerbalancen

Biotilgængelighed i % sammenlignet med ChromoPrecise ChromoPrecise Chrom picolinat Chromklorid

100%

20 10 0

10%

12%

*) EFSA (European Food Safety Authority) er EUs ”vagthund” i sager, der handler om fødevaresikkerhed.

Tilmeld dig gratis Pharma Nord’s Helsenyt på www.pharmanord.dk

2

chromiu ic

EU approved effect

st yea –

Den organiske chromgær (ChromoPrecise) har højere biotilgængelighed. Ifølge EFSA* optages ChromoPrecise op til 10 gange bedre end syntetiske chromkilder som chrom picolinat og chromklorid.

m

DK_Chrom_Ad_SundForskning_0915_210x297

Op til 10 gange bedre optagelighed

Livet er på mange måder lettere, hvis du har et normalt og stabilt blodsukkerindhold. En god måde at sikre dette på er ved at skære ned på dit indtag af kulhydrater som for eksempel pasta, hvidt brød og sodavand samt slik. Disse fødevarer har nemlig et højt indhold af stivelse og sukker og medvirker derfor til at ødelægge din blodsukkerbalance. Foruden at spise sundt og motionere regelmæssigt kan du bidrage til et stabilt blodsukker ved at tage et dagligt tilskud af den unikke chromgær ChromoPrecise, som er godkendt til vedligeholdelse af et normalt sukkerindhold i blodet.

– orga n

100 %

r cise e e r P o Chrom arks eneste r Danm e chromgæ l isk tro organ sukkerkon d til blo


FACEBOOK // www.facebook.com/frimig NYHEDSBREV & HJEMMESIDE // www.frimig.dk LEDER //

Behøver vi alle sammen løbe et maraton og være medlem af et fitnesscenter? Nej, bestemt ikke. Træn og motionér fordi du har lyst, ikke fordi du skal. Find ud af hvad du virkelig har lyst til at lave. Hvad synes du er sjovt? Hvad får dig til at smile? Lav noget der gør dig glad!

Testosteron gør, at mænd føler sig på toppen. I artiklen “Mænd, motion og for lidt testosteron” kan du læse om, hvorfor alkohol og for lidt søvn giver mænd impotens, brede hofter og bryster. Og hvordan mænd skal motiveres til at dyrke motion.

Når du dyrker sport, kan en overbelastning eller skade sætte gang i inflammation og dermed lægge en dæmper på din træning. Læs hvordan homøopatien virker på inflammation, og hvordan urtegær kan styrke dit immunforsvar og din præstation.

Mens træernes grønne, røde, gule og brunlige blade danner efterårets mosaik, er det tid til varme retter og til at være ekstra hensynsfuld mod dit immunforsvar. Læs mere om begge dele i 2-i-1 magasinet her. Hav et dejligt efterår og rigtig god læselyst!

ØKO MIG // REDAKTØR

Julie-Charlotte Plovst julie@frimig.dk

Jeg kan simpelthen ikke holde fingrene fra ingredienslisten, når det kommer til de ting, jeg påvirker min krop med. Jeg må bare mærke, føle, røre, dufte og undersøge det helt ned i detaljen. Mit hjerte brænder for kommunikation, omkring økologi, miljø, bæredygtighed, sundhed og alternative tilgange. Mens jeg læste kommunikation, arbejdede jeg i en helsekostforretning i seks skønne år, og magien skete, da jeg begyndte at kombinere de to ting. En magi, jeg håber, I kan mærke i magasinet her. Skriv endelig til mig, hvis I har spørgsmål, forslag eller bare lige vil sende en hilsen. INDHOLD //

4 // Mænd, motion og for lidt testosteron 8 // Det homøopatiske hjørne: Inflammation 10 // TRÆNING MED OMTANKE 10 // Qi, Tai Chi og Qi Gong 11 // Fan af mavebøjninger 12 // Urtegær til sportsfolk 14 // SCIENCE 16 // Nyheder på helsehylden 18 // For dig, miljøet og landmanden 20 // Støtteterapi til astma 22 // Håb forude 24 // Ny hjælp til uren hud

26 // Always Beautiful 27 // Always Handsome 28 // BÆREDYGTIG BOLIG 30 // SUNDE OPSKRIFTER 30 // Gå væk snot, hoste og influenza kurren 31 // Brug hovedet 32 // Sund mad på SU 35 // Spot på vinterens strabadser 38 // MIG OG MIN MOR 40 // Efterårets rescue kit 42 // Lad kroppen og sindet åbne sig for naturens helbredende kræfter - både de indre og de ydre

KOLOFON // FOTO // Shutterstock LAYOUT // Gitte Hammer OPLAG // 55.000 TRYK // PrintConnect Aps

Denne tryksag er klima-kompenseret i henhold til ClimateCalc. Kompensation er købt hos: South Pole Carbon www.climatecalc.eu Cert. no. CC-000001/DK

3


4


Mænd, motion,

og for lidt testosteron Hvis din mand skal ændre livsstil, skal han forstå hvorfor. Det er ikke nok, at du fortæller om den seneste superseje kostekspert, der slår til lyd for endnu en sund smoothie eller masser af spelt. Prøv i stedet at fortælle ham, at mave og stress kan reducere det mandlige kønshormon testosteron. Ja, faktisk omdanne det til østrogen. Og hvad bliver der så af din MAND? // Torben Bremann

Vi ved det godt - vi burde røre os noget mere, spise lidt sundere, skære ned på alkoholen, få en mere regelmæssig søvn, skodde smøgerne for altid osv. osv. Vi går langt sjældnere til læge end kvinder, men er overrepræsenteret i hospitalssengene. Dobbelt så mange mænd som kvinder begår selvmord, og mænd har langt flere livsstilssygdomme end kvinder. Det er simpelthen ikke i orden! Men hvorfor pokker er det så svært at få tag i mænd? - Min påstand er, at vi simpelthen bliver motiveret på en anden måde end kvinder. Vi skifter fx ikke morgenkrydderen og kaffen ud med et glas rismælk og en portion grød, blot fordi en “kostekspert” på morgen-tv med speciale i spelt og smoothies fortæller os, det er sundere... Der skal noget andet til.

Dommedagsprofetier og løftede pegefingre virker ikke. Der skal oftest opstå noget radikalt, før vi vælger at tage skeen i den anden hånd. Vi vil se dokumentation – og mænd Skal vi skifte livsstil, handler det meget om, hvordan det bliver præsenteret for os. Vi vil se dokumentation for, at det virker. Vi vil have beviser og resultater. Det er lige før, vi skal have videnskabsmænd i hvide laboratoriekitler - en enkelt planche eller tabel skader i hvert fald ikke.

Og vigtigst af alt: Vi vil se nogle mænd, der kan fortælle om, hvordan disse ændringer i livsførelse og motionsvaner har skabt afgørende positive forandringer i deres hverdag - både privat og i arbejdslivet. Vi vil se nogle mænd, vi kan identificere os med, og som kan fungere som rollemodeller. Og ikke mindst - vi vil kunne forstå det med vores intellekt. Det skal med andre ord give mening.

Det er vigtigt for mænd, at deres udvikling kan måles, vejes - og prales med. Hvad motiverer mænd Da jeg valgte at skrive bogen “Mænd, motion og myter”, tog jeg netop udgangspunkt i min erfaring med, at mænd motiveres på en anden måde end kvinder. Dommedagsprofetier og løftede pegefingre virker ikke. Der skal oftest opstå noget radikalt, før vi vælger at tage skeen i den anden hånd. Vi motiveres til at skabe forandring af sygdom, penge, magt, viden, intelligens, impotens, udsigten til smukke kvinder, berømmelse, af andre mænds bedrifter m.m. Vi kan godt lide specifikke mål - og det gør bestemt ikke noget, at der kan prales med det resultat, vi opnår. Vi vælger sjældent at gå på slank og “tabe et par kilo, fordi vi er blevet for tykke”. Det er en kvindelig indgangsvinkel. Vi ser hellere vores eventuelle vægttab som en sidegevinst til en præstation, vi udfører. Vi kan godt lide fakta og data, hvorfor vi fx elsker at få en motions - eller helbredstest som en opstart på et træningsforløb. Så har vi nemlig et tal at forholde os til - og kan ved senere målinger se vores udvikling. Og stolt fortælle det til andre!

5


Vi vil lære af de proffe Mænd bruger også gerne penge på at blive vejledt og rådgivet i deres proces - og gerne af en mand, de kan se op til. De senere år er det blevet mere og mere populært, at mænd fx lærer at cykle af en cykelrytter, at bokse af en kendt bokser, etc. Og det gør bestemt ikke noget, hvis der er et element af konkurrence involveret i vores trænings- kost- og livsstilsomlæggelse. Det kan være at deltage i et maratonløb, et cykelløb, måske et væddemål - eller noget helt fjerde. Men vigtigt er det, at vi bagefter stolt kan vise billeder frem fra vores præstation og gerne igen og igen fortælle historier om, hvordan vi bar os ad. Er det sygdom eller et kollaps, der har motiveret os til at komme i gang, er det vigtigt for os, at vi bliver testet efterfølgende, og at det kan ses på resultaterne, at det har været sliddet værd. En ting, der desværre ofte overses i det danske sundhedsvæsen. Med andre ord: Det er vigtigt for os mænd, at vores udvikling kan måles, vejes - og prales med.

Alkohol og for lidt søvn påvirker testosteron negativt, så resultatet bliver impotens, brede hofter og bryster. Impotens og brede hofter Skulle jeg vejlede og motivere til en livsstilsomlæggelse, ville jeg formentlig angribe det således: Alle ved, det ikke er sundt at drikke for meget, ligesom alle ved, at det er vigtigt at få tilstrækkelig hvile og en god nattesøvn. Og de fleste mænd har hørt om det mandlige kønshormon testosteron. Men hvis jeg nu i stedet for at moralisere over vigtigheden af et moderat alkoholindtag og en god nattesøvn fortæller og oplyser om, hvordan alkohol og for lidt søvn påvirker testosteron negativt, så resultatet bliver impotens, brede hofter og bryster? Så har jeg straks mændenes opmærksomhed.

6

For meget fedt kan give bryster Testosteron er det mandlige kønshormon, som spiller en central rolle i udviklingen af alle de maskuline karaktræk. Testosteron modvirker aldring, styrker musklerne og beskytter mod knogleskørhed. Det styrker personligheden, giver motivation og velbefindende og lyst, det påvirker styrken af de seksuelle oplevelser og har indflydelse på fordelingen af fedtlaget på kroppen. Testosteron og østrogen - det kvindelige kønshormon - ligner hinanden så meget, at det blot kræver et enkelt enzym - aromatase - at omdanne testosteron til østrogen. Det er ikke vanskeligere for kroppen at foretage ændringen fra testosteron til østrogen, end det ville være at vælge at komme peber på maden i stedet for salt.

At have en topmave svarer til at have æggestokke! Desværre kan det kun gå den ene vej - ikke den anden. Din mands krop producerer alt det dejlige testosteron, som gør ham til en mand og får ham til at føle sig på toppen. Og hvad sker der så? Hvis din mand er overvægtig, omdanner fedtet på maven det til østrogen! Og samtidig med at mavefedtet producerer østrogen, fortæller østrogen fedtcellerne, at de skal producere mere aromatase, som omdanner mere testosteron til østrogen. Mavefedt lagrer østrogen og frigiver det præcis, som det har lyst til. Man kan sige, at det at have en topmave svarer til at have æggestokke.

The difference between who you are /////////////////////////////////////////////////////


Lad os antage, at din mand vejer 20 kilo mere, end han burde, og har et alkoholindtag på over det tilrådelige. Den øgede fedtmængde på hans mave vil producere og opbevare mere østrogen. Det øgede alkoholindtag vil øge mængden af aromatase og samtidig påvirke leveren negativt, så den ikke er i stand til at skille sig af med den øgede østrogenmængde. Han er nu godt på vej til at udvikle bryster, der minder om kvinders ...Ikke så attraktivt, vel? Alene det at holde sig slank er en væsentlig faktor til at bibeholde et højere testosteronniveau i kroppen.

Et enkelt glas eller to kan være godt for dit helbred, hvis du er mand og har rundet de 40 - flere glas end det kan ødelægge alt det, der gør dig til mand! Pas på fiaskospiralen Alkohol nedbrydes og forbrændes primært i leveren til giftstoffet acetaldehyd. Netop fordi kroppen opfatter alkohol som et giftstof, vil den først og fremmest arbejde med at forbrænde alkohol - før den tager sig af forbrænding af sukker - og til sidst fedt. Alkohol påvirker testosteronniveauet - negativt. Det første glas booster det godt nok - men herefter går det ned ad bakke - som mange mænd har erfaret med manglende præstationsevne til følge - selvom lysten har været der. Når testosteron falder, stiger østrogen. Et højt østrogenniveau øger som nævnt kropsfedtet, fedtet lagres primært omkring maven hos mænd, og mavefedtet lagrer og frigiver østrogen.

Altså en fiaskospiral! Som mand er man for alt i verden ikke interesseret i at have en livsstil, der permanent sænker testosteronniveauet og øger østrogenniveauet. Så ligesom med alt andet handler det her om balance: Et enkelt glas eller to kan være godt for helbredet for ham, der har rundet de 40 - flere glas end det, kan ødelægge alt det, der gør ham til mand!

Mænd over 40 sover lettere og mindre end yngre mænd, hvilket resulterer i en ringere testosteronproduktion. Morgenerektion er et sundhedstegn Søvn er hormontid og ikke mindst testosterontid. Du bliver udsat for den største påvirkning af testosteron, mens du sover. Får du for lidt og ringe søvn, påvirker du dit testosteronniveau negativt. Vores moderne liv, hvor vi konstant er “online”, er den rene gift for vores testosteronproduktion. Søvn fremmer produktionen af testosteron - om aftenen og natten fremmer testosteron søvn. Mænd sover i gennemsnit halvanden time mindre end kvinder. Stigningen i testosteronniveauet begynder i det øjeblik, man falder i søvn, og stiger i løbet af natten, til det når sit højeste tidligt på morgenen. I løbet af natten er der flere perioder med erektion af op til 15 minutters varighed - hvilket svarer til varigheden af en testosteroncyklus. Et godt tegn, på at nattesøvnen har været genopbyggende, og at der er blevet produceret tilstrækkelig med testosteron, er at vågne med en erektion. Mænd over 40 sover lettere og mindre end yngre mænd, hvilket resulterer i en ringere testosteronproduktion. Med andre ord - lidt fokus på forbedrede søvnvaner, reduktion i alkoholindtagelse og lidt fokus på motion og kost - vil alt sammen bidrage til, at din mand både føler sig og er mere mand!

and who you want to be is what you do. //////////////////////////////////////////////////////

7


///////////// // DET HOMØOPATISKE Homøopatisk behandling af inflammation

// Thomas Kjærsgaard, Lægemiddelkonsulent og heilpraktiker

Det homøopatiske lægemiddel Traumeel er verdens mest solgte naturlige antiinflamatoriske lægemiddel med over 16 millioner tuber salve om året - og endnu flere miksturer, ampuller og tabletter.

Traumeel er beviset på, at broen mellem den såkaldte “alternative” verden og den traditionelle medicin faktisk kan realiseres til gavn for brugere og behandlere. Behovet for at kunne behandle inflammationer uden unødige bivirkninger er stærkt stigende. Det er ikke kun elitesportsfolk, der gerne undgår blødende mavesår som følge af langvarige doser af traditionelle smertehæmmere, men i høj grad også resten af befolkningen for hvem en blid, effektiv, billig og bivirkningsfri terapi står højt på ønskesedlen. Traumeel består af planter og mineraler som fx røllike, guldblomme, stormhat, belladonna, tusindfryd, morgenfrue, echinacea/solhat, kamille, perikon, kalksulfat og forskellige mineralske salte. At forstå inflammation Inflammation er en højst kompleks proces. Det er kroppens svar på muskel- og ledskader. Den begrænser og beskytter mod yderligere skade. Derudover er det en helt essentiel del af helingsprocessen. Uden et vist niveau af inflammation hæmmes vores heling. Imidlertid kan for meget inflammation skade helingsprocessen og danne smerte. Der er nogle meget vigtige signalproteiner, der udskilles fra vores celler i vores immunsystem. Disse kaldes cytokiner. De kan enten øge inflammationen i form af proinflammatoriske cytokiner eller reducere inflammationen i form af antiinflammatoriske cytokiner. For voldsom inflammation ved traumatiske skader og udbrud af inflammatoriske reumatiske tilstande er forårsaget af en ubalance mellem pro- og antiinflammatoriske cytokiner. I Traumeel er der derfor mange naturlige plantestoffer, der er målrettet imod inflammation og giver restitution på forskellige komplementære måder.

8

At behandle inflammation Traumeel genskaber cytokin-balancen ved at målrette en lang række biokemiske processer, reducere de proinflammatoriske og øge de antiinflammatoriske cytokiner. Komplementær virkning Traumeel er en sammensætning af naturlige bestanddele, der kontrollerer inflammation på en naturlig måde uden at blokere eller hæmme kroppens egen helingsproces. Der er faktisk dokumentation for, at bestanddelene i Traumeel sammen er mere effektive end hver for sig. Dette kaldes en synergieffekt. Traumeel har i de sidste 40 år været genstand for mange kliniske studier og er det homøopatiske lægemiddel, der har undergået flest kliniske dobbeltblindforsøg. Senest har Traumeel været udgangspunktet for undersøgelsen af de genetiske ændringer ved behandling af inflammationer, hvor ændringerne i det genetiske kort blev undersøgt ved sammenlignende behandling med binyrebarkhormon. Af andre vigtige indikationer, ud over almindelig inflammation, og hvor der er lavet kliniske undersøgelser på Traumeel, kan bl.a. nævnes: • • • •

Kemoinduceret stomatit (slimhindebetændelse i munden) ved behandling af børn med leukæmi efter stamcelletransplantation. Behandling af intramuskulære blødninger ved børn med blødersygdom. Behandling af binyrebarkhormon-afhængig astma Behandling af blodudtrædning i knæ som følge af fysisk traume.

The difference between who you are /////////////////////////////////////////////////////


///////////// HJØRNE // virker

I det efterfølgende er en række kliniske studier beskrevet Traumeel salve mod topisk diclophenac ved akut tendisom inflammationsregulator nopati (seneoverbelastningskade).

Hæmmer proinflammatoriske cytokiner iinflammatoriske cytokiner Anvendelsen af- Reducerer smertestillende medicin ra Tregceller IL-1ß, IL-8, TNF-a er i stærkt

øget fremgang. Herunder også inden for eliteidrætten,

s effekt på den proces. hvorinflammatoriske mange sportsfolk ved vedvarende brug bliver nødt til at indstille deres karriere pga. en række uønskede bivirkninger ved deeffekter traditionelle smertehæmmere. Flere mål à flere Inflammation

Formålet for denne undersøgelse er at belyse effektiviteten af Traumeel over for en diclofenac og placebosalve til behandling Regulerende T celler af muskelsmerter hos eliteatleter.

ntigen

Sekretion af TGF-ß

Resultat Behandlingen blev generelt godt tolereret, fire patienter faldt fra (alle i diclofenac gruppen pga.Ansamling allergireaktioner på af huden). Som det ses på grafen, var Traumeel overlegen på trombocytter samtlige parametre. Blokerer ®

r r reNF-a

20

25

30

35

Metode:

tåles terapien?

Flersidet aktivitet n=89 10

15

20,3 20

25

30

35

®s ingredienter af 15 Traumeel der Traumeel kunne20genoptage træningen 0 anvendte 5 Effekter 10 25 30 på 35

Patienter Aconitum napellus Patienter, Traumeel, kunne genoptage træninden inflammatoriske proces: dage før der demanvendte der anvente diclofenac. Arnica4montana Patienter der anvendte kunne diclofenac. genoptage træningen gen fire dage før dem,Traumeel der anvendte Matricaria recutita Hypericum perforatum 4 dage før dem der anvente diclofenac. Smertereduktion - Vaskulær fase - Interstiel udskillelse Smertereduktion - Neutrofil vandring 6 - Lymfocyt vandring 5 - Resorption og regenerering 6 Calendula officinalis

4 Arnica montana 5 Echinacea purpurea 3 4 Symphytum officinale 2 3 1 2 Helende 0 synergieffekt ingredienserne giver hjælp til 1 af Traumeel Diclophenac Placebo

Niveau af smertereduktion

tydelig hurtigere tilbagevenden til normalt aktivitetsniv-

teten af Traumeel overfor en Diclofenac og placebo salve Effekten af Traumeel ved oral indtagelse Formålet for denne undersøgelsehos er eliteatleter. at belyse effektivitil behandling af muskelsmerter 120 teten af Traumeel overfor en Diclofenac og placebo salveskader Aktutte skader Kroniske 100muskelsmerter hos eliteatleter. til behandling af Metode: Behandlingen af80252 profesionelle atleter (169 mænd, 83 Metode: kvinder med en60gennemsnitsalder på 23,5 år), fandt sted Behandlingen 252 profesionelle atleterfandt (169den mænd, 83 i en periode afafmindst 21 dage. Herefter 40 kvinder med en gennemsnitsalder på 23,5 år), fandt sted kliniske vurdering sted. 20 iDen en periode af mindst 21 Herefter den Visuel kliniske vurdering vardage. baseret på en fandt 10 points 0 sted. kliniske vurdering Analog Skala for Smerte (VAS-P), antal dage før man kunDengenoptage kliniske vurdering baseret en 10 points ne sportsligvar aktivitet ogpå tolerence - hvorVisuel godt Analog Skala for Smerte (VAS-P), antal dage før man kuntåles terapien? ne genoptage sportslig aktivitet og tolerence - hvor godt tåles terapien? Resultat: Traumeel

5

20,3

24,6

Resultat:

1 fremgang. Herunder også indenfor eliteidrætten, hvor faldt fra (alle i diclofenac gruppen pg på huden) Som det ses på grafer va eau og reducerede smerter.medicin Anvendelsen af smertestillende er i stærkt øget 0 mange sportsfolk ved vedvarende brug bliver nødt til atlegen på samtlige parametre. Traumeel Diclophenac Placebo fremgang. Herunder også indenfor eliteidrætten, hvor indstille deres karriere pga. en række uønskede bivirkUddragsportsfolk fra Orizola al 2007. Randomiseret dobbelt-blind studie mange vedvarende brug bliver nødt tilaf at252 patienter Effekten afetved Traumeel på forskellige akutte ogmed akut tendinopati ninger ved de traditionelle smertehæmmere. indstille deres karriere pga. en række uønskede bivirkkroniske behandlinger Effekten af Traumeel® på forskellige akutte og kroniske behandlinger ninger vedfor dedenne traditionelle smertehæmmere. Formålet undersøgelse er at belyse effektivi-

Procentvis effektivitet af

Traumeel 0 Bedøvende

30,6

24,6

Niveau af

3

fs kr ab n rs tr æ ing P o B lo kn er ( st da ing n=2 t ra ns er 3 u a (n 9) P o mat mlin =1 70 isk g st V æ op ød ( n= ) em 16 sk era 4) eu t iv ( ds ød n=1 ivn em 13 in (n ) g Fo i le =8 D 8 d eg H rvr (n ) i en je d =7 er rne nin 6) C g a t ry ar ( pa iv le st e n=7 l d s l 3 t un Se sk e ) ad (n= n ne e 2 sk F r e l s yn r ( n 5 ) ed os = dr e h se om 17 i n 0) B e n d e sk be uld (n= tæ 13 tæ er nd 0) nd (n el se e =1 i s l se 2 4 (n ) lim N ak sæ =10 ke 1) k sm (n er =4 te 6 r( ) n= 10 )

30,6

n=87 n=89

Diclophenac kombination Traumeel

Behandlingen blev generelt godt tolereret, 4 patienter Resultat: faldt fra (alle i diclofenac gruppen pga. allergi reaktioner Behandlingen blev godt tolereret, 4 patienter fra “Oral Treatment of Traumatic, Inflammatory, and Degenerative påUddrag huden) Som detgenerelt ses på grafer var Traumeel® overfaldt fra diclofenac gruppen pga. allergi reaktioner Conditions withi“Oral a Homeopathic Remedy, et al. 1997. Uddrag af Treatment of Zenner Traumatic, Inflammatory, and legen på(alle samtlige parametre. Patienter beggedet køn,ses alderpå mellem 21 var og 80 år behandletoveri op til 2 måneder. påDegenerative huden)af Som grafer Traumeel® Conditions with a Homeopathic Remedy, Zen0 på samtlige parametre. Traumeel Placebo Uddrag fra Orizola Diclophenac et al 2007. Randomiseret dobbelt-blind studie af legen 252 patienter med akut tendinopati ner et al. 1997. Patienter af begge køn, alder mellem 21 og

I alt 138 praktisere denne videnskabe Den belyser forske terapeutisk effekti Traumeel® tablette

Af de 1.359 patien i studiet blev en tr med mikstur og re sugetabletter.

De klinisk oftest fo tioner var hudafsk ninger og blodans degenerative og in kationer som dege (artrose/gigt), fros paltunnel syndrom tienterne blev beh lægemiddel end Tr fældene blev det t bedømt som være eller ”godt”. Der b nogen bivirkninge

80 år, behandlet i op til to måneder.

Uddrag fra Orizola et al 2007.® Randomiseret dobbelt-blind af 252 patienter med akut tendinopati Effekten af Traumeel på forskellige akuttestudie og kroniske behandlinger

Uddrag fra Orizola et al 2007. Randomiseret dobbeltblind Som det fremgår i denne artikel,læger er det studie af 252afpatienter med® akut tendinopati. akutte og kroniske I alt 138 praktiserende tog homøopatiske del i Effekten Traumeel på forskellige behandlinger faktisk dokumenteret Effekten af Traumeel ved oral indtagelse lægemiddel Traumeel denne videnskabelige undersøgelse.og forstået

Traumeel Traumeel

Imed alt 138 praktiserende læger toglægemidler, del i sammenlignet Den mange konventionelle der Akut forvridning af anklen belyser forskellige indikationer, 120 af Traumeel ved salve oral indtagelse denne videnskabelige undersøgelse. bruges til smertebehandling ved inflammation. Effekten af Et nyt storstiletEffekten studie viste, atskader Traumeel er lige så skader Aktutte Kroniske terapeutisk effektivitet og tolerance af Den belysertabletter forskellige dokumenteres, ogindikationer, der kommer flere og og mikstur. effektivt som 100 diclofenac (Voltaren) til smertereduktion homøopati kanTraumeel® 120 Aktutte skader Kroniske skader terapeutisk effektivitet ogteknologisk tolerance af kan måle flere gode studier, i takt med at man og bevægelsesforbedring ved behandling af akutte ankel80 100 Traumeel® tabletter ogder mikstur. Af de 1.359 patienter var involveret effekten af fortyndede mediciner. skader. Procentvis Procentvis effektivitet effektivitet af af

15

Sammenlignet med diclofenac opnåede Traumeel salve en smertereduktion akutAnvendelsen tendinopati (Seneoverbelastningskade) af smertestillende medicin er i stærkt øgetBehandlingen blev generelt godt tol 2

ger Niveau af smertereduktion ber) ger målrettede forskelligt væv: ber)Muskler, knogler, sener, ligamenter, bløddele og kar.

10

Fo

NSAID’s

n=76 Ikke sterodiale inflammationshæmmere n=76 n=87

Placebo Diclophenac

e

5

5

ud a

(Et enzym der regulerer ® salve mod topisk Traumeel diclophenac ved Stimulerer Antal skadesdage før genoptagelse af sport prostaglandiner der forårsager anti-inflammainflammation, smerte og feber) toriske cytokiner Antal skadesdage før genoptagelse af sport Placebo

a

0

Et placebokontrolleret studie på den hyppigstBehandlingen forekom-af 252 profesionelle a Patienter der anvendte Traumeel kunne genoptage træningen kvinder med en gennemsnitsalder p mende ledbetændelse, nemlig i knæet. Efter 90 dages 4 dage før dem der anvente diclofenac. i en periode af mindst 21 dage. Here behandling observeredes en 60 % reduktion af smerter kliniske vurdering sted. ® Smertereduktion vurdering var baseret p for de 119 patienter, der fik Traumeel i forholdDen tilkliniske de 113 Analog Skala for Smerte (VAS-P), ant patienter, der fik snydemedicin. ® 6 ne genoptage sportslig aktivitet og t

Traumeel salve mod topisk diclophenac ved akutSeneskader tendinopati (Seneoverbelastningskade) 4 cyclooxygenase

Hæmmer nflammacytokiner

enkel

Anvendelsen af smertestillende med

Antal skadesdage før genoptagelse af sport

fremgang. Herunder også indenfor e Akutte skader på muskler og bevægeapparat mange sportsfolk ved vedvarende b Traumeel salve var, sammenlignet med placebo, tydeligt indstille deres karriere pga. en rækk 30,6 n=76 Placebo ved de traditionelle smertehæ mere effektiv til restitution af muskelfunktionenninger og reduk24,6 tion af smerte på grund af skader. n=87 Diclophenac Formålet for denne undersøgelse er Behandling af smerter pga. osteoarthritis i knæet (betænteten af Traumeel overfor en Diclofe 20,3 til behandling af muskelsmerter hos n=89 Traumeel delse i led og knogle).

Beviselig effektivitet af Traumeel Beviselig effektivitet af Traumeel

er

er

Smerte

Sammenlignet med placebo (snydemedicin) var Traumeel Beviselig effektivitet af Traumeel® salve en meget mere effektiv behandling ved aktivitetsrelaterede forstuvninger af anklen ved tydeligt at forbedre Traumeel® salve mod topisk diclophenac ved akut tendinopati (Seneoverbe ankelmobilitet og reducere smerten.

H

®

med Thomas Kjærsgaard

60 80 40 60

i studiet blev en tredjedel behandlet Af demikstur 1.359 patienter varTraumeel® involveret med og restender med isugetabletter. studiet blev en tredjedel behandlet med mikstur og resten med Traumeel® sugetabletter. De klinisk oftest forekommende indika-

////////////////////////////////////////////////////// 20 40

and who you want to be is what you do. er k(n i=n (n= 2g3e 2 s(a 9r )( 39) nm =1li n=1 7 s 7ng ( nk ø 0)( n 0) = 1d = 1 6e 64 t i(v 4m n=ø ) (n= ) 1d1e 11 3m 3 ni (nng ) (n ) =8i =8 l8e vdr )d ( 8) id(n n=i 7 n=7 ng6 6) (rnys )( n =t = ds 7e3ls) e 73) (nkad (n = = rs(y 25e) r ( 25) nn=d n= 1ro7 17 m 0 0 sk( nu=l ) (n= ) 13 tæ d1e3r 0 (n nd 0()n =1 e =1 ) ies 24lse 24 (linm ) (n ) =s1 = æ01 101 ks k) ) m(n (n e=r4 =4 te6 6 r)( ) (n =1 n=1 0) 0)

0 20

bn

in g

0

tioner var hudafskrabninger, forstrækDe klinisk oftest forekommende ninger og blodansamlinger, såvelindikasom tioner var hudafskrabninger, forstrækdegenerative og inflammatoriske indininger og blodansamlinger, såvel som

9


///////////// //TRÆNING MED OMTANKE// Qi, Tai Chi og Qi Gong Qi er en overordnet kinesisk betegnelse, som dækker over luft og alle grader af energi, der måtte eksistere. Det betyder, at principielt er enhver form for træning åndedrætsøvelser over meditation til Tai Chi - Qi Gong. Da begrebet Qi går igen i hele den kinesiske tankegang, og kinesisk medicin som helhed danner fundamentet for, og er indeholdt i, Tai Chi og Qi Gong, kan det være en god ide at uddybe emnet lidt. Kinesisk medicin Kinesisk - eller orientalsk - medicin er et holistisk system, der kombinerer forskellige behandlingsmetoder som akupunktur, massage, urtemedicin, kost, meditation og Qi Gong. Systemet er mere end 4000 år gammelt og har både spredt sig til og er blevet inspireret fra flere af de omkringliggende asiatiske lande, såsom Tibet, Korea, Vietnam m.fl. Qi Gong er udviklet ud fra det, man kalder erfaringsvidenskab. Det samme gør sig gældende for akupunktur, massage, urtemedicin, kiropraktik etc., ja, selv den vestlige medicin bygger for en stor del på det samme. Yin og yang Yin og yang er hjørnestenene i kinesisk medicin til at forstå, diagnosticere og behandle ubalancer og sygdomme i krop og sind. Alle andre teorier og begreber i kinesisk filosofi og medicin kan forklares ud fra, og tager sit udspring i, yin og yang. Yin og yang skal ses som polariteter, der understøtter, skaber og kontrollerer hinanden. Ofte ser vi opdelinger af ting i yin og yang. Mørke som yin, lys som yang; kvinde som yin, mand som yang; kulde som yin, varme som yang; blod som yin, energi som yang etc. Ifølge kinesisk tankegang har alt i universet dette yin/yang-aspekt - men kun i relation til sin modsætning. Det vil sige, at der ikke er noget, der er absolut yin eller absolut yang. Det handler om balance, komplementering og regulering.

Energi (Qi) “It took me 10 years to discover Qi; another 30 years to learn how to use it.” - Tai Chi-master Ma Yueh Liang Den underliggende teori i kinesisk medicin er, at Qi - livsenergien - gennemstrømmer hele kroppen og bør gøre det uhindret og uden blokeringer. I det øjeblik, der opstår blokeringer, oplever vi ubehag, smerte eller sygdom - alt efter blokeringens styrke, varighed og art. Blokeringen kan opløses af sig selv via behandling med akupunktur, massage, urter e.l. - eller ved hjælp af Tai Chi og Qi Gong. Den mængde af energi, vi har til rådighed, er afhængig af vores livsførelse og vores forældres tilstand og alder ved undfangelsen.

Læs også Torben Bremanns artikel fra juni 2015 på www.sund-forskning.dk.

Torben Bremann er med sine 54 år en erfaren herre. Som tidligere leder af et fitnesscenter i Gladsaxe ved han alt, hvad der er værd at vide om muskeltræning. Torben har klinik med speciale i idrætsskader, hvor han kombinerer viden fra sine mange uddannelser. Som psykomotorisk terapeut, specialist i bevægelsesanalyse, idræt og ernæring ved han, hvordan han kan motivere sine kursister til et nyt og sundere liv. Og alt det basale sker med en særlig tilgang, da Torben i mange år ikke kun har været bodybuilder og træner, men har kombineret det med sin særlige viden om Tai Chi Chuan og Qi Gong.

// Du kan stille spørgsmål til Torben på torben.bremann@sund-forskning.dk //

Tension is who you think you should be. Relaxation is who you are - kinesisk ordsprog

10

// Torben Bremann. Psykomotorisk terapeut

The difference between who you are /////////////////////////////////////////////////////


///////////// Fan af mavebojninger? Hvad er en traditionel mavebøjning? Det er øvelsen, hvor du fra rygliggende lukker kroppen lige sammen på forsiden - og derved bruger mavemusklernes kraft til at udføre bevægelsen med. Igennem årene har der været diskuteret meget frem og tilbage, fx hvorvidt man kunne slanke sig på maven med mavebøjninger. Her vil jeg sætte mavebøjningen i et helt andet fokus, er det mon i virkeligheden spild af tid? Set ud fra et funktionelt synspunkt er svaret ja. Naturligt bevægelsesmønster? Vi skal først se på vores naturlige bevægelsesmønstre, der er programmeret og styret fra vores nervesystem – og som udvikles fra vi er helt bitte små. Det er den såkaldte motoriske udvikling, dvs. modningen af vores nervesystem, der giver sig udslag i bl.a. hjernens funktion og udviklingen af vores bevægelser. Næste gang du står ud af din seng fra rygliggende position, prøv da at se lidt grundigere på, hvordan du egentlig kommer ud? Du vil ikke være i stand til at komme ud ved udelukkende at udføre en lige mavebøjning. Du vil have brug for at dreje i rygsøjlen også, og derved ligner det mere en skrå mavebøjning. Babys udvikling Når en baby udvikler sin evne til at bevæge sig, vil du opdage, at den lille faktisk aldrig ender med at lære at sætte sig direkte op fra rygliggende position. Det er ikke meningen, for vi skal ikke bruge det til noget. Baby lærer at trille, da det er et vigtigt basalt bevægelsesmønster, som hun eller han skal bruge resten af livet – fx for at komme op fra gulvet eller ud af sengen. Spørgsmålet er derfor: Er en lige mavebøjning i virkeligheden spild af tid?

Åndedræt og kropsholdning Åndedræt og kropsholdning er langt vigtigere end at udføre mavebøjninger. Et godt åndedræt og en god kropsholdning træner og aktiverer automatisk dine mavemusker 24 timer i døgnet. Du skal lave øvelser, der starter de såkaldte muskelkæder af sig selv. Når kropsholdning og åndedræt fungerer, så tændes mavens muskler automatisk. Hvad nu? Afslutningsvis vil vi ikke udelukke, at den traditionelle mavebøjning alligevel kan have sin funktion, men i hvert fald opfordre til at lade den fylde mindre. Laver du traditionelle mavebøjninger, så giver de såkaldte skrå mavebøjninger mere mening, da det er således, du bruger kroppen, når du fx står ud af sengen. Samtidig findes der andre versioner af øvelser, der også træner maven i en lige bane, men som fortsat har sit formål. Formålet i flere af disse øvelser er fx at smidiggøre hofter, bækken og ryg, hvilket giver vigtig funktionel effekt. På www.sund-forskning.dk får du mere information og et par videoer med inspiration til mavebøjninger.

Kravl en tur rundt i dit hus hver dag! Som en baby… Og du vil ret sikkert blive mange skavanker kvit - og blive stærkere, end du før har oplevet.

Lotte Paarup var inkarneret håndboldspiller, fitness/aerobic entusiast og fysioterapeut, indtil Lotte for flere år siden begyndte at kombinere alle sine talenter i de træningsformer, hun vil øse ud af her på siderne. Hendes rejse gennem et liv med bevægelse har ført til det, som Lotte i dag betragter som det essentielle - hvordan åndedrættet, altså kroppens vigtigste funktion, fungerer, og hvordan vi kan og skal bruge det i alle livets gøremål. Og ikke mindst i vores træning, hvad enten vi er til motionsløb eller bjergklatring. Lotte Paarup har studeret kroppen ned til mindste detalje og er ikke bange for at sige den konventionelle fysioterapi imod, når erfaring og ny forskning viser, at den udvidede pilatesform, som Lotte arbejder med, skaber bedre resultater.

//Du kan stille spørgsmål til Lotte på lotte.paarup@sund-forskning.dk//

// Lotte Paarup, Fysioterapeut

and who you want to be is what you do. //////////////////////////////////////////////////////

11


Urtegær til sportsfolk Hvis det lyder mærkeligt, så læs videre. For gær kan faktisk forvandle ellers lidt svært optagelige urter til en livgivende eleksir, som du kan have ekstra brug for i din træning. // Marianne Palm

Er du ivrig sportsudøver og ovenikøbet dyrker sport på eliteplan, har du måske opdaget, at det kan gå ud over dit immunsystem, så du lettere bliver offer for infektioner. Et studie offentliggjort i British Journal of Sports Medicine konkluderer, at immunforsvaret hos Bio-Strath brugere blev mindre belastet hos marathonløbere end normalt, og at urtedråberne fra Schweiz er sikre at bruge før, under og efter konkurrencen. Når det virker på duer, virker det også på løbere… Fordi Bio-Strath hjælper til en bedre optagelse af næringsstoffer, og fordi drogernes aktive indholdsstoffer hjælper bl.a. nervesystemet, er Bio-Strath brugt som et tonikum til at styrke kroppen generelt. Derfor er urterne, som er gjort aktive via gær, blevet anvendt verden over til at forebygge træthed, men også til at behandle kronisk træthed pga. sygdom eller alment lavt energiniveau. Det opdagede orienteringsløbere fra bl.a. Finland, da de så, hvordan duer bedre kunne orientere sig gennem luften, når de flyver fra deres dueslag ud over store afstande.

12

Fra bagegær til Bio-Strath I fremstillingen af Bio-Strath anvendes Saccharomyces cerevisiae Meyen, en gærtype, som dyrkes på roe melasse. Jo bedre gær og gærtype, jo flere vitaminer, mineraler og aminosyrer vil gæren indeholde. Der er således ikke brugt et restprodukt med gær, som fx opstår efter ølbrygning, men den bedst mulige gær, der kan opdrives i Schweiz, hvor fabrikken har ligget, bygget ind i en bjergskråning, i 53 år.

Bio-Strath er testet af anti-doping institutionerne. Mere end 50 droger er tilsat gæren, mens den formerer sig. Her optager gærcellerne urterne og bryder dem ned til fordøjelige enheder. Der foregår en såkaldt plasmylose og fermentering, en proces der varer omkring to måneder, før drikken kan hældes på flasker som Bio-Strath.

The difference between who you are /////////////////////////////////////////////////////


Hvad du ikke vidste om immunsystemet De fleste vil mene, at hjerne og lever er nogle af de største organer, men rent faktisk vejer lymfocytterne 1,5 kg og er derfor samlet set tungere end de to livsvigtige organer. Lymfocytterne er dog spredt ud i hele kroppen – og vi danner en million nye lymfocytter i sekundet!

Tonikum er et gammelt naturmedicinsk begreb fra før den tid, hvor man vidste, hvordan nervesystemet, immunforsvar og hormonsystem arbejder sammen om at holde kroppen sund. I dag forstår man bedre og bedre de mekanismer, der har gjort, at urter har haft så stor en plads i alle folkeslags husapoteker og behandlingsstrategier.

Bio-Strath fås som eliksir, dråber eller tabletter. I eleksiren er der tilsat lidt honning, maltekstrakt og orangejuice af hensyn til smagen, men ellers er mængden af næringsstoffer og aktive stoffer fra urter ens pr. dagsdosis.

Hvad vi sjældent tænker på… Gær, sådan helt almindelig bagegær, indeholder faktisk en masse næringsstoffer. Højt på listen er B-vitaminer, selen, zink, calcium, magnesium, silicium og en hel stribe af aminosyrer, herunder de otte essentielle aminosyrer, som kroppen ikke selv kan danne.

Selv kameler nyder godt af Bio-Strath, hvor den styrkende eliksir bruges før væddeløb.

Vidste du, at gærcellen producerer 4441 forskellige proteiner.

Mere end 50 droger er tilsat gæren

Fabrikken i Schweiz er bygget direkte ind i bjerget

Studie på studie Mere end 35 offentliggjorte studier, tusindvis af brugere verden over og den samme recept gennem 53 år har gjort BioStrath til ikke kun et af de mest sikre urteprodukter, men også til et af de mest velafprøvede til alskens problemstillinger.

Du kan downloade et gratis hæfte om Bio-Strath på www.sund-forskning.dk. Læser man samtlige studier og kigger på de mange erfaringer, danner der sig et billede af et produkt, som virker på de tre overordnede organsystemer: nervesystemet, immunforsvaret og hormonsystemet. Ved at regulere deres evne til at sende de rette signalstoffer, enzymer og andre komponenter rundt i kroppen bliver den fodret med de rette impulser til bedre at optage næring fra maden og udskille, hvad der ikke er til nytte for kroppen. Dermed får de mange organer mulighed for at regenerere og lindre eller ovenikøbet hjælpe kroppen tilbage til sundhed.

Ikke kun for eliten Gennem 1880 spørgeskemaer, besvaret af Bio-Strath brugere, så man et væld af positive egenskaber. Ingen medicin, ej heller kosttilskud, virker 100 % på alle deltagere i et forsøg, og også derfor var resultatet forbløffende: Indikation: 1. Træthed inkl. skoletræthed 2. Dårligt immunforsvar 3. Dårlig koncentrationsevne 4. Hjælp efter akut og kronisk sygdom 5. Som backup på slankekure 6. Fitness og sportspræstationer

Modergærcellen ligner en ballon fyldt med alle de aktive stoffer, som den har suget til sig som næring. Herfra dannes en dattercelle hver 20. minut.

and who you want to be is what you do. //////////////////////////////////////////////////////

13


///////////// //SCIENCE// // Julie-Charlotte Plovst

Beskyt dig mod stråler fra din mobiltelefon

Den danske Sundhedsstyrelse skriver meget tydeligt på deres hjemmeside, at de anbefaler, at både børn, unge og voksne begrænser deres brug af mobiltelefoni. På Sundhedsstyrelsens hjemmeside er der en lang række anbefalinger til, hvordan du kan begrænse, at du bliver udsat for stråler fra mobiltelefoni. Derudover kan du også beskytte dig selv ved at bruge strålereducerende covers til mobiltelefoner og tablets, strålefri headsets, en bakke til din bærbare computer, som blokerer stråler og EnergyDOTs, der harmoniserer dit udstyr (mobiltelefon, computer, babyalarm, router m.m.) samt balancerer og styrker dig mod strålerne. Spørg efter produkterne fra SafeHealth i din helsekost, eller besøg www.safehealth.dk.

Modløs og deprimeret her i den mørke tid?

En gruppe forskere har undersøgt virkningen af naturlægemidlet rosenrod (Rhodiola ekstrakt SHR-5) hos personer, der led af mild til moderat depression, men hvor den depressive ikke var selvmordstruet eller led af voldsom melankoli. Deres udgangspunkt var, at en behandling uden bivirkninger i så fald ville være at foretrække. Det kliniske studie “Clinical trial of Rhodiola rosea L. extract SHR-5 in the treatment of mild to moderate depression” blev udført som et randomiseret dobbeltblindet placebokontrolleret studie med parallelle grupper over seks uger og er publiceret i Nordic Journal of Psychiatry. De inddelte patienterne, mænd og kvinder i alderen 1870 år, i tre grupper: Gruppe A fik to tabletter dagligt (340 mg), gruppe B fik to tabletter to gange dagligt (680 mg) og gruppe C fik to placebo tabletter dagligt. I forsøget brugte man Rhodiola ekstrakt SHR-5, som er den samme ekstrakt, der findes i produktet Arctic Root. For personer i gruppe A og B blev deres depression samt søvnløshed, følelsesmæssig ustabilitet og somatisering forbedret betydeligt, mens placebogruppen ikke viste sådanne forbedringer.

I r O C e L t EL . IN r nyt H R de M nser

d i? ær ingv e y tt ngør fume e n lig re ar ug ær r dit in p t br jlige s d a e e n ge r elle Skal du ed d vælg o n e l? r t on pulv idde høve ild m for a m v e k t sk em be e lot du it va skyll Og vær rg b o pr i d ge g? at Sø dit me bru gan fint elt. i n e fu t r rn par for a hve rig tig otio e s m n f x g ed r die der u bru e st et e os e e r r g er d m D e en en le t r in for Har sam ag? åvirk g r r a kø li e , r d e mo H vor el? på r d p l o o y b te x rf H idd es hve , de ier. yn og p om nder a f og e m r sm røjt me r ja e ol f e r e r kn ig o stu be sp r fu - fo risk en oste d a ke d nde pine g pe p o h pa f te æte m d da is du e m t k v i k la p p e il t a n t u s - o d u ne r e ” e r t re sk? ler ie, hv s i a T s til a til afs olie kalyp n a g e nt h r l T e u n l e u e l die g på n l e e r r • Citr nde ellik ed e i hals du i iano a a l Ing r b nse r tik eller k ic nde die gen • Lave dern et m ndt hvor er tim t a e fi re in sm du ng ivn • Kr yd tabl har o bad, s- ell gså eriske imig.d Co om lke i lovg o f i e i s t r • Sug du amp , an e o , s hv lge . ur ion r, fø n Læ al, æ ww.f lat arat ælle kal i -nav • hvis et d ynte c r I l t t n s w r k e fo t e n I N C m de av rm neu på No olds om cen ller l • L pebe u s a u e h rd ion nd og Prod avn at n i r, ”E rn de kte kt . e n

ie d re g In

14

I

e k nt er du du ns = I ten pro pro lati I s ke ent ns i C l N e

C I t is iv ns I N s m e i e t g e d ie ko r er ingr de rive sk


//

Energigiver overskud med energiurter + multivitaminer + L-Carnitin

– købes i din lokale Matas og Helsekostbutik samt i udvalgte apoteker.

Vitaminerne C, B1, B2, niacin, pantotensyre, B6, biotin og B12 og mineralerne, mangan, jern, jod og kobber bidrager til et normalt Energistofskifte

All Energy til dig der • er træt og har brug for ekstra energi i en travl hverdag • behøver ekstra ressourcer til familien og arbejdet • løber, cykler, dyrker fitness eller anden krævende sport

Solaray står for kvalitet indenfor kosttilskudsprodukter. Kun rene og potente råvarer bruges i produktionen, der baseres på den seneste forskning. Solaray tilbyder et sortiment af letoptagelige vitaminer, mineraler, olier, mælkesyrer og urteprodukter.

15

www.naturenergi.dk


NYHEDER PÅ HELSEHYLDEN // Julie-Charlotte Plovst

Lad dine kager hæve økologisk Bagepulver er en lille bestanddel af ingredienserne i dit bagværk, men hvorfor ikke også være økologisk her? Bagepulver er en kemisk sammensætning, som består af natron (natriumhydrogenkarbonat, NaHCO3:B:), syre og stivelse. Stivelsen er til for at holde bagepulveret tørt. Her er der brugt økologisk majsstivelse og syre fra vinproduktion, som stammer fra vindruer. Når bagepulveret bliver vådt, reagerer natronen og syren, så der bliver dannet kuldioxid, CO2. Det er det, der gør dit bagværk luftigt. Værsgo, et vegetarvenligt bagepulver uden tilsat sukker. Find det i din helsekost, forhandles af Rømer Produkt.

Chokolade til dit bad Familiefirmaet Calena har nogle år på bagen, det har deres produkter på hylderne derimod ikke. De har nemlig ikke produkter på lager, da de producerer alle produkter efter bestilling. Og det sker efter familieopskrifterne, hvor produkterne bliver skabt ved håndkraft og er individuelt sammensat. De fører de gamle dyder videre. Jeg har spurgt firmaet, om hvordan der så stadig kan være en god holdbarhed på produkterne? De svarer, at det skyldes den nøje sammensætning af ingredienser med vegetabilske olier og planteekstrakter uden konserveringsmidler og tilsætning af vand. Prøv bl.a. deres badechokolade, som du kan komme i dit badekar. Dufter skønt og fugter din hud, så du ikke behøver at bruge bodylotion. Spørg efter det i din helsekostbutik, forhandles af Kamille Group.

En himmelsk mundfuld Fusionen af appelsin og oliven fungerer bare! Hvad enten det er til rejer, fiskeretter, carpaccio med appelsin og mozerella, i frugtsalaten eller over vaniljeisen. De ubehandlede appelsiner bliver dyrket på halvøen Cap Bon i Tunesien, og de tunesiske Oueslati oliven bliver to timer efter høsten presset sammen med de friske appelsiner. Den friske appelsin smelter sammen med den sprøde, grønne oliven. Bio Planète skaber unikke olier af eminent kvalitet. Læs mere om Bio Planètes olier i artiklen på side 18. Find det i din helsekost, forhandles af Biogan.

De slankende grønne kaffebønner SLIM by NATURE RAW er økologiske kaffebønner, der ikke er ristede. Grønne kaffebønners virkning skyldes indholdet af chlorogensyre. Chlorogensyren reducerer omdannelsen af glukose til fedt i kroppen og øger dit stofskifte. Det sker ved, at når du indtager sukker via din mad, går sukkeret til leveren, hvor det omdannes til fedt. Chlorogensyre hjælper leveren med til at forhindre sukkeret i at blive omdannet til fedt. I stedet for, at fedtet ophober sig, er chlorogensyren med til at forbrænde fedtet. Indtag én skefuld af ekstrakten to til tre gange (10 g pr. gang) dagligt i forbindelse med et måltid. Det daglige indtag indeholder kun 1/5 af den koffein, der er i en enkelt kop kaffe. Køb det i din helsekostbutik, forhandles af Arvids ApS.

16

The difference between who you are /////////////////////////////////////////////////////


Er du i tvivl, om du har brug for at blive udrenset? Unaturlig mad og manglende udskillelse af affaldsstoffer fører til ophobning i din krop. Derfor vil mange have gavn af at blive udrenset en gang imellem. Vælg mellem en mild eller en mere kraftig udrensningskur. First Cleanse er en mild 15 dages kur med en dosis om morgenen og en dosis om aftenen som indeholder urter, der bidrager til rensning af kroppen og fremmer lever- og nyrefunktion og normal sundhedstilstand. Den mere kraftige udrensning får du ved brug af Pure Cleanse, som er et todelt 30 dages avanceret urteudrensningsprogram, tag to kapsler Pure Cleanse 1 om morgenen og to kapsler Pure Cleanse to om aftenen. Det er formuleret til at stimulere afgiftningsprocessen af kroppens større udrensningsorganer: lever, lunger, tyktarm, nyrer, hud og lymfesystemet. Både First Cleanse og Pure Cleanse er urteudrensningsprogrammer. Læs artiklen om udrensning på s. 12 i sundforskning, “Den milde, den gode og den virkelig g…” Køb det i din helsekostbutik, forhandles af AcuPharma.

Nu kan du også bekæmpe uren hud indvortes Hvis du lider af uren hud eller akne, er det vigtigt, at du vasker ansigtet to gange dagligt med et mildt hudplejeprodukt, undgår for meget kulde, varme og sollys. Spis god, supersund og varieret kost, drik meget vand, og dyrk regelmæssig motion. Har man det godt med sig selv, får huden det også bedre. Og lad være med at klemme bumser ud. Det gør det værre og kan give ar. Prøv også med Skin Care Deep Cleanse kapsler fra New Nordic, der indeholder rosmarinekstrakt, som støtter udrensningsfunktionen og dræber bakterien, der laver uren hud. Desuden indeholder kapslerne sort peber, der er en antioxidant, som bekæmper inflammeret hud. Zink i produktet bidrager til opretholdelse af normal hud. Opsøg en ernæringsterapeut, en biopat eller en naturopath ibm, hvis du skal have hjælp til en individuel plan, både hvad kost, udrensning og opbygning af kroppen angår. Opsøg lægen i grelle tilfælde. Læs også artiklen “Ny hjælp til uren hud” på side 24. Køb det i din helsekostbutik, forhandles af New Nordic.

Boost dig med hvedegræs Living Superfood lancerer nu bl.a. økologisk hvedegræs-, havtorn- og aronia juice som en let genvej til de gavnlige effekter fra nogle af naturens sundeste planter. Ægteparret Anita og Allan Jensen står bag virksomheden, og de vil være med til at gøre det nemt for danskerne at booste deres energi og sundhed på en let måde. “Vi bruger udelukkende skånsom koldpresning og derefter lynfrysning for at bevare vitaminer, mineraler, antioxidanter og enzymer. Og vi bruger ingen former for varmebehandling eller tilsætningsstoffer af nogen art. Desuden er alle råvarer økologiske, så juicen er fri for rester af sprøjterester”, forklarer Anita Jensen. Leveres på frost, køb det på www.living-superfood.dk.

and who you want to be is what you do. //////////////////////////////////////////////////////

17


De særlige olier fra Bio Planète

For dig, miljøet og landmanden Nogle vælger bevidst økologi til. For andre er det ikke et tilvalg, men blot den eneste naturlige vej at gå. Lige fra den første dråbe olie har Bio Planète brugt råmaterialer fra økologisk landbrug og etableret Fair Trade samarbejde. // Julie-Charlotte Plovst

I 1984 forelskede Franz J. Moog sig i den smukke natur i Sydfrankrig, som blev stedet, hvor han udlever sin passion - at producere råvarer udelukkende fra økologisk landbrug, der gennem skånsomme forarbejdningsmetoder bliver til de lækreste olier under navnet Bio Planète. Solen skinner over Bio Planetè Fra franske marker, til marker og samarbejdsaftaler verden over. Solsikkeolien var Bio Planètes første olie, nu består deres sortiment af 40 forskellige olier og sammensætninger. Bio Planète søger efter den højeste kvalitet, så de er meget bevidste i udvælgelsen af råvarerne. Både før, under og efter produktionen bliver olierne inspiceret i Bio Planètes eget laboratorium for smag, vandindhold, surhedsgrad, peroxid indhold m.m. Derudover sørger de for at have en tæt kontakt til deres partnere verden over, skabe gode forhold for dem og etablere langsigtede aftaler.

Bio Planète har lavet tre forskellige serier af olier: • Classic er en serie med olier til brug i hverdagen. De er ernæringsmæssigt på plads, velsmagende og overkommelige prismæssigt. •

Gourmet er nøje udvalgte olier, der beriger din mad med sunde fedtsyrer og samtidig smager fortrinligt. Til den finere madlavning eller til at peppe en salat, grød eller andre lækkerier op med.

• Vitality er en serie, der er rig på omega-3-fedtsyren, fx hørfrøolie og hampeolie.

Olie - flydende sundhed Fedt er en del af kroppens byggesten, som vi på ingen måde kan undvære. Det er hensigtsmæssigt at supplere sin mad med sunde fedtsyrer fra vegetabilske, rene olier, for mange mennesker indtager simpelthen for få fedtstoffer. De vegetabilske olier har ikke de samme mængder sammensætning af fedtsyrer. Derfor er det en god idé at variere og kombinere de forskellige olier. Hvis du lider af inflammation, kan et tilskud af fiskeolie være nødvendigt. Hvis du er vegetar, kan du vælge fedtsyrer fra tang.

Du kan læse meget mere om forholdet mellem omega-3 og omega-6-fedtsyrer på www.sund-forskningonair.dk/#!fedtsyrer/ceyy. På www.frimig.dk kan du læse artiklen “Økologiske avokadoperler på snor”, der handler om, hvordan samarbejdet mellem en familie i Kenya og Bio Planète i den grad har skabt gode vilkår for familiens avokadoproduktion - og dermed deres levestandard og fremtid.

18


Calena ® FRESH organic love ∼

k i t e m s o k r u t a N ®

Bade Chokolade Bade The

Body Butter Stick Shower Mousse

M IT

BIO PFL A

NZ

EN

Y

RB

T

FRISCH IK KOSMET M

AD

AN

AKT

TR

DA

EI

A N T I E RT E

G

AR

EX

HAN

BIO

E IN GER

M

www.pukkaherbs.dk Fås i helsekostbutikker

19


Norsk fjeldluft kan ikke købes på dåse

Støtteterapi til astma

Det er ganske kontroversielt at tale om behandling af astma. For en ikke-korrekt behandlet af slagsen, og vel at mærke den ægte af slagsen, kan få fatale følger for dig, hvis du ikke følger lægernes medicinske behandling. Men kan du samtidig gøre noget selv? // Marianne Palm og Julie-Charlotte Plovst

Først af alt. Brug din læge til at vurdere graden af din astma, hvilken medicin der er absolut nødvendig, og om der findes løsninger, der er sundere end kun at tage medicin. Find også en læge, der kan se forskel på astma, akut bronkitis og kronisk bronkitis. Der er væsentlige forskelle, og astmamedicin bør bruges til astma og ikke til bronkitis. En akut bronkitis er som regel ophobning af slim, evt. med bakterier, som opstår efter en forkølelse. Kronisk bronkits kan også opstå efter en forkølelse, bliver som regel meget langvarig med slim, der generer, men det er ikke astma. Astma optræder i mange grader, men har det tilfælles, at man får en pibende, hvæsende vejrtrækning, hvor man har svært ved at få luft ind og ud af lungerne.

Du kan læse meget mere på www. lunge.dk, en side fra Danmarks Lungeforening. Medicin kan være livsvigtig Medicinen kan være livsvigtig, så du skal ikke eksperimentere selv. Hvis din læge ikke er lydhør over for at forsøge med nedtrapning eller måske helt at undgå forebyggende/ behandlende medicin, så find en læge, der gerne vil tænke mere holistisk eller gøre det tydeligt, om det er bronkitis eller astma. Du skal ikke jonglere selv med doseringerne, for du skal trappe langsomt ud af de fleste typer astmamedicin. Og måske kan du ikke blive helt fri af medicin, det afhænger af rigtig mange faktorer.

Hvad du selv kan gøre, også selvom du har brug for din medicin Hvilke situationer i dit liv giver flere astmaanfald eller flere problemer med luftvejene? Hvilke giver færre? Og hvad kan du selv gøre for at optimere din hverdag, så du får mindre astma? Tips til inspiration Få lokaliseret om du er allergisk over for andre ting, end det lægen typisk måler for. Det kunne måske være nogle fødevarer, der er medårsag, og som du ikke nødvendigvis er allergisk overfor, men blot tåler dårligere i perioder? Fx virker mælk slimdannende, og er du forkølet, så drop mælk, der kan få en ellers banal forkølelse til at blive til en kronisk hoste, der kan forveksles med astma. Måske er du decideret allergisk over for mælk, men du opdager det ikke, fordi reaktionerne først kommer nogle dage efter. Det er et alment kendt fænomen og kan gælde for flere fødevarer, end du tror. Norsk fjeldluft kan ikke købes på dåse Luft ud, og få god motion: Frisk luft i lungerne var en typisk behandlingsstrategi i ”gamle dage”. Norsk frisk fjeldluft kan ikke købes på dåse herhjemme, men er du ellers fit for fight, hvad allergener fra naturen angår, så ud og brug naturen. Undgå dårlig luft og svampesporer i hjemmet og på arbejdspladsen. Få styr på dine muskler Få en god muskeltonus i hele kroppen og især i mavemusklerne og den store mellemgulvsmuskel, diagfragma, der ligger som en plade mellem fordøjelse og lunger. For er du altid anspændt i denne store muskel, vil der være mindre plads til at trække vejret ordentligt igennem. Det giver spændinger, som kan forårsage uro og ængstelse for et nyt anfald, og en negativ spiral er skabt.

20

The difference between who you are /////////////////////////////////////////////////////


En positiv spiral, hvor du muligvis kan få færre problemer med lungerne, kan skabes med afspænding og ro, og der findes rigtig mange udbydere på nettet. Vælg efter temperament, om det skal være muskelafspænding med eller uden mindfulness, åndedrætsøvelser, der mest fokuserer netop på denne muskel eller fx yoga, pilates eller styrketræning, der fokuserer på alle muskelgrupper. Vitaminer, mineraler og homøopatiske midler Vitaminer og mineraler kan faktisk også hjælpe. For eksempel kan du nedsætte antallet af forkølelser pr. år og dermed styrke dine luftveje, så de bedre kan modstå potentielle allergener, altså stoffer, der kan forårsage allergi. A-vitamin og silicium virker styrkende på slimhinderne, B- og C-vitaminer kan fungere som naturlige antihistaminer og kan ovenikøbet virke under akutte allergisymptomer, men kan ikke erstatte din astmaspray. Der findes homøopatiske midler, fx Høron eller Spenglersan G, der findes urteprodukter, som styrker dine luftveje, og ja, naturens skatkammer rummer en del muligheder for at få det meget bedre med sin astma. Behandlere Af behandlingsformer, der har vist sig effektive til behandling af diverse luftvejslidelser. kan nævnes kinesiologi (fx Allergikompagniets metoder), akupunktur, ernæringsterapi, homøopati og biopati/naturopati. Men fælles for dem alle: Du skal opsøge en behandler, og du skal tage din astmamedicin. Af nye metoder her i Danmark findes saltterapi. Læs mere på de næste sider.

and who you want to be is what you do. //////////////////////////////////////////////////////

21


22


HÅB FORUDE

Til dig med lungelidelsen KOL og andre med vejrtrækningsproblemer Blod, sved og tårer indeholder alle salt. Hud og øjne er beskyttet mod infektion af salts antiseptiske virkning. Væsken til kontaktlinser indeholder salt. I yogaens verden skyller man næsen med saltvand. Vi vil her dykke ned i, hvordan salt, der bliver inhaleret, kan hjælpe dig med KOL, astma eller andre vejrtrækningsproblemer. // Julie-Charlotte Plovst

Er du ofte i storbyens forurenede gader? Er du ryger, eller opholder du dig i rum med tobaksrøg? Så har dine slimhinder og lunger måske nogle udfordringer. Udfordringer, som du måske ikke mærker nu, men som på sigt kan skabe gener for dig. I Kina har et helt bystyre købt saltinhalatorer til de borgere, der arbejder i trafikken. De er helt klar over, at smog, partikler og støv er skadeligt for deres ansatte. Der er også nogle flyselskaber, der tilbyder saltinhalatorer, da det hjælper med trykudligning, samtidig med at den kan hjælpe på de gener, der kan opstå ved at befinde sig i aircondition. Hvordan foregår saltinhalation? Det har længe været populært med de såkaldte saltkammerterapier rundt om i Europa. I saltgrotter er væggene, loftet og gulvet dækket af naturligt salt, der giver et terapeutisk mikroklima. Når du befinder dig i et saltrum, vil dine slimhinder få støtte, og derved forbedres din lungefunktion. Samtidig vil det hjælpe med at beskytte kroppen mod virus, bakterier og andre urenheder omkring os.

Vejrtrækning skal helst ske via næsen. Derved udnyttes fimrehårene til at filtrere luften, inden den når ned i lungerne, så den er så ren som muligt. Med en DSI-saltinhalator kan du have din inhalation af salt med dig overalt. Der er ikke almindeligt bordsalt i en saltinhalator, men rent, naturligt bjergsalt, kaldet halit, fyldt med mineraler og udvundet fra saltminen Praid i Rumænien. Det virker antiinflammatorisk ved inhalation og kan på den måde hjælpe dine luftveje.

Der er international KOL-dag d. 18. november 2015, hvor du kan få testet dine lunger og få meget mere information om dine luftveje.

Studier og erfaringer med salt Lungemedicinsk Afdeling på Aalborg Universitetshospital har i et pilotstudie undersøgt, om inhalation af forstøvet saltvand og forstøvet salt kan lindre gener hos KOL-patienter. Studiet blev udført hos Læsø Kur, da de er det eneste sted i Danmark, som har et apparat til haloterapi (indånding af forstøvet salt) (kilde 1 & 2).

Det er ikke, hvilken som helst salt du skal inhalere Studiet indikerer, at saltinhalation kan lindre gener og forbedre livskvaliteten, og inhalation med forstøvet salt tolereres bedre end saltvand. Ligeledes øgede forsøgspersonerne deres lungefunktion og fysiske præstation. Inhalationsmetoden i studiet her er anderledes end ved brug af DSI-saltinhalatoren, men saltinhalatoren indeholder også forstøvet salt, som har vist en positiv effekt. Et andet studie, “The effect of a dry salt inhaler in adults with COPD” viste ingen forbedring af lungefunktionen, men en forbedring målt ved en spørgeskemaundersøgelse om generel livskvalitet. Det kræver dog flere studier for at kunnes bekræftes (kilde 3). I sidste ende handler det jo netop om, hvordan den enkelte person oplever virkningen - at kunne trække vejret bedre og fungere bedre i dagligdagen - og her er erfaringerne verden rundt mange. Samlet set er saltinhalation en mulig behandling sideløbende med en “standard” medicinsk terapi. Der er flere studier på vej, og her på redaktionen følger vi spændt resultaterne. Kilder: (1) www.aalborguh.rn.dk/Service/Nyhedsliste-AalborgUH/Nyhed?id=872c0e38 c5cf-46dc-8e4e-3ab7a7aca55a (2) www.omicsgroup.org/journals/salt-halo-therapy-and-saline-inhalation-ad ministered-to-patients-with-chronic-obstructive-pulmonary-disease-a-pi lot-study-2165-7386.1000185.php?aid=29935 (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18019972 www.lungemedicin.dk/fagligt/101-dansk-kol-retningslinje-2012.html #klassifikation

DSI-saltinhalator er forholdsvis ny på de danske hylder og forhandles af Natur-Drogeriet. Henvend dig til din helsekostbutik, dit apotek eller Matas, og spørg efter produktet.

23


Ny hjælp til uren hud Bumser er irriterende, og i værste fald forringer de din selvtillid og hæmmer din livsudfoldelse. Heldigvis er der nogle ting, du kan gøre for at slippe af med de bakterier, der forårsager akne. // Kristine Bindslev

Propionibacterium acnes er bakterien, der forårsager uren hud. Den lever dybt inde i vores hudporer og kan i nogle tilfælde irritere immunsystemet, så det skaber betændelsestilstande i huden – også kendt som bumser. Lider du af uren hud med bumser, er æterisk rosmarinolie et velkendt, effektivt produkt udvortes. Men nu kan du også kæmpe mod problemhud indefra med kapsler med det bakteriedræbende rosmarinekstrakt. De fleste får bumser Problemer med bumser opstår normalt i puberteten, når hormonerne i kroppen får talgkirtlerne til at vokse og samtidig øger produktionen af talg. Men også en del af den voksne befolkning bokser med de lidet flatterende og irriterende bumser. I hvilken grad, du er angrebet, afhænger af keratiniseringen af talgkirtlerne. Talgkirtlerne producerer olier, som hjælper med at beskytte huden og holder den smidig. Når talgkirtlen tilstoppes af døde hudceller og fedt, dannes en prop. Bakterien Propionibacterium acnes findes naturligt på huden, men trives ekstra godt i den tilstoppede talgkirtel, hvor den begynder at nedbryde fedtet i talgkirtlen til fedtsyrer og glycerol. Fedtsyrer er irriterende for kroppen og kan medføre, at talgkirtlen bliver betændt. Så opstår der en bums. Genetik eller kost og livsstil? Visse personer har øget følsomhed for keratiniseringsprocessen og får derfor nemmere bumser. I de sværeste tilfælde brister talgkirtlen af materien, og inflammationen spreder sig til tilstødende hudområder med den konsekvens, at der opstår endnu værre problemer. Derfor er det vigtigt at undgå at klemme hudorme og bumser, hvor svært det end kan være. Ofte er man genetisk disponeret for keratinisering af talgkirtlerne, men man ved også, at stress og kost spiller en rolle, ligesom kønshormoner gør det.

Ros til rosmarinplanten for de mange gode egenskaber En naturlig måde at bekæmpe acne på, er med rosmarinplanten. Rosmarinplanten (Rosmarinus officinalis) er en tæt, stedsegrøn og aromatisk busk med lyseblå blomster. Den stammer fra Middelhavet, men i dag vokser den i hele verden. Rosmarin er ofte brugt i gode hudplejeprodukter, da rosmarin renser huden uden at forårsage tørhed og bidrager til at forhindre ophobning af bakterier på huden. Forskning har vist, at rosmarin har antioxidante, antiinflammatoriske og antimikrobielle egenskaber. I Kina, USA og Argentina har forskere testet virkningen af de bioaktive stoffer i rosmarin in vivo og in vitro. Resultaterne er lovende. Forskningen med rosmarinens virkninger Adskillige undersøgelser har vist antiinflammatoriske og antiseptiske effekter af rosmarin. Blandt andet så forskere i et klinisk forsøg, at de bioaktive forbindelser i rosmarin hæmmer de inflammatoriske enzymer CO1 og COX2 samt virker sårhelende. Ligeledes har man set, at ved at tilsætte bakterien Propionibacterium acnes æterisk rosmarinolie ændrer den stavformede bakterie formen og får den til at gå i opløsning. I forsøget prøvede forskerne både en mindre og større mængde æterisk rosmarinolie. Jo større koncentration, desto mere blev bakterien beskadiget. Bakteriens cellevæg opløstes, og cytoplasmaet sivede ud og førte til bakteriens død. På helsekosthylden og i Matas finder du nu også kapsler med rosmarin, så kampen mod bakterien Propionibacterium acnes og betændelsen foregår indefra. Referencer: Suppression of COX-2, IL-1β and TNF-α expression and leukocyte infiltration in inflamed skin by bioactive compounds from Rosmarinus officinalis L.i Fitoterapia. 2011 April, 82 (3): 414-21. 2007 Rosmarinus officinalis Extract Suppresses Investigation of Antibacterial Activity of Rosemary Essential Oil against Propionibacterium acnes with Atomic Force Microscopy i Planta Med. 2007 Oct;73(12):1275-80. Epub 2007 Sep 24. Propionibacterium acnes–Induced Inflammatory Responses Journal of Medical Food. 2013 April, 16 (4): 324-33.

24


Propionibacterium acnes - en anaerob, stavformet, grampositiv bakterie. Bakterien har en cellevæg, som er sammensat af peptidoglycan og en anden stor polymer kaldet teichoinsyre. Peptidoglycan danner et ensartet lag uden om bakteriens cytoplasmamembran. Cellevæggen er afgørende for bakterien. Kun små, fedtopløselige molekyler kan trænge ind. Rosmarinens vigtigste komponenter er både små og fedtopløselige. De trænger ind i bakterien, beskadiger bakteriens cellevæg og dræber således bakterien.

Egenskaber Carminativ, krampeløsnende, afslappende, vanddrivende, desinficerende, stimulerende (centrale nervesystem), kredsløbsstimulerende, galdedrivende, antidepressiv.

Aktive indholdsstoffer Æteriske olier (især monoterpene kulbrinter cineol, borneol, samt kamferstofferne linalool og verbenol, carnosinsyre (rosmarinicin), flavonoider (især diosmin), fenolsyrer og triterpen-syrer. Rosmarinicin er det mest aktive stof.

Uren hud bliver forværret af • Arbejde i fugtigt miljø med fedt, olie og andre kemikalier • At være stresset og have det dårligt med sig selv • At du kradser i dine bumser eller klemmer dem ud • At du har menstruation

Skin Care Deep Cleanse kapsler fra New Nordic indeholder rosmarinekstrakt, som støtter udrensningsfunktionen og dræber bakterien, der laver uren hud. Desuden indeholder kapslerne sort peber, der er en antioxidant, som bekæmper inflammeret hud. Zink i produktet bidrager til opretholdelse af normal hud.

25


ALWAYS BEAUTIFUL // ALWAYS NATURAL

// Julie-Charlotte Plovst

// Aiayu // Kelis // 100 % llama wool // kr. 2.499 // // Underprotection // Karma bra & briefs // 95 % bambus og 5 % lycra // koster hhv. kr. 350 kr. og 200 // // The Organic Company // Hånd- og hår håndklæde // 100 % certificeret økologisk bomuld // 120 x 40 // 185 kr. // // Organics // Læbestift og lipgloss med plejende økologiske olier bl.a. macademiaolie og solsikkeolie // koster hver især // kr. 110 // // Anne Marie Börlind // ZZ Sensitive // til den sarte og sensitive hud // fra kr. 165 //

Er en natcreme virkelig nødvendig? Ja! For om natten restituerer din hud.

Fantastisk flot farve, konsistens og holdbarhed.

Læs mere om tøjproducenternes filosofi og bæredygtige profil på www.frimig.dk Kulde og sart hud er ikke den ideelle cocktail. Vær derfor ekstra nænsom mod din hud. De beroligende, styrkende og fugtgivende ingredienser i serien her er med til at styrke hudens egen beskyttende barriere. Indeholder ikke duft, farve eller konservering, men derimod milde urteekstrakter. Bl.a. naturlige ekstrakter af salvie, timian, melisse, røllike, lægestokrose samt hvedekimsolie og bivoks. Brug en rensemælk, en mild skintonic og en dag- eller natcreme alt efter tidspunktet på dagen. Og gå gerne i gang før din hud er slået ud eller er blevet knastør i det kolde vejr.

26

Organics er et dansk firma, der producerer makeup ud fra et ansvarligt brug af naturens ressourcer. Måske kender du allerede Nilens Jord, og det er faktisk samme stifter, men her får du en hel økologisk serie med de bedste råvarer fra naturen, helt uden parfume. Farverne er udviklet af rene og naturligt fremkommet farvepigmenter.

The difference between who you are /////////////////////////////////////////////////////


ALWAYS HANDSOME // ALWAYS CONSCIOUS

// Knowledge Cotton Apparel // Pistol Joe - Chino Slim Stretch // 97 % GOTS certificeret økologisk bomuld og 3 % elastan // kr. 799 // // Knowledge Cotton Apparel // 2 color Flanel Check Shirt // 100 % GOTS certificeret økologisk bomuld // kr. 799 // // A Question Of // 100 % GOTS certificeret økologisk bomuld // kr. 900 // // Avivir // Aloe Vera Foot Repair // 100 ml. // kr. 99 // // New Nordic // Skin Care Dry Skin // kr. 255 //

Også supergod til ”ødelagte” løbefødder.

Skønhed kommer indefra, men du skal pleje den både indvortes og udvortes. En ting er hudplejeprodukter, en anden ting er hjælpen fra sunde ingredienser. Skin Care Dry Skin er en tablet baseret på planteekstrakter, bl.a. hvedekim-ceramider, som har vist sig at forbedre hudens fugtighed og bidrage til blødere hud. Ceramiderne er fremstillet i et kombinationsekstrakt fra figen, fransk fyrrebark, sort peber og rosmarin. Gå vinteren i møde med en blød og skøn hud - og et stort smil. Læs studiet med hvedekim-ceramider i artiklen “Ved du, at hvede er hudens ven?” på side 52 i sund-forskning.

Dine fusser er om vinteren lukket inde hele dagen. Sørg for at gå rundt i bare tæer når, du kommer hjem, og tag evt. et dejligt fodbad. Avivirs Aloe Vera Foot Repair trænger hurtigt ind og plejer dine fødder, samtidig med at den afhjælper irritation, kløe og dårlig lugt. Den modvirker revner, sprækker, tørhed, flosset og skællende hud på fødder og tæer. Årsagerne til fodproblemer skyldes ofte, at der opstår fodsvamp, når man har lukkede sko på hele dagen. Ud over et højt indhold af Aloe Vera, der reparerer, indeholder fodcremen et mælkesyrekompleks, som modvirker svamp. Dine fødder bliver friske og bløde.

and who you want to be is what you do. //////////////////////////////////////////////////////

27


// Julie-Charlotte Plovst

// 3 //

// 4 //

// 1 //

// 6 //

// 5 //

// 2 //

// 1 // Opinel // fire urteknive i retrofarver // kr. 395 // De funktionelle og skarpe knive er håndlavet og tåler opvaskemaskine. Skaftet er i bøgetræ, indfarvet med naturlig pigment og behandlet med harpiks. Kvalitet fra franske Opinel, der er engageret i at forbedre affaldshåndtering, bevare naturens ressourcer, forbedre miljøet omkring produktionen (vand, luft, larm) og forebygge utilsigtet forurening (jord, luft, vand). Kan købes på www.gagron.dk

// 4 // The Organic Company // 100 % økologisk GOTS-certificeret bomuld // kr. 690 // Brug det som plaid, tæppe eller dug. Målene er 240 x 140 cm. En lækker jacquard-vævning i beige, råhvid og koksgrå fra The Organic Company, som er en dansk designvirksomhed med bæredygtig profil. Kan købes på www.my-fair-shop.dk

// 2 // If You Care // Parchment Baking Paper // Ubleget bagepapir // kr. 30 // Hvorfor er bagepapir egentlig bleget? Godt spørgsmål, men her får du en 100 % nedbrydelig, komposterbar, klorfri og ubleget version. Kan købes i din helsekost

// 5 // Eco Straws // 20 sugerør af bambusstrå // kr. 39 // Sugerør uden grimme giftstoffer fra den del af bambusplanten, som pandaerne ikke spiser. Sugerørene kan efter brug skylles under vandhanen og bruges igen. Når du har slidt dem op, kan du sammen med emballagen smide det i din kompost, hvor det bliver naturligt nedbrudt. Kan købes på www.my-fair-shop.dk

// 3 // Nordskov design // bakke i eg eller ask // fra kr. 1.000 // Bakken er af bæredygtigt og miljøvenligt træ fra danske skove, for at være helt præcis er det fra Rosenvold Gods’ skove ved Vejle fjord. Træet får lov til at lufttørre og bliver efterfølgende behandlet med bio-voks olie, så det kan holde til lidt af hvert. Kan købes på www.my-fair-shop.dk

// 6 // Juhldal // natursæbe // 250 ml og 500 ml // hhv. kr. 59 og kr. 89 // En naturlig urtebaseret flydende sæbe med diskret duft. Den er mild, plejende og kan bruges til både ansigt, hænder og krop hos både børn og voksne. Sæben udtørrer ikke og forstyrrer ikke hudens naturlige pH-værdi. Kan købes i din helsekost

28


ANNONCE

INGEN TROEDE, AT DET VAR MULIGT AT LAVE EN KAPSEL MED ØKOLOGISK FISKEOLIE FREMSTILLET UDEN KEMISK OPKONCENTRATION

Ny dans k økologis k fiskeo

I

dag kræver flere og flere mennesker økologiske fødevarer, men hidtil har ingen formået at producere en økologisk fiskeoliekapsel. Hos New Nordic har vi ledt med lys og lygte, for at finde en producent af en kontrolleret økologisk fiskeolie. Altid blev vi mødt med samme svar: ”Det ikke er muligt, da en økologisk fiskeolie skal være fremstillet af fisk, der kommer fra et miljø, der er kontrolleret, og fisken må kun selv spise økologisk”. Endvidere skal olien fremstilles uden anvendelse af kemisk opkoncentration og dette kan kun ske, hvis den friske fisk er koldpres-

set til olie umiddelbart lige efter, at den er slaget – altså mens den stadig er helt frisk. Men vi gav ikke op, og endelig fandt vi en dansk regnbueørredproducent, der var parat til at investere i de anlæg, der er nødvendige for at koldpresse den friske økologiske fisk til økologisk fiskeolie. Olien kommer i en økologisk kapsel og er dermed verdens første økologiske fiskeoliekapsel her i Danmark. Dansk Ørred™ er navnet på kapslen, og den er nu tilgængelig i Matas og helsekostforretninger over hele Danmark.

Hvor kan du købe Dansk Ørred™? Dansk Ørred™ kan købes i Matas, Helsam, Helsemin og andre helsekostwww.matas.dk Har du spørgsmål, så ring til New Nordic på telefon 46 33 76 00. butikker.

Det gode råd gør forskellen

Det gode råd gør forskellen

lie

DERFOR ER DANSK ØRRED™ SÅ GOD

1: SOM AT SPISE NYFANGET FISK Økologisk kontrolleret dansk fiskeolie som uden kemisk oprensning koldpresses direkte til den gode olie, lige efter, at den er fisket op af vandet. Så ren og frisk, at olien er næsten helt farveløs. 2: MANGFOLDIGHEDEN AF FEDTSYRER I PRÆCIS SAMME BALANCE SOM I DEN NYFANGEDE FRISKE FISK Kombinationen af fedtsyrer er helt unik i den fede nordiske ferskvandsørred. Dansk Ørred er koldpresset økologisk olie, hvor hele mangfoldigheden af fedtsyrer er bevaret, præcis som hos fisken i naturen. Det vil sige fuld spektrum omega. Modsat eksisterende fiskeolier på markedet er den altså ikke kemisk opkoncentreret på særlige fedtsyrer. 3: MED OMTANKE FOR NATUREN, FISKEN OG MENNESKET Bæredygtig og 100 % sporbar dansk produceret fiskeolie med lavt CO2-udslip. Dansk Ørred er et unikt gennembrud indenfor fiskeolie, da vi i hele fremstillingen drager omsorg for naturen, fisk og mennesker.

29


GÅ VÆK SNOT, HOSTE OG INFLUENZA KUREN // Caroline Fibæk, Naturopath ibm og madskribent

Efteråret nærmer sig, og det betyder ofte, at folk falder som fluer med influenza, snot og hoste. I dag får du derfor min egen “action plan”, som jeg bruger, når der er optræk til ondt i halsen, forkølelse og snue. Køreplanen er handy at have ved hånden.

1: Varme

Det lyder ikke så lækkert, men du hjælper kroppen og immunforsvaret ved at svede! Du hjælper kroppens naturlige feber, som er et sundhedstegn, du ikke bør dæmpe (medmindre en feber bliver livstruende høj – hvilket sker meget sjældent ved en almindelig infektion). Feberen er kroppens forsvarsmekanisme og sørger for at “brænde” vira og andre indtrængere af.

2: Vitaminer og mineraler

Sørg for at få et dækkende tilskud af vitaminer og mineraler i organisk form (Fx Omnimin Pure). Husk at tage ekstra tilskud af vitamin D igennem vinteren fx i sprayform fra BetterYou.

3: Søvn

Tag den med ro, og drag omsorg for dig selv. Gå tidligt i seng, hvis du mærker, at en infektion er på vej, og sov så meget som muligt.

4: Echinacea purpurea – Rød Solhat

Styrker immunforsvaret ved at øge aktiviteten i de celler i immunforsvaret, som dræber bakterier og vira. Ved ondt i halsen er Echinacea Halsspray fantastisk.

5: Propolis næsespray

Desinficerer næseslimhinde, bihuler og svælg. Bruges flere gange dagligt og tager også kløe og irritation. Immunstimulerende og lokalt betændelseshæmmende. Du kan også bruge næsespray fra Voegel eller Weledas Rhinodoron med aloe vera.

6: C-vitamin

Tag 5 g C-vitamin dagligt i et par dage, til symptomerne forsvinder. Får du diarré, skal du holde pause med den høje dosis. C-vitamin virker kun forebyggende, og det er derfor vigtigt, at du får rigeligt med C-vitamin i maden for at forebygge. Har du en nyresygdom, bør du ikke tage store doser C-vitamin.

7: Hvidløg (Alium sativum)

Er et naturligt antibiotika, som fremmer natural killer cells og dermed øger immunforsvaret. Hvidløg virker slimløsende og desinficerende og er således et fortræffeligt middel mod forkølelser og halsbetændelse.

8: Skånekost

Drop slik, sukker, forarbejdet mad og stærkt opvarmede kulhydrater (brød, chips, kiks osv.) helt.

9: Anti-hoste te

30

Så snart du mærker optræk til hoste eller slim: Halver en hel chili, og overhæld med kogende vand i et tekrus. Tilsæt 1 cm hakket ingefær. Tilsæt evt. en dusk timian. Virker øjeblikkeligt slimløsende og hostestillende.


BRUG HOVEDET // Lisbeth Tordendahl, Biopat, phytoterapeut og kostkonsulent

Tiden, hvor kål var synonym med armod og fattigfolks spise, er heldigvis for længst forbi. Men selvom kål i dag er trendy og endda noget af det sundeste, du kan sætte tænderne i, er der stadig mange, som alligevel ikke rigtig får brugt hovederne hjemme i privaten. Og kender du det: Du bruger et kvart eller halvt kålhoved til en opskrift, og så ligger resten i køleskabet…længe…måske så længe, at du ender med noget rigtig øv: madspild. Fordi din kreativitet er strandet, og du er løbet tør for ideer og opskrifter. Sådan er det for mange af mine klienter, og det var for nogle år siden startskuddet til den tema e-bog om kål, der netop er udkommet. Ud over opskrifter og tips til dejlige retter med broccoli, grønkål, rødkål, spidskål og alle de andre kålhoveder indeholder den også nyttig viden om, hvorfor kål er så godt, hvorfor rå kål ikke altid er godt og meget andet.

Her får du to af opskrifterne med danskernes foretrukne kål, den milde og sødt smagende blomkål. BLOMKÅLSFRIKADELLER

BLOMKÅLS TABOULEH

Det skal du bruge: Blomkål 400 g Løg 1 lille Hvidløg 1 stort fed Fennikelfrø ¾ tsk* Kikærtemel 100 g Urtesalt 1 tsk. Grov sennep 1 spsk. Kokosolie (evt. ekstra jomfruolivenolie) til stegning

Det skal du bruge: Blomkål ca. 300 g Bredbladet persille 3 dl tæt pakket Mynte Agurk Tomat Rødløg

Sådan gør du: Riv blomkål og løg groft, gerne i foodproccesor, og kom det i en skål. Hak hvidløget fint, og bland det i blomkålen. Knus fennikelfrø, og rør det i farsen sammen med kikærtemel, urtesalt og sennep. Lad farsen stå 10-15 minutter. Form 16-18 frikadeller med hænderne, og steg dem gyldne på begge sider ved middel varme. Portionen rækker til 16-18 stk. fennikelfrø kan erstattes af 1 tsk. tørret timian eller anden krydderurt. *

Dressing af: Citronsaft Ekstra jomfruolivenolie Urtesalt Hvidløg

2 spsk. 2 spsk. ¼ tsk 1 lille fed

Sådan gør du: Findel blomkål, persille og mynte efter smag i en foodproccesor. Har du ikke sådan en, kan du hakke det hele meget fint. Kom det i en skål. Skær agurk i små tern til i alt 1 dl. Skær tomater i små stykker til i alt 1 dl. Skær en smule rødløg i små tern. Bland dressingen med presset hvidløg. Rør det hele godt sammen. To til tre portioner.

Tip: sådan kan du bruge en rest: • som del af en grøn salat • som fyld i savoy-wraps med røget laks Kål er fyldt med vitaminer, fibre og plantestoffer med bl.a. kræftforebyggende egenskaber. Kål er billig, klimavenlig og smuk mad.

Jo oftere du spiser kål, des mindre prutter du, og jo bedre du tygger din kål, des mindre prutter du.

Find e-bogen om kål på lisbethtordendahl.dk.

31


Sund mad på SU

– og andre små budgetter Sund mad på SU er for dig, der gerne vil leve sundt, men ikke gider at bruge timevis i køkkenet. Og dig, der godt kan se pointen med økologi, men går en stor bue uden om det røde Ø-mærke, fordi (du tror) pengene ikke rækker.

// Nanna Stigel. Ernæringsterapeut (DET)

Efterår kalder på simremad, supper og varme retter. Klassisk kyllingesuppe er og bliver en af mine favoritter i årets kolde måneder. Så det får du en opskrift på her - plus inspiration til, hvordan du kan få (endnu) mere ud af din kylling.

Klassisk kyllingesuppe til kølige dage Det her er altså en af de nemmeste og bedste måder at få kylling på, synes jeg. Normalt smider du sikkert bare ben og brusk ud, når du spiser kylling, der har været i ovnen eller på panden (eller måske køber du den, når den allerede er fileteret?). Det smarte ved at koge suppe på en hel kylling er, at du får glæde af alle de gode næringsstoffer, skroget byder på. Og det er jo både til glæde for dit helbred og din økonomi. Du får kort sagt mere mad for pengene. Det skal du bruge: En hel god kylling 1/2 sellerihoved 4 store gulerødder 4 fed hvidløg 3 løg Olivenolie 6-8 hele sorte peberkorn Salt Evt. et bundt frisk timian, hvis du har 2 liter vand (evt. lidt mere) Husk desuden: Grøntsager til at komme i suppen, når den er færdig fx 4 gulerødder, 1-2 pastinakker, 1-2 porrer og resten af sellerien.

Mormorsuppe til forkølelsen Det ser ud til, at der faktisk er noget om det gamle husmoderråd om at spise kyllingesuppe, når helbredet skranter. Studier viser således, at kyllingesuppe indeholder en række aktive stoffer, der virker betændelseshæmmende og modvirker slimdannelse – og derfor kan suppen dæmpe symptomer på fx forkølelse.

Sådan gør du: Skræl, og rengør alle grøntsager. Sauter dem i en stor gryde i olivenolien. Kom den hele kylling i og vand, så det dækker kræet. Kog. Lad det hele simre i 40 minutter, og tag så gryden af varmen. Lad nu kyllingen stå og trække 2-3 timer i vandet under låget, så den koges nænsomt af eftervarmen. På den måde undgår du, at den bliver tør og kedelig. Tag kyllingen op, og pil al kødet af. Gem evt. en tredjedel til kyllingesalat (se forslag på dette opslag). Si resten af suppen. Smid de kogte grøntsager ud, eller purer dem til grøntsagsmos. Snit de friske grøntsager fint, og kom dem i suppen sammen med kyllingekødet. Kog op, smag til, og server.

32


Få-mere-ud-af-din-kylling-salat Du kan selvfølgelig sagtens smide al kyllingekødet i din suppe, men du kan også strække det prismæssigt knap så SU-venlige kyllingekød over flere dage og gemme cirka 1/3 til en salat dagen efter. Prøv fx med denne. Det skal du bruge: 1/3 af kyllingekødet fra suppen ½ spidskålshoved 1 avokado 3 tomater 1 bundt frisk dild Dressing af: 2 spsk. hvid balsamico eller citronsaft 3 spsk. koldpresset olivenolie 1 tsk. honning 1 tsk. dijonsennep 1 fed hvidløg Salt Peber

Kog dine ben! Ikke dine egne, naturligvis.

Men supper og bouilloner kogt på ben og knogler fra de dyr, du spiser, er noget af det sundeste, du kan spise. Udover at indeholde solide mængder af nyttige mineraler byder bensupper også på rige mængder af antiinflammatoriske (betændelseshæmmende) stoffer samt gelatine, der beskytter og helbreder tarmens slimhinde.

Sådan gør du: Bland alle ingredienserne til dressingen. Og smag til. Snit spidskålen helt fint. Skær tomaterne i små både, og hak den friske dild groft. Tag kødet ud af avokadoerne, skær i små stykker, giv dem lidt citronsaft samt salt og peber. Kom nu alle ingredienserne samt kyllingen i en skål, og bland med dressingen. Smag til med ekstra salt og peber efter behov.

Bliv Gravid – Sådan styrker du din fertilitet Din krop er intelligent – også når det handler om at blive gravid. Er der ubalancer på spil, vil den helt naturligt skrue ned for frugtbarheden. Det kan derfor være en god idé at forberede din krop til graviditet – gennem kost, livsstil, mindset og motion. Cirka tre måneder tager det at skabe gode, nærende vilkår for ”projekt baby”. Og som du også selv vil kunne nyde stor glæde af undervejs. Det handler om at styrke fertiliteten – i dobbeltsengen, i køkkenet og i hverdagen i al almindelighed. Det bliver både sjovt, nærende og lækkert! Gør det nemt og enkelt at komme i gang med velsmagende og frugtbare opskrifter samt et enkelt og nærende fertilitetsyogaprogram. Her er (næsten) ingen løftede pegefingre, men masser af velsmag, sundhed og plads til god samvittighed. Måske har du prøvet gennem længere tid, men uden at få en positiv graviditetstest. Måske er du i fertilitetsbehandling og ønsker at optimere dine chancer. Måske har du kun lige besluttet dig for, at du gerne vil have et barn og ønsker at forberede din krop bedst muligt. Hvor du end er på din fertilitetsrejse, er der noget at hente i “Bliv Gravid - sådan styrker du din fertilitet”. Her får du indsigt i, hvad du selv kan gøre for at styrke fertiliteten gennem effektive redskaber som fx fertilitetsfremmende kost, livsstil, mindset og motion. Kort sagt, det der virker.

33


Fungerer din mave hver dag? FibreSMART fremmer normal tarmfunktion og hjælper med vægtkontrol! Økologiske hørfrø og akacie fibre er hovedingredienserne i FibreSmart, og derudover er der tilsat specielle urter til at pleje fordøjelsessystemet. Et velsmagende pulver lige til at røre ud i vand eller drysse på morgenmaden!

Husk de gode bakterier! Pure Biotic Kvinde og Pure Biotic Premium er unikke mælkesyrebakterie produkter med garanteret 50 mia. bakterier ved udløb! Pure Biotic kvinde er specielt til kvinder med ubalancer vaginalt eller i urinvejene.

Rens ud og få ny energi! Unikke Cleanse produkter - Kåret som bedste udrensningskur i USA i 2014 - kapsler lige til at sluge - nemt og du skal ikke stå på hovedet i køkkenet!

Kan købes i din helsekost butik eller på www.acupharma.dk

Vores avocado olie – en Fair Trade gourmet olie i økologisk kvalitet.

Se vores film og lær mere om vores Fair Trade projekt i Kenya og vores engagement for at forbedre leve- og arbejdsvilkårene for den lokale befolkning. Venlig hilsen

Distribueret af:

www.bioplanete.com www.biogan.dk

34


Spot på vinterens strabadser Øv, siger de fleste danskere til en kold og våd vinter. Men egentlig handler det vel bare om at nyde tiden indendørs, undgå infektioner og finde vintertøjet frem? // Marianne Palm

Krydderier med krudt i til vinterens strabadser Det er helt sikkert nødvendigt med masser af plantestoffer både sommer og vinter. Plantestoffer beskytter den enkelte celle mod forurening, fx fra de frie iltradikaler, og de er på hver deres måde med til at styrke vores immunsystem. Ud over styrkelse af de enkelte celler, kan fx thymol fra rosmarin og timian styrke vores slimhinder, så de bliver mindre modtagelige for bakterier. Læs meget mere på side 24 i sundforskning om Cellsikker.

Den gammelkendte rod i en skøn blanding med vitaminer og mineraler I samme artikel kan du læse om Maximum Extra, som med sit indhold af vitaminer, mineraler og ginsing ikke kun fodrer kroppen med de nødvendige vitaminer og mineraler, men også med den gammelkendte kinesiske rod, brugt af sportsfolk og helt almindelige mennesker, så immunsystemet kan klare de kolde udfordringer gennem efterårets og vinterens mørke.

Bliv tunet til vinteren Og når vi nu er ved mørket, så er det en uomtvistelig kendsgerning, at D-vitamin er nødvendigt som tilskud, hvis du ikke smutter til de solrige himmelstrøg et par gange hver vinter. Du skal have fyldt dine depoter op, så immunforsvaret kan være tunet til de kolde måneder af de fleste danskeres liv. D-vitamin skal i øvrigt beskytte den gravide! Se den nyeste forskning på s.20 i sundforskning.

Bio-Strath er ikke kun for børn Kigger du på studierne bag Bio-Strath, vil du hurtigt opdage, at urtedråberne fra Schweiz bliver brugt til meget andet end at forebygge infektioner. Det kan du læse meget mere om på s. 12. Her og nu skal det dog bare slås fast med syvtommersøm, at de fine dråber og tabletter, skabt for mere end 53 år siden, stadig hjælper høj som lav gennem sne, slud og regn.

Et dygtigt immunforsvar kræver sin søvn Vi kan godt opremse alt det, søvn gør for helbredet, men det kan du også google dig til. Lige her og nu, så må det bare understreges endnu engang, at for lidt søvn svækker dit immunforsvar. Skab en naturlig søvn med Zen Bev, der egentlig ”bare” består af afskallede græskarkerner, men som slet ikke ville virke, hvis ikke det var tilsat maltodextrin, der transporterer det aktive stof, tryptophan, ind i hjernen, hvor det omdannes til melatonin. En kædereaktion, der begynder med, at du ikke kan sove, som slutter med en dybere søvn, som bl.a. immunsystemet har brug for. Og er du træt af at tælle får, kan du da lige prøve visualiseringen med Marianne Palm ”afspænding og fantasirejse”, som du finder på You Tube. Den har tusindvis af glade brugere fundet, og ja, kombiner med Zen Bev, der får den hele krop i balance. Og ikke mindst for at undgå vinterens trælse tid med et svækket immunsystem.

35


Spot på vinterens strabadser Et naturlægemiddel med den rette dokumentation Det eksotiske navn Kan Jang dækker over to droger, der i sin naturlægemiddelform igen og igen har bevist sin effektivitet mod forkølelser, influenzaer og andre akutte infektioner, hvor lægen har været indover og sikret sig, at der ikke er behov for også at få penicillin. Tabletterne er små, nemme at sluge for alle aldre og et must-have i husets naturapotek. Læs mere om Kan Jang på www.sund-forskning.dk

- Og et naturligt middel kendt af de fleste Har man sagt akut infektion, har man også sagt Urte-Pensil. Den er svær at komme udenom, for erfaringerne fra brugere gennem 30 år fortæller sin egen historie. Alt, hvad der lugter af en akut tilstand, hvor slimhinder og immunsystem bliver sat på en hård prøve, bør testes af med Urte-Pensil. Læs mere om indholdsstofferne på side 24 i sundforskning. Virus hedder i flertal vira - og faktisk er der kun sjældent én eneste, for de formerer sig særdeles hurtigt. De fløjter ind i cellerne i en rasende fart, og skal man have succes med at få stoppet invasionen, skal du have skytset parat. En af de velkendte metoder er saften fra hyldebær, der har et særligt højt indhold af virusbekæmpende egenskaber. Udviklerne bag Elderberry sirup fra Pukka har virkelig tænkt sig om, da de også tilsatte et hav af velkendte droger, så virafimsen kan få en på kasketten. Læs mere på side 40. Skyl dig til sunde slimhinder Det allerbedste, du kan gøre for dit immunsystem, er selvfølgelig at forebygge, og det kan gøres med vitaminer, mineraler og urter. Ved du, at du hører til en af de mange, der let får bihulebetændelser, så allier dig med en næseskyller. Der er kommet en ny på helsehylderne. Du kan læse meget mere om næseskylning på www.camette.dk. Intens forskning i mekanismerne bag bl.a. forkølelse, allergier og bihulebetændelse står bag produktet.

Rene fingre i næsen Ja, ja, vi piller jo ikke næse. Og jo det gør vi. Det er den sikreste vej mod en hurtig infektion, for vira og bakterier er ikke kun luftbårne, de kan meget vel hygge sig på vores hænder. Kryb til erkendelse, og få renset fingrene med Tea tree olie, som fx er tilsat Sæbefri Vask. Du kan bruge den overalt på kroppen, men lige her og nu kan du med fordel få den frem på håndvasken, så du ikke bærer feberskabende smådyr med dig. Læs meget mere på www.novasel.dk

Giv kulden en på frakken Vinterfrost i kinderne er vist kun beskrevet i amerikanske film som værende romantisk. Vi andre ved bedre, og ja, det gør ondt, når frosten tager en bid af vores hud. Den skal beskyttes mod kulde, vind og regn, hvilket aloe planten gør så udmærket. Aloe vera Avivir Creme Xtreme eller Face Creme også fra Aloe vera Group beskytter, plejer, trænger i dybden og hjælper både de blåfrosne ben på din løbetur og vinterens hærgen i ansigtet.

36


Raw-02.pdf 1 9/7/2015 11:05:43 PM

aminoJern. Så effektiv at én tablet om dagen er nok

RAW GRØN KAFFE

· Skånsom mod maven · Anbefales til gravide

GRØN KAFFE HAR CHLOROGEN, SOM ØGER KROPPENS NATURLIGE FORBRÆNDNING

C

· Velegnet til veganere

M

Y

CM

MY

CY

CMY

K

aminoJern optages 2-4 gange bedre i kroppen end traditionelle jerntilskud. Derfor kan du nøjes med en mindre dosis aminoJern og alligevel opnå samme effekt, som ved et stærkere jerntilskud. Det nedsætter risikoen for de almindelige gener, der normalt følger jerntilskud, f.eks. forstoppelse, løs mave og kvalme.

Chlorogensyre hæmmer optagelsen af sukker i tarmene og reducerer derved blodsukkerstigningen efter indtagelse af mad. Det medfører, at kroppen i stedet for at bruge kræfter på at forbrænde sukkeret vil forbrænde fedtet i fedtdepoterne.

aminojern.dk

nojern_Sundforskning_Ann_101x145.indd 1

02/06/15 10:57

I SUPER+ serien finder du også:

FÅR DU NOK?

SUPER+ TOTAL GIVER DIG DET DU MANGLER Den bedste optagelighed Hvis din krop skal have gavn af en vitaminpille, er det vigtigt, at den optages godt i kroppen. Derfor indeholder Super+ Total en unik kombination af de bedst optagelige vitaminer og mineraler - f.eks. mineraler bundet til naturlige aminosyrer. Det er nemlig den form, kroppen bedst kan optage og udnytte. Unik kombination af eksotiske frugter Super+ Total indeholder en unik kombination af naturens kraftigste eksotiske frugter. Disse frugter er nogle af naturens stærkeste antioxidanter, og de har et højt naturligt indhold af vitaminer, mineraler, sporstoffer og mange vigtige plantestoffer. Super+ Total fås med 60 og 150 tabletter og kan købes i helsekostforretninger og hos Matas.

GELIG OPTA T MED LET BLE A T ER MIN UGT VITA E FR TISK O S K E

Du kan læse mere om Super+ Total på vores hjemmeside www.mezina.dk. Super+ Total - Når du vil gi’ din krop det bedste

SUPER+ MAGNESIUM Magnesium bidrager bl.a. til: - normal muskelfunktion - at mindske træthed og udmattelse - en normal psykologisk funktion

SUPER+ JERN Jern bidrager bl.a. til: - at mindske træthed og udmattelse - immunsystemets normale funktion - normal kognitiv funktion, det vil sige evne til at lære, huske og forstå

SUPER+ C-500 Vitamin C bidrager bl.a. til: - at vedligeholde immunsystemets normale funktion - at beskytte cellerne mod oxidativt stress - at øge optagelsen af jern


// MIG OG MIN MOR // // Marianne Palm og Cecilie Hartvig Klindt

Træt af dig selv, træt af dit barn? Der er vel ikke noget, der er mere træls end at have svingende blodsukker, så vi ikke har overskud til at være noget for vores børn. Og det er bare lige så træls at være mor og far til et barn, som bare har det skidt, fordi der ikke er styr på blodsukkerets nærmest modbydelige evne til at få os ud på en mental rutchebanetur. Bio-chrom er både for børn og voksne! Bliv klog på fænomenet på www.sund-forskning.dk

Omnimini, Bamse Bomstærk eller Mivototal, tablet eller flydende? Vælg det, dit barn bedst kan lide. Så kort kan det siges, og lige så kort: Vi lever et liv, hvor der meget vel er brug for vitaminer og mineraler hele året rundt.

Flydende magi – juicer og smoothies til børn af Mads Bo

Mange forældre oplever en næsten daglig diskussion med deres børn om, hvorvidt eller ej broccolibuketten skal spises. Juice- og smoothieeksperten Mads Bo har med sin nye bog sat sig for at få børn til at finde interessen for grøntsager gennem juices og smoothies. Hvis vi lader de små gå med på opdagelse i et magisk univers af juicer, smoothies, desserter og sunde ispinde – hvis vi lader dem få lov til at trylle med – drikker de næsten med garanti grøntsagerne med stor vellyst. Vores børn er vores fremtid – lad dem lege med, lad kreativiteten få frit løb, og lad dem vokse til stærke voksne med lækre, sunde og farverige vitaminbomber. Alle opskrifterne er uden tilsat sukker og mælkeprodukter.

Flydende Juicer & Smoothies

til børn

Af Mads Bo

Alkaline Living - En enkelt guide til et sundt liv af Bettinna Laxholm Delfs & Maiken Buchwald Christensen

Alkaline betyder basisk, og Alkaline Living handler om at spise og leve på en måde, der holder din krop, hud, muskler, knogler og organer fri for syre og i topform. Ved at følge en basisk livstil vil du på alle måder opleve, at du bliver sundere, gladere, føler dig yngre, får mere overskud og sover langt bedre. Ligner din hverdag de flestes, er du nemlig alt for sur - og ved at skære ned på syredannende kost, kan du påvirke dit liv positivt på adskillige måder. Bogen er til dig, der vil være sund og slank. Til dig, der vil sove godt og vågne frisk og veludhvilet. Til dig, der vil være fuld af energi og overskud og undgå sygdom og smerter. Bogen giver dig enkle retningslinjer til, hvordan du kan leve mere basisk. Den giver dig øvelser og opskrifter, så du nemt kan foretage ændringer i dit liv – for selv små ændringer gør en kæmpe forskel.

38

The difference between who you are /////////////////////////////////////////////////////


Av, det gør ondt at få tænder Gummerne hos småfolket kan bare blive så ømme på grund af de tænder, der gerne vil frem i verden. Med sit indhold af propolis kan Gummedråberne fra Danasan gøre en forskel på den inflammationslignende tilstand, der opstår i den lille mundhule. Propolis ekstraktet er dansk og gjort særligt venligt for børn via en speciel vandekstraktion. Kæmmebalsam fra Novasel Sig lus et par gange, og det begynder at klø i hovedbunden… De små kravlende bæster skal fare direkte op i lusehimlen og blive der. Vask huer og handsker, smid ridehjelmen i fryseren, og brug Tee tree olie som lusemiddel. Terpernerne får bogstavelig talt lusene til at dratte om. Og det gør vist ikke ondt på dem. TTO Kæmmebalsam, 400 ml, let at bruge, se hvordan på www.novasel.dk

Naturligt sunde børn af Anette Straadt

Har du fået nok af syge børn og snotnæser? Og ved du ikke, hvad du selv bedst kan gøre for at få et sundt og stærkt barn? I bogen lærer du, hvordan du med enkle skridt opnår, at dit barns immunforsvar kommer i absolut topform, og hvordan du holder dit barn sund og rask hele året rundt. Bogen giver dig konkrete og nemme anvisninger til, hvordan du kan blive ekspert i dit barns fordøjelse, blodsukker, søvn, sunde madvaner og kosttilskud. Bogen er skrevet af sundheds- og sygeplejerske Anette Straadt. Hun er selv mor til tre, så hun ved lige præcis, hvad der skal til for at få en familie til at fungere.

Tarme med charme af Giulia Enders

Tarme kan efter manges mening ikke andet end at gå på lokum og slå en prut i ny og næ – nogle gange oftere end andre. Men det er langt fra sandheden – faktisk er vores tarme et biologisk mesterværk på lige fod med vores hjerne og hjerte. Den tyske forsker og forfatter til bogen hylder det fantastiske og komplekse organ, vores tarm er. I bogen beskriver hun med stor humor de sundhedsproblemer, der hænger sammen med tarmens funktion, og hvordan du ved at fokusere på din tarm kan få et meget mere sundt og harmonisk liv. Hun forklarer bl.a., hvordan du kan undgå hæmorider ved at sidde korrekt på toilettet, og hvordan dårlig ånde, mavesår, stress og depression kan hænge sammen med unaturlige toiletvaner og usund tarmflora. En bog skrevet i let forståeligt sprog om kroppens mest undervurderede organ – læs bogen, og vi kan forsikre dig om, at du aldrig fremover vil sidde på toilettet, som du gør nu.

and who you want to be is what you do. //////////////////////////////////////////////////////

39


Efterårets rescue kit

Styrk kroppen nu, og undgå efterårets infektioner. Her er nogle af de ingredienser og tilskud, der kan gøre en forskel. Tag dem gerne i kombination med hinanden, men rådfør dig med din behandler, så du får den optimale kombination tilpasset netop dig. // Julie-Charlotte Plovst

C-vitamin er stadig en vinder C-vitamin kaldes for ascorbinsyre. Det er sandsynligvis det mest udforskede vitamin og det mest almindeligt kendte. C-vitamin er et stort aktiv for immunsystemet, og det beskytter imod virus, bakterier og andre uønskede mikroorganismer og deres giftstoffer. Det medvirker ved dannelsen af interferon, som beskytter cellerne ved virusangreb. Det forøger indholdet af hvide blodlegemer (fagocytter og neutrofile leucocytter) og fremmer dannelsen af antistoffer.

Svampe til immunforsvaret Balancér og styrk immunsystemet med Maitake, Reishi og Shiitake svampe blandet med tang, spirulina og ingefær. Svampe kan bruges til:

Den kendte Andrographis… … i hvert fald i Indien. Andrographis er immunstimulerende, febernedsættende, inflammationshæmmende og leverbeskyttende.

I produktet Mushroom Gold er der i alt 600 mg betaglukaner i den daglige dosering på to kapsler.

• •

Infektioner: Akutte og kroniske infektioner, svækket immunsystem og ormeinfektioner. Leveren: Leversygdomme forårsaget af toksiner eller infektioner.

Lær Andrographis endnu bedre at kende ved at søge på “Andrographis Paniculata“ på www.sund-forskning.dk. Stærke og styrkende krydderier Ingefær, sort peber og lang peber (en variant fra Indien – Piper longum). Ingefær (Zingiber officinales) er desinficerende, sveddrivende, febernedsættende og slimdrivende. Urten anvendes til behandling af infektion og slim i luftvejene. Urten virker varmende og er velegnet i behandlingen af forkølelse, influenza mv.

Alle dele af hyldebærtræet har medicinske egenskaber, og man mener, at træet giver beskyttelse, hvis man er så heldig at have det i sin have. Faktisk var Harry Potters yndlingstryllestav fra hyldebærtræet.

• • •

Akutte infektioner og forebyggelse af dem (bakterielle infektioner og vira) Kroniske infektioner, hvor der er lav immunitet Kroniske inflammationer og dermed en hel stribe af kroniske sygdomme

Lindrende eliksir Derudover er hyldebær (Sambucus nigra), manukahonning, timian, anis, lakridsrod, peberrod, stærke krydderier og pebermynteolie også gode i den blæsende tid. Den gode kombination finder du i Elderberry Syrup fra Pukka, der hjælper kroppen med at afværge angreb af virus ved forkølelse, influenza og hoste.

Gå fx efter Pukkas blå serie her i efteråret. Pukkas kosttilskud har høj intensitet og lav dagsdosis. Som alt andet hos Pukka er serien økologisk og udviklet ud fra ayurvediske principper.

Læs mere På www.sund-forskning.dk kan du bl.a. læse de dybdegående artikler, ”Betaglukaner – når immunsystemet skal aktiveres” og ”De mystiske svampe med deres enestående egenskaber”.

Vil du gerne have fat i kombinationen af ingefær, sort peber og lang peber? Så skal du gå efter et produkt med navnet Trikatu. Trikatu er et ord fra Sanskrit (indiens klassiske kultursprog), der betyder “tre krydderier”. De tre krydderier, der henvises til, er ingefær, sort peber og lang peber og de bliver brugt, i en lang række ayurvediske formularer, da det er med til at øge optageligheden af andre urter.

40

The difference between who you are /////////////////////////////////////////////////////


Min hovedbund klør og er meget tør

Produc helt ud eret en brug af sprø jtemidle og kun r stg Ef ter ø ødning. kolog pr incip iske per

Modelfoto

Jeg er 44 år, er rødhåret og har sart og tør hud. Jeg spiser smør, fiskeolie og kokosolie, og masser af olivenolie - og jeg smører mig dagligt med diverse ”super-cremer”. På trods af at jeg har prøvet alle mulige specielle produkter, også dyre, til hovedbunden, har INTET haft en virkning. Jeg prøvede endda en dag at smøre hele håret og hovedbunden ind i mandelolie... det var en fedtet oplevelse, og håret havde godt af det. Men hovedbunden var stadig tør. Og så faldt jeg over Bidro på nettet. Nu har jeg prøvet Bidro Gel i hovedbunden 3 gange, – og min hovedbund har det bedre. Så jeg fortsætter, siger Eva. Det er fantastisk, at den ikke fedter mit hår, for jeg bruger den dagligt, og imellem mine hårvaske. Bidro shampoo og Bidro balsam er VIRKELIG lækre, de virker også beroligende på hovedbunden, og – ovenikøbet gør de også mit hår smukt og velduftende. Det havde jeg ikke forventet, – for det er jo tit, at specielle produkter ikke har en lækker duft eller giver en ”luksus-oplevelse” siger Eva.

Bidro shampooog ogbalsam balsam forhandles forBidro shampoo handles hos Matas, helsekost udvalgte hos Matas, helsekostforretninger, forretninger, udvalgte apoteker og danskeApoteker webshop.

Min hovedbund er i øvrigt i fortsat bedring og min yngste datter synes mit hår dufter dejligt, når hun krammer mig.

og danske webshop.

Bidro ApS | Midskovvej 58 | DK-5370 Mesinge | Danmark | Mob +45 40 18 18 64 | Fax +45 70 25 08 06 | www.bidro

Rødkløver opretholder en balanceret behagelig overgangalder

Bidro Kvinder

til kvinder i overgangsalderen Bidro Kvinder indeholder foruden Gele Royal (bidronningeføde), også Salvie og Rødkløver – specielt sammensat til kvinder i overgangsalderen. Rødkløver hjælper kroppen til at opretholde en balanceret, behagelig overgangsalder og hjælper kvinder med håndteringen af symptomer som, hedeture, svedeture, rastløshed og irritabilitet. Salvie bidrager til moderat transpiration og almen trivsel. Vi har tilsat B6 vitamin, som bidrager til nervesystemet og immunsystemets normale funktion. B6 vitamin bidrager desuden til at regulere hormonaktiviteten og mindsker træthed og udmattelse. Vi har ydermere tilsat magnesium som bidrager til at vedligeholde normale knogler.

////////////////////////////////////////////////////// and who you want to be is what you do. For mere information om Bidro Kvinder kontakt Bidro ApS på T: 70 25 08 07 eller på www.bidro.dk

Bidro Kvinder er registreret hos Fødevarestyrelsen under altomkost.dk. Forhandles hos Matas, helsekostforretninger, apoteker og webshops i Danmark

41


Interview med Kåre Netterstrøm

“Lad kroppen og sindet åbne sig for naturens helbredende kræfter - både de indre og de ydre” Yoga er en forening af krop, sind og ånd. Forening af handling, tanke og årsag. Forening af det mandlige og kvindelige aspekt. En tilstand. // Julie-Charlotte Plovst

I interviewet giver Kåre Netterstrøm dig indsigt i de muligheder, du har for at skabe et balanceret liv gennem elementer fra bl.a. yogaen.

Hvordan ser du på sundhed og sygdom? Sammenfattet er der fire hovedemner, der skal arbejdes med både mentalt, kropsligt og spirituelt for at opnå en grundlæggende balance: Cirkulation, udrensning, afspænding og optagelse. Hvis cirkulationen er blokeret, og kroppen/sindet er fuld af giftstoffer, skal man begynde med at arbejde på udrensning og opløsning af blokeringer og derefter opnå en bedre afspænding og optagelse. Vandterapi, infrarød sauna, grøntsager, urter, yoga, gåture i naturen, osteopatiske korrektioner er eksempler på terapier, som understøtter udrensning og cirkulation. Når du er åben og renset både mentalt og kropsligt, er det nemmere at være afslappet, og du kan opleve dybere tilstande af afspænding, koncentration og meditation. Fra denne stilstand har du i højere grad et reelt “valg”, om hvad du vil fylde dig med mentalt og fysisk, fri af gamle vaner og reaktioner. Du kan nyde dine rå grøntsager og urter, naturens livgivende og helbredende selskab, og du vil opleve meditativ ro og spirituel inspiration.

Du har fortalt, at vi skal åbne for naturens helbredende kræfter. Hvordan kan vi gøre det? Det er svært at stille sig åben, når kroppen og sindet er fuld af skrammel: Rens kroppen, og mediter, og lad dig ikke undertrykke af nogen. Det er fundamentet. Naturens helbredende egenskaber findes både inden i dig selv og ude i naturen. Din egen natur må slippes fri og accepteres, så du kan forbinde dig med den ydre natur og omvendt. Det er altid naturens kreative energi, som helbreder og skaber balance. Meditation er at stille sig åben for den indre og ydre natur. Der er ingen forskel på den indre og ydre natur. De er en del af det samme væsen.

Det kræver en viden og bevidste valg at fylde sig med de rigtige ting. Men resultatet er styrke, nærvær og flow i livet. Målet er en holistisk balance og ikke endnu en dyr lappeløsning. Taoisterne ved, at vores sundhed afhænger af vores organers sundhedstilstand. Derfor siger de, at “hvis du laver ydre øvelser (motion), skal du også huske at lave de indre øvelser (øvelser der styrker dine organers sundhed). Hvis du laver de indre øvelser, behøver du ikke lave de ydre øvelser”. En dybere forståelse og et arbejde med balancen mellem dine organer og de fem elementer jord, vand, ild, metal og luft er en anden grundpille til forståelsen af sundhed og sygdom. Sundhed kommer indefra.

42

The difference between who you are /////////////////////////////////////////////////////


Hvad er det i yogaen, der er så effektivt? Der er simpelthen brug for, at vi kommer ned i kroppen. Jo flere iPads der bliver solgt, jo mere yoga bliver der dyrket. Yogaen, qi gong og tao indeholder stressreducerende metoder, som har været afprøvet og forfinet igennem årtusinder, og dykker du ned i traditionen, vil du finde metoder, som lige præcis dækker dine nuværende behov for at komme i balance. Det kræver selvfølgelig, at du bliver vejledt af folk, som har taget en rigtig yogalæreruddannelse og dermed har praktiseret og erfaret dyberegående elementer fra traditionen. Den egentlige yoga starter med åndedrætsøvelserne, det er her, du placerer gearstangen i neutral. Herefter kan du vælge, om du skal i bakgear eller i femte gear.

Hvad kan vi i vores hverdag gøre for at komme mere i kontakt med os selv? En start kunne være en daglig afspænding midt på dagen på 20-40 minutter. Det er ud fra stilheden, at dit liv bliver skabt. Uden stilhed bliver musikken flad og ensformig. Hvordan du kan få stilhed ind i dit liv, afhænger fuldstændigt af din personlighed. Nogle sidder helt stille og mediterer, mens andre er mere fysiske og bruger naturen og kroppen. Find din egen vej. Vær åben, og prøv ting, indtil du finder din egen grundlæggende rytme i livet. Ud fra den kan du improvisere og skabe, men hold rytmen, og skab stabilitet igennem nogle faste elementer i din praksis, som du udfører hver dag.

Kåre Netterstrøm er medstifter af Anahata Yoga Center og daglig leder sammen med sin hustru Camilla Netterstrøm. På deres retreats underviser han bl.a. i Meditation, Afspænding, Chants, Lydhealing, Detox og Madlavning. Se mere på www.retreat-yoga.dk

and who you want to be is what you do. //////////////////////////////////////////////////////

43


Efter책r. Tid til eftertanke.

44

The difference between who you are /////////////////////////////////////////////////////


and who you want to be is what you do. //////////////////////////////////////////////////////

45

//mig// oktober/november 2015  

Tema om sport. Stærk indeni og udenpå. Ånd ind. Efterårets kolde måneder. Til dig der interesserer sig for økologi, bæredygtige produkter og...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you