Page 1

församlingsguiden

ÅKERBO

Britt och Maria

är redo för kyrkofullmäktige

    samlan återinvigs l    fasta - något för dig? l    ekängens populäraste kamel l

nr 1 2018 Församlingsguiden nr 1 2018 | 1


tänkvärt

Att avstå - med glädje (nja...)

J

ag ska fasta. Från askonsdagen, 14 februari och 40 dagar framåt. Det är inte första gången jag följer den kristna traditionen att under tiden fram till påskafton avstå från, till exempel kött. Eftersom jag är lakto-ovo-vegetarian har jag behövt höja ribban. Första fastan undvek jag därför all animalisk föda, även mjölkprodukter. Det var för lätt. Att avstå från mat med djur (och djurs lidande) inblandade var ingen försakelse, det var en befrielse.

S

å nästa fasta höjde jag Foto: Zandra Erikshed ribban på nytt - och fick Varje onsdag samlas ett vegetariskt matlag i Linghems uppleva det som är en av församlingsgård. Nio arbetskamrater turas om att laga poängerna: att avstå för att mat åt varandra. Den här veckan var det Katarina Sandfrustreras, för att i frustraström Blymes tur. Pumpastroganoff i grytan. tionen blicka inåt och för att där – i bästa fall – komma närmare Gud. Sedan dess är mitt fastelöfte att äta mindre. Aldrig mer än en portion. Aldrig mellan måltider. Aldrig på kvällen.

L

åter det som låg ribba? Inte för mig. Jag har byggt upp en dålig vana att äta ofta och mycket, en slags tröstätande. När magen är full, gärna mer än full, känns det tryggt på något vis. Så fastelöftet blev en verklig prövning. Varje gång jag hejdade en impuls att plocka till mig den där kakan vid fikabordet eller avstod från att breda en, två eller tre kvällsmackor väcktes min frustration.

D

et tog djupare än jag trott. Ofta kom en tomhet över mig, en slags sorg. Den gick snabbt över. Men återkom varje gång jag avstod. Ibland prövade jag en slags bön: ”Jag har det jag behöver. Hjälp mig att lita på det”. Mot slutet av fastan började jag tro på orden. Tilliten växte. Kanske hade jag kommit närmare Gud. Katarina Sandström Blyme, kommunikatör i Åkerbo församling Knäckebröd med tahini och surkål

äter just nu

Det kan låta torftigt men när sesampastan blandar sig med den syrade kålen uppstår en smaksensation. Välbehövlig vitaminboost i februari.

församlingsguiden

kontakta åkerbo församling

ges ut av Åkerbo församling växel: 013-23 66 50 ansvarig utgivare: Ulf Hjertman mån-tor 10-12 och 13-15, fre 10-12 redaktör: Katarina Sandström Blyme e-post: akerbo.forsamling@svenskakyrkan.se tryck: Larsson offsettryck hemsida: svenskakyrkan.se/akerbo miljö: Församlingsguiden är Svanenmärkt facebook: facebook.com/akerboforsamling distribution: PostNord instagram: instagram.com/svenskakyrkanakerbo nästa nummer: 15 maj (manusstopp 13 april) omslagsfotograf: Zandra Erikshed omslagsbilden: Kyrkofullmäktiges ledare Maria Tunred (till vänster) och Britt Madsen på besök i Samlan, församlingsgården i Tallboda som återinvigs i april. Maria och Britt intervjuas på sid 4-5.

2 | Församlingsguiden nr 1 2018


...och därmed fasta! Att fasta av religiösa skäl har blivit allt vanligare i Sverige. Särskilt märks det under den muslimska fastemånaden, ramadan. Men också för kristna finns fasteperioder. Fastan före påsk är den största.

semmeldags!

Fastlagen är tre festdagar före fastan. Fastlagen börjar med fastlagssöndag och avslutas med fettisdagen. I år infaller den 13 februari.

40

dagar före påsk, på askonsdagen, påbörjas fastan. På söndagarna bryts den. Det är fortfarande fastetid men söndagarna får innehålla det man väljer bort under övriga fastan. Fastan bryts helt på påskafton.

färgglad förlåtelse Foto: Hanna Hummelbo/IKON

Inga semlor efter 13 februari för den rättrogne fastaren.

Under fastan är färgerna i kyrkan blå eller lila, till exempel på prästens kläder och på altaret. Den lila eller blå färgen står för fasta och bot, det vill säga att ångra sig, få Guds förlåtelse och gottgöra de fel vi gjort.

x

När ni fastar, se då inte dystra ut som hycklarna, som vanställer sitt utseende för att människorna ska se att de fastar. Matteus 6:16

vad klarar du dig inte utan?

Ta en paus från sociala medier? Ingen alkohol? Hoppa över kaffet? Fimpa? Kött? Det finns mycket som är svårt att avstå från.

göra gott

För många människor är gåvor en central del av fastan. Genom att avstå kan vår medkänsla med dem som inget har öka. Vi kan dela med oss. Ett sätt att bidra är att stödja fastekampanjen, Svenska kyrkans internationella arbete. Läs mer om årets fastekampanj på sista sidan.

att resa sig

starkare Församlingsguiden nr 1 2018 | 3


kyrkovalet

”Vi försöker dra åt sam Höstens kyrkoval möblerade om en del bland Åkerbos förtroendevalda. Maria Tunred och Britt Madsen leder det nya kyrkofullmäktige. Vad vill de och varför engagerar de sig i kyrkopolitiken?

har suttit i styrelsen för Himnabadet och Britt drog för nio år sedan igång Rystad-Östra Hargs hembygdsförening (Sveriges yngsta?). De är inte rädda för extraarbetet det innebär att vara förtroendevald.

– Istället för att sitta och gnälla är det bättre att försöka påverka, säger Britt som varit förtroendevald i tjugo år, både i kyrkorådet och det högst beslutande organet kyrkofullmäktige. Hon och Maria hoppas på ett mer engagerat och, som Britt säger mer påläst fullmäktige.

– det här är mitt sätt att leva. Jag vill engagera mig i det som är viktigt i samhället: skolan och kyrkan – och badet. Många räknar med att kyrkan bara ska finnas där. Men kyrkan finns inte utan människors engagemang, säger Maria som varit förtroendevald i fyra år. Både hon och Britt har gått i söndagsskola och konfirmerats, något som inte är självklarheter för yngre generationer. Men Maria ser att även människor med en svag relation till kyrkan vänder sig till den. – I krissituationer till exempel, då är det kyrkan som är där. Som lyssnar, som tröstar. Något hon har egen erfarenhet av

kyrkorådet sammanträder varje månad. Fullmäktige träffas endast 2-3 gånger per år. För den som inte sitter i båda organen kan det vara svårt att hålla sig informerad. Eller? – Gå in och läs kyrkorådsprotokollen, de ligger på församlingens hemsida och är tillgängliga för alla, är Britts råd. Båda är föreningsmänniskor. Maria 4 | Församlingsguiden nr 1 2018


Foto: Zandra Erikshed

namn & nytt Valet resulterade i en del nya ansikten och en del ansikten på nya platser. kyrkofullmäktige Foto: Anders Nilsson

Britt Madsen (till vänster) och Maria Tunred har ett kyrkofullmäktige ihop. Snart också en nyrenoverad församlingsgård. Samlan i Tallboda återinvigs 15 april.

yngst

Lovisa Tegnevik, Askeby, POSK

äldst

Elsie Bogren, Bankekind, C

nyast

Hans Ericson, Tallboda, SD

ordförande

kyrkorådet

Kristina Nyhlén, Rystad, POSK

vice ordförande Bengt Johansson, Törnevalla, C

svenskakyrkan.se/akerbo/kyrkovalet maria tunred

mma håll” då hennes 3,5-åriga dotter gick bort och hon bland annat bjöds in till en sorgegrupp för föräldrar. Vid senaste kyrkovalet kom ovanligt många människor till vallokalerna. Men flera av dem tyckte det var svårt att veta vilken grupp de skulle rösta på. Är ni för lika?

britt madsen Vice ordförande i kyrkofullmäktige Ålder: 71 år. Nomineringsgrupp: Centerpartiet. Bor: Östra Harg. Sysselsättning: Pensionär. Favoritpsalm: ”O, store Gud”, av Carl Boberg. Favoritkyrka: Östra Hargs kyrka. Lagom stor och med sin fina Kristusgestalt, en kopia av Thorvaldsens staty. Jag tycker om sägnen om hur armarna och huvudet från början var sträckta upp mot himlen. Men i ateljén hände något med gipset. Armarna och huvudet sjönk och istället blev det en Kristus som sträcker sig mot oss människor. Thorvaldsens Kristus. Församlingsguiden nr 1 2018 | 5

Foto: Dennis Arvidsson

– vi försöker dra åt samma håll, och det tycker jag vi ska. Men vi tycker inte lika i alla frågor, säger Maria som företräder POSK, Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan. Centerpartiet, som Britt företräder har förnyelsebara energikällor som en prioriterad fråga, en typisk centerfråga. POSK vill utveckla verksamheter som den nyöppnade förskolan Duvan i Tallboda. – Utveckla, inte avveckla. Det gillar jag, säger Britt och båda skrattar. Katarina Sandström Blyme

Ordförande i kyrkofullmäktige Nomineringsgrupp: POSK, Partipolitiskt oberoende i Svenska kyrkan. Bor: Linghem Ålder: 52 år. Sysselsättning: Speciallärare. Favoritpsalm: ”Innan verkligheten vaknat” av Tomas Boström. Favoritkyrka: Linghems församlingsgård. Den har funnits där för mig, i glädje och i sorg. Där är barnen döpta och de har gått på barntimmar där. En speciell plats och med en tidstypisk färgsättning. Men den lila färgen är inte lika fin nu Linghemslila. som jag tyckte då.


N

u är det 2018. Men hur var det 2017? Vi må ha kommit en bit in på det nya året men blickar gärna tillbaka på året som gick. Ett år med Luther, Dogge Doggelito, kyrkoval och förskolestart.

Januari

Martin Luther spikade upp sina teser på kyrkporten i Wittenberg för 500 år sedan. I januari höll Per Ragnar en föreställning i Törnevalla kyrka om reformatorn.

Här är några av alla de kvinnor som stickar sockor till de populära dopkassarna som började delas ut i början av året.

Dogge Doggelito var gäst på ungdomskvällen Beat i Linghems fö Prästen Göran Helmersson passade på att ta en selfie.

Januari

Maj

Konfirmation

Vårkonsert i S:t Martin. 6 | Församlingsguiden nr 1 2018

Törnevalla kyrka fyllde 200 år, samma dag som kulturarvsdagen då vaktmästarna bjöd på must.


året som gick April

Mars

Prästen Göran Dellskog och vaktmästaren Dennis Arvidsson slutade efter många år i församlingen. Här i Örtomta.

Juni/juli

September

örsamlingsgård 3 mars.

Juni Oktober

Cykelkyrkan i Östra Harg rullade in på sin 17:e sommar. 17 september var det kyrkoval och i början av oktober slog församlingens förskola Duvan i Tallboda upp grindarna. Foto: Jarl Asklund och Katarina Sandström Blyme

En kamel rider in till julspelet i S:t Martin. Runt 1200 skolelever kommer för att se församlingens medarbetare berätta om varför julen firas.

December

n i Törnevalla kyrka.

September

Församlingsguiden nr 4 2017 | 7


Samlan återinvigs! söndag 15 april 17.00 samlans församlingsgård, tallboda Medvindsvägen 35 Mässa där biskop Martin Modéus medverkar.

Foto: Gustaf Hellsing/IKON

Snart vår? Kanske redan 11 mars då det blir jazzig körmusik i Törnevalla kyrka.

All den skönhet jorden bär

söndag 11 mars 18.00 törnevalla kyrka Körmusik av John Rutter och Bob Chilcott, bland annat ”A Little Jazz Mass”. Ceciliakören och Sofiakören under ledning av Sofia Liljedahl. Anders Krantz, piano. Instrumentalister.

Senaste gången biskop Martin besökte Åkerbo församling var i samband med biskopsvisitationen 2015. Här i Törnevalla församlingshem.

Gospel!

10-11 mars s:t martin, ekängen Van sångare? Ovan sångare? Alla är välkomna att sjunga tillsammans med gospelkören Agape. Lördag 10 mars. 13-17.00. Workshop med paus för smörgåstårta. Söndag 11 mars. Samling 9.00 för att sjunga i en ekumenisk mässa som börjar 10.00. Efteråt äter vi frukost tillsammans. anmälan: Elisabeth Hellsten, 013-25 38 84. elisabeth.hellsten@svenskakyrkan. Max 50 deltagare.

Lillkyrka förr

lördag 18 mars 17.00 lillkyrka församlingshem Välkommen till en kväll där vi pratar om gårdar i Lillkyrka socken och tittar på historien med hjälp av ArkivDigital som sträcker sig tillbaka till 1700-talet. Alla har möjlighet att fråga om och titta på just sin gård. Ta gärna med egna gamla bilder och berättelser. Kaffe och våfflor serveras.

Det gamla lönebostället Skeppsås låg alldeles framför Lillkyrka kyrka. På gårdsplanen var det liv och rörelse. I ladugården fanns det kor och grisar, hästar och höns. I stallet fick även tillresta ha sin häst vilandes under tiden det var gudstjänst och kyrkkaffe. Bilden lånad av Hans Svärd.

8 | Församlingsguiden nr 1 2018


vad hände sen? Sökes: Passionerade musiker

Anders Krantz, kyrkomusiker i Åkerbo församling är i färd med att sätta ihop en kammarmusikensemble som ska spela på gudstjänster och konserter. Hur duktig måste man vara? - Passion är viktigare än precision. Hör av dig så berättar jag mer. Anders Krantz, 013-25 38 88 0706-18 21 56 anders.krantz@svenskakyrkan.se

Ur Församlingsguiden nr 2 2017.

Förra våren efterlystes människor som vill spela tillsammans i en kammarensemble. Ett halvår senare bildades en ensemble som nyligen hade ”premiär”.

Första gången ensemblen kunde höras var på mässan i Linghem en söndag i januari. – Ensemblen saknar ännu namn. Så namnförslag välkomnas. Fler musiker är också välkomna, säger församlingens musiker Anders Krantz som leder gruppen.

Foto: Katarina Sandström Blyme

Än så länge namnlösa kammarensemblen bestående av Jennie Knutsson, Mats Wantulok, Ulla Karlsson, Karin Boström och Ulf Söderberg. Sittande Anders Krantz och Hanna Wärnelius.

TROlig torsdag torsdag 8 mars 19.00 linghems församlingsgård

Vårens Trolig torsdag inleds med ett Musikcafé då Mia Brunberg-Ulrikson och Michael Augustson kommer med sina körer. Caféet är till förmån för fastekampanjen. Tema för kommande torsdagar annonseras i Åkerbobladet och finns även på vår hemsida. information: Susanne Franzén, 013-25 38 86.

Behöver du samtalsterapi? samlan, tallboda

Medvindsvägen 35. Från och med april kan församlingens nya präst (anställd från 1 februari) Elin Rundh Dapo, som utbildar sig till psykoterapeut erbjuda samtalsterapi. Samtalen är för dig som är småbarnseller tonårsförälder. I nästa nummer av Församlingsuiden (utkommer 15 maj) kommer vi berätta mer om Elin och samtalsmöjligheterna. information: Elin Rundh Dapo, 013-23 66 58.

elin.rundh.dapo@svenskakyrkan.se Församlingsguiden nr 1 2018 | 9


gudstjänster

14 februari till 13 maj Med reservation för ev fel och ändringar Se även www.svenskakyrkan.se/akerbo/gudstjanster

onsdag 14 februari askonsdagen

söndag 25 februari andra söndagen i fastan

Linghems församlingsgård 18.30 Askonsdagsmässa.

S:t Martin 10.00 Frukostmässa. Söndagsskola. Linghems församlingsgård Mässa. Kyrkkaffe. Bankekinds kyrka 16.00 Gudstjänst. Lillkyrka kyrka 18.00 Gudstjänst. Östra Hargs kyrkokör.

lördag 17 februari Östra Skrukeby kyrka 18.00 Helgmålsbön.

söndag 18 februari första söndagen i fastan S:t Martin 10.00 Frukostmässa. Söndagsskola. Sång: Charlotte Angelhoff. Linghems församlingsgård 11.00 Mässa. Kyrkkaffe. Örtomta kyrka 14.00 Gudstjänst. Körerna Medvind och Plogen. Östra Hargs kyrka 18.00 Gudstjänst. Östra Hargs kyrkokör.

lördag 24 februari Östra Skrukeby kyrka 18.00 Helgmålsbön.

Predikoturerna

annonseras numera i Åkerbobladet (i slutet av tidningen), inte i Corren Bostad.

fredag 2 mars Askeby 19.00 Ekumenisk gudstjänst på världsböndagen i Holmen.

lördag 3 mars Östra Skrukeby kyrka 18.00 Helgmålsbön.

söndag 4 mars tredje söndagen i fastan S:t Martin 10.00 Frukostmässa. Söndagsskola. Barnkör. Linghems församlingsgård 11.00 Mässa. Kyrkkaffe. Askeby kyrka 16.00 Pilgrimsmässa. Kyrkkaffe. Östra Skrukeby kyrka 18.00 Gudstjänst. Gistad kyrkokör. Kyrkkaffe med semla.

lördag 10 mars Östra Skrukeby kyrka 18.00 Helgmålsbön.

Andakter

grannskapshuset i gistad Onsdag jämna veckor 14.00. Åkerbo församling och Linghemskyrkan håller i varannan andakt. Sandstensvägen 5.

grannskapshuset i linghem Onsdag ojämna veckor 14.00. Åkerbo församling och Linghemskyrkan håller i varannan andakt. Sparvsångsvägen 65.

blå huset i tallboda centrum Onsdagar ojämna veckor 14.30. Gränsliden 12, intill Blå huset.

bankekinds församlingsgård Träffpunkt Bankekind. 13.00. 27/2, 27/3 och 24/4.

askeby församlingsgård Träffpunkt Askeby. 14.00. 7/3, 11/4 och 2/5.

lillkyrka församlingshem Träffpunkt Lillkyrka. 13.00. 28/2, 28/3, 25/4, 16/5 och 13/6.

10 | Församlingsguiden nr 1 2018

söndag 11 mars midfastosöndagen S:t Martin 10.00 Ekumenisk frukostmässa med gospel. Se sid 8. Söndagsskola. Linghems församlingsgård 11.00 Mässa. Kyrkkaffe. Törnevalla kyrka 18.00 ”All den skönhet jorden bär”. Musikgudstjänst. Ceciliakören och Sofiakören. Musik av Bob Chilcott och John Rutter.

lördag 17 mars Östra Skrukeby kyrka 18.00 Helgmålsbön.

söndag 18 mars jungfru marie bebådelsedag S:t Martin 10.00 Frukostmässa. Söndagsskola. Linghems församlingsgård 11.00 Mässa. Kyrkkaffe. Gistads kyrka 16.00 Gudstjänst. Våfflor i prästgården. Östra Hargs kyrka 16.00 Musikgudstjänst med bygdens ungdomar. Våfflor i församlingshemmet.

lördag 24 mars Östra Skrukeby kyrka 20.30 Earth Hour-gudstjänst. Vi släcker alla lampor och spelar akustiskt.


söndag 25 mars palmsöndagen

söndag 22 april fjärde söndagen i påsktiden

S:t Martin 10.00 Frukostmässa. Söndagsskola. Linghems församlingsgård 11.00 Mässa och mat. Aktiviteter för barn. Våfflor. Änglakören och Sångfåglarna. Örtomta kyrka 14.00 Mässa med vårhögtid. Vårdsbergs kyrka 15.00 Gudstjänst. Sofiakören.

S:t Martin 10.00 Frukostmässa. Söndagsskola. Ceciliakören. Linghems församlingsgård 11.00 Mässa och mat. Aktiviteter för barn. Gistad kyrkokör. Örtomta församlingshem 14.00 Stugmöte. Våfflor. Vårdsbergs kyrka 18.00 Gudstjänst. Kammarmusikensemblen spelar. Östra Hargs kyrka 18.00 Gudstjänst.

torsdag 29 mars skärtorsdagen Bankekinds kyrka 19.00 Mässa. Gistad kyrkokör. Lillkyrka kyrka 19.00 Mässa. Sofiakören. Rystads kyrka 19.00 Mässa.

fredag 30 mars - långfredagen Rystads kyrka 11.00 Gudstjänst. Ceciliakören. Östra Skrukeby kyrka 11.00 Gudstjänst. Askeby kyrka 16.00 Gudstjänst.

söndag 1 april - påskdagen Törnevalla kyrka 11.00 Mässa. Kör. Linghem 14.00 Mässa på Grannskapshuset. Östra Hargs kyrka 18.00 Gudstjänst.

måndag 2 april annandag påsk Askeby kyrka 10.00 Samling inför Emmausvandring till Vårdsberg. Ta med egen matsäck till vandringen. Vårdsbergs kyrka 14.00 Emmausmässa. Efter mässan finns möjlighet att få skjuts tillbaka till Askeby.

söndag 8 april andra söndagen i påsktiden S:t Martin 10.00 Frukostmässa. Söndagsskola. Linghems församlingsgård 11.00 Mässa. Kören Plogen. Kyrkkaffe. Askeby kyrka 16.00 Pilgrimsmässa. Kyrkkaffe. Gistads kyrka 16.00 Gudstjänst. Kyrkkaffe.­

söndag 15 april tredje söndagen i påsktiden S:t Martin 10.00 Frukostmässa. Söndagsskola. Linghems församlingsgård 11.00 Mässa. Kyrkkaffe. Samlan 17.00 Återinvigningsmässa. Se sid 8.

söndag 29 april femte söndagen i påsktiden Rystads kyrka 11.00 Konfirmation med mässa. Creativekonfirmanderna. Linghems församlingsgård 11.00 Mässa. Kyrkkaffe. Lillkyrka kyrka 18.00 Gudstjänst.

måndag 30 april valborgsmässoafton Östra Skrukeby kyrka 19.30 Vårandakt. Östra Skrukeby manskör. Servering. Majelden tänds 21.00. Bankekinds kyrka 20.00 Vårandakt. Fackeltåg till Svinstadsjön efteråt.

söndag 6 maj – bönsöndagen S:t Martin 10.00 Frukostmässa. Gistad kyrkokör. Söndagsskola. Linghems församlingsgård 11.00 Mässa. Kyrkkaffe. Askeby kyrka 16.00 Pilgrimsmässa. Kyrkkaffe.

torsdag 10 maj kristi himmelsfärds dag Östra Skrukeby 8.00 Gökotta i Hamra. Gistads kyrka 11.00 Mässa. Centerkvinnorna bjuder in till fika i prästgården.

söndag 13 maj söndagen före pingst S:t Martin 10.00 Frukostmässa. Söndagsskola. Linghems församlingsgård 11.00 Mässa. Kyrkkaffe.

mässa&mat linghems församlingsgård 11.00

Mässa med särskilda barnaktiviteter och gemensam måltid. Vårens datum: 25 mars, 22 april och 20 maj.

Församlingsguiden nr 1 2018 | 11


När det fruktansvärda inträffar. När katastrofen är ett faktum. Ge människor kraft att bli starkare tillsammans!

foto: magnus aronson/ikon

SMS:a LIV tilL 72 905 och ge 100 kr

Eller swisha till 9001223 svenskakyrkan.se/fastekampanjen

i Svenska kyrkan

Inger Törnvall, 76 år, Rystad ”Jag har inga originella anledningar till att vara med. Det är ju tradition att man är kristen i Sverige. Det ger ett sammanhang som känns rätt. Om man engagerar sig får man också del av en gemenskap som ger trygghet”.

12 | Församlingsguiden nr 1 2018

Foto: Maria Bergendahl

därför är jag med

Församlingsguiden 1 2018  

Församlingsguiden ges ut av Åkerbo församling i Svenska kyrkan. Åkerbo församling ligger i Linköpings kommun. Tidningen ges ut 4 gånger/år....

Församlingsguiden 1 2018  

Församlingsguiden ges ut av Åkerbo församling i Svenska kyrkan. Åkerbo församling ligger i Linköpings kommun. Tidningen ges ut 4 gånger/år....

Advertisement