Page 1

ÅKERBO

Mmmm...som i musik! Så fick Emma sångarglädjen tillbaka SID 4-5

Hitta kören som passar dig SID 6-7

Sommarens musikgudstjänster SID 10

Nr 2/2013

Församlingsguiden nr 2 2013 | 1


Bortom orden... V

åren är här, alldeles officiellt och på riktigt. För ett par veckor sedan hälsade vi den välkommen till vår bygd igen kring majbrasor runt om i församlingen. Än en gång fick vi sjunga och lyssna till vårsångerna. Och det vill vi ju. För en del människor, som min kollega Emma Aspegren (sid 4-5), är det nästan som om våren inte riktigt landat förrän efter valborgssångerna. Och så är det med många av årets högtider. Det finns julmusik, många vill gärna gå på gudstjänst och sjunga påskens psalmer, och vad vore midsommar utan Små grodorna? Även avgörande tillfällen i våra liv, som bröllop och begravning, associerar vi med särskild musik. Musiken markerar tillfällets speciella betydelse.

U

Foto: Katarina Sandström Blyme

”Miserere” av Arvo Pärt och “Around The World” av Daft Punk är musik som ingår i soundtracket till Göran Helmerssons liv.

nder hela livet finns musiken med. Många utövar musik, i sång eller med instrument. De flesta lyssnar på musik. Av musiken och från musiktexter får vi starka upplevelser. Vi möter ett tilltal som når djupare än ord, musiken pekar mot något bortom. Kompositören Bach har kallats den femte evangelisten. Bärbara musikspelare låter oss sätta ett soundtrack till våra liv. I musiken finner vi gemenskap. För den som vill sjunga erbjuder Åkerbo församling ett stort antal körer för alla åldrar (sid 6-7). I praktiskt taget alla våra gudstjänster finns musiken med. Så är det året runt, och så även vid sommarens friluftsgudstjänster.

M

en före sommaren kommer pingsten, en helg som ibland kallas kyrkans födelsedag. Den kallas också hänryckningens tid, och är en populär konfirmationsoch vigselhelg då många människor samlas i våra kyrkor. Då, liksom vid andra tillfällen, finns många möjligheter att både lyssna till musik och själv vara med och sjunga och spela. Välkommen till våra kyrkor i vår och sommar! Göran Helmersson, präst i Åkerbo församling

Församlingsguiden ges ut av: Åkerbo församling, Svaltingvägen 1, 585 64 Linghem 013-23 66 50 akerbo.pastorat@svenskakyrkan.se www.svenskakyrkan.se/akerbo. Församlingsexpeditionens öppettider: måndag-torsdag 10.00-12.00 och 13.00-15.00 samt fredag 10.00-12.00. Vecka 26-32 är öppettiderna mån-tors kl 10-12. Fredagar stängt. 2 | Församlingsguiden nr 2 2013

Ansvarig utgivare: Kyrkoherde Fredrik Lennman, 013-23 66 52 fredrik.lennman@ svenskakyrkan.se Redaktör: Katarina Sandström Blyme, 013-23 66 62 katarina.blyme@svenskakyrkan.se Nästa nummer utkommer v 33.

Foto: Jarl Asklund

Vad vore vi utan alla våra körsångare? Lisbeth Andersson, Mira Malm och Daniel Moberg är tre av dem som ger röst åt Åkerbo församling. Vad de gillar att sjunga? Läs på sid 6-7. Där kan du också se vilka körer som finns, när körerna övar, m m.


Foto: Katarina Sandström Blyme

En djupdykning i gamla protokoll på Landsarkivet i Vadstena ger svar. En del svar.

Lillkyrka och filmhistorien ”Visste du att Ingmar Bergmans film ’Nattvardsgästerna’ är inspelad i Lillkyrka kyrka?” Det är något som ibland hävdas då församlingens minsta kyrka kommer på tal. Men hur

ligger det egentligen till? Vilken är kopplingen mellan Lillkyrka och Bergmans film från 1963 om den olycklige landsortsprästen? På vår hemsida får du veta mer:

Lillkyrka i sikte?

www.svenskakyrkan.se/akerbo/lillkyrka Konfirmand i höst?

Snart är det dags för konfirmation! Och till hösten välkomnar vi nya konfirmander. Är du en av dem? Läs mer om våra konfirmandgrupper här:

www.svenskakyrkan.se/akerbo/konfirmation www.konfirmandlinkoping.se

Lägenheten ligger på övervåningen till vänster i bild. 1 r o k 33 kvm i Örtomta. Hyra 2 218 kr/mån, ledig fr o m 1 juli. Varmhyra. Parkeringsplats ingår. Hushållsel ingår ej. Lägenheten med rymligt kök ligger i församlingshemmet i Örtomta. Intresserad? Kontakta Åkerbo församlings fastighetschef Fredrik Åstrand, 0706-18 24 20, fredrik.astrand@svenskakyrkan.se

Foto: Katarina Sandström Blyme

Vackert och rofyllt på landet

Församlingsguiden nr 2 2013 | 3


”Kören gav mig sångarglädjen tillbaka” Emma Aspegren, informationsassistent i Åkerbo församling, berättar om hur onsdagarna i Bankekinds församlingsgård gett henne glädjen att sjunga tillbaka. Om ni frågar när jag började sjunga, så är det omöjligt att svara på. Jag har sjungit så länge jag kan minnas. Alltifrån barnvisor som ”Kungens lilla piga” till Evert Taubes ”Oxdragarsång” eller ”Möte i monsunen” (alla sjutton verserna). Som femåring insisterade jag på att vi skulle besöka

Oanade röstresurser lockas fram i kören. 4 | Församlingsguiden nr 2 2013

Hagenbecks zoo i Hamburg, enbart på grund av textraden ”tigrar, lejon, elefanter, som de sålt till Hagenbeck, som du varit hos i Hamburg, eller hur?” Jag minns också de otaliga gånger min mor och jag suttit i bilen på väg till släkten i Småland och sjungit 60- och 70-talsschlagers. När jag började skolan hade vi en engagerad lärarinna som spelade och sjöng mycket med oss. Alltså föll det sig helt naturligt för mig att börja i skolkören. Mitt tydligaste minne därifrån är nog när vi hade allsång med vårtema och jag sjöng andrastämman av ”Alla fåglar kommit re’n”. Men allteftersom man blir äldre tenderar omgivningens och inte minst ens egna prestationskrav att öka, så jag slutade i skolkören och började känna att jag inte borde utsätta omgivningen för min dåliga sångröst. Delvis kanske det hade att göra


Uppvärmning är A och O, inte bara för Alla-kan-sjunga-kören som börjar sina övningar med att skaka loss. Fr v Emma Aspegren, Marisela Cruz, Agnetha Eriksson, Elsie Bogren, Britt-Inger Somlid, Wilhelm Rislund och Mia Brunberg-Ulriksson.

med mitt ökade intresse för opera och annan mera skolad sång, vilket gav mig en överdriven uppfattning om vad kvalitet borde innebära, men mest handlade det nog om dåligt självförtroende i allmänhet. Inte heller blev det bättre av en musiklärare som tydliggjorde att jag inte hade i en kör att göra. Jag fortsatte dock att lyssna på musik, särskilt högtider som advent och valborg är och har varit musikaliska höjdpunkter under året. Valborg känns ofullständig utan klassiska manskörsånger som ”Längtan till landet” (Vintern rasat ut) och ”Sköna maj, välkommen” och när julen närmar sig vill man gärna lyssna till Otto Olssons ”Advent” (Sions dotter, lyft din panna). Åren gick och en dag satt jag och pratade med en av församlingens kyrkomusiker som berättade att hon tänkt starta en

“Kom igen, försök få lite mer schwunggung” uppmuntrar Mia BrunbergUlriksson.

”Alla-kan-sjunga-kör” för dem som inte anser sig platsa i en traditionell kör. Jag sade att om hon gjorde det, så ville jag vara med. Så blev det, nu är kören inne på sin fjärde termin och jag har aldrig ångrat mitt beslut. Vi är inte så många, men vi har alltid roligt tillsammans. Vi sjunger mest svenska visor, alltifrån Carl Michael Bellman till Benny Andersson. Mycket Taube blir det också förstås. Vissa dagar låter det bra och andra dagar låter det mindre bra, men vår körledare är orubbligt positiv och kommer alltid med beröm, även de dagar man själv inte tycker att man gjort sig förtjänt av det. Och de där gångerna när allt stämmer infinner sig en närmast magisk känsla. Jag har fått tillbaka min sångarglädje och det är jag verkligen tacksam för. Det är givetvis också något jag önskar att fler skulle få uppleva. Så, alla ni som inte tycker att ni kan sjunga, men ändå tycker om sång, välkomna till Bankekinds församlingsgård! Vi kan mer än vi tror, jag lovar! Text: Emma Aspegren Foto: Jarl Asklund Församlingsguiden nr 2 2013 | 5


Välj glädje - välj en kör! Gåshuden då kören sjunger som en enda kropp. Fnisset när man sjunger fel. Koncentrationen när en svår stämma ska övas in. Gofikat som kommer fram vid festliga tillfällen. Livet i en kör rymmer många sköna ögonblick. Att sjunga i en kyrkokör innebär att man är en del av församlingens guds-

tjänstliv. Du behöver inte vara troende men känna dig bekväm med musikens innehåll. Några av våra körer deltar i gudstjänst 1-2 gånger per månad, andra mer sällan. Vi har många körer att välja på. Vilken väljer du?

Daniel Moberg, Gistad kyrkokör – Jag började i Gistad kyrkokör julen 2011. Vi är ganska många herrar, jag sjunger bas. Precis som Lisbeth här intill gillar jag ”Gabriellas sång”. En annan favorit är ”Anthem” ur musikalen ”Chess” - mäktig musik!

Mira Malm, barnkören i S:t Martin – Jag är äldst i min kör. Jag började för ett år sedan, då var jag åtta år. Roligast att sjunga är ”Kroppen den ska vakna”, en låt vi sjunger när vi värmer upp.

Vuxna

Alla-kan-sjungakören För alla sorters röster - särskilt manliga välkomnas! Övar: Onsdag 19-20.30 i Bankekinds församlingsgård. Körvana: Inget krav. Repertoar: Framför allt svenska visor. Körledare: Mia Brunberg-Ulriksson.

Michael Augustson 013-21 79 93

Ceciliakören

Gistad kyrkokör

Medvind

Damkör för alla åldrar. Övar: Onsdag 18.30-20.30 i S:t Martin. Körvana: Inget krav. Repertoar: 2-3-stämmig musik. Ibland framförs större verk med orkester. Körledare: Eva Göransson.

Blandad kör, blandade åldrar. Övar: Torsdag 19-21 i Gistad prästgård. Körvana: Inget krav. Repertoar: Mest kyrkomusik men också annan musik. Körledare: Mia Brunberg-Ulriksson.

Främst ”daglediga” damer och herrar. Övar: Torsdag 13.30-15 i Samlan. Körvana: Inget krav. Repertoar: Blandad, till största delen eneller tvåstämmigt. Körledare: Michael Augustson.

Mia Brunberg Ulriksson Agneta Ekström 070-618 2157 013-23 66 57

6 | Församlingsguiden nr 2 2013

Eva Göransson 0706-18 21 56

Elisabeth Hellsten 013-25 38 84

Sofia Liljedahl 013-23 66 60


Barn&unga Barnkören i Samlan Barn 6-9 år. Övar: Onsdag 16.30-17.15 i Samlan. Körvana: Inget krav. Repertoar: Blandad musik. Ibland sjunger kören på gudstjänst, ibland görs lite större satsningar, t ex musikaler. Körledare: Elisabeth Hellsten.

Barnkören

i S:t Martin Barn 6-9 år Övar: Tisdag 16.0016.45 i S:t Martin. Körvana: Inget krav. Repertoar: Blandad musik. Ibland sjunger kören på gudstjänst, ibland görs lite större satsningar, t ex musikaler. Körledare: Elisabeth Hellsten.

Änglakören

Tonerna

Barn 5-8 år. Övar: Tisdag 16.4517.30 i församlingsgården i Linghem. Körvana: Alla som vill får vara med! Repertoar: Blandad musik. Ibland sjunger kören i gudstjänst, ibland görs lite större satsningar. Körledare: Sofia Liljedahl.

Från 9 år och uppåt Övar: Tisdag 15.4516.30 i församlingsgården i Linghem. Körvana: Inget krav. Repertoar: Blandad musik. Ibland sjunger kören i gudstjänst, ibland görs lite större satsningar. Körledare: Sofia Liljedahl.

Lisbeth Andersson, Östra Hargs kyrkokör – Jag är sopran i Östra Hargs kyrkokör. Vi är en liten, blandad kör som samarbetar med Valdemarsviks kyrkokör. Vi har körinternat tillsammans och ungefär en gång per år sjunger vi på varandras gudstjänster. ”Gabriellas sång” är en av mina favoriter. Jag hoppas vi lyckas få till den, det vore roligt.

Plogen

Sofiakören

Söndagskören

Främst ”daglediga” damer och herrar. Övar: Torsdag 10.00-11.30 i Linghems församlingsgård. Körvana: Inget krav. Repertoar: Blandad repertoar, till största delen en- eller tvåstämmigt. Körledare: Michael Augustson.

Damkör med ett åldersspann på 30-70 år. Övar: Tisdag 19-21 i Linghems församlingsgård. Körvana: Inget krav. Repertoar: Blandad musik. Ibland sjunger kören i gudstjänst, ibland görs lite större satsningar. Körledare: Sofia Liljedahl.

Föräldrakör för alla åldrar. För dig som vill ha med ett barn 0-12 månader, eller komma utan barn. Övar: Vissa söndagar 13-14.30 (enligt överenskommelse) i S:t Martin. Körvana: Inget krav. Repertoar: Sånger med någon enkel stämma. Körledare: Eva Göransson.

Östra Hargs kyrkokör Blandad kör Övar: Torsdag 19-21 i Östra Hargs församlingshem. Körvana: Inget krav. För ovana finns möjlighet till ”körskola”. Repertoar: Mest kyrkomusik men också annan musik. Körledare: Agneta Ekström.

E-postadress till körledarna är förnamn.efternamn@svenskakyrkan.se Församlingsguiden nr 2 2013 | 7


KALENDARIUM - GUDSTJÄNSTER

Gudstjänster

från 19 maj till 11 augusti Med reservation för ev fel och ändringar Se även www.svenskakyrkan.se/akerbo/gudstjanster samt appen Kyrkguide

Söndag 19 maj - Pingstdagen

Törnevalla kyrka 11.00 Mässa med konfirmation (Linghemskonfirmanderna). Törnevalla kyrka 14.00 Mässa med konfirmation (S:t Martinkonfirmanderna). Örtomta kyrka 14.00 Mässa. Stockholms Bellmanblåsare medverkar. Östra Hargs kyrka 18.00 Musikgudstjänst, se sid 10.

Söndag 26 maj – Heliga trefaldighets dag Törnevalla kyrka 11.00 Mässa med konfirmation (Pilgrimskonfirmanderna). Linghems församlingsgård: 11.00 Mässa. Samlan 11.00 Mässa. S:t Martin 16.00 Mässa.

Söndag 2 juni – 1 söndag efter trefaldighet

Bankekind 11.00 Friluftsgudstjänst vid Fillinge tingshus. Samarr. med hembygdsföreningen. Linghems församlingsgård 11.00 Mässa. Samlan 11.00 Mässa. Askeby klosterkyrka 16.00 Mässa. S:t Martin: 16.00 Musikgudstjänst, se nästa sida. Östra Skrukeby kyrka 18.00 Kvällsgudstjänst tillsammans med Missionskyrkan.

Söndag 16 juni – 3 söndag efter trefaldighet

Linghems församlingsgård 11.00 Mässa. Samlan 11.00 Mässa. Örtomta 14.00 Friluftsgudstjänst på Stensäter. Kaffeservering. Samarr. med hembygdsföreningen.

Lördag 22 juni - Midsommardagen Vårdsberg 14.00 Friluftsgudstjänst i Ginkelösa. Medtag kaffekorg. Östra Skrukeby 16.00 Friluftsgudstjänst vid kyrkan. Kyrkkaffe med sommartårta.

Söndag 23 juni – Den helige Johannes Döparens dag

Linghems församlingsgård 11.00 Mässa. Samlan 11.00 Mässa. Folkmusikgruppen Gro medverkar. Östra Hargs kyrka 18.00 Musikgudstjänst, se nästa sida.

Onsdag 26 juni

Östra Hargs kyrka 19.00. Musik i sommarkväll, se sid 10.

Söndag 30 juni – Apostladagen

Linghems församlingsgård 11.00 Mässa. Samlan 11.00 Mässa. Lillkyrka kyrka 20.00 Musik i sommarkväll. Kyrkkaffe och korv med bröd i församlingshemmet.

Torsdag 6 juni - Nationaldagen

Onsdag 3 juli

Söndag 9 juni – 2 söndag efter trefaldighet

Söndag 7 juli – 6 söndag efter trefaldighet

Bankekind 10.00 Korum vid flaggstången utanför församlingsgården. Sillunch.

Linghems församlingsgård: 11.00 Mässa. Samlan 11.00 Mässa. Gistad kyrka 18.00 Kvällsgudstjänst. Kaffe och smörgås serveras i kyrkan efteråt. Vårdsbergs kyrka 19.00 Musikgudstjänst, se sid 10. Kaffe i kyrkan.

Östra Hargs kyrka 19.00 Musik i sommarkväll, se sid 10.

Linghems församlingsgård 11.00 Mässa. Samlan 11.00 Mässa. Askeby 16.00 Friluftsgudstjänst vid Tallbacken. Medtag kaffekorg. Östra Skrukeby kyrka 18.00 Musik i sommarkväll. Enkelt kyrkkaffe.

Onsdag 10 juli

Östra Hargs kyrka 19.00 Musik i sommarkväll, se sid 10.

Söndag 14 juli – Kristi förklarings dag Linghems församlingsgård 11.00 Mässa. Samlan 11.00 Mässa.

Barnens

kyrka/Söndagsskola

Vid söndagens 11-gudstjänster i Linghem och Samlan har barnen alltid möjlighet till en egen stund. Tillsammans med ledare och andra barn får de sjunga, höra bibelberättelser, göra bilder, mm. 8 | Församlingsguiden nr 2 2013


Foto: Jarl Asklund

Isabella Edraki är en av konfirmanderna i Linghem. På pingstdagen konfirmerar hon sig i Törnevalla kyrka.

Gistad kyrka 14.00 Friluftsgudstjänst i prästgårdens trädgård. Kyrkkaffe.

Söndag 21 juli – 8 söndag efter trefaldighet

Linghems församlingsgård 11.00 Mässa. Samlan 11.00 Mässa. Örtomta kyrka 14.00 Friluftsgudstjänst vid församlingshemmet. Törnevalla 16.00 Sommargudstjänst utanför församlingshemmet. Kaffe med dopp.

Söndag 28 juli – 9 söndag efter trefaldighet

Linghems församlingsgård 11.00 Mässa. Samlan 11.00 Mässa. Bankekind 14.00 Friluftsgudstjänst i Grävsten. Medtag kaffekorg.

Söndag 4 augusti – 10 söndag efter trefaldighet

Linghems församlingsgård 11.00 Mässa. Samlan 11.00 Mässa. Askeby 16.00 Friluftsgudstjänst vid Holmen. Medtag kaffekorg. Östra Harg 16.00 Friluftsgudstjänst i Stora Knylinge. Medtag kaffekorg. Östra Skrukeby kyrka 18.00 Musik i sommarkväll. Enkelt kyrkkaffe.

Söndag 11 augusti – 11 söndag efter trefaldighet

Linghems församlingsgård 11.00 Mässa. Samlan 11.00 Mässa. Vårdsberg 14.00 Friluftsgudstjänst i Hagaberg. Samarr. med Hembygdsföreningen. Kaffeservering. Gistad 16.00 Friluftsgudstjänst i Harstad. Kyrkkaffe. Medtag gärna en stol.

Kyrkkaffe

serveras alltid i samband med 11-gudstjänsterna i Linghem och Samlan. Ibland finns förtäring av något slag också i de andra kyrkorna. När och var framgår av kalendariet ovan.

Andakter

Grannskapshuset i Gistad

Onsdag jämna veckor 14.00. Åkerbo församling och Linghemskyrkan håller varannan andakt. Adress Sandstensvägen 5.

Grannskapshuset i Linghem

Onsdag ojämna veckor 14.00. Åkerbo församling och Linghemskyrkan håller varannan andakt. Adress Sparvsångsvägen 65.

Blå huset i Tallboda centrum

Onsdagar jämna veckor 14.30. Adress Gränsliden 12, intill Blå huset. Andakterna vänder sig till alla på boendena eller i närheten samt anhöriga och vänner.

******************* Bankekinds församlingsgård

Andakt och samkväm tisdag 28 maj 13.00.

Askeby församlingsgård

Andakt och samkväm onsdag 5 juni och 10 juli 14.00.

Servicehuset Askeby

Andakt onsdag 14 augusti 14.00

Gemensam utflykt Tisdag 25 juni gör

Andakt och samkväm en utflykt till Gistad kyrka och prästgård tillsammans med servicehusen i Askeby och Bankekind. För mer information, kontakta Elisabeth Tegnevik 013-23 66 53.

Sommaruppehåll i S:t Martin

Söndagsmässorna kl 16 i S:t Martin gör uppehåll under sommaren. Sista mässan är 2 juni. 1 september börjar de igen. Torsdagsmässorna 19.30 fortsätter som vanligt i sommar. Församlingsguiden nr 2 2013 | 9


KALENDARIUM - MUSIK

Foto: Annika Welander

Stockholms Bellmanblåsare medverkar i mässan i Örtomta kyrka 19 maj. Senare på dagen är de med i en musikgudstjänst i Östra Hargs kyrka. Blåsarna består av fr v Staffan LundénWelden, Lotta van den Poel och Erik Sunnerstam.

Musik

från 19 maj till 22 augusti Här är sommarens musik samlad. En del är i form av musikgudstjänster (och finns även med i gudstjänstkalendariet), andra är ”Musik i sommarkväll”, musikkaféer, m m.

Söndag 19 maj

Örtomta kyrka 14.00. Mässa där Stockholms Bellmanblåsare medverkar. Östra Hargs kyrka 18.00. Musikgudstjänst med Stockholms Bellmanblåsare och Östra Hargs kyrkokör.

Söndag 2 juni

S:t Martin 16.00. Musikmässa, “Sånger i försommartid”. Ceciliakören och Martin Malmström, bas.

Söndag 9 juni

Tordag 27 juni

Askeby klosterkyrka 18.00. Musik i sommarkväll. Rebecka Dellskog, sång och Dennis Karlsson, gitarr. Efteråt guidning i klosterkyrkan.

Söndag 30 juni

Lillkyrka kyrka 20.00. Musik i sommarkväll.

Onsdag 3 juli

Östra Hargs kyrka 19.00. Koraler och meditativ musik för marimba. Se Vårdsbergs kyrka 9 juni.

Vårdsbergs kyrka 19.00. Koraler och meditativ musik för marimba. Sofia Gustavsson, klassisk slagverkare spelar musik av N J Zivkovic, D Berg, E Glennie, F Hagstedt och E Jensen.

Söndag 7 juli

Tisdag 11 juni

Östra Hargs kyrka 19.00. Musik i sommarkväll. Åke Andersson, fiol, Matilda och Linda Nilsson, sång samt Mia Brunberg-Ulriksson, piano.

Gistad prästgårds trädgård 18.30. Musikcafé. ”En salig blandning och så lite Elvis”! AnnSofie Nordh, sång & Paul Hirsh, keyboard. Fika serveras.

Söndag 23 juni

Samlan 11.00. Mässa där Folkmusikgruppen Gro medverkar. Östra Hargs kyrka 18.00. ”Ljuva toner i midsommartid”. Folkmusikgruppen Gro, sång, fiol, mandolin och gitarr.

Onsdag 26 juni

Östra Hargs kyrka 19.00. Musik för fyra röster från fem århundraden. Talliskvartetten: Eva Johansson, sopran, Susanne Wernholm, alt, Reine Eriksson, tenor och Johan Ågren, bas.

Ekumeniskt om Anden Peter Halldorf, pastor och författare håller en ekumenisk föreläsning om Anden. Lovsång och servering. 10 | Församlingsguiden nr 2 2013

Östra Skrukeby kyrka 18.00. Musik i sommarkväll.

Onsdag 10 juli

Torsdag 25 juli Askeby klosterkyrka 18.00. Musik i sommarkväll. Michael Augustson spelar och sjunger. Efteråt guidning i klosterkyrkan.

Söndag 4 augusti Östra Skrukeby kyrka 18.00. Musik i sommarkväll.

Torsdag 22 augusti Askeby klosterkyrka 18.00. Bernhardvesper. Bodil Söderberg och Ulf Söderberg, sång. Efteråt guidning i klosterkyrkan.

Måndag 20 maj kl 19 Linghemskyrkan Välkommen!


Sommarspecial

Från och med vecka 23 är det sommaruppehåll på våra vanliga veckoverksamheter. Men helt tyst och lugnt blir det inte. Välkommen till: Askeby församlingsgård Sommaröppet vecka 24-26. Torsdag kl 9.30-13.00. Öppet Hus inne och ute. Fika och lunch serveras. Gistad prästgård Sommaröppet vecka 24-26. Tisdag kl 9.30-13.00. Öppet Hus inne och ute. Fika och lunch serveras.

Samlan Sommaröppet vecka 24-32 Onsdag kl 10-12. Möjlighet att leka, läsa tidning, lösa korsord, handarbeta, fika, delta i andakt m m. S:t Martin Sommaröppet vecka 24-32 Måndag kl 10-12. Café S:t Martin för alla åldrar. Torsdag kl 19.30. Mässa.

Församlingsexpeditionen

har sommartider vecka 26-32 Öppet måndag-torsdag kl 10-12. Fredagar stängt.

50 000!

Alvastra klosterruin vid foten av Omberg.

Församlingsutfärd

Foto: Göran Billeson

Årets resa går till Omberg med omnejd. Onsdag 21 augusti Avfärd kl 7.45, hemkomst ca kl 18.00. Påstigning i Bankekind och Linghem. Kostnad: 150 kr. Ingår: Resa, lunch samt för- och eftermiddagskaffe. Anmälan senast 9 augusti till församlingsexpeditionen: 013-23 66 50, akerbo.pastorat@svenskakyrkan.se. Frågor? Kontakta Börje Wärnelius, 013-750 53.

Nästan 50 000 kronor samlades in i Åkerbo församling under årets Fastekampanj. Vi säger tack till alla givare! Vi säger också tack till de företag som bidragit på olika sätt: Tempo Tallen Europizza Wasa Condis Blomstertorget Temarknaden Era gåvor och bidrag gör skillnad - för många...

Cykelkyrka i Östra Harg 24 juni-14 juli I sommar blir det vägkyrka i Östra Harg igen. Dagligen kl 13-18 vecka 26-28. Kyrkan hålls öppen för stillhet och enskild bön. Glass och hembakt bröd säljs i förFoto: Katarina Sandström Blyme samlingshemmet. Tisdagar och torsdagar kl 14-16 sker särskilda aktiviteter för skolbarn. I år är temat ”FISK”. Onsdagkvällar kl 19 blir det ”Musik i sommarkväll”. Efteråt grillar vi tillsammans. Vilka spelar och sjunger? Se musikkalendariet intill. Församlingsguiden nr 2 2013 | 11


Fyra månader kvar till valet

Rösta 15 september 2013!

Kanske höjs valtemperaturen i kyrkovalet 2013? I år ställer nämligen en ny, fjärde nomineringsgrupp upp. Det är POSK (Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan) som hoppas få plats i kyrkofullmäktige i Åkerbo församling. - Vi är en grupp församlingsaktiva som tycker det saknats en partipolitiskt obunden nomineringsgrupp i Åkerbo. Därför ställer vi upp i valet, säger Tallbodabon Ida Johansson, en av gruppens kandidater. Mer information om valet, om POSK och de andra nomineringsgrupperna - Centerpartiet, Borgerligt alternativ och Socialdemokraterna - finns i kommande augustinummer av Församlingsguiden och på vår hemsida:

www.svenskakyrkan.se/akerbo/kyrkoval

Foto: Katarina Sandström Blyme

Ida Johansson är en av de elva personer som kandiderar för POSK i årets kyrkoval. På bilden till höger syns Per Hemmingson, Borgerligt alternativ (tidigare Moderaterna), Lennart Torstensson, Socialdemokraterna och Bengt Johansson, Centerpartiet vid vinterns besök hos ungdomsgruppen i Linghem.

12 | Församlingsguiden nr 2 2013

Församlingsguiden nr 2 2013  
Församlingsguiden nr 2 2013  

Församlingsguiden ges ut av Åkerbo församling i Svenska kyrkan. Åkerbo församling ligger i Linköpings kommun. Tidningen ges ut 4 gånger/år.

Advertisement