Page 1

Dissabte, 9 de febrer de 2019

ANY XVI · NÚMERO 911

SETMANARI D’INFORMACIÓ COMARCAL

Exemplar gratuït LA COSTERA - LA CANAL - LA VALL

ONTINYENT

Pàg. 8 Veïnat i comerços del Llombo trien el doble sentit per a l’Avinguda de Torrefiel

CANALS

Pàg. 17 La Fira Comercial arriba hui amb més de 40 comerços i un ampli programa d'actes

ESPORTS

Pàg. 21 Es busquen solucions per a l'estat del Quatre Camins

Xàtiva no oblida La plaça de l'estació acollirà demà l'acte cívic central de la commemoració del 80 aniversari del bombardeig de la ciutat per avions italians Pàg. 6 L'Aixopluc, monument en record a les víctimes.

Col·labora: Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport Generalitat Valenciana


Dissabte, 9 de febrer de 2019

2

SETMANARI D’INFORMACIÓ COMARCAL

XÀTIVA

Editorial Vent variable S'accelera el ritme. El ritme de treball, de presentacions, de decisions. A Xàtiva, l'alcalde Roger Cerdà ha anunciat que, de moment, no realitzarà cap debat electoral perquè encara no s'està en campanya i cal centrar-se en el “dia a dia” del govern local; Miquel Lorente ha contestat afirmant que no cal perdre temps si es vol un nou model de ciutat. Xàtiva Unida ha presentat aquesta setmana la seua llista i els punts programàtics. La formació va un passet per davant. Compromís, que no el grup de regidores de Compromís, té ja el seu candidat i la llista definida i es comencen a veure en els diferents actes de la ciutat. I els que no han començat a parlar en clau electoral han xafat l'accelerador amb qüestions de calat, com és el cas de la cessió definitiva de la propietat de les ermites del Puig i de sant Antoni, i altres més superficials, com canviar les llums de l'Albereda, arreglar el paviment del carrer Montcada o l'entorn de la font dels 25 dolls. Això de “llums i fonts” no ens sembla res nou, ho hem vist altres vegades. Hi ha altres actuacions en marxa o a punt d'executar-se com la rotonda del Paquito Coloma, les millores al polígon industrial, el desviament de la séquia Murta…; i se succeeixen les presentacions, les fotos, els gestos… Si es tractara d'una traca es pot dir que s'ha accelerat i que s'aventura el petard final. I unisquen a allò que depén dels d'ací al que no poden controlar dels de fora. Perquè, sens dubte, hi haurà vots marcats per les decisions preses a nivell autonòmic i nacional i, en aquest cas, no ens sembla un vent sostingut a favor d'alguns de fa uns mesos sinó vent variable, molt variable i, en alguns casos amb fortes ratxes i bastant impredictible. No desconnecten. Seguisquen pendents de tot allò que està passant i passarà al nostre voltant en els pròxims mesos. Nosaltres, com sempre, tractarem d'explicar-li-ho.

Xàtiva rep la donació de la propietat de les ermites del Puig i de Sant Antoni L'acceptació de la propietat de les ermites no comporta cap obligació econòmica per a l'Ajuntament L'alcalde de Xàtiva, Roger Cerdà; el regidor de Cultura, Jordi Estellés; i el rector de Sant Pere, José Estellés junt a representants de la plataforma cívica "Salvem El Puig".

REDACCIÓ

Aquesta setmana s'ha fet pública la donació a l'Ajuntament de Xàtiva de les ermites del Puig i de Sant Antoni per part de l'Església. Aquest acord, signat dijous, no comporta cap obligació econòmica per a l'Ajuntament. Durant l'acte també s'anunciava l'aprovació per part de la Diputació de València del projecte de la novena fase de la restauració de l'ermita del Puig, que comptarà amb un pressupost de 150.000 euros. A l'acte van assistit l'alcalde de Xàtiva, Roger Cerdà; el regidor de Cultura, Jordi Estellés i el rector de Sant Pere, José Estellés. L'alcalde agraïa la bona predisposició de les autoritats eclesiàstiques i de la Regidoria de Cultura que ha propiciat l'acord entre ambdues parts. El primer edil, a l'igual que el regidor i el rector de Sant Pere, també tenien paraules d'agraïment per als integrants de la plataforma cívica Salvem el Puig: "tot açò no haguera estat possible sense l'empenta de les associacions culturals que integren la plataforma Salvem el Puig", deia Cerdà, qui manifestava que "som un govern preocupat i amb voluntat de salvaguardar el nostre patrimoni i que aquest siga per a totes i per a tots". L'alcalde anunciava que en breu es procedirà a licitar les obres de la novena fase de la restauració del Puig. Així mateix, Cerdà avançava que s'emprendran actuacions d'emergència per a consolidar les restes de l'ermita de Sant Antoni i garantir la seguretat del recinte. Per la seua banda, Jordi Estellés

S'ha aprovat el projecte de la novena fase de la restauració de l'ermita del Puig amb un pressupost de 150.000 euros comentava que "el patrimoni artístic és l'origen i la identitat de la ciutat i hem de fer el possible per salvaguardar-lo". Estellés qualificava l'acord d'històric i ressaltava la col·laboració amb la institució eclesiàstica "qui té un patrimoni valuosíssim a Xàtiva", en paraules del regidor. L'edil de Cultura va

informar que l'acord contempla la possibilitat de que en ambdós edificis es puguen realitzar actes de culte i el compromís de no realitzar-hi bodes civils. Finalment, el rector de Sant Pere, José Estellés, va manifestar que "l'Església és amiga de la Cultura". El religiós es mostrava "content de que siga la ciutat qui gestione aquest patrimoni. Tenim un patrimoni que una parròquia petita no pot gestionar", en al·lusió als edificis de l'església de Sant Pere, el calvari alt, l'oratori de Bixquert i les ermites del Puig i de Sant Antoni, objecte de la donació. La cessió de les ermites ve com a conseqüència del requeriment

de l'Ajuntament per tal que es dugueren a terme tasques de manteniment de les restes de l'ermita de Sant Antoni, requeriment que es remunta a febrer de 2017. Al no poder la parròquia assumir les despeses de manteniment de l'ermita, l'Ajuntament de Xàtiva va iniciar negociacions, tant amb l'Arquebisbat de València, com amb el rector, per tal d'arribar a un acord consistent en acceptar la donació de la propietat de l'ermita de Sant Antoni a canvi d'obtenir també la propietat de l'ermita del Puig. Cal recordar que fins el moment les administracions públiques porten invertits 542.000 euros en la restauració d'aquesta segona ermita.

Valor històric i artístic o d'interés local La setmana passada els serveis tècnics de la Diputació de València van aprovar el projecte de la novena fase de la restauració de l'ermita gòtica de Santa Maria del Puig, actuació que compta amb una inversió de 150.000 euros, 100.000 subvencionats per la Diputació i 50.000 més que formen part del Pla Director d'Inversions Xàtiva Creix. La subvenció s'emmarca en el capítol que l'ens provincial destina a obres de restauració per a la conservació de bens immobles que posseïsquen valors històric i artístic o d'interés local. Aquesta fase se centrarà en la reconstrucció de la volta d'accés, així com en la construcció de cobertes de la resta del conjunt d'edificis. Concretament, les actuacions pendents que s'integren en aquesta fase consisteixen en la recuperació dels murs de la casa de l'ermità, la finalització de l'entrebigat del forjat, el cobriment de la sagristia i l'edifici annexe i la reconstrucció de la volta de creueria del pati d'accés. Per la seua banda, l'ermita de Sant Antoni és un temple d'estructura simple, que consta d'una sola nau dividida en tres trams i un absis. Fou edificada en el segle XVII, a expenses del xativí Lorenzo Bru, degà de la catedral d'Oriola. Cap destacar que fins el segle XVIII el seu estat era molt bo, però els terratrèmols de 1748 feren estralls en ella, per la qual cosa va haver d'apuntalar-se i renovar-se posteriorment. Els murs de l'edifici, en runes, estaven fets de maçoneria. La coberta, enfonsada ja, era originalment llenyosa i a dues aigües. Descansava sobre arcs de mig punt transversals a la nau. A més, interiorment tindria cobertes amb voltes de canó, hui desaparegudes per complet. Aquest oblidat santuari s'alça en un paratge pròxim a la zones de pinar. Això va motivar que el camí es convertira en una freqüentada travessia per a l'esbarjo. De fet, en el segle XVIII, gràcies a l'ermita, es va formar un passeig del qual encara hui queden restes d'alguns dels bancs de pedra. Dit camí començava en la porta de Cocentaina i discorria fins a l'ermita, aprofitant l'antic camí sobre la conducció de l'aigua de Bellús.


SETMANARI D’INFORMACIÓ COMARCAL

Dissabte, 9 de febrer de 2019

XÀTIVA

3

S'incrementen un 36% les ajudes als clubs esportius La coberta de la piscina de Les Pereres ja és una realitat i estarà enllestida a finals del mes d'abril REDACCIÓ

Les subvencions municipals als clubs esportius de Xàtiva s'han incrementat un 36% durant la present legislatura. Durant una visita a les obres de cobriment de la piscina de Les Pereres realitzada ahir, el regidor d'Esports, Pedro Aldavero, destacava l'increment de les ajudes als clubs esportius de la ciutat. Segons informa Aldavero, "en aquesta legislatura dels 213.000 euros que lliuràrem en 2016, hem passat a més de 290.000 euros enguany". A més a més, Aldavero també va comentar que "tant l'any passat com aquest, en el mes de febrer hem pagat el 50% de la subvenció a tots els clubs, en resposta a les seues reivindicacions, la qual cosa suposa una gran ajuda per a les entitats esportives que els permet obtindre liquiditat i poder afrontar despeses bàsiques com el pagament de les llicències federatives". En xifres redones, l'any 2016 s'entregaren 213.000 euros en ajudes a entitats esportives locals; 222.400 euros en 2017, 278.600 euros en 2018 i 290.000 en 2019. En aquest sentit, el regidor d'Esport assenyalava que "em consta que açò ha estat una mesura molt satisfactòria per als clubs. De fet, sempre hem estat escoltant les peticions dels clubs i fent el possible per resoldre-les, com per exemple disposant la gratuïtat de l'ús de les instal·lacions esportives municipals per als entrenaments dels clubs i esportistes federats".

L'avanç del pagament del 50% de les subvencions previst en la normativa suposa un baló d'oxigen per a l'economia dels clubs Coberta retràctil D'altra banda, les obres de cobriment de la piscina pública de Les Pereres avancen segons el calendari previst. L'alcalde de Xàtiva, Roger Cerdà, comprovava ahir de primera mà l'estat actuals dels treballs. La coberta retràctil ja està construïda i l'obra entra en la seua fase definitiva. La previsió és que la instal·lació estiga finalitzada per al mes d'abril. Junt a l'alcalde, van visitar les obres el regidor d'Hisenda, Ignacio Reig i el regidor d'Esports, Pedro Aldavero. L'alcalde va explicar que "la piscina coberta era un dels objectius que es va marcar aquest equip de govern. Hi havia una necessitat de que la ciutat tinguera una piscina coberta pública en bones condicions i que poguera ser utilitzada per totes i tots els veïns de la ciutat. Complim amb la nostra paraula fent que aquesta ciutat seguisca creixent. Esperem que les instal· lacions esportives de la ciutat seguisquen millorant. En definitiva, treballem per a millorar dia a dia la qualitat de vida dels veïns de la nostra ciutat".

Educació presenta les noves ajudes al transport universitari

Roger Cerdà, Ignacio Reig i Pedro Aldavero van visitar ahir les obres de la coberta.

Per la seua banda, Aldavero es va mostrar satisfet amb l'evolució dels treballs: “estem contents ja que les obres avancen segons allò previst. Amb la coberta retràctil, la piscina queda molt espaiosa. A finals d'abril tindrem la piscina com estava previst”. El projecte de cobriment de la piscina de Les Pereres, adjudicat per 798.551'26 euros a Ravi Obras, Transportes y Excavaciones, S.L., està inclòs al Pla Director d’Inversions "Xàtiva Creix". Es basa en una coberta

lleugera i retràctil que permeta l’ús com a piscina coberta i climatitzada durant l’hivern sense condicionar l’ús en el període estival, quan podrà ser recollida. La nova edificació estarà constituïda per tres blocs diferenciats: la prolongació de la coberta vermella actual, la coberta telescòpica automàtica de la piscina, i un edifici d’instal·lacions en el que s’habilite la caldera per escalfar l’aigua de la piscina, així com el quadre elèctric o la depuració i cloració.

Xàtiva Unida presenta el procés participatiu del seu programa

El 3 de març finalitzarà el termini per sol·licitar unes beques que s'han incrementat un 22% REDACCIÓ

La regidora d'Educació de l'Ajuntament de Xàtiva, Amor Amorós, ha comunicat l'inici del termini per a sol·licitar les beques al transport universitari per al present curs. L'edil ha destacat aquesta setmana durant la presentació de les ajudes l'increment de la partida destinada a aquestes beques de fins a un 22%: "L'any passat destinàrem 27.000 euros per a 125 alumnes sol·licitants. Les ajudes anaren des dels 55 fins als 400 euros. Enguany anem a destinar 33.000 euros". Els requisits per a poder beneficiar-se de les beques són: estar empadronats a

Xàtiva de manera continuada, durant els tres anys anteriors a la data de la presentació de la sol·licitud. Si l’estudiant és estranger caldrà que acredite tindre el NIE; ; desplaçar-se al centre educatiu en transport públic, sempre que siga possible estar matriculat en formació professional de grau superior, estudis universitaris de grau o de música/dansa de grau superior durant el curs acadèmic 2018/2019. Per a poder rebre la beca s’haurà d’estar matriculat en un curs complet o com a mínim en el 75% dels crèdits corresponents. La regidora recorda que el termini per sol·licitar les ajudes per al transport universitari expira el proper dia 3 de març.

Miquel Lorente junt a la resta de components de la llista de Xàtiva Unida.

REDACCIÓ

Xàtiva Unida presentava dijous el procés de participació que han impulsat durant els darrers mesos i que, finalment, els ha conduït a l'elaboració d'un innovador programa de govern per a la ciutat. Segons ha assenyalat el candidat a l'alcaldia d'aquesta formació, Miquel Lorente, "suposa un canvi molt important respecte als programes polítics tradicionals,

Nº 1 DEL SIN CARNET

aquest és un document que pretén ser útil pel que fa a unes propostes que estan interconnectades formant part d'una proposta plena de coherència i cohesió". El programa s'ha elaborat a través d'un procés participatiu iniciat en el passat mes de maig i que ha fet possible que quasi 200 persones més un grup d'assessorament tècnic hagen configurat les propostes els set districtes de la ciutat.

C/ Escultor Esteve, 9-11 XÀTIVA 96 227 01 67 - 610 47 66 26 morant@lada-vaz.com


Dissabte, 9 de febrer de 2019

4

SETMANARI D’INFORMACIÓ COMARCAL

XÀTIVA

LAS ALAS DE LA VIDA Pastor Miguel Fernández Iglesia Evangélica Bautista de Xàtiva

Si alguno de nuestros lectores no ha visto aún el documental “Las alas de la vida” le recomiendo que la busque en Youtube y la disfrute. Trata de la experiencia vital del médico Carlos Cristos y su forma de afrontar la enfermedad terminal degenerativa que padece. No se regodea en lo negativo, sino que busca siempre documentar y mostrar su perspectiva como paciente sin obviar los testimonios de sus amigos y seres queridos. Lo más difícil, desde mi humilde punto de vista, es cómo enfrentar el final de la vida sin una visión de vida eterna. Carlos es un ateo virtual o un agnóstico con dudas, quizá como muchos de nuestros conciudadanos. Cree poco y con muchas reservas, pero por otra parte no se resigna a pensar en que todo se acaba en el último aliento. El optimismo del Dr. Cristos es admirable y la vida que transmite es tremenda. A pesar de que no solo habla a los espectadores, sino también para sí mismo, entiende la futilidad de la existencia y se aferra a su cortedad. En una de las escenas, mientras contempla el mar en su Galicia natal, menciona la fascinación frente a tanta belleza y a su vez el dolor de que puede que sea la última vez que contemple esas vistas. La ambigüedad de esa esperanza contrasta con la que el Maestro nos presentó en su última cena. Jesús, sabiendo lo que iba a suceder, su humillación, tortura y muerte terrorífica en una cruz, habla a sus discípulos de vida, de eternidad y de resurrección. Esa es la diferencia. Una eternidad de vida y luz, un recuerdo hacia la copa de vino que están bebiendo y una certeza de volver a reunirse ante la mesa en la Resurrección. El cristianismo no es magia, es vida. Y Jesús nos recuerda que a pesar de la aparente imposibilidad que presenta la degeneración progresiva de nuestros cuerpos, habrá una nueva creación. Pases por donde pases en esta vida, estimado lector, recuerda que Jesús caminó por las mismas sendas antes que tú. No importa la complejidad, ni la peligrosidad. El dolor ha sido parte de su existencia, así como el rechazo, la incomprensión o la necesidad de milagros marcó su tiempo en este mundo. Nunca pienses que no te entenderá, porque solo él posee las alas de la vida.

Promoció Econòmica impulsa sis empreses de nova creació AJUNTAMENT

L'Ajuntament de Xàtiva ha concedit un total de sis ajudes per a la realització d'un pla de promoció per a l'impuls d'empreses creades en els darrers dos anys a la capital de la Costera. Aquest pla de promoció englobaria l'anàlisi, planificació, organització, difusió i control de resultats durant un mes. Les activitats que s'inclouen en el pack de promoció són diverses. Entre elles, figura un vídeo presentació de l'empresa, un lot de fotos de perfils professionals i de tenda, en el seu cas i un estudi de situació de presència digital de marca i de la competència. En aquest cas, s'informa a l'empresa de la correcció de possibles errors en els perfils socials, se li fa recomanacions en funció dels resultats de l'estudi i una revisió de la integració i alta en les aplicacions Google Bussines i Google Maps. Entre les diferents iniciatives del pla també s'ofereix una campanya d'atracció de seguidors en els perfils socials més utilitzats, una auditoria web i la presenta-

ció d'informe de millora i un estudi de viabilitat per a la creació d'un comerç electrònic de l'empresa. El pack ve acompanyat per un programa de formació a mida, gràcies al suport tècnic consistent en dues hores de tutoria per a la resolució de dubtes i assessorament en captació de seguidors en xarxes socials i dues hores més de formació personalitzada en ferramentes necessàries en xarxes i Internet i formació en campanyes de publicitat segmentada per a xarxes socials. L'ajuda es completa amb la difusió de publicitat en ràdio, premsa local i cartelleria, la participació en jornades i actes organitzats per a l'Ajuntament de Xàtiva relacionats amb l'activitat empresarial. El primer tinent d'alcalde, Miquel Lorente, va senyalar que aquestes ajudes serveixen per a que “es visibilitze l'activitat d'una empresa que comença, per a que siga més atractiva per als seus clients i que la referència comercial de Xàtiva es mantinga i s'impulse cap al futur”.

PROGRAMACIÓ

Febrer 2019 Divendres 15 de febrer, 22:00h Música Jonatan Penalba presenta al Gran Teatre el seu nou disc

“De soca-rel”

Preu: 10€ / 8€ amb descomptes

El quiosc d'Aspromivise reprén l'activitat Prioritza la inclusió de les persones amb diversitat funcional en la vida de la ciutat REDACCIÓ

Aspromivise ha obert de nou les portes del seu quiosc de l'Albereda. En ell ja es poden trobar productes d'artesania fets a mà pels xics i xiques del centre ocupacional i del programa Iaraque, prioritzant la inclusió de les persones amb diversitat funcional en la vida de la ciutat. En el quiosc es podrà comprar paper fet a mà, àlbums de fotos, pins i

bosses de falles, sabó i una infinitat de productes que es poden personalitzar per a diferents esdeveniments. L'horari d'atenció al públic és de dilluns a divendres d'11 a 12.30 hores i, a més, també s'obrirà en dies d'esdeveniments importants de la ciutat ja que un altre objectiu d'aquest projecte també és la visibilització del col·lectiu i de totes les seues capacitats.

Comença a preparar-se la vaga del 8 de Març REDACCIÓ

Les diverses associacions que participen en el Consell dels Dones han dissenyat una programació per a donar a conéixer tant els motius que justifiquen la realització de la vaga, com per a aconseguir que el dia 8 de Març, Xàtiva es convertisca en una ciutat violeta on les dones assumisquen el protagonisme i la reivindicació dels seus drets. S'ha acordat realitzar activitats de difusió en mercats

Xàtiva, en breu CANVI DE LLUMINÀRIES L'Ajuntament de Xàtiva ha realitzat, aquesta setmana, la substitució de les lluminàries de l'Albereda de Jaume I. NOU BIBLIOTECARI Dijous va prendre possessió de la seua plaça el nou bibliotecari de Xàtiva, César Antoni Pla Mateu que substitueix a Vicent Orquín, jubilat el 16 de desembre de 2018. El nou treballador municipal ocupa aquest lloc en qualitat de funcionari interí, després del procediment públic de provisió d'aquest lloc de treball dut a terme per l'Ajuntament de Xàtiva. César Pla ha estat arxiver bibliotecari de Montcada i anteriorment en Vallada.

Pla es va reunir amb l'alcalde.

MANIQUÍS PER A RCP La regidora de Prestacions Sanitàries, Cristina Suñer, ha entregat dos maniquís per a RCP a la Coordinadora d’Infermeria del Centre de Salut Ausiàs March, Rosa

i centres educatius, contactant amb tot tipus d'entitats ciutadanes, associacions de comerç local i Consells de participació. S'han previst iniciatives perquè en tota la ciutat hi haja recordatoris de la Vaga Feminista i s'ha programat amb especial cuidat la jornada del dia 8 de Març amb un extens programa d'activitats que permeten la participació de la ciutadania, sobretot en la manifestació que es realitzarà eixa vesprada.

Ferrer. Aquesta cessió de material per part del Consistori respon a les demandes del Centre de Salut d’equipament per formar el seu personal, tant facultatiu com administratiu, en maniobres de primers auxilis com la reanimació cardio-pulmonar.

Cristina Suñer i Rosa Ferrer.

BATUDA SUSPESA S'ha suspés una tercera batuda de senglars i es demana a l'Ajuntament un cens d'animals. El moviment contra la caça a Xàtiva ha informat que en 2018, a Xàtiva, es va abatre 76 senglars i 33 raboses, xifres que es consideren escandaloses i desproporcionades si es comparen amb l'escassa població de les dues espècies. Es demana a l'Ajuntament l'elaboració d'un cens de la població de senglars i raboses perquè quede demostrada la necessitat de controlar-los. També demanen un control efectiu de llicències d'armes i permisos dels caçadors. PERROTOUR Demà a les 11 hores se celebrarà una nova edició del "Perrotour", una iniciativa d’Adexa per recaptar fons en benefici de la SPAX.


SETMANARI D’INFORMACIÓ COMARCAL

Dissabte, 9 de febrer de 2019

XÀTIVA

Xàtiva i Creu Roja, contra la pobresa energètica Un total de 16 famílies seran beneficiaries directes d’aquest projecte d’estalvi energètic a la llar Dimecres al matí es va signar un conveni de col·laboració entre l'Ajuntament de Xàtiva i l'entitat Creu Roja, mitjançant el qual la Regidoria de Medi Ambient es compromet a executar una partida del projecte contra la pobresa energètica que, amb la crida “Comprometidos con las personas y el medio ambiente”, ha llançat l'organització. La pobresa energètica és la incapacitat d’una llar per satisfer una quantitat mínima de serveis de l’energia per a les seues necessitats bàsiques, com mantindre l’habitatge en unes condicions de climatització adequades per a la salut (18 a 21ºC en hivern i 25ºC en estiu, segons els criteris de l’Organització Mundial de la Salut). Aproximadament, uns 4’5 milions de persones podrien estar en risc de pobresa energètica a l’estat espanyol. La pobresa energètica afecta la salut, el desenvolupament acadèmic dels menors, disminueix els contactes socials, dificulta la cerca d’ocupació i obliga les famílies a entrar en la disjuntiva de triar entre alimentació o calefacció. Haver de fer front

al pagament de subministres energètics pot significar disminuir la despesa en alimentació. Per fer front a aquesta situació, Creu Roja Espanyola desenvolupa diversos programes d’emergència social que s’adrecen a la cobertura de les necessitats bàsiques i al recolzament de les famílies per afrontar les situacions més greus a les que es veuen sotmeses. A la ciutat, 152 famílies (amb total de 612 membres, 173 dels quals són infants) són ateses per Creu Roja Xàtiva per estar patint una situació d’extrema vulnerabilitat social. Aquestes famílies reben aliments de fons de la UE i donacions d’altres tipus per part de Creu Roja i l’Ajuntament. Baix el lema “Comprometidos con las personas y el medio ambiente”, Creu Roja Xàtiva i la Regidoria de Medi Ambient pretenen recolzar 16 famílies xativines (amb un total de 54 membres, 37 dels quals són menors). Totes elles tenen una renda mitjana d’ingressos de 300 euros mensuals, tenen menors a càrrec i formen part de la llista de beneficiaris d’aliments de la UE. Quatre

Pilar Gimeno, Roger Cerdà i una representant de Creu Roja han firmat el conveni.

d’aquestes famílies viuen en infrahabitatges i el 53% han de triar entre engegar la calefacció i menjar. Les famílies beneficiàries del projecte rebran formació per aprendre a reduir la despesa energètica i un kit d’estalvi energètic consistent en diversos materials que faciliten l’estalvi al domicili com: bombetes led de baix consum, borlets per l'aïllament de finestres i portes, regletes per a connexi-

ons elèctriques segures o escuma de poliuretà que facilita l’aïllament de corrents exterior a l’habitatge. Tot i que les ajudes van destinades a unes famílies en concret, la regidoria de Medi Ambient ha obert la xerrada-taller a tots els ciutadans i ciutadanes que vulguen aprendre què fer per reduir la seua despesa energètica. Segons la regidora Pilar Gimeno “tot i que hi ha sectors socials que tenen

més dificultats per fer front a la despesa energètica, el tema de l’estalvi energètic és un assumpte que ens afecta a totes i tots. Aquesta xerrada-taller és una molt bona oportunitat per a totes aquelles i aquells que vulguen optimitzar l’ús de l’energia i reduir el seu consum energètic i, en conseqüència, la seua factura”. La xerrada-taller tindrà lloc el proper dimarts dia 12 a les 18 hores a la Casa de la Cultura.

5


Dissabte, 9 de febrer de 2019

6

SETMANARI D’INFORMACIÓ COMARCAL

XÀTIVA

Xàtiva commemora els 80 anys del bombardeig de l'estació L'acte central, l'homenatge a les víctimes, tindrà lloc demà diumenge a les 12 hores a la plaça de l'estació REDACCIÓ

En complir-se 80 anys del bombardeig de l'estació de Xàtiva, l'Ajuntament i el Consell de la Joventut han organitzat diversos actes per tal de commemorar l'efemèride: exposició, jornades d'estudi, concert… L'acte central, l'homenatge a les víctimes, tindrà lloc demà diumenge a les 12 hores a la plaça de l'estació, als peus de l'Aixopluc. La cerimònia estarà conduïda per Isabel Pastor, periodista local, i la poetessa xativina Xelo Llopis farà el parlament central. De la mà de l'Escola de Música Rytmus i l'Innovatori de Moviment d'Alicia Herrero, la música i la dansa s'uniran per honorar a les víctimes de manera emotiva. David Dolz Cabedo ha compost El bombardeig de Xàtiva, una obra per agrupació de cambra (violí,

Hui se celebrarà un concert al Gran Teatre violoncel, piano i conjunt de tambors), que consta de tres parts, cadascuna de les quals marca la quotidianitat d'un diumenge qualsevol, l'horror del bombardeig i, finalment, l'esperança i la solidaritat. Sobre aquesta peça musical, l'equip d'Alícia Herrero ha creat una coreografia que ens transmet la tensió, la commoció i l'empoderment del moment. L'acte comptarà amb la presència de diferents representants polítics i socials: Gabriela Bravo, consellera de Justícia; Rosa Pérez, diputada de Memòria; Adriano Carbone, cónsul honorari d'Itàlia a València; alcaldes i alcaldesses

dels pobles de la rodalia així com entitats memorialistes i republicanes. Així mateix, la Colla de Dolçaines i Percussió La Socarrà i la Muixerenga de Xàtiva participaran en l'acte. Aquesta vesprada, al Gran Teatre, se celebrarà un concert commemoratiu a càrrec de l’orquestra i banda de la Música Vella. Simposi d'Ulleye Al fil d'aquesta efemèride Ulleye ha convocat la desena edició del simposi homenatge a les víctimes. Es realitzarà hui i demà en la seu de l'Associació de Veïns del Barri Nord-oest. L'objectiu del mateix és la presentació, per a la seua divulgació i coneixement, d'estudis sobre la repressió franquista. L'entrada és lliure. S'iniciarà a les 9.45 hores.

El proper diumenge es coneixerà el guanyador dels pasdobles fallers REDACCIÓ

80 ANIVERSARI BOMBARDEIG DE L’ESTACIÓ DE XÀTIVA (1939/2019) El 12 de febrer de 1939 l’aviació feixista italiana a les ordres del sublevat Franco, llançava 20 bombes de 250kg fent de l’estació de Xàtiva un infern de foc i sang: prop de 150 persones mortes i 300 ferides entre població militar i civil, entre homes, dones i xicalla. Enguany, en complir-se 80 anys d’aquells bàrbar acte, l’Ajuntament de Xàtiva i el Consell de la Joventut, han programat una sèrie d’actes per commemorar l’efemèride. COMMEMORACIÓ VÍCTIMES DE L’HOLOCAUST NAZI (24 de gener de 2019, 19:30h). Plaça Arquebisbe Mayoral. EXPOSICIÓ COL·LECTIVA TERRABASTALL (1-28 de febrer 2019). Hall Gran Teatre de Xàtiva. Obertura el dia 1 a les 20:00h. II JORNADES DE MEMÒRIA DEMOCRÀTICA 5 de Febrer. “El bombardeig de l’estació de Xàtiva” per Germán Ramírez Aledón. Saló d’Actes de la Casa de Cultura (19:00 a 20:30) 7 de Febrer. “La memòria democràtica en l’àmbit legislatiu”. Debat a càrrec de representants del partits polítics. Saló d’Actes de la Casa de Cultura (19:00 a 20:30) 12 de febrer. “L’experiment Stuca”. Visionat del documental i conferència per Rafa Molés, director. Saló Actes del CEFIRE de Xàtiva (17:30 a 20:00) 14 de febrer. “L’aviació feixista i el bombardeig del 25 de maig a Alacant” per Roque Moreno Fontseret. Saló Actes del CEFIRE de Xàtiva (17:30 a 20:00) 21 de febrer. “La memòria democràtica a l’escola” per Carles Senso. S’exposarà també diferents projectes educatius. Saló Actes del CEFIRE de Xàtiva (17:30 a 20:00). CONCERT COMMEMORATIU 80 ANYS DEL BOMBARDEIG (9 de febrer). Gran Teatre de Xàtiva a les 19:30 h. A càrrec de l’orquestra i banda de la Música Vella HOMENATGE A LES VÍCTIMES DEL BOMBARDEIG (10 de febrer). Plaça de l’estació a les 12:00 hores

Ja són oficials els quatre pasdobles finalistes que optaran als premis “Fallera Major de Xàtiva 2019” i “Fallera Major Infantil 2019”. El jurat tècnic format per Paco Sánchez Roca, Francisco Moral Ferri i David Doménech Lluch, després d'estudiar i analitzar les peces presentades, han decidit que els

quatre pasdobles finalistes són els que porten per nom: La Baixada de Sant Josep, Geni i Figura, El Bunyol i Assumiràs. Els pasdobles s'interpretaran per la Societat Musical La Primitiva Setabenseel diumenge 17 de febrer. Serà a les 18 hores en el Gran Teatre de Xàtiva. En aquest acte, en finalitzar el concert, es farà

públic el resultat. El primer dels premis (Fallera Major de Xàtiva) serà concedit pel jurat especialista, i el segon premi (Fallera Major Infantil de Xàtiva) serà seleccionat mitjançant votació popular, pel públic assistent a l'acte. Els pasdobles premiats portaran com a títol el nom de les Falleres Majors de 2019.

El Conservatori Lluís Milan entrega 2.845 euros a l'AECC Xàtiva REDACCIÓ L’equip directiu del conservatori Lluís Milan i la regidora de l’àrea, Empar Penadés, han entregat la recaptació del concert de Nadal a l’Associació Espanyola Contra el Càncer de Xàtiva. En total s’han recaptat 2.845 euros. El concert va estar dedicat a clàssics del cinema i dels musicals.

Roger Cerdà, Empar Penadés, Consuelo Boluda i membres de l'AECC Xàtiva, amb el xec.

Es recull el testimoni per acollir la XII Trobada Interdiocesana en 2020 REDACCIÓ

La Germandat de Confraries de la Setmana Santa de Xàtiva rebia, el passat cap de setmana en la localitat de Callosa de Segura, el testimoni per a l'organització de la XII Trobada Interdiocesano de Germandats i Confraries de les Diòcesis d'Oriola-Alacant, So-

gorb-Castelló i València, que se celebrarà el 8 de febrer de 2020. La delegació de Xàtiva va estar encapçalada per la seua presidenta, Eugenia Gandia Álvarez, el regidor de Cultura, Jordi Estellés Carrasco, membres de la comissió Interdiocesana 2020 i confrares d'algunes confraries de la

localitat. En un altre ordre de coses la Junta Rectora de la Germanor de Confraries de Setmana Santa, es reunirà el dilluns, dia 11 de febrer, a les 20 hores en el saló d'actes del “Centre Sant Francesc” per a rebre els informes de les diferents comissions.


SETMANARI D’INFORMACIÓ COMARCAL

Dissabte, 9 de febrer de 2019

XÀTIVA DR. JORGE BALAGUER CAMBRA . CIRUGÍA PLÁSTICA, ESTÉTICA Y REPARADORA MICROCIRUGÍA RECONSTRUCTIVA DRA. CARMELA TORMO MARTÍ . MEDICINA ESTÉTICA

“La Clínica Dr. Balaguer de Xàtiva está en la vanguardia en cirugía plástica y medicina estética” El equipo de la Clínica dirigida por el Dr. Jorge Balaguer y la Dra. Carmela Tormo sigue estando a la vanguardia de los tratamientos mas innovadores en cirugía plástica y medicina estética, pero con la EXPERIENCIA de los 18 años acumulados en este sector ¿Cómo se obtiene el titulo de especialista en cirugía plástica? Un cirujano plástico es un licenciado en medicina cuya especialidad la obtiene vía MIR (cinco años de formación tras licenciatura), por lo que, en el mejor de los casos, iniciamos nuestra práctica privada no antes de los 30 años. Cuando hablamos con otros colegas cirujanos plásticos es casi común asegurar que, cuando llevas aproximadamente 10 años de actividad quirúrgica, es cuando empiezas a disfrutar plenamente en un quirófano porque has desarrollado las estrategias para realizar los procedimientos seguros y controlados, aunque nunca hay que bajar la guardia. Pero como muy bien decía el golfista Tiger Woods: “cuanto más entreno, más suerte tengo”. ¿Todo vale o es lícito en la practica privada de la cirugía plástica? Las líneas rojas deben ser siempre primar la seguridad del paciente sobre el ego del cirujano, ya que aunque técnicamente somos capaces de realizar intervenciones muy complejas, en ocasiones se roza la seguridad del paciente, por la notoriedad de la noticia, y esto está influenciado ahora mismo por la potencia de las redes sociales, ya que hay que publicar, sí o sí. Por otro lado, NO existen garantías seguras por debajo de determinados honorarios, ya que se disminuye demasiado la calidad de los productos sanitarios utilizados, sobre todo en los materiales implantables (prótesis, hialurónicos, etc). ¿Cuál es el valor añadido de vuestra Clínica? Personalizamos el tratamiento para cada paciente, realizando un análisis critico de cada uno de ellos. En nuestra Clínica hemos conseguido realizar tratamientos excelentes combinando técnicas de cirugía plástica, medicina estética y aparatología avanzada; ya que cada pequeño gesto en estas distintas áreas, permite mejorar los resultados.

Actualmente nuestra sede central es la Clínica en Xàtiva con consulta también en Alcoi y Valencia capital ¿Qué significa vanguardia en cirugía plástica? En el ámbito de la cirugía plástica cada vez somos más exigentes en el resultado y menos agresivos en las técnicas utilizadas, para que los pacientes se puedan reincorporar rápidamente a su vida habitual. Nuestro equipo es pionero en la utilización de los ultrasonidos para realizar rinoplastias desapareciendo el clásico escoplo y martillo, con lo que el tejido no se traumatiza, disminuyendo los hematomas y la inflamación postoperatoria (rinoplastia ultrasónica), permitiendo dar forma y armonizar la pirámide nasal. En la cirugía de mama y de glúteos, realizamos remodelación y aumento de volumen mediante la infiltración de grasa de la propia paciente, extraída mediante el sistema más avanzado que existe, preservando el tejido graso sin lesionarlo (liposucción asistida por agua body jet). En la realización de otoplastias somos centro acreditado para la implantación de ear fold, técnica que permite tratar determinados tipos de orejas en asa o prominentes de un modo poco invasivo, con reincorporación inmediata. Por su parte, la cirugía intima femenina ha experimentado un aumento, siendo referencia para numerosos colegas ginecólogos que nos remiten a sus pacientes, sobretodo gracias a la realización de labioplastia, rejuvenecimiento labios mayores y monte de venus, seguramente por los cambios de hábitos de la depilación. ¿Dónde realizan las intervenciones quirúrgicas mayores?

Realizamos nuestra actividad quirúrgica en el Hospital IMED Valencia, nuevo centro hospitalario en Valencia capital. Probablemente el más moderno de la península, incluyendo en su arsenal disponible el robot quirúrgico Da Vinci. Dispone de 185 habitaciones individuales, 15 UCIS, 15 quirófanos generales con los más altos estándares de calidad y confort para el paciente.

ultrasonidos de alta frecuencia, para estimular la generación de nueva vascularización y colágeno propio. Técnica de dermapen que permite borrar las arrugas superficiales gracias a la regeneración de la epidermis y el estimulo de la dermis (colágeno y elastina). El láser para rejuvenecimiento cutáneo, que trata tanto las manchas cutáneas como las arrugas superficiales.

Existen también innovaciones en medicina estética? En medicina estética existen muchas innovaciones en la ultima década. Citaremos algunas de ellas, aunque el catalogo es extenso: Combinamos técnicas tradicionales (Hialurónico, Toxina Botulínica ) con utilización de carboxiterapia y

¿Han incorporado mas pro-

Xàtiva - Valencia - Alcoi www.clinicadrbalaguer.com

fesionales a su Clínica? Hemos incorporado a nuestro equipo a un especialista en tricología con más de 15 años de experiencia en el transplante capilar tipo FUE, para permitir realizar este tratamiento en Xàtiva. El cirujano vascular que colabora en nuestra clínica realiza tratamientos de varices, sin cirugía mayor, tan solo con ultrasonidos o mediante clarivein, sistemas ambos innovadores para eliminarlas.

Telf. 962 04 84 00 Whatsapp +34 626 78 71 60

7


Dissabte, 9 de febrer de 2019

8

SETMANARI D’INFORMACIÓ COMARCAL

ONTINYENT

Veïnat i comerços del Llombo trien el doble sentit per a l'Avinguda de Torrefiel El procés de votacions ha triplicat la mitjana de votants al barri a totes les edicions de “Ontinyent Participa” que s’han fet des de l'any 2014 REDACCIÓ

El procés participatiu perquè el veïnat del Llombo decidisca el sentit viari de l'Avinguda Torrefiel ja te resultat: el 80’58% de la ciutadania i els comerços que han votat s’han decantat per la doble direcció amb pàrquing en cordó, front al 19’22% que havia optat per mantenir la direcció única amb pàrquing en bateria. L’alcalde d’Ontinyent, Jorge Rodríguez, i el regidor de Govern Obert, Joan Sanchis, feien públics ahir els resultats, després que als tres dies de votació (de dimarts 5 a dijous 7 de febrer) s’hagen registrat 999 vots, de persones majors de 16 anys empadronades al Llombo i 57 de comerços i establiments del barri, que també han pogut participar del procés. El procés de votacions ha triplicat la mitjana de votants al barri a totes les edicions de "Ontinyent Participa" que s’han fet des de 2014, i duplicat el percentatge de participació als processos d’aquest tipus realitzats a la ciutat (31’87% en aquest procés, per entre 12’52 i 19’52% als sis processos participatius realitzats als últims anys). L’alcalde tenia paraules d’agraïment "per a tots aquells i aquelles que han participat, i que amb el seu vot ens han ajudat a construir la ciutat. Al Govern d’Ontinyent tenim molt clar que si realment aspirem a representar a la gent hem d’escoltar a la gent, i tot i que sembla que a alguns els ha molestat que preguntarem a la ciutadania, la participació obtinguda demostra que la gent volia donar

S'han registrat 999 vots de persones majors de 16 anys empadronades al Llombo i 57 de comerços i establiments del barri, que també han pogut participar del procés la seua opinió", destacava. El primer edil puntualitzava que "hem volgut donar la veu a la gent del Llombo perquè no és el mateix transitar per un barri que ser resident d’un barri. I també ho hem sotmès a votació perquè les dues opcions eren tècnicament viables i en última instància depenien de les preferències de totes i de tots. Lògicament no permetrem votacions de coses no votables, com donar una llicencia d’obra o d’activitat, que depèn de criteris tècnics i no de gustos o preferències. Açò depenia de la comoditat del veïnat, perquè les dues opcions eren possibles", assenyalava. Jorge Rodríguez recordava que "per tenir en compte eixes preferències, abans de fer el canvi a sentit únic vam tractar el tema de manera seriosa, i es van fer dues reunions amb veïns i entitats del barri per tractar el tema, a les que finalment es va acordar passar a sentit únic per unanimitat". En concret, a la primera de les reunions, el 8 d’octubre, van acudir tècnics i representants municipals, l’Inspector de la Policia Lo-

Jorge Rodríguez i Joan Sanchis van presentar ahir els resultats de la consulta.

cal, l’Enginyer d’Obres Públiques el veïnat del Carrer Santa Teresa, els col·legis Santa Maria i Lluís Vives, el Campus Universitari, i l’Associació de Veïns del Llombo, “tot i que després estos últims sembla que van acudir a títol individual”, assenyalava l’alcalde. La segona reunió, el 23 de novembre, es feia per a que els i les assistents a la primera pugueren consultar a les entitats i associacions que representaven i poder així traslladar opinions o suggerències. Després del segon encontre l’acord va ser unànime en favor del canvi a sentit únic, tal com consta en l’acta de la reunió. L’alcalde apuntava també que "al seu dia ja vam dir que era un canvi a mode de prova, i que si no resultava suficientment positiu per al veïnat podíem canviar de nou, perquè sols era pintura i no suposa cap sobrecost, ja que

l’Ajuntament té un contracta amb una empresa per a la pintura viària i contempla estes actuacions", explicava. Així, es va obrir el procés participatiu, i tal i com exposava Joan Sanchis ,"tot i que va haver fins i tot qui va fer una crida implícita a no participar, hem tingut el major índex dels set processos participatius que s’han fet a la ciutat des de 2014, superant en més de 12 punts el millor any de l’Ontinyent Participa, cosa que demostra que la gent si que volia decidir i votar". En concret, del cens de 3.135 veïns i veïnes, 809 han optat per la doble direcció i 190 pel sentit únic. Dels 57 establiments i comerços, 42 han optat per doble direcció, 13 pel sentit únic i 2 s’han abstingut. Les tasques de pintura i canvi de senyalítica per tornar a la doble direcció a l’Avinguda de Torrefiel començaran dilluns al tram

entre l'encreuament del carrer Regall (jutjats) fins l'encreuament amb l'Avinguda del Llombo (caserna de la Guàrdia Civil). Dimarts es reprendrà des d’ací i fins el carrer Santa Teresa, i serà dimecres 13 de febrer a partir de les 00.00 hores quan l’avinguda Comte Torrefiel quedarà oberta al trànsit amb doble sentit. Crítiques des de Ciutadans El portaveu de Ciutadans (Cs) d'Ontinyent, Juan Revert, ha criticat el desenvolupament de la votació i els criteris de participació ja que. Concretament ha assenyalat que, per exemple, que una empresa situada en el barri, amb vuit treballadors, "només li correspon un vot per CIF, amb el que s'està vetant la participació als altres set treballadors que dia rere dia han de patir la inoperància de l'ajuntament en aquest tema".

L'Ajuntament d'Ontinyent presenta el Pla de Millora i Renovació que invertirà 2'7 milions al CEIP Bonavista REDACCIÓ

L’Ajuntament d’Ontinyent ha presentat el Pla de Millora i Renovació que suposarà la inversió de 2’7 milions d’euros al CEIP Bonavista al marc del pla “Edificant” de la Generalitat Valenciana, que es posa en marxa en la ciutat amb la col·laboració del consistori ontinyentí. L’alcalde d’Ontinyent, Jorge Rodríguez, acompanyat d’un nodrit grup de regidors i regidores de la corporació, es reunia ahir amb la comunitat educativa del centre per tal de presentar l’avantprojecte i animava a les famílies i professorat a fer aportacions i suggerències al projecte. L’alcalde incidia en que "invertir en educació no és una despesa sinó una inversió, una aposta pel futur de les persones i de la pròpia ciutat. L’actuació que anem a

fer la Bonavista és molt important, una de les mes destacades del Pla de Millora i Renovació de les Escoles que va a suposar una inversió total de 20’5 milions d’euros per millorar de manera important els nostres centres educatius", destacava. Segons la proposta de Pla de Millora presentada per l’arquitecta local Sari Calatayud ahir a les instal·lacions del propi centre, es faran tasques de reparació de fissures als pilars; neteja i segellat de les plaques prefabricades de la façana; substitució de fusteria exterior per altra de millors prestacions tècniques i acústiques; es substituirà plaques i conductes de fibrociment per altres materials; es faran reparacions de filtracions puntuals a la coberta; es remodelarà els vàters de la planta baixa, i es cre-

L’alcalde anima a la comunitat educativa del centre a fer aportacions i suggerències al projecte de l’obra inclosa al pla “Edificant” arà un nou servei higiènic adaptat per al professorat. Així mateix, es revestirà la pavimentació d’accessos i parets de l’edifici; es faran tasques de condicionament acústic del menjador; es renovarà i adequarà les instal·lacions elèctrica i de calefacció; s’instal·larà una receptora de gas natural i un nou sistema de ventilació; es faran ajustos a la distribució; s’instal·larà un ascensor del que es mancava i es

dotarà el centre de nous equipaments, amb pupitres, cadires i taules, tant fixes com plegables. A més a més es farà una ampliació de l’aulari infantil, amb 4 noves aules mes espais complementaris; nova zona de jocs i un nou mòdul de vàter al pati, a més de millorar-se la connexió amb l’edifici de primària. Les obres que es plantegen van estar demandades i aprovades en el Consell Escolar del col·legi i en el Consell Escolar Municipal, assumint els costos econòmics la Conselleria d’Educació, qui delega en les entitats locals els projectes, contractacions, construcció, direcció i certificacions. Borrell tenia paraules d’agraïment per al Secretari Autonòmic Miquel Soler, qui en una reunió mantinguda en 2018 amb l’alcalde Jorge Rodríguez, la comunitat educativa del

centre, i ell mateix com a regidor, es va comprometre a incloure al Pla Edificant totes les demandes històriques relatives al centre. Els 2'7 milions d’euros que s’invertiran al CEIP Bonavista (1 milió d’euros s’executaran enguany) s’afegiran als 300.000 euros invertits en les millores a la coberta i l’aïllament en el centre en esta legislatura, per sumar una inversió total de 3 milions d’euros al centre. Dins la primera fase del Pla “Edificant” que s’han confirmat 8 milions d’euros per a tots els públics en els propers anys i per al 2019 obres ja incloses al pressupost municipal de: CEIP Vicente Gironès Mora (749.725'11), CEIP Lluís Vives (297.440'07), CEIP La Solana (120.361'57), CEIP Carmelo Ripoll (131.446'63), CEE Públic Vall Blanca (188.927'57) o CEIP Martínez Valls (709.219'55).


SETMANARI D’INFORMACIÓ COMARCAL

Dissabte, 9 de febrer de 2019

ONTINYENT

Conclou “passeigs saludables” per previndre el risc de malalties cardio-vasculars Matilde Francés destaca la importància d'aquestes accions per tal de conscienciar sobre els estils de vida saludable

Alguns dels participants en aquest programa.

AJUNTAMENT

Conclou la primera fase del projecte "Passeigs Saludables", que té com a objectiu promoure estils de vida saludables i previndre el risc de malalties cardio-vasculars. El programa s'inclou dintre del Pla Municipal "Ontinyent saludable", que desenvolupa activitats dirigides a promoure la salut i el benestar de la població, així com fomentar l'autonomia personal i social de la ciutadania.

La regidora de Sanitat, Matilde Francés, que assistia a l'acte de cloenda a la Sala Gomis, assenyalava que este tipus d'accions "són molt importants perquè ajuden a conscienciar sobre la importància de mantindre un estil de vida saludable i reporten molts beneficis per a la nostra salut". Els i les participants, persones majors de 60 anys, eixien a caminar dues vegades a la setmana, acompanyats en tot moment d'un professional de l'Activitat Física i l'Esport per

tal de dur a terme la pràctica esportiva correctament. En aquest sentit, amb la cloenda d'esta primera fase s'inicia el procés per tal d’avaluar les possibilitats de traslladar el programa "Passeigs Saludables" a tota la ciutadania, vist la bona acollida. El projecte ha suposat el punt de partida d’un espai de coordinació entre la Corporació Local i el Sistema Sanitari, orientat cap a la promoció de la salut comunitària en la nostra ciutat.

L'alumnat de primària del col·legi Lluis Vives visita l’Ajuntament Els alumnes han realitzat preguntes de tot tipus a l’alcalde després de recórrer les instal·lacions municipals AJUNTAMENT

Un total de 29 alumnes de primer i segon curs d'educació primària del Col·legi Lluís Vives d’Ontinyent, acompanyats per professorat del centre, han visitat aquesta setmana les instal·lacions de l’Ajuntament de la ciutat. Els menuts, guiats per la tècnica Municipal d’Educació, Emilia Tortosa, finalitzaven el seu recorregut visitant el despatx d’Alcaldia, on eren rebuts per l’alcalde, Jorge Rodríguez, i el regidor d’Educació, Óscar Borrell. Els i les alumnes tenien l’oportunitat de realitzar preguntes de tot tipus al primer edil.

Els i les alumnes del centre al despatx d'Alcaldia.

Projecció turística del Museu del Tèxtil REDACCIÓ

Un Pla Director impulsat per l’Ajuntament d’Ontinyent i la Universitat de València assentarà les bases per a la projecció turística del Museu del Tèxtil de la Comunitat Valenciana a l’antiga fàbrica de Revert d’Ontinyent. L’alcalde

d’Ontinyent, Jorge Rodríguez, i el vicerector de Participació i Projecció Territorial, Jorge Hermosilla, donaven detalls de la iniciativa. El primer edil recordava que la setmana passada el Patronat de la Fundació Museu del Tèxtil de la Comunitat Valenciana

(FMTCV) aprovava dos convenis que permetran dur a terme la 1ª fase de construcció del museu, en base a un projecte elaborat per Caixa Ontinyent que suposarà una inversió de 900.000 euros de la Generalitat Valenciana i l’Ajuntament.

9


Dissabte, 9 de febrer de 2019

10

SETMANARI D’INFORMACIÓ COMARCAL

DIPUTACIÓ DE VALÈNCIA

La Vall d'Albaida va rebre 1'3 milions d'euros del nou Model de Serveis Socials de la Diputació en 2018 Els veïns i veïnes de la Costera van obtenir l’any passat una injecció econòmica de 743.398 euros que quasi triplica els valors de 2015 on aquesta comarca rebia 251.675 euros REDACCIÓ

La comarca de la Vall d’Albaida va rebre un total de 1.313.908 euros en concepte del nou Model de Serveis Socials de la Diputació de València en 2018, el qual va ser presentat per part de la Corporació provincial el passat mes de setembre. Aquesta quantitat va suposar l’increment del 184'14% de l’aportació de la Diputació en la comarca durant el període comprés entre 2015 i 2018. La inversió global a través d'aquest pla d'atenció primària, de més de 12 milions d'euros, ha quadruplicat al llarg dels últims anys la partida destinada per l'anterior equip de govern a aquesta assistència social bàsica. En el cas de la Vall d’Albaida l’any 2018 va suposar una injecció de 54.732 euros per als veïns i veïnes d’Agullent, 89.859 per a Aielo de Malferit, 165.145 per a Albaida, 140.345 per a Benigànim, 102.994 per a Bocairent, 178.254 per a Castelló de Rugat, 47.722 per a Llutxent, 162.874 per a l’Olleria, 186.144 per a Montaverner, 78.844 per a Palomar i 46.732 per a Quatretonda. A més, La Pobla del Duc va rebre 55.263 euros. Per programes, els 54.732 euros destinats a Agullent es dividiren en 27.232 per al reforçament de l’equip tècnic, 3.000 per a prestacions individualitzades, 22.500 per al programa d’ajuda a domicili i 2.000 per a actuacions de prevenció i inserció social. Aielo de Malferit va dedicar 54.464 euros al reforçament de l’equip professional, 1.750 per al centre social, 7.200 per a prestacions econòmiques individualitzades, 3.900 euros per a acabar amb l’empobriment energètic, 7.545 per al programa d’ajuda a domicili, 2.500 per a cooperació social i 12.500 per a actuacions d’intervenció per a la prevenció i inserció social. Albaida, per la seua banda, invertí 91.895 euros per al reforçament de l’equip professional, 15.000 per a prestacions econòmiques individualitzades, 5.000 per a acabar amb l’empobriment energètic, 48.750 per al programa d’ajuda a domicili, 3.500 per a cooperació social i 1.000 per a actuacions d’intervenció per a la prevenció i inserció social. Benigànim va fer una inversió de 91.895 per al reforçament de l’equip tècnic, 12.600 per a prestacions econòmiques individualitzades, 6.300 per a acabar amb l’empobriment energètic, 13.350 per al programa d’ajuda a domicili, 5.000 per al servei d’ajuda domiciliària en dependència, 1.200 per als anomenats clubs de convivència, 1.500 per

a cooperació social i 8.500 per a actuacions d’intervenció per a la prevenció i inserció social. Bocairent dedicà 54.464 euros per al reforçament de l’equip professional, 3.750 per a prestacions econòmiques individualitzades, 10.000 per a acabar amb l’empobriment energètic, 17.460 per al programa d’ajuda a domicili, 900 per als anomenats clubs de convivència, 7.500 per a cooperació social i 8.920 per a actuacions d’intervenció per a la prevenció i inserció social. A més, Castelló de Rugat va invertir 109.511 per al reforçament de l’equip professional, 1.838 per al centre social, 1.000 per a informació i assessorament, 15.000 per a prestacions econòmiques individualitzades, 29.250 per al programa d’ajuda a domicili, 13.600 per al Servei d’Atenció a Domicili en dependència, 6.480 per als anomenats clubs de convivència i 1.575 per a actuacions d’intervenció per a la prevenció i inserció social. La Pobla del Duc va destinar 27.232 euros per al reforçament de l’equip professional, 250 per a informació i assessorament, 4.500 per a prestacions econòmiques individualitzades, 2.500 per a acabar amb l’empobriment energètic, 13.500 per al programa d’ajuda a domicili, 781 per als anomenats clubs de convivència, 1.500 per a cooperació social i 5.000 per a actuacions d’intervenció per a la prevenció i inserció social. Per la seua banda, Llutxent va rebre 27.232 euros per al reforçament de l’equip professional, 4.740 per a prestacions econòmiques individualitzades, 3.000 per fer front a la pobresa energètica, 11.250 per al programa d’ajuda a domicili i 1.500 per a actuacions d’intervenció per a la prevenció i inserció social. L’Olleria va invertir 91.895 euros per al reforçament de l’equip professional, 1.275 per al centre social, 19.044 per a prestacions econòmiques individualitzades, 6.664 per a acabar amb l’empobriment energètic, 22.596 per al programa d’ajuda a domicili, 2.500 per als clubs de convivència, 8.400 per a cooperació social i 10.500 per a actuacions d’intervenció per a la prevenció i inserció social. El municipi de Montaverner destinà 109.011 euros per al reforçament de l’equip professional, 26.250 per a prestacions econòmiques individualitzades, 8.650 per a acabar amb l’empobriment energètic, 33.750 per al programa d’ajuda a domicili, 1.983 per als anomenats clubs de convivència, 1.500 per a cooperació social i 5.000 per a actuacions

Rosa Pérez Garijo, diputada d'Inclusió Social i Toni Gaspar, president de la Diputació de València.

Montaverner és la localitat que major pujada va obtenir des de 2015, superant el 260% d’augment d’intervenció per a la prevenció i inserció social. Palomar va repartir 43.848 euros per al reforçament de l’equip professional, 500 per a informar i assessorar, 6.834 per a prestacions econòmiques individualitzades, 16.812 per al programa d’ajuda a domicili, 6.300 per als anomenats clubs de convivència, 1.400 per a cooperació social i 3.150 per a actuacions d’intervenció per a la prevenció i inserció social. Per últim, Quatretonda va fer una injecció de 27.232 euros per al reforçament de l’equip professional, 250 per a informació i assessorament, 4.500 per a prestacions econòmiques individualitzades, 1.000 per a acabar amb l’empobriment energètic, 7.500 per al programa d’ajuda a domicili, 1.500 per a cooperació social i 4.750 per a actuacions d’intervenció per a la prevenció i inserció social. El triple d'inversió a la Costera La comarca de la Costera, per la seua part, va rebre un total de 743.398 euros en concepte del nou Model de Serveis Socials de la Diputació de València en 2018, un increment del 195'38% de l’aportació de la Diputació en la zona entre 2015 i 2018. Concretament, va suposar una

injecció de 114.984 euros per als veïns i veïnes de Genovés i Barxeta (conjuntament), 121.000 euros per al municipi de La Font de la Figuera i 135.419 euros per a l’Alcúdia de Crespins. En Llocnou d’En Fenollet la inversió va ser de 22.066 euros, superant en més del 440% la quantitat rebuda en 2015, 83.164 per a Llosa de Ranes, 85.154 per a Moixent i 244.439 per a la mancomunitat La Costera - Canal. Per programes, els 114.984 euros destinats a Genovés i Barxeta es dividiren en 54.464 per al reforçament de l’equip tècnic, 200 per a informar i assessorar, 13.500 per a prestacions individualitzades, 12.000 per fer front a l’empobriment energètic, 25.620 per al programa d’ajuda a domicili, 1.700 per als anomenats clubs de convivència i 7.500 per a cooperació social. En el cas de La Font de la Figuera, es va fer una inversió de 70.080 euros per al reforçament de l’equip tècnic, 500 per a informació i assessorament, 5.970 per a prestacions individualitzades, 3.000 per a casos de pobresa energètica, 37.500 per al programa d’ajuda a domicili, 2.700 per als clubs de convivència i 1.250 per a actuacions d’intervenció per a la prevenció i inserció social. L’Alcúdia de Crespins va rebre 91.895 per al reforçament de l’equip tècnic, 4.860 per a prestacions individualitzades, 4.000 per a casos de pobresa energètica, 30.714 per al programa d’ajuda a domicili, 700 en cooperació social i 3.250 per a actuacions de prevenció i

inserció social. Llocnou d’En Fenollet va invertir 13.616 euros per al reforçament de l’equip tècnic, 250 en informació i assessorament, 1.250 per a prestacions individualitzades, 1.000 per a casos de pobresa energètica i 6.000 per al programa d’ajuda a domicili. Llosa de Ranes va distribuir 54.464 euros per a l’equip social base, 7.500 per a prestacions econòmiques individualitzades, 2.484 per a reduir l’empobriment energètic, 13.455 per al programa d’ajuda a domicili, 840 per als anomenats clubs de convivència i 4.421 per a intervencions de prevenció i inserció social. Moixent comptà amb 85.154 euros que seran distribuïts de la següent manera: 54.464 per a l’equip social base, 2.100 per a centres socials, 500 en informació i assessorament, 4.500 per a prestacions econòmiques individualitzades, 1.300 per a reduir l’empobriment energètic, 13.290 per al programa d’ajuda a domicili, 1.000 per als anomenats clubs de convivència, 700 per al pla de cooperació social i 7.300 per a intervencions de prevenció i inserció social. Per últim, els 181.611 euros atorgats a la Mancomunitat de La Costera - Canal es distribuïren entre el reforçament de l’equip tècnic (123.627), prestacions econòmiques individualitzades (5.400), la lluita contra la pobresa energètica (3.400), el servei d’ajuda a domicili (38.880), els clubs de convivència (5.239), cooperació social (595) i les actuacions d’intervenció per a la prevenció i inserció social (4.470).


SETMANARI D’INFORMACIÓ COMARCAL

Dissabte, 9 de febrer de 2019

PUBLICITAT

11


Dissabte, 9 de febrer de 2019

12

SETMANARI D’INFORMACIÓ COMARCAL

XÀTIVA

Xàtiva, ciutat pionera en polítiques de Joventut Amb l’elaboració del I Pla Jove el municipi destaca, junt a les capitals de província, com una referència per a les localitats valencianes que volen implantar o millorar els serveis juvenils

Divendres i dissabte passats, el JOC i la Casa de la Joventut de Xàtiva van acollir els dos primers fòrums on els i les joves de la ciutat van debatre sobre difere

J. A. CLOQUELL

L'alcalde, Roger Cerdà, i la regidora de joventut, Lena Baraza, van presentar el passat divendres 1 de febrer alguns dels resultats de l'estudi sociològic realitzat a la ciutat. Aquesta iniciativa formava part de la primera fase per a l'elaboració del primer Pla Jove de Xàtiva, l'eina de planificació, ordenació, gestió i direcció estratègica de totes les polítiques adreçades als i les joves del municipi en un període de quatre anys (des de l'any 2019 fins al 2022). Ara, per a l'elaboració d'aquest Pla Jove, s’ha iniciat la segona fase participativa. Amb els resultats de l'estudi, el passat cap de setmana es van organitzar dos fòrums joves. Un es va desenvolupar al JOC, on van assistir més de 40 joves menors de 18 anys, i l’altre es va realitzar en la Casa de la Joventut, on quasi una vintena de joves van participar en les dinàmiques participatives i van realitzar propostes per tal de millorar la realitat dels i les joves de la capital de la Costera.

A més a més, també es realitzaran fòrums i dinàmiques en alguns centres educatius del municipi els propers dies. Els fòrums han tingut com a objectiu que els i les joves participaren de forma real i efectiva en tots aquells assumptes que afecten la ciutat. Que opinen, que es facen

Amb totes les propostes sorgides de les dinàmiques participatives tindran lloc una sèrie de reunions amb regidors de diferents àrees per tal de planificar quines són les millors accions que es poden dur a terme en el primer Pla Jove

escoltar, i decidisquen les aportacions per tal d'aconseguir que Xàtiva siga una ciutat on ells i elles tinguen veus i siguen protagonistes. Amb totes aquestes propostes sorgides de les dinàmiques participatives tindran lloc, en les properes setmanes, una sèrie de reunions amb regidors i regidores de diferents àrees per tal de planificar quines són les millors accions que es poden dur a terme en el Pla Jove. La regidora, Lena Baraza, destaca que "el Pla Jove suposa posar al jove i a la jove en el centre de les polítiques públiques, empoderant-los i donant-los veu. A més a més, som un municipi capdavanter en realitzar un estudi sociològic de la seua joventut. I, amb tota la informació extreta, hem programat diversos fòrums joves per tal de conéixer propostes que isquen de la ciutadania i poder treballar amb elles amb diferents regidors i regidores, per tal de tindre un Pla Jove el més adaptat possible a la nostra realitat".

El primer estudi sociològic Per a la primera fase de l'elaboració del Pla, la fase diagnòstica, s'ha realitzat un estudi sociològic de la joventut del municipi. L’alcalde Roger Cerdà ficava en valor "la importància estructural que té aquest Estudi Sociològic per saber les necessitats juvenils, i què culminarà amb el primer Pla Jove de la ciutat i un dels més ambiciosos de la Comunitat Valenciana". Per la seua banda, la regidora Lena Baraza destacava que "és el primer estudi d'aquestes característiques que es fa en la nostra ciutat i que serveix de punt de partida per conéixer la realitat social dels i les joves i treballar en l'elaboració del Pla Jove en funció dels resultats". Cal dir que s'han realitzat un total de 1.300 enquestes, el que suposa una mostra molt representativa de la població. Les enquestes s'han realitzat tant a peu de carrer com en els IES Josep de Ribera i Simarro i el CIPFP La Costera. L'enquesta s'ha dividit en quatre blocs temàtics. Així, el primer


SETMANARI D’INFORMACIÓ COMARCAL

Dissabte, 9 de febrer de 2019

XÀTIVA L’ENTREVISTA

LENA BARAZA . REGIDORA DE JOVENTUT

“Hem implantat la política juvenil en el centre de la política municipal” Fa uns dies es presentava el primer Pla Jove de la ciutat. Com ho valora? Actualment Xàtiva és un referent de les polítiques juvenils que s'estan realitzant, al menys, al País Valencià. Ens trobem en que som l'única ciutat d'aquestes característiques que ha fet un Pla Jove. Però, a més a més, únicament ens podem comparar amb les grans ciutats, capitals de província. Un Pla Jove fonamentat en un estudi sociològic de 1.300 entrevistes mentre que els plans realitzats en la resta de ciutats moltes vegades no estan fonamentats en un estudi sociològic, una cosa perillosa ja que realitzes propostes del que penses i no del que realment succeeix, amb dades objectives. El que hem aconseguit a Xàtiva és implantar la política juvenil en el centre de la política municipal. Com milloraran aquestes polítiques gràcies al Pla? Hem trobat una série de mancances que ens obrin les portes per tal d'arribar a l'excel·lència, que és el que sempre hem volgut. L'objectiu és saber quines són les mancances concretes i el que necessita la joventut de Xàtiva per anar a eixos punts febles i millorar-los. D'ací quatre anys, quan realitzem un pròxim Pla, valorarem les dades i esperem que la situació haja millorat. Aquest és un treball a mitjà i llarg termini, no és arribar i donar-li a un botó per millorar-ho tot automàticament.

ents aspectes a millorar.

La regidora Lena Baraza assenyalava que “hem fet un treball molt gran d'apropar-nos als joves en aquests quatre anys però encara volem més” bloc s'ha tractat la temàtica de família i habitatge, el segon bloc sobre la seua situació econòmica i laboral, el tercer sobre el moviment associatiu i temps lliure i el quart sobre el coneixement i proposta de polítiques de joventut. La regidora assenyalava que "hem fet un treball molt gran d'apropar-nos als joves en aquests quatre anys però encara volem més. Volem donar-los veu a tots i a totes, per tal que passen a formar part activa en el procés d'elaboració de les po-

lítiques que van adreçades a ells i a elles. És necessari que la joventut se senta escoltada i, per això, hem realitzat l'estudi i farem un recull de propostes en els diversos fòrums participatius". Amb la informació extreta de l'estudi sociològic i dels diferents fòrums es realitzaran reunions amb membres de diferents regidories per tal de planificar quines són les actuacions que contindrà el Pla Jove. Baraza, destacava els esforços per tal que el Pla Jove siga el més adaptat possible a la realitat juvenil de Xàtiva, posant als i a les joves en el centre de les polítiques públiques. Cerdà recordava l’aposta que s’ha realitzat per la joventut durant aquesta legislatura incrementant d’una manera molt important els recursos econòmics i humans destinats a Joventut. També posava en valor l’obertura del JOC-Centre social de Joventut, Oci i Cultura com a un espai més, a banda de la Casa de la Joventut, destinat als i les adolescents.

Què és el més destacable de les dades reflectides per l'estudi sociològic? Hem trobat unes dades molt significatives, amb problemàtiques que no són locals sinó són comuns a tot l'Estat com, per exemple, l'atur juvenil, la despoblació o l'habitatge. Però també ens hem trobat amb unes xifres molt positives. Una és que més del 95% dels i les joves de la ciutat, una franja d'edat que va entre els 12 i 30 anys, coneixen la Casa de la Joventut i, a més, saben que les polítiques juvenils que estem realitzant són d'àmbit local. A més, els joves de 17 a 30 anys coneixen aquest espai gràcies al boca a boca però entre els veïns i veïnes d'entre 12 i 16 anys la conèixen gràcies a les accions que venim realitzats als centres educatius. D'altra banda, és un estudi que reflexa que no hi ha una diferència significativa per districtes, és a dir, som una ciutat sense guetos. Altra dada a destacar és la utilització de les aules d'estudi o de la informació que proporcionem, espais i serveis que la majoria dels joves han utilitzat en els darrers tres mesos. En definitiva, són unes xifres molt positives. Ja s'ha arribat a establir un vincle entre els i les joves i la pròpia institució. Arribar a un jove d'aquesta edat és molt complicat. Estan en una edat de rebel·lia contra els pares, contra els mestres, contra l'Ajuntament... És aquest el motiu per el qual s'ha esperat tres anys en realitzar aquest estudi? Quan vam arribar a la Regidoria ens vam trobar amb un desert. Els joves no venien, estava totalment abandonada, faltava

manteniment... Era una ruïna. En aquests tres anys hem donat un canvi de visió i hem fomentat que la gent sàpiga on estem i que fem. Fa tres anys era impossible arribar als joves i un estudi sociològic en aquell moment haguera resultat sesgat, sent una de les coses positives del que hem realitzat actualment és que està estratificat per edats, per sexe i per districtes. Tampoc teníem treballadors per poder dur endavant tot el que fem ara, ja que al 2015 teníem un terç dels treballadors actuals. No hi ha punt de comparació del que s'ha convertit aquesta Regidoria i del que era abans, hem agafat una magnitud molt gran i, com he dit, som una de les ciutat més avançades del País Valencià en aquesta matèria. Quin és el següent pas, una vegada realitzat aquest estudi? Hem realitzat ja dos fòrums. Un va ser al JOC divendres passat i va funcionar mitjançant una dinàmica realitzada en una app per contestar preguntes. El segon fòrum es va realitzar a la Casa de la Joventut dissabte de matí i va ser un poc diferent ja que va congregar a una franja d'edat més elevada. Van ser molt positius ja que es van donar idees i diferents opinions de com millorar diferents aspectes. Els propers dies es realitzaran tres fòrums més a l'IES Josep de Ribera, IES Dr. Lluís Simarro i CIPFP La Costera. Es coneixen algunes de les propostes concretes realitzades pels joves en aquests primers fòrums? Sí que en tenim algunes com: incentivar la música en directe, fomentar jocs no digitals, fomentar les activitats culturals, fomentar la participació de les associacions, fer campanyes per minimitzar l'alcohol en els joves, campanyes de salut sexual, facilitar l'assistència a psicòlegs, campanyes contra les addiccions realitzades per persones que ho han patit, fer més campanyes d'igualtat, afavorir el lloguer jove... Com a dada curiosa, els adolescents fins als 17 anys són molt seguidors del manga i demanen jornades al voltant d'aquesta temàtica o una fira. De fet 25 joves que participen al JOC estan estudiant coreà. Al final, si no coneguem les seues inquietuds no pots saber què és el que més els agrada i què és el millor que els pots oferir. Una vegada finalitzen tots els fòrums, què es farà amb aquestes propostes? Les estudiarem, veurem quines es podem fer i quina és la millor manera de portar aquestes iniciatives endavant. Ens reunirem amb les diferents àrees de l'Ajuntament i, juntament amb els regidors i els tècnics, confeccionarem un primer Pla Jove que servisca i millore la qualitat de vida dels joves de Xàtiva. La joventut és un tema totalment transversal i tota la població hem de ser capaços de tindre una mirada juvenil. Som una població molt nombrosa i sempre hem sigut oblidats per ser joves. És el moment d'agafar força i estar al centre de la política. Està previst que en el mes de maig es presente aquest Pla.

13


Dissabte, 9 de febrer de 2019

14

SETMANARI D’INFORMACIÓ COMARCAL

COMARQUES

Un total de 34 alcaldes de la Vall d'Albaida es reuneixen a la Pobla del Duc al voltant d'una sessió de treball sobre gestió de residus Convocada per la Mancomunitat de la Vall d'Albaida, amb el suport del COR, comptarà amb la presència, entre d'altres, del director general de Qualitat Ambiental, Joan Piquer REDACCIÓ

El COR segueix comptant amb la Vall d'Albaida a l'hora d'assolir els seus objectius en matèria de gestió de residus i caminar junts cap a una mateixa direcció. Per això, conjuntament amb la Mancomunitat, reuniran a la Pobla del Duc als 34 alcaldes de la comarca en una sessió de treball sobre l'adaptació als objectius del 2020 del Pla de Minimització, aprovat el 1999. En paraules del president del COR, Roger Cerdà, "lluny de ser una cosa aliena, des del COR entenem i apostem pel Pla de Minimització de la Vall d'Albaida com a font d'inspiració per a l'adaptació del projecte de gestió i adaptació als objectius que marca la Unió Europea pel que fa al reciclatge del 50% dels residus abans de 2020". El servei de recollida de residus que actualment té aquesta comarca, ve desenvolupat per la Mancomunitat de Municipis de la Vall d'Albaida, d'acord a l'esmentat Pla de Minimització. Amb "La gestió de residus a la Mancomunitat de Municipis de la Vall d'Albaida. Objectiu 2020" el COR vol implicar i escoltar les opinions i valoracions de tots els edils de la comarca a l'hora de prendre decisions. La sessió, emplaçada per a hui a les 9 hores al Centre Cívic de la Pobla del Duc, comptarà amb la presència de membres de l'executiva del COR, a més de l'alcalde de la població i alhora president de la Mancomunitat, Vicent Gomar, el qual veu "molt positiva i necessària aquesta sessió de treball en comú". El director general de Qualitat Ambiental, Joan Piquer i el catedràtic de la UMH, Raúl Moral centraran el focus en les perspectives de la gestió dels residus enfront de 2020. La sessió seguirà analitzant el Pla de Minimització de Residus, amb Joan Bravo i les oportunitats davant l'Objectiu 2020, amb el tècnic David Belda. A més, els municipis de Bellús, Carrícola i Bocairent donaran exemple amb les seues bones pràctiques en la gestió de residus i, per finalitzar, el conseller de Medi Ambient de la Mancomunitat, Diego Ibáñez i el gerent del COR, Sergi Pérez, conclouran l'acte.

L’encontre, previst per a hui, busca reflexionar sobre l'adaptació als objectius de 2020 del Pla de Minimització, aprovat el 1999 Antecedents El Pla de Minimització és un conjunt ordenat d'objectius i plans d'acció, que partint de la situació actual permeta assolir la gestió integral dels residus per a la Vall d'Albaida. Es basa en quatre principis d'actuació: la minimització en la producció de residus, la maximització del reciclatge, l'eliminació segura i l'autosuficiència. Aquesta sessió de treball se suma a altres iniciatives empreses des del COR en pro d'un major acostament a les i els veïns de la Vall d'Albaida, com va ser el cas del llançament fa uns mesos de les "Històries de la Vall Verda", una sèrie de documentals i capítols infantils que donaven veu a les associacions i ciutadans d'aquesta zona. Així es donava veu a empreses i iniciatives com "Més Que

Horta", el Centre Ocupacional José Antonio Bodoque d'Ontinyent, el taller CRIS (Centre de Rehabilitació i Integració Social), Carrícola Compost (poble de Carrícola), 'Mariola Verda' (Bocairent ), FENIE Energia-Empresa INEL i col·legi Sant Josep. Cal recordar que la relació del

COR amb la Vall d'Albaida no ha estat fàcil en els últims anys. La majoria de municipis de la Vall han esperat fins a 2015 per iniciar la seua entrada al COR, entre d'altres Ontinyent, els representants del qual van prendre possessió en la passada assemblea del 31 d'octubre. En els últims anys, el

COR ha posat en marxa l'ecoparc de l'Olleria, Alfarrasí, Castelló de Rugat, Quatretonda i Ontinyent, i preveu construir en 2019 un ecoparc a Albaida. Tots els municipis reben setmanalment l'ecoparc mòbil i una desena de municipis de la Vall seran receptors d'una illa de compostatge.

OBJECTIUS Objectius: • Promoure, en l'àmbit de la gestió dels residus de la Mancomunitat • Promoure, en l'àmbit de la gestió dels residus de la Mancomunitat de la Vall d'Alde la Vall Albaida, un model recollida "Porta a baida, und' model de recollida selectiva de en origen, "Porta aselectiva Porta" (per alen casorigen, d'Ontinyent) o amb "cinquè contenidor" (per la resta dels municipis de l’Ombria), entenent que Porta" (per al cas d'Ontinyent) o amb "cinquè contenidor" (perésla resta compatible amb la implantació progressiva del Pla de Minimització i més endavant delsestendre municipis dedelsl’Ombria), que és compatible amb la ima la resta municipis de entenent la Vall d'Albaida. plantació progressiva del Pla de Minimització i més endavant estendre • Compaginar la recollida selectiva amb les illes de compostatge que alguns munia lacipis resta municipis de lacomplementari Vall d'Albaida. van dels a incorporar com a servei a la recollida dels residus, com és el cas de Carrícola, el casc antic de Bocairent, etc.

• Compaginar la recollida selectiva amb les illes de compostatge que • Establir el marc adequat per a la possibilitat d'intercanvi d'experiències més fluid amb aquells municipis en què ja es realitza una recollida selectivacomplementari en origen. alguns municipis van a incorporar com a servei a la recollida dels residus, com és el cas de Carrícola, el casc antic de Bocairent, etc. • Establir el marc adequat per a la possibilitat d'intercanvi d'experiències més fluid amb aquells municipis en què ja es realitza una recollida selectiva en origen.


SETMANARI D’INFORMACIÓ COMARCAL

Dissabte, 9 de febrer de 2019

COMARQUES

15


Dissabte, 9 de febrer de 2019

16

SETMANARI D’INFORMACIÓ COMARCAL

CANALS

Unanimitat per a la proposta del pla reduït d'incendis forestals de Canals CINEMA

Es permetrà protegir a les persones i el territori, millorar l'efectivitat en les tasques d'extinció

HOTEL TRANSYLVANIA 3 Diumenge, 10 de febrer de 2019, 17 hores Centre Cultural Papa Calixte III Preu: 2,5 €

Un moment del primer plenari de l'any.

REDACCIÓ

TEATRE Obra: LO MEJOR DE YLLANA Producciones Yllana Divendres, 15 de febrer de 2019, 22.30 hores Centre Cultural Papa Calixte III Preu entrada anticipada: 8 € Preu entrada taquilla: 10 € Ara tens tota la informació a: www.agendacanals.com on podràs comprar les teues entrades anticipades. També: - Casa de Cultura “Ca Don José” en horari de matí i vesprada - Servientradas.com

En la sessió del primer ple ordinari del 2019, tots els partits representats van aprovar per unanimitat la proposta de la regidoria delegada de serveis que feia referència a l’aprovació del pla reduït d’incendis forestals del municipi de Canals. La normativa vigent en matèria forestal (Llei 43/2003, de Muntanyes i la Llei 3/1993, Forestal de la Comunitat Valenciana) i en matèria de prevenció d’incendis forestals establix la necessitat de realitzar plans de prevenció en aquelles zones on hi ha alt risc de incendis. En l’àmbit de la Comunitat Valenciana, els municipis amb su-

perfície forestal estan declarats com a zones d’alt risc d’incendis forestals segons la Resolució de 29 de juliol de 2005 de la Conselleria de Territori i, per tant, han d’elaborar el pla de prevenció d’incendis forestals. El terme de Canals, com que disposa de menys de 1000 hectàrees de superfícies de massa forestal, segons l’Ordre 30/2017, de 20 de novembre, de la Conselleria d'Agricultura, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, pot elaborar un pla de caràcter reduït. Els avantatges i beneficis de tindre el Pla Local Reduït de Prevenció de Incendis Forestals són, entre altres, minimitzar les

probabilitats d’incendis forestals, reduir els temps de detecció i reacció per a la seua extinció i perillositat, establir mesures de caràcter preventiu o garantir un millor coneixement de la muntanya, la seua conservació i aprofitament. També permetrà protegir a les persones i el territori, millorar l'efectivitat en les tasques d'extinció (punts d'aigua, pistes forestals), contribuir a l'ordenació efectiva del territori al desenvolupar localment plans de demarcació o comarcals i, per últim, establir, d'acord amb criteris tècnics, les actuacions més adients per a aconseguir els objectius de prevenció d’incendis.

S'inicia l'expedient d'elecció de jutge de pau titular AJUNTAMENT El Butlletí Oficial de la Província de València ha fet públic aquesta setmana que l’Ajuntament de Canals ha iniciat l’expedient per a l’elecció de jutge de pau titular del Jutjat de Pau del municipi i el seu posterior nomenament, per un període de

quatre anys, per al Sala de Govern del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana. Amb aquesta publicació realitzada fa uns dies, concretament datada el passat dijous 31 de gener, tots els interessats que complisquen els requisits citats

en l’anunci del BOP podran presentar instància en el registre d’entrada de l’Ajuntament, on es facilitarà tot el que calga. El termini de presentació de candidats serà de vint dies hàbils a partir de la publicació d’aquest anunci en el Butlletí Oficial de la Província.

El PSPV alerta del retràs en el pagament dels salaris a la plantilla de l'Ajuntament REDACCIÓ Els treballadors i treballadores de l'Ajuntament de Canals porten des del 25 de gener sense cobrar la nòmina corresponent. El grup socialista municipal ha mostrat la seua preocupació, segons afirmen, "davant un símptoma de la mala gestió econòmica que està

duent a terme el titular d'Hisenda". A més, recorden que a aquesta greu situació cal afegir que l'equip de govern no ha sigut capaç d'aprovar els pressupostos per a l'any 2019. El PSPV recorda que tampoc hi ha data per a això ni predisposició per a negociar amb l'oposició. Els socialistes

també han criticat que des de l'equip de govern siguen incapaços d'escometre les reformes que necessita el poble com la renovació de l'enllumenat públic. Han anunciat que preguntaran a l'equip de govern sobre aquestes qüestions i no descarten demanar responsabilitats.


SETMANARI D’INFORMACIÓ COMARCAL

Dissabte, 9 de febrer de 2019

CANALS L’ENTREVISTA

RICARDO REQUENA . ALCALDE DE CANALS I REGIDOR DE PROMOCIÓ SOCIOECONÒMICA

“Cal anar creixent en mida, qualitat i varietat, aconseguint així ser un referent no sols de Canals, sinó de les comarques de l’interior” J. A. CLOQUELL

Hui se celebra a Canals la primera Fira Comercial del 2019 que, com cada edició, reuneix empreses del municipi i dels voltants apropant el comerç local a canalines i canalins. L’Ajuntament confirma que s’han sol·licitat totes les carpes de les que es disposen i estaran presents més de 40 comerços. Per aquest motiu l’Avinguda de Vicent Ferri es converteix hui en el centre comercial de la comarca per donar una gran empenta al comerç local que tindrà l’oportunitat d’aproximar-se als clients habituals i a altres potencials clients als quals podran presentar-los els seus productes i serveis d’una manera més propera. Al llarg de tot el dia hi haurà activitats per als més menuts i per als més grans amb l’objectiu d’amenitzar i fer més fàcils les compres. A les 8 hores començarà el muntatge de les carpes ja que a les 9 hores serà l’inici de la fira, la qual estarà en funcionament fins les 21 hores. Al llarg de tot el matí, des de les 10 fins les 14 hores, hi haurà animació amb speaker i castells inflables per als més menuts. Fins les 12 hores l’Ajuntament també tindrà una carpa des de la qual es lliuraran borses de polièster gratuïtes per a les primeres compres. L’Associació de Venedors del Mercat Municipal oferirà un taller de cuina saludable, globoflèxia i pintacares, de 10 a 13 hores. A la vegada, de 12 a 13 hores es desenvoluparà el taller infantil de muntatge i programació de robots de la mà de Genioos en el qual podran participar tots els xiquets que tinguen entre 6 i 12 anys. A les 13 hores es lliuraran els premis del IV Concurs d’Aparadors. Per la vesprada seguirà l’animació i hi haurà una nova edició del taller infantil de muntatge i programació de robots. En dos moments de la vesprada, a les 17.30 i a les 19 hores, per als més menuts, hi haurà una cercavila boja amb moltes sorpreses. El punt i final d’aquesta Fira Comercial estarà marcat amb una actuació de cloenda que serà “El laboratori màgic” que començarà a les 20 hores.

En què consisteix la Fira Comercial de Canals? L’entramat comercial i associatiu de la localitat, així com de la comarca, ix al carrer i ocupa l’avinguda de Vicente Ferri per mostrar tots els seus productes, servicis i activitats. Promoció directa al ciutadà, sense pantalles, ni fulls pel mig. L’edició d’enguany arriba amb novetats o se segueix una línia continuista d’edicions anteriors? A la participació dels comerços hem anat sumant la de col·lectius socials, animació infantil, tallers, teatre, etc., perquè els menuts i les famílies tinguen també una motivació extra per a participar i acostar-se. En l’edició d’enguany continuem amb els canvis i les noves propostes d’oci, aconseguint ocupar el 100% de les carpes i dotant-les de punts de llum. Quin és el principal objectiu que es persegueix amb aquesta iniciativa? Són vàries les intencions perseguides. En un primer lloc, centralitzar Canals, durant tota una jornada, en centre socioeconòmic de la Costera. Com no, oferir a la ciutadania local i forastera la possibilitat de trobar ací tot el que puga necessitar. Tercer, visibilitzar i promocionar, d’una manera cridanera, l’entramat econòmic dels participants, donant-los l’oportunitat, gratuïta, de mostrar-se. I, per suposat, continuar creant esdeveniments socials que dinamitzen les compres, que alegren i motiven l’eixida al carrer, que facen de finestra de Canals cap a l’exterior, i que la gent gaudisca d’una jornada diferent. Com va nàixer i com ha anat

evolucionant en aquests anys? La Fira Comercial, que va nàixer com una Fira Outlet de productes molt concrets, fa ara 18 edicions i ha anat duplicant pràcticament el nombre d'espais disponibles per als participants en aquesta legislatura. A més a més, es van renovar les carpes que posa l'Ajuntament per donar uniformitat i millor disseny a la Fira, s'han sumat punts de llum per a tots els que ho necessiten i s’ha treballat de forma conjunta per tal que hi haja bidireccionalitat en la presa de decisions, opinions i propostes. I allò més rellevant és la programació paral·lela d’activitats lúdiques que atrauen i dinamitzen el procés compra-venda. Creguem que l'evolució ha sigut a millor, a molt millor, i esperem que, a més d'estar consolidada, continue avançant per tal de ser una data referent en les comarques de l'interior. Quina està sent la resposta per part de veïns i visitants? Aquesta edició, per exemple, és una bona mostra de l'interés que desperta. Pràcticament dos setmanes abans ja havíem anunciat que quedaven poques carpes disponibles. Vull dir amb açò que les empreses i comerços canalins donen la importància que pretenem a esta Fira Comercial. És una activitat que alimenta de vida i gent tot el dissabte en un punt cèntric de la població com és l'avinguda Vicente Ferri. A més, els comerços de la zona, bars i cafeteries noten de manera important i positiva el gran flux de gent i visitants que rep la Fira, com així ens ho han traslladat. En l’última edició celebrada a l’octubre el 100% dels comerciants mostraren la seua satisfacció en una enquesta

Ricardo Requena, alcalde de Canals i part de la corporació municipal acompanyaren en l'última edició a Rafael Climent, conseller d'Economia.

realitzada. S’està en el bon camí? En efecte, vam passar una enquesta a tots els participants expositors de la passada Fira Comercial per tal de conéixer de primera mà les seues impressions, opinions i crítiques, sempre pensant en millorar. Tenint en compte que es va reforçar i recolzar el format, les respostes van ser del tot positives, també amb algunes anotacions per a seguir millorant, com deia abans. Quants comerciants participaran en aquesta edició? Sols de Canals o s’està obert a la participació d’establiments de la comarca? A falta d'uns dies (l'entrevista es va realitzar durant la setmana) hi ha 42 empreses i associacions confirmades de les quals, habitualment, un 10-15% són de fora de Canals. Portem ja vàries edicions en què, com es diu col·loquialment, pengem el cartell de “no hi ha més carpes” de les que facilita l’Ajuntament de Canals, donada la demanda.

Al voltant de la Fira hi ha prevista una extensa programació d’activitats. Què ens pot avançar? Els castells inflables eren habituals en aquest esdeveniment. Nosaltres vam sumar la participació activa de col·lectius i associacions locals, bé foren de caràcter social, cultural, esportiu o lúdic, sempre s’aporta i guanyen presència. Tallers per a menuts, màgia o espectacles musicals, balls i cercaviles, ajuden a que famílies, curiosos i veïns de la Costera vinguen a Canals a passejar per l’avinguda de Vicente Ferri durant la Fira Comercial. A més, hem aconseguit que els col·lectius locals que precisament treballen per al comerç i empreses, Associem i l’Associació de Venedors del Mercat, participen i col·laboren activament. Per on passa el futur d’aquesta Fira? Una volta afirmada la importància comarcal de la nostra Fira Comercial, cal anar creixent en mida, qualitat i vari-

etat, aconseguint així ser un referent no sols de Canals, sinó de les comarques de l’interior. Estem treballant per traure una guia gastronòmica de Canals molt prompte. En breu assistirem a la seua presentació i açò és fruit de la reflexió següent: “Per què no ajuntar comerç amb gastronomia per tal d’aconseguir que la Fira, en un futur, puga ser Comercial, Gastronòmica i un punt més del Turisme de Canals? Seria un al·licient important. Per què convidaria a tots els lectors, no sols de Canals, sinó dels municipis de la zona, avisitar el municipi durant la jornada de dissabte per gaudir d’aquesta Fira? El dissabte dia 9 Canals serà centre socioeconòmic de les comarques centrals, amb un punt neuràlgic ple de productes i serveis amb ofertes interessantíssimes, regals, animació, tallers, música i art. És motiu més que suficient per a visitar-nos, gaudir de Canals i participar de tot el que podem oferir.

17


Dissabte, 9 de febrer de 2019

18

SETMANARI D’INFORMACIÓ COMARCAL

COMARQUES

LA VALL D'ALBAIDA

LA COSTERA - LA CANAL DE NAVARRÉS

Mabel Lozano encapçala la programació trimestral de l'àrea d'Igualtat

La Mancomunitat analitza els hàbits de consum de la població

MANCOMUNITAT

L’àrea d’Igualtat de la Mancomunitat de Municipis de la Vall d’Albaida ha presentat la seua programació per al primer trimestre de l’any, en la qual destaca la projecció del documental “El Proxeneta” que comptarà amb la presència de la seua directora, Mabel Lozano. El conseller de l’àrea, Jaime Peris, explicava que “des de la Mancomunitat volem oferir una programació continuada que servisca per a tractar i treballar diferents aspectes amb l’objectiu de reflexionar i aconseguir trencar estereotips i acabar amb les desigualtats entre homes i dones, així com qualsevol classe de violència cap a les dones i xiquetes” incidia. D’aquesta manera, la programació començava el passat 22 de gener amb l’inici de la segona edició del curs “Aproximació als micro masclismes i els mites per a prevenir les violències masclistes”. Una formació gratuïta i online en la qual estan participant 36 persones. El dia 18 de febrer, s’iniciarà el cicle de conferències “Reptes Vigents per a la Igualtat” amb una xerrada al voltant de la prostitució a càrrec de Rosa Cobo, escriptora, sociòloga i directora del Centre d’Estudis de Gènere i Feministes de la Universitat de A Coruña. Serà a partir de les 17.30 hores al Saló de Plens de la Man-

La directora, guionista i actriu presenta a Ontinyent el seu últim documental “El Proxeneta” comunitat. El plat fort de la programació arribarà el 21 de febrer amb la projecció del documental “El Proxeneta” de Mabel Lozano; una història real, comptada en primera persona per un traficant de dones, a través de la qual, la directora, repassa l’evolució de la prostitució i el tràfic de dones en Espanya des dels anys 80. Després de la projecció se celebrarà un col·loqui amb Lozano. Serà a les 18.30 hores a l’Aula Magna del Campus d’Ontinyent. Finalment, el 6 de març es presentarà “Contem històries de dones d’ací” de les germanes Rosa i Manola Roig. Aquest llibre s’apropa a 21 dones valencianes entre les quals es troba l’exministra Carme Alborch, la vedette Rosita Amores, l’escriptora Carme Miquel, la judoka Miriam Blasco o l’empresària Dolores Cortés, entre moltes altres. Aquesta cita tindrà lloc a les 19 hores al CIM Sant Rafel. Les persones que participen en aquestes tres conferències, que seran d’accés lliure i gratuït, rebran un certificat d’assistència de 8 hores.

MANCOMUNITAT

La Mancomunitat la Costera - Canal analitzarà els hàbits de consum de la seua població. Serà mitjançant enquestes on l’entitat podrà, a més, projectar els serveis que ofereix. Les enquestes es duran a terme durant la setmana pròxima, aprofitant la data de “Sant Valentí”, dia en què sol incrementar la despesa en consum . La tasca es durà a terme per cada població que conforma l’entitat, sent el personal tècnic de la mancomunitat, el que realitzarà les enquestes a peu de carrer en les zones i dies amb major afluència de persones. El sondeig es dividirà bàsicament en 3 àrees, les dues primeres analitzaran els

hàbits de compra per rang d'edat i sexe, i la tercera versarà al voltant de la informació que el consumidor té dels pobles que conformen la mancomunitat. A més, entre les persones que participen en les enquestes, es realitzarà un sorteig d’una caixa experiència. M. José Tortosa, presidenta de l'entitat, apuntava que "aprofitant la data S. Valentí, volem reflexionar al voltant d'eixa efemèride per constatar si hi ha augment de consum, en quines àrees incideix més eixe consum i si aquest és a les poblacions de cadascú o en altra localitat. Al mateix temps es faran preguntes referents als pobles que conformen la Mancomunitat".

LA VALL D'ALBAIDA

Quatretonda Llutxent i Pinet són agraciades amb 350.000 euros REDACCIÓ

El sorteig del cupó ordinari de l'ONCE celebrat aquest darrer dijous 7 de febrer ha repartit un total de 350.000 euros del premi major a la Vall d'Albaida. El número agraciat ha sigut el 95291 de la sèrie 020. L'agent venedor Juan Espí López ha venut aquests cupons en les localitats de

La comarca, en breu QUESA La localitat de Quesa celebra La Reserva del 8 al 10 de febrer amb recreació històrica i mercat d'època. BARXETA L'Ajuntament de Barxeta incrementa el material de primers auxilis. D'una banda s'ha instal·lat un desfibril·lador cardiovascular en les oficines de l'Ajuntament i, per altra, s'han adquirit tres dispositius de primers auxilis contra l'asfíxia per atragantament per al col·legi públic "Carles Salvador", l'escola infantil "Pi Colorito" i el centre de majors. S'ha fet lliurament als funcionaris municipals i a les directores dels centres docents.

Quatretonda, Llutxent i Pinet. El propi Espí ha mostrat la seua alegria en paraules al nostre setmanari. El venedor ha destacat que "fa casi 10 anys que treballe en açò i, per fi, he pogut donar un premi. De fet, la setmana passada casi vaig donar la grossa". S'estima que hi ha al voltant de 8 agraciats.

guera en el qual van bolcar dos camions i moria un dels dos conductors en l'acte, mentre l'altre va ser traslladat a l'Hospital Lluís Alcanyís de Xàtiva. El sinistre, en el qual es van veure involucrats dos camions frigorífics, va tindre lloc passades les 5 de la matinada en l'A-33 en sentit Alacant. Els efectius van haver d'excarcerar als dos conductors, una tasca que va resultar complicada perquè una cabina va quedar entre dos ponts pel que es va requerir una grua. BICORP Miguel Martínez Valiente, veí de Bicorp, va complir el passat 2 de febrer 107 anys. És el veí del municipi més longeu.

ANNA Aquest diumenge el Grup de Teatre de la Societat Musical Nova Artística d'Anna actuarà a la Casa de la Cultura de l'Alcúdia de Crespins a les 18 hores amb l'obra “Toc, toc”. Venda anticipada d'entrades en la seu de l'Associació contra el Càncer. EL GENOVÉS S'obri nou termini per a adherir-se al programa de compostatge domèstic que es duu a terme amb la col·laboració del COR. El programa és gratuït i aquells que participen rebran informació i bonificacions. Es mantindrà fins a l'11 de febrer. LA FONT DE LA FIGUERA En la matinada del darrer dissabte va tindre lloc un accident a la Font de la Fi-

El veí centenari Miguel Martínez Valiente.

L'OLLERIA L’assemblea de Compromís a l’Olleria va aprovar el darrer cap de setmana que Julià Engo Fresneda siga el candidat de la coalició valencianista a l’alcaldia de la localitat en les pròximes eleccions municipals del 26 de maig. Julià Engo és en l’actualitat el portaveu local de Compromís i alcalde de l’Olleria en la present legislatura.


SETMANARI D’INFORMACIÓ COMARCAL

Dissabte, 9 de febrer de 2019

COMARQUES

19

L'ALCÚDIA DE CRESPINS

MUNICIPIS

Celebrada la segona reunió de la Junta de Seguretat Ciutadana

Puja l'atur a la Costera i la Canal de Navarrés

L'assemblea ha tractat les actuacions dutes a terme des del consistori en matèria de violència de gènere i robatoris en zones rurals REDACCIÓ

L'Ajuntament de l'Alcúdia de Crespins acollia fa uns dies una nova reunió de la Junta Local de Seguretat Ciutadana. En la reunió, que comptava amb la presència del subdelegat del Govern, José Roberto González; la cap de la Unitat de Coordinació contra la violència sobre la dona, Carla Merce Torrella; l'alcalde, Pepe Garrigós; membres de la Policia Nacional Autonòmica, Guàrdia Civil i Policia Local, es van abordar dos temes: d'una banda, la violència de gènere i per un altre, els robatoris que pateixen les zones rurals. Pel que respecta a l'apartat de la violència de gènere, la regidora d'Igualtat a l'Ajuntament de l'Alcúdia de Crespins, Maite Juan, explicava l'activitat duta a terme per la seua àrea en els últims dos anys. “S'han atés un total de 34 casos, dels què 24 continuen oberts, 14 de 2017 i altres 10 de 2018”, va puntualitzar. La regidora també valorava que des de 2017, “el nostre ajuntament compta amb un Pla d'Igualtat i tenim, a més, agent d'Igualtat, figura importantíssima per a poder realitzar de forma correcta les accions marcades en aquest Pla”. En el que als robatoris en les zones ru-

L'alcalde Pepe Garrigós junt als participants en la reunió.

rals es refereix, es va posar l'accent principalment en l'augment de les sostraccions en els habitatges pròxims al poliesportiu així com en els dies de mercat municipal. Des de la Policia Local de l'Alcúdia de Crespins van manifestar la conveniència de l'elaboració d'un protocol per a reforçar la presència policial en els dies de mercat, i en altres zones, al costat de la Guàrdia Civil de Canals. En aquest punt, també es va abordar la recent actuació policial que s'ha saldat amb la detenció de dues persones per robar objectes de 85 vehicles i, a més, van

reconéixer les labors d'investigació dutes a terme pels cossos de Policia Local tant de l'Alcúdia de Crespins i Canals en col·laboració amb la Guàrdia Civil. Al final de la Junta Local de Seguretat Ciutadana es va posar de manifest el compromís per part de tots els agents implicats per a continuar sensibilitzant, des de tots els contextos (jurídic, de seguretat, familiar, educatiu i socioeconòmic) per a detectar els possibles problemes i actuar amb totes les eines i personal especialitzat involucrat en l'ajuda a les víctimes de violència de gènere i de robatoris.

REDACCIÓ

Segons les xifres publicades pel SERVEF, l'atur registrat el mes de gener de 2019 en la Costera s'ha situat en 5.312 persones, és a dir, 140 aturats registrats més que en el mes anterior i 530 menys que en 2018, la qual cosa suposa un increment mensual del 2’71% i una reducció interanual del 9'07%. A Xàtiva ha pujat en 96 persones, el 4'31%; a Canals ha pujat en 22, un 2'06%. A la Canal de Navarrés hi ha 1.071 aturats registrats el mes de gener de 2019, per tant, hi ha 4 aturats més que el mes de desembre amb un descens interanual del 4'88%. A Énguera ha pujat en 4 persones, un 1'29%; a Navarrés no hi ha hagut variació. Segons la UGT “les dades de l'atur d'aquest mes constaten que en aquestes comarques, les campanyes en l'agricultura i del turisme són molt curtes i amb això l'ocupació que les mateixes generen, cada vegada és més estacional i per tant donen treball menys dies i mesos a les seues plantilles”. Per la seua part, a la Costera s'han registrat 1.443 contractes aquest gener de 2019, la qual cosa ha suposat 218 contractes menys que en el 2018, és a dir, un 13'12% de descens interanual. A la Canal de Navarrés s'han registrat 616 contractes en el primer mes de l'any, la qual cosa ha suposat 109 contractes més que fa un any, és a dir un 21’5% d'increment interanual.

Gabriel Bacete Alonso Agente de la Propiedad Inmobiliaria

CÓMO PONER UN PRECIO PARA NO VENDER MENÚ SANT VALENTÍ 2019 Entrants Amanida de llagostins i sèpia Croquetes de pernil ibèric Saltejat de cues de gamba al all i pebre Com a plat principal triar entre Secret ibèric confitat o Tonyina de sorra torrada amb verduretes i romesco Degustació dels nostres postres Celler Vins de la casa, cerveses, refrescos, cafès i cava 23,50€ Plaça del Mercat 31, Xàtiva tel. 960 509 202 - 617 409 523

elsporxesxativa

En lugar de indicar la forma de fijar el precio adecuado de venta de la vivienda, voy a explicar lo que suele hacer la gente, consiguiendo finalmente un precio para no vender. Quiero recuperar la inversión efectuada en las reformas. Esa cocina con mobiliario naranja y verde pistacho con suelo de parqué que copiamos de una revista de moda, puede que no guste a todos. Las reformas muy personales las disfruta el que las hizo, por tanto, el precio será el mismo independientemente del gasto en la reforma. No voy a vender un piso por el mismo precio o menos de lo que me costó. Está claro que todo el mundo quiere hacer rentable la venta de su piso, y en otra ocasión ya vendió ganando dinero, pero no siempre se puede ganar. Si calculamos lo que nos hemos ahorrado en alquiler durante el tiempo que hemos vivido, nos resultará una cifra muy importante de ahorro a tener en cuenta. Necesito vender por “x” para poder comprarme el otro piso que me gusta. Seguro que sería lo ideal, pero el precio de un piso no tiene nada que ver con

otro, porque las características no serán las mismas, incluida la zona. Habrá que valorar objetivamente ambas viviendas y poner la diferencia o pedir un préstamo. Es que este piso es el mejor de Xàtiva y el comprador lo tiene que valorar. Si le preguntamos a todos los vecinos de Xàtiva, la mayoría piensa que el suyo es el mejor, a veces por motivos muy personales. Por eso, el precio se debe poner de forma objetiva, algunas características muy importantes para nosotros no influyen en el precio de venta. Mi vecino lo vendió hace tres años por “x”, y como mi piso está mejor orientado vale más. Su vecino tuvo mucha suerte, seguro que si lo quisiera vender hoy tendría que rebajar el precio. Por ello se deben tener en cuenta precios de venta actuales, y de pisos de similares características y condiciones al nuestro. Recomiendo seguir estos consejos si no tiene un interés real en vender su vivienda. Pero si realmente necesita venderla, acuda a su agente de la propiedad inmobiliaria que le aconsejará convenientemente.

Síguenos

BACETE INMOBILIARIA C/Reina, 33 Bajo 46800 Xàtiva Tel. 962 28 08 30 - 639 64 54 03 baceteinmobiliaria@habitale.com www.habitale.com/bacete


Dissabte, 9 de febrer de 2019

SETMANARI D’INFORMACIÓ COMARCAL

ESPORTS

20 20

Així va la lliga

Segona Divisió B GRUP III

ONTINYENT CF

Es llança la campanya “Torna’t a enamorar” La permanència en Segona B de l'Ontinyent passa per traure els partits a casa REDACCIÓ

1

Villarreal B

43

2

At. Baleares

40

3

Cornellà

39

4

Lleida Esp.

38

5

Hércules

38

6

FC Barcelona B 35

7

Olot

33

8

Espanyol B

32

9

CD Ebro

31

10

Ejea

30

11

Sabadell

30

12

At. Levante

29

13

Peralada-Gir.

27

14

Badalona

26

15

Alcoyano

26

16

Conquense

23

17

Ontinyent

23

18

Teruel

23

19

CD Castellón

22

20

VCF Mestalla

21

J23: Ejea 2-1 Ontinyent J24: Ontinyent - Sabadell Hui, 17.15 hores

Tercera Divisió GRUP VI 1

Orihuela CF

47

2

CF La Nucía

46

3

At. Saguntino

43

4

Olímpic

42

5

Eldense

40

6

Jove Español

37

7

Atzeneta

37

8

UD Alzira

35

9

Villarreal C

33

10

CD Roda

33

11

Crevillente

32

12

Silla CF

30

13

Vilamarxant

27

14

CD Acero

25

15

Rayo Ibense

24

16

Elche Il.

22

17

Novelda CF

20

18

Paterna CF

18

19

Torre Levante

18

20

Paiporta

14

J23: Novelda 0-0 Olímpic J24: Olímpic - Acero Hui, 19.30 hores

L’Ontinyent CF ha iniciat una nova etapa després de superar el greu problema de solvència econòmica. Per aquest motiu ha llançat una nova campanya dirigida a socis i aficionats: "L'Ontinyent CF et necessita". Del des club s’ha explicat que "necessita el teu suport en cada partit a casa, a cada lluita. Aquest diumenge tenim una nova cita a El Clariano. No pots faltar, tampoc ho vols. Hem tornat a viure, ens mantenim de peu i amb les ganes del primer dia. Sigues aquell llançament de penal que tot el món vol encertar. El gol de la victòria. L'empenta que l'equip necessita. Torna't a enamorar". Demà diumenge, a les 17.15 hores, es jugarà al Clariano contra el CE Sabadell amb Guzmán Mansilla com a àrbitre. A l'última jornada es va perdre 2-1 davant el SD Ejea. Va debutar el jove Alejandro Tarí amb l’elàstica blanc-i-negra en un partit que no fou fàcil per ell. Va tornar a comptar amb minuts després d’un temps d’absència per lesió amb l’objectiu de tenir més presència en l’àrea rival però la defensa local va impedir que els de

Parras tornaren a pegar el colp. El jugador del Centre d'Esports Sabadell, Antonio Domínguez, ha manifestat en la prèvia que "sabem que serà un partit difícil però el míster sap el que hem de fer per guanyar i ens ho ha transmès. L'Ontinyent no està passant un bon moment condicionats per la delicada situació econòmica que viuen. Tenim ganes de fer bo el punt de diumenge contra l'Atlètic Balears en el Clariano". HA reconegut que "portem tres partits sense encaixar a la Nova Creu Alta i fora de casa ens hem de fer forts. Normalment fem gols i hem de aprofitar-los per guanyar els partits. D'aquesta manera aconseguirem una bona dinàmica en el que resta de temporada. Anirem a jugar a El Clariano per sumar els tres punts tot i que ells estan molt necessitats". La permanència a la Segona Divisió B del club de la Vall d'Albaida passa per traure els partits a casa on el joc està sent millor que els resultats i, tot i que li costa arribar el gol, acumula tres partits amb porteria a zero. Aquesta setmana es rep la visita d’un irregular Sabadell que ha

Una acció del partit davant l'Ejea. Imatge de l'Ontinyent CF.

perdut en les seues tres últimes eixides i que té el dubtós honor de ser l'equip més golejat, només en un partit com a visitant va aconseguir deixar la meta impol·luta. L'Ontinyent CF Juvenil va cedir un punt al CD Pablo Iglesias (00). L’equip de Roberto Bas tornava a jugar a domicili després de

les dos jornades com a local amb victòries davant el CD Eldense i Peña Madridista de Ibi. No obstant, va aplegar la primera cessió de punts d’aquest juvenil que no va tenir a les seues files dos jugadors vitals com Alexandru i Chorques, convocats amb el primer equip.

CD OLÍMPIC

Rubén Solano torna al grup Visita La Murta l'Acero, equip que va derrotar el Olímpic a la primera volta REDACCIÓ

L'Olímpic torna a la Murta. Ho fa després de tornar a empatar en l'últim desplaçament a Novelda, empat sense gols, i enfrontant-se a l'Acero, un dels pocs equips que ha aconseguit guanyar-li aquesta temporada. Es va perdre 1-0, amb gol de Buades, allà pel mes de setembre. Hui, a les 19.30 hores, es jugarà a la Murta amb l'arbitratge d'Alberto Gabriel Cornelles Vicente. La principal notícia de la setmana ha estat el retorn al grup del davanter Rubén Solano una vegada rebuda la seua alta mèdica. Després d'estar setmanes sense entrenar és poc probable la seua inclusió a l'onze titular tot i que sí que entrarà en la convocatòria. No hi ha més jugadors descartats encara que en el cas de Rafa Gimeno, que ja no va jugar a Novelda, continua amb molèsties. Tot i que ha millorat el que puga jugar hui dependrà de les sensacions que tingui el jugador. El seu lloc va ser ocupat per Maldonado, jugador que pot jugar tant a la rereguarda com en posicions més avançades. Jero López pot comptar amb tots els efectius de

El partit és vital per als de Xàtiva ja que són només dos punts els que els separen del cinquè classificat la plantilla per primera vegada des de fa setmanes. A l’Acero destaca la seua versatilitat ofensiva amb jugadors com Clausi o Rubén Suárez, però també per la seua seguretat defensiva sent un dels equips menys golejats del grup. Cal destacar l'avançament del partit al dia de hui "a petició dels jugadors", segons el club. Es torna a demanar als socis un nou esforç després d'haver pagat entrada en els dos últims partits jugats a la Murta. El partit es disputa coincidint amb la festa de les paelles de la Falla Murta-Maravall, el que dificultarà, per exemple, l'aparcament en zones properes al camp. També és una vesprada en la qual es disputa la cursa de Sant Valentí i hi ha dos concerts a la ciutat coincidint amb l'horari del partit.

Rubén Solano torna a entrar en la convocatòria. Imatge de Paula Climent.

En l'aspecte econòmic aquesta setmana el Consell Esportiu Municipal ha avançat el 50% de les subvencions d'aquest any als clubs esportius. En el cas de l'Olímpic li corresponen 33.000 euros però, fruit de la gestió de l'anterior junta directiva, gran part la subvenció s'ha destinat

a sufragar embargaments judicials. L'encontre és vital per als de Xàtiva ja que són només dos punts els que els separen del cinquè classificat, ara, l’Eldense. El grup espera recuperar la dinàmica positiva de la primera i continuar entre els millors del grup.


SETMANARI D’INFORMACIÓ COMARCAL

Dissabte, 9 de febrer de 2019

ESPORTS

2121

POLIESPORTIU

Ontinyent anuncia la creació de més de 5.500 m² de noves zones esportives i d’oci als barris de la ciutat Les actuacions al passeig de Benarrai, el Parc de Sant Rafel, en el mirador de Pere IV i el parc del Llombo també inclouen millores a l’enjardinament i urbanització de d’aquests espais REDACCIÓ L’Ajuntament d’Ontinyent va a procedir a la creació de cinc noves zones esportives i d’oci a diferents barris de la ciutat. En concret, aquests dies ha eixit a licitació el projecte bàsic i d’execució d’instal·lacions esportives als parcs de Sant Rafel, Pere IV, el Llombo i el Passeig de Benarrai, sobre una superfície de 4.939 m² i amb un pressupost base de 291.880’54 euros; i en breu també eixirà a licitació el projecte per implantar d’una pista de skatepark al passeig de Benarrai, amb un pressupost base de sobre una superfície de 537 m² i amb un pressupost base de 58.119’45 euros. L’alcalde d’Ontinyent, Jorge Rodríguez, ha destacat que l’objectiu d’aquestes actuacions “és seguir creant espais de convivència, a l’igual que vam fer recentment amb la creació de la pista de pumptrack o com anem a fer amb les diferents actuacions del projecte Riu Viu. Punts d’encontre per gaudir de l’oci de forma saludable amb una ciutat cada volta més viva i amable per veïns i visitants”, assenyalava el

primer edil. D’aquesta manera, al mirador de Pere IV s’habilitarà una pista de bàsquet a l’aire lliure i es faran millores a l’enjardinament i mobiliari urbà. L’actuació, que s’inclou al conjunt d’iniciatives de recuperació de l’entorn del riu, afectarà una superfície total de 1.032 m², i modificarà els usos d’una part reduïda de l’actual aparcament (350m²), que mantindrà 1.350m² destinats a estacionament de vehicles. Al parc de Sant Rafel s’instal· larà una pista poliesportiva, i es reordenarà les immediacions amb la modificació dels camins existents i les superfícies enjardinades, per a la seua integració amb la resta del parc, afectant una superfície de 995m². Al parc del Llombo s’instal·laria una pista poliesportiva i se substituiran els jocs infantils existents, reordenant-se el parc i intervenint-se a l’espai ubicat junt al col·legi Lluís Vives. Tant aquesta com l’actuació anterior tindran caràcter reversible a l’espera del desenvolupament urbà, i en aquest cas l’actuació afectarà

L’objectiu d’aquestes actuacions “és seguir creant punts d’encontre per gaudir de l’oci de forma saludable", afirma Jorge Rodríguez una superfície de 1.471 m². Finalment, a la zona de Benarrai, es faran dues actuacions. Dins del primer projecte d’instal·lacions esportives s’actuarà en una superfície de 1441 m², creant-se una nova pista poliesportiva i ordenant-se l’aparcament provisional existent darrere del col·legi Carmelo Ripoll. Es plantaran arbres entre el col·legi i el carrer, i es col·locaran pilons per marcar un pas per als vianants entre la zona d'estacionament i el col·legi, per a garantir un recorregut segur per als transeünts. A més a més, també es plantaran arbres en l'aparcament, cosa que suposarà una millora paisatgística d’aquest solar.

La segona intervenció correspon al segon projecte que es licita estos dies, sobre una superfície de 537 m² i que suposarà la implantació d'una pista de skate en l’espai entre el pumptrack i l’Avinguda de la Generalitat. Aquesta implantació planteja augmentar l'oferta d'infraestructura d’oci en aquest àmbit, al costat del pumptrack. El disseny de la intervenció la converteixen en una actuació reversible, en tractar-se d'una pista de skate amb elements prefabricats. La zona connectarà definitivament el passeig de Benarrai amb l’Avinguda Generalitat, i per tant també amb els carrers Santa Teresa i Sant Ignasi. Amb aquesta actuació es busca, al seu torn, millorar paisatgísticament l’Avinguda de la Generalitat, en aquest front pendent de desenvolupament. El regidor de Territori, Jaime Peris, incidia en l’interès “d’optimitzar i millorar els espais públics i aprofitar els que estan en desús per donar servei a la ciutadania. Són intervencions que tenen un baix cost per a l’alt

impacte que van a tenir en el dia a dia de moltes persones, i que donen continuïtat a altres que ja hem vingut fent i anem a fer”, explicava. El regidor d’Esports, Óscar Borrell, incidia per la seua banda en què estes intervencions “democratitzen l’esport essent punts d’encontre i reequilibradors del teixit social per a la ciutadania, és necessari seguir fomentant la pràctica esportiva per a reduir el sedentarisme i facilitar una vida activa. El pumptrack que vam estrenar ara fa quasi un any anava en esta línia i ha tingut una molt bona resposta, i estem segurs que les actuacions que van a fer-se ara també la tindran creant ecosistemes saludables i esportius”, manifestava. Una volta finalitzats els processos d’adjudicació i contractació, el projecte de d’instal·lacions esportives als parcs de Sant Rafel, Pere IV, el Llombo i el Passeig de Benarrai tindrà un termini d’execució de 4 mesos, mentre que el d’implantació de la pista de skatepark al passeig de Benarrai serà de 2 mesos.

FUTBOL BASE

L'Ajuntament i la Federació busquen solucions per al Quatre Camins REDACCIÓ

Dimecres va tindre lloc una reunió on van estar presents l’alcalde de Canals, el regidor d’Esports, president i secretari de la Federació de Futbol de la CV (FFCV) i els presidents dels dos clubs de futbol federats al municipi per resoldre l’estat deficient en el qual es troba el Camp de Futbol Quatre Camins i que ha portat al seu tancament. L'alcalde Ricardo Requena, alcalde de Canals valorava la trobada com "intensa perquè al final hi ha en joc una sèrie de responsabilitats i necessitats per al poble de

Canals i per als usuaris del Camp Quatre Camins". La FFCV va afirmar que la UD Canals tindria que haver estat fent-se càrrec del manteniment de les instal·lacions durant els últims 10 anys, però els representants municipals van recordar la clausula on es diu que el manteniment de les instal·lacions està en mans de la Federació i que aquesta, quan tinga un conveni corresponent, li traslladarà aquest manteniment a la UD Canals. Però la realitat és que a hores d’ara ningú sap de l’existèn-

cia d’aquest últim conveni entre la UD Canals i la Federació. L’Ajuntament va voler aprofitar la reunió, no per buscar responsables, sinó per trobar solucions. Ricardo Requena ha dividit en tres les futures accions a portar a terme i que es van acordar en la reunió. En primer lloc, cal reparar els desperfectes del Quatre Camins i que l’activitat d’aquestes instal·lacions torne el més aviat possible. Per aquest motiu, com que la FFCV valora inviable substituir tota la gespa del camp, ha demanat un informe per valo-

rar la situació i veure exactament què suposaria fer una reparació urgent en les zones de la gespa afectades. La segona fase de treball seria, amb els corresponents departaments jurídics, aconseguir la reversió del camp a l’Ajuntament de manera que, de la mateixa manera que es gestiona el Pavelló Municipal i altres instal·lacions públiques, el consistori gestionaria la instal·lació. A la tercera fase es valoraran les diferents possibilitats de substituir la gespa i els altres desperfectes.

Alguns dels desperfectes existents.


Dissabte, 9 de febrer de 2019

22 22

SETMANARI D’INFORMACIÓ COMARCAL

ESPORTS

BÀDMINTON

ATLETISME

Grans resultats per al CB Xàtiva en el campionat territorial

Juan Manuel González representarà a Espanya

Or per a Sarai Ramón i Sara Sáez, bronze per a Andrea Orquín i Ainhoa Polop i plata per a Marcos i Jesús Cimas

L’atleta del CAX participarà en els mundials de Pista Coberta

REDACCIÓ

Dissabte passat Xàtiva va acollir un nou torneig territorial de bàdminton destinat a les categories Sub-13, Sub-17 i absoluta. El Pavelló Municipal Francisco Ballester va reunir un total de 121 esportistes pertanyents a les comunitats de Castella-la Manxa, Múrcia, Illes Balears i la Comunitat Valenciana que van lluitar per les primeres posicions al llarg de la jornada. El Club Bàdminton Xàtiva va estar representat per un total de tretze jugadors, tenint representació en totes les categories que es disputaven. Els resultats per a l'entitat xativina van ser molt positius. En la prova de dobles femení, de la categoria Sub-13, va tornar a repetir-se el resultat del cap de setmana anterior, on la parella formada per Sarai Ramón i Sara Sáez (CB Drop València) s'alçaven amb la primera posició després de derrotar en la final a la parella enguerina formada per Soraya Gandia i Nuria Martínez per 21-12 i 21-9.

REDACCIÓ

Els esportistes del CB Xàtiva que van participar al campionat.

Els germans Cimas tornaven a penjar-se una nova medalla de plata en la prova de dobles masculins, després de classificar-se primers del seu grup i accedir al quadre final on després de superar les semifinals tornaven a trobar-se en la final amb la parella del CB El Campello Mateo Fernández i Miguel Paya que en aquesta ocasió es van imposar amb autoritat. En la prova d'individuals Jesús Cimas va aconseguir el bronze. En el dobles femení Maria Sanz al costat de la seua companya

Elena López van accedir a semifinals on es van creuar amb Nikol Carulla i Elena Paya que les van superar per 21-14 i 21-12, quedant classificades en tercera posició. Hui els esportistes Sub-15 i Sub17 es desplaçaran fins a la localitat alacantina de Xàbia per a disputar la tercera prova dels “Jocs Esportius de la Comunitat Valenciana” en la categoria cadet. D'altra banda, en la jornada dominical els esportistes absoluts i sènior es desplaçaren fins a Teulada on participaren en la 4a Jornada del Circuit Absolut-Sènior.

Dues competicions en pista aquest cap de setmana en el qual els atletes del CAX van aconseguir grans marques. Octavio Pérez després d'una mala setmana aconseguia acostar-se al rècord d'Espanya de 800 en PC en parar el crono en 1.56.86. Erik Tejero i Juanma González, en els 3.000ml, fixaven una nova marca personal de 9.14.72 per a Erik i 9.17.22 per a Juanma, mentre que David Jiménez baixava de 10’ en acabar en 9.57.39. A la vesprada, Carla Tomás quedava tercera en el concurs de triple salt realitzant un millor salt d'11.08 m. En el cross de l'Alcúdia, Júlia Martínez quedava segona en categoria cadet i Erik Tejero segon en categoria júnior. L'equip cadet masculí també va quedar segon. Cal destacar que l'atleta del Club Atletisme Xàtiva Juan Manuel González ha sigut seleccionat per a representar a Espanya en els mundials de Pista Coberta a Estònia del 14 al 17 de març. Participarà en les proves de 1.500 i 3.00 metres.

Juan Manuel González.

Pel que fa al CAVA-Stocklogistic, Aina Àlvarez aconseguia el segon lloc en el cross de l’Alcúdia i Patricia Alacreu feia tercera en la prova Sub-20. Pel que fa a la pista coberta, va destacar el segon lloc aconseguit a l'autonòmic Sub-23 de Víctor Botella en la prova dels 400 llisos amb 51'110 segons, que li va servir com a test de cara a la seua participació al Campionat d'Espanya sub23 en la prova de 800 llisos. L'atleta del CAVA es desplaçarà fins a la ciutat de Salamanca el proper cap de setmana per disputar el Campionat. A més, Óscar Francés va fer marca personal als 3000 llisos amb un temps de 9'53''99.

VOLEIBOL

ATLETISME

El Xàtiva Voleibol masculí aconsegueix un punt a Almeria malgrat la derrota

El VI Cross “Ciutat d’Ontinyent”, puntuable per al Campionat d’Espanya

Les xiques van caure derrotades contra el líder i hui reben al Sevilla Fundació Cajasol, un rival directe

REDACCIÓ

El VI Cross “Ciutat d’Ontinyent”, que tindrà lloc demà al passeig de Benarrai, serà puntuable per al Campionat d’Espanya individual. L'Ajuntament d'Ontinyent i el Club Atletisme Vall d'Albaida (CAVA) han signat un conveni de col·laboració per impulsar la prova, “que és una de les activitats destacades al calendari esportiu

de la ciutat cada any, i que a més considerem que és un dels millors circuits existents a nivell mundial”, assenyalava el regidor d’Esports, Óscar Borrell. En les proves Sub-20, Sub-23, sènior i màster reunirà als atletes més importants de la Comunitat Valenciana ja que serà puntuable per a classificar-se per al campionat d'Espanya individual.

ATLETISME Una acció de bloqueig en el partit de superliga2 femenina.

REDACCIÓ

Bons partits disputats el passat cap de setmana, destacant els de les lligues de plata espanyoles. El Xàtiva Voleibol masculí va obtindre un punt important en perdre per la mínima en el seu desplaçament a Almeria, mentre que l'equip femení va plantar cara a l'intractable líder Socuellamos malgrat la derrota. Hui a les 20 hores l'equip masculí juga contra el líder CV Almo-

radi, en un duel regional on el suport de l'afició resultarà decisiu. Els de Xàtiva segueixen a quatre punts del tercer. Abans, a les 18 hores, el Xàtiva Voleibol femení rep a un rival directe, Sevilla Fundació Cajasol, per la qual cosa el suport del públic resultarà fonamental per a intentar la victòria i allunyar-se de la zona de perill. L'equip juvenil masculí va guanyar per 0-3 en Almoradi. Els de

Rafa Mora van aconseguir una nova victòria que els situa segons en la classificació de la primera divisió autonòmica juvenil masculina. Respecte al Xàtiva femení de segona divisió nacional, les d'Adrià Borreguero van guanyar per 1-3 en Torrent. En la segona nacional sènior masculina, els socarrats van caure en el doble enfrontament davant CV València el dissabte en Xàtiva (0-3) i el diumenge a Elx per 3-0.

Nova edició de la Mitja Marató a Canals REDACCIÓ

El 6 d’abril tindrà lloc la Mitja Marató, cursa que ja és un clàssic i que cada any reuneix a centenars de corredors, organitzat per la Regidoria d’Esports de l’Ajuntament de Canals i comptant amb la col·laboració del Club d’Atletisme de Canals.

Els participants de la Mitja Marató, cursa que aquest any celebra la 34a edició, hauran de recórrer un total de 21.097 metres. L’eixida i la meta estarà ubicada a l’Avinguda de Vicent Ferri. Les inscripcions estan obertes fins el proper 4 d’abril i poden ferse a través de la web de Timer Lap.


SETMANARI D’INFORMACIÓ COMARCAL

Dissabte, 9 de febrer de 2019

SERVEIS

23

L’oratge

Agenda EXPOSICIONS

TEATRE

· Rafa de Corral. Obra gràfica. Fins 17 de febrer, Casa de la Cultura, Xàtiva. · Rituals de festa i foc. Fotografies de David Cantillo. Escola d’Adults de Xàtiva. · Emilio Bellver. Fins al 16 de febrer, Casa de Cultura, Xàtiva. · XII Encontre Sant Sepulcre. Del 8 al 16 de febrer, Casa de la Cultura, Xàtiva. · Terrabastall. Fins final de mes, Gran Teatre, Xàtiva. · “Nuestra industria textil de posguerra en fotos”. Sala Isidoro Garnelo, fins al 24 de febrero, Énguera.

CONCURSOS · Concurs del cartell III Trobada Muixerangues de Xàtiva. Fins a l’1 de març. · Concurs de poesia (Dia de la Pau). Fins a hui, Casa de la Joventut, Xàtiva. · Concurs de Fotografia (Carnestoltes). Fins al 23 de febrer. Casa de la Joventut, Xàtiva.

ALTRES

· Mostra de Teatre de la Llosa de Ranes. Gaudium Teatre presenta “La mare que va!”. Demà, 19.00h, Centre Cívic de la Llosa de Ranes. · “Toc, toc”. Grup de Teatre de la Societat Musical Nova Artística d’Anna. Hui, 18.00h, a la Casa de la Cultura de l’Alcúdia de Crespins.

DISSABTE

· Dansà Popular. Hui, des de les 12, avinguda de la Murta, Xàtiva. Falla Murta-Maravall.

REDACCIÓ

Alternança de sol i núvols. Descens progressiu de les temperatures. Màximes inferiors als 20ºC.

Augment de la nuvolositat, sense previsió de pluja. Ratxes puntualment moderades de vent del sud.

· Conferència Jorge Cruz Orozco (Museu Valencià d’Etnologia). Dimecres, 13 de febrer, 9.00 i 19.00h, Escola d’Adults, Xàtiva. · Presentació “Papers de la Costera”. Dijous, 14 de febrer, 19.30h, Casa de la Cultura, Xàtiva. · Visites guiades Santa Clara. Primer cap de setmana de cada mes, dissabte i diumenge. Inscripció a la Oficina de Turisme de Xàtiva. · Calçotada Popular. Ateneu Popular de Xàtiva. Dissabte, 9 de març.

La Llosa de Ranes recolza el cítric valencià En la jornada escolar d'ahir divendres 8 de febrer, el CEIP Crist del Miracle i l’Ajuntament de la Llosa de Ranes amb col·laboració

PRONÒSTIC DE LA SETMANA

DIUMENGE

MÚSICA · Concert homenatge Víctimes del Bombardeig. Jove Orquestra i Banda Simfònica de la Primitiva Setabense. Hui, 19.00h, Gran Teatre, Xàtiva. · Remor de Veus, Zaru&convidats. Hui, 20.00h, Auditori de Sant Agustí. · “Nino Bravo”. Serafín Zubiri i banda simfònica de la SM la Constància de Moixent. Hui, 20.00h, demà, 18.00h, Auditori Gabriel Aracil, Moixent. · Jonatan Penalba. Divendres, 15 de febrer, 22.00h, Gran Teatre, Xàtiva.

Seguirem amb temps estable. Sol i temperatures suaus. Augment de les mínimes, al voltant dels 8ºC.

de la Cooperativa Crist del Miracle van repartir taronges a tots els alumnes i personal docent del centre en recolzament de la crisi dels cítrics valencians.

Els números de la sort GORDO DE LA PRIMITIVA Diumenge, 3: 33 34 49 50 53 c.5

LA PRIMITIVA Dissabte, 2: 08 21 25 27 43 47 c.12 r.3 Dijous, 7: 07 08 27 37 41 45 c.14 r.1

BONOLOTO Dissabte, 2: 10 12 18 20 24 45 c.40 r.1 Dilluns, 4: 10 12 19 34 36 41 c.05 r.2 Dimarts, 5: 01 19 26 38 40 44 c.10 r.7 Dimecres, 6: 09 30 37 41 43 44 c.20 r.4 Dijous, 7: 01 11 15 17 38 39 c.02 r.4

Viatges

C/ Carlos Sarhtou, 12 XÀTIVA info@pepitagrauviajes.com 96 228 70 90

Un moment del repartiment de taronges.

FARMÀCIES DE GUÀRDIA

EN XÀTIVA, ONTINYENT, LA COSTERA I LA CANAL DE NAVARRÉS DIA

XÀTIVA

ONTINYENT

LA CANAL

LA COSTERA

Dissabte, 9

Casesnoves CB

Farmacia Central

Chella

Canals (E. Pepiol)

Diumenge, 10

Vanessa Llanderal

Maria Torró

Chella

Canals (E. Pepiol)

Dilluns, 11

Pellicer-Estrugo

Manuel Belda

Énguera

Llanera de Ranes

Dimarts, 12

M. Ángeles Martí

El Salvador CB

Navarrés

Canals (La Avenida)

Dimecres, 13

Vicen Campos

M. Carmen Ruiz

Bolbaite

Montesa

Dijous, 14

Amparo Quiles

Margarita Quilis

Énguera

L’Alcúdia de Crespins (Avinguda Pau)

Divendres, 15

Rosalia Soler Fdez.

M. José Segura

Chella

Novetlè

Llegadas del 2 de abril al 6 de noviembre de 2019

RESERVA ANTICIPADA,

APROVECHA ESTA OPORTUNIDAD C/ Sant Francesc N5, Xàtiva 962282346

*Oferta sujeta a disponibilidad y condiciones.


SETMANARI D’INFORMACIÓ COMARCAL

Gerència: Cristóbal Merino Grau C/ Carlos Sarthou, 12 - Xàtiva Cap de Redacció: Juan Antonio Cloquell Cuñat 96 111 68 83 · 671 03 48 48 Impressió: Sistemes Impressió de Llevant SA comercial@linformador.net · redaccion@linformador.net www.linformador.net Edita: Setmanari Setabense SL Dipòsit Legal: V-4955-2001 L’Informador no s’identifica, necessàriament, amb l’opinió dels seus col·laboradors i anunciants.

Profile for L'Informador

L'Informador 911  

Dissabte, 9 de febrer de 2019

L'Informador 911  

Dissabte, 9 de febrer de 2019

Advertisement