Page 1

RenĂŚssance

Mad i renĂŚssancen Falkenborgskolen 6.c Ida Dybdahl Holst Falkenborgskolen 6.c


Ida Dybdahl Holst


Kolofon: Ida Dybdahl Holst Mad i renĂŚssancen Original titel: Mad i renĂŚssancen Layout: Ida Dybdahl Holst Dansk udgave: 2012


INDHOLD Maden i renĂŚssancen 4 En kongelig eller en adel 5 Opskrifter 6


Maden i renæssancen

FAKTA! De nye grønsager: • Agurker

I 1500-tallet vidste man ikke hvad der var sund og hvad der var usundt at spidse. Når man f.eks. når man for eksempel blev syg af halvrådden frugt, troede man, at frisk frugt også var skadelig. Mange af menneskerne proppede sig med kager og søde sager.

Her er der en mand der sidder og spiser

• Asparges • Fennikel • Græskar • Grønærter • Havebønner • Kål


Et adeligt bryllup Til et adeligt bryllup, i Danmark blev der inviteret flere hundrede gæster, til festen. Man fandt en indkøbsliste fra et adeligt bryllup, til fest-middagen slagtede man 24 stude, 80 lam, 24 grise, 150 gæs og 200 høns – plus hvad man kunne få fat i af vildt. Der blev brugt 2 tønder salt og 3 tønder eddike til at konservere den del af maden, der skulle laves i forvejen indkøbs-listen blev opfattede som luksus-varer som krydderier, 35 kilo svesker og konfekt til brude-huset. Til at skylle det hele ned med, var der beregnet 3200 potter vin og 16 tønder øl.


Fransk toast: Ingredienser: 4 store skiver franskbrød 3 æg 25 gram smør ½ tsk kanel 2 spsk madolie 2 tsk sukker

1. Skær 4 skiver brød. Skær skorpen af. 2. Slå æggene ud i en lille røre-skål. Kom salt og kanel i og pisk blandingen grundigt 3. Vej smørret af og kom det på panden sammen med to skefulde olie. 4. Hæld blandingen i ud et fladt fad eller en tallerken. 5. Sæt panden over svagt blus, så smørret smelter. Rør smeltet smør og olie sammen. Panden må ikke blive så varm at det ’sprutter’. 6. Dyp begge sider af brød-skiverne i æggeblandingen. Sørg for at der kommer æggeblanding over det hele. 7. Læg brødet på panden, steg og vend det til det er gyldent på begge sider 8. Læg skiverne på serveringsfad eller tallerkner og drys dem med sukker. Dine franske toasts er klar til at blive serveret.


ORD-FORKLARING Konservere: at behandle fødevarer på en måde, så den kan holde sig.

Adelen: er den person der ligger lige under kongen og som ikke betaler skat. Renæssancen: det betyder genfødsel

STIKORDS-REGISTER Adeligt bryllup 5 Mad 4 Opskrifter 6

Mad i renæssancen  

Fagbog lavet af elever fra 6. klasse på Falkenborgskolen i Frederikssund.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you