Page 1

LINDSEY MICHELSON PORTFOLIO


CONTENTS ARCHITECTURAL WATERFRONT DISTRICT BERLIN THE MOVING IMAGE CINEMATHEK PILLSBURY CROSSING RETREAT EGYPTOLOGISTS STUDY ARTISTIC ARCHITECTURAL RENDERINGS + HAND DRAWINGS DESIGN + BUILD THE CUBICLE THE SOLAR HOUSE


WATER FRONT DISTRICT BERLIN

This massive urban redevelopment is located within the city center of Berlin, Germay. The project entailed a complete redevelopment of the site, providing all the necessary programs for a completely selfsufficient environment. This old, unused railyard sits north of Berlin’s main train station, Berlin Hauptbahnhof. The site is approximately 50 hectares long and features a canal running along the eastern border, and an elevated rail line on the western border.


04 | 05 Urban redevelopment site in Berlin, Germany.


Existing train tracks.

Berlin wall remnants.

Onsite Photographs

View looking south at train station.


Existing canal running along the east edge of the site.


1

2

Diagram of major urban design moves. 1: existing conditions 2: bring existing canal through the site 3: creating an island to facilitate art and entertainment 4: create central hubs of activity on perimeters of site

3

4


zone 1_art/ entertainment island zone 2_mixed use development hot spots arrows of movement train station canal


View Study

Site Analysis

Zone Study

Preliminary Model


Final Site Model


site masterplan


transportation of roads

public transportation bus U-bahn S-bahn regional train ferry

main road_2 way traffic w/ bike lane side road_1 way traffic w/ one lane of parking pedestrian and bike only


main entertainment plaza looking north


diagram of uses residential shopping, business or trade social and institutional leisure activities industrial and manufacturing


T H E MOVING IMAGE

Continuing to develop the Waterfront District Berlin, I choose to focus on one of the main entertainment areas on the southern end of the site. Creating a new entrance and plaza for the existing Hamburger Bahnhof Contemporary Museum of Art, and developing a building for cinema was the main focus. The Moving Image Cinemathek not only provides main theater space for film, but exhibit space, and personal residences for cinema artists. Creating a lively entertainment area that facilitated many different means of watching films, looking at art, and socializing was key in the design.

masterplan context

C I N E MATHEK


n

site plan

1:1000

Vi

V

V


Parti Artists

Public

Residence

Open Work

Cinemas

Mixed-Use Building

Exhibit Space

Cafe/Bar

Entry

Cinemas


View of Cinemathek Entrance.


Ground Floor Plan 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

New Flick Entrance New Hamburger Bahnhof Entrance Outdoor Cinema Residential Entrance Bar Kitchen Cafe Entrance Lobby Ticket Counter Cinema Exit

1

A

C

2

4

B 5

6 B

7

3

10

8 9

A

C


Entrance Lobby for The Moving Image Cinemathek.


A

A

First Floor Plan Exhibit Space Concessions Cinema Entrance Theater B

1 2 3 4

4

3

B

B

1

C 1

2

3 2

A

Section A-A

4

4

C

4

A


A

Second Floor Plan Open Work Exterior Terrace Office Conference

Third-Fifth Floor Plan Apartment 115m2 Apartment 115m2

1 2 3 4

1 B

2 B

B

C

C

C

Section B-B

A

Section C-C

C

1 2


Collage of Exhibit Space


View of New Plaza on North Facade Outdoor Cinema


Collage of Cinema


lcd screen

acoustical ceiling panels theater

projection room

P.i.p concrete beams

slate facade

mechanical room

concrete bench Gravel hardscape

section d_cinema Wall Section of Cinema

1:20

sidewalk


PILLSBURY CROSSI N G RETREAT Pillsbury Crossing is located just outside of Manhattan, Kansas, and not only is it secluded and quiet, but features an expansive creek. The goal of the retreat was to provide a relaxing, unique and enjoyable experience within the natural setting. The site has both gradual and steep level changes that allowed for site integration, and the separation of public and private realms. The use of natural materials, as well as varying effects of lighting was in direct response to the immediate surroundings.


2 1

2

3

Parti 1 public 2 semi-public 3 private


site plan


1


onsite cliff inspiration_steven holl sculpture preliminary model_ design development

2

3

1 2 3


1

2 3


ground floor plan_public building service and office wing entry gathering space welcome desk indoor pool restrooms and storage studio

1 2 3 4 5 6

6 5

4

key plan


Sectional model showing limestone facade of the entrance.


Section model cutting through main entrance and pool.

Detail of 2nd floor terrace and wood screen.


EGYPTOLOGISTS S T U D Y

This private hideaway, study, and gallery for an Egyptologist is located just across the river in downtown Memphis, Tennessee. The goal of the project was to carve two limestone blocks to form spaces for reading, writing, entertaining and displaying artifacts. Inspiration was grounded in Egyptian progression and directional movement found throughout Egyptian culture and design. Varying degrees of enclosure throughout the two blocks creates a separation between the public and private realms.


Entrance to the Egyptologists study.


parti_ directional and progressive movement


site plan


section A-A

section B-B


Private outdoor gathering space.


ARCHIT E C TURAL RENDERING + H A N D DRAWI N G S


graphite


graphite


graphite sketches from Italy


colored pencil


watercolor in sepia tones


De Blas House computer renderings_ viz and photoshop


Lindsey Michelson


T H E CUBICLE The cubicle is a desk, computer workstation, and storage unit all in one; constructed with Baltic birch plywood, and red laminated FinnForm. The cubicle manifested from a desire to create a compact, moveable desk, with an accompanied chair allowing for plenty of storage.


THE SEAT

THE DESK


T H E S O L A R H O U S E

The Kansas State University Solar House Project for the Solar Decathlon in Washington, D.C., was a design + build project. Fifth and third year architecture students, as well as faculty, collaborated to create a unique and efficient house. The Solar House featured cozy interior rooms, ample sun-shaded exterior spaces and was completely self-sufficient.


1

2


1

Attaching the wood flooring at night.

2

Completed wood flooring.

3

Living room in construction.

4

Solar House on display in Washington, D.C.

3

4


lnmichelson@gmail.com

LINDSEY MICHELSON

Portfolio  

Architectural portfolio of work completed at Kansas State University while obtaining my Master of Architecture degree.