Försommarstämma 2015 programblad

Page 1

Försommarstämma på Lindsbergs kursgård, Falun 14 –16 maj


Välkomna till försommarstämma på Lindsberg 14–16 maj! Programmet börjar med en danskväll på torsdagen och fortsätter sedan hela helgen med kurser, konserter, buskspel och dans!

Kom ihåg att föranmäla dig - både till kurserna och till stämman På grund av begränsat utrymme (max 150 personer i lokalerna) och antal sovplatser är det nödvändigt att boka sovplats och i förväg anmäla dig till stämman. Detta gör du enklast via anmälningsformuläret som du hittar på evenemangets Facebook-sida, “Försommarstämma på Lindsberg”, eller via mail: lindsberg10@gmail.com Deltagande i kurs ger automatiskt plats på stämman, men för att underlätta för oss som arrangerar vi ber dig även i dessa fall att föranmäla dig via formuläret!

Kurser För kurserna i detta programblad gäller föranmälan. Du anmäler dig till kurserna senast 3 maj genom att höra av dig via mail eller telefon till Fredrik Månsson, Sensus. fredrik.mansson@sensus.se Tel: 023-794943. Ange namn, adress, mailadress samt telefonr. Kursavgiften betalas via hemskickat inbetalningskort.

Inträde Inträde torsdag: gratis! Inträde fredag: 150 :Inträde lördag: 150:Om du har med dig instrument eller deltar i en hel- eller halvdagskurs dras 50 :- / dag av på inträdet. Det går bra att betala på plats, kontant eller med kort.

Kostnader för logi Enkelrum: 250 :-/natt (Obs ett fåtal bäddar) Dubbelrum: 200 :-/natt (Obs ett fåtal bäddar) Flerbäddsrum på Lindsberg: 100 :- /natt Masslogi (bygdegården, Bergsgården) 50 :-/natt Tältplats: 50 :-/natt Mat? Under stämman kommer frukost, lunch och middag erbjudas.

Kontaktperson Allmänna frågor: Gerd Holgersson, tel: 076-353 1626 lindsberg10@gmail.com

Kursansvarig: Fredrik Månsson. fredrik.mansson@sensus.se tel: 023-794943


Program Torsdag 14 maj

Lördag 16 maj

18:00 Kortkurs DANSINTRO Prova på schottis! Med Erik Engkvist

10:00-13:00 danskurs - menuett Jenny Franke och Dalabarock

Spel till dans i kyrksalen Falu spelmanslag Johan Trolin Tove Lindström m fl!

14:00-17:00 danskurs - polonäs Jenny Franke och Dalabarock

JAM & BUSKSPEL

Fredag 15 maj

14:00-17:00 slagverkskurs Juan Romero 14:30-16:00 Fiolkurs Sara Parkman 14.15 - 16.15 barnWorkshop Maria Loxbo. Från 5 år. (Föranmälan krävs ej)

11:00-18:00 Danskurs Anton Schneider & Guro Kvifte Nesheim Valdresspringar

19:00-20.00 konsert Sara Parkman & Juan Romero

19:30-20.30 Konsert Lucy Huzzard & Andrew Parr

20.15-21.00 konsert Kråwkan

Spel till dans i kyrksalen Kristofer Pettersson Guro Kvifte Nesheiim Kerstin Ivares, Stina Brandin, Marit Nordfors m fl!

spel till dans i kyrksalen Sara & Juan Dalabarock m fl! JAM & BUSKSPEL

JAM & BUSKSPEL


Danskurs Valdresspringar med Anton & Guro 15 maj 10.00–17.00 Valdresspringar är ett koncentrat av dansglädje med sitt lugn, skärpa och sköna sväng. Kom och lär dig denna norska pardans under ledning av Anton Schneider. Vi dansar till drivande och medryckande hardingfelemusik av Guro Kvifte Nesheim. Guro är från Oslo och har med sitt kraftfulla dansspel bland annat varit fast dansspelman för valdreslaget i Oslo. Tidigare har hon studerat på Skurups folkhögskola och högskolan för scen och musik i Göteborg. Hon frilansar i olika konstellationer och jobbar för tillfället med dansföreställningen Shadowland/neverland på Operan i Göteborg. Mer om Guro på www.thomasguro.com Anton Schneider är dansare och danspedagog som är uppskattad för sin energi, den enkelhet som präglar hans kurser och sin kompetens inom folkdans. Anton har rest till Valdres många gånger och fördjupat sitt kunnande i valdrestraditionen på flertalet kurser, fester och danskvällar. Mer om Anton på www.antonschneider.se Max antal deltagare: 25 Kursavgift: 600 :-

Anmälan senast 3 maj till fredrik.mansson@sensus.se


Danskurs med Jenny Franke & Dalabarock Menuett 16 maj 10.00–13.00, Polonäs 16 maj 14.00–17.00 Välkommen på en workshop som doftar folklig barock. från tidigt 1700-tal till 1800 var det menuett och polonäs som dominerade på bröllop och kalas i Dalarna. Musiken finns bevarad i klockarnas spelmansböcker. Jenny Franke lär ut den folkliga menuetten, som är svängigare och häftigare än adelns menuett. Både menuett och polonäs bjuder på stora möjligheter att improvisera. För musiken står Dalabarock. Dansat till en menuett från Dalarna förr? Inte? Men nu är det dags Plats: Bygdegården i Bergsgården Frågor om kursen: 070-53 25 185 Välkommen med eller utan peruk! Max antal deltagare: 25 Kursavgift: 300 :- / halvdagskurs. 600:- / heldag

Anmälan senast 3 maj till fredrik.mansson@sensus.se


Slagverksworkshop med Juan Romero 16 maj 14.00–17.00 All modern musik har sitt ursprung i traditionell musik. Därför kommer vi att gå igenom olika trad-rytmer som enkelt kan svetsas in i modern musik. Det kommer bli rytmer från Brasilien, Väst-Afrika, Colombia, Kuba och, om tiden tillåter, mer ändå. Efter behov kommer jag att gå igenom olika teknikmöjligheter för att förbättra och maximerar ljudmöjligheterna i instrumentet. Improvisation, arrangemang och allt som kan vara trevligt att lära sig kommer jag att försöka visa under workshopen. Inga förkunskaper krävs. Ha det bäst! Juan Romero är frilansmusiker och är utbildad på Kungliga musikhögskolan och leder flera sambaorkestrar, och uppträder då och då tillsammans med Sara Parkman och Samantha Ohlanders under gruppnamnet "Den nya alliansen". I kursavgiften ingår hyra av cajón, ett ursrungligen peruanskt slagverksinstrument i form av en låda som idag används inom många musikgenrer, däribland irländsk och svensk folkmusik. Max antal deltagare: 10 Kursavgift: 400 :- inkl hyra av cajón

Anmälan senast 3 maj till fredrik.mansson@sensus.se

0

9.0

6 ma

Ko

nse

rt

med

Sa

& ra

jua

n1

j1


Låtspelskurs med Sara Parkman 16 maj 14.30–16.00 Sara Parkman lär ut best of-låtar inför sommarn 2015. Vissa pratar om Beach 2015 som ett mål för vårens träning, men vi som tar sikte på sommarens stämmor vet att det är andra saker än magrutor som räknas under buskspelet. Det blir en traditionell låtspelskurs med hits från igår och idag, nyskrivet och en och annan gobit från Ångermanland. Allt för att du ska kunna glänsa under sommarns stämmor! Sara Parkman är folkmusiker, radiojournalist, aktivist, hembygdslover. Älskar tanter, polskor, ord, tåg, visor och radio. Spelar fiol och gör det jättebra, såpass att hon fått godkänt från Kungl. Musikhögskolan i Stockholm. Hörs i superduon deluxxe “Sara och Samantha”, Sveriges Radio och syns på bland annat Dramaten och hembygdsgårdar runt om i Sverige. Tror på på köksbordets revolutionerande kraft och på folkmusikens kraft att sprida anti-nationalism och feminism. Spelar främst låtar från Ångermanland, Dalarna och Jämtland men tänker att folkmusiken är dialekten och musiken språket. Max antal deltagare: 15 Kursavgift: 150 :-

Anmälan senast 3 maj till fredrik.mansson@sensus.se

Konsert med Sara Parkman & Juan Romero 16 maj 19.00 Juan Romero och Sara Parkman går alltid dit glittret finns. Och glittret bor i det ursvängiga ös och inkännande lek som finns i duons musikaliska möte. Vi säger: skit i regelrätt tradition. Vi säger: ta det bästa ur det brasilianska rytmförrådet och förena det med de allra vackraste kurbitskrusidullerna från Dalarna. Och precis där bor det musikaliska glittret! Eller såhär: Föreställ er en sandlåda där en cajón och en fiol på riktigt leker med varandra. Solljus. I sandlådan sitter Parkman och Romero och spelar musik rätt ur stunden- improvisationerna leker med sinnestämningar som pepp, gråt, dans, politik och allt det andra som finns i denna gyllene duo där folk möter punk möter bra musik.


Barnworkshop “Att leka en saga” med Maria Loxbo 16 maj 14.15–16.15 Med leken som utgångspunkt och medel dramatiserar vi tillsammans en saga! Gruppens sammansättning avgör vilken riktning vi tar men bland annat sång, dramaövningar och fridansimprovisation till folkmusiklåtar kan väntas! Workshopen ligger parallellt med låtspelskursen med Sara Parkman och passar därför bra att kombinera med denna, men alla nyfikna barn är förstås varmt välkomna! Maria Loxbo har stor erfarenhet av att arbeta med barn, från förskoleåldern och uppåt och har då hållit i flera dans- och dramaworkshops. Hon har bakom sig en utbildning i fysisk teater, engagerat deltagande i musikteaterensemble samt älskar att sjunga, helst tillsammans med andra. Max antal deltagare: 15 Ålder: 5-10 år Gratis! Ingen föranmälan krävs men meddela gärna intresse till fredrik.mansson@sensus.se


Kontakt Hitta hit!

Kontaktperson

Från Stockholm åker du tåg, Masexpressen, Swebus eller bil till Falun. Buss nr 242 och 246 går från Falun till hållplats Järgarvet; buss nr 20 till hpl Bergsgården, på promenadavstånd från Lindsberg.

Logi, inträde, mat och övriga frågor: Gerd Holgersson: 076-353 1626 lindsberg10@gmail.com

För busstider se dalatrafik.se Kursgården Lindsberg Lindsberg 10, Bergsgården 791 91 Falun

Kursansvarig: Fredrik Månsson. fredrik.mansson@sensus.se tel: 023-794943 Behöver du hjälp med skjuts från Falun? Fredrik Månsson: 023-794943

www.lindsberg.org www.facebook.com/Lindsberg Mer information om stämman hittar du på eventets Facebooksida: “Försommarstämma på Lindsberg”.

lindsberg

järgarvet

bergsgården


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.