Produktkatalog 2017

Page 1

A OSS ILL

VI ÄR

RNA

!

G

PRODUKTKATALOG

DITT TRYCKERI I

VETLANDA


Åkessonberg är ett tryckeri i Vetlanda och Virserum med kunder över hela sverige. Våra uppdrag kan handla om stora bokproduktioner, tidningar, kampanjer, Årsredovisningar och företagspresentationer - likaväl som butiksinredning, Foldrar och flyers. Vi kallar det för PRINT HELT ENKELT. Välkommen till oss!
INNEHÅLL

SMÅFORMAT

KONTORSTRYCK

STORFORMAT

TJÄNSTER

s 6-15

s 16-21

s 22-29

s 30-31

Denna katalog är tryckt på: Omslag: 250g G-Print, Inlaga: 150g G-Print Vers. 1.6 2017 Vetlanda


SMÃ…FORMAT


ÅkessonBerg -

7

- Småformat

Lösblad Flyers, Utskick, Nyhetsbrev, Reklamblad, Vykort Om du har en god idé om var din målgrupp vistas så är det ett utmärkt alternativ att dela ut lösblad eller flyers. Flyers är ett snabbt och effektivt kommunikationsmedel eftersom man får direktkontakt med sina potentiella kunder. Flyers kan med fördel berätta om tillfälliga erbjudanden eller lanseringar, eventuellt i kombination med rabattkuponger eller liknande.

Några tips för bättre lösblad och flyers Skriv en smart rubrik

En flyer kan snabbt passera din kunds ögon. Därför är det viktigt att göra den så utstickande som möjligt.Gör rubriken minnesvärd, ovanlig eller provokativ för att den ska noteras.

Gör det enkelt

Undvik för mycket text och information. En flyer eller ett lösblad som direktutskick ska i första hand göra kunden intresserad.

Tänk utanför det vita pappret

Det finns mycket du kan göra med ditt blad för att göra kunden extra intresserad. Gör en annorlunda ihopvikning, använd foliering eller stansa bladet till en cirkel, möjligheterna är många.

Hur trycker vi? Vilket papper och format vill du ha? Ska det det gå riva ut kuponger och små erbjudanden? Hur många vill du nå ut till? Ja möjligheterna är många, särskilt hos oss. Kom gärna förbi så pratar vi gärna om hur vi kan trycka flyers som verkligen syns och tilltalar din målgrupp!


ÅkessonBerg -

8

- Småformat

Visitkort Visitkortet en vital och ofta en första förmedlare av ert varumärke eller företag. Ett bra visitkort berättar inte bara om person och adressuppgifter, det ska också förmedla känslan för företaget eller varumärket. Kanske räcker det bara med er logotyp och en profilfärg, eller ska visitkortet tryckas på ett speciellt material eller i en annorlunda form?

Några tips för bättre visitkort Gör det enkelt

Ett enkelt och stilrent visitkort med bara den mest viatala informationen är många gånger bättre än ett som är fullproppat med information.

Tryck på båda sidor

Visitkort är ett litet format, då kan det ibland vara svårt att få plats med allt på en och samma sida. Att även trycka på baksidan öppnar för nya möjligheter och ser trevligare ut.

Hur trycker vi? Det vanligaste formatet är kvadratiskt 90x55mm, men det går naturligtvis göra i alla möjliga former. Med en stor intern produktion kan vi så gott som alltid trycka ert visitkort inom 24 timmar. Visitkort går trycka på en mängd olika papper, eller varför inte plast? Hör av dig så berättar vi mer.


ÅkessonBerg -

9

- Småformat

Foldrar En folder är en ihopvikt trycksak och kan se ut på många olika sätt och ha många olika mått. Men kan säga att foldern är flyerns storebror. Med en mängd vikningsalternativ är foldern ett bra alternativ för att få plats med mycket på liten yta.

Några tips för en bättre folder Skriv en smart rubrik

En folder kan snabbt passera din kunds ögon. Därför är det viktigt att göra den så utstickande som möjligt.Gör rubriken minnesvärd, ovanlig eller provokativ för att den ska noteras.

Gör det enkelt

Undvik för mycket text och information. En flyer eller ett lösblad som direktutskick ska i första hand göra kunden intresserad.

Tänk utanför det vita pappret

Det finns mycket du kan göra med ditt blad för att göra kunden extra intresserad. Gör en annorlunda ihopvikning, använd foliering eller stansa bladet till en cirkel, möjligheterna är många.

Hur trycker vi? Vilket papper och format vill du ha? Ska det det gå riva ut kuponger och små erbjudanden? Hur många vill du nå ut till? Ja möjligheterna är många, särskilt hos oss. Kom gärna förbi så pratar vi gärna om hur vi kan trycka foldrar som verkligen syns och tilltalar din målgrupp!


ÅkessonBerg -

10

- Småformat

Broschyrer Broschyrer utgörs av flersidiga trycksaker som häftats samman och ger en prisvärd produkt med utrymme för gott om information. Med broschyrer har du möjlighet att använda intresseväckande bilder kombinerat med ingående text beroende på hur du vill att din broschyr ska vara uppbyggd och vilken funktion den ska fylla. Broschyrer fungerar utmärkt att dela ut på mässor eller kundbesök. Broschyrer ger kunden en chans till eftertanke och möjligheten att i sin egen takt ta del av ditt budskap. Vi kan trycka era broschyrer snabbt och snyggt och anpassar tryckmetoden efter upplaga och typ av produktion. Med oss kan du lita på att det blir som det ska, oavsett om det handlar om att trycka broschyrer utifrån en tryckfärdig pdf eller om ni också vill ha hjälp med att layouta eller sätta broschyren utifrån era texter och idéer.

Hur trycker vi? Vanligt papper när det gäller broschyrer är 170-250 gr omslag och 100-170 gr inlaga. De trycks i allt från obestruket och matt, till silk och glättat.

Något att fundera på Hur ska er broschyr se ut?

Vilket format, färg och papper vill ni ha? Fyrkantsrygg? Efterbehandling? Möjligheterna är obegränsade, och vi kan hjälpa er att trycka broschyrer helt efter era specifikationer och önskemål.


ÅkessonBerg -

11

- Småformat

Kataloger Rapporter, Årsredovisningar, Företagspresentationer En tryckt katalog kan användas i flera syften. Den ger utrymme för utförlig information och bilder samtidigt som den kan anpassas på en mängd olika sätt beroende på vilken funktion ni vill att katalogen ska fylla. Några exempel på kataloger som går att trycka är: Försäljningskataloger som listar olika erbjudanden i syfte att underlätta för kunden att beställa en vara. Kataloger som listar information. Vi har valt ut och byggt upp hela vårt produktionsmaskineri med fokus på två aspekter: hög kvalitet och snabbhet i produktionen. Perfekt för alla er som vill ha en högkvalitativ slutprodukt men som inte hinner vänta på att få den i handen.

Hur trycker vi? Vanligt papper när det gäller att trycka katalog är 150-300 gr omslag och en 80-150 gr inlaga. De trycks i allt från obestruket och matt, till silk och glättat. Vill ni lyxa till det finns alla möjligheter i att få allt från en guldig foliering till en läcker lack.

Mycket går göra med en katalog Rapporter

Gör företagets rapporter så intressanta som möjligt genom att låta dem följa företagets grafiska profil. En rapport som består av en iögonfallande grafisk formgivning bidrar till att det både blir skönare för läsaren att läsa rapporten och lättare att ta till sig informationen.

Årsredovisningar

Genom att anpassa årsredovisningarnas formgivning och pappersval kan du påverka uppfattningen av ditt företag. Samtidigt blir det behagligare att ta till sig informationen i företagets årsredovisningar om dessa är utformade på ett bra sätt. Ett genomgående grafiskt mönster i företagets samtliga trycksaker skapar en proffesionell helhetskänsla av företaget.

Företagspresentationer

I din företagspresentation förmedlar du ditt företags sätt att tänka och göra affärer. Därför är det viktigt att hela utformningen av er företagspresentation går i linje med hur ni vill uppfattas hos era kunder.


ÅkessonBerg -

12

- Småformat

Magasin - Tidningar Vare sig det är kundtidningar, medlemstidningar, magasin eller andra varianter av flersidiga trycksaker så är vi på ÅkessonBerg här för att hjälpa er ta fram er produkt. En tidning är en återkommande publikation som förekommer i många olika varianter som exempelvis dagstidning eller tidskrift. Det som skiljer de båda tidningarna är att tidskriften inte har som syfte att förmedla allmänna dagsnyheter utan istället vara inriktad på ett ämnesområde. ÅkessonBerg är ett personligt tryckeri med hög kapacitet som alltid har snabba leveranser och hög kvalité. Vi trycker kostnadseffektivt tidskrifter i både små och stora upplagor. Eftersom vi har har egen limbindning minimeras produktions-tiderna. Oavsett om det bara rör sig om tryck av tidningen eller om ni även behöver grafisk hjälp för sammansättning och design, så är vi det rätta företaget för er. Om så önskas kan vi även erbjuda effektiva lösningar för adressering och distribution. Läs mer om våra tjänster på sid 27.

Hur trycker vi? När det gäller tidningar och tidskrifter med större antal sidor, som ska adresseras och skickas ut vill man hålla ner den totala vikten av tidningen på grund av höga portokostnader. Därför väljer man ofta en låg pappersgramvikt. Efter det väljer man sedan vilken typ av papper man vill ha - silk, matt eller gloss.


ÅkessonBerg -

13

- Småformat

Vill du n ae a b ra h tals? en s u eller t

T TT, DE OAVSE VI! LÖSER

Böcker Pocket, Hårdpärm En bok består av flera ihoplimmade eller sammanhäftade blad som ofta täcks av ett hårt omslag. Innehållet i en bok kan variera mellan text och bild eller en blandning. Böcker så brukar delas in i två kategorier:

Mjukaband - Limbundna med mjuka pärmar - pocket

Hårdband - Inbundna (trådbundna)

Tips för en bättre bok Bokens omslag har stor påverkan på hur lätt din bok kommer vara att sälja. Se till att matcha bokens omslagsdesign med dess innehåll för att locka dina läsare. Tänk även på bokens bindning och bokryggens bredd när du bestämmer hur ditt omslag ska se ut.

Hos oss har du alla möjligheter att trycka böcker i alltifrån mindre upplagor till riktigt stora produktioner. Det här med böcker är som en helt egen värld. På bilden nedan kan du se en förklaring av några av bokens många delar.

1

1. Skyggsomslag 2. Pärm 3. Försättsblad

4. Rygg 5. Kapitälband 6. Märkband

3

7. Inlaga 8. Snitt

7

2

8

4

5

6


KONTORSTRYCK


ÅkessonBerg -

15

- Kontorstryck

Brevpapper Nästan alla företag och organisationer använder brevpapper och de utgör en vital del av företagets identitet. Därför tycker vi på ÅkessonBerg också att man ska lägga ner lite mer energi på att göra sina brevpapper snygga och representativa för företaget. Se till att kommunicera vilka ni är och ge ett proffsigt intryck i kommunikationen med kunder. Trots att det sällan är någon större kostnad så försöker många spara in lite på denna front och skriver ut brevpapper själva på företagsskrivaren, men tro oss - det syns. Om ni trycker brevpapper hos oss så kan ni vara säkra på att få ett enhetligt brevpapper med samma utseende, typ av papper och färg var gång - något som är svårt att uppnå med den vanliga kontorsskrivaren.

Tips för ett bättre brevpapper När man ska trycka brevpapper är det viktigt att först fundera på hur pappret kommer att användas. Om brevpappret skall högvolymkopieras eller utsättas för påfrestande laserutskrifter ställs helt andra krav på papprets egenskaper än om det används mer sällan. Vi hjälper dig självklart att välja just det brevpapper som passar ditt företags behov.

Block Anteckningsblock, Konferensblock, Antekningsblock Ett block av någon form är en kanonprodukt. Den är inte bara användbar i ditt dagliga arbete, den är också en perfekt profilprodukt att ge till en kund. En sak att fundera på innan du beställer ditt block är bindningen. Ett block går sätta samman på flera sätt. Spiralbindning är det vanligaste alternativet, men en blocklimmad kan fungera minst lika bra och blir alltid snygg! Tveka inte på att fråga oss om du har funderingar.

Hur trycker vi? Vi trycker block i alla tänkbara, men våra standardformat för block är A6, A5 och A4. Välj själva typ av papper, färger, bindning/limning, omslag och inlaga (linjerat, olinjerat, rutat) för att få just ert block att sticka ut i mängden!


ÅkessonBerg -

16

- Kontorstryck

Kuvert Hos oss får ni era kuvert med tryck precis som ni vill ha dem! Välj storlek, papper, färg och tryck och skapa ett kuvert som passar just er. Specialanpassa ert kuvert med tryck ytterligare? Vill ni ha kuvert med fönster? Vill ni ha öppning på lång eller kortsidan? Vilken förslutningsmetod vill ni använda; fukthäftande, remsa eller självhäftande? Vi hjälper er att hitta den perfekta produkten just för er. Vill ni ta steget längre och få en helt specialdesignat kuvert? Vi ordar specialtillverkning av kuvert där valmöjligheterna är oändliga!

Tips för en bättre kuvert Överraskande färgkombinationer Nästan alla kuvert är antingen vita eller ljusbruna, vilket inte bara gör dem ointressanta utan också lätta att förbise. Ett lätt sätt att råda bot på detta är att helt enkelt använda färgat papper. Beroende på vad som passar bäst så kan det vara företagets eller organisationens färg eller kanske någon helt annan färg för att bryta av och kanske anknyta till innehållet i erbjudandet (såsom rött på julen för att ta ett okontroversiellt exempel). Kreativ design En spännande grafisk design kan göra underverk för era kuvert. Exempel kan vara att lägga till fotografier, illustrationer eller andra grafiska element. Här avses alltså inte företagets logotyp, även om förstås också denna gärna får ingå, utan snarare bilder som drar uppmärksamhet till kuvertet och gärna väcker någon sorts känsla. Kuvert som väcker intresse i sig, även förutom sitt innehåll, fungerar som ännu ett marknadsföringsredskap och ett sätt om er identitet.


ÅkessonBerg -

17

- Kontorstryck

Mappar En mapp är ett bra verktyg för att hålla ordning på dina lösa papper på ett smidigt sätt. Har du flera separata blad som du vill ge en kund så kan det vara bra att överlämna dessa snyggt samlade i grafiskt profilierade mappar. En personligt utformad och väldesignad mapp förstärker även värdet av mappens innehåll i mottagarens ögon. Vi kan trycka mappar som är perfekta till företagspresentationen, offerten eller avtalet. Standardformatet är anpassat för att rymma A4-papper och vi har ett flertal olika varianter av mappar anpassade för tryck.

Pärmar Visa att ni är ett företag som värdesätter kvalitet genom att trycka egna pärmar. Oavsett antal och sort så kan vi på ÅkessonBerg hjälpa er att finna just er pärm med tryck. Valen är många och pärmens olika delar kan justeras för att skapa den perfekta pärmen för just era behov.

Tips för en bättre pärmar Ni kan välja att ha ett omslag med t ex matt, blankt eller strukturerat laminat. Genom att kombinera ett matt laminat med partiell lackering så kan mönster och texter framhävas på ett snyggt sätt. Om så önskas kan pärmens insidor fodras använd färger, väv eller papper med struktur för att skapa en helt unik pärm! Väv kan även användas som överdrag till hela pärmen, vilket ger en annorlunda pärm som tilltalar såväl känseln som synen. Även ryggen på pärmen kan anpassas för att passa er stil eller pärmens utseende i övrigt. Genom att till exempel ha en rundbigad (konkav) rygg uppnås ett vackert och stilrent utseende samtidigt som pärmen utmärker sig i bokhyllan!

Tips för en bättre mappar Vilket material vill ni ha för er mapp? Ni kan till exempel välja mellan mappar av kartong, solid papp eller plast. Förslutning av mappen kan skötas med exempelvis utskurna flikar, snoddar, kardborre eller tryckknapp. Vilket föredrar ni?


ÅkessonBerg -

18

- Kontorstryck

Etiketter Dekaler, Vinyler, Dekor, Klistermärken Behöver ni trycka etiketter, dekaler, vinyler eller klistermärken? Dessa produkter är egentligen ganska liknande - de är alla trycksaker med adhesiv. Klistermärken vet vi alla vad de är och etiketter är förstås en sorts klistermärken som är till för märkning. Med dekaler avses ofta lite rejälare klistermärken, som ofta är tjockare och större än traditionella klistermärken. En

vinyl, slutligen, är som en tunn film med adhesiv, som till exempel klistras på fönster och väggar (eller skärs till så att de blir mindre klistermärken). Vi kan även hjälpa till med tryck på tejp för exempelvis packning. Psst! Du vet väl att vi också använder våra vinyler till att foliera bilar? Se till att ni har en bild som syns och hjälper till att sprida ert varumärke!

Skräddarsy! Välj mellan olika färger och effekter för att ge det rätta budskapet och känslan för just er. Några exempel på snygga och spännande effekter är frost, guld, genomskinlig och reflex! Vi kan stansa - alltså skära till - er dekal precis som ni vill! Antingen kan vi då stansa ytterkonturen, det vill säga längs med kanten runtom klistermärket, eller konturskära, då vi även skär längs mönstret inuti klistermärket. Det senare är särskilt effektfullt om motivet är ett ord eller namn.


ÅkessonBerg -

19

- Kontorstryck

Kalendrar Almanackor En kalender är till nytta för era kunder och anställda hela året om. Passa på att kommunicera vilka ni är med egna bilder, eller välj att låta oss välja och köpa in bilder åt er. Kalendrar kan designas lite som man vill. A4, A5, eller kanske något helt annat? Kanske med spiralbindning, eller helt enkelt broschyrhäftad? Kanske med ett borrat hål så att man enkelt kan hänga upp den? Eller varför inte i form av en trekant för enkel placering på skrivbordet? Möjligheterna med att få en kalender som just du vill ha är helt enkelt väldigt många.

Hur funkar det med innehållet? Inför varje nytt år tar vi själva fram kalenderdelen för almanackan, innehållande allt från namnsdagar till månvarv högtider och helgdagar. Sedan är det bara för dig att bestämma hur det ska utformas! Vill du fylla almanackan med personliga bilder och texter? Och kanske markera vissa datum i kalendern för just dina händelser? Ring, maila eller kom förbi med ditt material så sätter vi ihop almanackan precis som du vill ha den!


STORFORMAT


ÅkessonBerg -

21

- Storformat

Rollups På mässan eller eventet är en rollup med ert tryck perfekt - den är lätt att transportera, snabb att montera och ger mycket exponering. Vi trycker er rollup på 1-3 arbetsdagar. En rollup är en enkel form av reklampelare som kräver minimalt jobb för att montera. 30 sekunder efter ankomst är din rollup monterad och budskapet är klart att förmedlas - tala om snabb marknadsföring! En rollup är en perfekt budskapsförmedlare när du behöver ha en transportvänlig och enkel produkt. Alla våra rollups levereras i slittåliga väskor för enkel transport och går att kombinera med spotlights. Vill ni synas lite extra? Vi kan erbjuda en extra bred rollup som är hela 2,4 m bred! Med en sådan kommer igen missa er, det vågar vi nästan lova!

Tips för en bättre rollup En Rollup står ofta på ett golv med mycket folk runt. Tänk därför på att lägga din viktigaste information i toppen av din rollup, då riskerar du inte att det skyms i fall någon står framför. Håll det enkelt! En rollup gör sig bra på en mässa, en plats med mycket intryck och information för besökaren. Tänk då på att försöka göra din rollup så enkel och kort på info som möjligt, oftast räcker det med en snygg bild och din hemsideadress. Räcker inte ytan? Vi kan leverera rollup med en bredd på upp till 1,2 meter, men det är inte alltid det räcker till. Att trycka en bild eller information som sträcker sig över flera kan vara riktigt snyggt.

Hur trycker vi? Standardmåttet för en rollup är 850x2150mm där 150mm i botten lämnas vitt för fästning i kasetten.


ÅkessonBerg -

22

- Storformat

Vepor Vepa är vad vi kallar ett stycke tyg med högkvalitativt tryck. Vepor har blivit en mycket populär del i marknadsföring då de är en väldigt smidig lösning när man vill profilera ett varumärke eller en produkt. En flexibel och ekonomisk variant som ger ett levande och kraftfullt intryck. Enkelt att montera, smidigt att skicka och tål transporter bra. Den största fördelen med vepor är att de ger en stor effekt för lite pengar. Välj mellan olika material såsom banderollväv, mesh och polyestertyger beroende på var er vepa ska hänga och hur tålig den behöver vara. Kan hänga både inomhus och utomhus! De material vi arbetar med är neutralt vita från början för att ge den bästa färgåtergivningen till era bilder. Upphängningen av vepan kan du själv välja ut, utefter användningsområde och eget tycke.

Hur trycker vi? På banderollväv, mesh eller polyestertyg. De går att få i stort sett vilken storlek som helst. Oavsett hur ditt behov ser ut så tar vi fram något som passar dig.

Tips för en bättre vepa Om man hänger flera vepor med tryck bredvid varandra med lite mellanrum så blir det ett snyggt sätt att dela av ett rum lite, utan att för den sakens skull ta bort rymd ur lokalen.


ÅkessonBerg -

23

- Storformat

Beachflaggor Med en beachflagga på nästa event kan ni verkligen säkerställa att ni syns! Beachflaggor monteras enkelt på ett fåtal minuter tack vare deras få lösa delar. Till mångas förvåning blir en beachflagga i nedmonterat tillstånd inte mer än ca en meter lång, vilket förstås gör den väldigt behändig att transportera till mässor och events. Materialen till era beachflaggor är noga utvalda för att tåla utomhusbruk och ger fint genomtryck som gör att motivet syns från alla håll. Man kan även välja bland olika fötter och fästen beroende på vilket typ av underlag er beachflagga ska stå på och vilken typ av väderförhållanden den ska kunna motstå.

Finns a karn i storle

S-XX2

En beachflagga med ert tryck kommer definitivt väcka uppmärksamhet vid ert nästa event.

Banderoller/flaggor Banderoller kallas de stora dukar i starkt tyg eller plast som man ofta ser utomhus med tryckta budskap från företag. På fasader, längs vägar, på lyktstolpar - banderoller med tryck kommer göra stort intryck på platser där folk dagligen vistas.

Tips för en bättre flagga Korta budskap - Då banderollen ofta ses på håll och under kort tid är det bra med korta, kärnfulla budskap.

Vi trycker banderoller på en slitstark och vattenavstötande duk som gör att den kan stå emot klimatet och påfrestningarna av att hänga utomhus. Med hjälp av öljetter (hålförstärkningar) skapas också en banderoll som är enkel att hänga upp och håller formen fint.

Dubbelsidiga banderoller - Utnyttja banderollen maximalt genom att ha tryck på båda sidor av din banderoll om den hänger så att den syns från flera håll.

Det finns även ett alternativ där man trycker banderoller tillverkad av så kallad mesh. En meshduk har små lufthål, vilka gör att den släpper igenom luft för att minska luftmotståndet och därmed minska slitningarna.

Använd färger - För att banderollen ska upptäckas och synas på håll krävs ofta starka färger. Tänk dock på att det viktigaste är att ert budskap når fram och därmed att texten gärna ska vara i kontrast mot bakgrundsfärgen.


ÅkessonBerg -

24

- Storformat

Exponering Butikexponering, Mässexponering Här nedan har vi gjort en lista bara på bara några av alla produkter som vi kan ta fram för din butik eller mässexponering. Finns inte det du behöver med på listan? Tveka då inte på att kontakta oss, vi löser och printar på det mesta! Produktställ För att visa upp dina produkter och broschyrer behövs ett funktionellt och attraktivt ställ. Det skapar en stilren miljö där kunderna får med sig vad de behöver och som underlättar för de flesta displayer. Vare sig det är i butik eller på mässa. Vi tar fram en mängd olika produktställ i alla typer av material efter era behov och önskemål. Ljuslådor Med en kreativ lösning kan vi hitta mer effektiva sätt att visa din företagsskylt eller produkt. En upplyst skylt längs med vägen eller en ljuslåda med din företagslogo på en mässa kan vara det som gör att just ni sticker ut från mängden! Med hjälp av vår planskrivare med uv-färg kan vi trycka ljuslådor direkt på opalfärgad plast avsedd för ljuslådor. På samma sätt kan vi även trycka på transparant plast eller på ljuslådefilm för alla typer av ljuslådor. Hyllvippor När du vill komma riktigt nära kunden med ditt budskap är hyllvippor en bra lösning. Här kan du vid köptillfället göra skillnad genom att dra uppmärksamheten till just din produkt. Material i plast eller kartong med ert budskap i valfri form och bästa färgåtergivning. Broschyrställ För att era kunder på ett så enkelt sätt som möjligt ska kunna finna information om era produkter så tillverkar vi broschyrställ efter era behov och för att

matcha produktens utformning och design. Vi producerar ställ med varierande funktioner och material som passar bra för butik, reception, kontor och mässa. Golvdekaler Golvreklam som guidar dina kunder rätt. En ofta outnyttjad yta som enkelt kan bli en effektiv plats för både korta och längre kampanjer. Eller kanske bara helt enkelt för att visa vägen. Materialet är antingen skyddat med ett godkänt halkskyddslaminat eller ett screentryckt starkt skyddslack. Dekalen håller i många år men när man vill ta bort den kan man enkelt göra detta utan att skada golvet med hjälp av en speciell avtagbar folie som inte släpper rester.


ÅkessonBerg -

Tapeter Inred med ert eget motiv! Det kan vara ett foto eller en egen design. Låt er stil, anda och inriktning sätta prägel på kontor, mötesrum, mässmonter eller butik. Vi printar tapeter på det mesta ni kan tänka er. Figurskurna produkter Skapa unika utställningar och displayer med figurskurna verk. Med vårt stora skärbord har vi kapacitet att fräsa i både smått som stort i mängder av olika material. Fönsterdekor Med dekor syns ditt fönster. Förstärk ert varumärke och övriga reklambudskap med hjälp av denna ofta outnyttjade yta! Underskatta inte heller möjligheten att trycka en tillfällig fönsterdekor i väntan på en mer permanent skylt eller stripning. Pop-up väggar Dags för mässa? Då är en pop-up vägg en självklarhet om du behöver en enkel och mobil monter. När du snabbt behöver få fram ett material för kommande mässa, utställning, kundträff eller konferens så är denna portabla och smidiga vägg ett givet val. Produkten består av ett skelett som du tar ur den medföljande lådan på hjul och monterar upp på bara några sekunder. I lådan finner du allt annat du behöver för att förvandla en tom yta till en levande monter, så som bildvåder, lampor, bord m.m. Bildvåderna är värmelaminerade och väldigt slitstarka vilket gör att de klarar att åka upp och ner många

25

- Storformat

gånger utan problem. Använder du mer än ett set så kan du på nolltid skapa ett helt rum med ditt budskap. Podium Ett podium med ert företags tryck är ett måste för mässan - förvaring, exponering och samlingsplats i ett! Våra podier med tryck börjar som rymliga transportlådor där ni kan förvara ert mässmaterial, men förvandlas snabbt och enkelt till ett podium där mässbesökare samlas och informationsmaterial smidigt kan förvaras. Podier är suveräna när det gäller att förmedla en känsla av professionalism. En stor del av podiets funktion är förstås också att det är en utmärkt yta för att exponera ert företag - oavsett om det är er logotyp, ledord eller kanske ett mässpecifikt erbjudande. Vi har både podier med tryckta våder och med sublimeringstryckt tyg.


ÅkessonBerg -

26

- Storformat

Dekor Reklam på bilar kan liknas vid en stor rörlig affischtavla och är lämpligt att använda om ni vill berätta om en ny produkt, en tillfällig kampanj, ett kommande event eller helt enkelt för att höja igenkänningen och kunskapen om varumärket. Med fullständig rörlig kontroll över er ”annons”kan ni effektivt fokusera exponeringen till noga utvalda områden under vissa tider av dygnet, när den önskade målgruppen vistas i detta område. Vad bilreklam är allra bäst på är att nå stora mängder människor till låg kostnad. Det är också ett effektivt sätt att exempelvis nå yrkesgrupper som sällan läser tidningen men tillbringar mycket tid på vägarna eller på stan.

Tips för en snygg design Se till att använda högupplösta bilder - en dålig bild förstör (som alltid) upplevelsen av er reklam. Håll koll på er design i förhållande till bilens ytor så att ansikten och andra känsliga delar inte täcker skarvar eller dörrhandtag på bilen så att bilden blir förvrängd. Kom ihåg att utforma ert budskap rätt och utnyttja bilens olika delar. - Baksidan av bilen kommer ofta betraktas i bilköer eller vid rödljus, så detta är en bra yta för lite längre budskap. - Bilens sida kommer mest ses när bilen är i rörelse och bör inte innehålla mycket text, utan kortfattade budskap eller en logotyp. - På framsidan av bilen kan man ha ett spegelvänt budskap, vilket säkerligen resulterar i en extra titt i backspegeln för bilarna framför!


ÅkessonBerg -

Förpackning I denna kategori ingår egentligen en hel del separata produkter, för förpackning går göra på oändligt många sätt, bara din fantasi sätter gränserna. Frågan är - hur vill du leverera din produkt till kunden? Oavsett om du behöver en påse, i papper eller plast, till din butik eller om du önskar en helt unik låda att leverera produkten i så finns vi här för dig.

Fördelar med förpackningarna Bärkassar och påsar med tryck är utmärkta profilprodukter och ett enkelt sätt för ert företag att synas. Varje kund blir en bärare av ert varumärke! En bra förpackning marknadsför en produkt på sin hyllplats och lämnar ett kvalitetsintryck hos kunden före och efter köpet. Därför är det viktigt att verkligheten, i form av material och tryck blir lika bra som på digitala konceptbilder. Vi formger, konstruerar, producerar, och testar – alltid med samma mål, en komplett förpackning med rätt dimensioner och snyggt tryck, värdig din produkt.

27

- Storformat


TJÄNSTER


ÅkessonBerg -

29

- Tjänster

Adressering och distribution Vi kan hjälpa er med adressering av till exempel utskick eller direktreklam! Ni skickar då en adressfil till oss, varpå vi förser trycksakerna med adresser på önskat vis. Vi kan också hjälpa till om ni saknar adresser för exempelvis kampanjer, utskick eller samhällsinformation. Tillsammans med dig tar vi då fram rätt målgrupp och den data som behövs för både distribution och återkoppling. Som förstärkning till våra grafiska tjänster och beställningssystem erbjuder vi nationella och internationella logistiklösningar och distributionskanaler. Vi har smarta lösningar för distribution av trycksaker till såväl hushåll som företag och organisationer i Sverige och övriga Norden.

Formgivning Formgivning handlar om att skapa konsekvent och effektiv kommunikation utifrån bilder, färger, format och typografi som anpassats för trycksaken. Vi kan hjälpa till med formgivning av era trycksaker - antingen utifrån era idéer eller från grunden. Vi diskuterar då målgruppen, syftet med produkten och annat som kan vara av vikt för att se till att er trycksak formges för bästa möjliga mottagande och respons hos mottagaren. Vad är det egentligen för skillnad på formgivning och layout? Svaret är att de går hand i hand, men som vi ser det så handlar formgivning om det sammanlagda utseendet på och intrycket av en trycksak, medan layout handlar lite mer specifikt om strukturen på och sammansättningen mellan de olika bild- och textelementen. Någon gång har det beskrivits som att formgivning är att bestämma hur pusselbitarna i ett pussel ska se ut - vilket motivet är, vilken form de har etc - medan layout är som att lägga pusslet utifrån de färdiga bitarna. Formgivning: Det generella utseendet utifrån företagets färger, font, bilder och budskap. Layout: Arrangera bilder, texter, rubriker och andra element till en sammanhängande komposition.


ÅkessonBerg -

30

- Tjänster

PRINTSKOLAN

Tryckbranschen kan för en ovan person uppfattas som en stor djungel, fylld med regler, inställningar och krångliga fackuttryck. Därför vill vi underlätta lite för våra kunder genom att erbjuda en liten snabbundervisning på det mest grundläggande inom print. Allt för att er produkt ska bli så bra som möjligt, från början!

Ordlista Färgstick En bild, eller färg, som har fått en ton som man upplever är fel, som tex ett ansikte som blivit mycket rödare än det var på ursprungsfotot. ICC-profil

En standard för färginställningarna i hela produktionskedjan, inklusive scanner, skärm, skrivare, provtryck och tryck.

Misspass När de olika färgerna inte trycks exakt på varandra. Det ger ofta en kant på objektet av en färg plus att objektet upplevs som suddigt. Passmärke Ett kontrollmärke för att man ska kunna kontrollera att färgerna trycks på varandra exakt och undvika misspass. Process

Vanligtvis cmyk.

Dekorfärg

En kulör som återges från en färdigblandad tryckfärg. Exempelvis en PMS-färg.

Falsning

Vikning av papperet. Det finns ett antal olika varianter på falsning.

Perforering En rad av små hål görs för att en del av papperet lätt ska gå att riva av. Används till talonger eller liknande.

Bigning Man förbereder för ett veck, trycker till papperet eller kartongen där den ska vikas så att den går lättare att böja. Det måste bland annat göras före falsning av tjockare material. Foliering

Beläggning av en hel eller delar av en yta med blank folie. Används ofta vid prägling och relief.

Laminering En folie läggs över exempelvis ett bokomslag som gör det extra tåligt. Kan vara matt eller blankt. Lackning Man skiljer på matt lack eller blank lack. Speciellt UV-lack gör ytan särskild blank. Lackning kan utföras på delar av trycksaken (partiellt) för att skapa effekter eller på hela tryckarket. Limbindning Arken limmas direkt in i omslaget. Prägling

När bokstäver eller en bild pressas ned i tjockare papper eller kartong så att möns ter framträder genom nedsänkning. Skapar en dimension till på din trycksak. Relief off setmetod där man trycker på färdigskurna ark av papper.


ÅkessonBerg -

31

- Tjänster

Checklista Slipp enkla misstag som tvingar dig att skicka om. Kontrollera punkterna nedan innan du skickar ditt original för tryck. Ta bort onödigheter Börja med att rensa dokumentet från färger och typsnitt som inte används, ibland kan det råka hamna som ett mellanslag eller en blankrad någonstans. Rätt dokumentformat Dokumentformatet ska vara exakt som den färdigskurna produkt som du vill få ut. (Förutom vid fall då sidan skall ha flikar eller liknande som ska sticka utanför och stansas ut. Fråga oss hur du ska göra i sådana fall.) Gör alltid dokumentet i skala 1:1. Gäller även stora format.

Skapa lack 1

Skapa en ny färgruta. Under färgtyp väljer du ”Dekor” istället för ”Process”. Gör färgen 100% magenta, eller någon annan färg som sticker ut. (Det blir lite lättare att särskilja den då.) Döp den här färgen till ”Clear”.

2

Skapa ett nytt lager som du döper till ”Spot Clear”. Det här lagret ska alltid ligga överst. Stäng av och på lagret för att visa och dölja lacken.

3

Alla objekt som nu ska bli lackade ska ligga i ”Spot Clear”-lagret och ha färgen ”Clear”.

4

För att objekten ska tryckas som lack över resten så ska du nu markera samtliga lack-objekt och göra dem till ”Övertrycksfyllning”. Det hittar du via Fönster > Utdata > Attribut. Sen är det bara att exportera pdf:en.

Är bilderna i rätt upplösning? Generellt ska bilderna vara sparade i 300 ppi för 150 linjers raster. Det är viktigt att du kontrollerar att alla bilder är i rätt upplösning. Gör alltid utfall Alla bilder och objekt som ska ligga ända ut i kanten på sidan skall ha ett utfall på minst 3 mm, annars riskerar du att få en vit kant då skärningen inte alltid är helt exakt. Observera att delar av bilden alltså ska ligga utanför dokumentytan. Detta gäller dock inte i mitten av ett uppslag. Skärmärken När du har anget utfallet i din exportering är det också viktigt att du kryssar i skärmärken, detta för att vi ska kunna göra en så precis skärning som möjligt. PDF-Förinställning Vid export av dokumentet kan du välja en förinställning. Här ser vi gärna att [PDF/X-4:2008] används. ICC-profil Vid exportering kan du ange instälnningar för utdata. Här kan du välja färgkonverteringen ”konvertera till mål (bevara värden)”. Välj sedan ett mål. Här ställer du in ”Coated FOGRA39” vid bestuket och Fogra 47L PSO_Uncoated vid obestuket. Bifoga bilder och typsnitt Bifoga de bilder, loggor och typsnitt som används i dokumentet. Både Quark Xpress och Indesign har funktioner som sköter detta åt dig, packar ditt jobb. Skickar du en tryckfärdig pdf behövs ej detta.

Packa dokument Ibland kan vi behöva gå in och göra förändringar i er tryckfil för att få en bättre anpassning innan vi printar. Då är det bra om vi får alla filer. 1

Börja med att spara ditt dokument.

2

I Indesign, under fliken ”Arkiv” hittar du ”Packa”, klicka här får att påbörja packningen av ditt dokument.

3

Då får du upp en ruta med sammanfattning på innehållet i ditt dokument. Ser allt okej ut klickar du på ”Packa”.

4

I nästa ruta väljer du vart du vill spara din packade mapp och vad den ska innehålla. Se här till att få med typsnitt och länkade bilder.

5

Det är inte alltid som en indesign-fil är kompatibel med alla datorer. Därför är det bra om du även exporterar en idml-fil. Det gör du på samma sätt som du exporterar en pdf, men som ”Fomat” väljer du istället IDML. Spara denna fil tillsammans med resten som du har packat och ska skicka över till oss.

Är det något som inte fixar sig? Kontakta då oss så hjälper vi dig gärna!


OM OSS


ÅkessonBerg -

33

- Om oss

Vilka är vi? Vi tror på och älskar det tryckta sättet att nu ut. Därför vill vi erbjuda allt inom print, som alltid är snyggt, prisvärt och hållbart, både för kund, företag och miljö.

Välkommen till oss!

RKT TRYC MÄ

AK KS

MIL JÖ

I oktober 2014 startades det som i dag är ÅkessonBerg, men historien är mycket längre än så. År 1984 startades Bergs Alltryck, som lade grunden för vad vi är idag. Där efter har tiden gått och vi har alltid strävat efter att växa med den. Vi blickar framåt samtidigt som vi står med stadiga fötter både i nutid och det förflutna.

ÅkessonBerg är i dag ett tryckeri i Vetlanda med kunder över hela Sverige. Våra uppdrag kan handla om stora bokproduktioner, tidningar, kampanjer, årsredovisningar och företagspresentationer – likaväl som butiksinredning, foldrar och flyers. Vi kallar det för print helt enkelt.

LI

SN

U M M E R 30 4

10

3 09

RKT TRYC MÄ

AK KS

Miljö

MIL JÖ

C

EN

LI

Tryckbranschen har inte den renaste och miljövänligaste du en del i arbetet att skapa en bättre framtid. Hela idén historien bakom sig på grund av kemikalier och lösningsmed miljömärkning är att förmedla extra värden till en medel som använts. Vi på ÅkessonBerg lägger stort fokus produkt. Svanens varumärken symboliserar vårt arbete för på att påverka miljön så lite som möjligt samtidigt som en hållbar konsumtion som i sin tur bidrar till ett hållbart hålla en hög kvalité och prestanda på våra produkter. samhälle. 3 09 EN 10 SN Vi är med stolthet ett grönt tryckeri! U M M E R 30 4 Vi vet att sprängkraften i dessa varumärken kan stärka din Genom att märka din vara eller tjänst med Svanen blir marknadsföring.

AK KS

MIL JÖ

C

RKT TRYC MÄ

LI

C

EN

SN

U M M E R 30 4

10

3 09


ÅkessonBerg -

34

- Om oss

Kontakt Vi finns redo att hjälpa er dygnet runt, alla vardagar. Tveka inte på att kontakta oss för mer information.

Pontus Lindqvist

Stefan Adolfsson

Tfn: 0383 56 61 12 Mail: pontus@akessonberg.se

Tfn: 0383 56 61 01 Mail: stefan@akessonberg.se

Arne Berg

Hans Lind

Försäljning / Formgivning

Projektledning

Tfn: 0495 24 94 81 Mail: arne@akessonberg.se

Försäljning / Produktionsledning

Produktion

Tfn: 0383 56 61 05 Mail: hasse@akessonberg.se

Östra Nygatan 19 · 574 33 Vetlanda · 0383 56 61 00 vetlanda@akessonberg.se · www.akessonberg.se