Page 1

Vad är vi uppväxta på Hälsa och Livskvalitets kursen har tänkt tillbaka på de maträtter vi åt som barn, och tillagat dem igen. Vi har även diskuterat om matminnen, hur de uppstått och traditioner inom mat.


Mat från våran ungdom Kassler med spagetti och ostsås valde jag för att det är en rätt som vi åt mycket när jag var mindre, detta eftersom min syster var väldigt kräsen med vad hon åt och min far inte tål fisk och därmed inte heller kyckling då dom föds upp på fiskfoder. Ett tag gick det bra med majskyckling minns jag men numera går inte det heller. Det som var bra med kassler med ostsås var att alla kunde äta den och den är relativt lätt att tillaga och självklart för att det smakar väldigt gott. Jag kan inte tänka mig att det har en religiös koppling men samtidigt är det en rätt som skulle ha svårt att komma till i andra regioner i världen på grund av religioner som inte tillåter fläsk eller som är vegetariska i stor del. Fläsk är definitivt en ganska stor del av kosten man äter här uppe i norra Europa. I Norden har det alltid varit speciellt det är bara att se tillbaks på våran asatro där åt man fläsk varje dag efter man dött och kommit till valhalla, det fanns en gris Särimner som man slaktade var kväll och som återuppstod varje morgon. Pasta helst spaghetti eller snäckor/rör sådant som såsen kan komma in i Vanlig vit sås där man tillsätter ost för att ge det en god smak man kan även ha i paprika krydda i den Kassler skuren i tärningar och stekt Ärtor


Peter Holmblad

Korvgryta med majs Ingredienser • • • • • • •

Falukorv lök krossade tomater majs buljong salt peppar

Ris

Man skär korven i lagom stora bitar och hackar löken, sedan fräser man det i botten på en kastrull. Sedan fyller man på med krossade tomater, buljong, majs och eventuellt lite vatten. Låt allt koka upp och ihop och krydda efter smak. Serveras med ris. Receptet kom till våran familj genom mamma och pappas kompis på en handelsträdgård på Tjörn när jag var max två år. Den är väldigt barnvänligt, så om vi gör den hemma idag brukar vi krydda upp den med örtkryddor och vitlök. Antagligen är denna som vilken mexikans korvgryta som helst, men jag har aldrig använt det namnet för det. Jag vet att jag som mindre blandade ihop denna med korv stroganoff och blev besviken när det var stroganoff istället för denna när man fick stroganoff i t.ex. skolan. Eftersom falukorven innehåller både nöt- och fläskkött är denna rätten inte aktuell i alla delar av världen. Till exempel ska inte judar och muslimer äta just fläsk. Majsen kommen från Centralamerika och korv har man gjort i många kulturer i flera årtusenden för att förvara köttet. Falukorv är en av de äldsta korvtyper. Korv har setts som mat för arbetarklassen och alltså inget högstatuslivsmedel. Rätten innehåller enkla, billiga råvaror som man ofta har hemma, vilket gör att det är en snabb och smidig maträtt att laga ihop när man kommer hem efter skolan eller jobbet. Denna rätten vet jag att jag tyckte mycket om som liten och det är även en variant på denna jag brukar göra själv när jag lagar mat idag. Då har jag oftast bönor istället för korv, delvis för att det är mycket lättare att ha liggande hemma.

Johanna Hesslund


Lufsa Med en påse potatis, något kilo fläsk, några ägg, lite mjölk, lite mjöl och ungefär en halv rödlök kan man skapa någonting helt fantastiskt. Man kan skapa en lufsa och för alla som aldrig hört talas om vad en lufsa är kan man beskriva en lufsa som kroppkakor i långpanna. Lufsa är en typisk öländsk rätt och för oss infödingar är den av högt värde, det som gör den så typisk är väl att allting i den kommer från våra bondgårdar. Lufsan var en lyxrätt på bondgårdarna och något man serverade i större sällskap. Hade det inte varit för att turisterna älskar kroppkakor så hade lufsan varit vår landskapsrätt utan tvekan. Lufsa är mättande, inte särskilt onyttigt, inte så svårt att göra och framför allt inte överdrivet dyrt om man räknar ut på antalet måltider man kan äta det på en långpanna.

Rekommenderade tillbehör är mjölk att dricka och lingonsylt till maten. Där är det så öländsk det bara kan bli. Mvh Dennis Fontler


Köttsoppa med klimp Ca 4 portioner Köttsoppan 1 ½ liter vatten 0,6 kg ren, älg eller nötkött Salt 1 st köttbuljong 4 morötter 1 purjolök 1 palsternacka 1 kålrot ca 10 potatisar Klimp 5 dl vetemjöl 2-3 dl mjölk 1 ägg lite salt Koka köttet i vattnet med salt och buljongtärning i ca 2-3 timmar eller tills det blir mört. Skiva eller skär i bitar morötter, purjolök, palsternacka, kålrot och potatisar lägg i de när det är 20 min kvar för köttet att bli färdigt. När klimp degen är klar tar man en matsked (doppa matskeden i kallt vatten först så inte smeten fastnar ) och har ner den i kastrullen det gör man på slutet av av koktiden på köttet. När klimpen flyter upp till ytan är det klart. Jag kommer Från Funäsdalen i Härjedalen. Jag valde mellan den här rätten och röding med flötgröt som är Härjedalens landskapsrätt. Men det blev klimp det är gott att äta när det börja bli kyligt ute och speciellt när snöstormen dånar utanför fönstret. Det som jag tyckte om var att skrapa av köttet med en vass kniv på benen och suga ur märgen när jag var liten. När jag sökte på klimp på internet fick jag fram att det var ett statligt bidrag till klimatinvestering som ska minska Sveriges påverkan på klimatet. I mellanöstern anses det var fint att bjuda på kött, medan i hinduismen är det förbjudet att äta nötkött. I judendomen får man inte äta fläskkött och mjölk vid samma måltid. Islam, muslimer, judar äter inte fläskkött men nötkött står det inget om. Älg och ren är väl inte så vanligt, eftersom det är svårt att hitta i butikerna här nere i södra Sverige.

Anna Siljeström


Stefan Axelsson Hälsa & Livskvalite Den 9 November 2011

Tagliatelle m. curryäpple och bacon 2 portioner ca. 200g 1 pkt 2 st 2 tsk 2 dl

pasta, gärna tagliatelle bacon (140g ) Äpplen gul curry cream fraiche

Gör så här Koka pastan. Strimla baconet och knaperstek det i en stekpanna. Låt det rinna av på hushållspapper. Kärna ur och tärna äpplet. Fräs äpple och curry i smör någon minut och rör i bacon. Rör ner crème fraiche i pastan. Strö över bacon och äpple.

Fakta: Denna rätt har tre olika ingredienser från olika delar av världen. Pastan kommer ursprungligen från Italien och dess historia är ca. 7000 år gammal. Och befolkningen i Italien är huvudsakligen katoliker och minoritet består av protestanter, judar, muslimer och hinduer. Curryn är en blandning av massa olika kryddor och ingredienser. Här är några av dem senapsfrö, ingefära, vitlök, svartpeppar, kummin, koriander, paprika, kryddnejlika, kardemumma, muskotblomma, kanel, saffran, bockhornsklöver och några få till. Curry (av tamil கறி khari) kommer ursprungligen från Indien. I den moderna Indien består majoriteten av befolkningen utav hinduer, och minoriteten består utav jainism, buddhism, ayyavazhi och sikhism. Men i Sir Lanka är det buddismen som har överhanden. I Sverige äter vi sammanlagt 5500 ton bacon. Denna fläskbit är ifrån sidfläsket på grisen (bit ifrån bröstet) och förekommer i massa olika rätter, såsom pastarätter,


sallader, pajer, grytor och även till frukost med ägg. Kristendomen, Islam och Judendomen är ambrahamitiska religioner och det finna bara en Gud. Ingen av dessa världsreligioner får äta gris, men ändå förekommer fläsk hos den kristna tron, trotts det står i moseboken 3 & 5 så säger Bilblen ”...samt svinet, ty det har visserligen helt kluvna klövar men idisslar inte, det skall vara orent för er. Av deras kött får ni inte äta, och deras döda kroppar får ni inte vidröra.” Biblen 5:e Mosebok 14:8 och 3:e Mosebok 11:7-8. kan vara så att det har blivit ändringar i kristna testamentet. I Koranen har det inte ändrats på ett enda ord sen dag ett.

Stefan Axelsson

Matminnen  

Mat från ens ungdom