Page 1

INVITASJON G R AT I S M A G A S I N T I L D E G – F R A L I N D E S N E S R E G I O N E N

2011>

RIGGhavn

Eikerapen Roots

Piazza del HESTETROA

Handel & vandel

Norges sydligste

SENGER

TID FOR

STILLHET ROCKET SCIENCE

KANALER OG TOG

ÅRET RUNDT

HEI&hav Lenket til verden

LINDESNES

REGIONEN


2 DET BESTE I LIVET ER GRATIS, sies det, i alle fall er det veldig vanskelig å sette en pris på de gode opplevelsene. Lindesneregionen er et lite stykke Norge som har rom for det beste i livet, og vi har rom til flere! En region i utvikling som tilbyr spennende jobber og varierte opplevelser, enten du vil bo her eller besøke oss. OG VI LIKER UTFORDRINGER, selv om forsidens skihopp i Mandalselva nok er i drøyeste laget for de fleste av oss. Men at vi topper gründerstatistikken viser at det er mange her som tør å utfordre seg selv. NÅR MAN INVITERER må man by sine gjester; og magasinet du holder i hendene serverer et knippe smakebiter vi håper vil friste. Velkommen skal du være!

Løkkan

Raketter...

Veibyggeren SI D E 8 SID E 4

S ID E 1 4

SI DE 1 8

S ID E 1 0

S ID E 1 6

Skodronningen

Ryvingen

Adventure

www.lindesnesregionen.com


3 UTGIVER: Lindesnesregionen Næringshage og Turistkontoret for Lindesnesregionen. Opplag: 25 000 eks. Forsidefoto: Bjørn Wilhelm Kjellby. Redaksjon: Erling Løfsnes, Hilde Tallaksen og Erik Omland. Design: TRIK kommunikasjon.

Kjettingen

Stillhet

Nr 10 SI D E 22 SIDE 2 0

S ID E 2 8

S ID E 3 2

S ID E 2 6

Rigghavn

SI DE 3 6

Spangereidkanalen

Eikerapen Roots

ÅSERAL – AUDNEDAL – MARNARDAL – LINDESNES – MANDAL

L i n d e s n e s re g i on en Lindesnesregionen ligger lengst sør i Norge og har mye å by på. Skjærgården, vassdragene, heiene og høyfjellet gir et spekter av muligheter for rekreasjon og friluftsliv. Rike naturressurser gir tilgang på energi og råvarer, og regionen har mange nyetableringer innen ulike næringer. Mandal er regionens naturlige knutepunkt og senter, og er en pulserende by med både urbant preg og sørlandsk småbysjarm. Det er kort vei til kontinentet via regionens havner eller fergerutene fra Kristiansand. Nærheten til Kristiansand med universitet, kulturtilbud, flyplass og fergehavn er en stor fordel. Folketallet i Lindesnesregionen nærmer seg 24 000. Omlag 60 prosent av innbyggerne bor i Mandal, og tar vi med Lindesnes kommune, ser vi at 80 prosent bor langs kysten. Audnedal og Marnardal, som ligger i midtbeltet, og fjellkommunen Åseral, har spredt bebyggelse.

www.lindesnesregionen.com


4

NORGES SYDLIGSTE SENGER En øy som ikke lenger er så øde, et fyrtårn og en vakker skjærgård. Ryvingen fyr er fylt med eksotiske vibber og en god porsjon rekreasjon.

Tekst: Christina Quist

– Barna gråter på brygga når de skjønner at ferien på fyrstasjonen er over, de vil ikke hjem igjen, forteller fyrvertinne Rita Dyrstad. Hun kjenner Ryvingen bedre enn de fleste. Her ble hun unnfanget da faren var fyrvokter, og familien bodde på fyret i 1950-årene. Det er mye takket være nettopp henne at folk strømmer til fra fjern og nær for å oppleve en ekte fyrferie i Norges sydligste og vakreste skjærgård. PRIMITIVT VIDUNDER Ryvingen har opptil 24 sengeplasser om vinteren og 30 på sommerstid. Det er tilgang til strøm, vann og ved året rundt. Maten lager du selv på et godt utstyrt kjøkken, og tilværelsen er primitiv. Her finnes ingen laptoper, flatskjermer eller videospill. Fyret er så vidt utstyrt med radio. Til gjengjeld kan ikke noe av dette måle seg med følelsen du får når du sitter på svaberget med hav og himmel så langt øyet kan se, eller når du står på fyrtrappa og ser opp på lyssveipene som farer over hav og land. – Det skjer noe med deg når du tar de første skrittene på brygga og videre langs den 400 meter lange veien opp til fyret. Vertinnen selv har opplevd travle forretningsfolk senke skuldrene, bli fullstendig bergtatt og våkne opp som nye mennesker etter en natt på fyret. SOMMERFUGLER, STJERNER OG SKREDDERSYDDE OPPLEGG Ryvingen er vakker vinter som vår. Sommerstid har Ryvingens venner ansvaret for utleievirksomheten, mens det på vinterstid

er fyrvertinnen selv. En telefon til Rita er nok, hun skreddersyr opplegg etter dine ønsker og ingenting er umulig. Som gjest på fyret, kan du bruke dagene til å fiske langs land, spille kort, slappe av og bare være. Det tilbys guidede turer på fyrstasjonen, men det er også fritt frem for å oppdage øya på egenhånd. Her kan du finne din egen private strand, og turen kan resultere i møter med både mink og sauer, sommerfugler og måkeegg. Med snøen som ramme er det rom for filosofering, undring og selvrenselse under den mektige stjernehimmelen i vintermørket. TA HØYDE FOR VÆRET Ryvingen ligger kun syv kilometer ut i havet fra Sjøsanden. Enten du velger å dra med egen båt eller bli med på havrafting gjennom Tregde Marina, er turen ut til fyret en opplevelse i seg selv. Sørlandets skjærgård er en perle med alle sine holmer og svaberg. Fyrvertinne Rita forteller at det er viktig å ta høyde for været når en tur til Ryvingen skal planlegges. I fint vær er det uproblematisk, men det kan også være tøff sjø på grunn av beliggenheten til fyret. – Det har jo hendt at folk har blitt værfaste her ute, men jeg tror bare de synes det er moro, avslutter fyrvertinnen og smiler. Det kan også være verdt å oppleve Hatholmen fyr, som ligger litt nærmere land på øya Indre Hatholmen. Her finnes det omkring 20 sengeplasser tilgjengelig, og det er brygge med benker og bord med muligheter for grillkos. Les om mer Ryvingen på www.ryvingenfyr.no

www.lindesnesregionen.com


Foto: Mandal kommune.

5

Foto: Erik Omland.

Ryvingen fyr.

Foto: Privat

Hatholmen fyr.

Rita Dyrstad.

“

Det har jo hendt at folk har blitt vĂŚrfaste her ute, men jeg tror bare de synes det er moro...

www.lindesnesregionen.com


6

IDOLIDYLL Tekst: Gaute B. Iversen

– Når du kommer til Mandal føler du at du er kommet til det ekte og troverdige Sørlandet, sier Jan Fredrik Karlsen. Karlsen er kjent som entusiastisk og frittalende dommer i tv-programmer som Idol og X-faktor. Han er ikke redd for å felle dommer eller gi ærlig uttrykk for sin oppfatning om forskjellige ting. – Jeg har fantastisk mange gode minner fra Tregde, Mandal og området rundt. Helt siden jeg var liten gutt har jeg vært på ferie hos besteforeldrene mine på Tregde, sier han. Som voksen har han fortsatt å reise på ferie til området og er som oftest innom både besteforeldrene og Hestetroa i løpet av sommeren. – Når jeg kommer hit føler jeg at jeg kommer til det som er det ekte og troverdige Sørlandet. Det er for langt unna Østlandet til at det er for påvirket av den kulturen. Mandal har utviklet sin egen identitet som er helt spesiell, mener Karlsen. Han nevner den lune stemningen i byen, de gode sommerkveldene ved Hestetroa eller som publikummer på sommerrevyen, og ikke minst Skalldyrfestivalen, som klare høydepunkt i løpet av sommeren. – For meg som driver med underholdning er det gøyalt med sommerrevyer og onsdagskonsertene. Mandalittene har tatt vare på byen sin og dens særegenhet. De er flinke til å ta vare på gjestene sine, om det er turister eller fastboende, sier han. Han setter pris på at Mandal har funnet fram, tar vare på og utvikler den gode matkulturen. – Mandal har et mattilbud du må reise langt for å finne maken til. Restaurantene i byen er nesten en attraksjon i seg selv, avslutter han.

www.lindesnesregionen.com


7

Noen som har flyttet hit... Beate og Jarle Fjellstad (33) og sønnen Peter Storm (snart 2), fra Sauda i Rogaland og Risør i Aust-Agder HVORFOR VALGTE DU/DERE Å FLYTTE TIL REGIONEN? Vi flyttet til Mandal for fem år siden da Beate fikk jobb på Lyngdal KVS. Vi hadde da studert sammen på universitetet i Kristiansand. Vi bor på Skjebstad, og Jarle jobber nå på Mandal videregående skole.

Foto: Christina Quist

HVA ER DET BESTE MED Å BO HER? Det beste med å bo her er jo at det er Sørlandet! Furulunden og strendene som er i byen er helt fantastiske, og det er kort vei hjem til både Vestlandet og Risør. Det er heller ikke langt til hytta som foreldrene til Jarle har på Bortelid, og her tilbringer vi mye tid. Vi har fått utrolig mange venner her, og vi trives kjempegodt.

Arne Vannieuwenhuyse (25), fra Eupen i Belgia

HVA ER DET BESTE MED Å BO HER? Det beste med å bo her er at byen er en perle på Sørlandet, og den er jo på lik størrelse med hjembyen min. Det er kort reisevei til jobben min som kokk i Kristiansand, og jeg trives godt med å bo i det som alltid har vært mitt ferieparadis.

Anne Christine Broll (39), fra Bergen HVORFOR VALGTE DU/DERE Å FLYTTE TIL REGIONEN? Da jeg var nyutdannet prosessingeniør for ti år siden, var det en ledig stilling på GE Healthcare. Stillingen var veldig spennende, og jeg fikk den. Jeg skulle egentlig bare være her i to år, men i løpet av de to årene fikk jeg samboer og ble værende. Nå er vi gift, har to barn og bor på Harkmark.

Foto: Privat

HVA ER DET BESTE MED Å BO HER? Jeg og mannen min er veldig glade i å seile i den fantastiske skjærgården her, og det er et godt seilermiljø i byen. Boligprisene her er veldig greie, og du får mye bolig for pengene. Mandal er en liten og hyggelig by med veldig god service.

www.lindesnesregionen.com

Foto: Christina Quist

HVORFOR VALGTE DU/DERE Å FLYTTE TIL REGIONEN? Jeg var på mange ferier i regionen da jeg var mindre. Familien min har alltid vært fascinert av Sørlandet og Norge, og vi er tre brødre som alle har norske navn. Vi flyttet til Spangereid for snart fire år siden, nå bor jeg i Mandal med samboeren min.


8

Vi har det som trengs til å bli enda større både når det gjelder tomt og kundekrets.

www.lindesnesregionen.no


9

LYKKELIGE LØKKAN Løkkan Produkter så sin spede begynnelse i familien Birkelands oppbevaringslager for åtte år siden. Bedriften har vokst sakte, men sikkert siden den gang, og mer skal det bli. Tekst og foto: Christina Quist

– Det har bare ballet på seg siden oppstarten i 2003, og omsetningen er nærmest tredoblet, forteller daglig leder i Løkkan Produkter, Edna Marie Birkeland. Den unge kvinnen har vært fast ansatt i sin fars bedrift de siste fem årene, og har markedsførerutdannelse i ryggen. Løkkan Produkter ligger i Audnedal, midt i en treklynge av fabrikker som driver med treforedling. Den lille bedriften har to ansatte, Edna selv og hennes far sivilingeniør Oddvar Birkeland. Far og datter jobber side om side, og det er ingen tvil om at de har opparbeidet bedriften til å bli svært levedyktig.

– Vi kjøper og selger råvarer, og vi importerer hovedsakelig fra Baltikum og Sverige, forteller Edna. Produktene som importeres er limtre, listverk i stort omfang og de siste to årene har bedriften også jobbet aktivt med formidling av aske- og eikegulv av beste kvalitet. Alle varer kvalitetssikres av deres svenske kontakt i Baltikum, som har den daglige kontakten med produsentene utenlands. Kundegruppen er hovedsakelig dør– og vindusprodusenter, entreprenører, byggmestre og andre profesjonelle aktører innen byggebransjen.

PROFESJONELLE KUNDER Da fabrikken Bykle Vindu var på jakt etter kontakter som videreformidlet materialer til deres produksjon, eide Oddvar allerede lokalene som i dag huser Løkkan Produkter. I starten var kundegruppen sentrert lokalt i Audnedal, men den har nå spredt seg til mange deler av landet. På lageret ligger limtre pakket og klart til transport for Mo i Rana, Stavanger og Oslo.

VINNER PÅ KVALITET OG PRIS Løkkan Produkter har tidligere hatt statusen som gasellebedrift for den hurtigvoksende utviklingen de hadde i bedriftens første leveår. For at en bedrift skal få gasellestatus, må den ha doblet omsetningen fra minst én million kroner det første året, ha økt omsetning hvert av de siste fire årene samt ha et positivt driftsresultat. I løpet av de siste åtte årene har bedriften vokst, sakte, men sikkert. Ved oppstart benyttet de kun halve bygget på den store tomten. Med tiden har de tatt i bruk hele lokalet samt et stort lagertelt. Med en lagerkapasitet på hele 800 kvadratmeter, kan den lille bedriften nærmest garantere rask levering. Kundene øker i omfang, og kundene forblir trofaste mot tospannet. Far og datter mener at de vinner både i pris og kvalitet, og bedriften går så bra at de nå ønsker å bli enda større. – Vi har det som trengs til å bli enda større både når det gjelder tomt og kundekrets, konstaterer Edna. Far og datter lyser nå ut en ny stilling for å få flere med på laget.

Edna Marie og Oddvar Birkeland.

www.lindesnesregionen.no


10

MED EWENTYR Hos Adventure Norway er det meste mulig, enten du ønsker å rappellere nedover bratte fjellskrenter eller ta med deg søster, mor og bestefar på raftingtur. Tekst: Christina Quist

– Det er ok å kaste bestefar på elva, humrer daglig leder for Adventure Norway, Ewen Martin. Adventure Norway ligger en god halvtimes kjøretur fra Mandal. Det første du møter når du parkerer på tunet på Hesså i Bjelland er Ewens store smil. Stedet er litt av et skue med sine frodige grønne enger, vakre skogsområder og med elva som nærmeste nabo. Her står raftingbåter, kanoer, våtdrakter og lavoer klare for nye eventyr. MANGE AKTIVITETER Adventure Norway byr på alt fra en adrenalinskapende raftingtur til en nervepirrende øksekastkonkurranse. Her kan skoleklasser komme til en spennende skoledag, den kommende brud kan arrangere et litt annerledes utdrikningslag eller hele familien kan tilbringe dagen sammen. Da Ewen startet senteret i 2003 var det med rafting og klatring på menyen, men han har de siste årene utvidet med blant annet kanoturer, paintballbane, badestamp og elgsafari. Rafting er det som lokker flest besøkende, det er spennende, tøft og passer for alle. TRYGGE OPPLEVELSER Ewen tar seg alltid god tid med de eventyrlystne som kommer til opplevelsessenteret. En kopp kaffe og en hyggelig prat før det bærer ut på aktiviteter er nærmest en standardprosedyre. – Det er ikke alltid at mor på 40 år ønsker å bli med på raftingtur. Da snakker vi litt sammen, og de har alltid ombestemt seg innen turen starter, forteller han livlig.

På samlingsplassen er det benker, bord, grill og låve som du fritt kan benytte deg av. Ewen forteller at det er mange som pakker med seg grillmat og drikke for å tilbringe hele dagen her. For dem som ønsker å overnatte, kan man for en billig penge sove i en av lavoene som ligger noen meter fra elvebredden. Det er også muligheter for overnatting i hytter på Høgetveit, som kun ligger noen få kilometer unna. – Vi har mange barnehager på overnatting. Barna kommer med bamsen og soveposen i hånda, og de har det veldig gøy, sier han med et varmt smil. HIMMELSK FJELLTUR Ewen har lang erfaring med det han driver med, han var tidligere friluftslivsinstruktør i det britiske militæret hvor han lærte folk kano, padling og alt som hører med. Du kan derfor være sikker på at du er i trygge hender. Erfarne og dyktige instruktører tar deg med på en opplevelse du sent vil glemme, og alt foregår i trygge rammer. Den blide skotten legger ivrig til at han i høst arrangerer klatretur til Nepal og Himalaya. Han har ledet flere klatreekspedisjoner i Himalaya, Alpene og Sør-Amerika tidligere. Alle som ønsker kan melde seg på den to uker lange turen, så fremt de er i fysisk form til å gjennomføre den. Han lover at livet ditt ikke vil bli det samme…

www.lindesnesregionen.com


11

R PÅ MENYEN Det er ok å kaste bestefar på elva...

Foto: Christina Quist

Ewen Martin i Adventure Norway.

Foto: Adventure Norway

www.lindesnesregionen.com


12 Berit Sandåker Olsen, eiendomsmegler hos Eiendomsmegler 1 Jeg bor i Marnardal, og jobber som eiendomsmegler i Kristiansand. Toget bruker jeg hver eneste ukedag, både morgen og kveld. Togforbindelsen er derfor verdifull og betyr alt for meg. 

Torhild Helgesen, seniorrådgiver i Integreringsog mangfoldsdirektoratet Jeg bruker toget for å komme på jobb i Kristiansand. Tidligere bodde jeg i byen, men jeg flyttet til Marnardal for noen år siden. Toget gjør at jeg kan bo landlig og samtidig komme meg raskt og trygt på jobben. Det er herlig å sette seg på toget etter endt arbeidsdag, du kan skravle med andre eller sitte alene og slumre.

STAVANGER

SOLA

Sandnes

Br yne

Jørgen Sæbø, arealforvalter hos Fylkesmannen i Vest-Agder Jeg har pendlet i 12 år, og toget betyr mye. Jeg hadde aldri søkt på jobb hos Fylkesmannen i Kristiansand om det ikke hadde vært for togforbindelsen, den var av stor betydning da jeg søkte jobben. Toget er stabilt og til å stole på, og det er jeg avhengig av.

Eger s und Moi

...det går

ALLTID et TOG eller en bil, en båt, et fly... www.lindesnesregionen.com


13

Sør landsbanen ( NSB) Stasjon moh. km Kristiansand 5,5 0,00 Nodeland 25,0 10,0 Breland 176,9 19,8 Marnardal 38,3 36,7 Audnedal 106,6 54,1 Snartemo 151,6 63,6 Storekvina 135,9 81,1 Gyland 123,1 88,2 Sira 72,7 103,3 Moi 58,4 112,0 Egersund 11,1 160,3 Bryne 30,4 204,0 Sandnes 6,1 218,2 Stavanger 5,3 233,4

Bor t elid L jo sland

Å SERA L

E39

Ky r kjebygda

E i ker apen

S i ra

Gyl an d S t o re k v in a

AUDNEDAL

Kartgrafikk: TRIK kommunikasjon

Bjelland

Snartemo

Laudal

K o n sm o

M A RN A RD A L Breland Øys lebø K J EV IK

L IN D E S N E S

V ig e la n d

Spa n g e re id L inde sne s fyr

N odeland MANDAL

M andal Ha th o l me n fy r R y v i ngen fy r

www.lindesnesregionen.com

K RISTI ANS AND


14

VEIbygger Det nybygde hovedkvarteret til Sørlandets største maskinentreprenør ligger på toppen av industriområdet selskapet selv eier og utvikler. – Uansett hvor vi har holdt til, har vi vokst oss ut av lokalene. Men her tror jeg vi blir noen år, smiler Tom Eikså, daglig leder i TT Anlegg, på en måte som bare en mann med store planer kan. TT Anlegg har over 200 ansatte og konkurrerer med de største landsdekkende entreprenørene om utbyggingsprosjekter og vinner. Selskapet er i full gang med fire kilometer vei på E39 ved Vigeland og eier flere store industriområder som de utvikler selv både i Lindesnesregionen og ellers på Sørlandet. – Vi skal være skikkelig konkurransekraftig i bygdene på Sørlandet. Det krever en lokalkunnskap vi har som de store ikke har. Jeg ser ikke noe poeng i å reise landet rundt med maskinene når jeg har nok jobb her nede, sier han. Lokalkunnskapen var avgjørende da han for noen år siden valgte å kjøpe Jåbekk og begynte å opparbeide tomtene. Han hadde sett at det begynte å bli fullt i Kristiansand og at det var mangel på tomter til plasskrevende virksomheter.

– Det var mange som ristet på hodet da vi kjøpte denne skråningen. Vi så behovet for tomter og tok sjansen. Du vet, når bare tomten ligger der og er ferdig så kommer bedriftene, ler Eikså. Han anslår at 70 prosent av bedriftene på området ikke ville etablert seg der om ikke tomtene var klare. Nå har han kjøpt et enda større område på andre siden av Tregdeveien og selge tomter der også. – Vi prøver å se hvilket behov regionen har, som dette industriområdet, og ser om vi kan finne på noe som gagner lokalmiljøet. Det er her nede vi vil bygge og utvikle området. Jeg har stor tro på Lindesnesregionen, sier Eikså. Han utvikler, planerer og opparbeider tomtene før han selger dem. På den måten holder han maskinene i arbeid, og interessenter kan raskt gå i gang med å bygge. Omsetningen i konsernet har økt med 15-17 prosent nesten hvert år siden begynnelsen av 90-tallet. – I det siste har vi fått fatt i mange flinke folk, men vi trenger flere. Det er mye å gjøre fremover, avslutter han.

www.lindesnesregionen.com


15

ren

– Vi har alltid gått tom for plass, sier Tom Eikså. Tidligere i år måtte TT Anlegg AS flytte inn i nytt hovedkvarter på Jåbekk for å få plass til alle de ansatte. Tekst og foto: Gaute B. Iversen

TT ANLEGG TT Anlegg AS ble stiftet i 1960 og har i dag over 200 ansatte. Hovedkontoret ligger på Jåbekk industriområde like utenfor Mandal. Selskapet er Sørlandets største maskinentreprenør og tar alle typer anleggsoppdrag. Gjennom datterselskapene TT Eiendom AS er selskapet involvert i utviklingen av industri- og handelsområder flere steder på Sørlandet. TT Invest AS har eierandeler i en rekke mindre og større selskaper som driver med alt fra skianlegg til maskiner.

www.lindesnesregionen.com


16

Jeg elsker sko og farger...

Skodronningen Grethe Tønnesen tok over Euro Sko etter sin svigerfar, og driver i dag en skobutikk med et skoutvalg av dimensjoner. Hun tar gjerne med seg barna på innkjøp for å sikre seg nettopp de skoene du ønsker deg. Tekst og foto: Christina Quist

– Jeg elsker sko og farger! sier den blide sørlendingen og smiler bredt. Det er ikke vanskelig å se at butikkeierens kjærlighet til faget gir sitt utslag i butikken. Butikken er lekkert innredet med imponerende utstillingsmodeller og kreative løsninger. Blå sko, rosa sko, lave sko, høye sko, pyntesko og hverdagssko står pent anrettet i hyller og på bord. På beina har Grethe selv på seg grå joggesko med nagler og blomster. Hun løper mellom reolene i butikken, hun smiler og slår av

en prat med kundene som stikker innom. Familien Ramslie fra Stavanger har hytte i Mandal, og benytter lørdagsformiddagen til skoinnkjøp. De er ikke i tvil om hvor de skal gå: Når sko skal kjøpes, skal de kjøpes på Tønnesen Euro Sko. – Her er utvalget alltid godt. Du finner alt på samme plass, og slipper å løpe fra butikk til butikk, sier mor Synnøve, mens sønnen Simen (8) får god hjelp av Grethe til å velge ut et par nye joggesko.

ETTERTRAKTET SKOBUTIKK Grethe driver i dag åtte skobutikker i kjeden Euro Sko, hvor butikken i Mandal er den desidert største. Hvordan en kjemiingeniør havnet på tronen til skoimperiet, skyldes delvis at hun er gift med sønnesønnen til den første eieren av butikken. Historien går helt tilbake til 1937 da Edvard Tønnesen startet treskobutikken Tønnesen og Røsted på Amfi-tomta. Den 9. april 1940, samme dag som tyske okkupasjonsmakter kom til byen, åpnet

www.lindesnesregionen.com


17

skobutikken i gågaten i Mandal sentrum. Grethe og mannen overtok bedriften i 1981, og Grethe overtok ansvaret for butikken alene halvannet år senere. Hun har de siste tjue årene jobbet seg opp til å drive en av de mest ettertraktede skobutikkene i distriktet. Hun forteller at de opplever motsatt handelslekkasje i butikken, folk strømmer til fra andre kommuner for å handle i nettopp hennes butikk. – Kundene kommer både fra Kristiansand og Stavanger. Rogalendinger som har

www.lindesnesregionen.com

hytte i byen, pleier å vente med skokjøpene til de kommer hit, sier hun fornøyd. NOE FOR ALLE Grethe selv vet hva voksne damer vil ha, og hun tar også med seg sine barn når hun skal gå til innkjøp av sko. Barna er veldig opptatt av mote, og er derfor til stor hjelp i utvelgingen av rykende ferske skonyheter. Hun mener det er viktig med tips fra de unge, fordi unge best vet hva ungdom vil ha.

Den blide kvinnen er svært opptatt av kunden, og hun sikrer derfor at butikken skal inneholde noe for alle. Selv om den er en del av en kjede, tar Grethe inn en rekke andre merker som ikke de andre butikkene har. Sortimentet er derfor en god blanding av kjedevarer og krydder på ett sted. I den store butikken finner du både billige merker og dyre merker, du finner kofferter og utallige vesker, smykker og solbriller og guttene kan også finne både sko, t-skjorter og gensere på en plass.


18

Bill.mrk.: Rakett

Tekst og foto: Gaute B. Iversen

– Hvis noen vil bli rakettforskere, er det bare å ringe, ler Richard Loland, site manager på Kongsberg Devoteks avdelingskontor i Mandal. De ansatte i Devotek er blant de få som kunne hatt tittelen «Rakettforsker» på visittkortet. Selskapet vil nemlig bli dypt involvert i utviklingen av Kongsberg Gruppens Joint Strike Missile. Det betyr mer jobb og flere kolleger for de allerede syv

ingeniørene som jobber i Mandal. – Vi kommer til å trenge flere folk. De neste årene skal vi ta oss av ett eller flere prosjekter knyttet til rakettene, men ennå vet vi ikke hvor stort det blir, sier Loland. Hvilke prosjekter avdelingen i Mandal får ansvaret for, kommer an på hvilken kompetanse og hvilke folk de greier å få tak i. I mangel av kvalifiserte nordmenn

som vil slå seg ned i byen har Devotek ansatt to portugisere som har slått seg ned i Norge. – Erfaringene med å ansette utlendinger er bare gode. Finner vi ikke de vi trenger i Norge, må vi ut av landet. For oss handler det om å få de riktige folkene, sier han. Devotek driver med utviklings- og designarbeid for små og store bedrifter. De har vært med på å hjelpe gründere www.lindesnesregionen.com


19

KONGSBERG DEVOTEK Forhistorien til Kongsberg Devotek var en liten prosjektgruppe på utviklingsavdelingen til Kongsberg Våpenfabrikk på 1980-tallet. Devotek ble etablert som selvstendig selskap i 1992 og børsnotert i 1997. Tyske LuK kjøpte selskapet, men de ansatte tok over i 2001. Flere oppkjøp har gitt selskapet en bredere kompetanse. Avdelingen i Mandal ble etablert i 2006.

tforskere søkes Tro det eller ei, men hos Kongsberg Devotek i Mandal driver de faktisk med rocket science. Richard Loland, Edvardo Silva, Antonio Goncalves og Glenn Tørå søker flere kolleger. Om kort tid begynner de å jobbe med missiler.

fra idé til ferdig produkt, men designer også drivlinje for ubemannede helikoptere. – Vi jobber mye med offshoreprosjekter. Faktisk er det ingen av kundene våre i dag som holder til i Mandal, men de kommer hit fordi vi har flinke folk, forteller han. Avdelingen har vokst jevnt siden den ble opprettet for fem år siden. I august vil den ha ni ansatte. Det internasjonale www.lindesnesregionen.com

miljøet og de utfordrende oppgavene har gjort at noen til og med er kommet flyttende til Mandal. – Det er mange flinke folk som pendler ut av regionen. Hos oss kan folk få en variasjon i arbeidsoppgavene de ikke får hos andre arbeidsgivere. Vi kan også tilby en stor andel kreativt arbeid i hverdagen, sier Loland. I løpet av relativt kort tid er målet at

avdelingen skal bli dobbelt så stor, blant annet på grunn av økt oppdragsmengde. Hvilke folk de greier å ansette har også betydning for hvilken type nye oppdrag Devotek kan ta på seg i Mandal. – Vi vil ha de beste folkene og er ganske kresne på hvem vi ansetter. Men vi tror også vi kan tilby en kreativ, utfordrende og inspirerende jobb som er bedre enn andre kan tilby, avslutter han.


20

Den usannsynlige festivalen

Under the

Artistene lurer nok litt på hva de er med på etter at de har kjørt i flere timer gjennom skogen og kommer til Åseral.

www.lindesnesregionen.com


21

DAM Fem dager i august blir folketallet på Eikerapen mer enn tusen ganger større enn det er til vanlig.

Eikerapen Roots Festival er den usannsynlige festivalen som blir arrangert på et sted med syv innbyggere, hvor den ene scenen er en demning åtte kilometer inn på fjellet og en annen scene bare har kapasitet til 15 publikummere. – Det var to ting som gjorde at vi ville starte festivalen. Først og fremst ville vi vise fram et flott sted, og så ville vi lage den festivalen vi ikke har funnet noe annet sted, sier Tor Åge Eikerapen, ildsjel og festivalsjef. Festivalen har satt Åseral på kartet på en måte ingen har greid før. Men ildsjelen innrømmer at Eikerapen ikke var det smarteste stedet å starte festival. Ingen visste hvor det lå og det fantes ingen av de fasilitetene en musikkfestival trenger. – I starten måtte vi tegne og forklare hvor Eikerapen ligger, og nærmest overbevise artistene om at det var en seriøs festival. Nå ringer artistene og vil spille og flere ber om å få komme tilbake, sier han. Han mener det er den intime og ekte stemningen på festivalen som bringer artistene tilbake. Gjennom årene har de greid å trekke navn som Hellbillies, Jonas Fjeld, Sigvart Dagsland, Knut Reiersrud og Thomas Dybdahl. I år står artister som Big Bang, Vamp, CC Cowboys og Frida Ånnevik på plakaten. – Artistene lurer nok litt på hva de er med på etter at de har kjørt i flere timer gjennom skogen og kommer til Åseral. Det er en liten følelse av å gjøre det umulige mulig, smiler festivalsjefen. Eikerapens mest sagnomsuste konserter finner sted 620 meter over havet, åtte kilometer inn på fjellet i Dam 3 på Nåvatn. I en av buene i demningen holdes spektakulære og utsolgte konserter. – Demningen er foreslått revet. Vi forholder oss til at hvert år kan være det siste på landets mest spesielle scene. Det gjelder å komme før det er for sent, sier Eikerapen.

www.lindesnesregionen.com

Foto: Eikerapen Roots

Tekst: Gaute B. Iversen


22

NØSTED KJETTING Nøsted Kjetting har produsert TRYGG kjetting uavbrutt på Malmø i Mandal siden 1939. Alf-Arne Nøsted er tredje generasjon som styrer bedriften. TRYGG er blitt synonymt med tøffe, pålitelige kjettinger over hele verden. Oppkjøp av kjettingfabrikker i Sverige, Norge og USA har gitt Nøsted Kjetting et bredere produktsortiment.

www.lindesnesregionen.com


23

Lenket til verden Gjennom datterselskaper og salgskanaler er Nøsted Kjetting AS lenket til resten av verden. – Vi produserer der vi er mest konkurransedyktige. I Mandal utvikler og lager vi de mest krevende produktene, sier Bjørge Reiersen, fabrikksjef på «Kjettingen». Tekst og foto: Gaute B. Iversen

Det har vært produsert kjetting i Mandal siden 1939. I mange av de bransjene som stiller de tøffeste kravene til utstyret, er navnet Trygg synonymt med den eneste kjettingen som duger. – Vi blir jo veldig glad når sjåfører på Discovery Channel sier de skal ”put on their Tryggs” så de ikke kjører seg fast, sier fabrikksjef Bjørge Reiersen ved Nøsted kjetting AS. «Kjettingen» er en av de siste virkelig tunge industribedriftene som ligger så nært på sentrum av Mandal. Produksjonen av kjetting går for fullt i fabrikkhallene. 25 nye medarbeidere er ansatt siden i fjor høst, og det er behov for enda flere dyktige operatører i tiden fremover. – Vi satser på produkter og produksjon som tåler norsk kostnadsnivå. I Mandal har vi ekspertise, dyktige ansatte, dyre maskiner og tilgang på godt stål, sier han. Nøsted Kjetting AS har datterselskaper i Kina, USA, Canada, Litauen og Sverige. Solide merkevarer som Trygg, Orsa Link, Fram Kjætting og Igland har alle sine spesialiteter. Noen er best

på hjulkjetting, andre er gode på offshore og industriløft eller på produkter til landbruk og skogsdrift. Bedriften har lenge fokusert på utvikling og endring og tillegger noe av den verdensomspennende suksessen de ansattes endringsvilje. – Vi har en kultur for å gjøre forandringer selv om bedriften går bra. De ansatte er veldig fleksible. Vi overfører kontinuerlig oppgaver mellom bedriftene. Nå investerer vi flere titalls millioner i nye maskiner og nye produkter, så vi har et langsiktig perspektiv på aktiviteten i Mandal, sier Reiersen. Å lage kjetting kan se lett ut, men ifølge Reiersen er det tusen ting som kan gjøres feil i produksjonen. – For mange er det godt nok med en kjetting som bare er 50 prosent. Vi lager kjetting som skal sikre liv, helse, miljø og økonomiske verdier. Da er det ingen snarveier til kvalitet. En kjetting trenger bare ett dårlig ledd så er den ubrukelig, understreker han.

Vi har en kultur for å gjøre forandringer selv om bedriften går bra. De ansatte er veldig fleksible. Vi overfører kontinuerlig oppgaver mellom bedriftene. Fabrikksjef Bjørge Reiersen

www.lindesnesregionen.com


24

www.lindesnesregionen.com


25

Piazza del Hestetroa Tekst: Gaute B. Iversen

Når du kommer fra et av smugene, runder hjørnet og plassen åpner seg, forstår du hvorfor akkurat Hestetroa har blitt kåret til den mest populære møteplassen i Mandal kommune. Sammenligningen med sydlandske piazzaer er ikke tilfeldig. Langs kantene er det servering fra restauranter og dampbakeriet. Folkelivet rundt drikkekummen midt på torget viser at det er nettopp dette stedet folk føler de må til når de kommer til Mandal. At det er først når de kommer hit at de er fremme. – Hestetroa skal være fristedet hvor folk møtes. Det er et sted med en unik atmosfære og en stemning du ikke finner noe annet sted i Norge, sier Bernt Lindseth som driver restaurantene Jonas B. Gundersen og Hr. Redaktør. Plassen, som i gamle dager ble kalt Trianglen, danner et nesten lukket atrium mellom Lindesnesgården, Reymertgården og restauranthuset til Jonas B. Gundersen. Drikkekummen, Hestetroa, som er opphavet til navnet som brukes i dagligtale ble gitt til byen av Mandal Sparebank på midten av 1800-tallet.

Foto: Frank Rue, Erik Omland og Gaute B. Iversen.

www.lindesnesregionen.com


26

Foto: iStockPhoto

Ringvirkningene for byen er store. Når en rigg kommer inn, kan det stå så mange som 400 personer og vente på å komme i gang.

www.lindesnesregionen.com


27

RIGGET FOR ET EVENTYR Før en eneste rigg har ankret opp, er rigghavnen i Mandal en suksess. – Ny virksomhet har sett mulighetene i Mandal og etablerer seg, sier Rune Fredriksen i AF Offshore Mandal. Tekst og foto: Gaute B. Iversen

– Vi ligger glimrende til for å ta imot rigger for vedlikehold, klassing og ferdigstillelse sier daglig leder Rune Fredriksen i AF Offshore Mandal. Som daglig leder i det som da het Båtservice Offshore Verft, hadde ideen om en rigghavn i Mandal vokst i noen år. I 2009 fikk han trampeklapp i bystyret da konseptet ble presentert. I Klevefjorden, en naturlig trygg og lun havn med god dybde og kort innseiling, foreslo han å ta inn rigger og andre offshore-relaterte fartøy for vedlikehold, klassing og kompletteringer. – Mandal Rigghavn er en samling av 30 bedrifter. Vi har samlet det maritime miljøet i Mandal, Kristiansand og omegn. Sammen kan vi tilby riggeierne det de trenger. Utfordringen er å overbevise riggeiere om at Mandal har det som trengs og kan greie jobben like godt og like raskt som andre havner, sier Fredriksen. Å ta en rigg ut av drift for vedlikehold eller utbedringer koster nemlig eierne mange flere millioner kroner om dagen. Mandal er en gammel industriby. For noen tiår siden var det ingen steder i Norge som hadde større industriaktivitet i forhold til innbyggertallet. I tillegg til planene til Mandal Rigghavn regulerer nå kommunen et nytt stort industriareal tilknyttet Klevefjorden. – Det er ingen tvil om at satsingen på rigger og annen sjønær industri i Klevefjorden er positivt for byen. Som gammel sjøfarts- og industriby er det klart vi ønsker dette velkommen, sier ordfører i Mandal, Alf Godtfred Møll. – Ringvirkningene for byen er store. Når en rigg kommer inn, kan det stå så mye som 400 personer og vente på å komme i gang. Mange av disse vil komme fra andre steder, men de må

www.lindesnesregionen.com

bo og spise i de ukene eller månedene de jobber på riggen. Det vil gi store ringvirkninger, sier Møll videre. Mandals fordeler fikk AF Gruppen interessert. I desember i fjor kjøpte AF gruppen Båtservice Offshore Verft og etablerte seg som pådriveren for rigghavnen. Men AF Gruppen har store planer også for det nye næringsarealet langs Klevefjorden. De har inngått avtale om kjøp av et større areal i dette området, hvor de blant mye annet ser på muligheten for å produsere fundamenter for offshore vindmøller. – At vi synliggjorde potensialet i Mandal med etableringen av Mandal Rigghavn, var trolig en viktig faktor for AF. Samtidig gir AF tyngde til prosjektet med sin tilstedeværelse. De har sett potensialet i Mandal. Her vil det bare vokse fremover, sier Fredriksen.

Daglig leder Rune Fredriksen i AF Offshore Mandal og ordfører i Mandal, Alf Godtfred Møll ønsker rigger og annen virksomhet i Strømsvika.


28

ALLE GODE TING ER Tre kvinner, tre vidt forskjellige næringer og tre historier om kvinner som ville skape noe nytt. Sammen utgjør de et lite univers av semskede sko, deilige dufter og tøffe tatoveringer – alt under samme tak. Tekst og foto: Christina Quist

– Folk synes det er spennende med tre aktører samlet på ett sted, forteller gründer Lisa Frandsen. Da Lisa kjøpte det som i dag huser Nummer 10, visste hun at hun ønsket å drive butikk. Som innehaver av Olivias hus, som kun ligger et steinkast unna, var hun ikke i tvil om at en forlengelse av forretningen hørte hjemme her. Huset åpnet for snart ett år siden, og sko- og veskeavdelingen er det første du møter. Her finner du høyhælte sko, lave sko, skinnstøvletter, sandaler, store vesker og små vesker, og ikke minst, vakre smykker av beste design. Alt er pent og attraktivt anrettet i det lyse lokalet. Det oser kvalitet av produktene, og det er nettopp det som er Lisas varemerke. – Det kommer kunder fra både Kristiansand og Stavanger, fordi de synes at utvalget her er godt og produktene er til å stole på, forteller hun. Lisa har egen nettbutikk tilknyttet butikken, her kan kunder utenbys enkelt kjøpe sine favorittprodukter. På grunn av at butikken er uavhengig og ikke del av en kjede, kan Lisa kjøpe inn hva hun vil. Dette resulterer i et rikt utvalg av mange forskjellige og fine merker. EN DRØM AV DUFTER Et trappetrinn bort fra støvler og vesker, hjelper Anita Imeland Moen en kunde med å velge riktig maskara blant de fargerike flaskene og flerfoldige kosmetikkartiklene. Anita jobber som radiograf på sykehuset, men har for tiden permisjon fordi hun ønsket å prøve noe nytt. Mandal manglet et parfymeri, og hun tok sjansen. Med god hjelp fra venninne Lisa er hun nå innehaver av Lycke Parfymeri.

– Jeg måtte lære veldig mye på kort tid, og jeg lærer ennå. Jeg liker å jobbe med mennesker og jeg er veldig opptatt av service, sier hun og smiler. Det er tydelig at de to kvinnene er opptatt av kundene, og atmosfæren er behagelig, og det går ikke lang tid mellom smilene og latterkulene. – Vi er et lite sted, og jeg tror folk har en god kjøpeopplevelse når de er hos oss, legger Anita til. SOM ILD I TØRT GRESS I andre etasje holder tatovør Ingeborg Marie Jakobsen til. Skisser av Elvis, pinup-modeller, portretter og blomster pryder den hvite veggen, og Ingeborg tegner dem alle selv. Den unge tatovøren er utdannet gullsmed og har studert ved kunsthøgskoler både i Oslo og Canada. Da hun var jentunge var MConkelen hennes den kuleste i verden, spekket med tatoveringer og lange lokker. Hun fikk en umiddelbar kjærlighet til tatoveringskunsten, og har jobbet målbevisst for å komme dit hun er i dag. Da hun hørte at Lisa hadde kjøpt bygget, var hun rask på telefonen for å presentere forretningsideen sin. Takket være en sporty eier, driver Ingeborg nå det hippeste studioet i Mandal. Her kommer alt fra 18-åringer som vil pynte kroppen sin for første gang, til damer på 60 som endelig tør å forevige kunstverk på kroppen sin. Ryktet har spredd seg som ild i tørt gress, og kundegruppen strekker seg fra Stavanger i vest til Brokke i øst. Grunnen til hennes suksess mener hun selv er enkel: – Hvis ikke du hele tiden streber etter å være best, finn noe annet å gjøre.

www.lindesnesregionen.com


29

Foto: Kjetil Jøssang

Foto: Gaute B. Iversen

www.lindesnesregionen.com


Størst i Norge på sjømat Skalldyrfestivalen er Norges største sjømatfestival og arrangeres i år for 24. gang fra 11. til 14. august. Festivalen setter stadig nye publikumsrekorder og hadde i 2010 mer enn 47 000 besøkende. Hvert år arrangeres det populære verdensmesterskapet i rekepilling og festivalen har etter hvert blitt kjent for sin familievennlige profil, sin gode underholdning, i tillegg til god mat og sydlandsk stemning.

Skalldyrfestivalen 2011 inviterer til Barnas Dag, Internasjonalt Marked, det nyetablerte ”Skalldyrrittet”, samt underholdning med Dance With A Stranger, D.D.E. m.fl.

A L LT I D A N D R E H E L G A I A U G U S T. . .


Meglere i varmt marked “

Nærheten til sjøen er viktig for meg. Samtidig er lokalsamfunnet her nede veldig aktivt og det er åpne forhold. Prisnivået varierer mye i regionen, uten at det finnes noen fornuftige forklaringer på variasjonene. Prisutviklingen har vært jevnt god i hele regionen de siste årene. Det finnes veldig mange flotte eiendommer med ulike kvaliteter både langs kysten og inne i dalene i vår region. Kai Andre Osestad, avdelingsleder, ABCenter Eiendom

www.lindesnesregionen.com

En tidlig vår og aktive sommermåneder i en flott skjærgård er noe som verdsettes høyt, men prisnivået er fortsatt lavt i Lindesnesregionen. Du får mye helårsbolig for pengene. Her kan du få boligtype for enhver smak, alt fra småbruk i heiene til leiligheter i sentrum. Det er stor variasjon i landskapet fra skog og fjell til de flotteste strender. Dessuten er det ingen eiendomsskatt. Arild Aasen, eiendomsmegler, DnBNOR Eiendom

Lindesnesregionen har fokus på typiske sommerkvaliteter og Mandal er en fantastisk sommerby. Mange bor i gangavstand til egen båtplass eller båthus samtidig som man bor sentralt i forhold til tilbud som forretninger, skoler og idrettspark. Det er ganske unikt. Nye leiligheter ligger nok 15-20 prosent lavere i denne regionen enn områdene rundt oss. Anita B. Torjussen, eiendomsmegler, EiendomsMegler 1

Foto: Gaute B. Iversen

31


32

TID FOR

STILLHET På Prestegården kan du rømme fra hverdagens krav og mas. Stedet byr på stillhet, ro og påfyll for å være bedre rustet når du vender hjem igjen.

Tekst: Christina Quist

– Mange kjenner nok på at hverdagen har blitt hektisk og oppkavet, her kan du kommer og bare være, forteller Inger Marie Aase. Hun er ildsjelen bak retreatstedet Prestegården, et sted som gir rom for stillhet, tilbaketrekning og refleksjon. Prestegården ligger i Vigmostad, langt borte fra det pulserende bylivet og den stressende hverdagen. Huset er omgitt av grønne skoger, åser og en sildrende elv. Idet du kjører inn på gårdsplassen, er det som om en bør blir løftet av skuldrene dine. Du fylles med en indre ro, en stillhet og en følelse av harmoni. Her kommer mennesker som ønsker å trekke seg tilbake fra dagliglivets krav og forventninger. – Her må du ingenting, du kan være den du er og det er det viktigste, sier Inger Marie rolig. GI NOE TIL ANDRE Et retreatsted er et sted hvor man kan trekke seg tilbake når kampen blir for hard. Her er man tause sammen, hele eller deler av tiden. Da Inger Marie og ektemannen Rolf Bergstrøm kjøpte huset i 2005, ønsket hun å bruke det nye hjemmet sitt til å tilby noe til andre. Den gamle presteboligen fra 1783 ble renovert, paret fikk bygget et gjestehus med åtte soverom og Inger Marie deltok på gründerkurs gjennom Næringshagen. Inger Marie er en ildsjel som brenner for skjønnhet, stillhet og godhet, hun er opptatt av at mennesker skal ha det bra. Hennes lidenskap for

det estetiske kommer godt til uttrykk i det gamle huset, stuen har gamle tømmervegger og oransje detaljer som blomster, bilder og stearinlys. ÅPENT FOR ALLE Alle som ønsker kan komme til Prestegården. Selv om stedet har en kristen setting, har Inger Marie valgt å ikke utelukke noen, enten det er en venninnegjeng som ønsker å slappe av, en kollega-gruppe som vil ha møte i rolige omgivelser eller om du ønsker å utvikle ditt forhold til Gud. Du får eget soverom med tilhørende bad, og Inger Marie står for maten. – Det er veldig enkel mat – alt er hjemmelaget, for eksempel knekkebrød og grove rundstykker, forteller hun blidt. Det holdes mellom 35 og 40 retreater i året på Prestegården. Noen varer en dag, en helg og noen varer lenger. Mange av retreatene foregår i kristne rammer, men det holdes også retreater og kurs som passer for alle uavhengig av livssyn. Om sommeren er stedet et stille sommerhotell, og hjemmet er også åpent for dem som trenger et par dager fri ellers i året. Tilbakemeldingene hun får fra gjestene er veldig positive, og mange kommer igjen. Lars Verket har vært gjest på Prestegården og han forteller at han stadig kommer tilbake til Prestegården. – Her finner jeg stillhet og ro, og stedet har en helt spesiell atmosfære.

www.lindesnesregionen.com


33

HER MĂ… DU INGENTING

www.lindesnesregionen.com


34

ETRUNDTÅRETRUNDTÅRETRUNDT

Skitt fiske!

Latter som hovedingrediens Regionen har et rikt revyliv, og her får lokale stjerner og håpefulle vist fram sine talenter. Hvert år arrangerer regionens russekull den populære russerevyen, hvor de tar opp aktuelle temaer og debatter med en morsom og latterfremkallende vri. Hver sommer leverer den festlige trioen Svein Lindland, Kathrine Nor Gundersen og John Erik Loland den ene latterkulen etter den andre i den populære Sommerrevyen. Det finnes også små, lokale revygjenger i regionen, deriblant gruppa Rhesus Pluss i Holum, som i år satte opp suksessen «Gudmoren» på kinoen.

Store fisker, små fisker, ferskvannsfisker og saltvannsfisker. I regionen er det gode fiskemuligheter enten du er en erfaren fluefisker eller entusiastisk amatør. Den vakre, sørlandske skjærgården er en lekeplass for deg som trives med stanga i hånda, og her kan du kombinere late dager på sjøen med makreller og torsk på kroken. I Mandalselva blir det årlig tatt mellom sju og ti tonn med laks, så her er det gode muligheter for storfangst. Kun noen kilometer unna ligger Audnaelva, som innbyr til rikelig med fiskeopplevelser. De mange fjellvann og elvene i Åseral og Marnardal er fylt av bitevillige fjell-ørret, og er du heldig får du en riktig storfangst.

Visste du at det bare i Kulturkalenderen ble registrert over 200 forskjellige arrangementer i 2010? Dette i tillegg til alle små og store happenings som ikke er registrert av turistkontoret…

Kulturskoler med suksess

Å – å levva livet Under onsdagskonsertene i Mandal lever du virkelig det gode liv. Konsertene arrangeres ved Hestetroa, selve hjertet i byens sentrum. Hver eneste onsdag gjennom hele sommeren strømmer folk til fra fjern og nær for å oppleve sommervarme, allsang og sørlandets beste onsdagsstemning. Det lokale bandet spiller coverlåter for enhver musikksmak, og på repertoaret finner du alt fra U2s «Beautiful Day» til de mer lekne og rebelske tonene i Dumdum Boys «Splitter Pine».

Mange barn og unge er elever ved regionens fem kulturskoler. De forskjellige kulturskolene spiller godt på lag med hverandre, og de byr på opplæring innen fiolin og cello, sang, trommer, piano, gitar, fløyte, keramikk, kunst og teater. Fra tid til annen arrangeres det forestillinger og konserter i regi av kulturskolene og deres elever. I vår satte Kulturskolen opp musikalen «Back to the 80’s» i samarbeid med danseskolen Studio E (se bildet). Musikalen ble en braksuksess, og både elever, lærere og publikum storkoste seg.

www.lindesnesregionen.com


35

ÅRETRUNDTÅRETRUNDTÅRETRUN

Aktiv fritid

Når kulda setter inn… Ingenting er som å spenne skiene på beina når den første snøen faller. Med kvikklunsj og appelsiner i sekken, byr vinteren på familie- og vennehygge, fartsfylt moro og full utfoldelse i snøen. I region Lindesnes er det hele tre alpinanlegg: Bortelid Skisenter, Eikerapen Alpinsenter og Ljosland Skisenter. Til sammen har de 24 nedfarter av ulik lengde og vanskelighetsgrad, så her kan både de minste få prøvd seg og de mest erfarne få noe å bryne seg på. Med om lag 250 kilometer med skiløyper – her er det naturligvis løyper spesielt tilrettelagt for barnefamilier, men også for dem som ønsker seg en skitur av det mer ekstreme slaget.

Etter endt arbeidsdag og middagsmat, er det ingen grunn til å slenge beina på bordet. Lindesnesregionen byr på tilbud fra A til Å innen fritidsaktiviteter og kulturelle opplevelser. Det finnes klubber for det meste, enten du er en ivrig hobbyfotograf, korist, liker å svinge golfkølla eller å ta et dypdykk ned i den sørlandske skjærgården. Noen benytter fritiden sin til å vandre i Furulunden og langs strendene, mens andre tar på seg tursko og ryggsekk og utforsker den vakre naturen i Åseral og Audnedal. Det arrangeres også en rekke utstillinger i regionen. På ArtCafé i Marnardal kan du kombinere et herremåltid med en stemningsfylt tur i den tilhørende skulpturparken. I Mandal kan du besøke barndomshjemmet til Gustav Vigeland og barna kan få prøvd treskjærerkunsten som førte Gustav til kunstens verden.

Korpsglede for liten og stor Akrobatikk for store og små Mandal Turnforening er Mandals største idrettsforening. Her aktiveres om lag 1000 medlemmer jevnlig, og det spiller ingen rolle om du er 1 år eller 100. Rytmisk gymnastikk, spinning og aerobic, turn i apparat og i tropp, hjertegruppe og mosjonspartier er noen av de mange aktivitetene turnforeningen formidler. Hvert år arrangeres det populære Juleshowet, og her får turnerne vist frem sine akrobatiske kunnskaper og spretne ferdigheter.

www.lindesnesregionen.com

Korps er populært i regionen, og her får store og små utløp for musikalske trompettoner og livlige trommevirvler. Mandal er i en særklasse i landet når det gjelder korps, og blir ofte omtalt som «korpsbyen». Det er hele tre store korps i byen, Blomdalen Jentekorps, Mandal Guttekorps og Mandal Musikkforening, et korps for voksne. Det finnes også små korps i regionen, blant annet Holum Brass, Spangereid skolekorps og Øyslebø skolekorps.


36

SPANGEREIDKANALEN – Her skal det bygges ca. 20 leiligheter og boliger. Snittprisen vil være ca. 2,5 millioner inklusiv tomt. Det blir båthus eller båtplass til alle boenhetene.

I kanalgården blir det dagligvarebutikk på 1300 kvadratmeter, samt 8 leiligheter på opptil 124 kvadrat. I området blir det tilrettelagt for både båtplasser og næringsvirksomhet.

Her skal det investeres mellom 150 og 200 millioner på 30 til 40 leiligheter, samt butikker på et areal inntil 4 000 kvaderatmeter. Det blir også bryggeanlegg og båtplasser.

Rundt kanalen graves det ut sidekanaler med plass for båthus og båtplasser. Investeringer på ca. 250 millioner.

...store inv og spennend www.lindesnesregionen.com


37

– vannveien som startet... På denne panoramaplassen ligger Scandic Hotell Lindesnes, som ble åpnet høsten 2010. Prislapp rundt 200 millioner.

Her bygges hytter med en kostnad på 2,5 til 3 millioner. Det graves ut egen lagune i tilknytning til anlegget.

Foto: Fotofabrikken

Båly Fisk har etablert nytt fiskeutsalg, og Garnbua og Båly Lager har etablert seg her og investert til sammen 18 millioner.

vesteringer de aktiviteter www.lindesnesregionen.com

Et felles bygg huser Lindesnes Hytteervice, Båthuse og Båly Maritime, og investeringene her er på ca. 14 millioner

Her er det bygget fiskerihavn og småbåthavn med 215 plasser. Prislappen er på ca. 20 millioner.


Foto: Gaute B. Iversen

38

BUEN I Mandal er byggingen av regionens kulturhus Buen i full gang. Bygget er på i underkant av 5 000 kvadratmeter, og det vil være en kulturell arena hvor både barn og voksne skal trives. Med blant annet et bibliotek over to etasjer, storsal med amfi, kinosal og øvingslokale for Kulturskolen, er det ingen tvil om at Buen vil bli den nye møteplassen. Kulturhuset Buen åpnes offisielt 20. april 2012, og Charlotte Qvale og Kai Erland har fått ansvar for åpningsseremonien.

20.04.12.

Noen kulturaktiviteter i Lindesnesregionen sommeren 2011 Fra 04.06

Arkeologisk utstilling (Minne Åseral kultursenter)

Hele sommeren Utstillingen ”Radio” (Galleri Gustav Vigeland, Vigeland)

Åpent fra juni Mandal Malerklubb, gamle Tingstua (Arresten)

17.06 til 02.07 Sommerreyven: ”Alle gode ting er tre”

Fra 12.06

Utstillingen «Livet som teater” E. A. Langenberg. (Art Cafe)

24.06 til 26.06 Norges sydligste korpsfestival i Mandal

Fra 15.06

Verk og tegninger av Emmanuel Vigeland (Vigeland Hus)

01.07 til 20.08 Grafikkverksted for barn (Vigeland Hus)

Fra 15.06 Fiskeri- og sjøfartsavdeling samt malerisamling. (Andorsengården) 19.06 til 14.08 Sommerutstilling 2011 på Risøbank, SORT OG ANDRE FARGER, Ottar Helge Johannessen og elever 19.06 til 14.08 Sommersalt 2011, Glasskunstnerne Kai og Ingunn Hoffstad (Lindesnes Kystkultursenter) Fra 19.06

”Fyrenes verden – verdens fyr” (Lindesnes Fyr)

25.06 til 14.08 Romfisk – et møbel- og tekstilkonsept (Sjølingstad Uldvarefabrik)

25.06 til 14.08 Barnevandrersenteret på Konsmo

05.07

Konsert med Jan Eggum (Venterommet)

08.07

Konsert med Paul Lamb (Venterommet)

10.07

Friluftkonsert med Vamp (Lindesnes fyr)

13.07

Internasjonal dag og matfestival Kyrkjebygd, Åseral

20.07 til 30.07 Sommercabaret: Hvem skal trøste Flåtten? (Venterommet) 31.07

Tåkelurens dag (Lindesnes fyr)

11.08-14.08 Skalldyrfestivalen 13.08

Mandal Rockfest (Venterommet)

Mer om dette og mye mer finner du på www.lindesnesregionen.com

www.lindesnesregionen.com


37

VI FØLGER MED – FØLG OSS Utviklingen på BUEN følger du live på vårt nettkamera

ELEKTRONISK GAVEKORT

Gi bort noe hyggelig – gi bort en god handelsopplevelse i Mandal! Kan benyttes i de fleste butikker i hele byen. Tilgjengelig fra 17. juni. Oppdatert liste over brukersteder på www.mandalhandel.no Turistkontoret for Lindesnesregionen, Mandal kino, Rema 1000 Skinsnes, Ica Supermarked Mandal - Gyldig i ettselger år fra utstedelsesdato. og Mandals Glasmagasin Mandal Handel gavekort. Bedriftskunder kan bestille på - Kan brukes inntil 5 ganger som betalingsmiddel. www.mandalhandel.no - Kortet kan ikke innløses i kontanter. - Mistet kort refunderes ikke. - Se www.mandalhandel.no for kortsaldo og oppdatert liste over brukersteder med betalingsterminal.

MANDAL HANDEL OG SERVICE FORENING www.mandalhandel.no

www.lindesnesregionen.com •MandalHandelkort.indd 1

25.10.10 23.56


w w w. n a r i n g s h a g e n . n o

INVITASJON  
INVITASJON  

Magasin fra Lindesnesregionen