Page 1


1. VOORWOORD 2. SAMENVATTING 3. INLEIDING 4. DE STUDIO 5. ORGANIGRAM 6. HEMA ( even voorstellen )

( wie zijn die poppen?! )

7. FACET 8. BOS EN HEIJ 9. BOM 10. EEN DAG UIT.. 11. CONCLUSIE


LINDA FRANSEN 18 JAAR OUD ARNHEM GRAFISCH VORMGEVING THEE VRIENDEN REIZEN FOTOS KOKEN FAMILIE

IN DIT VERSLAG ZAL IK VERTELLEN OVER MIJN STAGE BIJ BRANDFRIEND. WAT MIJN WERKZAAMHEDEN ZIJN GEWEEST EN WAT IK HEB GELEERD, GEDAAN, ONTDEKT, EN ONTVANGEN HEB TIJDENS DEZE 5 MAANDEN ! ! ! ! ! ! ! ! ! !


SAMENVATTING samenvatting van mijn stage bij brandfriend blablablaUt poreped ulparume venimpor si rem quidelecta nonsedita vere doluptatist re non eati rem cupicto rporem et lantiosaped quae volorib erovidentia non nam voluptatibus eos et minulla ntemporendel es reicil illorest, intia ipsum quam dolorem esequatur reribus, ullo doluptae nullum hiciis doluptat. Genet officil lignis dolorrum quat. Cuptur aborerum discidem incto dolores nobitat omnis eaque vernat es re volo eos sanis aut que sequi ipsa volori aut porro vid ma plis iscit eum estia veliquibusa periberro odi que moluptati alitiis experci debitas inctur reptatemque eatur, et, comnis simperi sam nam quam et officabo. Et ipsapis conecullabo. Ut explaut emporia sitia sum con commos vitae sae velicidis vendeliquam nistia nonsecus escia conesti ut vellabo riaerum volessin plia cum fuga. Lor restrum verchil laborat maximet aut laborup tatqui repudit, omnima nonemod itatur? Incipistibus sumet excea non rest litinus. Dolupta qui quuntio nestrunt veribus et andis ent voluptat latibus abo. Arum inullaborum ver-


INLEIDING Dit is mijn stage verslag, over mijn sage periode bij BandFriend. ik heb hier van 2 februari tot eind juni stage gelopen. In dit verslag zal ik verschillende aspecten van mijn stage beschrijven. ik zal vertellen over de studio, de mensen. maar ook zal ik dieper in gaan op 3 opdrachten die ik heb gehad. ik zal ook een dag beschrijven hoe hij er hier vaak uit ziet. aan het einde van dit verslag zal ik een conclusie schrijven en verbeterpunten aangeven die ik hier heb geleerd voor mijzelf. Brandfriend was het eerste bedrijf waar ik op gesprek ben gekomen voor een stage bedrijf. het voelde onwijs goed aan. de omgeving en de verhalen van ruud spraken mij zo zeer aan dat ik besloot niet verder te

gaan zoeken maar bij BrandFriend mijn stage te gaan lopen. Ik ben hier stage gaan lopen omdat het niet simpel een paar boekjes maken was, maar ze echt verder keken en mij ook de mogelijkheid wouden geven om dat te leren. ook het feit dat mijn huisje op nog geen 2 minuten lopen afstand lag was voor mij een indeaal iets.


DE STUIO KORNEEL

- Filmmaker bij bf - Brugge - Leerkracht

DAPHNE RUUD

- bos en heij - eigenaresse - bos & heij - merkspecialist - geeft lezingen - baas brandfriend

YIBING LINDA

( en zijn poppen )

- stagaire - AAV - 2de cameraman - stagaire - grafisch - zie voorwoord


KERKSTRAAT 36


ORGANIGRAM mijn 1ste opdracht. mijn 1ste dag Linda, dit is ons bestaande organigram. misschien kan jij er iets mooiers van maken?!

GO

op mijn eerste dag, na een werkoverleg kreeg ik het voorstel om het bestaande organigram te vernieuwen. mijn handen begonnen eigenlijk gelijk al te jeuken. de bestaande was gemaakt door een oud stagaire, en ik wou me graag bewijzen. maar daar zit je dan. op je eigen plekje, achter je eigen imac voor het komend half jaar, op je eerste dag. en zie dan maar eens iets moois uit je vingers te krijgen. eigenlijk leerde ik deze dag al heel veel. ik kan niet zomaar hup iets maken. ik moet eerst uren kunnen dwalen, inspiratie kunnen opdoen. en daarna stroomt mijn hoofd over en moet ik daar een richting uit zien te pakken. na dag 1 kwam er dan ook niet veel op mijn scherm te staan, het lukte niet. de spanning en wat dan al niet nog meer, het liet me niet beter werken. hier onder zie je het resultaat van dag 1. niet veel spannends, en lijkend op het bestaande organigram. ik baalde van mezelf, ik kon beter dat wist ik zeker.


Ik ging het anders aanpakken. op mijn manier. een halve dag heb ik op het internet gestruint. creative blogs, filmpjes, sites, portfolios. aan de ene kant werkte dit heel goed. al het moois zien wat andere maakte. maar het werkte ook de andere kant op. het gevoel van “ ik kan dit niet “ “ zulke mooie dingen maken lukt mij nooit “ “ kon ik maar.. “ overheerste. her tweede leermoment kwam hier gelijk naar boven. niet de beste kunnen zijn, en accepteren dat ik het nog moet leren. dit is een pijnlijk besef waar ik het wel vaker moeilijk mee heb. wat me daarbij heeft geholpen is het stukje tekst op pagine (!!!). Dit stukje tekst beschrijft precies hoe ik me voel. “And

your taste is why your work disappoints you.”

terug naar het organigram. hiernaast heb ik een collage gemaakt van een aantal dingen die ik die dag heb verzameld, de dingen die mij op dat moment inspiratie hebben gegeven tot het maken wat ik uiteindelijk heb gemaakt. ik heb over het organigram zelf niet lang gedaan, de afwerking duurde lang. maar het geheel zat in 1 middag in mijn illustrator, en dat voelde heerlijk. ik knalde hem eruit, hij stond er. en ik was redelijk tevreden. nu ik er op terugkijk ben ik er nog steeds heel blij mee en hij straalt vrij goed mijn eigen stijl uit. het organigram kan je vinden op de volgende pagina.


“Nobody tells this to people who are beginners, I wish someone told me. All of us who do creative work, we get into it because we have good taste. But there is this gap. For the first couple years you make stuff, it’s just not that good. It’s trying to be good, it has potential, but it’s not. But your taste, the thing that got you into the game, is still killer. And your taste is why your work disappoints you. A lot of people never get past this phase, they quit. Most people I know who do interesting, creative work went through years of this. We know our work doesn’t have this special thing that we want it to have. We all go through this. And if you are just starting out or you are still in this phase, you gotta know its normal and the most important thing you can do is do a lot of work. Put yourself on a deadline so that every week you will finish one story. It is only by going through a volume of work that you will close that gap, and your work will be as good as your ambitions. And I took longer to figure out how to do this than anyone I’ve ever met. It’s gonna take awhile. It’s normal to take awhile. You’ve just gotta fight your way through.” - Ira Glass


HEMA na wat kleinere werkzaamheden kwam HEMA voor mij als opdracht. Ruud en Daphne hebben een idee. die ik mag gaan vormgeven. GO

( ( ECOLOGISCH BIOLOGISCH HUISELIJK MAKKELIJK GROEN

Nadat ik wat kleinere dingen had gedaan. Graphics aangepast voor de rabobank film onder anderen. kwam er iets anders. Ruud vertelde mij over hun idee voor HEMA. al een lange tijd lopen zij met een idee met betrekking tot vakantiehuisjes/parken en dit idee sluit volgens hun goed aan bij HEMA. ze hebben al een aantal gesprekken gehad met HEMA en die hebben hun interesse laten doorschemeren. nu was het de bedoeling dat ik al die ideen ( die al gebundeld stonden op een heel simepele website ) zou maken tot een folder/ flyer/ boekje in de HEMA stijl. “ alsof het eigenlijk al bestaat “ zij ruud mij. leuke opdracht, HEMA ligt mij wel. ik kom er graag, ik hou van de spulletjes, van de reclamens en van de stijl. “ echt hema “ in deze opdracht had ik zeker ook heel veel zin. hier ben ik weer aan de slag gegaan op mijn eigen manier. inspiratie opzoeken. langs de hema gaan, bestaande flyers bekijken. hierdoor kwam ik op het idee om verschillende collages in het boekje te gebruiken. voor de menselijke kant, de omgeving en de huisjes/caravans. ik heb bij het maken van dit boekje niet heel veel moeite gehad. Ruud was erg tevreden ook tussentijds toen ik hem dingen liet zien. hij heeft me hier en daar geholpen met wat aanmerkingen of dingen die hij er nog in wou hebben. toen het af was ben ik naar de copyshop hier in anrhem gegaan om het af te laten drukken, en heb ik alle boekjes gevouwen en op elkaar geplakt. hierbij is nog wel een verbeter punt dat ik wat zorgvuldiger kan werken. ik ben niet heel preciesjes met dat soort dingen.


Samen Lach en genieten N gezeAtuu ll r ighe id

Biologisch

ontspannen lekker weg delen spelen wandelen ontdekken ervaren

vieren dromen

een dozijn aan voordelen

samen heb je meer voor minder

Een dozijn aan voordelen! 1. 2. 3.

Nooit vast zitten aan één huis op één plek. Dat je niet huurt of koopt maar spaart. Het gemak hebt van een eigen vakantiehuis, maar zonder de zorgen.

4.

Je een geheel duurzaam huis bezit, waardoor je ook zorgt voor een betere toekomst voor jezelf en je nageslacht. Het huis/caravan je het “echt Hema” thuis gevoel geeft.

5. 6.

Je ook met mensen uit andere landen kennis leert maken, doordat zij ook kunnen meedoen in dit Helemaal Hema systeem.

7.

Dat je om de één-(bij de caravans) of drie jaar (bij de huisjes) kunt kiezen voor een nieuwe plek.

8.

Dat je alles bij de hand hebt in het huisje, alles wat past bij die specifieke behoeftes van jou en je gezin op dat moment.

9.

Dat je daardoor bijna niets van huis hoeft mee te nemen en dat je dus “zonder veel gedoe” er snel even heerlijk tussenuit kunt.

10.

Daardoor dus ook een lekker weekendje weg kunt gaan in je eigen vakantiehuis.

11.

Dat de Helemaal Hema bestemmingen altijd op een plek gesitueerd zijn waar het rustig is en niet grootschalig (10 huisjes en 8 caravans)

Nooit vast zitten aan één huis op één plek. Dat je niet huurt of koopt maar spaart. Het gemak hebt van een eigen vakantiehuis, maar zonder de zorgen. Je een geheel duurzaam huis bezit, waardoor je ook zorgt voor een betere toekomst voor jezelf en je na geslacht. Het huis/caravan je het “echt Hema” thuis gevoel geeft. Je ook met mensen uit andere landen kennis leert maken, doordat zij ook kunnen meedoen in dit Hele maal Hema systeem. Dat je om de één-(bij de caravans) of drie jaar (bij de huisjes) kunt kiezen voor een nieuwe plek. Dat je alles bij de hand hebt in het huisje, alles wat past bij die specifieke behoeftes van jou en je gezin op dat moment. Dat je daardoor bijna niets van huis hoeft mee te ne men en dat je dus “zonder veel gedoe” er snel even heerlijk tussenuit kunt. Daardoor dus ook een lekker weekendje weg kunt gaan in je eigen vakantiehuis. Dat de Helemaal Hema bestemmingen altijd op een plek gesitueerd zijn waar het rustig is en niet grootschalig (10 huisjes en 8 caravans)

Dat iedereen met elk budget die fan is van de Hema mee kan doen in dit systeem.

vakantie

Dit idee in een eigen initiatief van Brandfriend en is ontwikkeld voor de HEMA Voor meer details over dit idee raadpleeg: www.helemaalhema.com inloggen met ruud password brandfriend

Kerkstraat 36 6811 DM ARNHEM Ruud Heijenga +31 6 53899429 www.brandfriend.nl

thuis


FACET

facet is een ander verhaal. facet was een grote opdracht voor een accountansburau, een film maken voor (nieuwe) klanten en personeel O G

Facet is een accountansburau waar Ruud een training heeft gegeven. hierna heeft hij ze enthausast gemaakt voor een film. een film over facet. om te laten zien aan hun medewerks en (nieuwe) klanten, wie ze zijn en hoe hun nieuwe aanpak in elkaar zit. dit vonden ze goed en zo gezegd zo gedaan. nadat ruud en korneel veel hebben voorbereid, en ik heb geholpen met het storyboard konden we gaan filmen. Yibing ging mee als 2nd camera man, en ik als hulp. ik hielp met spullen vast houden en alle andere dingen die bij het filmpen kwamen kijken. af en toe had ik een klein bij rolletje of hielp ik met dingen neer te zetten. we zijn op hele grote fruit schepen uit de philipeinen geweest. en een bedeijf dat boten van een miljoen maakt onder anderen. opzich heeft dit hele proces weinig met mijn werk als grafisch vormgever te maken. toch is het een belangrijk onderdeel geweest van mijn stage. omdat natuurlijk hier de hele studio leefde op facet. dag in dag uit facet. ik was er vanaf het begin tot het eind bij betrokken. ik heb in dit proces heel duidelijk gezien hoeveel werk er in sommige dingen zitten, hoeveel overleggen en hoeveel tijd. ook hoe belangrijk het is dat een team goed samen kan werken. Karen is een graphiscj ontwerper ook uit arnhem die ruud kend. zij heeft tijdens dit hele proces ook bij ons gestaan. zij zou het merkpaspoort maken. een boekje over FACET waar ook alle filmbeelden in terug zouden komen, echt een geheel zou het worden. ook de dvd cover en de filmposter zijn gemaakt door karen. met ze alle leefde we toe naar de dag van de premiere, en we gingen met ze allen er naar toe. dat was een fijn moment. de klant was tevreden, en wij waren ook zeer tevreden. op de pagina hiernaast zal ik fotos plaatsen van het hele proces en eind resultaat.


BOS & HEIJ

bos en heij is de winkel van daphne. die voor de studio zit. de vraag was of ik haar kon helpen met verschillende dingetjes voor de winkel in orde te maken. GO

Bos en Heij is het winkeltje van daphne die voor de studio zit. Het is een winkeltje met van alles wat. er zijn dingen die van verschillende kringlopen komen, maar ook spulletjes van designers. sieraden maakt daphne ook graag zelf. een echt hebben dingen winkeltje dus. voor bos en heij heb ik verschillende dingen gedaan. in eerste instantie heb ik geholpen met fotos online zetten op de site voor bos en heij. dit ging via wordpress. iets waar ik nog nooit mee had gewerkt. opzich was het vrij simpel. alleen wat gedoe met op welke grote de fotos moesten komen. en zodat het niet teveel mbs zou verbruiken hierna ben ik bezig gegaan met letters maken. Daphne haalt van verschillende plekjes mooie oude bordjes, met bloemetjes o.a. hierop wou ze heel graag letters hebben, en woorden en diertjes. deze laat ze in utrecht er in branden. dit was opzich niet heel moeilijk werk. het was vooral fijn om daphne er mee te kunnen helpen aangezien ze het zelf wel kan maar lang niet zo snel. ik heb de diertjes uitgeknipt in photoshop, en zowel letters als dieren opgevult met een patroon uit verschillende patronen boeken die we samen hadden besteld.


EEN DAGJE UIT.. . 09:30

om half tien probeer ik altijd in de studio te zijn, soms is het half 10, soms is het 10 uur

10:00

na mijn eerste kopje thee te hebben gezet nestel ik me achter mn imac. ik surf wat rond op het web

11:00

vandaag ben ik bezig met after effects. gister ook al een tijd mee bezig geweest. uitproberen uitproberen

ยง12:45

lunch, vaak doen we het met zen allen. vandaag ook. even een halfuurtje gezellig aan de tafel

15:00

Yibing ik en Korneel gaan langs een plaatselijke camera/microfoon winkel om ons te orienteren op een nieuwe microfoon. testen!

17:30

tussen half 6 en 6 gaan wij meestal zo naar huis. aan het eind van de dag orden ik nog wat bestanden in de goede mappen.


BOM

BOM orgaiseerd bijeenkomsten met betrekking tot new energy. hievoor moest een uitnodiging gemakt worden. wat ik mocht doen. O G

BOM, Brabandse ontwikkelings maatschapij. “ Graag nodig ik je van harte uit voor een bedrijfsbezoek aan BEWA in Moerdijk op donderdag 5 april met aansluitend een bijeenkomst zoals we die destijds in 2008 onder het label DOE! zijn gestart. De ondernemers die volgens mij op bio-based New Energy het verschil weten te maken wil ik graag weer eens bij elkaar brengen. In een eerste en nog wat informele bijeenkomst met zo’n 40 ondernemers die elkaar in Moerdijk treffen. In een serie van 3 aansluitende bijeenkomsten vanaf 5 april, 14 juni en 27 september wil ik graag een combinatie maken van een ondernemers uitwisseling van ideeën en wensen in combinatie met een werkbezoek aan toonaangevende ondernemers die al veel bereikt hebben. De mijlpalen die jullie allen individueel en als collectief hebben bereikt ga ik goed in kaart brengen en belangrijk maken. Mijn doel in 2012 is om bio-based goed uit te dragen. Vandaar dat er een professionele cameraploeg gaat meelopen om jullie ideeën en wensen in webfilms en in een documentaire vast te leggen zodat ik in staat ben om in het najaar een vuist te maken om het ondernemersstandpunt in bio-based innovatie te verkondigen. “ Dit is een deel van de tekst die op de uitnodiging moest. en dit beschrijft ook goed wat voor een organisatie het is. voor deze bijeenkomsten mocht ik een uitnodiging maken, maar binnen de huis stijl van BOM, waarbij kleurgebruik e.d dus al avst stonden. maar ik verder veel vrijheid heb gehad. deze opdracht was leuk om te doen, en heb ik weinig moeite mee gehad. het was spelen met tekst, kleur en ruimte.


CONCLUSIE Het lastigse stuk van mijn hele stage verslag vind ik dit, de conclusie. hoe is mijn stage mij bevallen, wat heb ik geleerd en wat zou ik de volgende keer anders doen. ik heb een aparte pagina met leerpunten gemaakt waat ik beschijf wat ik hier heb geleerd, waar ik nog harder mijn best op moet gaan doen. hier in de conclusie wil ik het puur hebben over mijn tijd hier bij brandfriend. laat ik maar gewoon beginnen. over de gehele stage periode heb ik veel geleerd bij brandfiend. veel geleerd over vlakken waar ik nooit verwacht had iets over te leren. dingen die ik misschien niet zo nodig had willen leren. maar of het dan tegen viel? dat is een groot iets om te zeggen. het gevoel van tegen vielen was soms zeker wel aanwezig. natuurlijk had ik bij het begin aangegeven dat ik niet zat te wachten op een stage waar ik makro krantjes ging maken . maar wat ik hier heb gekregen is wel een totala ander uiterste. ik denk dat stages over het algemeen ( en dan vooral eerste stages ) anders zijn dan dat je je vooraf kan voorstellen. en dat dat ook heel goed is, het is immers een eerste stage. de sfeer hier bij brandfriend was goed, vooral in het begin was dat wat me hier ook aansprak. en ik denk dat ik hier zo voor viel. dat stond me al aan aan het begin bij de sollicitatie heel erg aan. de omgeving. de sfeer van de winkel en van de studio. maar waar ik wel achter ben is dat uiterlijk niet alles is. doordat we zon klein bedrijfje zijn heb je veel te maken met emoties. en dat valt me zwaar. ik ben zelf een heel hoog

gevoelig iemand. en toen de dagen hier wat donkerder waren werd het persoonlijk ook moeilijker. emoties waren hier rijk in beide uiterste. ook daar heb ik veel van geleerd, en leer ik nog steeds van. ik weet wel dat doordat ik misschien niet altijd evenveel te doen had, en me soms nutteloos voelde. ik wel dingen ben tegen gekomen van mezelf waar ik anders niet was gekomen. ik heb mijn stijl door ontwikkeld waar ik nog nooit de tijd voor heb genomen. en hier in ben ik onwijs gegroeit. dat niet alles wat je maakt mooi is maar dat het tijd kost. en daar is de bijgevoegde quote ook wel een les geweest die ik hier op mijn stage heb geleerd. nu ik in de laatste 22 dagen zit besef ik me dat de tijd hier heel snel is gegaan. en ik veel toffe dingen heb mogen doen. maar ook dingen bijvoorbeeld voor bos en heij die niet helemaal naar mijn niveau stonden. maar ook daarvan heb geleerd, dat ik het onwijs fijn vind om iets voor een ander te doen, en diegene daarmee gelukkig te maken. ik ben brandfriend dan ook zeker dankbaar voor de ruimte en tijd die zij mij hebben gegeven om mijzelf te ontwikkelen en te onderzoeken. dit heeft mij onwijs goed gedaan. ik wil aan brandfriend meegeven dat ze misschien de volgende keer beter kunnen nadenken voordat zij een grafisch stagaire aan nemen. omdat zij naar mijn idee niet tot de beschikking staan om deze voledige grafisch te begeleiden. en ook wil ik ze nogmaals heel erg bedanken voor de tijd en ruimte die zij mij hebben gegeven voor mijn eerste stage


LEERPUNTEN een betere werkstructuur aanbrengen, aan het gene wat ik doe. schetsen, moodboard, orienteren. allemaal voor dat ik aan het eind resultaat begin Leren dat je niet altijd alleen maar leuk werk kan doen. soms moeten er nou eenmaal minder leuke klusjes worden gedaan Kritiek beter oppakken. inplaats van het negatief te zien, het te zien als iets goeds en iets wat ik kan verbeteren Me niet alles wat gebeurt in een werkomgeving persoonlijk aan te trekken en dingen ook van mij af te kunnen zetten buiten werktijd om.


““And your taste is why your work disappoints you.““”


TEST STAGEVERSLAG  
TEST STAGEVERSLAG  

nog niet af stageverslag

Advertisement