Page 1

LIN Magazine r a n i m s e e S g le l o s C g o l B &

Lind a Fi s calini

Haar droom kwam uit... Ze verteld haar verhaal

MTV Music Awards

Exclusief interview Naomi Ockeloen

“Zie het als een tip dat je altijd nog beter kan�

Paid O wn & E a ed rned Linda Fiscalini Vrijetijdsmanagement 492116 Minor Creative Industry


Apple Iphone 5S Nu bij ons in de winkel

2


Inhoud

Persoonlijk

5 Passie van Linda Fiscalini

7 Interview Naomi Ockeloen 21 Creatief vormgegeven CV

Facts & Info

13 Multivers model Joe Pine 14 Social Media facts 18 Gastcolleges 20 Seminar

Media

8 Blogs 15 Word of Mouth 16 Visual storytelling 22 Bronnen 3


Redactioneel Beste lezers, welkom bij het eerste nummer van het LIN Magazine! Vol trots presenteren wij dit extra dikke winter nummer met bomvol leuke, leerzame, technische en vermakelijke artikelen. Dit is een tijdschrift met voor ieder wat wils. Zo zal er in elk nummer een persoonlijk verhaal worden verteld over iemands passie, maar er zullen ook informatieve artikelen geplaatst worden zoals gastcolleges die onze redactie bezocht heeft en hierover een reflectie schrijft. Daarnaast wordt in elk nummer social media onder de loep genomen en de trends die op social media plaatsvinden. Ook gaat het LIN Magazine voor elk nummer op pad voor een mooi artikel over visual storytelling over een veel besproken onderwerp. Wij wensen u veel leesplezier! Namens, De redactie van LIN Magazine Hoofdredactrice: Linda Fiscalini

Contact

Heeft u een vraag? Mail of bel ons. Linda0905@live.nl 06 13 71 33 63 Linda Fiscalini 492116

4


Persoonlijk De passie van Linda Fiscalini >>Mijn passie, mijn grote vriend Armani. Ik bedoel daarmee niet het kledingmerk Armani maar mijn paard. Het is een KWPN ruin van 8 jaar en hij is 1.80m. Ik heb Armani sinds eind augustus 2012 dus nog niet zo heel lang maar ik kan nu al niet meer zonder mijn grote vriendelijke reus! Ik rijd al sinds mijn 4e paard. Mijn opa en oma hadden een stacaravan op Texel waar ik in de zomer met mijn ouders en broers heel wat weekenden naartoe ging. Daar heb ik leren paardrijden bij Manege Kikkert. Mijn vader huurde dan voor een half uurtje mijn Lievelingspony Bartje. Ik werd er dan opgezet en mijn vader hield Bartje vast en liep met mij en Bartje een half uurtje door het bos. Dit kon ik elke dag wel doen, ik vond het geweldig. Dit begon al toen ik 3 was. Na een jaar mocht ik echt gaan paardrijden. Toen zeiden de werknemers van de manege tegen mijn vader dat ik op les mocht. Dit mag eigenlijk pas als je 6 bent maar ze waren bang dat als ik nog 3 jaar door het bos moest hobbelen dat ik het zat zou worden en het niet meer leuk zou vinden.

“Dit kon ik elke dag wel doen, ik vond het geweldig� Dus vanaf mijn 4e had ik les bij manege kikkert. Ik heb daar heel veel geleerd, ze lette daar heel goed op de houding en zit van de ruiter. Zo moest ik zonder handen rijden, achterstevoren en met mijn ogen dicht. Zo voel je de bewegingen van het paard goed en leer je de gangen goed kennen waardoor je een goede balans kan opbouwen. Ik kwam er elke zomer tot mijn 12e. Ik heb op allemaal verschillende paarden gereden wat belangrijk is voor je ervaring. Ik mocht mee als begeleiding met bosritten en heb zelf ook groepen alleen mogen begeleiden wat ik erg leuk vond. Omdat ze mij daar goed kende mocht ik ook altijd op de nieuwe paarden rijden. Dat was altijd wel even spannend omdat je ze niet kende en de paarden kende de omgeving niet en wisten ook niet wat er van ze verwacht werd.

5


Toen ik 12 was werd de camping waar mijn oma en opa stonden verkocht aan een organisatie die er een groot vakantiepark liet bouwen. Ik kon dus niet meer in de zomer vaak naar Texel om daar paard te rijden. Gelukkig werd er toen bij mij thuis in de buurt een nieuwe manege gebouwd. Dat was 15 minuten fietsen voor mij. Ik ging toen naar de brugklas en leerde daar een vriendin kennen die ook op die manege ging paardrijden. Ik ben toen samen met haar op paardrijden gegaan. Ik heb daar 1,5 jaar gereden en daarna ben ik daar gestopt omdat ik het daar niet meer leuk vond. En via het voetbal van mijn broer had een vrouw mij aangeboden om 1 van haar pony’s te gaan verzorgen. Dat was een welshpony genaamd Max. Ik heb Max met heel veel plezier 2 jaar gereden en god wat heb ik veel geleerd van deze kleine boef. Hij heeft me er heel vaak afgegooid maar ik gaf niet op. Na een half jaar toen we elkaar beter kende en vertrouwden wilde hij graag voor mij werken. Omdat ik hem maar 3 dagen per week reed moest er nog een verzorgster bijkomen. Helaas konden we geen geschikt persoon vinden.

“Hij heeft me er heel vaak afgegooid maar ik gaf niet op”

Max was een pony met een dikke handleiding en daar was veel tijd en geduld voor nodig. De meiden die het probeerden haakten al snel af nadat ze van hem af waren gevallen. Toen besloot de eigenaresse om hem te verkopen. Ik vond het heel jammer dat hij weg moest want het was echt een hele leuke pony, ik heb op hem leren springen en mijn eerste dressuurproefjes gereden. Gelukkig eindigde na Max mijn paardenavontuur niet. De vriendin met wie ik samen op de manege had gereden die had op een andere stal een verzorgpony. En daar zocht iemand anders een verzorgster. Ik ben toen proef komen rijden en mocht Aprino gaan verzorgen voor 3 dagen in de week. Aprino heb ik 7 jaar verzorgd. Hij was al wat ouder maar is heel erg koppig. Met Aprino heb ik mijn eerste officiële dressuur wedstrijden gereden. Ik ging daarnaast vaak met hem op buitenrit en maakte af en toe een sprongetje. Ik had ook om de week dressuurles van een vrouw die zelf heel hoog heeft gereden in de dressuur.

“Ik geniet elke dag van mijn grote vriendelijke reus” En hoe is Armani dan op mijn pad gekomen? Helaas was Aprino al oud en kon op een gegeven moment niet zo veel meer. In de zomer van 2012 vroeg mij instructrice of ik het leuk zou vinden om voor 2 weken een paard bij haar op stal te rijden want die eigenaresse ging op vakantie. Dat paard was Armani. Ik vond hem meteen al onwijs leuk. Hij heeft een aparte kleur en hij is heel groot wat hem een opvallende verschijning maakt. Tijdens deze 2 weken heb ik de eigenaresse een berichtje gestuurd dat ik het erg leuk vond om haar paard te rijden en dat het hartstikke goed ging. Zij stuurde mij toen een berichtje terug dat ze hem wilde gaan verkopen omdat ze ging samenwonen en het financieel dan niet meer ging redden. Toen ze terug was van vakantie zijn we om de tafel gaan zitten en het was al snel rond. Ik zou Armani van haar overnemen. En ja hoor, na mijn vakantie op 29 Augustus werd ik de trotse eigenaresse van Armani.

Ik ga elke dag naar hem toe en rijd hem 5 a 6 dagen in de week en 1 dag heeft hij lekker een dagje vrij. We trainen hard en hebben om de week dressuurles van de instructrice door wie ik Armani heb leren kennen. We worden met de dag beter en hebben in een jaar tijd wedstrijden rijden al veel bereikt. We zijn vaak eerste geworden en zijn al 2 klasses omhoog gegaan en we gaan al bijna over naar de 4e klasse. Ik geniet elke dag van mijn grote vriendelijke reus en zodra ik hem zie ben ik ontspannen en wil ik alleen nog maar lekker met hem bezig zijn. We hebben in het begin wat moeite gehad, we moesten elkaar leren kennen en Armani wilde even kijken wie van ons 2 de baas is. Nu hebben we een wederzijds vertrouwen en samen kunnen we de hele wereld aan! Ik hoop nog vele jaren van hem te kunnen genieten en ik hoop dat wij samen nog veel gaan bereiken in de dressuursport. Armani is een droom die eindelijk is uitgekomen!<<

Heb jij ook een passie en wil je die graag met ons delen? Mail dan naar redactie@Linmagazine.nl en wie weet staat jou verhaal binnenkort in ons magazine!

6


Persoonlijk Interview met Naomi Ockeloen >>Linda Fiscalini rijd volop wedstrijden met haar paard Armani en heeft iemand bij haar op stal staan waar zij tegen op kijkt. Dat is Naomi Ockeloen, zij rijdt Z1 met haar paard Foppe en dit heeft ze bereikt door met respect met haar paard om te gaan en hard te trainenen. Linda heeft haar geïnterviewd voor LIN Magazine.

Hoezo ben je gaan paardrijden, wat trok jou?

“Ik ben gaan paardrijden omdat ik altijd al geïnteresseerd was in Paarden. Dit komt denk ik omdat mijn moeder ook paardrijd en ik er zo mee opgegroeid ben”.

“Door wedstrijden rijden heb je een doel voor ogen”

Je doet een opleiding in de paardenbranche. Wat wil je hiermee gaan doen?

“Ik wil mijn Orun diploma (instructrice) halen en dan gaan les geven. Daarnaast zou k het liefste op een stal gaan werken mits ik daarmee alles kan betalen”.

Je rijdt dressuurwedstrijden met je eigen paard, hoe lang doe je dit al? “Met mijn eigen paard Foppe rijd ik nu ongeveer 5 jaar wedstrijden. Daarvoor reed ik op iemand anders haar paard wedstrijden”.

Hoe zie je het liefst dat er met paarden om wordt gegaan?

“Ik zie het liefst dat er met veel respect met paarden wordt omgegaan. Alleen dan kan je samen wat bereiken als paard en ruiter”.

“Ik probeer mijn doel te bereiken door overal het positieve eruit te halen”

Waarom ben je wedstrijden gaan rijden?

“Omdat ik wilde kijken hoever ik kan komen met mijn paard. Door wedstrijden rijden heb je een doel voor ogen, hierdoor train je harder omdat je iets wilt bereiken en doe je beter je best wat mij erg aansprak”.<<

Hoe probeer je jouw doel te bereiken? Heb je tips?

“ik probeer mijn doel te bereiken door overal het positieve eruit te halen. Dus ook wanneer je slechte punten krijgt op wedstrijd en/of minder leuk commentaar van de jury. Zie het als een leerpunt, dat je weer een ervaring rijker bent en dat je nu weet voor de volgende keer hoe je het niet moet doen. Je moet het beschouwen als opbouwende kritiek, zien dat je beter kan en bij de volgende wedstrijd nog beter je best doen”.

7


Media Blogs

Alles komt voorbij Tegenwoordig blogt heel Nederland er wat op af. Over fashion, over producten, over feesten, over ervaringen. Alles komt voorbij. Wij van LIN Magazine hebben hieronder een lijst van de 8 leukste posts van Wordpress voor je gemaakt! De blogs zijn afkomstig van blogger â&#x20AC;&#x153;Fiscaliniâ&#x20AC;?. Ze plaatst blogs over haar paard, over paardenartikelen en over festivals waar zij geweest is.

>>

Springen met een dressuurpaard

Armani is een echt dressuurpaard maar voor de afwisseling is een sprongetje ook wel leuk op zijn tijd. Vandaar dat we nu in de springles mee doen. Om de week op dinsdagavond heb ik springles met 4 andere meiden van mijn stal. Armani vindt het springen nog wat lastig maar wel heel erg leuk. Vandaag was de eerste springles weer sinds een aantal weken. Hij moest even inkomen en vond de balk voor de hindernis nogal lastig. Hij wilt dan stoppen na de balk terwijl hij juist vaart moet maken zodat hij mooi over de hindernis heen kan springen. Hij had er deze les geen zin in want na een half uurtje begon hij te weigeren terwijl hij dat anders nooit doet. Ik moest flink boos op hem worden om hem toch over de hindernis heen te krijgen. Ik ben benieuwd naar de volgende springles hoe hij het dan doet. Hij moet het namelijk wel wat beter gaan doen want 16 februari gaan we ons eerste parcours springen met de onderlinge wedstrijd bij mij op stal. Hopen dat dit dressuurpaard zich dan op zijn best laat zien, als een echt springpaard!

Eindelijk een Hulsebos

Nu ongeveer 3 maanden geleden heb ik mijn Knight Rider zadel weggedaan en eindelijk een Hulsebos gekocht. Het was even sparen maar dan heb je ook wat. Ik vind een Hulsebos zadel namelijk de beste zadels die er zijn. Ik wilde een zadel met diepe zit en wat dikkere kniewrongen dan degene die ik nu had. De hulsebos die ik gekocht hebt heeft dat zeker en zit goddelijk. Toen het zadel op mijn paard werd gelegd en ik opstapte en ging zitten had ik het gevoel alsof ik op een donskussen was gaan zitten. Het is heel zacht leer en de vulling is, jawel, van donsveertjes! Ik had mijn zadel 2 weken op proef maar wist na de eerste aanraking al dat dit mijn nieuwe zadel ging worden. Gelukkig was Armani er ook erg blij mee want hij loopt er super onder en had geen last van de overstap naar een ander zadel. Elke dag is het weer een feestje om op te mogen opstappen en in dat donskussen te gaan zitten!

Blog jij, ken je iemand die blogt, of volg jij een blogger en wil je dat zijn /haar blogs in Lin Magazine komen? Mail dan naar redactie@Linmagazine.nl

8


Mysteryland

Ooteman versus Divoza

Veredus Piaffe review

Armani heeft nogal dikke benen dus met wat trekken gaat hij net om het laatste knopje heen. Alleen het probleem dan is dat ze dan wat gedraaid zijn dus dan moet je ze weer even goed draaien. Ik vind doordat ik vrij veel moeite moet doen om ze om te krijgen toch te strak zitten. Hierdoor gebruik ik ze niet vaak wat jammer is aangezien ze hartstikke mooi zijn. Ik heb al veel verschillende peesbeschermers geprobeerd maar toch blijft het lastig om voor een groot paard een goed passende peesbeschermer te vinden. De zoektocht gaat door!

Van de zomer ben ik met een vriendin naar Mysteryland geweest. Het was voor mij de eerste keer Mysteryland en ik vond het een heel gaaf festival. Het was een groot terrein, van de ene kant naar de andere kant lopen was je zo een half uur kwijt. Er waren meerdere stages en vooral de stage van Qdance vond ik erg gaaf. Dit komt ook mede omdat ik in jaar 3 van mijn opleiding stage heb gelopen bij een boekingskantoor die artiesten hebben die in die stijl draaien. We kwamen mensen van mijn stage tegen en zo waren we met een groepje wat toch wel leuker is dan met zijn 2en. De mainstage hebben we een hele tijd gestaan en hebben we lekker gedanst. We wilden graag de afsluiting zien bij de Qdance stage dus zijn daar op een gegeven moment heen gegaan. En wat was het gaaf daar. Het hele festival opzich was goed opgezet, overal goed over nagedacht, alles duidelijk aangegeven en genoeg informatie. Ik heb echt genoten en ga dit jaar zeker weer een bezoek brengen aan Mysteryland!

Voor mijn paard Armani heb ik laatst nieuwe peesbeschermers gekocht. Wat best lastig is voor een paard van 1,80m. Omdat hij zo groot is past hij niet veel peesbeschermers. Toch wil ik dat zijn pezen goed beschermd zijn dus ik heb laatst de Veredus piaffe beschermers gekocht voor alleen zijn voorbenen. Je kan zeggen dat Armani ze past want ik krijg ze dicht maar echt goed passend zitten ze niet. Ik heb ze in het zwart en ik vind dat ze er stoer maar elegant uitzien. Het omdoen is wat lastig want je hebt 3 knopjes en je moet de gespen vastmaken op 1 van die 3 knopjes.

Twee webshops waar ik graag paardensportartikelen bestel zijn Ooteman en Divoza. Ze hebben echt alles, voor paard, voor ruiter, stalbenodigdheden en nog veel meer. Toch vind ik dat er verschil in de websites zit. Ik bestel liever op Ooteman. Waarom? Ooteman ziet er naar mijn mening qua design veel mooier uit, wat exclusiever. Daarnaast is de website vind ik goed opgebouwd, alles is makkelijk te vinden en duidelijk aangegeven. Divoza daarentegen vind ik wat â&#x20AC;&#x153;goedkoperâ&#x20AC;? lijken. En het is wat omslachtig om dingen te vinden. Ooteman heeft wat duurdere merken en Divoza heeft de wat goedkopere merken. Zo ook een eigen huismerk Mondoni. En het grootste voordeel van Ooteman vind ik toch wel dat zij als eerste de nieuwste collectie hebben!

9


Syndicate 2012

Tja dan wordt mijn stage bedrijf door school afgekeurd. En wat doe je dan? Binnen een week moest ik een nieuw stagebedrijf hebben, en dat leek mij onmogelijk. Een stalgenootje van mij die werkt bij een boekingskantoor voor artiesten en hun stagiaire deed zijn werk niet goed dus ze zochten iemand anders. Ze wist dat ik een stage zocht dus ze belde me direct op. Ik heb zonder na te denken ja gezegd want ik moest een stage hebben. Als ik er wel over zou hebben nagedacht dan had ik het niet gedaan, ik zag mijzelf namelijk niet op een hardcore feest staan. Maar wat ben ik blij dat ik het gedaan heb. Ik heb hele leuke mensen leren kennen en de tijd van mijn leven gehad! En toen was het zover na een maand stage te hebben gelopen moest ik werken op Syndicate. Dat werd mijn eerste hardcore feest. Op kantoor werden er wel eens nummers gedraaid en ik had geen idee hoe ik dit moest volhouden, een hele nacht naar hardcore moeten luisteren! Syndicate is een feest om nooit te vergeten. De sfeer is zo anders dan op festivals waar ik was geweest, er hing een hele leuke sfeer en de muziek, ja die was heel goed te doen op zoâ&#x20AC;&#x2122;n feest. Ik heb mijn ogen uitgekeken en genoten van elk moment op Syndicate.

Op wedstrijd

Op wedstrijd gaan met je paard kost je je hele dag. En waarvoor? Voor 2x een proefje van rond de 7 minuten te rijden. Op de dag zelf of de avond van te voren (het ligt eraan hoe laat ik moet starten) ga ik mijn paard Armani vlechten. Van zijn manen maak ik 7 vlechten waar ik dan knotjes van maak. Op de dag zelf was ik zijn voeten, hij heeft 2 witte achterbenen die ik met wedstrijden netjes wit wil hebben. Zijn staart was ik niet altijd maar als ik die was doe ik dat 2 of 3 dagen van te voren. Dan kan ik dat in alle rust doen. De dag van de wedstrijd betekend al je wedstrijdspullen uit de kast halen. Witte dekje, witte rijbroek, wedstrijdblouse, wedstrijdjasje, plastron, witte handschoenen, proevenboekje en mijn haar netjes in een knot. Armani krijgt transportbeschermers om en als alle spullen in de auto liggen en er voor Armani een rijkelijk gevuld hooinet in de trailer hangt laad ik Armani op de trailer. En dan kunnen we op pad!

Ook in 2013 was ik weer te vinden op Syndicate en ook weer was het een feest om niet te vergeten, een hardcore feest is fantastisch en moet je zeker een keer meegemaakt hebben!

Aangekomen bij de stal waar de wedstrijd is parkeer ik de auto, jawel ik rijd zelf want ik ben in het trotse bezit van mijn BE rijbewijs:). Armani geef ik een appeltje en dan ga ik mij aanmelden bij het wedstrijdsecretariaat. Ik wil er altijd minimaal een uur van te voren zijn voordat ik mijn proef moet rijden. Dan kan ik me rustig aanmelden, even het terrein bekijken en dan in alle rust Armani opzadelen. Inrijden doe ik ongeveer 20 a 25 minuten. Als je bijna aan de beurt bent dan laat de ringmeester dat aan je weten zodat je vast naar de bak kan lopen waar je je proef moet rijden. Echt zenuwachtig ben ik nooit op wedstrijd. Ik vind het heel leuk om te doen en Armani lijkt er ook plezier in te hebben! Na mijn proeven krijgt Armani altijd een bak vol met lekker eten om hem te belonen. En dan is het wachten op de prijsuitreiking. Als ik tijd heb breng ik Armani tussendoor naar huis zodat hij niet zo lang in de trailer hoeft te wachten. We hebben nog geen 1 wedstrijd gereden zonder een winstpunt te hebben behaald dus we doen het best netjes!

10


Teamwork

Armani en ik rijden nu een jaar dressuurwedstrijden. Armani is een KWPN ruin van 8 jaar en is 1.80m groot. We hebben ongeveer 13 wedstrijden gereden en zijn nu al L2+7! Ik wil kijken hoever ik met hem in de dressuursport kan komen en daar werken we dan ook hard voor. We trainen sowieso 5 dagen in de week en doen 1 dag wat leuks, een buitenritje, een sprongetje, longeren. En 1 dag krijgt meneer een dagje vrij. Dan mag hij spelen in de paddock met zijn vrienden.

“Ik wil kijken hoever ik met hem in de dressuursport kan komen” We hebben om de week les krijgen dan voldoende huiswerk mee waar we dan tot aan de volgende les mee aan de slag kunnen. We hebben nu een kleine wedstrijd stop van 2 maanden. December was een drukke maand en nu in januari ga ik op vakantie. Na de vakantie pak ik hem weer op en gaan we trainen voor de M. Ik heb dus eigenlijk niets te klagen, we gaan heel goed maar dit is niet altijd zo geweest.

“Ik leerde aanvoelen, zodra ik opstapte, in wat voor bui hij was en wat ik dan kon verwachten” Toen ik Armani net kreeg moesten we elkaar natuurlijk leren kennen. Armani vond het maar wat interessant om te kijken wie er nou eigenlijk de baas was en maakte tijdens het rijden de gekste sprongen en werkte niet mee. Na 3 maanden geduld en volhouden draaide meneer langzaam bij. Ik leerde aanvoelen zodra ik opstapte in wat voor bui hij was en wat ik dan kon verwachten. Hierdoor was ik hem steeds vaker een stapje voor waardoor hij geen rare dingen meer kon uithalen. We leerden elkaar te vertrouwen en met rijden accepteerde hij dat hij aan het werk moest. Nu vindt hij hard werken heel erg leuk. Als we een dagje basis gaan rijden dan wordt hij dwars en zodra ik dan moeilijke oefeningen ga doen ontspant hij en merk ik aan hem dat hij zijn best doet.

Op wedstrijden straalt hij en loopt hij veel beter dan thuis. Alsof hij aanvoelt dat hij dan moet presteren. Een wederzijds vertrouwen en respect is belangrijk in de paardensport om je doel te bereiken en om samen verder te komen. Paardrijden doe je niet alleen, je werkt samen met je paard als team om je doel te behalen. Als het ware is bij de dressuursport je paard je danspartner die jij leidt.

<<

“Als het ware is bij de dressuursport je paard je danspartner die jij leidt”

Wil je meer informatie over blogger Fiscalini? Kijk dan op haar wordpress blog: fiscalini91.wordpress.com

11


12


Facts & Info Theorie Multiverse Joe Pine Organiseren, binden en presteren. Wat zou dat fijn zijn als je deze factoren goed beheerst, dan kan je leven er een stuk mooier uitzien. Wij van LIN Magazine zijn op pad geweest en hebben het Multiverse model van Joe Pine gevonden. Het ontwerpen van de ‘multiverse’ heeft namelijk als doel de menselijke vermogens te vergroten zodat ze beter kunnen waarnemen, zich beter kunnen organiseren, zich kunnen binden en presteren! Pine & Korn hebben het multivers model ontwikkeld. Als uitgangspunt in de filosofie hebben zij: Betekenis geven aan je leven doe je in de ruimte, in de tijd en met materie. Naast deze dimensies van tijd, materie en ruimte verkennen zij welke ongekende mogelijkheden de virtuele wereld biedt en verweven deze met de fysieke realiteit. Nog niet helemaal duidelijk voor je? Hieronder volgt een voorbeeld. 1. Reality Zoals op je werk. Dit is werkelijkheid want je gaat echt naar je werk. 2. Augmented Reality Zoals in het Rijksmuseum. Je loopt langs de schilderijen en kan ze bekijken. En op je smartphone kan je informatie lezen over de schilderijen, wie ze gemaakt heeft, hoe oud ze zijn, wie er op staan afgebeeld. 3. Alternate Reality Een game wat een bepaalde periode zich zowel online als in de reële wereld afspeelt. Hierbij gaan enkele tot vele duizenden spelers samen online, vormen een sociaal netwerk, en werken samen aan een mysterie of probleem dat onmogelijk alleen op te lossen is. (wikipedia, Alternate reality game)

4. Warped Reality Een mooi voorbeeld hiervan is Venetië. Warped reality is in de fysieke wereld met de dimensie tijd spelen, we bezoeken plaatsen waar de tijd stil is blijven staan om een glimp op te vangen van hoe het vroeger was. 5. Virtual Reality Second Life. Een online wereld waar je een geheel eigen personage kan maken die omstandigheden mee maakt die in de fysieke wereld/ in de realiteit ook kan gebeuren. Het is een wereld met ongekende mogelijkheden en je kan de fysieke wereld nabootsen. 6. Augmented Virtuality Virtuele ruimtes waar fysieke elementen, fysieke objecten of mensen, dynamisch in zijn geïntegreerd en die interacties kunnen hebben met de virtuele wereld. 7. Physical Virtuality Een goed voorbeeld is een supermarkt in Japan. Die virtuele schappen heeft, als je een product wilt houdt je je telefoon voor het product en scan je het product. Je winkelt dus met je smartphone. Je betaald ook via je smartphone en zodra de betaling is voltooid worden de producten ingepakt en bij je thuis bezorgd. (Trendhunter, trends) 8. Mirrod Reality Is als het ware een kopie van de digitale wereld van de fysieke wereld of andersom. Zoals het Anne Frank huis die je tegenwoordig ook online kan bezoeken, dit is helemaal hetzelfde als het fysieke Anne Frank huis.

13


Facts & More Social Media Facts >>Twitter weetjes

Nieuw in het LIN Magazine, elke maand weetjes, feiten en informatie over een social media kanaal. Te beginnen met twitter, iedereen kent twitter en vele onder ons hebben twitter en twitteren zelf ook. Twitter is een snel en laagdrempelig communicatiemiddel. Hoe meer volgers hoe groter je bereik als je tweets plaatst. Daarnaast kost twitter heel weinig tijd, je kan even snel een tweet plaatsen, meestal bevat een tweet maar 1 of 2 zinnen. (MKBservicedesk, voordelen twitter) Ben je een ondernemer? Het is bewezen dat ondernemers die twitteren meer verkopen. Je kan volgen wie je wilt, dus je kan naast vrienden ook eventuele zakenpartners of bedrijven die jij interessant vindt volgen. Zo ben je als eerste op de hoogte van het nieuws wat geplaatst wordt door mensen/bedrijven die jij volgt. Ondernemers die tussen de 100 en 500 volgers hebben slepen 146% meer opdrachten binnen dan ondernemers met maar 21 tot 100 volgers. Dus gebruik je twitter goed, dan kan je meer geld verdienen! (MKBservicedesk, voordelen twitter)

Daarnaast is twitter de perfecte plek om een nieuw idee in de groep te gooien. Dit omdat je via twitter zo makkelijk je netwerk kan uitbreiden en onderhouden. Vaak zijn de mensen die je volgen mensen met dezelfde interesses. En helemaal een voordeel is dat je met een zogenaamde hashtag (#) je tweet makkelijk op andere plekken kan laten verschijnen zoals op bijvoorbeeld facebook!<<

14


Media Word of Mouth

De trend van dit moment Lamping >>Kennen jullie lamping? Nee? Dat dachten wij al! Lamping is een nieuwe trend die tijdens het Amsterdam Light Festival is ontstaan. Bezoekers van het festival zagen foto’s van een persoon met een lampenkap op zijn/haar hoofd op social media voorbij komen. Foto’s van de Lamping people werden op de facebook van het Amsterdam Light Festival geplaatst. Wij willen altijd alles weten van nieuwe trends dus wij hebben de bedenkers gesproken en zijn naar Amsterdam gegaan om zelf aan lamping te doen. Maaike en Linda van LIN Magazine zijn op pad geweest en hebben met een lampenkap op hun hoofd gestaan. De bedoeling is dat er 20 mensen een foto van je maken. Als dit gebeurt is zit het lamping er voor je op en kan je naar een andere plek om daar opnieuw te beginnen. Maaike stond bij kunstwerk G (Op de routekaart van het ALF zie je letters staan waar kunstwerken staan dit was G(8)) aan het water bij een kunstwerk van het Amsterdam Light Festival. Maaike had binnen 19 minuten 23 mensen die een foto van haar hadden gemaakt en die zich sterk afvroegen wat zij daar met een kampenkap op deed. Helaas deed Linda het wat minder goed, maar dat kwam ook door de locatie, zij stond bij kunstwerk F maar er waren helaas maar weinig mensen. Na 31 minuten hadden pas 12 mensen foto’s gemaakt.<<

15


Media Visual storytelling MTV Music Awards 2013. >>Paid Media

Paid media zijn alle uitingen in andermans media waarvoor betaald moet worden, of te wel reclame wat een bedrijf maakt waarvoor betaald moet worden. Denk bijvoorbeeld aan televisie- en radiospots, online- en krantenadvertenties. Zo heeft MTV op verschillende manieren reclame gemaakt voor de EMA’s van 2013 in Amsterdam. Twee voorbeelden van paid media zijn: Verschillende artikelen in de volkskrant, de genomineerde, over fans en dat Amsterdam voor heel even het centrum van de popmuziek zal zijn. (Volkskrant, MTV EMA in cijfers)

Owned Media

Owned Media is de eigen media van de MTV Music Awards. Dit zijn dus de eigen communicatie kanalen van de MTV Music Awards, waar zij dus controle over hebben. Deze kunnen geheel in eigen beheer zijn, zoals een website, of deels in eigen beheer, zoals een social media account. Twee voorbeelden van owned media van de MTV Music Awards zijn: (Yocter, social media mix), (Lutkehaus, content marketing)

Wist je dat; De EMA voor Best Song gewonnen is door Bruno Mars met “Locked Out Of Heaven”? De officiële webstie van de MTV Music Awards: nl.mtvema.com Deze pagina is geheel in eigen beheer, bezoekers van de website kunnen hier niets op plaatsen/een reactie achterlaten. Hier komt alleen op te staan wat de MTV Music Awards wilt.

Op de website van zuidoost, Ziggo Dome, staat een artikel geschreven dat Amsterdam dit jaar de jubileumeditie van de MTV European Music Awards gaan hosten. (Zuidoost, ema awards)

16


De officiële facebook pagina van de MTV Music Awards 2013. Deze vorm van owned media is dus niet geheel in eigen beheer. Dit omdat mensen op deze pagina reacties kunnen plaatsen.

Earned Media

Earned media bestaat uit alle media-aandacht waar je niet voor hoeft te betalen, maar die door anderen ‘gratis’ voor je wordt gecreëerd. Een klant die uit eigen beweging een tweet van je retweet, jouw Youtube-filmpje deelt met zijn vrienden op Facebook of een review schrijft op een vergelijkingssite.

Er waren vooral veel studenten bij de MTV awards aanwezig. Velen daarvan plaatsten op Facebook en/of Twitter foto’s van hun beleving. Wereldwijd werd er 57,9 miljoen keer over de EMA’s gesproken via ‘social mentions’ en de show was wereldwijd meer dan dertig keer ‘trending topic’ op Twitter.<< (Marketingonline, mtv ema de cijfers)

De MTV awards heeft veel aandacht gekregen vanwege Miley Cyrus. Op het podium stak zij een joint op en die foto’s en filmpjes gingen de hele wereld over.

Wist je dat; Eminem de EMA heeft gewonnen voor Best World Icon?

17


Facts & Info

Week 2 Petra Befort, Cultuur-Ondernemen

Ik vond het een interessant college. In het begin sprak het mij niet echt aan, ik heb het niet zo met culture dingen, dat interesseert mij niet echt. Gastcolleges Maar het ging meer over haar werkwijze met hele handige tips die van pas zijn gekomen tijdens mijn project. Ze vertelde heel enthousiast waarLinda Fiscalini van LIN Magazine heeft door je bleef luisteren en meer wilde weten. Wat verschillende gast colleges gevolgd. Linda mijzelf ook leuk lijkt is zoals wat Petra heeft, zelf heeft hier een reflectie over geschreven om zo iets opzetten en dat je dan wordt ingehuurd door aan jullie, lezers, te laten weten hoe de colleges andere bedrijven. Dan heb je telkens weer nieuwe zijn volgens haar. uitdagingen, nieuwe opdrachtgevers en zo leer je om te schakelen tussen personen/bedrijven, dat Week 1 R.I.P. a remix manifesto niemand hetzelfde is. Wat ze ook aangaf is dat het Dit is een documentaire die over auteursrecht heel belangrijk is om je doel in kaart te brengen. gaat en een gedeelte over patenten. Het leek me Zonder doel kom je er niet. Wat ik vooral van dit heel interessant want als je een eigen bedrijf wilt beginnen moet je zeker enig verstand hebben van gastcollege heb geleerd is focus op de opdrachtgever. Ze had een leuk voorbeeld van kikker naar auteursrecht en patenten. Tijdens de documentaire wordt Girl Talk gevolgd, dit is een dj die van konijn. Ze bedoelde daarmee dat niet jij moet praten maar de opdrachtgever. Zo kan je, je goed bestaande nummers nieuwe nummers maakt. Hierbij kom je bij de auteursrecht, of dit wel mag. focussen op de vraag en doelen van de opdrachtgever. Er werd ook verteld over copyright. Copyright was in eerste instantie bedoeld om de creativiteit te stimuleren. Zodat artiesten niet bijna dezelfde nummers gingen maken en je echt creatief bezig Week 4 Transmedia Storytelling Ik vond dit een saaie documentaire toen ik hem moest zijn om nieuwe nummers te bedenken. Tegenwoordig ben je feitelijk gezien al een copy- op school zag. De manier waarop dingen verright crimineel als je mee neuriet met een happy teld werden vond ik bij sommige personen heel vervelend en hoe het gefilmd was leidde mij heel birthday liedje. erg af. Ik heb de documentaire daarom thuis nogmaals bekeken. Dan kan ik me toch beter “Tegenwoordig ben je al een copyconcentreren en wordt ik niet snel afgeleid. Toen right als je een happy birthday liedje ik hem thuis in alle rust keek vond ik het een erg interessante documentaire. Zo vertelde een permeeneuriet” soon dat transmedia geen doel op zich moet zijn, Ook werd er nog verteld over muziek online zet- het trekken van mensen is een hele belangrijke. Zo vertelde hij een klassieke uitspraak: Als je het ten en liedjes downloaden maar dat vond ik niet me verteld vergeet ik het, als je het me laat zien zo interessant. Het stuk over patenten vond ik veel te kort terwijl ik dat juist heel erg interessant ga ik het onthouden en als je me erbij betrekt ga ik het begrijpen. Bij dit laatste met mensen erbij vond. Er werd verteld dat als iemand een patent betrekken is waar transmedia heel erg in aan het heeft op een idee of product en jij bedenkt iets zoeken is. Ook werd er aangegeven wanneer is nieuws en er zit een onderdeel van dat idee of product in jouw idee dan kan je jouw idee al niet een project af. Je moet een eindpunt voor ogen verder uitwerken. Dit omdat er in een onderdeel hebben maar als je er meer uit kan halen moet je dat proberen. van jouw idee patent zit. Omdat ik misschien

>>

een eigen bedrijf wil beginnen met een nieuw product vond ik dit stuk over patenten juist heel interessant. Wat ik wel jammer vond is dat de documentaire erg verouderd was, je zag oude apparatuur en oude beelden. En dat Europa bijna niet naar voren kwam in deze documentaire.

Proberen een mooie ervaring te creëren. Karakters worden in een verhaal, een gemeenschappelijk doel creëren. Er komen vind ik heel veel interessante dingen in naar voren wat je wel triggert om te blijven kijken.

18


Week 5 Handshake FV

Bij Handshake FV was ik helaas niet aanwezig. Wat ik erg jammer vond want ik hoorde van andere dat dit een leuk evenement was. Bij dit evenement werden studenten gemixed met echte ondernemers. Eerst werd er een korte toespraak gehouden door een studente, Sieb Kroeske de oprichter van de Glazen Studentenbus. Je moest speeddaten met een ondernemer en later ging je met je groep een brainstormsessie houden.

“Je moest speeddaten met een ondernemer” Toen ik dit hoorde vond ik het erg jammer dat ik er niet bij was. Vooral omdat je nu de kans had met ondernemers te praten en vragen te stellen. Daarnaast leer je heel veel van een brainstormsessie met een ondernemer. Daar krijg je handige tips van die in de toekomst vast en zeker van pas kunnen komen!

Week 6 Fotografie

Ik vond het opzich een leuk college ik ben namelijk wel geïnteresseerd in fotografie. De spreekster werkt voor zichzelf en maakt allerlei foto’s en stuurt die op naar een magazine. Ze kijkt wat voor magazine het is en maakt daar passende foto’s bij. Wat ik vooral interessant vond was hoe ze vertelde hoe je een goede foto maakt. Hoe zorg je voor de goede lichtinval, hoe je breng je diepte aan in je foto, welk perspectief gebruik je bij je foto en de compositie. Door dit allemaal juist te doen kan je onwijs mooie foto’s krijgen. Ik vond het een leuk college alleen heb ik zelf maar een simpele foto en maak ik alleen maar foto’s op vakantie/ met vrienden en deze hoeven niet perfect te zijn met de juiste belichting etc.

Week 7 Rockin’ up life

Thijs en Sydney twee jonge mannen gaven dit gastcollege. Het was een gastcollege van twee uur en ze waren erg spontaan en bulkte van de energie. Ze deden het erg leuk waardoor je naar ze bleef luisteren en geïnteresseerd was. Ze maakten er een soort show van. Aan het begin van je college moest je je naam opschrijven en tijdens het college werd er een bak getrokken met een nummer en als jij je naam bij dat nummer had geschreven moest je naar voren komen en kon je aan een rad draaien voor een prijs. Je moest wel eerst 3 vragen beantwoorden die sloegen op wat ze allemaal verteld.

“Ze deden het erg leuk waardoor je naar ze bleef luisteren en geïnteresseerd was” Ze kwamen met leuke voorbeelden om hun theorie duidelijk te maken. Zoals het Pietje en Klaasje model. Je bleef in ieder geval geboeid luisteren maar wat ze te zeggen hadden was voor mij al bekend en is vrij logisch. Of ik er dus veel van heb opgestoken.. Niet echt maar het is altijd goed om nogmaals te horen dat je zelf moet veranderen wil je dingen om je heen kunnen veranderen. Het is altijd belangrijk dat je beseft dat hoe jij reageert dat dit invloed heeft op de resultaten die daar uit voort vloeien. Dus denk na voordat je reageert .

<<

19


Facts & Info Seminar

‘No Nonsense’ Succesfactoren Wij van LIN Magazine vinden het belangrijk om naar andere mensen te luisteren, wat ze te zeggen hebben en hoe zij tegen dingen aan kijken. Elk nummer van het LIN Magazine zal dan ook een reflectie bevatten van een seminar die bezocht is. In dit eerste nummer heeft Linda Fiscalini een seminar in Utrecht bezocht. >>Het seminar werd gegeven door Sven Veenstra. Sven Veenstra is een Life Succes coach. Dit houdt in dat hij verteld hoe je het beste uit jezelf kan halen, hoe je met meer passie en energie je leven kunt inrichten. Tijdens dit seminar heeft Sven een aantal (hoe hij het zelf noemt) ‘No Nonsense’ Succestechnieken verteld waarmee je gemakkelijk het beste uit jezelf en je omgeving kan halen. Van te voren gaf Sven aan dat na dit seminar er een aantal negatieve gedachten weggenomen zullen worden, je zelfvertrouwen zal toenemen en je zal meer innerlijke kracht ervaren. Echt ervaren heb ik dit niet maar ik vond het wel een heel leuk seminar. Zo gaf Sven aan dat we vaak denken bij dingen: Waarom lukt het mij nou nooit? Dit geeft een negatieve draai waardoor je het niet snel nog een keer zal proberen en er een negatieve lading ontstaat. Je kan je beter afvragen: Wat heb ik nog te leren zodat ik dit kan? Dit geeft je stof tot nadenken en geeft een positieve lading waardoor je het een volgende keer nogmaals probeert. Met andere woorden, de manier waarop je een vraag formuleert en stelt aan jezelf is heel belangrijk.

“Wat heb ik nog te leren zodat het beter kan” Een mooi voorbeeld hoe je brein werkt was het verhaal wat hij vertelde Je brein vs Google. Als je jezelf dus een vraag stelt waarom overkomt mij dit? Dan krijg je een aantal zoekresultaten. Bij google als je een zoekterm intypt krijg je ook zoekresultaten. En wat denk je dan vaak? De resultaten die als eerste staan zijn de beste. Dat denk je ook als je nadenkt over een de vraag Waarom overkomt mij dit? De eerste gedachten die naar voren komen zouden wel goed zijn dus die neem je aan, waardoor je niet verder zoekt. Ik vond het een erg leuk en leerzaam seminar en ik weet nu voor de toekomst dat ik vragen anders formuleer zodat er geen negatieve lading ontstaat!<<

20


Persoonlijk Creatief Vormgegeven CV

>>

Je gaat solliciteren voor een nieuwe baan, en je wilt opvallen? Het beste is natuurlijk dat je meteen al opvalt en ze jou op gesprek willen uitnodigingen als ze jouw cv zien. En hoe val je dan op tussen al die andere afgestudeerde VTM’ers? Juist! Door je cv creatief vorm te geven. Linda van LIN Magazine heeft dit met haar cv gedaan. Ze laat één van de vele manieren zien hoe je een cv creatief vorm kan geven. En opvallen, dat doet hij zeker! Ik heb gekozen om mijn cv in een leuke cartoon te maken. Ik heb dit gemaakt via de site Pixton. Je kan kiezen uit verschillende achtergronden en ik heb geprobeerd om mijn leven een beetje te schetsen. Zoals te zien in afbeelding 2 loop ik door een woonwijk en vertel ik waar ik ben geboren. In afbeelding 3 zit ik in een klaslokaal en vertel ik over de opleidingen die ik gevolgd hebt en welke opleiding ik nog volg.

In afbeelding 4 heb ik als achtergrond een werkkamer gebruikt en vertel ik over mijn werkervaring. In afbeelding 5 zit ik in een vliegtuig en vertel over mijn hobby’s. Één daarvan is reizen en ik vond het wel leuk dat ik dan in een vliegtuig zit en naar een zonnig eiland vlieg wat te zien is in afbeelding 6. Daar sluit ik mijn verhaal af dat ik ga genieten van de zon.

“Ik wil laten zien dat ik geniet van het leven” Ik wilde een leuk beeld schetsen van mijn leven en denk dat dit wel gelukt is. Ik heb allemaal lachende gezichten gebruikt, met het reizen en het zonnige eiland wil ik laten zien dat ik geniet van het leven en niet kan wachten op de leuke dingen die ik hopelijk nog ga beleven.

<<

21


Media

Bronnen http://nl.wikipedia.org/wiki/Alternate_reality_game http://www.trendhunter.com/trends/homeplus http://www.mkbservicedesk.nl/3974/wat-zijn-voordelen-twitter.htm# http://www.zuidoost.nl/artikelen/uitgaan/mtv-ema-awards-in-ziggo-dome http://www.volkskrant.nl/vk/nl/3380/muziek/article/detail/3541331/2013/11/09/400-technici-en34-duizend-vierkante-meter-kleedruimte-MTV-EMA-in-cijfers.dhtml http://yocter.nl/social-media-blog/2012/02/social-media-mix-paid-owned-earned-media/ http://www.lutkehaus.nl/content-marketing-paid-owned-en-earned-media/

22

Linda Fiscalini Indesign  

Minor Creative Industry Hogeschool InHolland