Page 1


Axeswar Design Floor Duchi | Annelies Hendrickx | Rani Lebbe | Lina Janssen | Stefanie Jonckheere | Rachel Macaluso Ramses De Schryver | Camille Quatre-Coeurs | Soffie Hellebaut


AXESWAR DESIGN?


DESIGN ACCESSOIRES DIE UW HUIS EN HART VEROVEREN Axeswar Design is als BVBA ontstaan in 1995. De eerste winkel bevond zich in de Gebroeders Vandeveldestraat 3 te Gent. In 2011 verhuisde Axeswar Design naar de Sint-Pietersnieuwstraat. Sinds 2012 beschikt Axeswar Design over een eigen webshop. Axeswar Design heeft twee zaakvoerders. Daarnaast werken ze ook nog met een jobstudente. Zij springt elke vrijdag bij in de winkel. Axeswar Design wil uniek zijn in assortiment, service en communicatie. Hun assortiment berust op vijf pijlers: gifts en gadgets, retro-design en vintage, lighting, stijl en interieur en kleine accessoires. Ze willen een uniek assortiment aanbieden die toch betaalbaar is. Er is ook sprake van prijsvariatie. Er is een brede mix van prijzen voorzien. Voor hun service maakt Axeswar Design gebruik van het feit dat ze zelfstandig zijn en als zaakvoerder rechtstreeks in verbinding kunnen staan met hun publiek. Zo behouden ze de voeling met de klanten en kunnen ze inspelen op hun behoeften. De klant is koning! Op vlak van communicatie is Axeswar actief op vlak van in-shop communicatie, online communicatie, loyalty communicatie. Ze hebben ook een promo-auto met daarop hun logo in de spotlight. Als winkelcommunicatie staat er een billboard op stoep en zijn er raamstickers die steeds een link bieden naar online shop toe. Bij de aankoop van een product, wordt er een leaflet in het zakje van de klant gestopt met daarop een duidelijke link naar de sociale media-accounts. Als loyalty-communicatie bood Axeswar Design eerst standaard een klantenkaart aan. Nu bieden ze echter een scanbare Qustomer kaart aan. Deze scankaart kan online gecheckt worden en is scanbaar via smartphone. Zo is er geen fysieke kaart meer nodig. De tactiek hierachter is om via deze data gericht te communiceren. Ook voert Axeswar Design twee maal per jaar een direct mailing uit met meer informatie over het aantal gespaarde punten van de klant. Last but not least krijgen jarigen een cadeautje bij een bezoek aan de winkel.


Op vlak van online communicatie is Axeswar Design ook actief. Ze posten dagelijks een boodschap op Facebook, en zijn ook actief op Twitter, Pinterest, Instagram en Google+


OMGEVINGSANALYSE


DEPEST-ANALYSE DEMOGRAFISCH

Axeswar Design lokt voornamelijk inwoners van Gent en omstreken, zoals studenten en jonge gezinnen. Deze doelgroep is niet bereid zeer veel geld uit te geven voor een cadeautje maar wil toch een uniek object. De uitdaging voor Axeswar Design is om ook mensen van buiten Gent aan te trekken.

ECONOMISCH

Dankzij de vele webshops is het voor de consument eenvoudiger om verschillende prijzen te vergelijken. Omdat een economische crisis nog steeds merkbaar is, hebben de consumenten minder vertrouwen. De uitdaging voor Axeswar ligt erin zich te differentiĂŤren van de concurrentie. Wanneer ze erin slagen een unieke ervaring aan te bieden, zullen ze het vertrouwen van de consument winnen, en zal de prijs minder belangrijk worden.

POLITIEK-JURIDISCH

Omdat de hele maatschappij georganiseerd is door politiek-juridische grondslagen, is het evident dat Axeswar Design deze wetgevingen naleeft.


ECOLOGISCH

Milieuvriendelijkheid staat de laatste jaren hoog op de maatschappelijke agenda. Heel wat consumenten hechten belang aan hoe een bedrijf omgaat met de factor milieu. Axeswar Design kan, door de hoge kost, alleen maar plastic zakken gebruiken in plaats van papieren zakken. Het probeert echter wel zijn steentje bij te dragen door al hun verpakkingen te recycleren.

SOCIAAL-CULTUREEL

Het is in onze cultuur de gewoonte dat men op traditionele feestdagen, zoals verjaardagen en kerstmis, cadeautjes aan elkaar geeft. Axeswar Design biedt originele cadeau ’s en gadgets aan, die op deze behoefte inspelen. Daarnaast biedt Axeswar Design ook design aan, zoals verlichting en interieurartikelen. Belgen hebben een baksteen in de maag, en houden ervan te pronken met hun woning. Echt design is en blijft echter duur. Axeswar biedt hier een goedkopere oplossing aan de consument aan, en onderscheid zich zo ook van andere trendshops.

TECHNOLOGISCH

De opkomst van bepaalde technologieën, zoals internet en smartphones, hebben het aankoopgedrag van de consument enorm beïnvloed. Daarom is het van groot belang dat Axeswar Design zowel on- als offline voortdurend blijft vernieuwen. Een aantrekkelijke en gebruiksvriendelijke webshop, aanwezigheid op sociale media, en innovatie zijn van groot belang. Wanneer zij hierin niet meegaan, is het onmogelijk om de concurrentie het hoofd te bieden.


SWOT-ANALYSE

STRENGHTS -

Bestaan al 20 jaar, geeft vertrouwen Betaalbaar Grote prijsvariatie Gevarieerd assortiment en hoge rotatie Persoonlijke aanpak Zijn al actief op vrij veel sociale media Smart auto = communicatief sterk Qustomer loyalty card Web shop

WEAKNESSES -

OPPORTUNITIES -

Er komen steeds meer trendy winkels in de buurt

Interieur is zeer chaotisch De communicatie gebeurt alleen in het Nederlands Niet alle communicatie-uitingen zijn ge誰ntegreerd Gebrek aan toegespitste positionering

THREATS -

Zeer veel concurrentie, gesatureerde markt


CONCURRENTIEANALYSE TASTBARE CONCURRENTEN ZSA ZSA ROUGE

ACHTER DE MAAN

MEZZO

vrouwen (met een gezin)

vrouwen, jongeren

volwassenen

Vrijdagsmark, Gent

St-Niklaasstraat, Gent

Kalandeplein

PRIJSKLASSE

gelijkaardig aan Axeswar

gelijkwaardig aan Axeswar

meestal duurder dan Axeswar (diverse merken)

PRODUCTEN

retro-producten

breder assortiment dan Axeswar, ruim aanbod

gelijkwaardig aan Axeswar, meer focus op audiotechnologie

POSITIONERING

retro

speels, kinderlijk, vrouwelijk

strak, technologisch en kwaliteitsvol

COMMUNICATIE

website, Facebook, Pinterest, Twitter, webshop

website

beperkte website, Facebookpagina

DOELGROEP

LIGGING


ONLINE CONCURRENTEN De markt is volledig verzadigd. Als kleine handelaar is het moeilijk om op te boksen tegen de grote concurrenten. Vooral Amazon.com domineert de markt, het is onmogelijk om deze concurrent te overtroeven.

CONCLUSIE Axeswar Design probeert zich te onderscheiden van hun concurrenten door het aanbieden van betaalbaar design. Axeswar Design gaat ervan uit dat ze geen echte concurrenten hebben in Gent vanwege hun ligging en ander aanbod. Wij vergeleken de verschillende assortimenten van de verschillende winkels. We concluderen dat Sza Sza Rouge toch een grote concurrent is op vlak van retrospullen. De andere winkels vormen niet echt een bedreiging op vlak van assortiment, maar wel op vlak van ligging. Achter de Maan bijvoorbeeld, is veel beter gelegen om toeristen aan te trekken. Zij bevinden zich vlakbij de Korenmarkt waar veel toeristen passeren. Als we zoektermen ingeven in Google zoals : design Gent, retro Gent, cadeaushop Gent,... verschijnt Axeswar Design telkens in het begin op de eerste pagina. Over het algemeen scoort Axeswar Design daarin beter dan de concurrenten. Op vlak van retro en design heeft Axeswar niet zoveel super veel concurrentie, maar wel als cadeaushop. Er is zo’n groot aanbod dat het moeilijk is om elkaar steeds te blijven overtreffen.


TRENDS BINNEN DE MARKT


UNICITEIT Cadeaushops worden steeds hipper. Mensen willen uniek zijn en gaan steeds vaker op zoek naar unieke gadgets en cadeaus. Daardoor verwachten de mensen veel van cadeaushops en moeten die zich steeds meer differentiëren. Alledaagse spullen van de Ikea zijn niet meer uniek, aangezien deze voor iedereen betaalbaar en bereikbaar zijn.

OMNICHANNELING De kleinere ondernemer kan zich niet meer verstoppen voor het online gebeuren. Ze moeten meegaan in de stroming van de digitalisering. Organisaties moeten hun klanten bereiken via allerlei kanalen. Ook Axeswar maakt hier ten volle gebruik van. Ze zijn actief op social media en hebben een webshop sinds 2012. Het is belangrijk, zelfs voor kleine organisaties, overal voldoende en geïntegreerd aanwezig te zijn.

BOTTOM-UP Klanten staan centraal binnen een organisatie. Dat komt in verschillende zaken tot uiting. Klanten willen persoonlijke communicatie en dat via verschillende kanalen: Facebook, mail, Twitter, nieuwsbrief,… De klant wil zelf beslissen wanneer en waar hij informatie opneemt en verwacht dat organisaties hierop inspelen. De klant is koning en wil ook zo behandeld worden.

EXPERIENCE ECONOMY De klanten willen niet enkel zomaar shoppen, ze willen alles ook echt beleven. Unieke belevingen blijven langer hangen in het hoofd. Grote ketens kunnen die unieke beleving niet altijd aanbieden, maar kleinere winkels wel. Hun gezelligheid en kleinschaligheid zijn een troef.


KLANTENBINDING Zoals we al vermeld hebben, willen mensen persoonlijk benaderd worden. Daardoor wordt loyalty communicatie steeds belangrijker. Mensen krijgen graag korting, extra voordelen, cadeautjes, .. Dat zijn allemaal middelen om de klanten aan een organisatie/winkel te binden.

LEASING Leasing is een vorm van krediet waarbij iemand iets aankoopt en dat voor een bepaalde, overeengekomen termijn ter beschikking stelt aan iemand anders. Dat gebeurt vooral bij dure producten en wordt tegenwoordig meer en meer gedaan. Een zaakvoerder wil bijvoorbeeld een designstuk in zijn/haar etalage plaatsen, maar het kost te veel geld. Leasing kan hierbij dan de oplossing vormen: de zaakvoerder betaalt elke maand dan een bepaald bedrag om het designstuk in zijn/haar etalage te plaatsen, gedurende een bepaalde periode.

SHARING Alles wordt tegenwoordig gedeeld op de sociale media, iedereen wil elkaar op de hoogte brengen van wat hij/zij heeft meegemaakt. Iedereen profileert zich op het netwerk. Organisaties/winkels kunnen hierop inspelen door content aan te bieden die gedeeld kan worden en door leuke ervaringen te creëren waarover men wil praten. Zo ontstaat ‘earned media’.


BRANDANALYSE


MERKPLATFORM VISIE Mensen willen zich kunnen onderscheiden aan de hand van kleine gadgets. Designproducten zijn uniek en origineel maar voor de meeste mensen veel te duur. Goedkope alternatieven zijn vaak massaproductie.

MISSIE Leuke gadgets en producten aanbieden met een goede dosis fun. Een betaalbaar alternatief aanbieden voor consumenten die zich willen onderscheiden van de massa.

WAARDEN -

Fun Uniciteit Persoonlijke service: geen verkopers, voeling met klanten behouden Innovatief: zoveel mogelijk rotatie in de winkel + nieuwe, trendgerichte producten Interactie en conversatie met klanten


PERSOONLIJKHEID -

Familiaal Sociaal, vriendelijk, behulpzaam Retro, vintage (’60 – ’70) Levendig (continu vernieuwend)

TONE OF VOICE -

Persoonlijk Vrolijk (fun-gehalte)


MERKBELOFTE

Essence Uniciteit

Samenwerking met buitenlandse designers. We zijn al 20 jaar lang trouwe volgers van trends en innovatieve producten.

Goedkoper dan design maar toch origineler dan massaproductie.

Dankzij deze producten kan ik mij op een originele en creatieve manier uiten en onderscheiden.

Kleine accessoires en betaalbare designproducten om je te onderscheiden van de massa.

Discriminator

Reason to believe

Functional benefit

Emotional benefit

Atributes


HUIDIGE POSITIONERING

DOELGROEP Axeswar Design verkoopt veel trendy gadgets en leuke decoratie voor bij je thuis. De doelgroep die Axeswar Design nu vooral aantrekt in haar winkel zijn studenten en jonge gezinnen die in Gent wonen of studeren. Deze doelgroep is niet bereid zeer veel geld uit te geven voor een cadeautje maar wil toch iets unieks. Daarnaast willen ze zich ook richten naar toeristen, nog concreter citytrippers en dagtoeristen.

GEBRUIKSGELEGENHEID Mensen komen in het algemeen voor cadeautjes en hebbedingetjes naar Axeswar Design. De gebruiksgelegenheid van Axeswar Design ligt vooral bij de traditionele feestdagen, namelijk verjaardagen, kerstmis en Nieuwjaar. Doordat ze ook verlichting en kleine meubels verkopen, onderscheiden ze zich van de andere giftshops. Op vlak van gadgets is de verkoop eigenlijk min of meer het hele jaar door. Mensen bezoeken Axeswar Design ook om nieuwigheden te ontdekken en de sfeer op te snuiven .


COMPETITIVE FIELD Hebbedingetjes

FIELD OF COMPETENCE Designverlichting en meubels


CHALLENGE


DE PLACE TO BE ZIJN VOOR TOERISTEN IN GENT OM EEN UNIEK CADEAU OF GADGET OP DE KOP TE TIKKEN DAT JE ACHTERAF TERUG MEENEEMT NAAR EEN ONVERGETELIJKE REIS.


WAAROM WERD DE CHALLENGE NOG NIET BEHAALD? -

Locatie van de winkel: toeristen komen niet in die omgeving. Het aanbod is breed maar vrij onduidelijk. Markt is sterk verzadigd. Geen duidelijke positionering. Ze communiceren enkel in het Nederlands: momenteel niet zo’n probleem, maar op lange termijn kan dit de groei wel begrenzen.


DOELSTELLINGEN


De doelstellingen die Axeswar Design zelf formuleerde zijn eerder marketingdoelstellingen, het is aan ons om deze om te zetten naar concrete communicatiedoelstellingen.

KENNIS Binnen een tijdspanne van één jaar moeten 25 % van alle Vlaamse en Nederlandse toeristen tussen 18 en 35 die naar Gent komen weten dat Axeswar Design bestaat.

ATTITUDE 70 % van de mensen die Axeswar Design kennen, moeten een positief beeld hebben van de winkel en de producten.

GEDRAG 10 % van alle Vlaamse en Nederlandse toeristen tussen 18 en 35 die naar Gent komen, moeten tijdens hun bezoek minstens één keer de winkel bezoeken.


DOELGROEPBEPALING


Onze hoofddoelgroep is voornamelijk toeristen. ‘Toeristen’ zijn een erg omvangrijke groep. Daarom bakenen we de doelgroep af tot bezoekers van buiten de regio Gent maar binnen Vlaanderen en Nederland. Dit doen we omdat Axeswar Design alleen in het Nederlands communiceert, wat ervoor zorgt dat hun basis nog niet sterk genoeg is om anderstalige toeristen op een goede manier te bereiken. We spitsen ons toe op het publiek met Nederlands als moedertaal of diegene die het Nederlands beheersen. Door ons op het Nederlandstalig publiek te richten kunnen wij uitermate doelgericht communiceren en campagne voeren. Qua leeftijd richten wij ons vooral tot jonge mensen, binnen een leeftijdscategorie van 18 tot 35 jaar.

TRENDS/GEDRAG TOERISTEN Om te weten hoe we onze doelgroep het best benaderen, gingen we op zoek naar hoe toeristen zich de dag van vandaag gedragen tijdens hun verblijf in een andere stad. De trends die we ontdekten waren niet doorslaggevend voor de bepaling van onze strategie. Op de dag van vandaag spenderen toeristen duidelijk minder en minder door de crisis. Ook boeken zij kortere en meer dichtbij vakanties.


CUSTOMER JOURNEY

SYSTEMATIEK 1. Kies je journey Toeristen weten niet van het bestaan van de winkel en weten de winkel niet zijn. Toeristen zijn niet aangetrokken tot de etalage van de winkel. Na onderzoek hebben wij gevonden dat mensen het logo van Axeswar Design niet aantrekkelijk vinden. De winkel op zich valt ook niet goed op. Hij springt niet in het oog. Belangrijke interacties zijn bezoek van de website, leuk moment beleven in de winkel, uitzicht van de winkel als ze voor de winkel staan.


ANALYSE IN DE DIEPTE 1. Geef aan welke acties verbeterd moeten worden. Het aanbod in de winkel is te onduidelijk en groot. De winkelcommunicatie spreekt de klanten niet aan. De kennis over de winkel bij toeristen moet groter worden. 2. Geef aan welke acties een opportuniteit bieden Sommige producten zijn niet te vinden in andere winkels. Ze hebben een gevarieerd aanbod (lampen, gadgets, ‌). De producten die ze hebben spelen in op hun doelgroep, jongeren, adolescenten en jonge gezinnen.

TIJD VOOR ACTIE 1. Maak een prioriteitenlijst van de acties De winkelcommunicatie is een zeer belangrijk punt, deze is niet geoptimaliseerd. Vanuit communicatie kunnen we hier iets aan doen. Om de kennis te vergroten bij toeristen kan gebruik gemaakt worden van marketing en communicatie. De belofte van hun aanbod, dat design en retro zou zijn, klopt niet. Ze doen aan overpromising. 2. Maak een opportuniteitenlijst van de acties In de periode rond kerstmis zijn toeristen vaak op zoek naar cadeautjes. Dit is een moment waarop de winkel zeker moet inspelen. Tijdens de Gentse Feesten zijn er heel veel mensen van buiten Gent en uit het buitenland. Ook hier moet zeker op ingespeeld worden. De sociale media worden steeds groter en breiden als maar uit. Dit mag de winkel zeker niet aan zich laten voorbij gaan.


CONCEPT


PLEZIER OPTIMISME

UNIEK

TEVREDENHEID

“DAAR BEN IK GEWEEST”- GEVOEL WAUW-EFFECT

GOEDE HERINNERING FLASHBACK


GADGETS & CADEAUS DIE JE EMOTIONEEL TERUGBRENGEN NAAR EEN ONVERGETELIJK TIJD BELEEFD IN GENT.


SLOGAN


THAT SPECIAL SOMETHING, A GREAT MEMORY!


STRATEGIE


Na een toeristenanalyse, leggen wij de link met de ‘visit places’ waar wij de toeristen kunnen bereiken en vooral vinden. Via deze plaatsen, de buurt rond de Korenmarkt en de Graslei, willen wij die toeristen naar Axeswar leiden. We weten allemaal, dat doorheen een hele stad stappen erg lastig voor onze voeten kan zijn. Dit zal ervoor zorgen dat de toeristen niet automatisch naar de St. Pieternieuwstraat zullen stappen. Door het inzetten van verschillende middelen, bereiken toeristen Axeswar. Als de toeristen de winkel binnen komen, is onze hoofddoelstelling dat zij de winkel hierna blijven herinneren. Dit door het omvangrijke en unieke aanbod die te verkrijgen is in de winkel. De toeristen vinden bij Axeswar een cadeau die niet alleen uniek en een onvergetelijk gevoel opwekt, maar ook een cadeau die een ‘wauw’ gevoel creëert ten opzichte van de stad. Zij hebben het gevoel als ‘wauw’, ik heb het. Het fantastisch cadeau wordt als het ware gelinkt met de fantastische stad, Gent. Er wordt een gevoel gecreëerd waardoor het object op een onvergetelijke manier gelinkt is aan de stad.


TACTIEK


POLAROID Informeren is een basisbehoefte die de winkel nodig heeft om bekendheid te creĂŤren en mensen aan te trekken. En geen betere periode om bekendheid te creĂŤren dan de Gentse Feesten of Gentse kerstmarkt, waar duizenden mensen, zowel bewoners als toeristen aanwezig zijn. De Gentse feesten lopen van 18/07/14 tot 27/07/14 en de kerstmarkt vindt plaats tussen 6 december en 5 januari 2014. Maar hoe informeer je op een leuke manier? Flyeren is de eerste optie. Spijtig genoeg wordt dit door iedereen gebruikt en wordt het papiertje ook meteen weggegooid. Wij zochten naar iets dat voor toeristen te waardevol is om weg te smijten. Daarom kwamen wij op het idee om op de Gentse feesten een paar personen, gekleed in de herkenbare Axeswar Design-kleuren rood en oranje, op pad te laten gaan op de Gentse Feesten. Ze laten de mensen kennis maken met Axeswar Design, op een leuke manier waaraan ze zelf ook iets hebben. Met een Instax share-fototoestel maken onze medewerkers een foto van mensen of toeristen aanwezig op Gentse Feesten. In de plaats hiervoor krijgen ze een formuliertje met informatie over de winkel en het volgnummer van jouw foto. Hiermee kunnen de mensen naar de winkel gaan waar ze natuurlijk in ruil voor het formuliertje hun foto in polaroidformaat krijgen. Dit is een origineel formaat dat verwijst naar de kleine retro spulletjes die hier en daar te koop zijn in de winkel en het is op zich een leuk souvenir om mee naar huis te krijgen. Het is iets kleins waar mensen achteraf naar kunnen terugkijken en meteen een associatie leggen met hun onvergetelijke reis in Gent. Eens ze in de winkel zijn is het aanlokkelijk om eens een kijkje te nemen door het uitgebreide aanbod. Wij zetten hen aan om een aankoop te doen door een verleidelijk extraatje. Als ze een cadeau/gadget/item kopen van minimum 10 euro is het mogelijk om hun foto ook naar een kennis/vriend/familielid te sturen. Ben je er in de kerstperiode? Super om dan een gepersonaliseerd kerstkaartje door te sturen, toch? Genoeg van al dat gezaag van de oma en opa om een foto. Wij bezorgen het met de post!


Fujifilm Instax Share SP-1 Smartphone Printer Prijs toestel: €172,93 Papier: € 17,23 voor 20 foto’s Gentse feesten: 300 foto’s = €258,45 Kerstmis: 500 foto’s = €258,45 Totaalprijs: € 689,83 Voordeel: Alleen foto’s afprinten waar mensen omkomen


FIETSVERHUUR Niets leuker om als toerist een goedkope en leuke manier te vinden om een toertje door de stad te maken. Wij bieden goedkope fietsen, in thema met ons logo natuurlijk. Axeswar Design stelt zes grote fietsen te huur. Dit zijn drie mannenfietsen, model Basiel, en drie vrouwenfietsen, model Babette.


MERK

ACHIELLE

PRIJS

OPTIES

PRIJS VERHUUR STANDAARD

PRIJS VERHUUR + AANKOOP IN WINKEL VANAF €10 PRIJS VERHUUR FAMILIEPAKKET

WINST VANAF:

-

Volwassen fiets: €556 Kinderfiets: €306 Totaal: €3 948 Kleur is te kiezen Voorrem ( €17 ) Voorrem kinderfiets ( €10 ) Halve dag Grote fiets: €9 Kinderfiets: €6

Hele dag grote fiets: €14 kinderfiets: 12€

Hele dag Grote fiets: 9€ Kinderfiets: 6€ 2 kinderfietsen – 2 volwassen fietsen €45 Prijs standaardverhuur Kinderfiets: 26 dagen Volwassenfiets: 40 dagen Prijs bij aankoop winkel vanaf €5 Kinderfiets: 51 dagen Volwassenfiets 62 dagen

-

FIETS KOPEN.BE KIDSBIKES.NL Volwassen fiets: €200 Kinderfiets: €189,95 Totaal €1 579,90 Kleur niet te kiezen Geen voorrem Rem = achteruit trappen Halve dag Grote fiets: €9 Kinderfiets: €6

Hele dag Grote fiets: 14€ Kinderfiets: 12€ Hele dag Grote fiets: 9€ Kinderfiets: 6€

2 kinderfietsen – 2 volwassen fietsen € 45 Prijs standaardverhuur Kinderfiets: 16 dagen Volwassenfiets: 15 dagen Prijs bij aankoop winkel Kinderfiets: 32 dagen Volwassenfiets: 23 dagen


HOE BEKENDHEID CREEËREN? -

Kaartjes voor op nachtkastje/bed Folders met plannetje aan inkom B&B + toeristische dienst + website visit gent (overal waar folders mogen liggen) Plakkaat voor de winkel veranderen met foto van fietsen Vlaggetje aan fiets van Axeswar (lowcost)

Het fietsenverhuur past niet binnen het budget van €1500 per jaar. Maar fietsen zijn dan ook geen wegwerpcommunicatiemiddel. Je kan deze nog jarenlang gebruiken. We hebben berekend na hoeveel dagen je deze fietsen zou terugverdienen en wanneer je pure winst maakt. Dit kan je in de tabel hieronder vinden. We hebben er bewust voor gekozen om meer authentieke fietsen te nemen die beter passen bij het imago van de winkel. Hiervoor is er een goedkoop alternatief met fietsen die je koopt op de webshop, maar die je niet persoonlijk kan aanpassen. Of een duurdere optie van een kwalitatief Belgisch merk waar je de kleuren kan aanpassen aan Axeswar Design. We hebben ervoor gekozen om de fietsen een hele of een halve dag te verhuren. Zo hebben de toeristen hier zelf de keuze in. Ook hebben we een actie bedacht om klanten te lokken naar Axeswar. Als ze een gadget van 10€ kopen, krijgen ze een fikse korting op de fietsenverhuur. Namelijk dat ze de fietsen voor een hele dag kunnen huren, aan de prijs van een halve dag. Ook hebben we een familiepakket bedacht. Dit pakket bestaat uit 2 volwassen fietsen en 2 kinderfietsen. We hebben dit als standaard genomen omdat dit volgens ons een van de meest voorkomende samenstellingen is van gezinnen die in B&B’ s verblijven. We willen de gezinnen graag de unieke ervaring om te fietsen in gent laten ontdekken aan een voordelige prijs. Wij verkiezen de duurdere fietsen. Dit omdat ze een flashy kleur en een mooi design hebben. Deze fietsen geven kleur aan Gent, en vallen goed op bij toeristen. Achielle is een Belgisch merk dat garant staat voor service en kwaliteit. Dit weten we natuurlijk niet over de goedkopere fietsen die je online kan kopen.


SAMENWERKING HOTELS EN HORECA. SAMENWERKING B&B’s In samenwerking met B&B ’s is het interessant om onze producten uit te stallen op plaatsen waar toeristen werkelijk iets beleven. Zet een leuk nachtlampje op de nachtkastjes in een B&B en mensen zien het product in een andere omgeving, als sfeermaker. We hangen er een kaartje/verwijzing aan naar de winkel en de mensen weten direct welke winkel ze in hun route kunnen inplannen. We geven de B&B’ s onze producten in ruil voor free publicity. Deze producten worden doorheen heel het jaar verleent.

PRAKTISCH We hebben 3 B&B’ s uitgekozen die op 3 strategische plaatsen in Gent liggen, nl. aan het Citadelpark, aan het Zuid en aan de Korenmarkt. De stijl van deze 3 B&B’ s past goed bij de stijl van Axeswar Design. Hoe weten de mensen dat de objecten van Axeswar Design zijn? Wanneer ze binnenkomen in de kamer ligt er op het bed een foldertje met praktische info over de winkel en webshop. Aan elk object dat Axeswar Design verleent aan de B&B, hangt een opvallend kaartje met een slogan dat aangepast is aan de ruimte waarin het object zich bevindt en dat in lijn ligt met de gedachtegoed van Axeswar Design (A special something, a great memorie). Kamer: sweet dreams, great memories Badkamer: sweet shower, great memories


B&B MIDISUD Bellevuestraat 30 9000 GENT


AT GENESIS Hertogstraat 15 9000 GENT


ACACIA B&B Keizer Karelstraat 124 9000 GENT


SOCIAL MEDIA Wij vinden het heel belangrijk dat alle sociale media goed geïntegreerd zijn. Er moet hier ook optimaal gebruik van worden gemaakt, want via sociale media worden leuke herinneringen gedeeld en over gepraat. Ten eerste willen we Facebook heel goed benutten. We plaatsen er verschillende statussen en foto’s op over nieuwigheden in de winkel. Tijdens de feestperiodes bieden we originele cadeautips aan. We zouden gebruik maken van HootSuite, waardoor alle posts die op één medium gezet worden ook verschijnen op de andere sociale media zoals Pinterest, Twitter en eventueel een blog. Pinterest is minder bekend, maar wel effectief bij de mensen die het gebruiken. Ze zouden op Pinterest hun hele assortiment kunnen tentoonstellen en reclame maken. Als laatste zouden wij ook een actie doen via Foursquare. Als mensen zich inchecken in de winkel op Foursquare krijgen ze 5% korting. Deze actie loopt niet het hele jaar, maar enkel in de vakanties. In die periodes zijn er het meest toeristen en zo laten ze anderen ook weten waar de place to be is. Als er veel mensen inchecken in de winkel, zal de winkel op Foursquare “trenden”. Dit wil zeggen dat het automatisch hoger komt te staan in de lijst van populaire plaatsen, wat hun bekendheid alleen maar ten goede komt.


WINKELCOMMUNICATIE Om mensen een goeie herinnering te bezorgen die lang blijft nazinderen, zouden we ook enkele aanpassingen doen in de winkel. Winkelcommunicatie is heel belangrijk voor de ervaring die de bezoekers zullen opdoen. In hun geval is de eerste indruk niet direct de beste. De winkel is momenteel iets te chaotisch. Het mag vol staan, maar meer geordend. We zouden alles meer per thema of kleur zetten en een duidelijk overzicht bouwen. Bovendien mag de etalage niet te vol staan, zoals voor de moment wel het geval is. Er mogen maar een paar pronkstukken in de etalage staan, maar niet het volledige assortiment. Zo worden de mensen nieuwsgierig en zullen ze naar binnen gaan om de rest te bekijken. Om een te druk uitzicht te vermijden, zouden we een doek/paneel plaatsen tussen de winkel en de etalage, zodat enkel de etalage in het oog spring en nog niet de winkel zichtbaar is. Je moet binnen gaan om de volledige ervaring op te doen. Om de drukte nog te ver minderen, opteren we ook om niet tĂŠ veel stickers op het raam te plaatsen. Een goeie sticker die opvalt, trekt meer de aandacht dan een wirwar van sticker. Het bord buiten aan de winkel vinden we op zich niet slecht, maar het moet opvallender. Axeswar Design betaalt daar elk jaar toch een redelijk bedrag voor, dus het mag meer in het oog springen. Aan de hand van het bord moet ook meteen duidelijk zijn dat er fietsenverhuur is. We behouden de kleuren van Axeswar Design voor het stoepbord, maar zouden het bord meer versieren zodat het opvalt.


CITYZINE CityZine is een stijlvolle stadsgids. Het biedt een uitgebreide selectie van de beste zaken in één stad. Via het magazine kom je alles te weten over mode, design en cultuur in een stad. Het doelpubliek van CityZine is enkel tevreden met het beste op de markt en zijn geïnteresseerd in kwaliteit en lifestyle. De leeftijd van de doelgroep loopt is 25 tot jaar. Het profiel sluit min of meer aan bij de leeftijd van onze doelgroep. Wij denken dat we door aanwezig te zijn in CityZine bekender zullen worden. De CityZine is nationaal te verkrijgen in restaurants, bars, hotels, etc. De ideale plek om de toeristen te bereiken dus. Een vermelding in zo’n tijdschrift kan dus een heleboel toeristen lokken die geïnteresseerd zijn in design en unieke hebbedingetjes…


FILMPJE Wij hebben een origineel, fun filmpje ontwikkeld dat wij willen delen via sociale media om mensen kennis te laten maken met Axeswar Design. Het geeft duidelijk ons concept weer en geeft het gevoel dat je betrokken bent bij een leuke beleving. Via dit filmpje zien mensen een paar voorbeelden van het unieke aanbod dat Axeswar Design aan te bieden heeft voor allerlei gelegenheden: een origineel cadeau, gadget om jezelf te verwennen of een leuk souvenir waaraan je leuke herinneringen overhoudt.


TIMING


ACTIE POLAROID De actie van de polaroids loopt tijdens de Gentse Feesten en tijdens de Kerstmarkt in Gent. De mensen worden via sociale media op de hoogte gebracht van deze acties.

SAMENWERKING HOTELS EN HORECA De samenwerking met de hotels en horecazaken loopt het hele jaar door.

FIETSENVERHUUR We verhuren onze fietsen vanaf maart tot midden oktober.

SOCIAL MEDIA + FILMPJE De sociale media moet het hele jaar rond in orde zijn. Elke week moeten er minstens twee statussen gepost worden en telkens wanneer het assortiment vernieuwd wordt, moet dat ook vermeld worden op de Facebookpagina, Twitterpagina en Pinterest. Rond de feestdagen maken we meer gebruik van onze sociale media, bijvoorbeeld cadeautips aanbieden en korting wanneer men zich incheckt op Foursquare.

WINKELCOMMUNICATIE De winkelcommunicatie moet ook het hele jaar door verzorgd worden.


BUDGET


POLAROID FOTO’S Fujifilm Instax Share SP-1 Smartphone Printer Papier voor 500 foto’s (250 Genste Feesten + 250 Kerstmarkt) Flyertje met volgnummer op (500) Foto’s verstuurd per post (200) Totaal

€172.93 €430.76 €20 €154 €777.69

SAMENWERKING B&B Folders op bed (1000 ex) Kaartjes aan producten (100 ex) Totaal

€60.5 €30 €90.5

CITYZINE Halve pagina voor heel jaar Totaal

€895 €895

TOTAAL

€1763.19


LANGE TERMIJN INVESTERINGEN FIETSEN Fietsen volwassen (6 ex) Fietsen kinderen (2 ex) Stickers (8 ex) Totaal

€3336 €612 €40 €3988

Wij beseffen dat dit een zware investering is, maar dit heb je zo terugverdiend. De kost van de kinderfietsen is terugverdiend na 26 dagen als ze verhuurd worden aan de standaardprijs (€12). De volwassen fietsen zijn al terugverdiend na 40 dagen aan de standaardprijs van €14. Maar wij voeren ook een bijkomende actie: Als de klant in de winkel een product koopt van minimum €10, krijgen ze de fiets voor 1 dag mee aan de prijs van een halve. In dit geval zijn de kinderfietsen terugverdiend in 51 dagen en de volwassen fietsen in 62 dagen.


TIPS OP LANGE TERMIJN


LEASING Leasing is een trend die je de laatstetijd overal tegenkomt. Het principe hiervan is dat een leasingbedrijf een product aankoopt dat een persoon wil kopen maar financieel niet kan. Het product wordt door dit leasingbedrijf aan hem/haar dan verhuurd voor een vergoeding en een bepaalde termijn. Als die is afgelopen, staat de klant voor een keuze: Het product verder leasen, overkopen of de leasing stopzetten. Axeswar Design kan hier nuttig gebruik van maken. Ze kunnen hun producten, bijvoorbeeld lampen, leasen aan andere winkels, tijdelijke tentoonstellingen,… als decoratie of invulling.

TAAL Taal is altijd al een van de belangrijkste communicatiemiddelen geweest om klanten te bereiken. Wanneer je communicatie onverstaanbaar is, is je drempel te hoog. Zeker op lange termijn, wanneer de winkel meer bekendheid onder de toeristen krijgt, is de taal een primaire factor. Wij raden aan om met het Frans te beginnen aangezien dit in België nog altijd een nationale taal is, die de helft van de bevolking spreekt. En wanneer wij aan toeristen denken, komen alle mensen van België in aanmerking. Op langere termijn is het ook noodzakelijk om Engels te integreren om anderstaligen binnen en buiten België aan te spreken. Hierbij is het van cruciaal belang om de verschillende talen in alle kanalen te integreren (Webshop, social media, …). Het is maar een kleine moeite die hoogstwaarschijnlijk snelle resultaten zal opleveren.


LOGO Axeswar Design probeert zich retro te profileren, onder andere met behulp van hun logo. Maar bij nader inzien zijn ze minder retro dan andere winkeltjes in Gent die zich ook retro profileren zoals bijvoorbeeld Zsa Zsa Rouge. Wij vonden het logo niet echt retro uitstralen dus gingen wij erop uit om ons oordeel te ondersteunen. Aan 50 random voorbijgangers vroegen wij: -

Vind u dat het logo retro uitstraalt? Vind u het een aantrekkelijk logo?

De antwoorden waren als volgt: 36% vond het logo retro uitstralen terwijl 64% het tegendeel vond. 26% vond het logo aantrekkelijk, 74% vond het maar gewoontjes. Met deze resultaten willen wij een klein advies meegeven voor in de toekomst. Het logo moet een beetje moderner gemaakt worden en minder “gewoontjes”. Het moet fun uitstralen, aantrekken en afstappen van het retro-idee omdat ze zich niet op alle vlakken retro positioneren. Ofwel ga je helemaal voor 1 concept ofwel stap je ervan af. Ons concept “That special something, a great memorie” is gemakkelijker visueel voor te stellen en verhoogt het fun-gehalte. Wij weten dat dit idee voor enkele veranderingen zal zorgen (doortrekken in social media en andere kanalen) maar op lange termijn zal deze ingreep zeker de moeite waard zijn.


BRONNEN


Achielle. (z.j). Geraadpleegd op 21 mei 2014 via www.achielle.be Achter De Maan. (z.j.) Geraadpleegd op 19 mei 2014 via www.achterdemaan.com Axeswar Design. (z.j). Geraadpleegd op 19 mei 2014 via www.axeswardesign.be Bed and Breakfast Gent. (z.j.) Geraadpleegd op 21 mei 2014 via www.bedandbreakfast-gent.be Bourgeois, G. (z.j.). Beleidsnota Toerisme 2009-2014. Geraadpleegd op 19 mei 2014 via http://www.toerismevlaanderen.be/sites/toerismevlaanderen.be/files/assets/BeleidsnotaTo erisme2009-2014.pdf Byttebier, I. (2002, 16e druk). Creativiteit. Hoe? Zo! Tielt, Lannoo. Cityzine (z.j.). Geraadpleegd op 21 mei 2014 via www.cityzine.be Cityzine mediakit [brochure]. (2014). Sint-Denijs-Westrem. Fujifilm. (z.j.). Geraadpleegd op 21 mei 2014 via www.fujifilm.com/products/instant_photo/printers/instax_share_sp_1 Mezzo Gent. (z.j.). Geraadpleegd op 19 mei 2014 via www.mezzogent.be Stox, G. (2013). Inleiding tot de strategische communicatie. Brand Date.


Gent: te veel voor een nacht. (z.j.). Geraadpleegd op 20 mei 2014 via http://www.visitgent.be/nl/home Zsazsarouge (z.j.). Geraadpleegd op 19 mei 2014 via zsazsarouge.be/blog


Issuu axeswar  

Deze publicatie werd tot stand gebracht door Retro Red, in opdracht van Axeswar Design.

Advertisement