Page 1

INTERVJU Med det nya klubbverket SÄGNER FRÅN NATIONEN Myter från Norrlands nation UPPSALAGUIDEN Vad händer i Uppsala utanför studentsfären?


Innehåll Nummer 1 2017

Intervju med nya klubbverket Lär känna nationens nya klubbverk

När stipendiet blir ditt Intervju med förra årets nationskamrat

Uppsalakrönika NV:s redaktör Elin Sayfoor berättar om hennes första tankar kring Uppsala

Kalendarium Kommande aktiviteter på nationen

Landskapskallelse Kallelse till vårens första och andra lagtima Landskap

Kuratorsmeddelande Meddelande från kuratorsexpeditionen

Sägner från Norrlands nation Vad har egentligen hänt under Norrlands nations 190-åriga historia?

04

14

06

16

07

18

08

19

10

20

11

21

12

22

Det bästa från Norrlands NV frågar några norrlänningar om deras bästa minnen från nationen

Uppsalaguiden Vad kan du egentligen göra i Uppsala om du inte är student?

Hur pratar man i Uppis? Finns det en Uppsaladialekt? NV:s mest språkkunniga reporter undersöker ärendet

Sugen på att baka? Cafévärdinnorna presenterar deras egna recept på bountykaka

Horoskop Emporagrius, spåmannen från nedre övre Norrland, ser in i framtiden

Insändare NV lämnar över ordet till läsarna

Föreningsspalter Meddelanden från nationens föreningar

Lina Andersson

Adam Risberg

Elin Sayfoor

Therése Jansson

Chefredaktör

Layoutredaktör

Nationsredaktör

Nationsredaktör

Lovisa Svensson Helena Westerlund Fotograf/Skribent Johansson Skribent

2


Ett ord från chefis

Vad vore Uppsala utan nationerna? Vad är väl ett engagemang på nationen? Det kan var dötrist och långtråkigt och alldeles, alldeles underbart! För vad vore egentligen Uppsalas studentliv utan nationerna? Det är svårt att veta, speciellt nu när nationerna har varit med oss i några århundraden. Under tiden har både det ena och det andra hänt och vissa traditioner sitter så rotade i väggarna att anledningen till varför saker heter som de heter eller varför vi gör som vi gör kan bli lite av en kuggfråga. För bara några veckor sedan frågade en av mina klasskompisar som bara varit i Uppsala i någon månad vad ordet “gask” egentligen betyder och hur länge vi har hållit på med det på nationerna. Efter en snabb googling så vet jag i alla fall att ordet troligtvis kommer från ett kortspel vid namn vira som var populärt på 1800-talet. När den första gasken ägde rum var tyvärr inte lika lätt att googla och är därav fortfarande någonting som är högst oklart, men det ska ha nämnts i studentsammanhang i slutet på 1800-talet om jag förstått de kryptiska texterna på internet rätt. Ordet gask lever alltså än så länge kvar i nationslivet och kommer nog göra det ett antal år till, men förutom ord och traditioner så finns det även en hel del historier som lever vidare trots att det var flera årtionden sedan de ska ha ägt rum. Det handlar om fester, hästar, bränder och mycket mer, varav några historier går att läsa om på sidan 12. Eftersom Uppsala är det som vi fokuserar på i det här numret går det även läsa om vad du faktiskt kan göra i Uppsala om du inte är student på sidan 16. Kanske du hittar någonting där som du kan ta med dina kompisar eller familj på nästa gång de är på besök? Eller varför inte upptäcka andra delar av vår studentstad än universitetshusen och nationerna? Lina Andersson, Chefsredaktör

Norrlands Varjehanda är ett informationsorgan för Norrlands nation i Uppsala. NV utkommer 4 gånger per år i cirka 9000 exemplar.

Redaktionen förbehåller sig rätten att redigera och ändra insänt material. Eftertryck får endast ske med redaktionens godkännande. Publicerat material speglar inte nödvändigtvis redaktionens åsikter.

Norrlands nation Västra Ågatan 14 753 09 Uppsala 018-65 70 70

Ansvarig utgivare Gustaf Flodström 1q@nn.se 018-65 70 71

Tryckeri Printfabriken

3


Nu är de här!

VÅRENS KLUBBVERK

Foto: Lina Andersson Text: Elin Sayfoor, Helena Westerlund Johansson

Men vilka är de? Klubbverket är de som till stor del driver Norrlands nations verksamhet framåt. Dessa drivkrafter är vad som gör det möjligt för Norrlands nations besökare att göra allt från att uppleva oförglömliga kvällar på dansgolvet till att njuta av god mat utan att behöva spendera en tiondel av CSN. Denna termin är fyra klubbverkare ansvariga över olika områden som de lägger ner sin själ i och jobbar hårt för att dessa ska hålla så hög kvalité som möjligt. Klubbverket består av klubbchefen, gillevärdinnan, cafémästaren och barmästaren, med ansvarsområden motsvarande namnen. De flesta känner redan till klubbverket, men vi på Norrlands varjehanda vill gå in på djupet och utforska klubbverkets mest spännande sida: deras inre norrlänning. Därför har vi, enligt tradition, intervjuat klubbverket med de mest relevanta frågorna man kan tänka sig.

Emelie Lundell Gillevärdinna

Vad är ditt uppdrag? Gillevärdinnans uppdrag är väldigt varierande – men mitt huvudsakliga ansvar är för uthyrningarna. I samarbete med arrangörer skapar vi deras drömmiddagar här på Norrlands nation. Hur hamnade du på Norrlands nation? Jag kommer från Uppsala, och har under hela mitt liv fått höra om historier om nationsvärlden. Den mystiska platsen Norrlands Nation var ett självklart val när jag klev in i gamla salen under en Prova på-dag höstterminen 2014. Självklart ville jag servera, och sedan bli gillevärdinna!

4

Vilken är din favoritplats på nationen? Varför? Balkongen mot Fyrisån tycker jag. Utsikten är en av Uppsalas bästa och en fantastisk plats att dricka sitt morgonkaffe på. Vad kommer vara din största utmaning den här terminen? Jag tror att min största utmaning kommer att vara tröttheten som infinner sig under vårbalsdagens 25:e timme – men jag är PEPP! Vad kommer bli absolut roligast? Att jobba med mina fantastiska kollegor i många veckor till! När man vandrar i både vått och torrt tillsammans blir man mycket som en familj, och jag ser fram emot hela vår termin tillsammans. Speciellt den underbart långa festen festivalborg-majmiddagen!


Nicola Donohoe Barmästare

What are going to do this semester? This semester I am going to be responsible for all the bars at the nation along with the pub Orvars Krog. Hiring staff, preparing the bars for events and having fun with the staff. How did you end up at Norrlands Nation? I came to Uppsala on exchange with no idea that anything like the nations existed. I guess I sort of wandered into Orvar and it reminded me a lot of home. I started working

Jenna Mäkilä Cafémästare

Vad är ditt uppdrag? Denna termin fungerar jag som Cafémästare , d.v.s. jag är ansvarig för caféet och mina 14 cafévärdinnor samt beställer in all mat till nationen. Hur hamnade du på Norrlands nation? Jag har faktiskt ingen aning om hur jag hamnade på Norrlands. Hade ingen aning om vad en nation är då jag skrev in mig, men nu vet jag och är så glad att jag hamnade här.

Thomas Danielsson Klubbchef

Vad är ditt uppdrag? Som klubbchef är mitt uppdrag under terminen att ha hand om löner samt anställa viss personal och har ansvar över tekniken till nationens klubbar och andra event. Hur hamnade du på Norrlands nation? Några kompisar berättade för mig att Norrlands nation behövde en teknisk föreståndare. Jag sökte den posten och sen dess är jag fast här och trivs jättebra. Vilken är din favoritplats på nationen? Varför? Min favoritplats är hela vägen från gamla entrén till gamla salen. Det är en sån storslagen känsla när man kommer in

and kinda got stuck here but have had a lot of fun and I am so happy that I somehow ended up here. What is your favourite place at the nation? Standing behind a busy bar with a sea of people in front, music playing, fun staff and an exciting atmosphere. What will be your biggest challenge this semester? Organising and preparing for big events such as Vårbalen or Valborg. It will be a lot of fun amongst the chaos. What do you think will be the most fun part of this semester? Working together with the klubbverk, staff and everyone involved at the nation that help make Norrlands fun to be at.

Vilken är din favoritplats på nationen? Varför? Min favoritplats på nationen är nog gamla delen, akustiken är fantastisk i trapphallen och så är det ju så himla fint! Vad kommer vara din största utmaning den här terminen? Det kommer nog vara att låta bli att äta alla kakor i majs. Skämt åsido så kommer det nog vara utmanande att hålla alla bollar i luften. Som klubbverkare håller man på med rätt så mycket på samma gång. Vad kommer bli absolut roligast? Det absolut roligaste blir naturligtvis vårbalen och valborg. Men också att träffa så himla många nya människor från andra nationer och Norrlands.

för sittning och går upp genom trapphallen och kommer in i den dukade salen. Dessutom är det en väldigt fin del av nationen som man känner sig speciell att man får hjälpa till att göra iordning inför nationens event. Vad kommer vara din största utmaning den här terminen? Att anordna valborg blir nog den största utmaning för mig. Det är ett väldigt stort evenemang där allt måste fungera för att det ska bli bra och det krävs mycket planering och personal, men jag är superpeppad inför det! Vad kommer bli absolut roligast? Att jobba tillsammans och lära känna all personal och andra medlemmar. Sen såklart längtar jag mycket till valborg och vårbalen!

5


Foto: Liisa Eelsoo Text: Elin Sayfoor

VAKTMÄSTARPARET NYSTRÖMS

STIPENDIUM Intervju med stipendiatvinnare Sofia Hörman

Vaktmästarparet Nyströms stipendium (bäste kamrat) är ett av alla stipendium Norrlands nation utlyser. För att erhålla stipendiet ska man genom sitt engagemang ha påverkat nationens verksamhet på ett uppoffrande sätt samt att man kan stå som föredöme för andra medlemmar. Förra året var det den 25-åriga Örebroaren Sofia Hörman som välförtjänt tog emot stipendiet.

6

Hur har du engagerat dig på nationen? Jag har jobbat en hel del, engagerat mig i hembygdsföreningen Ypsilon samt varit med i olika utskott. Varför jag fick stipendiet kanske beror på att jag gärna ställer upp och gör det med ett leende på läpparna. Tycker själv inte om att jobba med personer som är sura och negativa, så man får göra det man kan för att sprida lite glädje!

Vad betyder det för dig? Svårt att säga, men det känns som ett stort tack från nationen för den tid jag har lagt ner här. Att folk har märkt hur mycket jag trivs på Norrlands och hur viktigt det är med en positiv miljö. Det var efter detta som jag gick med i gruppen som tar fram nationens nya värdegrund för att alla ska känna att Norrland är en självklar plats att hänga på.

Blev du överraskad när du blev tilldelad stipendiet? Ja men verkligen! Jag satt där under middagen på vårbalen och lyssnade till nomineringen som 1Q läste upp och tänkte att ”det där skulle kunna vara jag hon pratar om”, men kunde inte koppla att det var jag förrän hon sa mitt namn.

Berätta om ett roligt minne på Norrlands! Finns så mycket! Alla tillfällen med Ypsilon skulle jag vilja säga, men alla jobbpass med vänner är svårslagna då man tillsammans kan göra ett slitigt jobb hur kul som helst. Ett specifikt tillfälle var när jag jobbade som insläppare under ett 04a då jag och mina vänner sjöng jullåtar till alla gäster som skulle gå hem mellan 03–04 på morgonen. Reaktionen från dessa inte helt nyktra gäster går inte att beskriva i ord.


Uppsalakrönika

En småstad i storstadsförpakning Om att flytta till en storstad i närheten av Fjollträsk Min bild av Uppsala har alltid varit att det är en storstad. En plats där det är ovanligt att stöta på en bekant på stan och en plats jag alltid bara skulle se som temporär, inte mitt hem. När jag bodde i Norrbotten såg jag Luleå som en storstad, det bör säga mycket om mitt dåvarande perspektiv. Allt nedanför Skellefteå var ”södra Sverige” och allt inom en radie av tio mil runt Stockholm var ”Fjollträsk”. Man skulle kunna tro att anledningen varför jag ogillade stora städer berodde på någon slags existensiell ångest. Det vill säga att ju större staden är, desto mindre och mer betydelselös blir jag. Trots det har min vision motsägelsefullt nog alltid varit att ju större staden är, desto större är möjligheterna att träda fram ur massan. Detta gjorde att jag, medan mina vänner längtade efter att kunna köpa lössnus på kioskpiraten, i hemlighet kände en längtan efter att flytta till storstadslivet när jag fyllde arton. De allra flesta har haft en awkward fas någon gång under deras tonår, då de gjorde allt för att upprätthålla en identitet som bäst uttrycker deras personlighet. För mig startade denna fas när jag som prepubertal tolvåring upptäckte fenomenet ”emo-core”. Därefter var mina tonår en enda stor identitetskris där jag ständigt sökte efter ”mig själv”.

Ett sökande som blev bokstavligt, när jag äntligen flydde från den lilla byn Töre sju mil från Finlandsgränsen, till den stora staden Luleå. Till min stora besvikelse fann jag ingen ultimat version av Elin i Luleå, och började istället drömma om ännu större städer. Efter studenten packade jag mina väskor och satte mig på ett flygplan till storstaden Uppsala. I Uppsala kom jag till insikten att det jag hela tiden hade trott var ett sökande efter mig själv, i själva verket hade varit en flykt från mig själv. Denna flykt drevs av en längtan efter frihet, självständighet och utrymme. När jag slutade söka efter storhet, pretentiösa idéer om hur livet ska levas och hur man upprätthåller ett snyggt flöde på Instagram, fann jag tillslut mig själv. När jag slutade söka efter en plats, fann jag istället ett hem. Att jag skulle känna tillhörighet till falafelvagnarna nedanför Domkyrkan, Flogstavrålet, Uppsala Studentkår och Norrlands Nation trodde jag aldrig. Uppsala blev snabbt mitt hem, såsom många andras. Den existensiella ångesten försvann, och denna stora läskiga stad förvandlades sakta men säkert till en småstad, förklädd i storstadsförpackning. Med vänliga hälsningar Elin Sayfoor

7


Kalendarium #

1

Guschelov 04-gask Snart är den här, årets mest spektakulära och fartfyllda gask, Guschelov! Den 25e februari öppnas hela Norrlands Nation upp för en riktigt grym fest. Årets tema är det fantastiska Las Vegas vilket innebär en kväll i neon och starka färger. Tre dansgolv, sex barer och hela huset öppet till 04!

#

2

Landskap I Till Landskapet är du välkommen oavsett om du varit medlem länge eller om du är recentior. Missa inte heller den efterföljande landskapssexan! På vårens första lagtima Landskap väljs bland annat nationens nästa först kurator!

#

3

SkvaderDam 04-gask SkvaderDam är vårterminens stora höjdpunkt. Denna omtalade gask med efterföljande 04-släpp kommer gå av stapeln 25 mars. Vill ni uppleva årets bästa fest och dansa natten igenom kan ni i mars köpa era släppbiljetter. Vi ses där!

#

4

NoNSens StorSpex Varje år visar NoNSens upp ett storslaget spex! Missa inte detta om du är sugen på att gå på en föreställning utöver det vanliga.

Foto: Liisa Eelseboo och Emilie Gustafson

8


Viktiga datum på nationen 1

Lördag

25

Guschelov

Tisdag

Ett av årets mest spektakulära och fartfyllda gasker drar igång den 25 februari. Var beredd på god mat, härligt umgänge och en riktigt grym fest ända in på småtimmarna. Nationskort krävs!

Februari

2

Tisdag

28

Landskap I

11

Behöver du en liten paus från allt pluggande? Då passar Frihetsgasken dig perfekt! Nationskort krävs!

Mars

19

Två gånger per termin städas nationen grundligt av föreningar och andra intresserade. Alla som deltar bjuds på en städsexa som består av en trerätters middag och ordentligt hålligång.

Mars

Lördag

29 April

Söndag

30 April

3 SkvaderDam Som en av studentsveriges hetaste fester är det här ingenting som du vill missa då SkvaderDam har lyckats fylla nationshuset år efter år. Nationskort krävs!

Mars

4

6-12 April

April

Städdag I

Söndag

25

28

Frihetsgasken

Lördag

Lördag

April

Fredag

Till Landskapet är du välkommen oavsett om du varit medlem länge eller om du är recentior. Missa inte heller den efterföljande landskapssexan som är gratis för recentiorer.

Februari

18

Måndag

1

Maj

NoNSens StorSpex Varje år visar NoNSens upp ett storslaget spex! Missa inte detta om du är sugen på att gå på en föreställning utöver det vanliga.

Fredag

5

Maj

varje lördag

Landskap II Till Landskapet är du välkommen oavsett om du varit medlem länge eller om du är recentior. Missa inte heller den efterföljande landskapssexan som är gratis för recentiorer.

Skvalborg med Dammiddag Det här är en kväll du sent vill missa! Här träffas nationens alla damföreningar för en oförglömlig sittning med spex, sång och fest hela natten lång. Hör av dig till en av damföreningarna om du är intresserad av att hänga med.

Kvalborg-klubb Festligheterna fortsätter med klubbkväll under den andra dagen av Valborgsfirande. Nationskort krävs!

Valborgsgask med 04-släpp Den stora dagen är kommen och Norrlands har hela huset öppet och fullt med partysugna studenter ända till klockan 04.00. Ta med dig ett glatt humör och nationskortet så kommer det bli en kväll utan dess like!

Majmiddag Den årliga majmiddagen hålls som alltid den 1 maj. Hedersledamöter och nationsmedlemmar träffas för att tillsammans avnjuta en spektakulär femrättersmiddag.

Altborg personalfest För alla som arbetat under Festivalborg så kommer en extra fest! Var beredd på en dag med många aktiviteter och en fest utan dess like.

varje onsdag

LördagsFika

Klubb VKP

Varje lördag sedan 1957 har Norrlands nation serverat lördagsfikat som består av bland annat smörgåstårtor, mackor, cheesecakes, kakor, chokladbollar och kaffe. Öppet 12.00 – 15.00. Nationskort krävs ej.

Nationens succéklubb VKP håller igång varje onsdag. Häftig ljussättning och god stämning utlovas tillsammans med dansvänlig popmusik. Ingång via Majs Café. Gratis för norrlänningar hela kvällen. Gratis fram till 23 för övriga. Öppet 21-01. Nationskort krävs.

9


KALLELSE TILL VÅRENS LAGTIMA

LANDSKAP

Landskapet är nationens högsta beslutande organ med tre ordinarie sammanträden per termin. Landskapet, som leds av Förste kurator, förrättar val av ämbets- och förtroendemän och fattar beslut rörande nationens verksamhet. Alla medlemmar som har betalat terminsavgiften har en röst.

Foto: Emilie Gustafson

Tisdag

28

Februari kl 18:00

Tisdag

18 April

kl 18:00

Härmed kallas du till vårterminens första lagtima Landskap Val av Förste kurator för verksamhetsåret 2017/2018 Information och diskussion om nationens verksamhet. Terminens första landskapssexa!

Härmed kallas du till vårterminens andra lagtima Landskap Val av höstterminens klubbverk. Information och diskussion om nationens verksamhet. Terminens andra landskapssexa!

Ta din chans att få höra det senaste om nationen, och framförallt att vara med och påverka! Till Landskapet är du välkommen oavsett om du varit medlem länge eller om du är recentior. Missa inte heller den efterföljande landskapssexan som är gratis för recentiorer samt för innehavare av frikort/KK-kort utfärdade av Norrlands nation. Mer information om posterna finns på www.norrlandsnation.se eller via Förste kurator: 1q@nn.se eller 018-65 70 71. Gustaf Flodström, Förste kurator tillika Landskapets ordförande

10


ORDNING I SALEN! Kuratorerna har ordet

Universitet står för din utbildning, nationerna för din bildning. Man kommer till Uppsala för att plugga, men man stannar här för så många andra anledningar. Att Uppsala universitet är ett av nordens mest aktade läroverk är känt sedan länge. Här har nobelpristagare studerat, revolutionsartade uppfinningar skapats och med en historia som sträcker sig ända bak till 1477 är det också Sveriges äldsta. Detta är ofta skälet till att så många nya studenter varje termin söker sig hit. Skälen till att man blir kvar är däremot så många fler. Oavsett om det är nationsengagemanget, föreningslivet eller atmosfären staden underhåller med så är det just allt detta, det andra som inte är studierna, som gör Uppsala till vad staden är.

Kära norrlänningar. Det är första gången jag skriver den här spalten som Andre kurator och jag vill inleda med att säga att jag ser väldigt mycket fram emot att få dela det kommande året med alla er medlemmar. Aldrig kunde jag tro att jag skulle sitta här när jag kom till Uppsala första gången. ”I ett höstruskigt Uppsala…” hade den här krönikan lika gärna kunnat börja, för just nu visar sig inte Uppsala från sin bästa sida. I en hyllning till Uppsala och studenterna från mitten av förra seklet går det att läsa om årstiders påverkan på festligheterna. Det beskrivs hur studenten möts med en ovänlig blåst (den ständiga motvinden är tydligen inget nytt fenomen) som piskar kall på den som försöker ta sig hem efter nattens skämt och samtal.

För mig så är våren som kommer min andra och sista termin som förste kurator på världens största studentnation, den nation som är det enkom största skälet till att jag är kvar i studentlivet och inte känner att jag har någon brådska att lämna staden. Att vara en del av detta har utan tvekan förgyllt min egen studietid i den fantastiska studentstaden som är Uppsala. För den erfarna uppsalastudenten är det tydligt; du kommer till Uppsala för utbildningen, men du stannar för allt det andra runt omkring, det som ger dig en bildning. Gustaf Flodström, Förste kurator.

Men sedan vänder det, våren kommer! Så om en snöfylld och mysig vinter tycks vara långt borta, så finns ändå vetskapen om att sedan kommer våren. Och även om det kan kännas långt dit så finns det ljus i tunneln. Vi har en ny termin med härliga 04-gasker, värmande luncher i Majs Café och långa kvällar på Orvars krog samt allt annat som gör att just vår nation är den som lyser starkast och värmer mest i mörkret. Och misströsta inte, snart är det Valborg! Fredrik Julin, Andre kurator.

11


Sanning eller sägen? Myter från Norrlands nation

Norrlands nation har huserat i sitt pampiga stenhus ända sedan 1800-talet. Under årens gång har flera skrönor spridits på nationen. Det ryktas om brasor på parketten, hästar på gasquer och fallande ljuskronor. Vad är sanning och vad är sägen? NV har grävt i arkiven och pratat med folk som delat med sig av några historier kopplade till nationens salar.

Text: Lovisa Svensson

12


Brasan i Läsesalen I Inre Läsesalen finns en liten grop i golvet. Det finns flera teorier om hur gropen kom till men enligt sägen skapades den på en sittning på 70-talet, av en herrförening. Sittningen hade indiantema och föreningen kom på idén att tända en brasa. Eftersom kaminen var avstängd bestämde de sig för att tända elden mitt på golvet. För att skydda golvet placerade de en blöt tidning under veden. Denna tidning hjälpte inte helt, eftersom det blev en grop i trägolvet. Andra teorier menar att gropen skapades på en städdag, då en förening eldade upp skräpet på golvet för att slippa bära ut det. Oavsett hur eller varför elden skapades, så finns gropen kvar som bevis.

Det myntsamlande vaktmästarparet I Stecksénska rummet bodde på 30-talet ett vaktmästarpar som hette Svea och Göte. De skötte städningen av nationen och samlade ihop mynt som folk tappat. Pengarna sparades och blev grunden till en av nationens stipendier som delades ut på vårbalen, till ”nationens bäste kamrat”. Enligt sägen ska Svea ha sovit väldigt lätt och vaknade av ljudet av stilettklackar i järntrappan när studenterna som bodde på nationen försökte ta med tjejer hem, vilket var strängt förbjudet.

Hästbesök i Gula salongen Gula salongen har enligt sägen en gång i tiden använts som stall. Vid en frihetsgasque på 70-talet var temat ”Vilda västern”. Underhållningen bestod av att en person utklädd till cowboy red in i salen på en häst. Att ta upp hästen för trappan var inga problem, men ner gick inte lika lätt. Efter flera försök gav man upp och beställde en lyftkran, som kunde lyfta ner hästen från balkongen. I väntan på lyftkranen fick hästen alltså husera några dagar inne i Gula salongen.

Den fallande ljuskronan Även Gamla salens golv har utsatts för slitage under åren. Under en städdag på 80-talet rengjordes salens ljuskronor inför vårbalen. För att nå ställdes flera bord på varandra, tills man kom upp i jämnhöjd med kronan. Sedan snurrades den så att man kunde putsa överallt. Under alla städdagar hade den snurrats åt samma håll och nu hade man nått slutet av gängan, vilket gjorde att ljuskronan föll ner i golvet. Som tur var gick den att laga och hängdes upp igen. Dock skadades golvet rejält av ljuskronans tyngd, vilket är anledningen till att golvet knarrar lite extra under ljuskronan närmast Gula salongen.

13


Bästa minnen från nationen! Kärlekshistorier, fester och arbetsnätter utan dess like. Det är många oförglömliga minnen som på ett eller annat vis är förknippade med nationen och NV har sett till att få tag på några nationsrävars mest minnesvärda historier.

Foto: Text: Elin Sayfoor

Signe Bergsten – SiRen för Vajan

Anton Myhr – Vår tids Gustav Vasa

Mitt bästa minne från nationen är nog från förra hösten när jag precis hade börjat hänga med damföreningen Vajan och jag var på megasittning med alla nationens sociala föreningar.

Ett av mina bästa minnen måste vara då jag tävlade i Jamtamots lag ”Hingstarna från Wången” i Birkarlarenneth. Vi hade alla hästhuvuden på oss, vilket begränsade synen en smula.

På denna sittning hamnade jag nämligen mittemot en viss kille som jag numera kallar min sambo!

Detta ledde till både ett antal vurpor och missberäkningar av vilken riktning tävlingsbanan ledde åt. Dessutom ska jag, enligt ryktet, under en längre stund försökt värma mina händer på en otänd grill. Tveklöst en av de bättre skidtävlingar jag bevistat!

Aksel Wannström – Minnessamlare Det finns en hel hög med minnen jag har samlat på mig under min två år långa visit på Norrlands. Ett minne som utmärker sig från de andra måste nog vara arbetslagskvällarna. Under VT15 drog en liten grupp människor igång det som kom att kallas arbetslaget. Vi jobbade på klubb-VKP lite här och där. I början av denna period hängde vi alla tillsammans en hel del, sexor, arbetspass m.m. Stämningen var helt ljuvlig. Vi blev som en liten familj på Norrlands.

Gustav Kruse – Nationens Bratwurst Ett av mina bästa minnen är från förra Guschelov. Jag och min bror hade ansvar över korvförsäljningen i Majs café, iklädd vajans “korvdräkter” från sent 80-tal. Mina ”korvur” förstärktes i den rödfärgade sparkdräkten, satan vad korv vi sålde!

14

Johanna Färlin – Dancing Queen Trots min förkärlek till trånga dansgolv kommer mitt starkaste minne från nationens höstfest 2016. Det var bal alltså. Inga konstigheter under middagen, men efter kaffet var det dags för något jag fundersamt kikat på i dansprogrammet: polonaise. Nej, jag hade inte heller hört ordet förr. Dansen visade sig till min stora lättnad vara enkel. Tillsammans med sin partner tog man fyra steg framåt, i takt med stråkorkesterns musik, och neg eller bockade bort från varandra, sedan klev man framåt och neg eller bockade mot varandra. Tänk er en dålig Jane Austen-filmatisering. Det var omöjligt att hålla sig för skratt. I efterhand har jag bara ett råd till nya studenter. Om ni går på bal: missa för guds skull inte polonaisen!


Linus Wannstrom – KC emeriteus

Sandra Falck – FörstRen Emerita

Mitt bästa minne från nationen skulle jag säga är första gången jag jobbade på Valborg. Man hade hört rykten om allt stök och ståhej så förväntningarna var höga.

Ett av mina finaste minnen av många är från dammiddagen 2016. Då hade jag, som ordförande för damföreningen Vajan, tillsammans med de andra damföreningsordförandena fått äran att slippa jobba och istället låg ansvaret på våra fantastiska föreningar.

Under dagen höll Orvar öppet med temat Beergarden och folk kom och gick. Mot kvällen kom kravaller fram och köer bildades. Efter det gick allt som på en stund. Knappt hade nationen öppnat förrän det var dags att stänga igen. Folket strömmade runt, alltid hände något nytt och tiden försvann. Aldrig tidigare hade jag varit med om en sådan kväll på nationen.

Resultatet blev en riktig dunderfest! Vi bidrog med en dans á la cheerleadingstriptease koreograferad av en av attrappernas fina dansare. Samarbete oss tjejer emellan, det är guld det!

15


NV TESTAR GRÄNSERNA En glimt av Uppsala utanför studentsfären

Under sina studieår i denna ungdomens stad hinner nog de flesta beta av kåraktiviteter, pubrundor, gasker, valborgsfirande och kanske till och med en och en annan bal. En tanke som slog mig tidigt när jag flyttade hit och förkovrade mig i den uppsjö av nya och spännande aktiviteter som plötsligt stod på agendan var: vad sjutton gör man i Uppsala om man inte är student? Just då var mina tidigare erfarenheter av Uppsala skrala. Barndomens bilresor till IKEA, en Pelle-Svanslös vandring, ett studiebesök till Universitetsområdet samt en skolutflykt till Linnéträdgården. Men sedan dess har jag insett vilken liten pärla denna stad kan vara, även utanför studiesfären. Här kommer därmed tips på två guldkorn utanför Uppsalas studentsbubbla, noga utvalda av NV:s kanske mest äventyrssökande redaktör. För den som vill ha ett litet avbrott i plugget, nationshänget eller bara brinner av expeditionslusta. Foto: Lina Andersson, Patrik Raanaes Text: Therése Jansson

Långfärdsskridskor och frilufteri i Fjällnora

16

Så fort isen lägger sig på sjön Trehörningen vallfärdar skridskofantaster och andra friluftare till Fjällnora Friluftsområde. Fjällnora ligger ungefär 2 mil utanför Uppsala, och studenter tar sig kanske allra enklast att dit med buss. Sommartid är det även möjligt att fara dit med ångtåget Lännakatten.

För den våghalsige finns här Nordens högsta äventyrsbana. Den går ut på att ta sig från station till station – fast uppe bland träden. Stationerna är i form av exempelvis linbanor eller hängbroar. En dag i Fjällnora avslutas kanske allra bäst i badtunnan som går att hyras. Det finns möjlighet att sova gott i både stugor såväl som på tältplatsen.

I Fjällnora rådet det inte brist på aktiviteter. Vintertid är det långfärdsskridskor och längdskidor som gäller. Så fort snön smält kan man hyra allt från kajak, roddbåt och trampbåt till paddleboards. Det finns även gott om promenadstråk och vandringsleder runt området. Dessutom råder gott om eldplatser till den i näst intill obligatoriska korvgrillningen.

Betyg: 4 av 5 poäng! Riktigt kul men tyvärr både utrustningskrävande och isberoende.


Dylans Grill Vad är egentligen hajpen med Dylan? Att studenter vurmar för burgare är ingen nyhet, inte med tanke på menyerna på nationskrogarna såväl som vallfärdandet till Max efter en klubbkväll. Sedan en tid har det i vissa kretsar på Norrlands Nation vurmats extra mycket för ett alldeles särskilt hamburgerhak. Det har ryktats om fantastiska burgare som enligt utsagor sträcker sig bortom oset av halvfabrikat och flottiga pommes. Vi talar om Dylans Grill, ett Uppsalaföretag vars framgångshistoria började någonstans i en liten

foodtruck i industriområdet Librobäck, men som tack vare sin framgång snart öppnade en restaurang på Kungsgatan. De marknadsför sig numera som tillverkarna av Uppsalas bästa burgare. Tanken på att det alltså kan finnas godare hamburgare än Orvars kändes orimlig. Detta måste givetvis upplevas! Sagt och gjort lämnade ett gäng kurrande magar tillfälligt Norrlands Nations ägor för att testa.

Omdöme: Dylans Grill är en charmigt litet amerikansk diner med plastinredning och starka lysrör. Dylans Grill passar de flesta fast-food junkies och därmed den lätt stressade men ack så hungriga studenten. Den burgartokige, vegetarianen, veganen, den late, den som uppskattar hemleverans och den glutenintolerante. Och så såklart för den som arbetat sig genom nationsmenyerna otals gånger och längtar efter något nytt. Dylans serverar nötkött eller kikärtsbiff i ett saftigt briochebröd, med ett tillval av klassiska tillbehör såsom picklad gurka, BBQ-sås, lök, ost och bacon, men twistar gärna till det med att erbjuda pico de gallo, avocado och pepparotsdressing. Och milkshakes! Menyn erbjuder dig mycket eget spelrum: Den hungrige beställer en dubbelburgare eller pommes till, veganen väljer bort dressingen. Prismässigt ligger det strax över nationspriserna. En rejäl burgare ligger på 55 kr och uppåt

och tillsammans med tillbehör och dryck slutar det runt hundralappen. Samtliga kurrande magar verkar mättas av vårt besök, då bristen på öl tyvärr drar ner betyget något. Flera i sällskapet verkar nöjda med sina burgare med diverse BBQ-såser, jalapenos och chipotledressingar, och även kikärtsburgaren får lovord. Dock blev de som valde den mer exotiska varianten avocado-och-salsa-burgare aningen besvikna över just bristen på avocado. Betyg: En stark 3a! Av 5 så klart. Smaken på burgarna drar upp betyget medan den totala saknaden av mysfaktor drar ner. Klart något utöver snabbmatskedjornas flottighet, men tyvärr är nationskrogarnas totalupplevelse svårslagen.

17


Dialekten i Uppsala

Text: Felix Marklund

Vi norrlänningar talar dialekt. Därom råder inget tvivel. Sveriges allra vackraste sådana enligt nättidningen Nyheter24. Men uppsaladialekt då, finns en sådan? Nyheter24 säger nej; Uppsala var inte ens ett svarsalternativ i nämnda undersökning. Då har vi svaret – eller? Som den retoriska frågan antyder har Nyheter24 inte förstått Uppsalas intrikata språksituation. Uppsala är delvis de inflyttades stad. Studenter har kommit från hela Sverige. När de mötts har rikssvenskan blivit det naturliga talspråket. Så är det fortfarande. Men Uppsala är också något annat. Här har folk med rötter i staden och landsbygden runtomkring verkat, t.ex. inom handeln och industrin. De har talat ett särskilt slags uppländska – uppsaladialekt. Vad kännetecknar uppsaladialekten? Exempelvis finns tjocka l, t.ex. äLg och fuL. Typiskt är ett e-uttal istället för ä; reven eter – inte räven äter. Detta förknippas ofta med Stockholm, men är utbrett i Uppland. Det finns också säregna ord, t.ex. i bak och i fram istället för där bak och där fram. Böt, lös, lysit, röck och lag för bytte, lyste, lyst, ryckte respektive lade är typiska böjningsformer.

18

Hur utbredda dessa språkdrag är idag är inte helt klart. Enligt forskning är dragen dock vanligare hos äldre. Jag har också funnit detta nutida exempel på flashback: “Ajdå, skruvade loss den lilla grejen i bak och tömde ut sörjan som var inuti, men ni menar alltså att det kan finnas sprängmedel i projektildelen?” Det står alltså klart att uppsaladialekten finns. Det tycks även som att de annars så betrodda sociala nyhetskällorna kan ha fel.

Upplänsk ordlista • • • •

Mulla – mula bulla – bulle ändes – längs knia – rycka upp/av


Foto & text: Lovisa Svensson

Majs café presenterar

Bountykaka

chokladkaka med krämigt kokostäcke För den som älskar godiset Bounty är detta recept en fullträff. Med en botten av fluffig och kladdig chokladkaka, toppad av ett sött, krämigt kokostäcke, lyckas denna kaka överträffa det mesta. Cafévärdinnorna är mycket stolta över detta recept som blivit en älskad och återkommande klassiker på lördagsfikat. En lättgjord och smarrig kaka som skulle kunna konvertera vilken kokoshatare som helst. Håll extra utkik efter denna godbit på nästa besök på Majs Café, för denna kaka vill ni inte missa! Botten 3 ägg 4,5 dl strösocker 4 dl vetemjöl 1,5 tsk vaniljsocker 3 tsk bakpulver 4 msk kakao 250 gram smör 2 dl kokande vatten

Kokoskräm 250 gram smör 4 dl florsocker 2 ägg 200 gram kokos

Botten

Kokoskräm

1. Vispa ägg och socker poröst i en bunke.

1. Smält smöret och blanda ner florsocker, ägg och kokos.

2. Blanda de torra ingredienserna och vänd sedan ned äggblandningen försiktigt. 3. Smält smöret tillsammans med vatten och vispa sedan ned det i bunken tillsammans med de andra ingredienserna tills det blir en smet. 4. Lägg ett bakplåtspapper i en djup ugnsplåt. Häll i smeten och fördela den jämnt med en slickepott.

2. Bred ut kokoskrämen på bottnen när den har svalnat.

Dekoration För att dekorera kakan kan man smälta ned valfri choklad och sedan smeta över kakan när kokoskrämen stelnat.

5. Grädda kakan i mitten av ugnen på 175 grader i ungefär 20 minuter. Låt sedan kakan svalna.

19


horoskop

Illustration: Rihanwen Roberts

Emporagrius är en legitimerad spåman från nedre övre Norrland, som spår i renmagar och sönderslagna mobiltelefoner. Hans spådomar har blivit kända världen över för att aldrig slå fel, och efter en lång och framgångsrik karriär som rådgivare till världens alla ledare har Emporagrius återvänt till hemtrakterna där allting började, för att utgjuta sina visdomar över de karga landsmän som fostrade honom.

Härken

(21/3-20/4)

(21/4-21/5)

Gällivare-Malmberget

Månaden börjar med triss i rea på Coop: Diskmedel, pölsa och lögner. Mot slutet av månaden blir du disponent på en bruksort.

Du är visserligen ett styggelseverk, men paxad av en riktig godbit! Tvi dig, och grattis.

(22/5-21/6)

Kräftskivan

Skotern (23/7-23/8)

Kärringen

...Och DÄR blev din mor pervers.

Det har gått troll i dig! Sälj, sälj, sälj!!!

Snart faller du från dina höga hästar! Förvilla folk genom att hoa som Långben på vägen ned. Vrålapor är också människor.

Sågen

Myggen

Jägarna

(22/6-22/7)

(24/9-23/10)

(24/10-22/11)

En förbannelse sänker sig över staden där du bor. Först tar det slut på gammalt mög, och sen får du aldrig mer sätta mäsk.

(24/8-23/9)

(23/11-21/12)

Du jäser, Rut! Varför jäser du, Rut? Sluta jäsa, Rut.

Nu råder kränkfest! Kläm i tills du får bråck! Lidandets avkastning är ärren, salta dina sår och sälj något som inte är ditt på Blocket.

På söndag står valet mellan att ligga still eller runt: Hormonkravaller! Kom ihåg: Numera finns det ju små, små får i dina våtutrymmen.

Sågbocken

Hembrännaren

SURSTRÖMMINGARNA

(22/12-20/1)

Det ger tur att vara populär. Snyt dig snygg.

20

Traktorn

(21/1-18/2)

På måndag blir det för dumt. Sätt ner foten, tryck till, känn efter, mosa runt lite, gå hem. Du får ju trots allt välja dina ägg – Bara vissa är ruttna inuti som du själv

(19/2-20/3)

Dina ”kompisar” visar sig bestå av fläsk och muskler, och två av dem är i hemlighet ättade från Götaland! Ring polisen.


Insändare

Vi alla kan behöva vädra våra tankar någon gång då och då och det är därför som insändarsidan finns till! Här får du chansen att skriva en kort text för att få utlopp för frustration, söka efter någonting som du saknar eller bara skicka en vänlig hälsning till en kär vän. Är du sugen på att skriva en insändare? Skicka den i så fall till insandare@norrlandsnation.se.

Bytes: Min inneboende mot din inneboende

Ut med folket, in med baren!

Jag vill byta bort min Erik, min inneboende, mot någon bättre. När jag la ut en annons om att jag hade ett centralt rum över så var jag tydlig med specifikationerna för den människa som skulle dela tak med mig. Hen skulle vara stökig, festa ofta (helst efterfest också), gilla karaoke och ha minst en hund och en katt. Tänkte vi kunde bli soulmates då. Nu har det visat sig att Erik ljög. Han har efter den 31 december betett sig konstigt och nu har han tydligen bestämt sig för att “sluta festa varje dag”, så av den anledningen söker jag nu en ny kandidat. Jag tänker mig att det borde finnas någon annan där ute som har en inneboende som inte riktigt matchar kraven för dig, men som däremot är perfekt för mig. Har du i så fall det och vill byta mot något i den mer lugna stilen? Hör av dig snabbt som fan i så fall.

Efter att ha gjort ett antal studiebesök på Orvars krog måste jag nu ta mig till att framföra ett ytterst angeläget problem. Det tycks finnas för lite bar och för mycket folk, vilket genast måste åtgärdas. För att ni inte ska behöva gnugga era “geniknölar” för att komma på hur detta ska lösas så har jag tagit mig friheten att komma med en lösning åt nationen. Jag vill föreslå att barområdet ska utökas så att den tar över den delen av krogen som idag utnyttjas av bord. På så sätt får vi en snyggt J-formad bar som reducerar antalet besökare på krogen på ett effektivt sätt och som dessutom skapar mer bar. På så sätt får vi en mer balanserad tillvaro med mer bar och mindre folk. MVH, J

Mvh F3stis

Efterlyses: Mitt liv Till kvart-i-två-ragget...

...som raggade på mig vid baren i fredags. Kul, men jag pallar inte stalka dig. Vet att du redan kollat upp vad min farmors kusin heter så skicka bara en vänförfrågan så får vi det här överstökat.

Hej, har någon sett min laptop, mobil, kavaj, aktieportfölj och nycklar hem? Tappade allt i fredags. Tror jag glömde det i taxin, men vet inte. Mvh Kul i fredags i alla fall

Till salu:

Mvh, A

Har någon sett min sibiriska tiger? Hej, min milt aggressiva sibiriska tiger kom inte hem efter förra helgen och jag är nu orolig för att han har gått vilse eller är stulen. Såg honom stryka längs med väggen till dansgolvet vid discot, men efter det har han varit som bortblåst. Ser ni honom så brukar han reagera på när folk säger “Attack”, “Kissen” och “Whatafuck”. Var försiktiga om ni försöker närma er honom, han kan vara lite grinig av sig då han gått på diet ett tag. Mvh Cat_lover

Batman-dräkt. 500 kr (nypris 800 kr) Använd endast en gång på insparken. Vetenskapsteori för nybörjare 100 kr (använd enbart för C-uppsats) Billy Bokhylla 200 kr Något ranglig, annars i bra skick. IKEA-soffa, tresits , 500 kr (pris kan diskuteras) Lite nött på sittdynan, särkilt vid vänster kant. Mvh T.

21


Föreningsspalter

Är du intresserad av att skriva texter till den här tidningen? Eller är det kanske musik, teater eller radio som faller dig mer i smaken? På Norrlands nation finns 16 olika föreningar som du kan engagera dig i och här kan du läsa om vad som händer hos några av dem. Foto: Emelie Gustafsson

Kära Ypsor och Yngel,

Kära Vajor,

Bröder Angermän!

Äntligen är vårterminen igång på riktigt och vårt kalendarium är fullspäckat! Den 3/3 har vi samsittning med Jamtamot.

Damföreningen Vajan var ursprungligen för norr-& västerbottningar men välkomnar nu alla nationens studentskor. Vi anordnar sittningar & evenemang för en underbar studietid.

Är du man med rötterna i Ångermanland eller bara allmänt sugen att hänga med trevligt folk, då har du kommit rätt om du kommer till A-laget. Terminen har dragit igång, Granskningsrådstugan är avklarad och bröderna laddar för årets kanske största händelse!

Därefter infaller vårens höjdpunkt, när Ypsilon fyller hela 55 år! Detta firas såklart med ett fantastiskt jubileum den 18/3 och det vill ni inte missa. Senare, den 7/4, har vi en sittning med våra kära bröder i Angermannalaget att se fram emot. Är det någonting du undrar över? Kontakta då vår recceansvarige Nicole på yngling@ypsa.se Vi ses, Yttra Therése

22

Vårterminen är i gång med nya styrelsen redo vid rodret för att göra denna termin till den bästa någonsin. Kom på vår Tacobuffé den 18/2 men inte minst på Mellangärdet den 17/3. Hela kalendariet finns på Vajan. se och i facebookgruppen ”Vajan”. Frågor? Maila ordförande FörstRen på forstren.vajan@gmail.com Vaj Vaj!

Stunden är äntligen kommen för Angermannalagets årliga gask: GUSCHELOV! Den 25e februari slår vi upp dörrarna för en kväll som sent kommer glömmas, se till att inte missa denna magiska kväll! KDMBBBB!!! Ålderman Jakob Ernstsson

Norrlänningar, Storjamtar, Jamtar och Gålbeinskærar! Hembygdsföreningen Jamtamot Redivivum vid Norrlands nation är en förening för män från i första hand Jämtland och Härjedalen, och har till syfte att befordra ett gott kamratskap och bevara intresset för hembygden. Jamtamot, med över 1000 medlemmar, har funnits i mer än ett sekel och håller hårt på hembygdstraditioner. Är Jamtamot något du är intresserad av, gå in på www.jamtamot.orgeller hör av dig till: Överhövding Tobias Adolfsson: overhovding@jamtamot.org


Bästa härjajämtskor och ongstårschan! HärjaJämt är en social damförening med anknytning till Jämtland/Härjedalen och tillsammans umgås vi under massa roliga former. Vill du lära känna andra studentskor och helt enkelt ha en roligare studietid så har du hittat rätt! Kom och fika med oss den 13 februari så berättar vi mer om föreningen och allt vi hittar på tillsammans!

Bäste Presumtiv, Vill du göra Din tid i Uppsala till något utöver det vanliga? Är du en Herre med hjärtat på rätt plats? Hembygdsföreningen Skvadern hälsar dig då välkommen till att bli en del av den mest välklädda och vältaliga av Norrlands nations alla föreningar.

Om du har frågor om föreningen, kontakta allstans er’a Elin på allstans@harjajamt.se

Skvadern är en herrförening med rötterna i Medelpad, men vad som idag kännetecknar en äkta Skvader och som kan avgöra din framtid i föreningen är Obesfvärad elegance, föreningens motto.

Härja bäst som HärjaJämt! Lapplisa Johanna

Patron af Guds nåde Mathias Palm

Svenska Showorkestern Phontrattarne är ett av Norrlands nations storband och en dansgrupp som blandar storbandsmusik med studentikos humor. Näst på tur står vår årliga Grand Show som går av stapeln i maj och vi ser fram emot. Det är en show med olika spexnummer vi själva hittar på.

Norrlands Nation erbjuder studenter ett stort utbud av fritidsaktiviteter för att förgylla vardagen. Visste du att idrottsföreningen NNIF är Uppsalas största nationsidrottsförening?

Tills dess söker vi en pianist, gitarrist och trombonister som vill komma och spela med oss. Om du är intresserad finns det inga tvivel, hör av dig till info@ phontrattarne.com . Vänliga Hälsningar Svenska Showorkerstern Phontrattarne

Med såväl olika sporter som andra fysiska aktiviteter bidrar vi till en god studenthälsa och ett roligare studentliv. Är du intresserad av att spela volleyball, utforska den svenska naturen med vår friluftslivssektion eller kanske lyfta lite skrot i vårt gym? Surfa in på nnif.se eller gilla vår facebooksida för att veta mer!

Bröder och presumtiva! Gråt inte för att Renneth är över. Le för att det hände. Det må vara ett långt kärvt år kvar tills nästa, men under våren kommer många tillfällen ges för att med Birkarlarna dämpa de annars evinnerligt bistra tankegångarna. Årets pyttstämma kommer gästas av en herre som illustrerar många av dessa tankar, tecknaren och skaparen av självaste Herman Hedning, Jonas Darnell. 15 februari- Pubrunda med HJ 24 februari- Pyttstämma 31 mars- Sittning med Vajan

Rysk kultur är vida känd för sin litteratur, teater, musik och balett. Den ses ofta som det mest djupgående, avancerade och intellektuella inom respektive genre och ryska kulturutövare tjänar stor respekt för sin skicklighet. Ryska folket är kulturella och citerar gärna sina författare, diskuterar sina pjäser och njuter av vacker musik. Med vårens projekt på ryskt tema vill Salongsorkestern upptäcka en del av den ryska kulturskatten. Välkommen på konsert 23/4

Är du intresserad? Hör då av dig till stavkarl@ birkarlarna.se eller gå in på birkarlarna.se för mer information!

En succéartad Lusseshow har lagts till handlingarna! Stort tack till alla er som kom och tittade! Nu är Attra taggade på en ny termin som innehåller både stora och små spelningar i slott och koja. Glöm inte att följa oss på facebook (www.facebook. com/Attraktionsorkestern) för att hålla koll på vad vi sysslar med. Vill du eller känner du någon som vill vara med i vårt härliga gäng finns nu en ypperlig chans, då vi söker exempelvis nya dansare, sångare och saxofonister! Är du intresserad, så hör gärna av dig till kapellmastare@ attra.nu eller attrapperna@ attra.nu. Låt dig attraheras!

Älskar du att sjunga i kör? Då är Norrlandskören föreningen för dig! Vi sjunger allt från pop till jazz, musikal och klassiska stycken. Utöver våra rep på tisdagskvällar åker vi på såväl körhelger som körresor, senast till Tallinn och Krakow. Kören sjunger på nationens gasker och har då egna sidosittningar med massor av sång, ett väldigt kul sätt att ta del av nationslivet (så kul att många fortsätter efter att de är klara med sina utbildningar)! Närmast i vår kan ni höra oss sjunga på Reccegasken på Norrlands Nation den 11:e februari! Vi hörs! Norrlandskören

23


POSTTIDNING B POSTTIDNING B

Norrlands Varjehanda nr. 1  

Årets första nummer av Norrlands Varjehanda är nu här och den här gången är det Uppsala som är i fokus. Vi tipsar om vad du kan hitta på i U...