Inspiratiemagazine De LimonadeBrigade Gorinchem - winter 2020

Page 1

Winter 2020

Gorinchem

Samen aan de sla in de keuken g

p uit Tips om er o kids e te gaan met d


Voorwoord De kerstvakantie is bijna aangebroken. Gorinchem bruist nu wat minder van de activiteiten dan voorheen. Thuis aan de slag én op pad kan nog steeds! Maar dat je deze winter wat meer behoefte hebt aan tips en inspiratie, dat snappen we. Kijk regelmatig even in dit magazine en breng je creatieve brein weer op hol. Maak foto’s, spring in plassen en ga aan de bak. Want zo sluiten jullie dit (té) gekke jaar helemaal onvergetelijk af!

Pagina 4: allenge Doe de fotoch

Pagina 6: Tijd om te kletsen

Pagina 8: Zoet in de keuken


Avonturen verzamelen Toch nog even er op uit met de kids deze kerstvakantie? Er is niets leuker dan met je oermensje(s) op ontdekkingsreis gaan in (omgeving) Gorinchem. Of het nu regent of de zon schijnt, er valt buiten genoeg te doen. Wij tippen je hier drie leuke uitjes!

Lingebos ‘De Kleine Wetering’ Recreatiebos het Lingebos, Poelweg 4 Vuren Kinderen die graag buiten in de natuur ravotten kunnen hier even uitrazen; lekker wandelen, springen in de plassen en op zoek naar eikeltjes en paddenstoelen. In het Lingebos in Vuren, vlakbij Gorinchem, kunnen jullie even op avontuur!

Natuurcentrum Gorinchem Gijsbert van Andelpark 1 Gorinchem Bij het Natuurcentrum Gorinchem in het Gijsbert van Andelpark is er altijd iets te beleven! Bezoek de dieren in de wei of in de stallen. Speel in de speeltuin, ontdek de natuur in de tuinen en knuffel met konijnen. En vergeet vooral je Gijs-to-Go koffie niet!

Speurtocht Gorinchem VVV, Groenmarkt 8 Gorinchem In onze mooie vestingstad heeft een anonieme kunstenaar stenen in de straten vervangen door ‘Memory Bricks’. Ze bevatten alledaagse voorwerpen uit ons recente verleden; kleine tijdscapsules van dingen die we al bijna vergeten waren. Dwaal door de historische straatjes en speur samen naar alle ‘Memory Bricks’!

Heb je ze allemaal gevonden? Op Facebook is een meldpunt van ‘Memory Brick’ waar je je spannende verhaal kunt delen.


Doe mee met de fotochallenge! Hoe ziet jouw kind de wereld om zich heen? Zak eens door je knieën en maak, precies op ooghoogte van je kind, foto’s van de dingen die je ziet. En daarna andersom: laat je kind ook eens foto’s maken vanuit jouw perspectief. Zet je kind op een muurtje, de tafel, trap of stoel. Zien de dingen die jullie zien er anders uit voor hem of haar?

Deel jullie mooiste foto’s voor 3 januari 2021 op Facebook en/ of Instagram met #limonadebrigade of mail je foto naar gorinchem@limonadebrigade.nl en maak kans op een verrassingspakket t.w.v. 50,- De winnaar maken we bekend op 9 januari 2021 op Facebook.


De Limo Speelbox: urenlang speelplezier Ken jij de Limo Speelbox van De LimonadeBrigade al? Boordevol uitdagende activiteiten voor verschillende leeftijden. Super leuk toch?! We interviewden Marjolein en Jody over deze interactieve box!

Nieuwe dingen leren Marjolein had geen verwachtingen over de inhoud van de box. ‘Maar de inhoud sprak onze dochter Viene van bijna vier erg aan! We zijn druk in de weer geweest met de interactieve kaartjes die ons hebben laten waggelen als een pinguïn en ons op blote voeten langs het blotenvoetenpad hebben laten lopen. Superleuk, waarbij Viene bijvoorbeeld ook leerde hoe ze zich ‘klein’ moest maken. Ze leerde echt nieuwe dingen’.

Urenlang speelplezier Binnen het gezin van Jody werd er vooral dagen met de Kapla blokjes gespeeld door dochter Nola van vijf. ‘Ze vond het helemaal niet leuk dat de speelbox na twee weken alweer ingeleverd moest worden! Het fijne van de boxen is ook dat deze zijn ingedeeld in leeftijdscategorieën. Zo is onze dochter van elf, Rosie, aan de slag gegaan met het maken van een windvanger, erg leuk en zeker een waardevolle en creatieve aanvulling op het speelgoed dat we al hebben!’.

Een Limo Speelbox lenen? • Boxen in de leeftijdscategorieën: 2-4 jaar, 4-6 jaar, 6-12 jaar • Wil je een box reserveren of heb je een vraag? Stel deze dan via gorinchem@limonadebrigade.nl

Kijk voor meer informatie op limonadebrigade.nl/gorinchem


Tijd om te kletsen Het is leuk om eens een ander gesprek samen met je kind te hebben, dit levert vaak verrassende antwoorden op. Wij hebben alvast een paar leuke vragen op een rijtje gezet!

wel eens j ji u o z m e h c l in Gorin In welke winkne? willen logere er alles doen n e w t n u k je n e r is, wille Als corona ovaet zou je dan het allerliefste wat je wilt, w doen? boom willen t s r e k e d in g a Wat zou jij gra hangen? als alle n e v e g ls e g e p ou jij ijs Welke smaakdze wereld mogelijk zijn? smaken van


I SPY Zoekplaat Hoeveel kerstbomen en kerstballen tellen jullie samen in deze zoekplaat? Alle plaatjes gespot? Schrijf dan het aantal op (met potlood), onderaan de bladzijde. Voor nog meer zoekplezier‌gum de aantallen uit, begin opnieuw Ên maak er een wedstrijdje van!


Zoet in de keuken: maak glazuur!

LET OP: met is knoeien, kliedit recept snoepen toegedsteren en aan!

Ga samen aan de bak! Schuif een krukje aan het aanrecht en duik met je snoepkont(en) de keuken in om glazuur te maken. Met elkaar rommelen in de keuken is namelijk leuk, leerzaam, lekker én ook helemaal papa/mama-proof. Want je hebt vast alle ingrediënten voor dit recept in huis. En wedden dat ze – even – zoet zullen zijn…

Wat is glazuur?

Glazuur is een suikerlaagje voor op koekjes, cupcakes en taart, waardoor de versiering blijft plakken en al het lekkers nóg lekkerder (s)maakt.

Hoe maak je glazuur?

Wat heb je nodig? • 100 gram poedersuiker • Ongeveer 1 eetlepel vloeistof (water, vruchtensap, etc.)

Roer de poedersuiker en de vloeistof door elkaar tot er een mooi, egaal mengsel ontstaat.

Maak gekleurd glazuur!

Is oranje jouw lievelingskleur? Meng dan 1 eetlepel sinaasappelsap door het glazuur. Roze? Kies voor aardbeiensiroop. Bruin? Mix het met cacaopoeder. Rood en groen kun je het beste maken met een tube kleurstof.

Versieren maar!

Je kunt versieren wat je maar wilt: koekjes, cakes of taart. Op onze website vind je tips voor leuke recepten. Zo zie je wat je met glazuur kunt doen én vind je een gezonde variant voor het maken van glazuur.

Meer inspiratie: Limonadebrigade.nl/gorinchem/recepten


Chill: n e x la e r e t ) l! e n s ( m tip o Meer momentjes voor jezelf creeren? Neem eens een kijkje bij de lessen van Chillicious in hartje Gorinchem.

Met voldoende ontspanning sta jij lekkerder in het leven en geniet je alleen maar meer. Met deze tip creëer je een klein, onmisbaar relaxmomentje, zonder je hele ‘schema’ om te gooien.

De 4 – 7 – 8 ademhalingsoefening Zit ontspannen op een stoel en laat je gewicht in de zitting zakken. Ontspan en zet je voeten plat op de vloer, met je rug recht en relaxed. 1. Adem 4 tellen stevig door je neus 2. Houd dit 7 tellen vast 3. Adem 8 tellen uit door je mond en blaas zachtjes met ontspannen kaken mee 4. Doe dit een keer of 8, 9 en je bent weer helemaal opgefrist voor de rest van de dag!


Beleef iets magisch! Wil je samen met je kind(eren) écht iets magisch beleven deze vakantie? Gewoon vanuit je huiskamer? Ga dan eens goed zitten voor de voorstelling ‘De Rattenvanger’ van het Gorinchems theater De Peeriscoop. Je kunt namelijk een thuistheaterticket kopen en op zondag 27 december kijken via de livestream.

Het verhaal van De Rattenvanger Hamelen is in handen van de ijdele burgemeester Snijder. Hij belooft zijn inwoners een schone stad, maar dan moeten ze wel voor hem juichen en buigen. En vooral niet klagen over het feit dat er steeds meer ratten in de stad zijn. Op een avond wordt er op de deur van het gemeentehuis geklopt. Als de burgemeester opendoet, hoort hij de magische fluit van Luca en staart hij in de ogen van duizenden grote ratten. Het is het begin van een avontuur over moed, verleiding en anders durven zijn.

Hoe werkt het?

• Koop een ticket op www.peeriscoop.nl/livestream-tickets • Ontvang via e-mail een link naar een speciale pagina van Your Ticket Provider • Kijk daar op zondag 27-12-2020 op de opgegeven tijd naar de voorstelling • Veel kijkplezier!

Je hoeft maar 1 ticket te kopen, hiermee kun je met z’n allen thuis kijken.

6+


s je f e o r p & n le e s t u n K Heb je kinderen die houden van knutselen? We tippen je hier twee leuke ideeën.

Knutselen: vuurwerk kunst Volkomen geluidloos én veilig, want bij dit vuurwerk knallen alleen de kleuren!

Hoe maak je vuurwerk kunst? 1 – 5 jaar: Maak vuurwerk door de wc rollen in te knippen en met verf te stempelen. Kijk hoe mooi! 5 +: Laat verfdruppels op het papier vallen en blaas met het rietje schuin op de druppel. Beweegt de druppel op het vel. Laat het een mooi vuurwerk effect achter? Doe dat dan

Wat heb je nodig? Een paar le ge wc rolle n Verf Papier Een rietje

nog een aantal keer totdat er een waar vuurwerk kunst ontstaat! Getipt door Stichting Kinderopvang Gorinchem (SKG)

Proefjes: bellen in bellen Bellenblazen is natuurlijk al heel erg leuk, maar wat nou als je een bel in een bel kunt blazen… extra veel fun, toch? Ben je benieuwd hoe dit werkt? Op onze website vind je alle benodigdheden en een duidelijke beschrijving voor dit bellenblaasmoment terug. Veel blaasplezier! Getipt door Kindcentrum Alexandra

Meer inspiratie: Limonadebrigade.nl/gorinchem/knutselenMillions discover their favorite reads on issuu every month.

Give your content the digital home it deserves. Get it to any device in seconds.