Page 61

NETTO LIGE NU

Jul gone wild

Sådan fejrer du jul på amerikansk manér Blinkende lyskæder, prangende dekorationer og overdådig julemad er en rigtig amerikansk jul, som du ser i filmene. Her er de bedste tips, hvis du selv vil holde jul for fuld amerikansk bling.

1

TEKST NATASJA GAMBORG RASMUSSEN FOTO SHUTTERSTOCK

2

STRIBEDE SLIKSTOKKE

START TIDLIGT I USA er det helt normalt at begynde at pynte op til jul allerede dagen efter Thanksgiving, som er den fjerde torsdag i november. Her er der nemlig den store Thanksgiving-parade i New York, som markerer, at julen er lige om hjørnet. Hvis du skal efterligne amerikanerne, er det bare at komme hurtigt ud af starthullerne og finde dit juletræ allerede i den første uge i december.

Vidste du, at ...

nogle amerikanere pynter juletræet med en guirlande af popcorn og frugt? Traditionen startede formentlig, fordi der ikke var meget at dekorere med, da juletræer begyndte at blive populære.

GÅ AMOK I PYNT Det er (næsten) ikke rigtig jul i USA, hvis ikke familiehusene er tildækket med kulørt julepynt både indvendigt og udvendigt. Og her taler vi altså om skinnende og farverige lyskæder, elektroniske snemænd og alfer, kunstig sne og selvfølgelig julemusik for alle pengene. Julesokken skal også hænges op, for natten mellem den 24. og 25. december får børnene besøg af julemanden i USA – hvis de altså har været artige.

Det rød-hvide stribede bolsje er noget af det mest populære juleslik i USA. Faktisk bliver der produceret mindst 1,76 milliarder om året, og 90 procent af dem sælges mellem Thanksgiving og jul. Det er særligt populært at dekorere sit juletræ med slikstokkene – og det siges at være, fordi den tysksvenske immigrant August Imgard i 1847 pyntede et grantræ med papirklip og ‘candy canes’.

3 L IME. D K

61

Profile for LIME

LIME november 2019  

LIME november 2019