Page 58

AGENDA

Marilyns anden ægtemand, Joe DiMaggio, sendte roser til hendes gravsten to gange om ugen i 20 år.

Lemmon, og til sammen skaber de et vanvid af musik, gak og alvor. “Der er ingen tvivl om, at hun ofte blev downcastet til at spille dum blondine, fordi hun var en struttende lækkerbisken, men vi så faktisk aldrig Marilyn Monroe nøgen på film. Den seksuelle udstråling gjorde, at hun ikke behøvede være nøgen, og hun brugte denne udstråling til at skaffe sig plads og roller. Det er ikke filmene, hun er med i, der har overlevet, fordi hun er med i dem, men nærmere hende, der har overlevet som en personlighed og en trist skæbne,” siger filmekspert Peter Schepelern.

Kennedy. Rygterne svirrede straks om verdens mest kendte skuespillerinde og verdens mægtigste mands mulige affære. Disse rygter blev få måneder senere til konspirationsteorier, da Marilyn Monroe blev fundet død i sit hjem i Californien. Kun 36 år gammel. Dødsårsagen lød på en overdosis af nervemedicin, men forlydender om et mord begået af Kennedyerne har været en del af den amerikanske offentlighed lige siden. “Hun har været dækket af myter i snart seks årtier, og de mange historier om hende betyder selvfølgelig noget for hendes eftermæle,” siger køns- og medieforsker Vibeke Pedersen og peger på, at Monroes tidlige død er med til at gøre fortællingen om hende endnu stærkere. “Men Marilyn skabte også et nyt kvindebillede med store bryster og mere nøgenhed, og på den måde blev hun symbolet på den frigørelse, der førte frem imod seksuel frihed, hippiebevægelsen og helt op til den måde, vi ser på kroppen i dag. Du kan se hende overalt i kulturen, og både Madonna og Carrie fra ‘Sex and the City’ har været inspireret af hende. Det er da i sig selv lidt af et eftermæle af have.” 

ER ER EN VEDVARENDE ‘‘ DMYTE OM, AT HUN HAVDE EN IQ PÅ OVER 160. ”

MYTER OG KVINDEIDEALER Alt imens de glade og komplekse roller skyllede ind over biograflærreder i hele verden, lagde nedturen sig over Marilyn. Midt i en tung depression blev hun skilt for tredje gang og havde herefter korte affærer med kendte sangere som Frank Sinatra og Yves Montand. I 1962 bjergtog og chokerede hun så selv verden med sang, da hun optrådte med en kælen version af ‘Happy Birthday’ i Det Hvide Hus for præsident John F.

58

L IM E.DK

Profile for LIME

LIME november 2019  

LIME november 2019