Page 54

AGENDA

Disse hidtil ukendte fotografier af Marilyn dukkede op fra gemmerne og blev solgt for mange tusinde kroner på auktion for et par år siden.

det var hun især medvirkende til. Hun passede ind i et mere sexet billede af sødmefuld kvindelighed. Tiden var med hende.”

STRÆBSOM OG BARNLIG Så den forhutlede pige med de mange adresser tidligt i livet blev altså et ikon, allerede da hun var i midten af 20’erne. Efter en række mindre filmroller, gjorde Monroe for første gang virkelig opmærksom på sig selv i ‘Asfaltjunglen’ fra 1950, mens hun også høstede roser for sit spil i ‘All About Eve’ samme år. Marilyn Monroe var nemlig ikke blot en model, der ville være køn skuespiller. Tværtimod øvede hun sine roller dag og nat og tog sideløbende kurser på både skuespilskole og i privat regi. “Hun blev hurtigt et ikon hinsides sit skuespillertalent,” siger filmekspert Peter Schepelern: “Marilyn Monroes udstråling var større end hendes spil. Hun lignede ikke en mere intellektuel skuespillerinde som Bette Davis, men var tværtimod en sexbombe, og den fysiske gennemslagskraft og hendes

sensualitet i smil og udtryk gjorde, at hun fik bestemte roller. Hollywood er virkelig systematisk, og Monroe blev hurtigt placeret i en kasse som fristerinde. Men i de bedste øjeblikke som i ‘Asfaltjunglen’, hvor hun dukker op som gangsterpige, eller som den udspekulerede kvinde i ‘Niagara’ blæser hun én bagover.” Det gjorde Marilyn Monroe også uden for filmrullerne. Her mødte hun i begyndelsen af 1950’erne USA’s største baseballspiller, Joe DiMaggio, som hun giftede sig med i 1954. Imidlertid brød DiMaggio sig ikke om den sexgudinde-status, Monroe havde fået, efter især sin kolossalt tiltrækkende rolle i ‘Some Like it Hot’ fra 1953. Derfor blev parret skilt efter kun otte måneders ægteskab, hvilket fyrede endnu mere op under Marilyn Monroes karriere. Nu var hun ikke blot et sexsymbol, men også en kvinde, der var blevet skilt fra én af Amerikas mest prominente mænd, fordi hun var for meget kvinde for ham. At Monroe ofte selv jokede med dette ved private sammenkomster, gjorde kun hendes popularitet endnu større. ➻

DET SÆRLIGT INTE‘‘ RESSANTE VED HENDE VAR, AT HUN VAR SÅ HUMORISTISK.

54

L IM E.DK

OM MARILYN MONROE  Marilyn Monroe (født Norma

Jeane Mortenson og kort efter Norma Jeane Baker).

 Født 1. juni 1926 i Los Angeles,

USA – døde 5. august 1962 i Los Angeles, USA.  I dag spekuleres der stadig i,

hvem hendes biologiske far var, mens hendes mor, Gladys Pearl Baker, var filmklipper.  Marilyn Monroe var selv gift

tre gange, men fik aldrig børn.

 Der er lavet bunkevis af film

og skrevet metervis af bøger om hende – i øjeblikket er en filmatisering af succesforfatter Joyce Carol Oates’ roman ‘Blonde’ ved at blive lavet på Netflix.

Profile for LIME

LIME november 2019  

LIME november 2019