Page 34

PERSPEKTIV

Præsidenten er en af Kinas “små prinser’’ – han er søn af en berømt revolutionshelt.

af frygt for økonomiske konsekvenser,” siger tidligere Kinakorrespondent Jan Larsen.

VIL ÆNDRE PÅ DIT VESTLIGE LIV

MADE IN CHINA 2025 Slut med dårlige kinesiske kopier! I 2015 besluttede Kina nemlig at lave en plan, der skulle sikre bedre kvalitet – og dermed højere priser – i den kinesiske produktion i år 2025. Det er allerede i fuld gang med at blive implementeret, og kineserne er ved at automatisere verdens største produktion, så kvalitet kommer foran kvantitet. Det betyder, at der kommer gode robotter, computerchips, luftfart, elbiler og så videre. Det gør amerikanerne lidt nervøse – og Trump har derfor udløst handelskrig.

34

L IM E.DK

hård magt – penge og våben – men mangler den bløde magt i form af kulturel afsmitning, som den, vi i den vestlige verden har haft fra amerikanerne i mere end et halvt århundrede, mener forfatter til flere bøger om Kina Christina Boutrup. “Det kinesiske politiske system gør det svært at være et forgangsland. Rent imagemæssigt har Kina virkelig mange gode historier, fordi der er mange udviklingsprojekter i gang, men regeringen kommer ofte til at skyde sig selv i foden, når de for eksempel tilbageholder en Interpol-direktør og lader ham forsvinde. Det beviser bare, at Kina er et regime. Men ledernes fortælling om, at landet i de seneste 40 år har løftet 800 millioner mennesker ud af fattigdom, har fået Verdensbanken til at blåstemple den kinesiske udviklingsmodel som et forbillede for andre udviklingslande,” siger Christina Boutrup og forklarer, at kineserne har investeret i infrastruktur og brugt den billige arbejdskraft til at tiltrække udenlandske investeringer: “Kinas mål er at eliminere fattigdom inden 2021, og det er jo lidt af en bedrift. Det sker blandt andet ved, at man tvangsflytter folk fra land til by.” Tidligere Kina-korrespondent Jan Larsen mener, at den kinesiske taktik er afgørende her. Kina vælger nemlig ikke at lytte, selvom verdenssamfundet sommetider pipper om krænkelser imod visse befolkningsgrupper: “Kineserne vil stadig forsøge at holde konkurrenterne ude. Den vestlige bankverden har for eksempel aldrig haft adgang til Kina, men de vil nok åbne mere op. Bare ikke før de har et forspring og er bedst! Men derudover er de fuldstændig ligeglade med, hvordan vi ser på dem. Vores vestlige kritik af deres mangel på menneskerettigheder preller fuldstændig af på dem, for de har helt andre supermagtsmål.”

KINA VIL ALLEREDE I ÅR ‘‘ELLER NÆSTE ÅR PASSERE

USA SOM DET LAND, DER INVESTERER MEST I FORSKNING OG UDVIKLING.

Kina er ikke bare et af verdens største lande. Det er også et af de lande, hvor menneskerettighederne oftest bliver krænket. Systemkritikere lever i husarrest, mens landets øverste ledere stadig mangler at indføre store dele af de officielle menneskerettighedsregler i Kinas lovgivning. Samtidig slog Human Rights Watch sidste år fast, at Kina er blevet en trussel imod menneskerettighederne på globalt plan, fordi landet forsøger at underminere institutioner, der tager sig af netop den slags. Smart nok. For hvor mange iagttagere for få årtier siden håbede, at Kina ville nærme sig en mere vestlig orienteret tilstand, lader det i dag nærmere til, at kineserne vil ændre på den opfattelse af livet, der findes i den vestlige verden. Kina har masser af

Profile for LIME

LIME november 2019  

LIME november 2019