Page 31

PERSPEKTIV

og nationen har i mange årtier været den mest befolkningstunge i verden. Siden Mao Zedong i 1960’erne indledte Kulturrevolutionen, har Kina også været bundkommunistisk udadtil. Maos idé var nemlig at udrydde al borgerlig tankegang, så socialisme ikke bare var noget, der hørte til i politik og produktionsmidler, men også gennemsyrede samfundet som helhed. De senere årtier har skiftende ledere så formået at implementere en galopperende vækst og statskapitalisme. Det har ført til, at mange kinesere har svært ved at orientere sig i, hvad der er rigtigt og forkert. “Kineserne mangler simpelthen et moralkodeks. Blandt andet fordi man har forkastet al religion siden Kulturrevolutionen. Set i det lys giver det måske god mening, at staten vil rate borgere og virksomheder, der ikke opfører sig ordentligt. Men det er selvfølgelig ret uhyggeligt, hvis

menneskerettighedsaktivister og systemkritikere får en dårlig score, så de bliver endnu mere begrænsede og ikke kan få lov at rejse ud af landet,” siger Christina Boutrup, der for nylig har udgivet en bog om den store techrevolution i Kina: “Kina er verdens nye supermagt, der udfordrer USA. I øjeblikket ser vi jo en hård handelskrig imellem de to lande, og det handler basalt set om teknologi. Kina har overhalet USA på flere af de nye teknologier, som i øjeblikket former vores fremtid, og Kina vil samtidig overhale USA som verdens største økonomi inden for de næste fem til otte år. Med det følger politisk og kulturel indflydelse, og Kina vil allerede i år eller næste år passere USA som det land, der investerer mest i forskning og udvikling.”

VIL ÆNDRE PÅ ‘‘KDENINESERNE OPFATTELSE AF LIVET,

DER FINDES I DEN VESTLIGE VERDEN.

TILFREDS MIDDELKLASSE OG 281 MILLIONER MIGRANTARBEJDERE Kina har investeret solidt i Afrika i de

senere år, ligesom landet i dag også er markant til stede i Europa. Og vidste du, at man ligefrem taler om en kinesisk lobby i Europa-Parlamentet, fordi Malta, Cypern og Grækenland har så mange kinesiske penge i ryggen, at de hellere end gerne plejer kinesiske interesser? Men hvad med kineserne selv? Hvordan har de det egentlig? “I dag har mange nok hørt om den kinesiske model, der i virkeligheden består af et miskmask imellem de private virksomheder og staten – og hvor nogle lande vurderer, at der faktisk ikke eksisterer reelle private virksomheder,” siger DR’s tidligere Kina-korrespondent Jan Larsen, som i dag holder foredrag om Kina og skriver om landet for netmediet POV International: “Det hele er rodet sammen. Partiet og staten har fuld kontrol. Men der er skabt verdens største middelklasse, som ikke klager. For hvad de mangler i borgerlige og demokratiske rettigheder, får de i økonomisk fremgang. Derudover er der også 281 millioner migrantarbejdere, som i 11 måneder om året bor på fabrikkerne på østkysten – også kaldet “verdens fabrik” – til en årsløn på cirka 40.000 danske kroner.” Et andet markant træk ved Kina er, at

5 HVERDAGSTING FRA KINA,

som ligger helt i toppen af verdensøkønomien

ØL

Verdens mest populære øl er kinesisk og hedder Snow. Der sælges cirka 101 millioner hektoliter af de gyldne dråber om året. Ikke så skidt for en øl, du sikkert aldrig har hørt om, og som kun sælges i Kina.

MOBILER

Den kinesiske gigant Huawei sælger hver femte smartphone i verden og har slået Apple af pinden som verdens næstmest populære mobilmærke – og de regner med at slå nummer ét, Samsung, inden længe.

KUGLEPENNE

Kina er ubetinget verdens største producent af kuglepenne, for de står for over 80 procent. Indtil for nylig kunne de bare ikke selv fremstille spidsen og blev derfor kaldt “uinnovative” – men det kan de sørme nu!

COMPUTERE

Lenovo, den kinesiske teknologigigant, er verdens største leverandør af computere til dig og mig, altså computere, som sælges enkeltvis. De blev grundlagt i Beijing i 1984 og sælges i over 160 lande.

TØJ

Kina står uden sammenligning for den største produktion og eksport af tekstiler i verden – og ligger sådan cirka syv gange foran andenpladsen, Indien. Kineserne står for halvdelen af al tekstileksport.

L IME. D K

31

Profile for LIME

LIME november 2019  

LIME november 2019