a product message image
{' '} {' '}
Limited time offer
SAVE % on your upgrade

Page 74

LARS BRYGMANN

“Når vi overkommer svære ting, rykker vi os som mennesker” Skuespiller Lars Brygmann frygter ikke fremtiden og stræber ikke efter lykken. Faktisk undertipper han ofte livet, for så bliver han glædeligt overrasket. Læs her, hvad livet ellers har lært ham om … TEKST LEA HAMMERSHOLT MALMOS FOTO ROBIN SKJOLDBORG

YTRINGSFRIHED

VENSKAB

 I mit arbejde med filmen ‘Krudttønden’, hvor jeg spiller filmmanden Finn Nørgaard, der blev skudt ved terrorangrebet i København i 2015, har jeg tænkt meget over ytringsfrihed. Nogle gange taler vi grimt og uforskammet til hinanden, både privat og offentligt, så der opstår raseri og uvenskab, men det en del af livet. Putter man mundkurv på folk, skaber det et usundt samfund med angst og mistænksomhed. Vi skal kunne sige, hvad vi vil i alle sammenhænge, og så være forberedt på, at det kan have konsekvenser.

 Jeg er i himlen, når jeg er sammen med mine venner. Når vi rejser, vinterbader, spiser god mad og taler sammen, mærker jeg, at jeg lever og får energi. Men jeg har fundet ud af som voksen, at jeg ikke er så god til at pleje venskaber. Til dels lider jeg nok af ‘ude af øje, ude af sind’, og det gør også, at jeg ikke har så mange venner, men jeg forsøger virkelig at blive bedre til at vedligeholde dem, jeg har, og ikke bare acceptere, at det er noget, jeg er dårlig til. Folk med et stort socialt netværk lever jo også længere. Ensomheden slår os simpelthen ihjel, for vi er sociale væsner.

HÆVN  Det er et instinkt, der ligger i os mennesker at ville hævne. En retfærdighedsfølelse af, at ugerninger må have konsekvenser, og det er en vigtig del af vores retssystem. Men det kan også være en farlig følelse, for det er de færreste hævngerrige handlinger begået af enkeltpersoner, der gavner nogen, og i sådan nogle situationer er det vigtigt at have mennesker omkring sig, der kan tale en til fornuft. Jeg kender godt følelsen af at have lyst til at hævne mig i det små – jeg kan for eksempel blive skideirriteret i trafikken. Men jeg ved, at det ofte er mig, der har brug for at få afløb for nogle ting, og så er det bedre at slå på en sandsæk eller skrive et brev, som jeg aldrig sender.

74

L IM E

NATTETANKER

om, hvordan man har sovet, og der er altid mindst én, der har sovet forfærdeligt. Der er jo ingen mennesker, der ligger om natten og lader sig begejstre over livet. Men om dagen er jeg tillidsfuld, varm og glad.

FORNÆGTELSE  En af de følelser, jeg bedst kan lide at portrættere i mit arbejde, er fornægtelse, og jeg havner faktisk ret tit i en rolle, som er fuld af det. Jeg kan godt lide den følelse, fordi den er så menneskelig, og det må også være, fordi det er noget, som jeg kender godt fra mig selv. At der er et misforhold mellem det ydre og det indre, så man udadtil giver udtryk for at have tjek og orden på tingene, men indeni er alt brudt sammen. I virkeligheden behøver vi jo ikke skjule det, men det er vi mennesker rigtig gode til, for vi vil gerne have styr på tingene.

EG HAR FUNDET UD AF ‘‘JSOM VOKSEN, AT JEG IKKE

 Jeg frygter ikke fremtiden, hverken når det gælder klima, politiske tiltag, terror eller krig, for jeg er jo bare et fnug i en gigantisk sammenhæng, og den tanke sætter ofte frygten i perspektiv. Jeg har tillid til livet, men nætterne kan godt indimellem trække de negative tanker frem. Det føles, som om man er den eneste i verden, der er vågen. Alting vokser om natten. Og så kan man godt komme til at ligge og dyrke alt det negative. Jo mere voksen man bliver, jo sværere bliver det tilsyneladende at sove igennem. Man taler ofte med andre

ER SÅ GOD TIL AT PLEJE VENSKABER.

DØDEN  Jeg ved, at jeg forsvinder på et tidspunkt, og udløbsdatoen bliver desværre kortere og kortere. Jeg er ikke bange for den, men i øjeblikke kan jeg godt føle døden som noget ufatteligt trist. Jeg kan simpelthen ikke forstå, at der kommer en dag,

Profile for LIME

LIME marts 2020  

LIME marts 2020