a product message image
{' '} {' '}
Limited time offer
SAVE % on your upgrade

Page 60

PERSPEKTIV

kan bearbejde det. I gamle dage troede man, at hvis der var en ydre årsag til depressionen, ville medicinen ikke virke. Men det gør den. Så det er ikke så sort-hvidt, som mange gør det til,” siger Poul Videbech, der alligevel godt mener, at man som deprimeret kan kigge på sin livsstil, hvis man har ressourcerne til det. “Meget tyder også på, at mange har gavn af fisk og fiskeolier, og jeg tror også, at motion er godt, men problemet er, at mange er så lammede, at de ikke orker at gøre de ting.”

ER DET FOR NEMT AT FÅ LYKKEPILLER?

Spørgsmålet er så, hvordan fremtiden egentlig kommer til at se ud på det her område. “Selvom vi bruger alle de midler, vi i dag har til rådighed inden for piller og terapi, er der stadig 20-30 procent, der ikke har gavn af det, vi gør, så der skal opfindes nogle nye behandlingsprincipper, som kan hjælpe de her mennesker,” siger Poul Videbech. “Jeg forsker selv i magnetbehandling, mens andre laver forsøg med nye stoffer. For eksempel psilocybin, som man finder i svampe, og ketamin, som man bruger til at bedøve heste med. Med sidstnævnte er der lavet eksperimenter på patienter, hvor ingen andre ting har hjulpet, men som er blevet kureret for depression i løbet af få timer. Så det er noget, jeg håber, vi kommer til at råde over i løbet af få år.” Derudover mener han også, at vi i fremtiden vil blive klogere på, hvem der egentlig har brug for pillerne. Så ingen går forgæves, og ingen tager medicin, som de egentlig ikke har behov for. “Der bliver forsket intenst i det. Man er interesseret i at finde en gentest, så man på forhånd kan teste, hvem der vil have gavn af pillerne, og hvem der ikke vil. Men der er vi slet ikke endnu,” siger Poul Videbech. Og hvad der ville ske, hvis alle lykkepiller blev fjernet i morgen? “Så ville der være en hel masse mennesker, som vi ikke kan tilbyde behandling, og der ville være endnu flere kronisk deprimerede og selvmordstruede. Det ville ikke være godt. Vi har desværre brug for de piller endnu.” 

ER ER NOGLE MENNESKER, SOM ‘‘DOPLEVER EN FANTASTISK EFFEKT,

Men kan det virkelig passe, at vi er så deprimerede og angste herhjemme, at vi har brug for alle de lykkepiller? “Der er nogle læger, der er for rundhåndede, men der er også nogle, der er for nærige,” siger Poul Videbech. Der er dog sket et fald i udskrivning af lykkepiller siden 2010, og Kaj Sparle Christensen mener, at det skyldes, at de praktiserende læger i dag har mulighed for at henvise patienter med let til moderat depression til psykologbehandling. “Retningslinjerne er, at patienter med let til moderat depression skal behandles med samtale, og at medicinen er reserveret til dem med svære depressioner. Så man kan godt sige, at der tidligere er blevet udskrevet for meget, og at vi i dag i større grad undgår at medicinere mennesker, som ikke har den store gavn af medicinen,” siger han. Ifølge ham er kun fire ud af 100 patienter, der kommer ind til deres praktiserende læge, deprimerede nok til at få en diagnose.

OG SOM FULDSTÆNDIG SLIPPER AF MED DERES DEPRESSION, OG SÅ ER DER NOGLE, HVOR DE SLET IKKE VIRKER.

60

Kilder: Kaj Sparle Christensen, Poul Videbech, Medstat.dk, Zetland.dk, Videnskab.dk

L IM E

Profile for LIME

LIME marts 2020  

LIME marts 2020