a product message image
{' '} {' '}
Limited time offer
SAVE % on your upgrade

Page 34

AGENDA Filminstruktøren Roman Pola for at slippe for en dom, der

nski flygtede fra USA i 1977

beskyldte ham for at have bedøvet og voldtaget en 13-å rig pige. I sin biografi skriver han, at han gav hende champa gne, og at de havde sex med hendes samtykke.

berømt fo Bob Kane blev

r at have skab

, der fandt på bare ikke ham som han stjal

ikke desto mindre er det et radikalt og ubehageligt værk, der giver stof til eftertanke. Det samme kan man ofte også sige om filmene, der er blevet serveret over tid af de hanelefanter, som i de senere år er røget igennem #MeToo-møllen. Som Roman Polanski, der igen og igen bliver halet frem, når vi taler om moralsk forkvaklede typer. Da hans nyeste film ‘Officer og spion’ tidligere i år blev nomineret til 12 César-priser – den franske pendant til Oscar-statuetten – førte det til demonstrationer i Frankrig. Og ja, det er kun godt, at overgrebsmænds forseelser kommer frem i lyset, og en lektie kunne naturligvis være, at vi alle sammen burde interessere os mere for kvindelig kunst i fremtiden, for som det fremgår af denne artikel, er de yderligtgående og grænseoverskridere kunstnere som hovedregel mænd … men gør det dem virkelig til dårligere kunstnere, der ikke må vinde priser? Hvad kan det dog ikke ende med, hvis vi ikke kan lytte til nogen, der har en helt anden opfattelse af, hvad der er ret og rimeligt, end vi selv har? “Vi mennesker bliver kun klogere af at blive udfordret, og hvis vi konstant dømmer ud fra vores egen moral, så vil kunsten få det dårligt. For hvis vi vil klappes på hovedet og ikke opleve noget, der divergerer fra os selv, så bliver vi mere kedelige, eftersom vi bliver mindre udfordret,” siger Anders Fogh Jensen: “Vi har jo virkelig fået noget af excentrikerne, og hvis vi lukker ned for deres kunst, fordi de er grænseoverskridende, hvor ender vi så henne? Hvad nu hvis vi en dag ikke må udgive romaner eller spille musik af kunstnere, der engang har røget hash? Vil der så overhovedet være andet end klæg popmusik i radioen?” 

34

L IM E

t Batman. Det

var

de hans ven,

ham – det gjor

ideen fra.

5 STORE KUNSTNERE MED SÅ SOM SÅ-PERSONLIGHEDER PAUL GAUGUIN Anses for at være én af verdenshistoriens største kunstmalere – men han havde også et hold lokale barnebrude på Haiti, som han gav syfilis.

WILLIAM S. BURROUGHS Beatgenerationens “godfather”, der skrev utallige roste romaner, skød sin kone. Efter sigende ved et uheld, da de legede Wilhelm Tell.

BOB KANE Skaberen af Batman var ikke helt fin i kanten. Mere og mere tyder nemlig på, at han ikke bare havde en medskaber i form af sin ven Bill Finger – Kane stjal faktisk Batman-idéen fra sin kammerat.

CHARLES DICKENS Den britiske forfatter, der har givet os højtelskede klassikere som ‘Oliver Twist’ og ‘Et juleeventyr’, var en forfærdelig ægtemand, der kaldte sin kone for et æsel og havde en affære med en 17-årig.

JAMES BROWN Du har helt sikkert danset med på ‘Get up’ og forsøgt at danse med på ‘The Godfather of Souls’ berømte trin. På privatfronten gennemtæskede han dog sin kone.

Profile for LIME

LIME marts 2020  

LIME marts 2020