a product message image
{' '} {' '}
Limited time offer
SAVE % on your upgrade

Page 30

AGENDA

Elvis Presley er kendt for at have haft et godt øje til helt unge piger. Priscilla var kun 14, da hun mødte rockstjernen.

en tvivl ko James Brown er ud hjemmefronten tæ

ngen af soul. Men

skede han

fortalt ærligt efter

datter sin kone, har hans

hans død.

genierne nok med at gemme sig væk, fordi de ikke tør gøre noget radikalt anderledes,” siger Anders Fogh Jensen, som ser tydelige tegn på, at kunstnere for tiden har svært ved at vide, hvad de skal gøre for at være sig selv i kunsten. Skal de være så personlige, at de nærmest ikke kan kende sig selv, eller skal de helt droppe at komme ud til folk, der kun vil høre om personlige historier? “Hvis kunstnerne ikke er sympatiske, er det svært at se deres kunst for personen i de her år. Og det skyldes altså ikke kun kunstnerens opførsel, for der er en tiltagende krænkelsesparathed i vores moderne verden. For frem for at vi siger, at der er nogle tendenser, vi skal have gjort noget ved, kaster vi skygger over kunstnerens værker. Igen og igen angribes folk, vi ikke er enige med, på de sociale medier med en masse beskyldninger, der kan være karriereødelæggende, selvom de ikke bliver prøvet i en retssal,” siger filosoffen.

SLAG OG VOLDTÆGTER Hvor Woody Allen er det aktuelle eksempel på en udøvende kunstner, der ikke længere kan få sine film bredt ud, så er Michael Jackson altså det posthume eksempel, som ikke har mulighed for at forsvare sig

Vidste du, at …

Mange siger, at Miles Dav

is ikke blot var en af verden s største musikalske talente r. Han var også en ubehag elig mand, der slog sine koner.

imod beskyldningerne om misbrug af børn, hvis han ville – hvilket sangeren faktisk gjorde, da han levede. Og dette skaber naturligvis en række nye spørgsmål, når vi taler om den moralske tilgang til kunsten. For hvad nu hvis vi begynder at gå tilbage i historien? Ja, så pibler det såmænd frem med kunstnere, der har været grænseoverskridende, usympatiske eller slet og ret snotdumme. Dem er vi efterhånden også klar til at gå til angreb på. “Der er en historieløshed i det her, for det er, som om vi ikke har forstået, at tiden har kunnet være anderledes, end den er i dag. Det er en slags åndelig demens, der ikke husker, hvad det er, vi kommer af. Og kan vi ikke huske det, skaber det fremtidige problemer, for så kan vi en dag ikke huske, hvordan det var engang, og hvordan vi derfor gør det bedre,” siger Anders Fogh Jensen og nævner, at listen over kunstnere med en adfærd på kanten af det ubehagelige er lang. Det er helt korrekt. For åbner man først op for den æske, der har emblemet “satans karle” trykt på låget, bliver det svært at læse, se eller lytte til dem, som er udskreget til at være mindeværdige fra 1900-tallet. Miles Davis, John Lennon, Ike Turner og Dr. Dre er eksempelvis alment kendt for at slå kvinder, mens ➻

DEN ANERKENDTE DANSKE FILMINSTRUKTØR NIELS MALMROS ER BLEVET BESKYLDT FOR AT ERKLÆRE SIN KÆRLIGHED TIL EN TEENAGER? LINE ARLIEN-SØEBORG FRA MALMROS-FILMENE ‘KUNDSKABENS TRÆ’ OG ‘SKØNHEDEN OG UDYRET’ SKREV FOR NOGLE ÅR SIDEN ET INDLÆG I FILMMAGASINET ‘EKKO’ OM SIT TÆTTE FORHOLD TIL MALMROS UNDER INDSPILNINGERNE.

30

L IM E

Profile for LIME

LIME marts 2020  

LIME marts 2020