a product message image
{' '} {' '}
Limited time offer
SAVE % on your upgrade

Page 18

ÆRLIGT TALT

vis der er noget, Iben Maria Zeuthen ikke bryder sig om, så er det larm. Hun begynder derfor vores samtale med at lukke en stor dør for at stoppe for musiktilstrømningen til det lille lokale, vi er blevet placeret i på en af hovedstadens for tiden hippe asiatiske restauranter. Larm sløver hende nemlig. Larmen står i vejen for den fordybelse, som én af Danmarks mest anerkendte interviewjournalister hele tiden søger efter i en moderne hverdag, der har det med at byde på alt andet end ro. “Ah, det her er meget bedre,” siger hun og dumper ned på en gul, spraymalet træbænk, mens hun forklarer, at hun ofte befinder sig i et limbo imellem at ville opleve noget og bare slappe af: “Jeg har lyst til at opleve noget nyt og spændende hele tiden, men jeg har også brug for ro. Det er en daglig kamp at få det til at gå op, for når jeg læser, lytter eller ser tv, så tilegner jeg mig verden og får nye idéer. Med årene har jeg lært, at jeg skal have fred i nogle timer på hver side af søvnen. Jeg skal simpelthen tage indtrykkene til mig uden at få nye af slagsen.” Fordybelsen er netop det, der har banet en vej for Iben Maria Zeuthen. Hun har i det seneste halvandet årti skabt en unik karriere i den danske mediebranche. Zeuthen insisterer på at stå bag det dybdegående radiointerview, hvilket har ført hende fra lyttersucces til lyttersucces med ‘Ibens harem’, ‘Iben og mødregruppen’,‘Det næste kapitel’ og ikke mindst sidste års stormomsuste interview med Ghita Nørby i ‘24syv dokumentar’. Alle programmer med én fællesnævner: Det er den i dag 34-årige Iben Maria Zeuthen, der har bestyret og organiseret dem. “Måske tilhører jeg en særlig folkeart. Jeg vil gerne udtrykke mig, men jeg vil ikke have fokus på mig selv – fra andre end mig selv. Jeg er i den henseende en kamæleon, eftersom jeg hele tiden skal forsøge at sætte mig ind i andres liv og stille mig i deres sted, når jeg arbejder. Derfor kan jeg heller ikke lade være med at tænke på,

hvem jeg selv er, når jeg har fri. Det er det, jeg bruger de timer på hver side af søvnen til,” siger hun og takker tjeneren, da en række småretter bliver serveret.

DEN PRIVATE FORSKEL For tiden er Iben Maria Zeuthen aktuel med et nyt program. ‘Tal til mig’ på P1 har en enkel præmis: en time, en gæst og en livsovergang. Hun vælger gæsten, gæsten vælger overgangen. “Mit arbejde handler ofte om at forstå alle, og set fra mit ståsted opløses min egen kerne lidt hver eneste gang. Det er nok ligesom en skuespiller, der er i fare for at blive i sin rolle, hvis hun spiller den for længe. Men jeg elsker rollen! For mig handler det om, at jeg skal bruge empatien til at komme tættere på andre mennesker, men empatien kan også være skadelig for ens egen personlighed. Jeg er kamæleonen, der skal huske at tænke over, hvem den egentlig er, for at den ikke glemmer sig selv.” Det er selvfølgelig et valg at træffe, at man på den måde må være noget forskelligt ude og hjemme. Den spørgende og nærgående på jobbet, den eftertænksomme og selvreflekterende derhjemme. Men det skaber også en følelse af, at man ikke helt ved, hvem man er, forklarer Zeuthen. Et godt eksempel herpå er, hvor langt ”arbejds-Iben” er fra ”privat-Iben”, når det handler om at være beslutsom. “Journalistisk set er jeg enormt god til at træffe valg og presse mig selv i en klar retning, men privat er jeg sindssygt dårlig til præcis det samme. Her flyder jeg bare med. Alt, jeg er god til på arbejdet, er jeg dårlig til derhjemme. Hvis der er hul i et radiokoncept, ser jeg det straks og ordner det, mens jeg ofte ikke aner, om der er hul i mit privatliv. Jeg er nok ret blind over for mig selv,” siger hun og smiler.

JEG VIDSTE I LANGT HØJERE GRAD, HVEM JEG VAR ‘‘ SOM TEENAGER, END JEG GØR I DAG. VERDEN ER MEGET MERE KOMPLEKS SOM VOKSEN. ”

18

L IM E

UD AF ‘GRINENDE KVINDE’-ROLLEN I begyndelsen drev hun også med karrieren, inden hun greb fat om den. Iben Maria Zeuthen er vokset op i et kreativt hjem, hvor faren var musiker og moren operasanger. Hendes opvækst var en tid uden tvivl. “Jeg var en superglad teenager, der spillede musik, kyssede og skrev lange stile. Jeg vidste i langt højere ➻

Profile for LIME

LIME marts 2020  

LIME marts 2020