__MAIN_TEXT__

Page 1

G R AT IS M AGASI N AUGUST 2020 NR. 201

KUN I NETTO

MOJN!

Derfor er Genforeningen vigtig at huske på

KØDPARADOKSET

Der findes  ingen som

Hvorfor elsker vi både dyr og bøffer?

Bodil

Den eneste i Danmark, der kan gå viralt på sønderjysk

P L US F R EDER IK CIL IU S O G R A S M U S B RU U N OM L I V E T // Ø ST B OR NHOL M // SM U K OG GR Ø N M A D


KIG ENDELIG FORBI

VI ELSKER GÆSTER!

regnskoven.dk

LIME KULØR SKØN Elsker gæster Hyæne 2020 208x278.indd 1

30.06.2020 12.59


INDHOLD

16

Bodil Jørgensen er blevet et ikon på sort humor – og en helt særlig ro

 ARTIKLER

07 Update Oplev en masse spændende kultur i august 13 Mit forbrug Tv-kendis Jannie Ree er vild med sour cream & onion-chips – og skønhedsbehandlinger 14 Grønt liv Her er fem bæredygtige weekendture i Danmark 33 Livsstil Sundhed, mode og beauty til dig 37 Måltid Grøn og smuk sommermad til hele familien

 PÅ FORSIDEN

16 Ærlig talt Skuespiller Bodil Jørgensens forældre sagde altid, at hun ikke skulle tro, hun var noget. Det er hun glad for i dag.

55 Netto lige nu De bedste tips til dem, der skal flytte hjemmefra

66 Mand med mening Frederik Cilius og Rasmus Bruun om corona, humor og mediebranchen 69 Næste stop Turen går til smukke, smilende Østbornholm 73 Udsyn Chile har fået styr på Pinochets gamle landminer 74 Min historie Hver måned prikker vi en Netto-kunde på skulderen og spørger, om vi må høre en sjov, tankevækkende, barsk eller mærkelig historie fra deres liv

59 Dit hjem Sjove gør-det-selv-projekter, der pepper din have eller terrasse op

24 Perspektiv Mojn! Seks kloge mennesker fortæller dig, hvorfor det er vigtigt at fejre Genforeningens 100 år.

37

De lækreste grønne sommerfristelser, der samtidig er en fryd for øjet

33

Solbriller, der passer lige til dig

46 Agenda Hvorfor er vi menneskers forhold til dyr og kødspisning egentlig så dobbeltsidet og paradoksalt?

34

59

Tør du springe ud i sæsonens grønne pangfarve?

34

Gør-det-selvprojekter til dine uderum

Mmm! Duften af et blomsterhav

L IME

3


LEDER

Jeg har engang læst, at Bodil Jørgensen har beskrevet sig selv som en menneskelig si, der let lader livets oplevelser trænge gennem sig – men som lader indtrykkene forvandle sig til udtryk. Måske er det derfor, hun for mig står som et urokkeligt unikum i dansk skuespil. Fordi hun lever, suger til sig og formår at fortælle os andre om det, når hun står på scenen eller det store lærred. Måske er det den helt utrolige ro, hun besejrer tilværelsen med. Hendes skarpe tunge og knastørre humor. Mangel på fordomme. Mildhed, uhøjtidelighed, intelligens. Evne til at rejse sig igen. Ja, jeg kunne vist blive ved. Som I kan læse, er jeg nok mere end almindeligt glad for Bodil Jørgensen. Hvis du spørger mig, så er der stort set intet, hun ikke kan slippe afsted med, selvom hun faktisk er alle vegne og hele tiden, og derfor er jeg både glad og stolt over at have hende på denne måneds forside. Men det er nu ikke kun, fordi redaktøren fangurler, at hun pryder magasinet. Det er også, fordi hun er det ansigt og den stemme, der – på sædvanlig flabet vis – har gjort os allesammen opmærksom på, at Genforeningen kan fejre 100-års jubilæum. I en kampagnevideo spørger hun på rungende sønderjysk: “Hva' rache det dæ?” Og ja, hvad rager det egentlig os her i 2020, hvad der skete for 100 år siden? Det får du seks kloge og involverede menneskers helt forskellige bud på, hvis du bladrer hen til side 24. For det er faktisk noget ganske særligt, der skete dengang,

SNAPSHOTS FRA MÅNEDEN, DER GIK Makeupartist Henrik Steen havde styr på sagerne foran Frederiksberg Slot, da Jonas Pryner Andersen skød billeder af Bodil Jørgensen til denne måneds forside.

4

LIME

FOTO: Morten Germund

Er der noget, hun ikke kan?

og mange skeler stadig til Danmark som et eksempel på, hvordan man gør den slags. Og det skal vi være stolte af. Men heller ikke for stolte, vel, for som Bodil siger: “Med genforeningsjubilæet er det ligesom med livet. Vi må ikke blive for selvhøjtidelige omkring det. Det er der dog mange, der bliver. Mange er også meget selvhøjtidelige omkring det at være dansk eller tysk. Det vil jeg gerne tage under humoristisk behandling. For i sidste ende er vi jo alle bare små mennesker, der skal dø til sidst.”

Redaktion Ansvarshavende chefredaktør Pernille Kleding | pernille.kleding@otw.dk Redaktør Isabella Hundt Røhmann isabella.rohmann@otw.dk Journalister Cathrine Eriksen Fris, Lea Hammersholt Malmos, Maria Præst, Elisabeth Hamerik Schwarz, Pernille Albers (bolig) Layout Line Auchenberg og Sunniva Grimstad | Aller Grafisk Design Forsidefotograf Jonas Pryner Andersen Korrektur a1kommunikation Annoncesalg Aller Media Business tlf. 7234 2626 Mark Dixon | Head of Sales mark.dixon@aller.com Birgitte Vindeløv | Senior Account Manager birgitte.vindelov@aller.com Tryk

Aller Tryk A/S, oplag: 150.000 Læsertal: 237.000, Gallup, helår 2019 (Oplag 2019: 200.000) Distribution: 500 Netto-butikker

Tusind tak, fordi du læser med. Og rigtig god august. Isabella Hundt Røhmann Redaktør

En stor tak til den imponerende granddanois Anton, som var en stjerne foran kameraet – og hans menneskemor, Karina, som havde så fint styr på ham.

Udgiver OTW er Nordens førende contentbureau med fem kontorer og mere end 200 dedikerede medarbejdere. I OTW skaber vi fortællinger, der skaber forandring. Med engagerende og effektivt indhold løfter vi vores kunder ud af støjen og tættere på deres mål og modtagere. OTW er partner på flere af landets gratismagasiner: LIME i Netto, SKØN i Matas og Kulør i SPAR, som tilsammen når ud til over 520.000 læsere. Læs mere på OTW.dk LIME udkommer 10 gange årligt og udgives i samarbejde med Netto. ISSN: 1904-1985 LIME tager forbehold for trykfejl. Artikler i LIME må citeres, når det sker med tydelig angivelse af LIME som kilde samt angivelse af måned og år på det nummer, der citeres fra. Tillige skal citatreglerne overholdes. For manuskripter, der indsendes uopfordret, påtager LIME sig ikke noget ansvar.


SPOT EN NY VERDEN HVER UGE

Madkasse eller drikkedunk Flere varianter.

UDEN MAD OG DRIKKE DUER HELTEN IKKE Med en ny madkasse og drikkedunk i rygsækken så kan ungerne kun glæde sig til skolestart. Friske farver i forskellige størrelser til enhver smag og i god kvalitet. Velbekomme til Netto-pris.

20.-

Varerne i annoncen er spotvarer og fås kun så længe lager haves. Findes i din Netto fra d. 8. - 14. august 2020. Se mere i vores Netto-avis hver uge. 23523_Netto_nonfod_madkasse_drikkedunk_august_lime_208x278.indd 1

29/06/2020 13.03


KRISECENTERDIREKTØR DEBUTERER MED PSYKOLOGISK THRILLER OM MÆNDS VOLD MOD KVINDER

NY THRILLER

Gennem sit arbejde på krisecentre har Lisa Holmfjord fået et indgående kendskab til kvinder, som bliver udsat for vold. Og interessen for at tage fat om det store problem har været til stede længe:

I de seneste 20 år har jeg talt med tusindvis af kvinder. Det er deres oplevelser og alle de historier, jeg har hørt, der er kommet ind i bogen som en Maggi-terning. Fortællinger om vold.

0064_Gyldendal_Annoncepakke_Døden_er_kun_et_øjeblik_208x278mm_V2.indd 1

I Lisa Holmfjords DØDEN ER KUN ET ØJEBLIK holder man som læser næsten vejret, mens man bevæger sig ind i parforholdet mellem Esther og hendes voldelige mand, den ansete læge Andreas. For man ved aldrig, hvornår og hvordan han pludselig eksploderer. Lisa Holmfjord er direktør for Dansk Kvindesamfunds Krisecentre og har i årevis beskæftiget sig med ligestilling, menneskerettigheder og vold begået mod kvinder.

05/06/2020 20.43


Update K U LT U R | B Ø G E R | D E S I G N

AMBASSADØREN, HANS KONE OG VERDENSKRIGEN

FILM Da Danmark bliver angrebet af det nazistiske Tyskland i 1940, overgiver regeringen sig efter få timer. Men Danmarks ambassadør i Amerika, Henrik Kauffmann, nægter at føje de tyske krav og iværksætter i stedet en rebelsk plan for at besejre Hitler. Instruktør Christina Rosendahl har skabt den sande, utrolige og hermed anbefalede fortælling om både kampvilje og kærlighed. Om parret, der gjorde en stor forskel for Danmark – men prisen var høj. Filmen er i øvrigt ualmindelig smuk. Ulrich Thomsen spiller Kauffmann, Mikkel Boe Følsgaard er hans nære medarbejder og Denise Gough hans indflydelsesrige og stærke hustru, som du kan se på billedet. Se den i biografen fra 13. august.

Psst!

SKÆVT OG KUNSTNERISK SPIL OM VIGTIGT EMNE

TEGNESERIESPIL Nu kommer det interaktive tegneseriespil ‘Stilstand’, som folkene bag selv kalder “en enestående kunstnerisk hybrid mellem tegneserie og spil”, der er skabt af den unge tegneserietegner Ida Hartmann. Med lige dele sort humor og alvor har hun lavet et skævt og personligt univers som tematiserer det høje forventningspres og det komplicerede og skrøbelige følelsesliv, som mange unge kæmper med. Den interaktive fortælling foregår i et magisk realistisk univers med skæve personligheder, humor og ærlige følelser. Du kan købe det på Apple App Store, Google Play og Steam fra 27. august.

Den franske forfatter Delphine de Vigan, der fik sit litterære gennembrud med romanen ‘Alt må vige for natten’, som var højt elsket af millioner verden over, er klar med en ny roman. ‘Underjordiske timer’ handler om Mathilde og Thibault, der begge bevæger sig gennem Paris med al dens larm, ensomhed og fortabte skæbner – men inden dagen er omme, vil deres veje krydses. Udkommer 21. august på People's Press, 250 kr.

Spejle i farvet glas er smukke artworks i dit hjem. De nye spejle fra Hübsch findes i alt fra blå til rosaguld og almindeligt spejlglas. Måske som en del af en billedvæg eller helt for sig selv som et flot kunstnerisk element i sig selv? Farvet spejl med messingkant og kæde, 280 kr.

MUSEUM PÅ CYKEL

KUNST Der er ingen grund til altid at gå på museum, når du skal opleve kunst. Kunsthal Charlottenborg lancerer nemlig nu Bike Art Tour, altså kuraterede cykelruter til offentlige kunstværker af samtidskunstnere i København, Aarhus, Aalborg, Esbjerg og Odense. Oplev kunstnere som: Olafur Eliasson, Gudrun Steen-Andersen, Katharina Grosse, BIG & Superflex – og ruterne kan du finde direkte på en app. Smart!

L IME

7


250 mg Børn 13 - 50 kg

PRODUKTINFORMATION: Pamol ® tabletter, 500 mg (paracetamol). ANVENDELSE: Smertestillende. Febernedsættende. DOSERING: Overskrides den anbefalede dosis, kan der opstå livstruende forgiftning. Voksne : 1-2 tabletter 3-4 gange i døgnet. Max. 8 tabletter pr. døgn. Børn : Bør ikke gives til børn under 4 år. 17-25 kg (4-7 år): ½ tablet 3 gange i døgnet. 25-40 kg (7-12 år) : ½ -1 tablet 3 gange i døgnet. Over 40 kg (ca. 12 år): 1-2 tabletter 3 gange i døgnet. 1000 mg paracetamol 3 gange i døgnet må kun gives til børn, som vejer 67 kg eller mere. Daglig dosis paracetamol må ikke overstige 45 mg/kg/dag. MÅ IKKE ANVENDES: Ved allergi over for paracetamol eller et hjælpestof, svært nedsat leverfunktion. SÆRLIGE ADVARSLER OG FORSIGTIGHEDSREGLER: Anvendes med forsigtighed: Ved nedsat leverfunktion, kronisk alkoholisme, svært nedsat nyrefunktion, fejlernæring. Bør ikke tages sammen med anden medicin, der indeholder paracetamol. Tal med lægen, hvis du tager medicin, der indeholder probenecid, salicylamid, metoclopramid, domperidon, colestyramin, carbamazepin, phenobarbital, phenytoin, primidon, rifampicin, perikon, blodfortyndende medicin, diflunisal, anden medicin, der påvirker leveren. OVERDOSERING: Optræder inden for de første 24 timer. Symptomer: Kvalme, opkastning, appetitløshed, bleghed, mavesmerter. Selvom de nævnte symptomer ikke opleves, kontakt straks læge eller skadestue. GRAVIDITET OG AMNING: Kan anvendes. Bør ikke anvendes i længerevarende perioder, i høje doser, i kombination med anden medicin under graviditeten. BIVIRKNINGER: Sjældne: Kan være alvorlige: Allergisk reaktion; påvirkning af leveren. Udslæt, nældefeber. PAKNINGER: 10 og 20 stk. For dagsaktuel pris se www.medicinpriser.dk. LÆS INDLÆGSSEDLEN I PAKNINGEN OMHYGGELIGT. TAKEDA PHARMA A/S, DYBENDAL ALLE 10, 2630 TAASTRUP. TLF.: 46 77 11 11, WWW.TAKEDA.DK, INFO@TAKEDA.DK

DK/PARA/1910/0009

12 dispergible tabletter med banansmag


LISE RINGHOF OG ERIK VALEUR

Update K U LT U R | B Ø G E R | D E S I G N

Månedens forfattere

‘Det er de danske som flygter’, Gutkind, 240 kr.

En bog om oprør, konflikter, tilpasning – og kvinder og mænd

HAPPY HOOK

Da designer Jaime Hayon i sin tid – med afsæt i skateboardkulturen – begyndte sin kunstneriske karriere, var hans signatur et smiley-face. Og nu kan du få det smilende ansigt til at hænge dine jakker, tøj, viskestykker, forklæder, eller hvad du end ønsker, på. Vælg mellem tre forskellige farver eller mix på kryds og tværs. 400 kr.

Er du til historiske slægtsromaner, må du hellere kaste dig over første bind i Erik Valeur og Lise Ringhofs nye trilogi. TEKST ISABELLA RØHMANN FOTO HENRIK SAXGREN

Hvad har været den største udfordring med romanen?  At researche og genoprulle begivenheder fra en tid, hvor vi endnu ikke selv var født – og at kombinere en dramatisk slægtsfortælling fra det vestligste Danmark med nogle af de mest afgørende punkter i landets historie, for bogen spænder over to verdenskrige. Hvad bidrager I hver især med i jeres forfatterskab?  Vi samarbejder i både idéfasen, når vi researcher og skriver udkast til kapitler, og indimellem tager vi så nogle dage hver for sig med forskellige dele af historien. Styrken er vores forskellige erfaringer og holdninger, som vi synes giver de gnister, der driver vores fortælling frem – og ind på overraskende og uforudsigelige områder. Det er en bog om os danske – om vores måde at være på, om oprør, konflikter og tilpasning, og kvinder og mænd, så der er nok at tale om. Hovedpersonen kommer fra Fanø. Hvorfor?  Erik boede på Fanø, da vi mødte hinanden, og dér midt i Vadehavet er vi meget glade for at være. I Sønderho

bor vi i et gammelt fiskerhus ligesom det, bogens hovedperson, Erling, er vokset op i, og om vinteren er der en helt særlig stemning og ro, som vi synes er helt fantastisk. Når vi vandrer ud over sandbankerne mod vest, får vi idéer og taler om personerne i bogen og om de ting, de skal opleve – deres stemninger, glæder og sorger. Vores romanslægt stammer fra Fanø, men flytter som tiden går mod øst, og derfor har vi også rejst meget rundt i landet for at finde nye steder og tale med folk – i Ribe, Vejle, Aarhus, København og mange andre egne, der kommer til, efterhånden som vores romantrilogi skrider fremad mod nutiden. Hvilke bøger læser I selv?  Vi læser begge gerne ældre danske forfattere som Pontoppidan, Johannes V. Jensen og Herman Bang – og mere episke fortællinger som Steinbeck, Irving, Hemingway og flere sydamerikanske forfattere, der skriver såkaldt ‘magisk realisme’. Ved siden af læser Erik videnskabsbøger, gerne om astrofysik og kvanteuniverser, mens Lise læser mange af de nye, yngre danske forfattere, men lige i øjeblikket er optaget af finsk-svenske Kjell Westö.

GÅ PÅ OPDAGELSE I 200 ÅRS GLASHISTORIE

Måske har du selv Holmegaard-glas i skabet – eller også kender du nogen, der har. De har nemlig stået i de danske hjem i næsten 200 år, og nu slår museet Holmegaard Værk dørene op for en verden af kunsthåndværk, designtradition og industrihistorie. Det er det originale gamle glasværk fra 1825, der genåbner som museum, hvor du vil finde samlinger med mere end 42.000 Holmegaard-ikoner som Provence-skålen, Skibsglassene og Blixen-vasen. Skaberne lover “et levende museum, en kulturinstitution for familieoplevelse og et museum af national betydning”. Glaskunstner Nina Nørgaard, som blandt andet har samarbejdet med Noma og Ganni, har også fået atelier i ‘glasbyen’. Læs mere på holmegaardvaerk.dk

L IME

9


Update K U LT U R | B Ø G E R | D E S I G N

Girl power på Louisiana UDSTILLING Er du vild med surrealisme og kvinder, bør du kigge forbi det nordsjællandske museum nu. Med omkring 250 kunstværker får du nemlig for første gang et fascinerende indblik i 30 kvindelige kunstnere fra USA, Mexico og Europa og deres tilgang til surrealismen. Louise Bourgeois, Frida Kahlo, Leonora Carrington og Meret Oppenheim – side om side med Kay Sage, Leonor Fini og Toyen. Hver kunstner præsenteres med markante værker, der tegner et billede af såvel hendes virke som særlige bidrag til surrealismen. Samtidig viser den også ligheder og forbindelser mellem de forskellige kunstnere, der udfolder sig inden for maleri, skulptur, tegning, fotografi og film. Oplev d'damer fra nu og til 8. november.

EKSTRAVAGANTE TÆPPER

TV Hvis du er til en stærk krimiserie, skal du kigge nærmere på 'Alfa', som er skabt af de tre brødre: Milad Avaz, Mehdi Avaz og Misam Avaz. Der er også brødre på rollelisten, nemlig Sebastian og Andreas Jessen, der for første gang spiller overfor hinanden som brødrene Adam og Jakob, der kæmper på hver sin side af loven. Jakob arbejder i politiets antinarkotika-enhed, mens børsmægleren Adam bliver opslugt i den kriminelle verden med alt, hvad der hører sig til af hævn, magt, adrenalin og ambitioner. En serie om identitetskrise, selverkendelse og selvforståelse, som bliver umulig at zappe væk fra. Premiere 16. august på TV2 Play og TV2 Zulu.

10

L IME

Hvad ville Kierkegaard sige?

FOTO: TUE BLICHFELDT

NY SERIE MED JESSENBRØDRENE

DESIGN Det er ikke hver dag, man hører nogen beskrive et gulvtæppes tilblivelse som “en komposition på et lærred – skitseret i collageform med bemalet papir, bearbejdet videre i det taktile, varme materiale, uld”. Ikke desto mindre er det sådan, designbrandet Fritz Hansen fortæller om designer Cecilie Manz' nye, fine tæppekollektion. Hvert enkelt tæppe er i øvrigt håndtuftet i Indien og indfarvet med syrefri farve. Og det bedste af det hele: Overskudet går til at sikre skolegang for børn i Nepal. Fra 3.795 kr. fritzhansen.com

PODCAST I podcastserien 'Søren' undersøger forfatter, radio- og tv-vært Signe Amtoft, hvad filosoffen Søren Kierkegaard ville sige om det liv, vi lever i dagens Danmark. Hvad kan en mand, der levede for 200 år siden lære Signe om FOMO? Hvordan kan han kaste skygge over Signes måde at date på? Og hvorfor er han overhovedet blevet så populær i hele verden? Gennem fem afsnit stiller Signe skarpt på nogle af Kierkegaards tanker og diskuterer en række aktuelle emner – både sammen med eksperter og venner og kollegaer. Find den, der hvor du plejer at lytte til podcasts.


Med Happydays får du specialrabat på kør selv-ferier.

Rejseklubben .nu Oplys Oplys rejsekoden rejsekoden KULOR LIME ved bestilling og få op til 200,- i rabat pr. person. 9,4 af 10

ser med g ej

®

Rejseklubben

de læ

R

Kør selv-ferie med

jser med g Re

jser med g Re

Rejseklubben

de læ

.nu

ed balkon

Rejseklubben

de læ

.nu

Værelse m

®

.nu ®

.nu jser med g Re

de læ

®

®

de læ

jser med g Re

Rejseklubben Rejseklubben

.nu ®

Det bedste af Østrig

2 børn med rabat gratis

Wander- & Familienhotel Erika HHH i Wagrain, Salzburgerland, Østrig Forestil jer en vandreferie, hvor de allerbedste vandrestier begynder lige uden for jeres dør. Eller en sommerferie med familien, hvor byens imponerende vandland ligger bare 500 meter fra jeres hotel – og I har gratis adgang. I Østrig har de styr på tingene, og på dette hyggelige familiehotel er de SÅ klar til sommergæster, har åbnet huset lækre wellnessafdeling igen og glæder sig til at servicere jer. Valgfri ankomst t.o.m. 27.9.2020 og 22.5.-27.9.2021..

• • • •

Din specialpris 7 nætter inkl. morgenbuffet 7 x frokostpakke 7 x eftermiddagskage Pristillæg t.o.m. 14.8.: 700,7 x 3-retters middag/buffet 22.5.-2.7. og 16.8.-3.10.2021.: 550,3.7.-15.8.2021: 1050,inkl. 1 glas øl/vin/sodavand 3 nætter fra 1.349,5 nætter fra 2.299,• 7 x entre til vandland m.m.

2.849,-

Julemarked Lübeck 23.11.-31.12.2020

Oplev Goslar & Harzen

Kloster-Remise Wöltingerode HHH i Midttyskland Hotellet på Goslarer Strasse er, som navnet antyder, tæt forbundet med byens gamle kloster fra 1174, der ligger 900 m. herfra. Her skal I glæde jer til at nyde alle opholdets måltider mellem de historiske klostermure, og på dagens udflugter kan I opleve kejserbyen Goslar (10 km) og tage togturen i røg og damp til Bloksbjerg (29 km). Valgfri ankomst t.o.m. 19.12.2020 og 2.1.-19.12.2021.

Din specialpris

1.199,-

Pristillæg 1.1.-22.12.2021: 50,-

5 nætter fra 2.049,-

• • • •

3 nætter inkl. morgenbuffet 3 x 3-retters middag/buffet Guidet snapsebrænderi-tur Kurkort m. fri lokaltransport

Din specialpris i mini dbl. værelse

Panoramahotel i Lübeck

Hotel Vier Jahreszeiten Lübeck HHHH Moderne cityhotel i gåafstand fra Lübecks vartegn Holstentor og med panoramaudsigt over middelalderbyens gotiske tegltage fra restauranten på øverste etage. Den kan I nyde under alle måltider, inden I skal opleve den berømte hansestad.

949,-

Pristillæg t.o.m. 30.9 og 27.11.-22.12.2020.: 100,-

3 nætter fra 1.249,-

2 nætter inkl. morgenbuffet • 1 x 3-retters Valgfri ankomst t.o.m. 20.12.2020 og 2.1.-29.9.2021. middag/buffet

tilbud LOR og få flere ferie pydays.nu Brug rejsekoden KU ap w.h ww på ne de cialtilbud Se alle billederne og

spe

Hotelidyl i smukke Sauerland

Din specialpris fra

2.049,-

Der Schöne Asten - Resort Winterberg HHH 4 nætter inkl. halvpension på flot resort med 3 nætter fra 1.499,5 nætter fra 2.499,pool og wellness kun 5 timer fra Danmark. 2 børn m. rabat Valgfri ankomst t.o.m. 15.12.2020. Op til 3 børn med rabat Din specialpris

Smag på Alsace

Hotel La Ferme du Pape HHH i Eguisheim, Frankrig Lige uden for bymuren i den gamle middelalderby fra 1300-tallet ligger den store, traditionelle vingård Wolfberger – og her indkvarteres I på naboejendommen i de forskellige bygninger, der engang var rammerne om en travl produktion. Velkommen til en ægte, fransk vinferie med gastronomi og forkælelse i Alsace. Valgfri ankomst t.o.m. 10.11.2020 og 15.3.-10.11.2021.

• • • • •

3.599,3 nætter 2.149,-

5 nætter inkl. morgenbuffet 4 x 3-retters middag 1 x 4-retters menu 1 flaske Alsacevin Fri aflåst parkering

Brug rejsekoden LIME for at få din ferie til specialprisen

Bestil på

Herregårdsferie tæt på København

Din specialpris

1.149,-

Hotel Schæffergården HHH 2 nætter inkl. morgenbuffet og velkomstkurv – 3 nætter 1.499,4 nætter 2.049,tæt på Bakken (4 km) og Tivoli (12 km). Ank. fre.-lør. t.o.m. 18.12. og valgfri t.o.m. 14.8. samt 9.-16.10.2020.

Ferie med udsigt over Lillebælt

Fast lavpris fra

999,-

Trinity Hotel HHH ved Fredericia 2 nætter inkl. halvpension på familiehotel en 3 nætter fra1.449,stenkast fra Bridgewalking på Lillebæltsbroen. 4 nætter fra1.799,2 børn m. rabat Valgfri ank. t.o.m. 29.8. og 9.-17.10 samt valgfri fre.-lør. 4.9.-19.12.2020. Åbent hverdage kl. 9-17

www.happydays.nu eller ring 70 20 34 48

Priserne er pr. person i dobbeltværelse, og børnerabat gælder v. 2 voksne – med mindre andet er angivet. Ekspeditionsgebyr kr. 99,-. Nogle hoteller opkræver en mindre kurafgift/turistskat. Afbestillingsforsikring kan tilkøbes. Forbehold for tryk- og prisfejl samt udsolgt.

NU! BESTIL TRYGT FERIE Du kan ændre dato og hotel helt frem til 30 dage før ankomst for kun kr. 99,-


Grøn regnbueis til Netto-pris Med vores plantebaserede vanilje-, chokolade- og jordbæris fra SPIR i fryseren er du forberedt på lidt af hvert. Både lækkersultne unger, og når du selv trænger til noget godt. Lav en sød skål med regnbuens farver til Netto-pris, og læs om vores grønne produkter på netto.dk/spir.

SPIR plantebaseret is af havre- og mandeldrik

25.Flere varianter. 500 ml Pr. liter 50,00

Kun i

Gælder fra lørdag den 1. - fredag 7. august. Forbehold for trykfejl og evt. udsolgte varer. 24507_lime_spir_208x278.indd 1

25/06/2020 11.56


MIT FORBRUG

“Jeg har altid fået at vide af min mor, at jeg skulle have rene trusser på” Tv-kendis Jannie Ree er vild med boller i karry, proteinbarer og sit Rolex-ur. Og så elsker hun at bruge mange penge på at fodre ræve i haven – og at holde sig pæn. TEKST CATHRINE ERIKSEN FRIS FOTO PR

Hvad spiser du oftest?  Min livret er boller i karry. Helt klassisk. Og jeg laver det hjemmelavet helt fra bunden. Jeg kan også godt lide kylling i karry. Karsten spiser meget medister, frikadeller og alt muligt andet med gris. Jeg holder mig helst væk fra gris – bortset fra når jeg laver boller i karry. Haha! Når jeg prøver at snyde ham ved at lave boller af kylling, kan han smage det med det samme.

Janni kan sagtens køre en hel pose chips ned, når først hun går i gang, siger hun.

Hvad er din største craving?  Jeg elsker salte mandler, sour cream and onion-chips og slik. Hver dag har jeg lyst til noget sødt, men så spiser jeg proteinbarer i stedet for. Mindst to om dagen. Når jeg har spist frokost og lige skal have noget til den søde tand, så ryger der sådan en ned. Lige nu spiser jeg Barebells’ proteinbar med blueberry cake-smag. Ej, de er bare fantastiske. I en lang periode var skumbanansmag min favorit.

Har du nogen luksusvaner?  Jeg kan godt lide at bruge penge på at rejse og bo på dyre hoteller, hvor jeg kan blive forkælet. Og så vil jeg gerne se soigneret ud og holde mit udseende pænt. Det siger meget om et menneske, at man har rene ører, rene negle og pænt hår og hud. Jeg har gået op i at se ordentlig ud, siden jeg var helt lille. Jeg har altid fået at vide af min mor, at jeg skulle have rene trusser på. Hvis jeg nu kom ud for en ulykke og skulle på hospitalet, var det vigtigt med rene trusser over for sundhedspersonalet.

Hvad er du flov over at lægge på indkøbsbåndet?  Jeg synes da ikke, det er det fedeste at købe trusseindlæg. Eller alle de frikadeller, jeg køber til rævene. Vi har haft en rævefamilie i haven i flere år, og de spiser altså godt. Så køber jeg frikadeller i supermarkedet, som jeg fodrer dem med. Det er lidt pinligt, fordi jeg så tit er nede at købe en hel kasse. Rævene spiser også alle vores rester – lige fra pizza til bøffer og svinekød.

Hvad er dit bedste køb?  Jeg er meget glad for mit Rolex-ur. Det er med rem i hvidguld og rosafarvet urskive. Jeg vil helst ikke sige, hvad jeg har givet for det, men det var ikke billigt. Okay, det kostede lige over 50.000 kroner. Jeg købte det til mig selv, fordi jeg ikke kunne rende og vente på, at Karsten købte det til mig. Og så har jeg lige købt et diamanthalsbånd til min hund.

KORT OM JANNI REE

Realitydeltager, foredragsholder, blogger, kosmetolog og tidligere kendt som Oddset-Janni for sin medvirken i Oddset-reklamer. 50 år, vokset op i Sorø og bor på Strandvejen i Vedbæk sammen med sin mand, Karsten Ree, som ejer Ree Park i Ebeltoft, Karen Blixen Camp i Kenya og rejsebureauet Africa Tours. Janni har en søn på 26 år, en datter på 24 år og et barnebarn. I 2014 deltog hun og manden i realityprogrammet ‘Janni og Karsten – mod alle odds’, og siden 2017 har hun været med i ‘Forsidefruer’ på TV3. I 2018 udgav hun bogen ‘Golddigger: I think not’ om sit forhold med Karsten Ree.

Hvis penge voksede på træerne, hvad ville du så investere i?  Jeg ville hjælpe dyr, der lider og er misrøgtede. Elefanter, der bare bliver slået ihjel på makaber vis, fordi der er nogle, der er så syge i hovedet, at de tror, der er noget i deres horn, de skal bruge. Jeg ville betale for at fange elefanterne ind og sejle dem til et sikkert reservat, hvor der er rangers, der passer på dem. 

L IME

13


Grønt liv

Journalist Maria Præst elsker Danmark om sommeren og tilbringer allerhelst selv tid på Læsø.

B Æ R E DYGT I G H E D | M I L J Ø | K L I M A

5 tip s

Bæredygtige weekendture i Danmark Danmark har masser at byde på – også hvis du bare skal på en kort sommertur. 1. BYTTE-BYTTE-KØBMAND

Nogle gange skal der blot nye omgivelser til, for at du føler dig fri og afslappet, og du kan nemt bytte dit hjem med andre. Der findes flere forskellige bytteportaler online som Home Exchange eller Love Home Swap, hvor du kan bytte dig til din næste oplevelse. Bor du i byen, kan du måske finde et sommerhus ved havet eller et byhus i en lille landsby – og omvendt. 2. DANMARK RUNDT PÅ TO HJUL

Vil du gerne holde familiens CO2udslip nede, er det bedste at sætte jer op på jernhesten og suse ud på eventyr. Hele familien kan være med, og I kan tage det i jeres eget tempo

14

L IM E

og have masser af plads til nærvær og spontanitet undervejs. Alt efter jeres komfortbehov kan I overnatte undervejs på hoteller, vandrehjem eller sove i naturen. Naturstyrelsen har for eksempel opført shelters på særlig naturskønne steder i skove over hele landet. 3. FUT-FUUUUT

At rejse med tog emmer af nostalgi – og er mere klimavenligt end fly og bil. Tag familien under armen, og planlæg en togtur til nogle af de fineste steder i Danmark. I kan kombinere by- og strandsjov og nyde den rolige rejseform, hvor der er tid til at dagdrømme, mens landskabet stryger forbi vinduet.

4. ØHOP I DANMARK

Du behøver ikke at være i Grækenland for at hoppe rundt på smukke øer. Herhjemme har du nemlig over 400 småøer at vælge imellem. Udforsk de ørkenagtige klitter på Anholt eller spis friskfangede (mmm!) jomfruhummere på Læsø. Få meget mere inspiration til det danske ørige på oepas.dk.

5. BLIV HJEMME

I virkeligheden behøver du slet ikke at tage særligt langt væk for at få en skøn weekend fyldt med oplevelser. Bliv hjemme, og gør alt det, I ville have gjort, hvis I var på ferie. Sov lidt længere, spis ekstra god morgenmad, tag en tur i iskiosken, kør på stranden, og prøv at se jeres vante omgivelser med nye øjne.

Vidste du, at ...

17 procent af danskerne allerede før corona overvejede at rejse mindre til udlandet af hensyn til klimaet?


ANNONCE

Anne anbefaler kosttilskud til fedtforbrænding

ANNE VAR KED AF SIN FIGUR, MEN EN LIVSSTILSÆNDRING OG FAT BURNER™ BLEV ET STORT VENDEPUNKT I HENDES LIV.

Forbrænder kalorier med Fat Burner –Det hele startede, da jeg skulle til en sommerfest på min arbejdsplads. Uanset hvilken kjole jeg fandt frem fra skabet, lignende jeg en ”stoppet pølse”. Det havde stået på i nogle år, og jeg var slet ikke glad for det, jeg så, når jeg kiggede mig i spejlet. Jeg havde bevidst, i mange år, undgået vægten på badeværelset.

Her vejer Anne 86 kg. Det er tydeligt at se, hvor meget hun har tabt sig. næringsstoffet cholin. Cholin er et vandopløseligt vitaminlignende næringsstof, som er nært beslægtet med B-vitaminer hjælper din krop med en normal omsætning af fedtstoffer. Yerba mate blade støtter dit vægttab og bidrager til nedbrydning af fedt i kombination med sunde kostvaner.

Fik et chok da jeg gik på vægten

–Da jeg tog på sommerferie gik jeg alligevel på vægten. Den viste 86 kg. Jeg besluttede mig for, at lave en livsstilsændring. Jeg ændrede min kost, og jeg gik minimum 10.000 skridt hver dag. Jeg har ikke dyrket motion i 16 år, så jeg vidste, at jeg ikke bare kunne begynde at løbe for at få forbrændingen i vejret.

Ønskede naturlig hjælp til min fedtforbrænding

–Jeg ønskede at have noget støtte undervejs i min forandring og gerne noget naturligt. Hos Matas købte jeg Fat Burner™, som indeholder Yerba mate, der støtter et vægttab og cholin, som bidrager til normal omsætning af fedt.

Jeg forbrænder kalorier

–Jeg kan virkelig mærke, at Fat Burner er god for mig og tabletterne har virkelig været en fan-tastisk støtte. Jeg spiser sundt, jeg føler mig glad og positiv. Nu skal jeg ikke tænke på, hvilken kjole jeg skal have på til fest. Denne kombination har været den helt rigtige for mig. Fat Burner har virkelig sat gang i min forbrænding.

Hvor forhandles Fat Burner ? Har du prøvet alt ?

Spiser du sundt og træner, men de sidste par kilo nægter at forsvinde? Hvorfor ikke prøve Fat Burner™ tabletten. Et helt nyt kosttilskud med yerba mate, cholin og grøn te. Fat Burner støtter en effektiv fedtforbrænding og hjælper dig med at vedligeholde en sund kropsvægt.

New Nordic oplyser nærmeste forhandler på telefon 46 33 76 00. Fat Burner kan også købes online på www. newnordic.dk. Her får du – 20% i rabat frem til 3/9-2020 med rabatkode: BURNER20. Husk, vi har fri fragt.

÷20%

Fat Burner arbejder i harmoni med din krop

Rabatkode: BURNER20 (Fri fragt)

Fat Burner tabletten indeholder en avanceret blanding af velafprøvede ingredienser, der støtter en effektiv fedtforbrænding. Yerba mate er kombineret med sort kommen, ingefær, grøn te og marietidsel. Urterne er kombineret med

FAT BURNER™ ER LET AT TAGE – to tabletter dagligt til et måltid bør holde din fedtforbrænding oppe hele dagen.


ÆRLIG TALT

Den langsommelige Skuespiller Bodil Jørgensen er på flere måder blevet ansigt på Genforeningen, og hendes egen familiehistorie er også tæt forbundet med det dansk-tyske grænseland. De sønderjyske rødder har gjort hende jordnær, tålmodig – og helt, helt rolig. TEKST MARIA PRÆST FOTO JONAS PRYNER ANDERSEN MAKEUP HENRIK STEEN STYLING MIA DYBKILDE

16

L IME


Skjorte fra NĂźmph 450 kr. Bukser fra Vila 299 kr. Sko fra Graceland by Deichmann. Jakke Bodils egen


HEADER

Kjole fra NĂźmph 800 kr. Bukser Bodils egne Sko fra Graceland by Deichmann

18

L IM E


ÆRLIG TALT

N

o ska’ do fanme høre, hva’ det rache det dæ!” I den officielle kampagnevideo for Genforeningen 2020 toner Bodil Jørgensen frem på skærmen i elegant silkeskjorte, mens hun på klingende sønderjysk og med glimt i øjet slår fast, hvorfor Genforeningen er vigtig for os alle. Og selvom den 58-årige skuespillers talenter spænder bredt, er det sådan, de fleste kender hende bedst. Det er satirisk, det er pinligt, det er skrupskørt, og det er ikke mindst hamrende sjovt, når Bodil Jørgensen, der i 2010 for første gang spillede den sure sønderjyske dame i DR's satireserie ‘Rytteriet’, folder sit komiske talent ud på sønderjysk. Men det er heller ikke grebet ud af den blå luft. For Bodil Jørgensen er grænselandets dramatik, glæde, sorg og splittelse filtret tæt sammen med hendes egen familiehistorie, og de sønderjyske rødder har trukket spor langt ind i hendes voksenliv. “Jeg har en bredspektret familiefortælling med min farmor, der kom fra Sydslesvig. Hun havde tre brødre, hvor én var nazist, og en anden gemte sig i Danmark for at undgå krigstjeneste, så grænselandets historie har altid hængt tæt sammen med min egen familiehistorie og spillet en stor rolle i mit liv,” fortæller Bodil Jørgensen, da vi taler sammen en sommerdag på en café på Frederiksberg. Hun er vokset op i Vejen cirka 100 kilometer fra den dansk-tyske grænse, men hendes farmor bragte den dobbelte kultur ind i familiens liv. Farmoderen kom fra en lille by i det, der i dag er Sydslesvig. Hun døde kort efter Danmarks befrielse, i 1946, hvorefter farfaren giftede sig med hendes tyske kusine. “Min farfars nye kone blev den bedstemor, jeg kan huske, og som jeg elskede højt. For min far blev hun en moderfigur, og hun har præget min far, som virkelig var et grænselandsbarn,” fortæller Bodil Jørgensen. Hendes far blev tysklærer, læste Goethe og hørte Beethoven og Bach. Selvom han var dansk, interesserede han sig langt mere for tysk end dansk kultur. Da Bodil Jørgensen var lille, tog familien ofte på ferie i Tyskland og besøgte den del af familien, der efter Genforeningen var blevet tysk. “Min far var meget optaget af det tyske, og han forsøgte hele sit liv at forstå de uhyrligheder, som tyskerne havde gennemlevet. Hvordan kunne en mand som Hitler overhovedet komme til magten? Hvor langt kan man bringe et folk i knæ? De spørgsmål optog og plagede ham,” husker Bodil Jørgensen. Farens interesse er smittet af på Bodil Jørgensen, der

selv er meget begejstret for tysk kultur. I hendes øjne er du nødt til at beskæftige sig med tysk kultur, hvis du vil forstå Danmark, som tysk kultur har haft så stor indflydelse på. Og netop derfor er Genforeningen stadig vigtig selv 100 år efter. “Genforeningen betyder mere og mere i dag, hvor ting kan gå i hårdknude i forskellige lande med borgerkrigslignende tilstande – se bare urolighederne i USA i øjeblikket. Genforeningen var en fuldstændig demokratisk afstemning, hvor man på fredelig vis blev enige om, hvor grænsen skulle gå. Siden er livet i flere af byerne, som for eksempel Tønder, foregået side om side på dansk og tysk. De har danske og tyske børnehaver, skoler og biblioteker. De lader hinandens identitet være intakt – og det, synes jeg, er så fint. Lad os hellere lade de tunge, stolte nationalfølelser blive liggende hjemme i skuffen og forsøge at styrke fællesskabet,” mener Bodil Jørgensen.

DEN HELT SÆRLIGE BODIL-RO Inden vi mødes, kommer Bodil Jørgensen slentrende hen af Frederiksberg Allé. Hun har ikke travlt og bryder også ud i et stort smil og hyggelig snak, da hun opdager en bekendt ved et af de af andre borde. Den tilgang til livet er én af de ting, hun har taget med hjemmefra. “Jeg har en særlig langsommelighed og tålmodighed, der gør, at jeg ikke kan skynde mig. Der behøver ikke hele tiden at skulle ske noget, og det er der nogle, der bliver enormt provokeret af, men det fungerer godt for mig at tage tingene i mit eget tempo. Det irriterer mig, hvis jeg skal skynde mig,” forklarer hun med et stort smil. Der er en særlig ro over hende, der gør det enormt behageligt at være i selskab med hende. Hun er opmærksom, smiler til folk, der går forbi, og tager sig god tid til at reflektere, inden hun siger noget. Det fungerer godt i en samtale, men får også Bodil Jørgensen til at skille sig ud i forhold til andre skuespillere, når det handler om komik og punchlines. “Jeg er ikke god til timing. Jeg er ikke god til at fyre pointer af, og jeg har ikke den timing med publikum, som nogle skuespillere har. De kan høre, hvor publikum er, og så smider de pointen … lige der. Jeg har min egen timing, og den er jysk,” siger hun med et stort smil. Og den fungerer jo som bekendt temmelig upåklageligt. En anden ting, Bodil Jørgensen har fået med hjemmefra, er sin ydmyghed. “Mine forældre sagde altid: Du skal ikke tro, du er noget. Dengang og i mange år efter tænkte jeg altid: ‘Åh, hold nu kæft med det der’. Men efterhånden som jeg er blevet en del af film- og teaterbranchen, er det blevet et

MINE FORÆLDRE SAGDE ‘‘ALTID: DU SKAL IKKE TRO, DU ER NOGET. ”

L IME

19


ÆRLIG TALT

godt mantra for mig. De mente ikke noget ondt med det. De mente, at vi skal huske på, at vi alle bare er små mennesker i en stor verden. Og den ydmyghed klæder især min branche,” siger hun og sidder og tænker lidt. “Måske bliver man mere sentimental og nostalgisk med alderen omkring der, hvor man kommer fra. Det vigtigste er, at uanset om du elsker dit ophav eller er flygtet fra det hele dit liv, er det med til at gøre dig til det menneske, du er blevet,” siger hun. Og Bodil Jørgensen bærer i den grad Sønderjyllands ro i hjertet. Derfor endte det også som en kærkommen pause for hende, da corona i marts lukkede hele landet ned. På det tidspunkt havde Bodil Jørgensen få dage forinden haft premiere på musicalen ‘Den skaldede frisør’, som hun har en af hovedrollerne i. Men forestillingen blev aflyst, og i stedet for at stå på scenen på Scandic Falkoner på Frederiksberg kunne hun nu trisset rundt hjemme i sit hus i Lundtofte sammen med sin familie. Den uventede ro har bragt meget godt med sig for den ellers travle skuespiller. “Man siger jo, at livet kommer ind på livet af én, når døden gør, og det har været godt at have tid til at tænke over, hvor jeg er i mit liv, og hvad der egentlig er det vigtigste? Der er for meget, der er gået for hurtigt. Effektivitet og optimering er blevet blæst op som livets mening – og det er det simpelthen ikke. Det opdager du, når hverdagen pludselig stopper med at rulle afsted, som den plejer,” fortæller hun. Bodil Jørgensen har fået lyst til at skrue ned for tempoet i sit liv, men først er der lige alle de ting, der er blevet udsat under corona. Det gælder blandt andet en teaterkoncert, der fører os tilbage til, hvor vi startede: Genforeningen. Bodil Jørgensen turnerer nemlig hele efteråret med ‘De forbudte sange,’ en teaterkoncert om de danske

fædrelandssange fra Den Blå Sangbog, der blev censureret af de tyske myndigheder – og her kommer Bodil Jørgensen til at forene det tragiske og det komiske på fineste vis.

HUMOR ER GENIALT Den Blå Sangbog var meget populær i den sønderjyske befolkning, men i tyskernes øjne var denne sangbog “det farligste agitationsmiddel, danskerne ejer”. Fire af sangene blev helt forbudt, mens der blev advaret mod at synge 20 andre sange. De forbudte sange blev erstattet af blanke sider, men det var sønderjyderne ligeglade med. De lærte teksten udenad, og sangene blev det bindemiddel, der holdt det danske sprog og den danske kultur i live. Selvom de måske virker harmløse, er sangene sprængfulde af følelser og længsel, og Bodil Jørgensen er også selv blevet meget berørt af dem. Især Brorsons ‘Her vil ties, her vil bies’. “Den sang kan jeg næsten ikke synge uden at komme til at græde. Den handler om, at vi kan vente, og vi kan være stille. Men vi vil aldrig holde op med at længes. Vi længes efter friheden til at trække vejret der, hvor man kommer fra, og være den, man er. Det er stærke følelser, og det var det, der provokerede tyskerne,” fortæller hun. Men selvom sangene er rørende, skal der også være noget at grine af, mener Bodil Jørgensen. Så det ikke bliver alt for rørstrømsk. “Humoren er genial til at bløde de svære ting lidt op. Det binder os sammen som mennesker, når vi kan grine af noget sammen. Under corona lavede jeg for eksempel sketchen ‘Trines Mor’ sammen med ‘Rytteriet’, hvor vi lavede sjov med, at Trines mor er kommet i risikogruppen for at få corona. Så er der altid nogle, der vil sige: Kan man gøre grin med det? Og det kan du selvfølgelig, så længe du gør det med omtanke. Men folk må gerne grine – også af sig selv,” slutter Bodil Jørgensen. 

FFEKTIVITET OG ‘‘EOPTIMERING ER BLEVET

BLÆST OP SOM LIVETS MENING – OG DET ER DET SIMPELTHEN IKKE.

20

L IM E


HEADER

BLÅ BOG   Bodil Jørgensen er født den

3. marts 1961 og er datter af to lærere.

  Gift med filmfotograf

Morten Søborg, som hun har Østen på 18 og Rigmor på 11 med. Er også mor til Johannes på 23 fra sit første ægteskab med den afdøde teaterinstruktør Henrik Sartou.

  Bor i Lundtofte nord for

København. Med til familien hører også den italienske trøffelhund Godte.

  Uddannet fra Statens

Teaterskole i 1990. Hun læste først engelsk på Aarhus Universitet.

  Brød igennem i Lars

von Triers ‘Idioterne’ i 1998 og har siden været allestedsnærværende i både film, tv og teater. Hun har blandt andet medvirket i ‘Badehotellet’, ‘Rytteriet’, ‘Hvidsten Gruppen’ og senest ‘De forbandede år’.

  H un har vundet hele fire

Robert-priser for bedste kvindelige hovedrolle – og en Bodil-pris. Og så er hun Ridder af Dannebrog.

  T urnerer hele efteråret

med teaterkoncerten ‘De forbudte sange’ sammen med Martin Schacks Trio i anledning af 100-års jubilæet for Genforeningen.

L IME

21


ÆRLIG TALT

En dag i Bodil Jørgensens liv

7:30 Jeg står op, fordi min yngste datter Rigmor skal i skole. Vi drikker engelsk te med mælk og spiser morgenmad – i øjeblikket er det havregrød med hakket appelsin og peanutbutter. Det er noget, Rigmor har fundet på, og det smager lækkert. Så skal der smøres madpakker og fodres hund og kat. 8:30 Når Rigmor er taget af sted,

går min mand og jeg en tur med vores hund, Godte. Vi går typisk en tur i skoven eller ved åen, og det nyder jeg meget. 9:30 Jeg lister af sted på arbejde. Mine dage kan være meget forskellige. Nu skal jeg til at forberede mig på teaterkoncerten, andre dage er jeg til prøver på teatret, på filmoptagelse – eller render rundt med en kæmpe granddanois i Frederiksberg Have og får taget billeder til et magasin som i dag. 18-19:00 Vi spiser aftensmad, og det er typisk min mand, der står i køkkenet. Jeg skal ofte spille om aftenen og må nogle gange gå midt i maden. Det er ærgerligt, for han laver god mad – og den er blevet markant bedre og oftere hjemmelavet under corona. 20:00 Vi ser gerne et afsnit af en

tv-serie sammen. Vi har for eksempel lige set ‘Anne fra Grønnebakken’ og ‘Dyreliv på syv kontinenter’. Derefter kommer Rigmor i seng, og vi ligger og snakker lidt, inden hun skal sove. 22:30 Jeg ser gerne ‘Deadline’ –

medmindre jeg spiller på teatret, så er jeg først hjemme senere. Så spiser jeg en ostemad og sidder og læser og snakker med min mand eller dem, der er vågne. Jeg beder mit fadervor uanset hvad. Så sover jeg bedst. Jeg takker for min familie, for dagen og tænker på dem, der ikke er her længere.

22

L IM E


Papua New Guinea “BEDST I TEST”

“L’OR Papua New Guinea overraskede de 5 dommere, der med det samme var enige om at her er tale om en god kop espresso” – TÆNK April 2020.


PERSPEKTIV

10 0 ÅR

GENFORENINGEN H vorfor er de t vigtigt? Måske har du aldrig skænket det en tanke, at den sydligste del af dit land engang var tysk og først for 100 år siden blev genforenet med Danmark. Men lige nu bliver det fejret med pomp og pragt. Og du vil blive overrasket over, hvor forskellige svar der kommer, når seks mennesker, der alle har hver deres forbindelse til Genforeningen, bliver stillet spørgsmålet: Hvorfor er det stadig vigtigt at huske på?

Kilder: genforeningen2020.dk, politikenhistorie.dk, kilderne.dk, danmarkshistorien.dk, graenseforeningen.dk, denstoredanske.dk, jv.dk

TEKST CATHRINE ERIKSEN FRIS ILLUSTRATION LOTTE ANDKILDE

24

L IME


Sønderjyden

MINE FORÆLDRE GIK OP I AT LÆRE MIG, AT DER VAR FORSKEL Anne Munk Plum Enemark er 62 år og bor på en slægtsgård i Høgelund. Annes farmors søster Ida blev kærester med den franske professor Paul Verrier, som havde stor interesse for Slesvig. I 1918 udarbejdede Verrier et memorandum om det sønderjyske spørgsmål, hvor hovedtanken var, at man skulle forsøge at undlade at annektere befolkningen mod dets vilje, som tyskerne i 1864 havde gjort over for danskerne. Året efter blev han ansat ved Commission internationale de surveillance du plébiscite au Slesvig (CIS), der bestyrede afstemningen i 1920.

var tydelig forskel på, om man kom fra et dansk eller tysk hjem. Man vidste, hvem der var hvad, og hvilke butikker der var tyske og danske. Det betød meget for min familie at bevare og dyrke danskheden i vores hjem. Danske og tyske familier kom ikke sammen på tværs, og mine forældre gik op i at lære mig, at der var forskel. Lige siden har det interesseret mig at være med til at udjævne denne forskel. Nu bruger vi danskere også de tyske skoler, tyske børnehaver og tyske landboforeninger, som tidligere var forbeholdt det tyske mindretal. Genforeningen har udviklet sig til et grænseoverskridende samarbejde mellem Tyskland og Danmark, hvor danskere og tyskere har værdi af hinanden. Selvom grænsen går mellem Tyskland og Danmark, flyder landene sammen hernede. Det er vigtigt at forstå, at der er en del af Danmark, der har været tysk i så mange år. Sønderjylland er ikke som resten af Danmark, og der er mange rester fra den tid, hvor vi var tyske. Der findes mindesten og genforeningssten over hele landsdelen, og når man besøger Sydslesvig, kan man se, at mange af byerne var danske.”

DET BETØD MEGET FOR MIN FAMILIE AT ‘‘ BEVARE OG DYRKE DANSKHEDEN I VORES HJEM. DANSKE OG TYSKE FAMILIER KOM IKKE SAMMEN PÅ TVÆRS.

“Man skabte en meget stærk egnsidentitet i alle de år, hvor vi var besat af tyskerne. Jeg har studeret i København, og jeg sagde altid med stolthed, at jeg var sønderjyde. Vi behøver ikke at sige, hvilken by vi er fra, vi er bare sønderjyder. Min far havde en stærk passion for at viderebringe vores franske slægtshistorie og tilknytning til Paul Verrier, men også den sønderjyske del af historien. Jeg blev tidligt opmærksom på, at vi levede i en egn, hvor man enten var “tysk” eller “dansk”. Mange af mine klassekammerater talte tysk derhjemme, og der

L IME

25


PERSPEKTIV

SYV TØRRE, SYV BLØDE OG SYV HÅRDE KAGER HØRER SIG TIL PÅ ET SØNDERJYSK KAFFEBORD, SOM BLEV ET DANSK SAMLINGSPUNKT UNDER DET TYSKE HERREDØMME. MANGE AF OPSKRIFTERNE BYGGER PÅ REGIONALE TRADITIONER I HELE HERTUGDØMMET, OG MANGE AF KAGERNE KENDES OGSÅ I LANDSBYERNE SYD FOR GRÆNSEN.

Halvtyskeren

AT VÆRE PÅ TABERNES SIDE Pernille Stensgaard er 59 år og journalist på Weekendavisen samt forfatter. Bor i København og har netop udgivet sin 11. bog. Ved Genforeningen tabte hendes tyske familie deres gård, Rønhave, på Als i Sønderjylland. “For min familie var Genforeningen ikke en jubelfest, men et nederlag. Min mors familie var tysk og ville ikke pludselig være danske. Sammen med de andre tyske brugte de ikke det lykkeligt klingende ord “genforening”, men kaldte katastrofen for folkeafstemningen, afståelsen eller delingen. Efter 1864 købte min tyske tipoldefar Otto Wulf Theodor Schwerdtfeger Rønhave, eller Rönhof, som den skønne herregård hed på tysk, og blev den største jordbesidder på Als. Dengang hørte han til sejrherrerne, og på nær to år boede familien på gården, hvor min oldefar voksede op, indtil 1920. Rønhave har rumsteret i udkanten af min families hukommelse, en fjern historie om et prægtigt sted, vi engang havde, og om nogle, vi engang var. Det er meget fremmedartet, at jeg har så stor

tysk herkomst. Jeg kan ikke tale tysk, og jeg føler mig ikke tysk, men jeg ville prøve at forstå, at det tyske er en del af mig. Så for nyligt besøgte jeg Sønderjylland og Rønhave, hvor jeg fandt ud af, at Genforeningen virkelig er en lykkelig historie. Når man tænker på, hvor meget strid og krig der er rundt i verden, så er det en skøn fortælling om, at man lader folk bestemme, hvor de vil høre til. I 1920 var det jo helt uhørt at lave en folkeafstemning. Jeg mener, det var første gang, at stormagterne ikke bare trak en streg, hvor grænsen skulle ligge. Nu spurgte de faktisk folk, og så satte man grænsen efter det. Og det er jo blevet et mønstereksempel på, hvordan man kan leve med så stort et mindretal fra et andet land i en landsdel. Mange andre steder prøver man noget lignende uden succes, men det fungerer ret fantastisk i Sønderjylland. Der kom noget rigtig godt ud af, at Danmark opførte sig ordentligt. Den måde, vi var sejrherre på dengang, den var rigtig fed. Vi har tit travlt med at kritisere os selv og vores land, men jeg synes, vi skal være stolte. I grove træk er Genforeningen virkelig godt klaret.”

RØNHAVE HAR RUMSTERET ‘‘ I UDKANTEN AF MIN FAMILIES HUKOMMELSE, EN FJERN HISTORIE OM ET PRÆGTIGT STED, VI ENGANG HAVDE, OG OM NOGLE, VI ENGANG VAR.

26

L IM E


Historikeren

DANMARK FOR DANSKERNE Hans Schultz Hansen bor i Bolderslev og er forskningsleder hos Rigsarkivet for Sønderjylland i Aabenraa, hvor han forsker i Sønderjyllands historie og de nationale mindretal. “Efter det tyske nederlag i 1918 rejste de danske sønderjyder med H.P. Hanssen i spidsen krav om en ændring af den dansk-tyske Kongeågrænse fra 1864. Det skete med Aabenraa-resolutionen, som krævede afstemning i det nuværende Sønderjylland under ét, mens Flensborg og andre tilstødende kommuner syd for grænsen kunne stemme distriktsvis. Det var to folkeafstemninger, der skulle afgøre, hvor den nye dansk-tyske grænse skulle drages. 1. zone bestående af Sønderjylland stemte med et overvældende flertal på 75 procent for en genforening med Danmark. Især i landområderne var der store danske flertal, mens der omvendt var tyske flertal i flere af byerne. Overalt i 2. zone bestående af den nordlige del af Sydslesvig med Flensborg var der markante tyske flertal. Grænsen blev trukket, hvor den stadig går i dag. I sommeren 1920 blev Sønderjyllands genforening med Danmark gennemført og markeret med Christian 10.s ridt over grænsen og folkefesten på Dybbøl. Siden har grænsen under skiftende vilkår ligget fast og udgjort et stabilt udgangspunkt for forholdet mellem dansk og tysk, også selv om den i vore dage kan føre til diskussioner om grænsepassage og grænsebevogtning. For Danmark betød Genforeningen, at der ikke længere fandtes en større dansk befolkningsdel uden for riget. Kort forinden var rigets ikkedanske befolkning blevet reduceret ved salget af de Dansk-Vestindiske Øer til USA i 1917 og ved Islands selvstændiggørelse i 1918. Inden for rigets grænser fandtes nu ud over danskere kun grønlændere og færinger – og så det tyske mindretal i Sønderjylland. Sønderjyllands sammensmeltning med det øvrige Danmark var ikke klaret med et snuptag i 1920, men var et projekt, som beherskede 1920’erne og rakte langt ind i 1930’erne.

FOR DANMARK BETØD ‘‘ GENFORENINGEN, AT DER IKKE

LÆNGERE FANDTES EN STØRRE DANSK BEFOLKNINGSDEL UDEN FOR RIGET.

MOJN! HILSENEN, DER BÅDE BRUGES TIL AT SIGE “GODDAG” OG “FARVEL”. FAKTISK HAR DET VÆRET NÆRMEST FORBUDT AT SIGE MOJN I SØNDERJYLLAND, FORDI ORDET STAMMER FRA NEDERTYSK, OG MAN EFTER 1864 BLEV SÅ DANSKSINDEDE, AT MAN NÆSTEN IKKE VILLE TAGE ET TYSK ORD I MUNDEN. L IME

27


PERSPEKTIV

Oldebarnet

KAMP MÅ DER TIL, SKAL LIVET GRO Jørgen Hanssen er 67 år, pensioneret præst, og så er han H.P. Hanssens oldebarn. H.P. Hanssen var den ledende skikkelse hos det danske mindretal i Nordslesvig før Genforeningen. Han rejste spørgsmålet om Nordslesvigs indlemmelse i Danmark og stod fast på, at grænseproblemet skulle løses gennem folkenes selvbestemmelsesret. Han blev hovedperson i den bitre grænsestrid. “H.P. Hanssen havde stor betydning for rigtig mange sønderjyder. Han kæmpede for danskheden i Sønderjylland, fordi landsdelen altid har været dansk, og han kunne se, at fortyskningen ingen steder hørte hjemme. H.P. Hanssens ældste søn var min farfar. Allerede da min farfar var ung, sagde hans far til ham, at han skulle gøre sin pligt og blive i Nordslesvig under krigen. For hvis alle unge danske mænd flygtede til Danmark, ville der ikke være en ungdom tilbage, som på et givent tidspunkt kunne stemme landsdelen tilbage. H.P. Hanssen mente, at ungdommen skulle blive og kæmpe for den tyske side – men det var sådan, man sikrede danske stemmer i fremtiden. Netop derfor var H.P. Hanssen ikke elsket af alle danskere, og der kom breve til ham, hvor han blev kaldt forræder. Hvis forræder så var stavet med to d’er, sendte min oldemor brevene tilbage til afsenderen med kommentaren om, at vedkommende først skulle lære at stave. Da jeg var præst, var der stadig DSK’ere (dansksindede sønderjyske krigsdeltagere, red.) til stede. De kunne ikke lide mig, fordi jeg var i familie med min oldefar. De bød mig på kaffe, når jeg besøgte dem, og jeg har begravet dem begge, men de indrømmede, at de var flygtet over grænsen. Genforeningen er ved at blive glemt lidt, men man skal huske, at vi alle har en historie og ikke svæver frit rundt. Det bliver udvisket i en tid, hvor vi taler om det globale og forbindelsen mellem alle mennesker. Verden er blevet lille, men vi kommer alle fra et sted. Som tyskerne siger det, har vi et “Sitz im Leben”. Vi skal vide, at det har haft en høj pris, at vi i dag kan være danske statsborgere og bo i Sønderjylland. Det lærer os, at der ikke er noget, der kommer let. Det koster noget at få sin frihed og kunne være der, hvor man synes, man hører til, under frie forhold. “Kamp må der til, skal livet gro,” skriver H.V. Kaalund.”

H.P. HANSSEN MENTE, AT ‘‘ UNGDOMMEN SKULLE BLIVE

OG KÆMPE FOR DEN TYSKE SIDE – DET VAR SÅDAN, MAN SIKREDE DANSKE STEMMER I FREMTIDEN.

28

L IM E

NYE FORSAMLINGSHUSE DANNEDE UNDER DEN TYSKE BESÆTTELSE RAMMEN OM MØDER, HVOR DET DANSKE SPROG BLEV DYRKET, DEN POLITISKE SITUATION BLEV VENDT, FÆLLESSANGE BLEV SUNGET, OG HVOR DER BLEV FESTET (OG SØRGET). FORSAMLINGSHUSENE BRUGES STADIG I SØNDERJYLLAND.


“MÅSKE MANGE I DAG KAN FØLE, AT DET LIGGER FJERNT, MEN SPØRG SØNDERJYDERNE: DE VED, AT DÉR VENDTE ET BLAD SIG I DANMARKS HISTORIE. DET KAN VI GODT VÆRE BEKENDT AT FEJRE, NÅR ÅRSDAGEN KOMMER, OG DET VIL VI FEJRE. BÅDE DET DANSKE MINDRETAL OG DET TYSKE MINDRETAL HAR DERES DEL I, AT GRÆNSELANDET I ÅRENES LØB HAR UDVIKLET SIG SÅ HARMONISK OG FREDELIGT. DET ER BLEVET ET FORBILLEDE FOR HELE VERDEN.” – DRONNING MARGRETHE II I SIN NYTÅRSTALE DEN 31. DECEMBER 2019

Formidleren

GENFORENINGEN ER VIGTIGERE END EM I ’92 Asser Amdisen er forfatter og hushistoriker hos DR, hvor han forklarer forskellige dele af Danmarkshistorien på P3, samt tidligere leder af Aabenraa Museum og overinspektør hos Museum Sønderjylland. “Området har været et balladested i over 500 år. Krigen i 1864 slutter med, at Preussen og senere Tyskland overtager Slesvig og Holsten. I 1918 taber Tyskland 1. verdenskrig, og i forbindelse med fredsslutningen skal man finde ud af, hvad man gør med de områder, der er på kanten. En ny amerikansk præsident, Woodrow Wilson, bestemte, at vi skulle prøve noget nyt – nemlig at lade folkene stemme om, hvor de helst ville høre til. Afstemningen finder sted i 1920, og så deler man det område, man har kæmpet om i så mange år. Den her måde at dele et område op på, hvor to kulturer kan leve sammen uden at slå nogen ihjel, er genial. Succesen ligger ikke i, at vi lavede en afstemning, men i, at staten ikke har prøvet at gøre folk til danskere efterfølgende. Det tyske mindretal i Sønderjylland blev accepteret, og i dag bliver de fortsat behandlet pænt, har deres egne biblioteker og skoler og

får statsstøtte. Det samme gælder det danske mindretal syd for grænsen. De har ikke følt sig undertrykt og derfor ikke haft brug for at gøre oprør. Jeg har arbejdet i Aabenraa, og det afgørende karaktertræk for det sted er, at det er blevet kæmpet om. Da jeg arbejdede som museumsleder i Aabenraa, lavede vi en udstilling om det tyske mindretal, og det var altså ikke populært. Så der er da lidt gnidninger, men ingen, der smider bomber – og det sker altså andre steder i samme situation. Det betyder meget for sønderjyderne at holde fast i historien. Når jeg holder foredrag i København, kommer der måske 15 mennesker, mens der møder 150-200 mennesker op til samme foredrag i Sønderjylland. Historien er en konstant del af deres hverdag. To børn kan lege sammen, men når de så skal i skole, tager den ene i en dansk, og den anden i en tysk. Og så er der den evige slåskamp om bynavne. I København bliver jeg kun konfronteret med verdenshistorien, når jeg handler hos en syrisk købmand i kiosken. Vi danskere bruger ekstremt meget tid på at fortælle os selv, hvor gode vi er, men langt det meste er mundlort. Derfor er Genforeningen eddermame værd at huske på og klart federe, end at vi vandt en eller anden fodboldturnering i ’92.”

DEN HER MÅDE AT DELE ‘‘ ET OMRÅDE OP PÅ, HVOR TO

KULTURER KAN LEVE SAMMEN UDEN AT SLÅ NOGEN IHJEL, ER GENIAL. SUCCESEN LIGGER IKKE I, AT VI LAVEDE EN AFSTEMNING, MEN I, AT STATEN IKKE HAR PRØVET AT GØRE FOLK TIL DANSKERE EFTERFØLGENDE.

L IME

29


PERSPEKTIV

ROTHENKRUG, HADERSLEBEN, AGGERSCHAU, TONDERN OG APENRADE. MAN HAR AD FLERE OMGANGE FORSØGT AT INDFØRE BYSKILTE PÅ BÅDE TYSK OG DANSK I SØNDERJYSKE BYER. HVER GANG VÆKKER DET EN OPHEDET DEBAT, MENS DET EN ENKELT GANG HAR RESULTERET I DECIDERET HÆRVÆRK. FLENSBORG HAR HAFT TOSPROGEDE BYSKILTE SIDEN 2009.

Forfatteren

HVILKEN GENFORENING? Erling Jepsen er 64 år, vokset op i Gram i det centrale Sønderjylland og bor nu på Islands Brygge i København. Erling er forfatter til en håndfuld romaner, som tager udgangspunkt i sønderjysk historie. Tidligere på året udkom “Erna og rumæneren”, som måler temperaturen i Sønderjylland 100 år efter 1. verdenskrig. “Fejringen af Genforeningen er hyklerisk. Jeg synes ikke, der er meget at fejre her 100 år efter. I 1920 blev det, der nu hedder Sønderjylland, godt nok løsrevet fra Tyskland. Men det blev faktisk aldrig rigtig en del af Danmark. Sønderjylland er aldrig blevet integreret. Heller ikke i dag. Efter 1. verdenskrig havde mine bedsteforældre store forventninger til den nye grænse, fordi de blev lokket og lovet, at Sønderjylland skulle blive et nyt centrum i Nordeuropa. Men det modsatte skete. Den danske stats eneste tak for, at vi stemte dansk, har været at lukke det hele. Staten giver ingen kærlighed og ingen opmærksomhed til landsdelen. Og der er ikke noget værre for os mennesker end at blive overset. Så bliver vi bitre, stemmer på mærkelige partier og tror ikke på autoriteter. Mange rejser væk fra

Sønderjylland, så nu bliver der også indavl. Jeg er selv flyttet derfra og til Islands Brygge, fordi der er for meget kriminalitet i landsdelen – narko, vold, prostitution og ulovlige våben. Jeg vil gerne tilbage, hvis landsdelen bliver tysk igen og bliver mere civiliseret. Som Sønderjylland er nu, vil jeg ikke engang tage en overnatning på et hotel derovre. Det er for farligt. Og nogle af de gamle slægtsgårde, som har stået tomme i lang tid, er blevet købt af rumænere. De dyrker hash, altså skunk, og driver det, de kalder massageklinikker, altså prostitution. Det står skidt til, og jeg tror, at Sønderjylland vil drage fordel af at blive en del af Tyskland igen, fordi det er dem, der holder landsdelen kørende. Jo tættere på grænsen jeg holder foredrag, jo mere opbakning er der til en ny folkeafstemning. Jo nærmere jeg kommer København, kan man slet, slet ikke forstå tanken. Men københavnerne har jo ikke været der, de aner ikke, hvad de snakker om. Og de har slet ikke lyst til at komme der. Vi skal bruge 100-året for Genforeningen til at se det aktuelle problem i øjnene. At Sønderjylland aldrig blev genforenet med Danmark. Mon ikke det var på tide, at de blev det efter 100 år? Vi skal til at have gang i den genforening.”

SØNDERJYLLAND ER ‘‘ ALDRIG BLEVET INTEGRERET. HELLER IKKE I DAG. ”

30

L IME


NYE TUB R I

BIOPLASTIK

*


t e g s ’ t e l t o o f e r ba

HOS BAREFOOT WINE & BUBBLY ER VI ALTID GÅET VORES EGNE VEJE Hvordan bliver man“world’s most loved wine brand”? Man starter med troen på, at vin ikke skal tages alt for alvorligt og overbevisningen om, at hvis man følger sit hjerte er der ingen grænser for, hvor langt man kan nå. Det hele begynder i 1965, hvor den californiske vinmager Davis Bynum fremstiller Barefoot Bynum Burgundy i sin garage. Det specille navn opstod på grund af den frisindede måde, man knuste druerne på. Vi spoler hurtigt frem til 1986. Tingene tog for alvor fart da de visionære iværksættere Michael Houlihan og

barefootwine.dk

Bonnie Harvey omdøbte virksomheden til Barefoot Cellars og kreerede fodaftrykket på labelen, som vi er kendt for i dag. Barefoot Wines uhøjtidelige og anderledes image gik rent specielle ind hos vores fans. Her hos Barefoot Wine & Bubbly fatter vi dårligt, at vi har været i gang i et halvt århundrede. Men vi er stadig i fin form og engagerer os i de mærkesager, der ligger os på sinde, herunder at fremstille liflige vine, der nydes bedst uden for mange dikkedarer.

/BarefootWineUK

/BarefootWineUK

©2020 Barefoot Cellars, Modesto, CA. All rights reserved.


Livsstil S U N D H E D | S T I L | B E AU T Y

LAKKER TIL SKØNT VEJR

Ifølge Essies (og stjernernes) negleguru, Rita Remark, bør farven på din neglelak følge vejret: Jo varmere vejr, jo mere livfulde farver kan du male neglene i. Den nye Midsommer-kollektion varsler om strålende sommervejr, og Rita anbefaler, at du bruger de valmueinspirerede farver på kryds og tvær – fx den pastelblå med den limegrønne eller den lyse lilla med den rødorange. Og er du frisk, kombinerer du alle seks farver!

Marc Jacobs hos Louis Nielsen, 1.895 kr.

Kylie Minogue hos Louis Nielsen, 495 kr.

Timberland hos Louis Nielsen, 1.695 kr.

SMUKKE SOMMERBRILLER Louis Nielsens nye solbrillekollektion indeholder ikke mindre end 87 forskellige styles fra spændende internationale brands som Marc Jacobs, Hugo Boss, Timberland, Tommy Hilfiger, Karen Millen m.fl., der i denne sæson har ekstra fokus på at skærme dine øjne korrekt mod solens stråler. Det er altafgørende at vælge et par solbriller med 100 % UV-beskyttelse for at undgå solskader, og en hjælp til dette kan være at se efter mærket ”UV380” eller ”100 % UV-beskyttelse”. Den flotte sommerkollektion forhandles i alle Louis Nielsen-butikker.

Vidste du, at ...

bær er pakket med mineraler, vitaminer og mikroskopiske plantestoffer i en sådan grad, at andre frugter dårligt kan være med?

2 budgetter

DEN LILLE HÆL Til sommerens fester er en lille hæl meget brugbar, så du kan holde ud at have dem på hele natten. Disse to er i en flot nude farve, som står flot til en farverig kjole.

Budget Shoe the Bear, 999 kr.

Luksus Apair, 2199 kr.

TEKST MIA DYBKILDE, CATHRINE PARK OG STINE TROENSE FOTO PR

SKRÆDDERSYET TIL DIG PÅ FARTEN

SUND APP Når du bliver sulten på farten, kan appen One Bite Better være god at have ved hånden. Ud fra din vægt, højde og aktivitetsniveau udregner måltidsappen dit næringsbehov og giver dig tre eksempler på sunde måltider i nærheden. Er du eksempelvis veganer, eller vil du undgå gluten, kan appen også tage hensyn til dét. One Bite Better, som kostvejleder Regitze von Bülow Bjergegaard står bag, er gratis i App Store.

L IME

33


Livsstil S U N D H E D | S T I L | B E AU T Y

Træn sammen – hver for sig

DRILLER DIN HOVEDBUND?

Valentino

FRA CATWALK TIL KLÆDESKAB

SHOPPING Skab opmærksomhed med den smukke neongrønne nuance, der er en af sæsonens hotteste farver. Hop ud i det stærke look, der virkelig også står flot til din Modström, 800 kr. fine, sommerkyssede hud.

Så få minutter behøver du faktisk kun at træne i naturen, hvis dit formål kun er at komme i bedre humør. Udendørstræning er også kendt for at have en god virkning på blandt andet depression og stress – og selvfølgelig på kalorieforbrænding, hvis du for eksempel løber i skoven.

34

L IME

 Er din hovedbund tør og kløende, har Pudderdåserne løsningen. Deres Peeling Shampoo indeholder nogle af markedets mest effektive antiskæl-aktiver, som reducerer talgproduktionen, regulerer gærsvampen Malassezia samt beroliger og eksfolierer hovedbunden, så den bliver ren, behagelig, sund og flagefri. Pudderdåserne, Peeling Shampoo, 500 ml 230 kr.

MOTION Det er blevet mere relevant end nogensinde før at kunne træne hjemmefra – og derfor finder flere og flere sammenhold online omkring en sund livsstil. Træningsog ernæringseksperten Michelle Kristensen har for eksempel med sine onlinebootcamps hjulpet tusindvis med at komme i deres livs form, og da konceptet er så efterspurgt, har hun nu lanceret en 8-ugers camp på appen MK Universet. Hver søndag starter der et nyt hold campere, og vil du være med, kan du glæde dig til styrketræning tre gange om ugen (med din egen kropsvægt) og to gange konditionstræning. Michelle sender dig motiverende beskeder dagligt, og guider dig selvfølgelig igennem alle øvelserne via diverse videoer. MK Træningscamp, 8 uger koster 399 kr. og kan købes i appen MK Universet.

EN BOBLE AF BLOMSTER PARFUME Nu kan du bade dig selv i blomster med den nye duft fra Carven, ‘Dans Ma Bulle de fleurs’. Den dufter frugtigt af æble og pære og har noter fra mandarin, litchi, rose, hvid lotusblomst, pæon, fresia og lidt sødme fra mandel. Som at slentre en tur i en blomsterhave. Fra 425 kr. for 30 ml.

Læserservice Apair.dk. Louisnielsen.dk. Modstrom.com. Shoethebear.dk


Et godt mobilabonnement skal dække dine mobilbehov til en god pris og med ordentlige abonnementsforhold...

Forbrugerrådet Tænk, Juni 2020

Fri 60 109,tale

GB data

pr. måned

Rejseklar med 7 GB i EU

Bestil i dag på oister.dk

2020_07_magasin_208x278_v1.indd 1

08/07/2020 11.35


Annoncer GØR DIN HUD NATURLIGT LÆKKER De fleste af os elsker, når vores hudpleje er helt naturlig – og har en virkelig god effekt. C-Vitamin Repair Serum fra Balance Me er en 99,8 procent naturlig serum, som giver masser af fugt, booster huden indefra og reducerer pigmentpletter og ujævn hudfarve. Den egner sig super godt til især moden hud, men er faktisk god til alle, der gerne vil gøre noget ved hyperpigmentering og solskader. Den er rig på c-vitamin, den krafige antioxidant som styrker huden, udligner fine linjer og pigmentforandringer. Hyaluronsyre, der fugter og giver den såkaldte ’plumping-effekt’, der får huden til at se mere fyldig ud. Og tranebærsolie, som er rig på vitaminer og en bombe af essentielle fedtsyrer. Efter serummet kan du bruge Intensive Wrinkle Repair Cream fra Balance Me, som er en 100 procent naturlig anti-age fugtighedscreme, der reducerer synligheden af dybe linjer og rynker. Cremen genskaber hudens naturlige fugtbalance og beskytter også mod miljøbetingede hudskader. Der er neroli og mango-olie i, som gør huden fast og blød, hyaluronsyre – og ikke mindst brombærbladeekstrakt, der er fyldt med collagen- og elastinfremmende egenskaber. C-Vitamin Repair Serum, Balance Me, 310 kr. og Intensive Wrinkle Repair Cream, Balance Me, 355 kr. For nærmeste forhandler kontakt GM Trading på tlf. 75892880

Pas godt på dig selv Det er sommer – og tid til lidt selvforkælelse. Her er et par gode tips. FOTO PR

BLIV BRUN PÅ DEN NEMME MÅDE

MÆLKESYREBAKTERIER TIL DEN STORE GULDMEDALJE Hvis du trænger til at forbedre balancen i din mave, så er der nu to nyheder på apotekets hylder. Er du over 50, skal du kigge nærmere på Duolac 50+ Vitalitet, hvor der er skruet rigtig godt op for bifidobakterier, som vi naturligt får færre af med alderen. Her får du i alt 10 mia. mælkesyrebakterier fra seks veldokumenterede mælkesyrebakteriestammer – og 100 procent af den daglige anbefalede mængde af både C- og D-vitamin. Du kan også få den nye Duolac Mikrobiom+ 12, hvis du i perioder gerne vil skrue lidt op for mælkesyrebakterierne, der jo generelt er gode for os, i din hverdag. Duolac Mikrobiom+ 12 har hele 20 mia. mælkesyrebakterier fordelt på 12 forskellige og særligt udvalgte stammer. Her får du også 100 procent af den daglige anbefalede tilførsel af B1-, B2- og B6-vitamin og 15 procent af den daglige anbefalede tilførsel af C-vitamin (RI). C-vitamin bidrager til immunforsvarets normale funktion og er med til at mindske træthed og udmattelse. Duolac 50+ Vitalitet, 30 kapsler/ 30 dage, 200 kr. Fås på apoteket Duolac Mikrobiom+ 12, 35 kapsler/ 35 dage, 250 kr. kr. Fås på apoteket

Hvorfor ikke holde din gode sommerfarve ved lige et par måneder længere hjemme fra dit eget badeværelse? Med Fabulous Self Tanning Mist fra Vita Liberata kan du gå fra en let solkysset glød til en dyb beachy bronze – du bestemmer helt selv, hvilken nuance der passer til dig. Misten fedter slet ikke, er helt uden duft, alkohol og parfume, og så tørrer den på 1-2 minutter – og kun 4-6 timer efter har du et fint, naturligt resultat. Den indeholder økologisk aloe vera, lakrids og hvid teekstrakt, der beroliger og opfrisker din hud, mens hyaluronsyren revitaliserer og plumper din hud, så den får god fylde. En nem måde at blive brun på – helt uden solstråler! Fabulous Self Tanning Mist, Vita Liberata, 165 kr. Fås på nicehair.dk og i udvalgte skønhedsklinikker. For nærmeste forhandler kontakt GM Trading på tlf. 75892880

Vidste du at ...

din hud består af de tre lag epidermis, dermis og subcutis? Subcutis er inderst og består af fedt og kollagen. Dermis er det midterste og udgør 90 procent af hudens tykkelse – mens epidermis er det yderste lag, der beskytter mod det ydre miljø.


Annonce Andrea har fået smukke lange vipper, efter at hun har brugt Long4Lashes i ca. 2 måneder.

Serummet, der giver vipperne vokseværk Drømmer du om længere og fyldigere øjenvipper, er øjenvippeserum en løsning. Vi har testet Long4Lashes, og du kan se resultatet her.

Ø

jenvippeserum er blevet en virkelig stor ting de seneste par år, for kvinder elsker, at de nu kan fremhæve deres øjne og vipper med mere end bare den gode, gamle mascara. Blandt de bedst sælgende sera finder du Long4Lashes Gold Eyelash Enhancing Serum, som giver dig smukke, stærke og ikke mindst lange vipper.

Andrea, 19 år

Jeg bruger serummet hver aften, inden jeg går i seng. Det er let at bruge, men hvis jeg er kommet til at bruge for meget, så det er kommet i øjet, kan det dog godt svie lidt. Hvornår begyndte du at se et resultat? Jeg begyndte at se resultater efter cirka to måneder, og det var især de yderste øjenvipper, der først blev lange. Jeg har fået komplimenter for mine lange øjenvipper, når jeg har haft makeup på, men faktisk føler jeg slet ikke samme behov for at bruge mascara til hverdag længere.

SÅDAN VIRKER LONG4LASHES

And rea før

Andrea efter

PSST! En tube holder mellem fire til seks måneder, så du får masser af serum for pengene.

Anne Rosa, 28 år

Jeg bruger serummet på nyrenset hud hver aften, inden jeg går i seng. Jeg lægger det langs de øverste vipper akkurat som en flydende eyeliner.

Anne Rosa før HUSK!

Anne Rosa efter

Brug ikke oliebaserede renseprodukter på vipperne, når du anvender Long4Lashes.

Hvornår begyndte du at se et resultat? Allerede efter fire uger kunne jeg se tydelige resultater – især når jeg har mascara på, da mine vipper er ret lyse fra naturens side. For et par år siden brugte jeg et andet vippeserum, som desværre gav mig røde mærker på øjenlåget. Derfor var jeg lidt bekymret for, om det samme ville ske med Long4Lashes, men det var heldigvis ikke tilfældet.

Long4Lashes øjenvippeserum stimulerer væksten af øjenvipper, forbedrer kvaliteten af vipperne og forlænger dine vippers levetid takket være en effektiv cocktail af både aktive plantebaserede og laboratoriefremstillede ingredienser. Det betyder, at det tager cirka 16 uger, før du ser den fulde effekt af serummet – nemlig længere (op til 85 %), tykkere (op til 74 %) og tættere vipper (op til 74 %).

SÅDAN GIK VORES TEST De markante resultater lyder måske for gode til at være sande, og derfor har vi testet Long4Lashes øjenvippeserum på vores to testpersoner, Anne Rosa og Andrea, i fire måneder. Før- og efter-billederne taler naturligvis for sig selv, men vi har også spurgt kvinderne om deres oplevelse med serummet, og her var der også kun positive ord at spore. LONG4LASHES Gold Eyelash Enhancing Serum, 4 ml, 649 kr. Forhandles på matas.dk, webapoteket.dk, apopro.dk, og cosmage.dk


NATURLIGHED

Alle urter og grøntsager, som anvendes af Knorr, dyrkes under solen og høstes, når de er allerbedst. Herefter anvender vi naturlige og skånsomme tørringsmetoder, der udelader vandet, så kun den gode smag er tilbage. Et tørt produkt behøver ikke konserveringsmidler eller andre tilsætningsstoffer, da selve tørringen og udledningen af vandet sikrer, at råvarerne kan konserveres naturligt.

TRANSPORT

MADSPILD

Godt 1/3 af al mad i verden ender i skraldespanden. Det er en skam. Tørre fødevarer betyder minimal madspild. I Knorr anvender vi fx toppen af guleroden, stilken på tomaten og skrællen på løget til at gøde vores marker. Ude i hjemmene går disse dele af de friske råvarer ofte til spilde og bliver til affald.

Fødevarer, der tørres inden de transporteres, udleder langt mindre CO2, da et tørt produkt fylder mindre i transport og kræver mindre emballage. Eksempelvis bliver 20 kg friske tomater til 1 kg tørrede – blot fordi vandet er væk.

HOLDBARHED

Tørre fødevarer har lang holdbarhed og kræver hverken energiforbrugende kølere under transporten, i supermarkedet eller i hjemmet. Det betyder at ressourceforbruget ved tørre fødevarer er langt lavere end ellers.

GØR EN FORSKEL - BID FOR BID SE MERE PÅ KNORR.DK


MÅLTID

EN FRYD FOR ØJET Er du til vegetarisk mad, der er vildt smuk – og smager helt fantastisk? Så kig nærmere på Camilla Skovs grønne fristelser. TEKST OG FOTO CAMILLA SKOV

BLOMKÅLSLARB I SALATBLADE 4-6 portioner

DET SKAL DU BRUGE: • Ristet rispulver • 1 dl jasminris • 300 g blomkål (6 dl finthakket) • 2 dl neutrale cashewnødder • 1 løg • 1 fed hvidløg • En god håndfuld koriander • En god håndfuld mynte • 3 forårsløg • 2-4 spsk. neutral olie • 1-2 tsk. stærke chiliflakes • 2,5-3 spsk. fiskesauce • Saften fra 1-1,5 lime • 8-12 hele icebergblade DET SKAL DU GØRE: Tørrist jasminrisene på en pande ved middel varme under konstant omrøring i 10-15 minutter eller i ovnen ved 225° varmluft i 30-40 minutter. Risene skal blive godt gyldenbrune (som brun hvede) og dufte hen ad popcorn. Det gør ikke noget, hvis nogle brænder en anelse på. Når risene er kølet lidt af, stødes de til et helt fint pulver i en morter eller blendes i en foodprocessor. Skær blomkål i fine små stykker, som en slags “blomkålsfars”, og hak cashewnødderne fint. Skær løget i tynde både, og hak hvidløget fint. Skyl koriander og mynte. Gem halvdelen af krydderurterne til servering. Med resten: Skær den øverste del af korianderen groft og stilkene fint. Læg i en skål

OM KOGEBOGEN Grøn mad skal smage så godt, at man ikke tænker over, at den er vegetarisk, synes Camilla Skov, der står bag instagramprofilen @ vegetariskhverdag. Nu har hun lavet en kogebog med grøn comfort food til hele familien – med en masse opskrifter, der er nemme at lave, som mætter, tilfredsstiller sanserne og får husholdningsbudgettet til at falde. ‘Vegetarisk i aften?’, Grønningen 1, 250 kr.

sammen med finthakkede mynteblade og forårsløg skåret i fine skiver. Varm en stor pande godt op. Tilsæt 2 spsk. neutral olie og løget. Steg, til løget er gyldent. Tilsæt blomkålen og cashewnødderne og evt. mere olie. Når farsen er fint brunet, tilsættes hvidløg, chiliflakes og 3 spsk. af dit ristede rispulver. Steg

videre i et par minutter. Tag panden af varmen, og smag til med fiskesauce og lime. Blandingen skal være både salt og syrlig. Bland koriander, mynte og forårsløg i lige inden servering. Servér med ekstra mynte og koriander i icebergblade med lidt ekstra limebåde til.

L IME

39


Nyhed!

Spildfri Mild drik til børn Læs mere på semper.dk


MÅLTID

FLADBRØD MED ØSTERSHATTEGYROS & TZATZIKI 4 portioner

DET SKAL DU BRUGE: Tzatziki • 1 agurk • 300 g græsk yoghurt 10 % • 0,5 fed hvidløg, revet Gyros • 1 spsk. frisk rosmarin • 0,5 dl frisk oregano • 1 spsk. hvidløgspulver • 1 tsk. spidskommen, stødt • 1 lille tsk. honning • 1 tsk. æblecidereddike • 1 spsk. sød paprika • 750 g østershatte • 100 g smør • Salt & peber Desuden • 200 g tomater • Et bundt bredbladet persille • Syltede rødløg • 6-10 fladbrød DET SKAL DU GØRE: Riv agurken groft på et rivejern, og læg den i en si med 1 tsk. salt i 20 til 30 minutter. Kram så meget vand ud af agurken, som du kan, og bland med yoghurt og hvidløg. Smag til med salt og peber. Rens krydderurterne, og hak rosmarin og oregano fint. Bland sammen med hvidløgspulver og spidskommen i en skål. Bland honning, eddike og paprika i en anden skål. Skær tomaterne i skiver, hak persillen groft, og sæt til side. Riv østershattene i strimler. Steg dem på en stor pande med en anelse olie og et drys salt ved høj varme, til al væden er fordampet, og svampene er gyldne. Steg eventuelt ad flere omgange, men læg alle svampene i panden til sidst. Tilsæt smørret og den grønne krydderiblanding, og steg videre i fem minutters tid, til svampene er gyldenbrune og sprøde i kanterne. Sluk for varmen, og fordel paprikablandingen på svampene. Smag til med salt og peber. Hvis du laver hjemmelavede fladbrød, kan du holde svampene lune i ovnen ved 75 grader, mens du steger brød. Server med fladbrød, tzatziki, tomater, syltede rødløg og bredbladet persille.

L IME

41


Nyd sommeren med en iskold kaffe

2-3 tsk.

2-3 tsk.

2-3 tsk.

2 dl

2-3 tsk.

2 dl

NESCAFÉ GOLD CREMA ELLER ESPRESSO

2 dl

RØR RUNDT

640102181 - Nescafé Lime annoncer Netto 2020_01.indd 1

2 dl

MÆLK & ISTERNINGER

NYD

06/03/2020 14.53


MÅLTID

FENNIKEL & FERSKEN MED BURRATA 4-6 portioner

DET SKAL DU BRUGE: • 3-4 burrataoste • Skallen fra en citron • Rød skovsyre (valgfrit) • Olivenolie • Godt surdejsbrød Fennikelsalat • 1 stor fennikel eller 2 små • 2-3 ferskner • 0,5-1 mild rød chili (efter smag) Dressing • 2 spsk. olivenolie • 1,5 spsk. citronsaft (halv citron) • 1 tsk. salt • Peber DET SKAL DU GØRE: Sørg for, at burrataostene er stuetempererede, så de er cremede og lækre indeni. Snit fennikel i helt tynde skiver. Det er nemmest med et mandolinjern, men kan også klares med en skarp kniv eller en kartoffelskræller. Skær fersknerne i både. Finthak chilien. Pisk alle ingredienserne til dressingen sammen. Bland med fennikel, fersken og chili, og smag til. Salaten skal være syrlig og tilpas salt med et lille kick af chili. Riv burrataen lidt itu, så fyldet løber lidt ud, og anret oven på salaten. Riv citronskal på toppen, og pynt med rød skovsyre. Drys med lidt ekstra olivenolie til sidst. Servér med godt brød.

Tip!

Ristede, saltede pistacienødder på toppen er også lækkert. Du kan også servere burrata overhældt med olivenolie, flagesalt og friskkværnet peber med godt brød til.

L IME

43


J O R D BÆ R M E D F L Ø D E – S M AG E N A F S O M M E R Uhmm, jordbær med fløde! Klassikeren er uundværlig i løbet af sommeren og hører sig til, både som dessert og mellemmåltid. Løgismose fløde hører til under mærkningen Smagen af Frihed og er anbefalet af Dyrenes Beskyttelse. Det er den, fordi mælken til produktet kommer fra landbrug, der opfylder kravene til god dyrevelfærd. Det betyder, at dine jordbær med fløde både smager bedre og giver en god smag i munden – Smagen af frihed.

SMAG, HOLDN I NG O G H Å N D VÆ R K

Forbehold for trykfejl og evt. udsolgte varer.

Du kan se alle produkterne i mejeriserien på netto.dk/løgismose og løgismose.dk/netto – og finde dem på køl i Netto i hele landet.

Kun i 24491_lime_loegismose_mejeri_august_208x278.indd 1

25/06/2020 10.17


MÅLTID

TACOS MED SPRØD, DOBBELTPANERET BLOMKÅL 4-6 portioner

DET SKAL DU BRUGE: Dobbeltpaneret blomkål • 1 blomkålshoved (ca. 700-800 g) • 2-3 dl fuldkornsmel • 3-4 æg • 2 spsk. soja • 2 dl rasp • 2 dl panko-rasp • 1 tsk. røget paprika • 1 tsk. hvidløgspulver • 2 tsk. salt Guacamole • 4 avocado • 1-2 fed hvidløg • 1 lime • Salt Desuden • Coleslaw • Sriracha-mayo eller aioli • 8 mellemstore tortillabrød • Limeskiver til servering • En god håndfuld frisk koriander • Syltede rødløg DET SKAL DU GØRE: Fjern de grønne blade fra blomkålen. Skær den i mindre buketter. Læg op i en stor si, og skyl med vand. Lad dryppe lidt af, læg så i en stor skål, og drys mel over, til al blomkålen er dækket. Find to dybe tallerkener frem. Pisk æg med soja i den ene, og bland rasp, panko og krydderier i den anden. Vend først den meldryssede blomkål i æg og dernæst i rasp, til den er helt dækket. Du kan enten stege blomkålen i et godt lag olie i en pande, til den er gylden hele vejen rundt, eller fordele den på en bradepande med et godt skvæt olie og bage 15-20 minutter ved 200° varmluft. Den bliver flottere i farven, når man steger den, men det er nemmere i ovnen. Lav imens guacamole ved at mose avocadoerne groft og smage til med hvidløg, limesaft og salt. Bland en sriracha-mayo. Server med små, lune tortillabrød, coleslaw, limeskiver og syltede rødløg.

L IME

45


ALLE SKAL HA’ RÅD TIL MERE ØKOLOGI

Der var engang, hvor det var svært at finde lækre, økologiske produkter. Udvalget var smalt, mængderne små, og der var varegrupper, der slet ikke havde økologiske alternativer. Sådan er det ikke længere. I dag handler økologi om mere end sprøjtefri grøntsager og dyrevelfærd. Nu handler det om kvalitet, nye varer og nye smage.

GÆLDER TIL OG MED AUGUST

20.ØGO økologiske blåbær Udenlandske. 125 g Pr. kg 160,00

Kun i

Forbehold for trykfejl og evt. udsolgte varer.

Du kan få masser af ØGO’ til Netto-pris hver dag – i din lokale Netto. Vi stopper ikke, før vi har alle med. Alle skal nemlig have råd til mere økologi.


MÅLTID

OLIVENOLIEKAGE MED CITRUS & TIMIAN Springform på 22 cm DET SKAL DU BRUGE: Dej • 1 appelsin • 1 citron • 2-3 spsk. frisk timian • 230 g rørsukker • 2 store æg • 250 g græsk yoghurt 10 % • 2,5 dl olivenolie • 250 g hvedemel • 2 tsk. bagepulver • 1 tsk. salt Desuden • Flormelis til pynt DET SKAL DU GØRE: Sæt ovnen på 160 grader. Smør en springform på 20-22 cm i diameter med smør eller olie. Skyl timianen godt, og hak den helt fint. Riv skallen af appelsinen og citronen. Pres saften fra appelsinen og halvdelen af citronen (til du har 1 dl saft), og gem til senere. Kom rørsukker, timian og citrusskal i en mellemstor skål. Gnid sammen med fingrene, til det dufter aromatisk, og sukkeret er fugtigt. Knæk æggene ud i sukkeret, og pisk sammen med elpisker, til det bliver en lys og luftig masse. Pisk græsk yoghurt og 1 dl citrussaft sammen med æggeblandingen. Hæld nu olivenolie i en tynd stråle ned i massen, mens du pisker. Vej melet af, og si det ned i en stor skål sammen med bagepulver og salt, så du undgår klumper. Hæld halvdelen af den våde masse i, og vend forsigtigt dejen sammen med en dejskraber. Tilsæt resten af den våde masse efterhånden. Når du har en ensartet dej, hældes den i springformen og bages 50-60 minutter. Den er færdig, når du kan stikke en tandstik i midten af kagen, og der ikke hænger dej fast. Lad kagen køle af i formen i 30 minutter, og fjern så ringen. Lad køle helt af, før du skærer i kagen (min tålmodighed holder sjældent, jeg indrømmer det blankt).

L IME

47


AGENDA

Kødparadokse t

VI ELSKER DYR – OG BØFFER Vi indespærrer, overfodrer og slagter millioner af produktionsdyr, og samtidig har vi aldrig haft så mange kæledyr, som vi klapper og nusser bag øret. Menneskets forhold til dyr er mærkværdigt og præget af inkonsistens – men det er også evigt foranderligt, og nu er vi måske igen på vej i en ny retning. TEKST LEA HAMMERSHOLT MALMOS FOTO TINA BROK HANSEN OG SHUTTERSTOCK

D

et syder, da de røde, saftige bøffer rammer den varme pande fyldt med gyldent smør. De små hvide nister i kødet vidner om en perfekt fedtmarmorering. Det dufter af salt, fedt og en anelse brændt, da bøfferne begynder at få en brun skorpe. Gæsterne sidder allerede til bords og venter med begejstring. En af dem spørger dig, hvor din hund er. Du fortæller, at den er død. Faktisk er det den, der ligger på panden. Dine gæster er chokerede – først mundlamme og siden rasende. Du kan sgu da ikke servere hund! Og nej, i Danmark spiser vi ikke hund, for det er jo et kæledyr – og vi elsker vores kæledyr. Til gengæld spiser vi gerne en masseproduceret svinekotelet med den ene hånd, mens vi kærligt klapper vores labrador med den anden. Er det dobbeltmoral? Det er i hvert fald et spørgsmål, der kan sætte gang i debatten. Husker du kunstneren Marco Evaristti, der i 2000 udstillede en række blendere, som indeholdt levende guldfisk? Eller da Københavns Zoo aflivede den unge giraf Marius? Eller da radiovært Asger Juhl blev jagtet rundt i studiet af Linse Kessler, fordi han ville slå en kanin ihjel på liveradio? At fremstille drab på dyr er virkelig noget, der kan sætte sindene i kog og få sætningen “det er synd for dyret” til at flyve gennem luften. Men samtidig slagter vi millioner af produktionsdyr uden at rynke på næsen. Så hvorfor er det kun synd for nogle dyr og ikke andre – og hvordan har vi overhovedet taget det valg?

VANEDREV‘‘NE,VI EROGMAGELIGE, VIL GERNE SPISE KØD, FORDI DET SMAGER GODT. ”

DET FØRSTE TAMME DYR VAR … Historisk har mennesket behandlet og opfattet produktionsdyr og kæledyr forskelligt. Men hvordan de to kategorier er opstået, må vi meget længere tilbage for at forstå. Så vi starter ved begyndelsen. For dyr har altid været en del af det miljø, som mennesker har levet i. Vi har jaget dem, spist dem og brugt deres råmaterialer for at overleve. Men det interessante sker, da vores forfædre i stenalderen

48

L IM E

begynder at danne relationer til det første dyr, for her lægges en af grundstenene for menneskets nok vigtigste kæledyr i dag. “Hunden – eller dengang var det nok mere en slags ulv – er det første tamdyr. Da man begynder at tage ulvehunden med indenfor, opstår der en slags symbiose mellem hund og menneske, for de giver hinanden noget, der er af værdi,” fortæller historiker Anne Katrine Gjerløff, som er ansat ved Statens Naturhistoriske Museum. For mens hunden giver menneskene beskyttelse og kan bruges til jagt, får den nemlig husly og mad til gengæld. Der er altså ikke noget at sige til, at hunden har indtaget utallige menneskehjerte og rangerer højst på listen over populære kæledyr i Danmark, for den er åbenbart både vores bedste og ældste ven. Efter hunden kommer der langsomt andre husdyr til, men den egentlige ide om husdyr kommer først med landbrugets indtog for 10-12.000 år siden. Og det er også her, at vi mennesker begynder at kategorisere og tillægge dyr forskellig værdi. Geder, får og med tiden også grise, køer og høns, hegner man inde for udelukkende at bruge til mad og tøj, mens hunde, katte og heste også bidrager med arbejdskraft, beskyttelse eller til at holde bestanden af mus og rotter nede. “Groft sagt begynder mennesket af skelne mellem de dyr, som de kan spise, og dem, som på anden måde kan gavne dem. Og selvom kategorierne slet ikke er så fastlåste, som dem vi ser i dag, så begynder de alligevel at spire frem på det her tidspunkt, og de bliver kun mere udprægede,” fortæller Anne Katrine Gjerløff.

HUNDEN PÅ SKØDET, GRISEN I MUNDEN For mens landbruget er i konstant fremgang og udvikling, begynder skellet mellem husdyrene at blive større og større. Med 1800-tallets urbanisering følger katten og hunden i højere grad med til byen, hvor borgerskabet og kernefamilien opbygger en øget følsomhed og ansvarsfølelse over for deres kæledyr – mens de fleste grise, køer og høns bliver på landet, hvor landbruget bliver mere og mere industrialiseret op gennem 1900-tallet. Produktionsdyrene bliver til ensartede industrier, som man putter i kæmpe, aflukkede stalde for at effektivisere. ➻


AGENDA

Der findes cirka halvanden million stykker kvæg i danmark – og tallet er faldet de sidste par år.

L IME

49


En grønnere hjælp.

Toppits® hjælper dig med din mad uanset om det gælder opbevaring, tilberedning, frysning eller bagning. Vores nye husholdningsfilm er fremstillet af 15% genanvendte resourcer og aluminiumsfolien af hele 98% recirkuleret materiale. Opbevar og tilbered maden både smart og grønt med Toppits®.

Små detaljer – Stor hjælp. Toppits®


AGENDA

Stegt kylling ligger nummer ét, når det gælder danskernes favorithverdagsretter.

“Man begynder mere systematisk at forme og avle dyrene. Det er både til at vokse hurtigere og til at have den konsistens og adfærd, der gør dem nemmest af bruge som kødmaskiner. Produktionsdyrene bliver nærmest til fabriksprodukter – men vi ser det ikke, for de er gemt væk,” siger Anne Katrine Gjerløff. Så mens Øffe står tætpakket i en jerntremmet, konventionel stald, bliver halekuperet, kastreret og aldrig ser himlen eller får lov at rode rundt i jorden, før han bliver slagtet og spist, går vi lange ture med Fido, køber dyrt legetøj og hundekurv og klør ham på maven, så han føler sig veltilpas og elsket. Men hvorfor er det ikke synd for Øffe, når videnskaben har bevist, at grise faktisk er i besiddelse af et rigt følelsesliv og er mere intelligente end hunde – sågar mere intelligente end småbørn? En stor del af svaret ligger i vores opdragelse og kulturelle forståelse. “Det er vigtigt at forstå, at vi helt fra barnsben bliver præget gennem opdragelse, samfundsforståelse, medier, reklamer osv., til at have en forståelse af, at kæledyr er nuttede og nærmest en forlængelse af os selv, mens dyrene nede fra køledisken er nogle, vi spiser – og det er helt almindeligt,” siger Inger Anneberg, der er antropolog ved Institut for Husdyrvidenskab på Aarhus Universitet og forfatter til bogen ‘Husdyr’ i serien Tænkepauser. Men nu skal du høre noget sært. På trods af ‘at det er normalt’, viser mange undersøgelser faktisk, at vi mennesker synes, at det er moralsk forkert at skade dyr. Psykologer kalder det kødparadokset – nemlig at vi både elsker dyr og kød. Men det problem kommer vi udenom med distancering. For en anden vigtig del af svaret ligger også i den fysiske og følelsesmæssige afstand, som produktionsdyrene har fået til os mennesker. Vi ser dem ikke længere, og det har de fleste det faktisk også bedst med. “Vi er magelige, vanedrevne, og vi vil gerne spise kød, fordi det smager godt. Så distanceringen fra dyrene passer de fleste af os fint, for det gør det nemmere at købe koteletterne fra

supermarkedet. Og så har udskæringerne endda også allerede anonymiseret grisen, så det er umuligt at se, hvordan den har haft det, hvilket fritager os fra ansvar,” siger Inger Anneberg.

MAN SPISER IKKE SINE VENNER Men en af dem, der ikke længere følte, at han kunne fritage sig fra det ansvar, er 30-årige Simon Gerlach Hansen. Han er psykolog, veganer og formand for Dyrenes Alliance – og så ved han lidt mere om menneskets moralsk inkonsistente forhold til dyr end de fleste andre, for det var emnet i hans speciale. Det startede ellers anderledes for Simon. Som dreng løb han glad rundt og legede med hønsene i haven, samtidig med at han spiste kylling fra køledisken til aftensmad. Lige indtil hans mor en dag serverede en af hans legekammerater, da han var otte år. “Det duftede godt, og jeg var sulten, men da min mor fortalte, at det var en af vores egne kyllinger, blev jeg chokeret og oprørt. Jeg betragtede jo hønsene i haven som mine venner, så jeg nægtede at spise den. Men samtidig spiste jeg glad videre af de kyllinger, vi fik de næste dage og år, for de var jo fra køledisken,” fortæller Simon Gerlach Hansen, der flere gange gennem barndommen studsede over, at forholdet til dyr var mærkværdigt og todelt. Alligevel ➻

VAR ALTING BEDRE I GAMLE DAGE? Ifølge historiker Anne Katrine Gjerløff kan vi danskere godt have en tendens til at romantisere gamle dage – også når det gælder dyr. Men faktum er, at ikke alle dyr gik på græs og boltrede sig. Dengang var der også dyr, som blev holdt i stalde, vi var meget dårligere til at kurere syge dyr, og hvis det var dårlige tider, så var dyrene nogle af de første til ikke at få noget mad eller blive slagtet.

L IME

51


AGENDA

accepterede han det – lige indtil han kom i gymnasiet, hvor han mødte de berygtede veganere og vegetarer. “Jeg vidste simpelthen ikke, om det var muligt at overleve uden at spise kød, for alle jeg kendte gjorde det jo. Men så blev jeg konfronteret med nogle, som ikke gjorde, og de stod spillevende foran mig og stillede spørgsmålstegn ved, om mine handlinger levede op til mine værdier – og det gjorde de jo ikke,” siger Simon Gerlach Hansen, der godt vidste, at han egentlig ønskede at leve et liv, hvor han skadede andre mindst muligt – også dyrene. Han begyndte at reflektere over, om han ville reagere anderledes, hvis han så en mand i parken, der slog en gris eller en høne, end hvis der var tale om en hund. ”Jeg ville reagere intuitivt med lyst til at hjælpe dyret, uanset om det var en hund eller en gris. Men hvorfor havde jeg det så okay med at betale andre for at skade grise og høns, når bare det foregik uden for mit synsfelt?” spurgte han sig selv. Manglen på meningsfulde svar fik ham til at kaste sig ud i at blive veganer fra den ene dag til den anden – i dag har han været det i 12 år. Og Simon Gerlach Hansen peger også på distancering, kategorisering og artsdiskrimination som de væsentligste grunde til, at vi uden dårlig samvittighed behandler produktionsdyr og kæledyr forskelligt. Det ligger nærmest i navnene. De er simpelthen brandet forskelligt, og det opretholder vores dobbeltmoral. Produktionsdyrene er gemt væk, og dem må man gerne slå ihjel, for de er fabriksprodukter, men kæledyrene, som vi lever sammen med, skal helst have det lige så godt som os. Men hvad er egentlig forskellen, hvis vi tog dem ud af kategorierne – de er jo alle dyr?

ER DER VED AT SKE EN FORANDRING? Noget tyder på, at flere af os begynder at synes, at forskellen ikke er stor nok. Antallet af vegetarer, veganere og folk, der bare holder en kødfri dag om ugen, bliver stadig flere – og det på trods af, at dyrene ikke får det dårligere. “Det er ikke, fordi forholdene for produktionsdyrene er blevet dårligere de sidste år. Men der er rigtig mange steder i landbruget, hvor de heller ikke er blevet bedre, hvis man ser på mulighederne for at udfolde deres naturlige adfærd. Der er meget status quo – blandt andet fordi der er politisk modvilje mod at lovgive for meget. Fra politisk side ønsker man, at markedet driver udviklingen,” siger Inger Anneberg. Men forbrugervaner kan være svære at ændre, for vi elsker billig mad. Og dyr som kan medicineres, holdes indenfor og fedes hurtigt op, er bare billigere at producere. Alligevel er der måske ved at komme et større tryk på dyreindustrien, når det gælder en mere naturlig behandling af dyrene, for der sker faktisk ændringer lige nu, som både kommer fra landbruget selv og fra politisk side: Den danske kyllingeproducent Danpo udfaser frem mod slutningen af 2021 de såkaldte turbokyllinger. I februar kom der en ny dyrevelfærdslov, som Dyrenes Beskyttelse kalder en milepæl i kampen for bedre dyrevelfærd, fordi den anerkender alle dyr som sansende væsner. Og stadig flere dyrvelfærdsmærker lander på kødemballagen for at guide os forbrugere. “Jeg oplever, at flere stopper, skærer ned og bliver mere bevidste om deres kødforbrug. Indgangsvinklen er klimaet for mange, men lige efter kommer bevidstheden om, at vi egentlig behandler vores produktionsdyr dårligt, og at det strider imod mange menneskers værdier,” siger Simon Gerlach. Som formand for Dyrenes Alliance møder han især mange unge mennesker, der begynder at sætte spørgsmålstegn ved produktionsdyrenes dårlige vilkår som værende en nødvendig betingelse for kød. Og Inger Anneberg oplever samme tendens: “Vi er ved at blive mere bevidste om naturen og vores overbelastningstankegang på grund af øget ➻

VORFOR ER DET IKKE ‘‘HSYND FOR ØFFE, NÅR

VIDENSKABEN HAR BEVIST, AT GRISE FAKTISK ER I BESIDDELSE AF ET RIGT FØLELSESLIV?

52

L IME

HAR ØKOGRISEN DET ALTID BEDRE? Dyrevelfærd er ikke sort-hvidt. Forskere fra Aarhus Universitet lavede f.eks. en undersøgelse, som peger på, at der i 2013 var 50 procent større dødelighed blandt økologiske pattegrise end konventionelle, og de er sværere at skærme for sygdom. Til gengæld har grisene plads til at udfolde deres natur. Søerne kan bygge reder, og de er mindre stressede. Så hvad er vigtigst – at grisene overlever, eller at de overlevende lever et naturligt liv? I de senere år er det dog blevet udbredt blandt økologiske landmænd at skifte til en ny type svin, som får færre, men større og mere robuste unger, så flere overlever, og derved er dødeligheden på niveau med den konventionelle produktion.

FARVEL OG TAK TIL TURBOKYLLING Den hurtigvoksende industrikylling, som også går under navnet Ross 308 eller turbokyllingen, vokser fra cirka 40 gram til over to kilo på kun 33 dage. Det kan resultere i gangbesvær, vejrtrækningsproblemer, knoglesygdomme og organsvigt. Derudover kan flokkene af kyllinger være på op mod 40.000 kyllinger, som hver dag lever i kunstigt lys med kun seks timers mørke i døgnet. Kyllingeracen udgør ni ud af ti solgte kyllingeudskæringer i Danmark, men skal nu udfases frem mod slutningen af 2021 fra Danmarks største kyllingeproducent, Danpo.

HELLIG KO ELLER LÆKKER SPISE? Hvilken værdi vi tillægger dyr, er også bestemt af geografi, religion og kultur. Vi anser koen som værende et af vores vigtigste produktionsdyr i Danmark, mens det i størstedelen af Indien er forbudt at slagte køer, og hinduer verden over afstår fra at spise oksekød, fordi de betragter koen som hellig. I oldtidens Egypten blev katten tillagt symbolsk betydning og skattet for sin evne som skadedyrsbekæmper. Og i den kristne tradition repræsenterer duen Helligånden og er et ofte brugt symbol på fred. Men tiderne skifter, og det samme gør vores forhold til dyr, og i dag er vi for eksempel ikke specielt begejstrede for duer. 

Kilde: Religion.dk


AGENDA

En dansker spiser i gennemsnit knap 44 kilo kød fra okse, kalv, svin og lam om året. Og 66 procent er svinekød.

Vidste du, at …

MERE END HVER TREDJE DANSKER (40 %) SYNTES, AT DYREVELFÆRD VAR ET VIGTIGT TEMA VED FOLKETINGSVALGET I 2019?

L IME

53


AGENDA

Kæledyr i Danmark I Danmark holder 44 procent af alle husstande et eller flere kæledyr, og de fordeler sig sådan her: 23 procent: Hund 21 procent: Kat 5 procent: Kanin og andre gnavere 4 procent: Fugl 4 procent: Fisk 2 procent: Hest 4 procent: Andet Kilde: Dyrenesbeskyttelse.dk

klimabevidsthed, og det kan medføre, at det for flere bliver sværere at se produktionsdyrene som værende bare en vare eller udskæring. Det kan betyde, at flere begynder at se dem som levende væsner, der har krav på et godt liv.”

DET HERSKENDE DYR Et godt liv. Hvad er et godt liv for et dyr? Ifølge Inger Anneberg er det væsentligt at overveje selve ordet dyrevelfærds betydning, for vi tillægger det forskellig værdi. Er det god dyrevelfærd, at dyr ikke bliver syge, får mad og vand, eller er det god dyrevelfærd, at dyr får lov at udleve deres naturlige adfærd? Det kan være svært at finde én løsning på, hvordan dyr skal behandles, hvis dyrevelfærd bliver opfattet forskelligt fra menneske til menneske. Men de fleste vil nok alligevel sige, at det ikke er et godt dyreliv at være spærret inde på meget lidt plads og aldrig se sollys. Når vi sammenligner forholdene for produktionsdyr med kæledyr, konkluderer vi jo også, at det må være kæledyrene, som har trukket det længste strå. Men betyder det så, at vores elskede kæledyr har det godt? “Det er ikke nok at sige, at bare fordi man har en relation til et dyr, så har det det godt. Med det sagt tror jeg, at mange mennesker alligevel er gode til at afkode deres kæledyr og forsøge at efterleve deres naturlige adfærdsmæssige behov, så de egentlig har det ret godt,” siger Inger Anneberg og påpeger: “Men vi skal passe på.” For ud over at bidrage med selskab og nærhed er kæledyr i høj grad også blevet identitetsmarkører. Det er absolut ikke lige meget, hvilken race vores hund er, eller hvordan den skal se ud. En

HAR UDRÅBT ‘‘MSIGENNESKET SELV SOM HERSKER –

BÅDE OVER PRODUKTIONSDYR OG KÆLEDYR.

54

L IM E

granddanois kan for eksempel ikke proppes i en skuldertaske, hvis man gerne vil svanse rundt med den, men det kan en chihuahua, så nogle gange kommer udseendet altså før hundens eget velbefindende. “Mopsen og bulldoggen er eksempler på hunderacer, som vi har fremavlet. Vi synes, at de store øjne er nuttede, og deres snorkelyde er sjove, men faktisk er de i risiko for en masse sygdomme og kan have svært ved at trække vejret. Så noget af det, vi gør med produktionsdyr, gør vi også med kæledyr. Vi kastrerer, holder indedyr og definerer deres behov og liv – det er os, der har magten. Vi skal altså tænke os om, når vi regulerer alle dyrs liv,” siger Inger Anneberg. For mennesket har udråbt sig selv som hersker – både over produktionsdyr og kæledyr. Vi er bare ofte mere kærlige og respektfulde herskere, når det gælder kæledyrene, for dem spiser vi ikke. Og det er svært at forestille sig en verden, hvor ingen spiser kød. Fordi det er kulturelt indgroet i os, men i højere grad fordi faktum er, at de fleste faktisk ikke ønsker at stoppe. Så i stedet er det måske nemmere at forestille sig at præge en verden, hvor vi i hver fald behandler dyr med mere respekt for deres naturlige adfærdsmæssige behov, inden vi putter dem i en hotdog. 

HVAD SIGER GUD? Der er en naturforståelse i kristendommen, som helt frem til oplysningstiden præger det hvide, vestlige menneske. Nemlig at mennesket dominerer naturen, og at vi er sat på jorden for at udnytte og bruge af alle de ting, som Gud har foræret os – heriblandt også dyret, som vi opfatter som værende uden sjæl og følelser. 

Kilde: Antropolog Inger Anneberg


Nyhed!

Lindring af isninger* og langvarig frisk ånde. Nu 100% gel.

Nr.1

TANDPASTAEN FLEST DANSKE TANDLÆGER ANBEFALER

mod isninger i tænderne**

*Ved anvendelse 2 gange dagligt **GfK Claim test Nov. 2019 Trademarks owned or licensed by GSK. ©2020 GSK or licensor. PM-DK-SENO-20-00016

7205_Lime_annonce_208x278mm_Final.indd 1

17.02.2020 10.54


NETTO LIGE NU

9 tip s til at flytte hjemmefra August er årets absolut travleste flyttemåned – ikke mindst fordi mange unge flyver fra reden i forbindelse med studiestart. Men hvad er egentlig godt at vide om rengøring, madlavning, forsikringer og alle de andre voksenting, når flyttekasserne skal pakkes første gang? 1. GÅ PÅ GENBRUGSJAGT Vi kan ikke komme uden om, at det er dyrt at flytte hjemmefra, så det kan føles fristende at købe det billigste. Men langt hen ad vejen betaler det sig at købe god kvalitet, for det holder bare længere. Heldigvis behøver god kvalitet ikke at være dyr, hvis du køber det brugt. Start jagten i dine forældres eller bedsteforældres gemmer, kig i genbrugsbutikker, loppemarkeder eller på dba.dk. Du kan nemt finde et fjernsyn eller flot porcelæn brugt – og meget indimellem. På den måde flytter du også bæredygtigt.

2. STØVSUGEREN SVINGER IKKE SIG SELV Rengøring står sjældent højt på listen for nogen af os, men det skal jo gøres. Mange unge flytter ofte sammen i lejligheder, og det kan jo skabe gnidninger, fordi rengøringsstandarder er forskellige. Lav derfor en rengøringsplan, som for eksempel kræver rengøring én gang om ugen. Brug en turnusordning, så I skiftes til at gøre rent, og selvom det kan virke lidt emsigt, så lav også en konkret huskeliste, så ingen springer over, hvor gærdet er lavest.

TEKST LEA HAMMERSHOLT MALMOS FOTO SHUTTERSTOCK OG PR

3. DE KEDELIGE FORSIKRINGER Det føles trist at bruge penge på ulykker eller uheld, som kun potentielt kan ske. Men du skal som minimum have en indboforsikring (dækker blandt andet brand, tyveri, erstatningsansvar, og hvis du taber vand ned i din computer). Hvis flere flytter sammen under samme tag, er det værd at få en indboforsikring, som kan dække hele husstanden, for det bliver markant billigere.

støversugerposer en gang imellem – tørre overflader af, skure toilet, pudse spejle og gøre håndvask rent. Men en gang imellem kræver lejligheder også en større rengøring. Gulvene kan have godt af en gulvvask, køleskabet skal gerne rengøres, og ovnen skal skrubbes. Afløbet skal renses, og så er det altså bare på med gummihandskerne. Jo oftere I kommer i bund, jo mindre bliver opgaverne.

5. DET BERYGTEDE BUDGET 4. DE STORE RENGØRINGSPROJEKTER De almindelige rengøringspunkter vil ofte være støvsugning – husk at skifte

Æj, det lyder træls og voksenagtigt. Men vi kan ikke komme uden om, at det faktisk kan være supersmart at lægge et budget for at undgå

Tip!

Flere af landets tandlægeskoler og frisørskoler har ofte billige tilbud til studerende.

L IME

57


NETTO LIGE NU

at ringe til mor og far og tigge penge, samme måned som du er flyttet. Inddel f.eks. dine penge i fire grupper i starten af måneden: ‘faste udgifter’ (husleje, abonnementer osv.), ‘madpenge’, ‘sjov og ballade’ og ‘opsparing til uforudsete udgifter’. Der findes også forskellige apps, som kan hjælpe dig med budgettet, fx appen ‘Lommebudget’.

internetabonnement, for wi-fi kommer ikke af sig selv. Husk at søge om SU, hvis du starter på studie, for du kan tidligst få SU fra den måned, du har søgt. Husk at installere brandalarmer. Tag billeder af eventuelle fejl og mangler, der er i den lejlighed eller på det værelse, du flytter ind på, så du ikke skal hæfte for dem, når du flytter.

8. SKRIV PÅ ØNSKESEDLEN Har du en tilbudsjæger gemt i maven, kan der være mange penge at spare på nedsatte varer. Hent tilbudsapps på mobilen og følg med i, om dit lokale supermarked har tilbud, som du bare ikke må gå glip af.

Man kan godt flytte uden at eje alt. For de fleste er strygejernet, brødristeren eller æggedeleren ikke noget, som virker fristende at bruge SU-penge eller opsparing på. Udnyt i stedet dine fødselsdage og juleaftener til at ønske dig praktiske ting.

7. DET PREKÆRE OG PRAKTISKE

9. VI ELSKER RESTER

Det er lidt kedeligt, ja, men selvom det er sjovt at flytte hjemmefra, så er der bare lige en masse praktiske ting, som skal være på plads. Du skal huske at melde flytning digitalt på borger. dk, for ellers får du ikke din post eller tildelt et nyt lægehus. Du skal købe en router og et

Hov! I køleskabet ligger kun en mælk, ketchup og tre dåseøl. Det er en god ide at lave madplan og købe stort ind for at spare tid og penge. Find de store gryder frem, og lav nogle ordentlige portioner, så I kan fryse resterne ned. Guld værd på travle og dovne dage – og dem har vi alle.

HVORNÅR FLYTTER VI HJEMMEFRA? Danske unge har en gennemsnitsalder på 21,1 år, når de flytter hjemmefra. Andelen af unge, der er flyttet hjemmefra, er højest i de store studiebyer København, Aarhus, Ålborg og Odense. I hele Skandinavien ligger gennemsnitsalderen for at flytte hjemmefra på omkring 20 år, men i Sydeuropa, fx Italien, Spanien og Grækenland, er gennemsnitsalderen 29-30 år. Kvinder flytter i gennemsnit hjemmefra to år før mænd i hele Europa. Kilde: “Når unge flytter hjemmefra (unge, gæld og opsparing)”, Finans Danmark og Forbrugerrådet Tænk, 2018.

5 gode ting til dit første eget hjem Når mor og far ikke længere hjælper med rengøringen, skal der andre smarte hjælpere til. 2-i-1 håndstøvsuger. 600W. 0,8 liter beholder. Håndstøvsugeren kan tages af og bruges separat. 149 kr. i Netto

58

L IME

Rengøringsartikler: Skrubbemaskine, poleringsmaskine eller beholder til støvsugeren, som kan erstatte støvsugerposen. Frit valg 99 kr. i Netto

Opretstående tøjdamper. 1700 W. 1,3 liter vandtank. 249 kr. i Netto

Forbehold for trykfejl og udsolgte varer. Sælges i Netto-butikkerne fra lørdag 8. august og så længe lager haves.

6. TILBUDSJÆGEREN


ORIGINAL SILICEA

SUNDT OG STÆRKT HÅR

indefra

Sundt, smukt og stærkt hår. Det hele starter med den rette næring indefra. Original Silicea er klinisk dokumenteret og 100 % naturligt. Alle produkter i serien er vegansk certificerede. Tilfredse brugere Original Silicea har været på markedet siden 1968, og er meget velgennemprøvet. Kundeundersøgelser viser, at 9 ud af 10 brugere er tilfredse, og vil anbefale Original Silicea til venner og familie. Det er nok at tage én kapsel/spiseske eller doseringspose om dagen.

NATURAL BEAUTY WITH SILICEA FOR HAIR, SKIN AND NAILS

Fås i helsebutikker og hos Kundekontakt: Octean Pharma ApS Tlf. 3842 2133, octean.dk

Den originale med findelt kisel - helt uden tilsætningsstoffer Biotin og zink hjælpermed at vedligeholde normal hud og hår. Selen til at bibeholde normale negle. Kosttilskud må ikke erstatte en sund og varieret kost. Det er vigtigt at spise varieret og leve sundt.


DIT HJEM

Gør det selv

Drømmer du om den perfekte altan, have eller terrasse, men virker det lidt som en uoverskuelig opgave? Så kan du jo starte med at lave dine egne hjemmelavede løsninger, som giver dig mulighed for at sætte dit personlige præg på dit uderum – men uden at gabe over for meget. TEKST PERNILLE ALBERS FOTO KASPER KAMUK

BYG DIN EGEN SOLSENG Design din egen solseng i lige den størrelse, farve og de materialer, du allerbedst kan lide. Er du ferm med en sav, kan du bygge den selv helt fra bunden. Og ellers kan en smule hjælp fra en fagmand få dig godt i gang. DU SKAL BRUGE: • Skillerumsreglar (en slags lægter) • Stolper (billige)

60

L IME

• • • •

Bolte/møtrikker Gori-træbeskyttelse (grå) Stof (grå dralon) Hæfteklammepistol

SÅDAN GØR DU: Få en tømrer til at skære træet til skelettet. Reglarne skal have et hak, så stolperne kan hvile på dem. Saml benene med en stor møtrik – den skal ikke strammes mere, end at solsengene kan klappes sammen.

Giv alt træet træbeskyttelse. Mål stof op, og sy en kant i begge ender. Fold en kant på langsiden af stoffet, og hæft det på undersiden af først den ene stolpe. Brug rigeligt med hæfteklammer. Fold sengen en smule sammen, når stoffet hæftes på den anden side. På den måde er det helt stramt, når sengen er slået ud. Dralonstof er vandafvisende og derfor velegnet til solsenge. Stellet er lavet, så sengen kan klappes

sammen. Stof til solsengene kan du købe hos for eksempel Stof & Stil, stofogstil.dk. Lav også gerne selv et par smukke puder.

Tip! Skab et lækkert uderum ved at placere flere solsenge sammen, og pep det hele op med græsser og lanterner.


DIT HJEM

PERSONLIGE PLANTEPINDE OG POTTER Pusler du lidt med de små detaljer, får selv praktiske ting som plantepinde og forspirepotter lige pludselig en helt anden betydning. Vi har brugt ispinde og gamle aviser til at skabe personlighed i minidrivhuset. DU SKAL BRUGE: • Ispinde • Aviser • Lim • Lak • Saks SÅDAN GØR DU: Dyp ispinde i mørkegrå bejdse. Klip bogstaver ud af avisen og brug dem til at skrive på pindene. Lakér plantepindene, og lad dem tørre.

VÆKSTHUS Et minidrivhus er ikke bare praktisk og uundværligt, når der skal forspires. Bygger du det selv ud af pallerammer og et gammelt vindue, der får en gang maling, bliver det et møbel, der pynter i din have.

Tip! Lav rigeligt med plantepinde, når du nu er i gang, og brug dem som en lille sommerhilsen til en veninde. Pak egne frø i små papirposer, og pak det sammen med de søde plantepinde. L IME

61


DIT HJEM

RÅT HAVEBORD MED GODS I Betonborde er dyre at købe, men du kan støbe dit eget for få hundrede kroner og i lige den størrelse, der passer til dit uderum. Brug et understel i træ, det giver en flot og varm kontrast til betonens rå look. DU SKAL BRUGE: • Fiberbeton • Blandemaskine • Madolie • Vandfast krydsfinér • Armeringsjern (tykke stålpinde) • Værktøj og skruer m.m. SÅDAN GØR DU: Byg en støbeform i vandfast krydsfiner i det mål, du ønsker din bordplade i. Smør formen med madolie. Brug rigeligt, da træet suger en del. Bland fiberbetonen i en blandemaskine. Hæld 4 cm beton i din form. Læg armeringsjern forsigtigt i formen, fyld op med cement. Bank godt på kanterne, så du slår de fleste luftbobler ud. Stryg overskydende beton af med et bræt. Dæk hele formen til med plastik. Efter 24 timer fjernes plastikken, og betonen skal tørre endnu et døgn. Bær betonpladen op på dit understel af træ. Understellet er lavet i teaktræ af en tømrer, så det kan stå ude hele året. Slib betonkanterne let med et stykke sandpapir, og behandl bordpladen med bivoks, som poleres ned i betonen ved hjælp af en po-

Tip! Betonpladen bliver hurtigt meget tung. Denne betonplade vejer ca. 150 kg og blev løftet på plads af 4 stærke mænd. Sørg for at bygge et stel, der kan holde den tunge bordplade, og støb den i nærheden af, hvor bordet skal stå. Pasteller og blankt metal er smukt til det grå betonbord. Gå på loppejagt, og find det helt rigtige.

62

L IM E


DIT HJEM

PRAKTISK PLANTEKASSE – MED PLADS TIL BAGDELEN Bygger man sin egen plantekasse, kan man få den, lige som man vil have den, både hvad angår størrelse og funktion. Vi har bygget en, som ud over at have plads til planter både rummer opbevaring og siddeplads. Det perfekte multimøbel til den lille terrasse. DU SKAL BRUGE: • Rest-brædder i forskellige træsorter • Gori-træbeskyttelse (transparent) • Vandfast finér • Hjul Trælim (til udendørsbrug) • Hængsler til låg, søm, skruer • Pensel, skruemaskine, kap/geringssav SÅDAN GØR DU: Byg en firkantet kasse i vandfast finér i de mål, der passer dig. Den viste model måler 190 x 55 x højde 55 cm (uden hjul). Del kassen, så der dannes et rum til opbevaring i den ene ende. Sæt bund i opbevaringsdelen. Lav en hævet bund i den ende, der skal bruges til plantekasse, så den kun er 25 cm dyb. Bor huller i bundpladen, så overskydende vand kan løbe fra. Lav et låg til havehynderummet, der kan åbnes og lukkes. Fór det med voksdug, så det holder regn ude. Lim tynde brædder i forskellige materialer på ydersidem – alle brædder i samme tykkelse. Lav en lille kant øverst på kassen. Mal i en grå-grøn tone. For eksempel transparent Gori.

Tip! Sæt hjul under din plantekasse, så den kan rykkes rundt efter behov. Det giver det skønneste udtryk, når kassen bygges i forskellige træsorter. Her er brugt fyr, eg, teaktræ og mahogni. Kassen er efterfølgende malet med transparent grå-grøn Gori. L IME

63


Femarelle®

- når hormonerne spiller dig et puds Femarelle® kan købes på Med24.dk, Webapoteket.dk, Apopro.dk, Helsebixen.dk, apoteket og førende helsekostbutikker Femarelle® er et kosttilskud der anbefales verden over. Det indeholder som det eneste produkt i verden stoffet DT56a. Recharge indeholder B6-vitamin der bidrager til at regulere den hormonelle aktivitet.

Min livskvalitet er super vigtig for mig og da jeg ikke ønsker hormoner har jeg valgt Femarelle. I en travl hverdag er jeg nu sikker på at jeg kan fungere som jeg plejer.

Nordic Consum Denmark info@consume DISTRIBUTØR:

METTE BLOMSTERBERG TS ID

droN neD ofn i

DISTRIBUTØR:

Nordic Consumer Health Denmark info@consumerhealth.dk

FILTENPLUS

Følg os på Facebook gruppen ”Det er bare en overgang” og læs mere om vore produkter på consumerhealth.dk


Annonce

“Kom – lad mig puste på skrammen, vi skal ha’ lappet dig sammen”, synger Benny Andersen i ’Barndommens land’. Men hvorfor er det egentlig, at vi starter med at puste, når den lille har slået sig?

É

t forkert skridt, en barnealbue på asfalten – og så kommer tårerne. Det første, du gør, er at kramme og puste. Men ved du egentlig, hvorfor vi puster på børnenes skrammer? Det er svært at finde svar på. Vi gør det bare – uden nødvendigvis at forvente, at det hjælper. Pustet kan nemlig flytte barnets fokus fra det dunkende sår til mor eller fars pust og følelsen af luft på huden. Ja, det kan være den korte pause, der skal til, for at barnet kan komme ud af den oprindelige panikfølelse og bekræftes i, at nogen er i gang med at hjælpe. Rent fysiologisk foregår beroligelsen dog kun i den voksne. Når vi trækker vejret dybt ind for at puste, beroliger vi vores egen vejrtrækning og får ro på den øgede puls, vi måske selv sidder med. Så måske er det i virkeligheden derfor, vi udfører det nedarvede ritual – for selv lige at ”puste ud” og få et par sekunders tænkepause, så vi kan håndtere skrammen hos barnet bedst.

Her er et godt tip! Når dit barn kommer grædende hen til dig, så sæt dig ned i øjenhøjde, læg en hånd på barnets mave, og sig roligt: ”Træk vejret helt ned i maven.” Sig ikke andet, og gentag gerne, til barnet har fået lidt ro på, og I kan se på skrammen. Den teknik har den ekstra fordel, at den ruster barnet til at håndtere skrammer, smerte og modgang resten af livet og i de situationer, hvor mor eller far ikke lige er der.

Træk vejret – og behandl Når der er ro på, kan I få et overblik over skadens omfang. Er såret dybt, stærkt blødende eller placeret et kritisk sted, kræver det en tur til lægen. Er det en mere typisk skramme som et skrabet knæ, en rift, et sår på albuen eller et mindre snitsår, kan du roligt behandle det selv. Såret skal først renses grundigt, og så skal der et plaster på, som lader huden ånde, mens helingen er godt i gang. Og så er der glade børn igen.

DEN BEDSTE SÅRPLEJE

Den bedste sårpleje og heling får du ved at bruge gode kvalitetsprodukter beregnet til hurtig og hygiejnisk heling. På den måde forebygger du infektion og får op til dobbelt så hurtig heling som et ubehandlet sår. Sårrensning: Brug Hansaplast Sårspray for at forebygge infektioner i såret hurtigt og smertefrit. Sårbeskyttelse: Beskyt såret mod udefrakommende snavs og bakterier med et plaster eller en steril sårbandage, der lader huden ånde. Hansaplast har i forskellige størrelser, former og materialer. Sårheling: Hjælp såret med at hele hurtigt, sikkert og uden at danne ar ved at smøre det jævnligt med helende Hansaplast Sårsalve. Hansaplast forhandles både på fysiske og onlineapoteker. Sårspray, Hansaplast, 100 ml

Universal Strips plaster, Hansaplast, 40 stk.

Sårsalve, Hansaplast, 20 g

L IME

TEKST ALLER CREATIVE STUDIO, ANNONCE FOR HANSAPLAST FOTO SHUTTERSTOCK

Hjælper det at puste, når dit barn kommer til skade?

65


FREDERIK CILIUS OG RASMUS BRUUN

DU FÅR ALDRIG SUCCES, HVIS DU IKKE TØR PRØVE NOGET NYT Frederik Cilius Jørgensen og Rasmus Bruun har sammen skabt en kæmpe succes med satireprogrammet ‘Den Korte Radioavis’. Og makkerparret holder sammen, hvad enten det er i Kirsten Birgit eller angsten. Læs, hvad livet har lært dem om … TEKST ELISABETH HAMERIK SCHWARZ FOTO PR

VENSKABER Rasmus: Vi ses mindre, end vi burde, fordi vi har fået så ufatteligt mange børn. Men forleden hjalp Frederik mig igennem et angstanfald, hvor jeg troede, at jeg skulle dø af et hjerteanfald. Frederik: Jeg ville være en glimrende bad trip buddy. Rasmus: Du er i hvert fald min. Jeg har lidt af det hele mit voksenliv og har normalt nogle teknikker til at håndtere det. Men det lykkedes mig ikke, og da jeg ikke kunne få fat i min kone, som er læge, ringede jeg til Frederik. For det er ikke skidesmart at tro, at man skal dø, når man står alene med tre børn. Frederik: Jeg kunne høre panikken, men greb det roligt an. Jeg sagde: “Rasmus, du kommer ikke til at dø. Du skal dø en dag, men det er ikke i dag.” Det siger jeg ofte til ham, når det sker. Men det er jo egentlig et bluffnummer, fordi jeg kan jo ikke vide det, haha. Rasmus: Jeg troede heller ikke helt på det, så jeg fik bagefter fat i en anden læge i familien, som dog kunne bekræfte, at Frederik talte sandt. Frederik: Vi har været igennem den mølle et par gange. Rasmus: Det mærkelige er, at når det hele er overstået, virker det fjollet. Så er jeg sådan lidt: Uh ok, det var noget crazy shit – hvad skal vi nu lave? Undervejs tænker jeg også, at jeg hellere må gå i terapi, men

66

L IME

bagefter virker det unødvendigt. Det er virkelig noget underligt noget. Frederik: Du har aldrig sagt til mig, at du føler, at det er fjollet. Det synes jeg nu ikke – jeg skal nok sidde klar i ”teltet” næste gang også.

AT SIGE UNDSKYLD Frederik: Jeg har følt én gang i ‘Den korte radioavis’, at jeg blev nødt til at undskylde. Når du har det dårligt med ting, skal du undskylde. Og det havde jeg. Det var da Kirsten Birgit Schiøtz Kretz Hørsholm ringede til DF-politikeren Pia Adelsteen, udgav sig for at være en politibetjent og fortalte, at en af hendes ansatte var omkommet i en ulykke. Aprilsnaren skulle omhandle den omfartsvej omkring Mariager, som hendes mand, ditto DF’er, Kim Christiansen kæmpede for i Folketinget, men den løb af sporet, fordi Pia Adelsteen blev så forskrækket. Rasmus: Jeg syntes ikke, at du skulle undskylde. Men personligt ringer jeg altid dagen efter, at jeg har drukket med folk, og undskylder – bare for en sikkerheds skyld – fordi jeg går ud fra, at jeg har sagt noget forkert. Frederik: I dit tilfælde er det fornuftigt, for det gør du også virkelig ofte. Rasmus: Forleden spurgte jeg Mads Brügger (tidl. programchef på Radio24syv, red.) til hans privatøkonomi – det gad han ikke tale om.

Frederik: Du tog den ellers hele vejen: ”Jamen hvorfor har du ikke lyst til at fortælle om det?” Mads kiggede på dig og spurgte, hvad det ragede dig. Det var vældig morsomt. Har du egentlig undskyldt? Rasmus: Nej, lige dér syntes jeg ikke, at der var grund til det. Men indrømmet – det er måske ikke altid skidecharmerende at være den bramfri type, der bare smækker benene op hjemme hos folk. Frederik: Jeg kan godt lide dig, Rasmus.

MEDIEVERDENEN Frederik: Til ‘Hammer og Cilius’ på P2 blev vi bedt om at lave et konceptskriv. Men hvad var konceptet, ud over at Mathias Hammer og jeg spiller klassisk musik og taler om det? Vi var tre mennesker, som brugte to timer på at få skrevet et eller andet komplet bullshit ned. Vi havde aldrig fået gonzo, hvis man altid tænkte sådan. Eller ‘Den Korte Radioavis’. Rasmus: Det kan undre, at ingen i medieverdenen har udnyttet coronatiden til at lave noget nyt. Frederik: Ja! Det var da oplagt at sige til programmedarbejderne: Hvis I har en idé til et eller andet crap, så er det nu. Vi er i undtagelsestilstand og vil gerne høre noget nyt. Rasmus: Og viser det sig at være noget lort, tager vi det bare af sendefladen, når coronavirus er ovre. Frederik: Præcis. Men når lytterne bliver sure, skal mellemlederne kunne sige, at det


MAND MED MENING

BLÅ BOG ✸ Frederik  Cilius Jørgensen (12. marts 1986) – skuespiller, satiriker og uddannet klarinettist fra Musikkonservatoriet. ✸R  asmus Bruun (15. januar 1983) – journalist og skuespiller. ✸H  ar begge gået på DR's talenthold. ✸ Idémagerne bag ‘Den Korte Radioavis’, der fik kæmpe succes på Radio24syv fra 2015 frem til lukningen af radioen. Programmets hovedpersoner var seniorkorrespondenten Kirsten Birgit Schiøtz Kretz Hørsholm, spillet af Cilius, og Bruun som hendes hårdtprøvede assistent.

er et udviklet koncept. Hvad nu, hvis de sagde: ”Det var bare Lone, der gik i studiet og talte om Monteverdi?” Jeg tror, at man kunne have fået en guldalder i medierne med en masse begejstrede og dygtige mennesker, der lavede noget unikt frem for spreadsheets i hjørnet. Ja ja, noget ville sikkert blive lort, men der ville også være ting, der blev rigtig gode. Rasmus: Det er synd, at man ikke udnyttede den mulighed. Hvad nu, hvis 24syv ikke havde givet mikrofonen til Kirsten Birgit? Du får aldrig succes, hvis du ikke tør prøve noget nyt. Det er også derfor, at ‘why?’ er noget af det værste at svare på, når du skal lave programmer. Det kan dræbe enhver idé. Frederik: Eller ‘garanti for LOL!’ Rasmus: Hold din kæft!

KIRSTEN BIRGIT Rasmus: Der er selvfølgelig nogle, som bare kun vil have mere Kirsten Birgit, men vi skal også tilfredsstilles. Heldigvis står vi på skuldrene af Kirsten Birgit og ikke i skyggen af hende, fordi hun åbner så mange døre for os.

Frederik: Jeg forstår godt, at folk gerne vil have mere af det, de godt kan lide – men det er ikke vores opgave. Den er at give dem det, de ikke vidste, at de ville have. Rasmus: Det var sådan ‘Den korte radioavis’ blev til. Ved at satse. Men det lykkes ikke altid. For eksempel så kun 4.000 vores film ‘Sankt Bernhard Syndikatet’. Det undrede os, for vi kunne godt lide den film. Frederik: Sådan er det, når man prøver nye ting. Man skuffer nogle og overrasker andre.

CORONAVIRUS Frederik: Jeg håber, at folk får en ændret arbejdsgang ud af corona. Rasmus: Jeg tror i hvert fald, at mange har fundet ud af, at kollegaer er vigtige, mens en dags arbejde kan laves hjemmefra på to timer. Frederik: Jeg tror også, at mange børn har haft det rigtig godt. De har fået lov til at se

✸L  avede under covid-19 ‘Den Korte CoronAvis’, mens de er blevet nødt til at udskyde forestillingen ‘Sommeren på Birgitø’ til juni 2021. ✸E  r i gang med hemmelige projekter på både Det Kongelige Teater og hos DR Drama.

deres forældre. Jeg har tænkt meget over, at jeg jo ikke kommer til at se tilbage på mit liv og sige: “Gud, hvor var det godt, at jeg var med i den quiz.” Rasmus: Jeg har tænkt på at flytte til Ærø og fange fisk og dyrke roer. Men det er der ikke meget opbakning til herhjemme. Jeg har dog virkelig nydt at have børnene hjemme – hvor er der mange gode timer mellem morgentravlhed og eftermiddagssukkerkold. Frederik: Den store tragedie er, hvis vi ikke lærer af den lektie, som corona kom med: Hvor meget der er unødvendigt. 

L IME

67


d “Jeg er vil med det, fordi det virker. ”

Oplev Dr. Beckmanns serie med unikke vaskeløsninger til beskyttelse og gendannelse af farver. NYHEDER: • Colour & Dirt Collector er en genanvendelig vaskeklud, der absorberer overskudsfarve permanent i vaske­ kluden. Den kan genbruges 30 gange og er dermed Dr. Beckmanns bæredygtige alternativ til den miljø­ bevidste forbruger. • Black & Fibre Refresh er vaskeark, der genopfrisker og beskytter falmet tøj med ægte sort tekstilfarve, samt blødgør fibre med plejende enzymer. • Eco Colour & Dirt Collector er vaskeark, der beskytter tøj mod misfarvning. Det er fremstillet uden parfume, enzymer og farvestoffer, samt emballagen er lavet af genbrugspapir og er fuldt genanvendeligt. DK_DrB_IloveIt_Cross_Category_208x278_AZ_2002_39l.indd 1

12.03.20 14:40


NÆSTE STOP

DET SMUKKE ØSTBORNHOLM Fra Dueoddes uendeligt lange hvide sandstrande til Svanekes hyggelige gader – der er masser at opleve på solskinsøens østkyst. Vi guider dig her til de bedste steder. TEKST CHRISTINA ROVIRA MOLLERUP FOTO CHRISTINA ROVIRA MOLLERUP OG SHUTTERSTOCK

 Bornholm, Bornholm, Bornholm! Du vil aldrig fortryde en tur langs østkysten på solskinsøen. Her finder du for eksempel Danmarks fineste sand på Dueoddes lange hvide strande. Sandet er så fint, at det i sin tid blev brugt i timeglas. Om der er sol, skyet eller regn, er der

altid smukt at gå her. Den lange strand snor sig om Bornholms sydspids, hvor der er over hundrede meter fra vandkanten til klitterne. Hvis udsigten skal nydes fra oven, så kan en tur op i Dueoddes fyrtårn anbefales. Eller hvad med den charmerende by Svaneke, der er udnævnt som Danmarks

smukkeste købstad, og som har torvedag hver lørdag i sommerhalvåret. Her er en fantastisk stemning. Særlig speciel er traditionen for hønseskidning, hvor et felt er tegnet op på jorden, og publikum (mod betaling) lægger deres bud på det feltnummer, som hønsene så “skider på”. Der bliver

hujet og hejet, og især med børn er det sjovt at være med. Tag færgen fra Ystad i Sverige (du må godt være i transit!) Det tager kun halvanden times tid. Og ja, når du først er der og skal rundt på øen, så er der sjældent mere end en halv times kørsel fra sted til sted.

L IME

69


NÆSTE STOP

3 OPLEVELSER DU IKKE MÅ MISSE 1. Skål og god sommer!

5 TING DU IKKE VIDSTE OM ØSTBORNHOLM 1. Når du er på ferie, må du gerne spise is hver dag. Hos Bornholms Ismejeri & Kaffebar, hvor de bager vaflerne i butikken. Du kan følge med bag glasruden, når personalet i deres fine uniformer bager og former vaflerne. Det er ikke svært at forestille sig, hvor dejligt der dufter, vel?

Besøg gårdbutikken, hvor de sælger lækre havtorn-specialiteter.

2. Hos Høstet i Nexø, som er en af landets første havtornplantager, kan du komme på en hyggelig rundtur i plantagen. Smag og hør historier og viden om bærrene og plantagen, der ejes af et par, som i 2009 byttede livet i Gentofte ud med livet som plantageejere på Bornholm. Sluttelig serveres der lokale kiks med ost og topping af havtornmarmelade.

4. Det er næsten umuligt at gå tomhændet fra Bornholms Sæbesyderi, som er en stor oplevelse. Fru Bruun producerer selv

3. Er du til loppemarkeder, er Bornholm det helt rette sted. Et af de tilbagevendende er Snogebæk Loppemarked på Snogebæk Havn, der har åbent hver lørdag klokken 9-13 hele sommeren.

de mange lækre sæber i butikken, der altid dufter himmelsk. Her er både faste sæber, shampooer, scrubs, olier og smukke duftlys – de perfekte souvenirs (eller værtindegaver) til at tage med hjem.

I en hyggelig købmandsgård i Svaneke ligger det ikoniske Svaneke Bryghus. Det er 100 procent økologisk, og du kan få særlige varianter af øl, der ikke sælges andre steder. Der brygges hele tiden på nye tiltag i den store kobberkedel midt i lokalet, og senest er der tilføjet en alkoholfri ølserie til sortimentet samt glutenfri øl. Rundvisninger og ølsmagning flere gange ugentligt.

5. Den gamle Årsdale Mølle kan dateres tilbage til 1877 og har malet mel helt frem til 2003. Møllen fungerer stadig, og som den eneste mølle i Danmark kan du komme ind i den, mens den arbejder løs.

Tip!

En særlig ting ved Bornholm er de mange små private vejboder. Hold øje med dannebrogsflagene, der indikerer, at her er en butik.

2. Nordeuropas største borgruin Ja, man kan ikke komme uden om Hammershus, når man snakker om Bornholm. Det er øens mest besøgte seværdighed og naturligvis besøget værd.

3. Nexøs historie

RØGET FISK OG UTROLIGE KAGER

Ingen tur til Bornholm uden at besøge et røgeri. Det gamle Årsdale Silderøgeri er simpelt, men fisken er i særklasse og særligt fiskefrikadellerne. Og til den søde tand? Fru Petersens Café dækker dagligt op til kagebord i de hyggeligste omgivelser i Østermarie lidt inde i landet. Herlighederne serveres blandt antikke billeder og møbler og med en kæmpe have, hvor børnene kan lege og de voksne spille petanque. Husk bordreservation, for det er meget populært.

70

L IME

På Bornholms største fiskerihavn kan du få en bid af historien på Nexø Bymuseum. Måske er du interesseret i tiden omkring 2. verdenskrig, hvor byen blev bombet af russiske fly? Besøg også Martin Andersen Nexøs barndomshjem – et hyggeligt museum med en lille, fin have, hvor du kan spise din medbragte frokost på borde og bænke.


Coro Afbestil na lingsret

195,-

BORNHOLM ER SKØN

Sol, strand og vand

Flot feriehus + Ølsmagning

Flot spahotel ved havet

• Dejlig ferielejlighed på Dueodde • Beliggende ved stranden, skoven og havet • Perfekt udgangspunkt for naturoplevelser • Færge Ystad-Rønne tur/retur med bil • Rengøring og strømforbrug • Gratis guideture

• Flot og nyrenoveret (2020) feriehus • Lige ved skov, strand og by i Rønne • Frokost og ølsmagning på Svaneke Bryghus • Færge Ystad-Rønne tur/retur med bil • Rengøring og strømforbrug • Gratis guideture • Gratis cykelleje • Stor introduktionsrabat i 2020

• Griffen Spahotel i Rønne • Beliggende ved havet og den gamle bydel • Lækkert dobbeltværelse • Færge Ystad-Rønne tur/retur med bil • Stor morgenmadsbuffet hver morgen • Gratis adgang til stort spaområde • Gratis cykelleje

Totalpris for 2 personer: Ankomst i perioden 4 nætter Før 30. august 3.895,30. august - 12. september 2.995,13. - 30. september 2.495,-

7 nætter 5.195,3.795,2.995,-

Totalpris for 2 personer: • 4 nætter: 3.695,• Tag et vennepar med for kun 995,• Ekstra nætter: 499,• Valgfri ankomstdag efter 10. september (med forbehold for udsolgte dage)

Bestil din ferie nu på 56 95 85 66 www.teambornholm.dk

Totalpris for 2 personer: Ankomst i perioden 4 nætter 7 nætter Før 31. august 5.795,- 8.995,31. august - 10. september 5.395,- 8.295,11. september - 31. december 4.795,- 7.595,Opgrader til et værelse med havudsigt for kun 200,- pr. nat


LANGTIDS- OG UGEREJSER MED HJERTING REJSER Oplys koden ”LIME08” ved bestilling

Oplys koden ”LIME08” ved bestilling

Oplys koden ”LIME09 ved bestilling

21 nætter - Gran Canaria

Costa del Sol inkl. halvpension El Puerto er beliggende direkte ud til strandpromenaden i hjertet af Fuengirola. Fra El Puerto har man en formidabel udsigt over vandet, kysten, byen og de nærtliggende områder. Herfra har man god og let adgang til butikker, restauranter, bus og tog samt 100 meter til den hyggelige lystbådehavn. El Puerto er et godt udgangspunkt for en masse oplevelser i og omkring Fuengirola. El Puerto er renoveret igennem de seneste år og i vinteren 2019 / 2020 har de færdiggjort renoveringen af deres swimmingpool. Vi gør opmærksom på, at hotel El Puerto minder mere om et byhotel end et klassisk turisthotel. Dette betyder, at man ikke har et væld af faciliteter, aktiviteter og underholdning. Dem der vælger El Puerto, er dem der sætter pris på et mere roligt hotel, hvor alt er udenfor døren.

Turen inkluderer: • • • • • •

Fly Malaga direkte t/r Hotel El Puerto***+, Fuengirola 1 x dobbeltværelse Morgenmad Aftensmad inkl. 1/4 vand og vin Transport t/r hotellet

6.498,8.998,28 nætter FRA kr. 9.998,-

Pris pr. person 14 nætter FRA kr. Pris pr. person 21 nætter FRA kr. Pris pr. person

Enkeltværelse: spørg for pris

Rejseperiode: september - marts Afrejse fra Kastrup, Billund og Aalborg

Oplys koden ”LIME08” ved bestilling

Palmera Mar er et lejlighedshotel, der ligger med en flot udsigt over Amadores stranden i et roligt område. Der er gåafstand til sandstranden ved Amadores.

Turen inkluderer: • • • •

Fly Gran Canaria direkte t/r 21 nætter, Palmera Mar***, Puerto Rico 1 x 2 værelse lejlighed med havudsigt. Transport t/r hotellet

10.998,-

Pris pr. person FRA kr. Enkeltværelse: spørg for pris Oplys koden ”KUL07” laga Ma til tur og få

Rejseperiode: november - marts Afrejse fra Kastrup, Billund & Aalborg

Oplys koden ”LIME08” ved bestilling

Oplys koden ”LIME09 ved bestilling E08”

Oplys koden ”LIM ved bestilling

21 nætter - Tenerife Eftertragtet hotel beliggende centralt i Playa de las Americas. Paraiso del sol består af lejligheder i lave bygninger. Beliggenheden er fantastisk med blot 5 min. gang til både strand og centrum.

Turen inkluderer:

• Fly Tenerife direkte t/r • 21 nætter, Paraiso del Sol***, Playa de las Americas • 1 x 1 værelses lejlighed • Morgenmad • Aftensmad • Transport t/r hotellet

Pris pr. person FRA kr. Enkeltværelse: spørg for pris

10.998,-

Rejseperiode: oktober - februar Afrejse fra Kastrup

Singlerejser 60+ - Costa del Sol VIK Gran Hotel er beliggende på stranden med betagende udsigt ud over playa de la Butibamba stranden. Et dejligt roligt område, hvor man indenfor 500 meter finder lidt lokale butikker, restauranter og hyggelige gader.

Turen inkluderer: • • • • •

Fly Malga direkte t/r 7 nætter, Vik Gran Hotel****, Cala de Mijas 1 x dobbeltværelse Morgenmad og aftensmad inkl. vand og vin 3 udflugter: Gåtur med guiden i nærområdet, Mijas med vinsmagning og tapas, Nerja og Frigiliana • Transport t/r hotellet Pris v/1 person kr.

6.998,-

Kastrup: 6/10 - Billund: 5/10 - Aalborg: 5/10 Se også vores singlerejse Jul & Nyår

Andalusiens Bedste Vores mest populære tur. Vi skal besøge den smukke bjergby Ronda, Gibraltar og byen Granada med det mauriske palads Alhambra samt Mijas hvor der er tapas inkluderet.

Turen inkluderer: • • • •

Fly Malaga direkte t/r 7 nætter, Costa del Sol Morgenmad og aftensmad inkl. vand og vin 4 udflugter: Granada m/Alhambra, Ronda, Gibraltar og Mijas m. vin og tapas • Transport samt dansk guide med på udflugterne Pris pr. person kr.

Enkeltværelse: +kr. 1.250,-

6.998,-

Kastrup: 16/9, 29/9 Billund: 17/9, 29/9 Aalborg: 17/9, 29/9

Tlf.: 7022 6710 · www.hjertingrejser.dk Torvet 9, St., 5800 Nyborg · Medlem af rejsegarantifonden nr. 1717

LIME08_2020.indd 1

www.hjertingrejser.dk · Tel. 7022 6710

07.07.2020 13.10


UDSYN

Chile

Fri for sprængfarlige

landminer

General Augusto Pinochet beordrede i 1970’erne tusindvis af landminer nedgravet ved Chiles grænser for at holde fjender ude, som aldrig kom. Det har kostet 21 års oprydningsarbejde, men nu kan landet endelig ånde lettet op og erklære sig fri for dødbringende miner. TEKST LEA HAMMERSHOLT MALMOS FOTO SHUTTERSTOCK

I

flere årtier har landminer hjemsøgt Chile og har kostet både køer, lamaer og mennesker livet. Landminerne er aldrig stødt på den fjende, som de egentlig var gravet ned for at holde ude, men mere end 170 gange har de sprængt uskyldige mennesker til døde eller givet grimme lemlæstelser. De aggressive sprængstoffer har ligget i jorden alt for længe, for faktisk underskrev Chile allerede i 1997 Mineforbudstraktaten, som trådte i kraft i 1999. Hvad den går ud på? Jo, som traktatmedlem er man som land forpligtet til at rydde alt mineforurenet nationalt territorium, destruere alle lagre med våben og yde støtte og bistand til ofre for minerne. I alt er 164 lande med i aftalen, og siden traktaten trådte i kraft, er der blevet skrottet 52 millioner miner, som er konstrueret til at dræbe eller lemlæste personer. Chile skulle have været fri for miner i 2012, men landet kom for langsomt fra start, så det blev nødt til at udsætte sit minefrie løfte til i år. Ifølge Chile selv fordi mange landminer var nedgravet i svært terræn – for eksempel mere end 15.000 fod over havets overflade, under flere meter sne eller i ekstremt isolerede områder.

AFVENTENDE OG DØDBRINGENDE Vi skal helt tilbage til 1970’erne for at finde grunden til, at Chiles grænsejord overhovedet har været så inficeret med farlige

landminer. For dengang var landet under diktatorisk styre af general Augusto Pinochet, der som bekendt var kommet til magten gennem et blodigt kup. Den iltre general havde grænsetvister med samtlige af sine naboer – Peru, Bolivia og Argentina – og Pinochet var overbevist om, at tvisterne ville føre til en jordinvasion af Chile. Det fik ham til i al hast at købe landminer i USA og Belgien og med fejende fart begrave mere end 180.000 eksplosionsklare små banditter langs landets grænser.

Invasionen kom aldrig – og Augusto Pinochet gik af som præsident i 1990, men landminerne blev ved at ligge og vente på den ikke-ankomne fjende. Heldigvis er det fortid. For nu har Chile endelig erklæret sig 100 procent minefri – og hurra for det, selvom det har taget 21 år. Chile er dermed den 31. stat i aftalen, som lever op til Mineforbudstraktatens mål og skaber tryghed blandt civilbefolkningen, der igen kan færdes mere frit. Det er da en klapsalve værd! 

Vidste du, at ...

de lande, der fra 1999-2018 har haft flest tilskadekomne på grund af miner, er Afghanistan, Colombia, Cambodia og Syrien? I 2018 blev mindst 6.897 mennesker dræbt eller såret af miner – og størstedelen af dem var civile.

L IME

73


MIN HISTORIE

LISA MEJLSBOM, 33 ÅR, SYGEPLEJERSKE PÅ RIGSHOSPITALET, ØSTERBRO

Jeg har haft en brummen i mine ører siden oktober. Som sygeplejerske løber man meget rundt og har travlt, så jeg har spændt op i mine skuldre, nakke og hals over en længere periode. Pludselig fik jeg en brummen inde i mit øre. Det lyder som en arbejdsmaskine, der står langt væk og brummer. Jeg mærkede tinitussen første gang, da jeg troede, at min overbo havde fået en robotstøvsuger. Og så blev det bare værre og værre. I starten var lyden der hele tiden, konstant, også når jeg så fjernsyn. Jeg startede hos en psykolog, som sagde, det lød som stresstinnitus. Nu er jeg startet til kiropraktor og massage, som virkelig gør godt. Allerede efter en måned kan jeg mærke en stor forbedring, så det er rart. Jeg har prøvet alle mulige forskellige behandlinger som kraniosakralterapi, zoneterapi og akupunktur forinden, som ikke rigtig har hjulpet. Så hvis andre lider af tinnitus, skal de overveje kiropraktor. Tiden må vise, om jeg er blevet bedre til at passe på mig selv. Jeg har lært at få skuldrene ned, slappe af og tælle til 10. I begyndelsen var jeg frustreret, fordi jeg ikke vidste, hvordan jeg skulle håndtere tinitussen. Skulle det være resten af mit liv? Nu er brummelyden der kun en gang imellem, og jeg er sikker på, jeg slipper af med det.

74

L IM E

 Hver mån ed p ri k ker v i en ku n d e i N et to p å sku l d eren og sp ørger, o m v i m å h ø re en s j ov, ta n kevæk ken d e, fa sci n eren d e, ba rsk el l er sød h i stori e fra d e res l i v.

TEKST CATHRINE ERIKSEN FRIS FOTO JAKOB HELBIG

”Mit arbejde gav mig tinnitus”


re e l f Få ligt måltid f

ra W hisk a

Whiskas ©/®/™ Design Mars 2020

m

ståe uimod t e ed


ANNONCE

BEAUTÉ PACIFIQUE ER VELDOKUMENTEREDE PRODUKTER, 100% DANSK UDVIKLET OG PRODUCERET, I TÆT SAMARBEJDE MED HUDL ÆGER

STAY

Effektive og luksuriøse solcremer og aftersun til ansigt og krop. Indeholder både aktive ingredienser og høj solbeskyttelse.

2.

3.

1.

1. STAY Beautiful 50 ml tube 249 kr. 2. STAY Cool 200 ml pumpeflaske 239 kr. 3. STAY Outside 200 ml pumpeflaske 239 kr.

BEAUTE-PACIFIQUE.COM

Profile for LIME

LIME august 2020  

LIME august 2020