Page 34

PERSPEKTIV

LIGESOM ET MYGGESTIK

Noisy facts DEN MEST DISTRAHERENDE LYD I VERDEN ER … telefonsnak. Og hvis du ikke kan lade være med at lytte med på andres mobilsnak, er det ikke dig, der er mærkelig. Ifølge forskning skyldes det nemlig, at når vi kun kan høre den ene del af en samtale, arbejder vores hjerne på at fylde hullerne ud.

DANMARKS MEST STILLE RUM … findes på Danmarks Tekniske Universitet. Rummet skulle efter sigende være så stille, at man kan høre sit eget blod pumpe rundt i kroppen. Men måske er det bare en røverhistorie? Musestille, det er der i hvert fald.

VI MENNESKER KAN KUN HØRE ... lyde inden for et begrænset frekvensområde på mellem 20 og 20.000 hertz – og hørelsen er mest følsom mellem 2.0005.000 hertz. Til gengæld kan mange dyr høre lyde, som menneskeøret slet ikke kan opfange. Hunde kan for eksempel høre lyde på op til 40.000 hertz.

Mere end en tredjedel af dem, der bor i lejlighed i Danmark, er generet af nabostøj, viser tal fra Statens Institut for Folkesundhed. Hos fsb, der har lejeboliger i Københavnsområdet, er nabostøj helt klart det, der fylder mest i klagebunken, og gennem de seneste år har boligselskabet oplevet en stigning i antallet af klager. “Folk synes ofte, det er svært at tale med naboerne om støjen. Det er nemmere at sende en klage over naboen frem for at tage snakken direkte med naboen. Stigningen i antallet af klager handler også om, at det er blevet nemmere at sende klage. Før var det ret omstændigt, fordi man skulle hente et klageskema på ejendomskontoret, udfylde det og så sende det med almindelig post. I dag kan man nemt gøre det via mobiltelefonen få sekunder efter et sammenstød med naboen. Flere klagemails er skrevet i vrede og med mange udråbstegn,” siger konfliktmægler i fsb Tanja Storm Jensen. Jørgen Dyrholm Jensen er driftsleder i Danske Lejere og har været aktiv som lejerrepræsentant siden starten af 80’erne. Qua sit arbejde har han været i kontakt med mange, som oplever nabostøj: “Hvis man bor i en ældre ejendom, vil man kunne høre liv ud over sit eget. Om det støjer, er ikke let at gøre op i decibel. For det handler også om, hvad lyden ellers fortæller en. Skændes de ovenover, hører man ofte et barn græde, eller er lyden højlydt på skæve tider, så betyder det meget mere, end hvis der er livligt en gang imellem lørdag aften fra over- eller underboer, som man har et fint forhold til,” siger han og tilføjer, at hvis man ikke kan døje hinanden, kan selv den mindste lyd opfattes som chikane. En af dem, som er generet af nabostøj, er kvinden Liva, som er blevet interviewet til et forskningsprojekt om nabostøj på Københavns Universitet. Liva er sidst i 30’erne og bor i en ældre ejerlejlighed sammen med sin mand og deres to børn. De lyde, der generer hende mest, er dem, hun kan høre, når hun ligger i sin seng om aftenen og prøver at falde i søvn. Der kan hun høre det par, som bor inde ved siden af, snakke sammen på den anden side af væggen. Det føles, som om naboparret ligger i sengen hos hende. De taler ikke højt, og Liva mener ikke, at de gør noget forkert. Men deres lavmælte snak generer hende. “Det er ligesom det klør! Jeg prøver at ignorere det, ligesom jeg siger til mine børn, de skal ignorere det, hvis de får et myggestik,” fortæller hun.

alvorligt, og sidste ‘‘ SårtøjvarerWHO ude med en rapport, hvor der stod, at man nu kunne fastslå, at der er en sammenhæng mellem trafikstøj og blodpropper i hjertet.

NABOLYDE TRÆNGER IND I VORES HJEM Når støjen fra naboerne generer os, kan det handle om, at den trænger ind i vores mest private rum, hjemmet. Det forklarer antropologen Sandra Lori Petersen, som står bag forskningsprojektet om nabostøj. ➻

34

L IM E.DK

Profile for LIME

LIME januar 2020  

LIME januar 2020